فهرست مطالب

نشریه مدیریت بر آموزش سازمان ها
سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اعظم مهرابیان، ناصر بای*، حمیدرضا قزلسفلو صفحات 13-44

    هدف پژوهش حاضر، مطالعه اثر رهبری اخلاقی مدیران و رفتار پنهان سازی دانش معلمان تربیت بدنی با نقش میانجی ایمنی روان شناختی ادراک شده بود. این مطالعه از لحاظ روش پژوهش، توصیفی_ همبستگی است. کلیه معلمان رسمی تربیت بدنی استان گلستان (557 معلم) جامعه آماری این پژوهش بودند که بر اساس فرمول کوکران تعداد 228 معلم با انتخاب تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شده و به پرسش نامه های رهبری اخلاقی، ایمنی روان شناختی و رفتار پنهان سازی دانش پاسخ دادند. روایی پرسش نامه های پژوهش تایید گردید و میزان پایایی آنها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به ترتیب 85/0، 87/0 و 81/0 برآورد گردید. داده های به دو شیوه توصیفی و استنباطی تحلیل شدند. نتایج به دست آمده نشان داد اثر رهبری اخلاقی مدیران بر ایمنی روان شناختی ادراک شده معلمان تربیت بدنی مثبت و معنی دار است. همچنین اثر رهبری اخلاقی مدیران بر رفتار پنهان سازی دانش معلمان تربیت بدنی منفی و معنی دار بود. دیگر یافته های پژوهش نشان داد ایمنی روان شناختی ادراک شده اثر منفی و معنی داری بر رفتار پنهان سازی دانش معلمان تربیت بدنی دارد. در نهایت، اثر رهبری اخلاقی مدیران بر رفتار پنهان سازی دانش معلمان تربیت بدنی با نقش میانجی ایمنی روان شناختی ادراک شده تایید شد. بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گیری کرد که مدیران مدارس می توانند با استفاده از شیوه رهبری اخلاقی فضای ایمنی روانشناختی مثبتی را فراهم نمایند که این امر ضمن افزایش تبادلات بین معلمان تربیت بدنی با همکاران خود، موجب کاهش رفتارهای منفی همچون رفتار پنهان سازی دانش در آنها خواهد شد.

    کلیدواژگان: ایمنی روانشناختی، رهبری اخلاقی، پنهان سازی دانش، معلمان تربیت بدنی
  • پروانه محمدی، سیروس قنبری* صفحات 45-74

    هدف پژوهش بررسی نقش رهبری بصیر مدیران مدارس در تمایل به تغییر معلمان با میانجی گری یادگیری سازمانی بود. جامعه پژوهش کلیه معلمان دوره ابتدایی استان کردستان بودند که از این جامعه با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی و بر مبنای فرمول کوکران نمونه ای به حجم 364 معلم انتخاب شد. روش پژوهش کمی از نوع مطالعات همبستگی و رویکرد مدل سازی معادله ساختاری کوواریانس محور است. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های رهبری بصیر ، یادگیری سازمانی و تمایل به تغییر استفاده شد. روایی پرسشنامه ها با استفاده از روش محتوایی و تحلیل عاملی تاییدی و پایایی پرسشنامه ها با روش  آلفای کرانباخ (بالاتر از 7/0) مورد تایید قرار گرفت. جهت تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری به وسیله نرم افزار lisrel استفاده شد. نتایج نشان داد رهبری بصیر مدیران و یادگیری سازمانی معلمان اثر مستقیم مثبت بر تمایل به تغییر معلمان در سطح 05/0 دارند؛ رهبری بصیر مدیران مدارس به واسطه یادگیری سازمانی معلمان اثر غیرمستقیم مثبت بر تمایل به تغییر معلمان در سطح 05/0 دارد؛ همچنین رهبری بصیر مدیران مدارس و یادگیری سازمانی معلمان قادر به تبیین 23/0 واریانس تمایل به تغییر معلمان هستند.

    کلیدواژگان: رهبری بصیر مدیران مدارس، یادگیری سازمانی معلمان، تمایل به تغییر معلمان، دوره ابتدایی
  • جعفر صادق بدری قره قشلاقی*، بهناز مهاجران، محمد حسنی صفحات 75-97

