فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و توسعه فضای شهری
سال دهم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعید نجفی*، محسن احدنژاد روشتی، محمدتقی حیدری صفحات 1-19

    نگاه فرکلاف به متن، آشکارسازی گفتمان های مستتر و آگاهی زبانی انتقادی به مصرف کنندگان متون است. در این میان سکونتگاه های مساله دار به عنوان جزیی ازمتن شهر و بازتاب نظریه های اجتماعی، نیازمند بررسی معیارهای متن بودگی آموزه های زبان شناختی هستند. بر این اساس این مقاله نشان خواهد داد که مولفه های متن بودگی در سکونتگاه های مساله دار چگونه بوده و این سکونتگاه ها متاثر از چه گفتمان هایی هستند. در این پژوهش با توجه به اهداف و تناسب نیاز از سطح تبیین استفاده شده است. متن سکونتگاه های مساله دار با توجه به ویژگی های متن بودگی بررسی شده، سپس تعلق گفتمانی این سکونتگاه ها به فرایندهای اجتماعی و نهادی ارایه شده است. جهت بررسی تاثیر شاخص های متن بودگی از مدل DPSIR و آزمون تحلیل مسیر استفاده شد.  یافته ها نشان داد تقابل ساختارهای زبانی سکونتگاه های مساله دار در متن شهر با مفاهیم متفاوتی معنا شده که آمال و خواسته های ساکنان را به نمایش می گذارد و شاخص های انسجام و پیوستگی بیشترین تاثیر را در متن بودگی سکونتگاه های مساله دار دارند. همچنین در فرایند تعلق گفتمانی، منازعه میان قدرت نرمال نهادهای موجود و گروه های فاقد قدرت است. مدیریت محلی به عنوان بخش مغلوب و اهرم موثر، تحت تاثیرحقایق پنهان بواسطه ناآگاهی، عدم تناسب درآمد و هزینه های مسکن  وساخت وساز غیرقانونی، نقش قابل توجهی در این سکونتگاه ها داشته اند. می توان گفت که این سکونتگاه ها سوغات همیشگی شهرها هستند اما تسلط گفتمان های مبتنی بر سرمایه داری، خطرات مهم و ناملایمات زندگی برای قشر عظیمی از این ساکنان و تضمین امنیت معیشت آنها را  درنظر نمی گیرند.

    کلیدواژگان: سکونتگاه های مساله دار، فرکلاف، متن بودگی، محله اسلام آباد شهر زنجان
  • کیان شاکرمی*، محمدرحیم رهنما، محمد اجزاء شکوهی صفحات 21-44

    امروزه افزایش جمعیت شهری باعث رشد و گسترش بدون برنامه برخی شهرها گردیده است که این مسیله باعث بالا رفتن مصرف انرژی ازجمله مصرف برق شهرها شده است. لذا هدف تحقیق حاضر، تحلیل فضایی تاثیرات فرم شهر کرج بر مصرف برق و طول خطوط شبکه برق شهر کرج است. نوع تحقیق کاربردی و روش مورداستفاده توصیفی_تحلیلی است. داده ها و اطلاعات موردنیاز به دو روش کتابخانه ای و مراجعه به سازمان های مربوطه جمع آوری شده است. نمونه آماری تحقیق برای تحلیل فضایی 173 محله شهر کرج است. از ابزار رگرسیون وزنی جغرافیا (GWR) برای تعیین تغییرات فضایی بین متغیر مستقل و وابسته استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که فرم شهر کرج در محلات مناطق پنج، یک، هفت و دو از حالت فشردگی بالایی برخوردار است؛ اما محلات مناطق 3 و 4 به دلیل ویلایی بودن مساکن در این محلات شهر از حالت اسپرال برخوردار هستند. بر اساس نتایج به دست آمده از رگرسیون وزنی محلی شاخص تراکم جمعیتی به عنوان یکی از شاخص های مهم فرم شهر دارای بالاترین میزان اثرگذاری بر مصرف برق شهر کرج بوده است، مقدار R2 آن برابر با 78/0 است: یعنی شاخص فرم شهر با توجه به این شاخص در سطح اطمینان 95% به میزان 78 درصد از مصرف برق را توجیه می کند. همچنین شاخص آنتروپی به عنوان یکی شاخص از متغیر مستقل (فرم شهر) با (66/0= R2) دارای بالاترین میزان اثرگذاری بر طول خطوط شبکه برق شهر کرج است؛ بنابراین نتایج نشان داد؛ که فرم شهر کرج دارای ارتباط فضایی بیش از 50/0 درصد بر مصرف برق و طول خطوط شبکه برق شهر کرج است.