    پژوهش حاضر با هدف بررسی پیشایندها و پیامدهای رهبری عاطفی در بین مدیران مدارس انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف و ماهیت، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش را کلیه مدیران مدارس پسرانه دولتی دوره دوم متوسطه استان آذربایجان غربی به تعداد 190 نفر تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، تعداد 123 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های استاندارد همدلی عاطفی، خودمدیریتی عاطفی، رهبری معنوی، تقویت نگرش، شادمانی سازمانی و رهبری عاطفی استفاده شد. روایی پرسشنامه ها از طرق نظر متخصصان و تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت و پایایی نیز با روش آلفای کرونباخ به ترتیب 86/0، 86/0،86/0، 86/0، 85/0 و 85/0 برآورد شد. روش تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام گرفت که از طریق نرم افزارهایSPSS  نسخه 25 و SMART-PLS نسخه3 اجرا شد. نتایج بیانگر این است که همدلی عاطفی، خود مدیریتی عاطفی و رهبری معنوی بر رهبری عاطفی اثر مثبت و معناداری دارد. همچنین رهبری عاطفی بر تقویت نگرش معلمان و شادمانی سازمانی اثر مثبت و معناداری دارد و موجب بهبود و ارتقای آن ها در سازمان می شود. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که هر گونه افزایش در متغیرهای همدلی عاطفی، خود مدیریتی عاطفی و رهبری معنوی همراه با افزایش در متغیر رهبری عاطفی و هر گونه افزایش در متغیر رهبری عاطفی همراه با افزایش در تقویت نگرش معلمان و شادمانی سازمانی همراه خواهد بود. بنابراین توجه به متغیرهای فوق در بین مدیران مدارس ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: رهبری عاطفی، همدلی عاطفی، خود مدیریتی عاطفی، شادمانی سازمانی، مدیران مدارس
  • الهام ابراهیمی، حسین مطهری نژاد*، همایون آذری صفحات 99-121

    پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش اعتماد در رابطه رهبری یادگیری محور با یادگیری حرفه ای معلمان انجام گرفت. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع همبستگی (مدل یابی معادلات ساختاری) بود. نمونه ای متشکل از 238 نفر از معلمان مقطع ابتدایی شهر کرمان با روش نمونه گیری خوشه ای بر حسب ناحیه انتخاب شد. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه رهبری یادگیری محور، پرسشنامه اعتماد معلمان و پرسشنامه یادگیری حرفه ای معلمان استفاده گردید. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 96/0، 92/0 و 94/0 محاسبه شد و روایی سازه آنها از طریق تحلیل عاملی تاییدی تایید شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS 20 و AMOS 22 استفاده شد. آزمون فرضیه ها نشان داد که رابطه رهبری یادگیری محور با اعتماد معلمان، رابطه رهبری یادگیری محور با یادگیری حرفه ای معلمان و رابطه اعتماد معلمان با یادگیری حرفه ای آنان مثبت و معنی دار است. نتایج مربوط به مولفه های اعتماد معلمان بیانگر این بود که رهبری یادگیری محور با اعتماد حسابگرانه، اعتماد خویشاوندی و اعتماد وفادارانه رابطه مثبت و معنی دار دارد، اما فقط رابطه اعتماد خویشاوندی با یادگیری حرفه ای معلمان مثبت و معنی دار بود. اعتماد معلمان در رابطه بین رهبری یادگیری محور و یادگیری حرفه ای معلمان نقش میانجی دارد و از سه مولفه اعتماد معلمان تنها نقش میانجی اعتماد خویشاوندی مورد تایید قرار گرفت. سرانجام، نتیجه گیری شد که مدیران مدارس به عنوان رهبران یادگیری از طریق ایجاد اعتماد در معلمان می توانند نقش موثرتری در یادگیری حرفه ای معلمان داشته باشند.

    کلیدواژگان: یادگیری حرفه ای، اعتماد، رهبری یادگیری محور، معلمان ابتدایی
  • سجاد میرزاآقایی*، محمد قهرمانی، غلامرضا شمس مورکانی، محمود ابوالقاسمی صفحات 123-144

    این پژوهش با هدف طراحی الگوی مدیریت کارآفرینانه مدارس متوسطه دوم استان مازندران انجام شد. روش پژوهش به لحاظ هدف، توسعه ای و کاربردی و به لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات، کیفی بود. در تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش، از روش تحلیل محتوا  استفاده گردید و از این طریق مولفه های اصلی و فرعی پدیده شناسایی شد ند. در این پژوهش، با دو گروه در قالب خبرگان نظری (8 نفر شامل اساتید دانشگاهی آشنا با کارآفرینی و علوم تربیتی) و خبرگان تجربی (10 نفر شامل مدیران مدارس فعال در حوزه کارآفرینی) مجموعا 18 نفر مصاحبه انجام شده که بصورت هدفمند (نظری) شامل دو نوع حداکثر تنوع و گلوله برفی انتخاب شدند و مصاحبه تا رسیدن به مرحله اشباع نظری ادامه یافت. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه عمیق بوده است و اعتبار آن نیز از طریق شاخص کاپا مورد سنجش قرار گرفت. در تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش طی فرایند کدگذاری باز و محوری تعداد 280 کد باز، 59 مفهوم و 9 مقوله اصلی(دانش کارآفرینانه مدیران، مهارت های کارآفرینانه مدیران، ویژگی های شخصیتی و اخلاقی کارآفرینانه مدیران، برنامه ریزی کارآفرینانه مدارس، سازماندهی کارآفرینانه مدارس، نظام تامین و جهت گیری منابع کارآفرینانه، نظام انگیزش کارآفرینانه مدارس، رهبری کارآفرینانه مدارس، کنترل کارآفرینانه مدارس) به دست آمد که در نهایت، روابط بین مولفه ها آشکار و مدل مفهومی پژوهش براساس آن طراحی گردید.

    کلیدواژگان: مدیریت مدرسه، مدیریت کارآفرینانه، کارآفرینی، مدارس کارآفرین
  • حسن نودهی*، سید احمد محمدی حسینی، مرتضی بدری صفحات 145-170

    هدف از پژوهش حاضر تبیین و طراحی مدل صلاحیت های مربیگری مدیران مدارس است. چارچوب اصلی پژوهش کیفی است و جهت جمع آوری داده ها از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. روش پژوهش به لحاظ ماهیت داده، رویکردی کیفی و نوع تحلیل مضمون(تم) است و به لحاظ هدف از نوع کاربردی است. مشارکت کنندگان پژوهش را اساتید و متخصصان مدیریت و مدیران و خبرگان نظام آموزش و پرورش پس از اشباع نظری به تعداد 13 نفر تشکیل داد که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از فن تحلیل مضمون و با استفاده از نرم افزارMAXQDA انجام شد.  صحت و اعتبار داده ها با استفاده از معیارهای اعتبار و اعتمادپذیری در مراحل پژوهش مورد تایید قرار گرفت و برای بررسی روایی داده ها با مراجعه مجدد به مصاحبه شوندگان و برای پایایی کار نیز از همکاری دو کدگذار و میزان توافق بین این دو رتبه دهنده و شاخص کاپای کوهن استفاده شد که مقدار شاخص کاپا 811/0 نشان از توافق بین دو رتبه دهنده داشت. نتایج حاکی از شناسایی صلاحیت های دانشی مربیگری،  صلاحیت های مدیریتی و رهبری مربیگری و صلاحیت های رفتاری مربیگری، چهار نوع پیشایند مربیگری شامل الزامات نگرشی، الزامات ساختاری، الزامات شناختی و الزامات مربوط به متربی و نهایتا شاخص های عملکرد موفق مربیگری در سه شاخصه اثربخشی مربیگری برای مربی، برای متربی و برای سازمان بود. یکی از مهمترین نیازهای پژوهشی در این زمینه، صلاحیت و شایستگی مربیان، درقالب الگویی کاربردی و قابل ارزیابی است. پیشنهاد می شود مدل حاضز، به عنوان الگویی برای صلاحیت های مربیگری مدیران مدارس استفاده شود.

    کلیدواژگان: مربیگری، صلاحیت های مربیگری، الزامات مربیگری، شاخص های عملکرد موفق مربیگری
  • محمدامین کردی*، غلامرضا توکلی صفحات 171-210