    کلیدواژگان: توزیع فضایی، مصرف برق، رگرسیون وزنی، شهر کرج
  • صابر محمدپور*، آرمان حمیدی، عالیه فریدی فشتمی، میترا روشن صفحات 45-65

    توسعه روز افزون شهرها و افزایش وابستگی و تمایل شهروندان به خودروی شخصی و به طبع آن اثرات نامطلوب زیست محیطی و اجتماعی آن، به یک چالش جدی برای برنامه ریزان شهری تبدیل شده است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تاثیر نگرش های ذهنی شهروندان بر استفاده آن ها از حمل و نقل عمومی در شهر تهران صورت گرفته است و از نوع توصیفی-کمی است. در این پژوهش تعداد 443 پرسشنامه توسط شهروندان تهرانی تکمیل گردید که جهت تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه ها از نرم افزارهای 22 SPSS  و Smart PLS3 استفاده شده است. میانگین شاخص های نگرش زیست محیطی، نگرش اجتماعی، نگرش اقتصادی و استفاده از حمل و نقل عمومی به ترتیب، 69/3، 58/3، 20/3 و 94/2 بدست آمد. در بررسی تاثیر هر یک از معیارها، شاخص نگرش اقتصادی با ضریب مسیر 475/0 در رتبه اول قرار گرفت و بنابر تاثیر بالای این شاخص، می بایست سیاست های استفاده از حمل و نقل در این قسمت متمرکزتر اعمال گردد. سپس شاخص های نگرش زیست محیطی و نگرش اجتماعی به ترتیب با ضرایب مسیر 145/0، و ، 080/0 در رتبه های بعدی جای گرفتند. از دیگر نتایج پژوهش، رابطه مشخصات فردی و جنسیت با استفاده از حمل و نقل عمومی است و این عدد برابر 110/0- بدست آمدند، بنابراین نمی توان از تاثیر آن ها چشم پوشی کرد. همچنین، برازش کلی پژوهش نیز 391/0 محاسبه گردید که نشان از برازش مطلوب و قوی مدل ساختاری است.

    کلیدواژگان: نگرش های رفتاری، نگرش های ذهنی، حمل و نقل عمومی، نگرش شهروندان، شهر تهران
  • فیروز جعفری*، ایرج تیموری، ندا قابل صفحات 67-88

    تخلفات ساختمانی از گذشته تا به امروز یکی از مهم ترین معضلات شهرها بوده که منجر به اختلال و بروز مشکلات اساسی در شهر و در حوزه مدیریت و برنامه ریزی شهری گردیده است. یکی از مهم ترین اثرات منفی این تخلفات، تاثیر بر سیمای شهر و تهدیدی جدی بر کیفیت محیط های شهری می باشد. از این رو هدف این پژوهش، شناسایی تخلفات ساختمانی در زمینه تغییر کاربری اراضی و تعداد طبقات مازاد بر ضوابط و همچنین بررسی نوع و میزان تاثیر این تخلفات بر سیمای شهری در دو محله ی دمشقیه و پرواز تبریز در سال 1399 بوده و مقیاس بررسی تحقیق در ابعاد قطعات واقع در این محله ها می باشد. شاخص بررسی ها، کاربری اراضی محله ها و وضعیت ساخته شده سال 1399 و الگوی ساخت ساز براساس ضوابط مصوب طرح جامع و تفصیلی شهر تبریز می باشد. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی بوده و داده های لازم با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات میدانی گردآوری شده و برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش مقایسه ای و از نرم افزارهایExcel، AutoCad و ArcMap استفاده شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که از کل قطعات موجود در محله دمشقیه 12 درصد قطعات، و در محله پرواز 38 درصد از کل قطعات، مغایر با ضوابط و مقررات و طرح مصوب ساخته شده است. همچنین مشخص گردید، بیشترین تاثیراتی که تخلفات ساختمانی بر سیمای شهری محلات پرواز و دمشقیه گذاشته، مربوط به تاثیرات منفی می باشد. در واقع این تخلفات ساختمانی، به طور ملموس و آشکارا تاثیرات منفی بر هریک از پارامترهای سیمای شهری در محلات مورد مطالعه را به همراه داشته و قدرت هریک از پارامترها را تضعیف کرده است.