    هدف پژوهش حاضر مدل سازی عوامل اثربخشی محتوای آموزش الکترونیکی می باشد. پژوهش از نوع تحقیقات ترکیبی اکتشافی است که ماهیت کمی و کیفی دارد. در بخش کیفی از روش تحلیل محتوای قیاسی و در بخش کمی از روش مدل سازی ساختاری تفسیری استفاده شد.جامعه آماری بخش کیفی خبرگان آموزش و توسعه سرمایه انسانی گروه اقتصادی گلستان که سوابق و تجربیات بالا در حوزه آموزش داشتند بود که 12 نفر از آن ها به صورت در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابتدا عوامل موثر بر اثر بخشی محتوای آموزش الکترونیکی و معیار های اثربخشی محتوای آموزش الکترونیکی با مطالعه پژوهش های 20 سال اخیر شناسایی گردید و عوامل و معیار ها بوسیله مصاحبه با جامعه نمونه بخش کیفی غربال شدند.  برای بررسی اعتبار نتایج بدست آمده از بخش کیفی پژوهش از معیار های چهارگانه باور پذیری،انتقال پذیری،اعتماد پذیری و وابستگی استفاده شد. نتایج حاصل از بخش کیفی با توزیع پرسشنامه میان 31 نفر از خبرگان حوزه آموزش ایران که به صورت در دسترس انتخاب شدند با تحلیل به روش دلفی فازی مورد سنجش قرار گرفت. به منظور روایی پرسشنامه قبل از توزیع ابتدا سوالات و صحت آن ها با 5 نفر از خبرگان بررسی گردید و کلیه ابهامات در سوالات اصلاح گردید. همچنین پایایی پرسشنامه نیز پس از محاسبه آلفای کرونباخ 64/0 تایید گردید. عوامل موثر بر اثربخشی محتوای آموزش الکترونیکی که در بخش کمی مشخص گردید که با روش مدل سازی ساختاری تفسیری رتبه بندی گردید. یافته ها نشان داد که 13 عامل بر روی اثربخشی محتوای آموزش الکترونیکی تاثیرگذار هستند. همچنین معیار هایی که اثربخشی محتوای آموزش الکترونیکی را می سنجند رضایت،افزایش دانش ،حفظ دانش،افزایش مهارت،بهبود عملکرد،کاهش بار شناختی اضافی فراگیران در نتیجه ی شرکت در دوره آموزش الکترونیکی می باشد. بنابراین آموزش های الکترونیکی می توانند با استفاده از عوامل حاصل از این پژوهش اثربخش تر باشند و موجب افزایش یادگیری و مهارت فراگیران شوند.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، عوامل اثربخشی، معیار های سنجش اثربخشی
  • رامین غریب زاده، عادل زاهدبابلان*، مهدی معینی کیا، تقی اکبری صفحات 211-230

    یکی از عوامل موثر تربیتی و آموزشی در نظام آموزش و پرورش نوین چگونگی شاداب سازی محیط مدرسه است. پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی سه لایه ای امکان سنجی و استقرار اثربخش مدیریت مدرسه شاد در نظام آموزش و پرورش ابتدایی ایران براساس سند تحول بنیادین آموزش و پرورش با استفاده از روش فراترکیب انجام شده است. فراترکیب مستلزم این است که پژوهشگر یک بازنگری دقیق و عمیق انجام داده، یافته های پژوهش های کیفی مرتبط را ترکیب کند. با استفاده از روش فراترکیب، 59 مقاله حوزه مدرسه شاد، ارزیابی و با تحلیل محتوا، ابعاد و کدهای مربوطه استخراج و میزان اهمیت اولویت هریک به کمک روش کمی آنتروپی شانون تعیین شد. براساس یافته ها مشخص شد کدهای مشارکت در تصمیم گیری ها، داشتن امکانات رفاهی و تفریحی، انعطاف پذیری، داشتن ظاهری آراسته، شاد بودن و شاد زیستن، برگزاری مراسمات در اعیاد و مناسبت های مذهبی و ملی، اعتماد به نفس بالا داشتن، امیدواری و باورمندی و کمک به همکلاسی ها و همنوعان دارای بیشترین ضریب اهمیت می باشند. به عبارت دیگر برای امکان سنجی و استقرار مدرسه شاد در آموزش و پرورش ابتدایی، توجه به این موارد اهمیت زیادی دارد. در نهایت پس از طی گام های پژوهش، الگوی امکان سنجی و استقرار اثربخش  مدرسه شاد در نظام آموزش و پرورش ابتدایی ایران در سه لایه امکان سنجی، طراحی مفهومی و ساختار اجرا و استقرار مدرسه شاد در نظام آموزش و پرورش ابتدایی ایران ارایه شد.

    کلیدواژگان: مدرسه شاد، نظام آموزشی، سند تحول بنیادین، آموزش و پرورش ابتدایی
  • مختار ذاکری* صفحات 231-250

    پس از شیوع کرونا، آموزش عالی یکی از نهادهایی بود که تعطیلی محیط های علمی را در کانون توجه قرار داد و تعاملات چهره به چهره در محیط های دانشگاهی به حداقل رسید. هدف این پژوهش، بررسی تجربه ی زیسته ی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان در دوران آموزش مجازی بود. این پژوهش در قالب پارادایم کیفی به انجام رسید. نمونه از بین دانشجویان دانشگاه فرهنگیان هرمزگان و به شیوه ی هدف مند، به تعداد 25 نفر گزینش شد. روش جمع آوری داده ها، مصاحبه ی عمیق و روش تجزیه و تحلیل داده ها، تحلیل-استقرایی بود. برای اعتبارسنجی نتایج، از روش مسیر ممیزی و ضریب توافق نمره گذاران استفاده شد. نتایج نشان داد، در پاسخ به پرسش اول، پنج مقوله ی ضعف در زیرساخت های سامانه ی آموزش مجازی، ضعف در فرایند یاددهی یادگیری و کمبود دانش از سامانه ی مجازی، ضعف در زمان آموزشی و عدم جذابیت سایت آموزش مجازی، ایجادکننده ی آسیب های برنامه ی آموزش مجازی هستند. دو مولفه ضعف در زیرساخت های سامانه یی آموزش مجازی و ضعف در فرایند یاددهی-یادگیری بیشترین برجستگی را در این بین، دارا هستند. پنج مقوله ی کلیدی شامل تقویت فرایند یاددهی-یادگیری و تقویت زیرساخت های مربوط به سامانه یی آموزش مجازی، پشتیبانی از آموزش های صورت گرفته و آموزش نحوه ی صحیح استفاده از سامانه ی مجازی و برنامه ریزی زمان مناسب آموزش در سامانه ی مجازی، راه کارهای بهبود برنامه ی آموزش در فضای مجازی هستند. پیشنهاد می شود، امکاناتی برای انجام کارهای عملی و طراحی تمرین و پروژه در فضای مجازی ایجاد شو؛ از روش های تدریس یادگیرنده محور بهره برده شود، از فیلم ها و اسلایدها و فایل های چندرسانه ای جهت جذابیت و بهبود کیفیت آموزش استفاده شده، اساتید محتواها و فایل های مناسب و کاربردی جهت استفاده ی دانشجویان ایجاد کرده، سیستم تعاملی چندسویه تقویت شده و تهیه محتوای الکترونیکی در دستور کار قرار اساتید قرار گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه آموزش مجازی، دانشگاه فرهنگیان، سامانه ی مجازی
  • صادق ملکی آوارسین*، زرین دانشور هریس، گیو جودی شاه آباد صفحات 251-279

    پژوهش حاضر باهدف تعیین رابطه علی بین وفاداری سازمانی و اخلاق کاری با سایش اجتماعی با میانجی گری تعهد سازمانی مدیران مدارس میاندوآب انجام شد. به لحاظ هدف کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی از نوع همبستگی با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه مدیران مدارس دخترانه و پسرانه شهرستان میاندوآب در همه مقاطع تحصیلی (ابتدایی، متوسطه اول، متوسطه دوم، کاردانش و فنی حرفه ای) است که در سال تحصیلی 1401-1400 تعدادشان 380 نفر بود که با استفاده از روش طبقه ای نسبتی حجم نمونه 262 نفر تعیین شد. به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه وفاداری سازمانی، پرسشنامه اخلاق کاری، پرسشنامه تعهد سازمانی و پرسشنامه سایش اجتماعی استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان دهنده این بود که هر چهار پرسشنامه از برازش نسبی خوبی برخوردار می باشند. سپس جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. بررسی روابط بین متغیرهای پژوهش از طریق همبستگی گشتاوری پیرسون صورت پذیرفت. نتایج به دست آمده نشان می دهد که تعهدسازمانی با سایش اجتماعی رابطه منفی و معناداری دارد. بین اخلاق کاری با تعهدسازمانی رابطه مثبت ومعناداری، بین وفاداری سازمانی با تعهدسازمانی  رابطه مثبت و معناداری، بین وفاداری سازمانی با سایش اجتماعی رابطه منفی و معناداری و بین اخلاق کاری با سایش اجتماعی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت که برای کاهش سایش اجتماعی و کنترل پیامدهای آن در مدارس توجه به وفاداری سازمانی، اخلاق کاری و تعهد سازمانی از اهمیت چشمگیر و بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: سایش اجتماعی، وفاداری سازمانی، اخلاق کاری، تعهد سازمانی، مدیران مدارس
|
  • Azam Mehrabian, Nasser Bay*, Hamidreza Ghezelsefloo Pages 13-44

    The purpose of the present study was to investigate the effect of principals’ ethical leadership and knowledge hiding behavior of physical education teachers with the mediating role of perceived psychological safety. This study is descriptive_correlation in terms of the research method. All official physical education teachers of Golestan province (557 teachers) were the statistical population of this research that based on Cochran's formula, 228 teachers were selected as a statistical sample by stratified random selection, and they were answered Ethical Leadership, Psychological Safeand Knowledge Hiding questionnaires. The validity of the research questionnaires was checked and confirmed and their reliability was estimated by using Cronbach's alpha test 0.85, 0.87 and 0.81. The data analyzed in two descriptive and inferential ways. The obtained results showed that the effect of principals’ ethical leadership on the perceived psychological safety of physical education teachers is positive and significant. Also, the effect of principals’ ethical leadership on the knowledge hiding behavior of physical education teachers was negative and significant.  Other findings of the research showed that the perceived psychological safety has a negative and significant effect on the knowledge hiding behavior of physical education teachers. Finally, the effect of principals' ethical leadership on physical education teachers' knowledge hiding behavior was confirmed with the mediating role of perceived psychological safety. Based on the findings of the research, it can be concluded that school principals can provide a positive psychological safety atmosphere by using ethical leadership, which will increase exchanges between physical education teachers and their colleagues, and reduce negative behaviors such as the behavior of hiding knowledge in them.