    کلیدواژگان: پارامترهای سیمای شهری، تبریز، تخلفات ساختمانی، سیمای شهری، ضوابط و مقررات
  • شیما طاهری، مریم قاسمی سیچانی*، امیرحسین شبانی صفحات 89-115
    نمود بارز شهرنشینی و سبک زندگی ناشی از آن، در کنار وجود فضاهای دور از طبیعت، را می توان هم در فضاهای معماری و شهری و هم در انسان دچار آسیب های جسمی و روانی دید. از دیگرسوی روند سالمندی رو به رشد جهان، به ملاحظات جدی طراحان و برنامه ریزان در شهرها نیازمند است. در بازگشت به مساله سالمندی و عوارض شهرنشینی، یکی از کلیدی ترین مسایل سلامت و به زیستی است و مناظر شفابخش در فصل مشترک، منظر، سلامت و انسان قرار دارند. در این راستا، جستجوی مولفه های بعد کالبدی مناظر شفابخش، مورد پژوهی پارک شهید رجایی اصفهان سوال اصلی پژوهش است. مبتنی بر روش پژوهش کیفی و تحلیل محتوای کیفی با رویکرد استقرایی، مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 21 سالمند، با استفاده از نرم افزار MAXQDA انجام شد. نتایج پژوهش، در قالب شناسایی مقوله های کارایی و قابلیت کالبدی، جذابیت طبیعی و کالبدی-تاریخی، دسترسی و همجواری، آسایش اقلیمی، منظر صوتی، تحریک حواس، زیبایی منظر، نقشه ذهنی و احساسات مثبت در راستای ارتقای شفابخشی و دو مقوله ضد شفابخشی، منظر صوتی نامطلوب و کاهش کارایی کالبدی از منظر سالمندان است. منظر پارک، عمدتا با تاثیرگذاری بر سلامت روان سالمندان، توانسته امکان تجربه شفابخش به واسطه ایجاد تعادل نسبی، ارتقا ظرفیت درونی و سازگاری به منظور تداوم عملکردهای جسمی، ذهنی و روانی فراهم آورد؛ پیامدهای سلامت بخشی مانند حس آرامش، بازیابی توجه و بهبود خلق وخو حاصل چنین تجربه ای است. مهمترین زیرمقوله ها، حس رضایت مندی، درختان و فضای اجتماع پذیر هستند؛ درختان کهنسال به طور قابل توجهی بر مقوله های آسایش اقلیمی، تحریک حواس، جذابیت طبیعی، نقشه ذهنی، فضای شاخص، همجواری و زیبایی منظر تاثیر مثبت داشت.
    کلیدواژگان: پارک شهری، تحلیل محتوا، سالمندان، سلامت، مناظر شفابخش
  • سعیده مویدفر*، سارا عزیزی صفحات 117-136

    رویکرد نوزایی شهری به عنوان رهیافتی متاخر در مرمت شهری، بر مجموعه ای از فرایندهای تغییر و انطباق دلالت دارد، از همین رو می تواند به عنوان رویکردی مناسب به منظور احیاء بافت های فرسوده شهرهای ایران تلقی شود. در این رهیافت بیش از سایر رویکردهای مداخله بر مشارکت بین ساکنین و مراجع محلی در چارچوب مدیریت یکپارچه تاکید می شود. هدف پژوهش حاضر ارایه راهبردهایی جهت توانمندسازی سکونتگاه های غیررسمی با رویکرد نوزایی شهری است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی با ماهیت کاربردی بوده که برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه و   پرسشنامه محقق ساخته و به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از مدل استراتژیک SOAR  و QSPM استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل ساکنین محله پشت شهر و مسیولان مرتبط با امور بافت فرسوده و حاشیه ای می باشند. بر اساس نتایج بدست آمده، محله پشت شهر علیرغم مشکلات و تنگناهای موجود، از نقاط قوت و فرصت زیادی برخوردار است که  با اقدامات مناسب و بهره گیری از رویکرد نوزایی شهری، این محله می تواند به یک محله سرزنده و فعال و مناسب برای گردشگری تبدیل گردد. برآورد نظرسنجی ضرایب جذابیت از کارشناسان و استفاده از مدل QSPM در جهت اولویت بندی راهبردها نشان از آن دارد که راهبرد  توسعه عرصه های همگانی با ایجاد کاربری های مناسب و سازگار در محله به منظور دستیابی به مکانی سرزنده، پویا، پرتحرک و فعال با نمره جذابیت 613/2 به عنوان تاثیرگذارترین راهبرد مطرح می باشد. استراتژی ارتقاء مشوق ها، رفع موانع قانونی و تسهیلات به مالکین و ساکنین در جهت بهسازی و نوسازی کالبدی کاربری ها خصوصا کاربری های مسکونی و خدماتی با نمره جذابیت 708/1 و ارتقاء کیفیت زندگی در محله از طریق تزریق امکانات زیستی و خدمات موردنیاز زندگی ساکنان و توسعه فضاهای سبز و پارک ها با نمره جذابیت 643/1 در اولویت های بعدی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، سکونتگاه های غیررسمی، نوزایی شهری، مدل SOAR، شهر بندرعباس
  • پروین ده ده زاده سیلابی، عطا غفاری گیلانده*، حسین نظم فر، علیرضا محمدی صفحات 137-155