    Keywords: Psychological Safety, Ethical Leadership, Knowledge Hiding, Physical Education Teachers
  • Parvaneh Mohammadi, Siroos Ghanbari* Pages 45-74

    The aim of this study was to investigate the role of visionary leadership of school principals in the desire to change teachers through mediated organizational learning. The study population was all primary school teachers in Kurdistan province, from which a sample of 364 teachers was selected by proportional stratified random sampling method based on Cochran's formula. Quantitative research method is correlation studies and covariance-based structural equation modeling approach. To collect data from visionary leadership Questionnaire, Organizational learning and the desire to change. The validity of the questionnaires was confirmed using the content method and confirmatory factor analysis, and the reliability of the questionnaires was confirmed using Cronbach's alpha techniques (above 0.7). The results showed that the effective visionary leadership of principals and Teachers' organizational learning have a direct positive effect on the desire to change teachers at the level of 0.05; visionary leadership of school principals through teachers 'organizational learning has a positive indirect effect on desire to change teachers at the 0.05 level; Also, visionary leadership of school principals and teachers 'organizational learning are able to explain the 0.23 variance of desire to change teachers.

    Keywords: Visionary Leadership of school principals, Teachers' organizational learning, Desire to change teachers, Elementary school
  • Jafar Sadegh Badri Gharehgeshlaghi*, Behnaz Mohajeran, Mohammad Hasani Pages 75-97

    The aim of this study was to investigate the antecedents and consequences of emotional leadership in school managers. This research is practical in terms of purpose and nature, and in terms of data collection, it is descriptive of the correlation type based on structural equation modeling. The statistical population of the research was made up of all the principals of public boys' schools of the second year of high school in West Azerbaijan Province, numbering 190 people, and using cluster sampling method, 123 people were selected as a sample. To measure the variables of the research, the standard questionnaires of emotional empathy, emotional self-management, spiritual leadership, attitude enhancement, organizational happiness and emotional leadership. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and confirmatory factor analysis, and the reliability was 0.86, 0.86, 0.86, 0.86, 0.86, 0.85 and 0.85 by Cronbach's alpha method respectively were estimated. The data analysis method was carried out on two descriptive and inferential levels, which was implemented through SPSS version 25 and SMART-PLS version 3 software. The results show that emotional empathy, emotional self-management and spiritual leadership have a positive and significant effect on emotional leadership. Also, emotional leadership has a positive and significant effect on strengthening teachers' attitudes and organizational happiness, and causes their improvement and promotion in the organization. According to the obtained results, it can be said that any increase in the variables of emotional empathy, emotional self-management and spiritual leadership is accompanied by an increase in the variable of emotional leadership and any increase in the variable of emotional leadership is accompanied by an increase in the strengthening of teachers' attitudes. And organizational happiness will be accompanied. Therefore, it seems necessary to pay attention to the above variables among school administrators.

    Keywords: Emotional leadership, emotional empathy, emotional self-management, organizational happiness, school managers
  • Elham Ebrahimi, Hossein Motahhari-Nejad*, Homayoun Azari Pages 99-121

    The aim of this study was to explaining the role of trust in the relationship of learning-centered leadership with teachers' professional learning. The research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation (structural equation modeling) in terms of method. A sample of 238 elementary school teachers in Kerman was selected by cluster sampling method according to region. In order to collect data, learning-centered leadership questionnaire, the teachers' trust questionnaire and the teachers' professional learning questionnaire were used. The reliability of the questionnaires was calculated using Cronbach's alpha coefficient of 0.96, 0.92 and 0.94, respectively, and their construct validity was confirmed through confirmatory factor analysis. SPSS 20 and AMOS 22 softwares were used for data analysis. The reliability of the questionnaires was confirmed using Cronbach's alpha coefficient and their construct validity was confirmed by confirmatory factor analysis. Hypothesis testing showed that the relationship between learning-centered leadership and teacher trust, the relationship between learning-centered leadership and teacher professional learning and the relationship between teacher trust and professional learning are positive and significant. The results related to the components of teacher trust showed that learning-oriented leadership has a positive and significant relationship with calculative trust, relational trust and faith trust, but only the relationship between relational trust and teacher professional learning was positive and significant. Trust mediates the relationship between learning-centered leadership and professional learning of teachers, and of the three components of teacher trust, only the mediating role of relational trust was confirmed. Finally, it was concluded that principals as leaders of learning can play a more effective role in professional learning by creating trust in teachers.

    Keywords: Professional Learning, trust, learning-centered leadership, elementary teachers
  • Sajjad Mirzaaghaei*, Mohammad Ghahremani, Gholamreza Shams Morkani, Mahmoud Abolghasemi Pages 123-144

    This research was conducted with the aim of designing the entrepreneurial management model of second secondary schools in Mazandaran province. the research method was development and application, and qualitative in terms of data collection. In the data analysis of this research, the content analysis method was used and in this way the main and secondary components of the phenomenon were identified. In this study, a total of 18 interviews were conducted with two groups in the form of theoretical experts (8 people including university professors familiar with entrepreneurship and educational sciences) and experimental experts (10 people including school principals active in the field of entrepreneurship). The sampling method was purposeful (theoretical) including two types of maximum diversity and snowball. the interview was continued until reaching the theoretical saturation stage. The data collection tool was in-depth interview and its reliability was measured through the Kappa index.  In analyzing the data of this research during the open and central coding process, 330 open codes, 66 concepts and 9 main categories (Entrepreneurial knowledge of managers, Entrepreneurial skills of managers, Entrepreneurial personality and moral characteristics of managers, Entrepreneurial planning of schools, Entrepreneurial organization Schools, Entrepreneurial resource supply and orientation system, schools Entrepreneurial motivation system, Entrepreneurial leadership of schools, Entrepreneurial control of schools) were obtained. Finally, the relationships between the components were revealed and the conceptual model of the research was designed based on it. Also, the validity of the qualitative data was confirmed by coding between the two tests.

    Keywords: school management, entrepreneurial management, entrepreneurship, entrepreneurial schools
  • Hassan Novdehi*, Seyes Ahmad Mohammadi Hoseini, Morteza Badri Pages 145-170

    The purpose of this research is to explain and design the model of coaching qualifications of school principals. The main framework of the research is qualitative, and semi-structured interviews were used to collect data. In terms of the nature of the data, the research method is a qualitative approach and the type of theme analysis, and in terms of the purpose, it is of an applied type. The participants of the research were professors and management specialists and managers and experts of the education system, after theoretical saturation, 13 people were selected by purposive sampling. Data analysis was done using the theme analysis technique and MAXQDA software. The validity and reliability of the data were confirmed by using the criteria of reliability and validity in the research stages, and to check the validity of the data by referring back to the interviewees, and for the reliability of the work, the cooperation of two coders and the degree of agreement between these two raters. And Cohen's kappa index was used, and the value of kappa index was 0.811, indicating agreement between the two raters. The results indicate the identification of the knowledge qualifications of coaching, managerial and leadership qualifications of coaching and behavioral qualifications of coaching, four types of coaching antecedents including attitudinal requirements, structural requirements, cognitive requirements and requirements related to the trainer and finally indicators of successful coaching performance. In three indicators, the effectiveness of coaching was for the coach, for the trainer and for the organization. One of the most important research needs in this field is the qualification and competence of trainers, in the form of a practical and evaluable model. It is suggested that the Hazez model be used as a model for the coaching qualifications of school principals.

    Keywords: coaching, coaching qualifications, coaching requirements, indicators of successful coaching performance
  • MohammadAmin Kordi*, GholamReza Tavakoli Pages 171-210

    The purpose of the current research is to model the effectiveness of e-learning content. The research is a type of exploratory combined research that has a quantitative and qualitative nature. In the qualitative part, the comparative content analysis method was used and in the quantitative part, the interpretive structural modeling method was used. They were selected as samples as available. First, the effective factors on the effectiveness of e-learning content and the effectiveness criteria of e-learning content were identified by studying the researches of the last 20 years, and the factors and criteria were screened by interviewing the sample population of the qualitative section.Four criteria of believability, transferability, reliability and dependence were used to check the validity of the results obtained from the qualitative part of the research. The results obtained from the qualitative part were measured by distributing a questionnaire among 31 experts in the field of education in Iran who were selected as available and analyzed using the fuzzy Delphi method. In order to validate the questionnaire before distribution, the questions and their correctness were checked by 5 experts and all the ambiguities in the questions were corrected. Also, the reliability of the questionnaire was confirmed after calculating Cronbach's alpha of 0.64. Factors.affecting the effectiveness of e-learning content that were identified in the quantitative section and ranked by interpretive structural modeling. The findings showed that 13 factors influence the effectiveness of e-learning content. Also, the criteria that measure the effectiveness of e-learning content are satisfaction, increasing knowledge, retaining knowledge, increasing skills, improving performance, and reducing additional cognitive load of learners as a result of participating in e-learning courses. Therefore, e-learning can be more effective by using the factors obtained from this research and increase the learning and skill of learners.

    Keywords: E-learning, influential factors, criteria of effectiveness assessment
  • Ramin Gharibzadeh, Adel Zahed Babelan*, Mehdi Moeinikia, Taqi Akbari Pages 211-230

    One of the effective educational factors in the modern education system is how to refresh the school environment. The current research aims to present a three-layered model for the feasibility and effective establishment of a happy school in Iran's primary education system based on the document of the fundamental transformation of education using the meta-composite method. Metasynthesis requires that the researcher conduct a detailed and in-depth review and combine the findings of related qualitative research. Using metacombination method, 59 articles of happy school field were evaluated and with content analysis, relevant dimensions and codes were extracted and the importance of priority of each was determined with the help of Shannon's entropy quantitative method. Based on the findings, it was determined that the codes of participation in decision-making, having comfort and recreational facilities, flexibility, having a neat appearance, being happy and living happily, holding ceremonies on religious and national holidays and occasions, having high self-confidence, hope and Believing and helping classmates and peers have the highest coefficient of importance. In other words, for the feasibility and establishment of a happy school in primary education, paying attention to these matters is very important. Finally, after going through the steps of the research, the model of the feasibility and establishment of the happy school in the elementary education system of Iran was presented in three layers of feasibility, conceptual design and implementation structure and establishment of the happy school in the elementary education system of Iran.

    Keywords: Happy School, Educational System, Fundamental Transformation Document, Primary Education
  • Mokhtar Zakeri* Pages 231-250

    After the Corona outbreak, higher education was one of the institutions that focused on the closure of scientific environments and minimized face-to-face interactions on campus. The purpose of this study was to investigate the lived experience of Farhangian University students during virtual education. This research was conducted in the form of a qualitative paradigm. The sample was selected from the students of Hormozgan Farhangian University in a purposeful manner. The method of data collection was in-depth interview and the method of data analysis was inductive-analytical. The results showed that, in response to the first question, five categories of weakness in the infrastructure of the virtual education system, weakness in the learning process and lack of knowledge of the virtual system, weakness in training time and unattractive virtual education site, cause harms of the virtual education program. The two components of weakness in the infrastructure of the e-learning system and weakness in the teaching-learning process have the most prominence among them. Five key categories include strengthening the teaching-learning process and strengthening the infrastructure related to the virtual education system, supporting the training and teaching how to use the virtual system properly and planning the appropriate time for training in the virtual system, ways to improve the training program in cyberspace. It is suggested to create facilities for practical work and design of exercises and projects in cyberspace; Utilize learner-centered teaching methods, use videos, slides, and multimedia files to engage and improve the quality of instruction; create appropriate and useful content and files for students to use; Professors be placed.

    Keywords: Virtual Education Program, Farhangian University, Virtual system
  • Sadeg Maleki Avarsin*, Zarin Daneshvar Heris, Give Joudy Shahabad Pages 251-279

    The present research was carried out by the purpose of determining the causal relationship among organizational loyalty and work morality with social undermining by mediating of organizational commitment of school managers in Miandoab. It is applied research considering its purpose and regarding the method of data collection, it is descriptive of correlational kind using modeling structural equations. The statistical population of the present study includes all the independent managers in male and female schools of Miandoab city in all the educational grades (elementary, first period of high school, second period of high school, technical –professional instruction, vocational training) in the educational year of 2021-2022 who were 380 people that by using relative class method, the sample volume was determined as 262 people. In order to collect the needed data, questionnaire of organizational loyalty, questionnaire of work morality, questionnaire of organizational commitment, questionnaire of social undermining was used. The results of confirmatory factor analysis showed that all four questionnaires have relatively good of fitness. Then, in order to analyze data, modeling structural equations was used. Examination of the relationships among the research variables was done through Pearson torque correlation. The obtained results show that organizational commitment has significant negative relationship with social undermining. There is significant positive relationship between work morality and organizational commitment and between organizational loyalty and organizational commitment, there is significant positive relationship, between organizational loyalty with social undermining, and also between work moral with social undermining relationship there are significant negative relationship. Regarding the findings, it could be concluded that in order to decrease social undermining and control its outcomes in the schools, considering the organizational loyalty, work morality and organizational commitment has utmost importance.

    Keywords: social undermining, organizational loyalty, work morality, organizational commitment, school managers