    نابرابری فضایی که یکی از بزرگ ترین چالش ها هم در کشورهای در حال توسعه و هم در کشورهای توسعه یافته محسوب می گردد، مانع اساسی اکثر دولت ها در راستای تحقق شاخص های توسعه ی پایدار می باشد. از این رو، بررسی و تحلیل سطوح نابرابری فضایی و همچنین عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری و گسترش آن از ضرورت های برنامه ریزی و مدیریت شهرها برای مقابله با گسترش این پدیده محسوب می شود. در این راستا، این پژوهش با هدف سنجش میزان نابرابری های فضایی در بلوک های شهر اردبیل با تاکید بر شاخص های اقتصادی و شناسایی عوامل موثر بر گسترش آن انجام شده است. مبتنی بر این خصیصه ها از مدل های آمار فضایی، تحلیل لکه های داغ و خودهمبستگی فضایی در نرم افزار Arc/GIS و همچنین تکنیک دلفی فازی استفاده شده است. بر اساس نتایج، پژوهش بلوک های شهری اردبیل به لحاظ شاخص های مورد بررسی در طیف های متفاوتی  قرار دارند. همچنین بر اساس مدل خودهمبستگی فضایی (موران)، الگوی پراکنش نابرابری فضایی بر اساس شاخص های اقتصادی، در شهر اردبیل از مدل خوشه ای تبعیت می کند و این نوع پراکنش باعث ایجاد دوگانگی فضایی در این شهر شده است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، دلفی فازی، شاخص های اقتصادی، شهر اردبیل، نابرابری فضایی
  • سجاد بهزادی، سمانه جلیلی صدرآباد* صفحات 157-174
    تاسیس دفاتر تسهیلگری و توسعه محلی اقدامی است که در سال های اخیر از سوی دولت در راستای توانمندسازی و توسعه محلات حاشیه نشین و کم برخوردار، در دستور کار قرار گرفته است. لذا هدف از این پژوهش بررسی میزان موفقیت و تاثیر اقدامات دفاتر تسهیلگری بر میزان توانمندسازی ساکنان محدوده های هدف توسعه می باشد. روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی و به لحاظ ماهیت کاربردی است و برای دستیابی به داده های تکمیلی از پرسش نامه استفاده شده است. بدین منظور محله ناصرخسرو که جز محلات حاشیه نشین شهر اصفهان می باشد و دفتر تسهیلگری و توسعه محلی در سال 1398 در جهت توانمندسازی ساکنان در آن تاسیس شد، به عنوان نمونه مطالعاتی مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش نیز مطابق با فرمول کوکران و ضریب خطای 5 درصد، 375 نفر برآورد شد و به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات، تحلیل رگرسیون خطی و مدل معادله ساختاری مورد استفاده قرار گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از ارتباط معنادار میان اقدامات دفتر تسهیلگری با توانمندسازی ساکنان محله ناصرخسرو در ابعاد روانشناختی، اجتماعی و سیاسی- مدنی می باشد و دفتر تسهیلگری بیشترین تاثیرگذاری را بر بعد اجتماعی با 5/40 درصد و کم ترین تاثیرگذاری را بر بعد سیاسی- مدنی توانمندسازی با حدود 3/2 درصد داشته است. به طور کلی با مد نظر قرار دادن فرآیند میان مدت و گاها بلند مدت توانمندسازی و همچنین نوپا بودن دفاتر تسهیلگری، به نظر می رسد این دفاتر می توانند گامی موثر در توسعه و توانمندسازی ساکنان محلات حاشیه نشین و کم برخوردار بردارند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، دفاتر تسهیلگری و توسعه محلی، محلات حاشیه نشین، محله ناصرخسرو
  • علی حسینی*، علی صابری صفحات 175-198

    محله بنسنجان یکی از محله های مهم شهر یاسوج است که با توجه به قرارگیری در ورودی شهر، می توان آن را به عنوان پیشانی شهر قلمداد کرد. با توجه به این نکته و با توجه به اهمیت این مسیله که این محله یکی از محله های کناری شهر محسوب می شود، در نتیجه، نیازمند وجود فضاهای شهری همگانی، و همچنین فعال و سرزنده است. براین اساس هدف پژوهش حاضر تحلیل وضعیت سرزندگی و شاخص های آن در محله بنسنجان یاسوج است. در این پژوهش که ماهیتی کاربردی دارد، با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از ابزار پرسشنامه، تاثیر شاخص های امنیت، زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی و کالبدی بر وضعیت سرزندگی شهری بررسی شد. جامعه آماری پژوهش را ساکنان محله بنسنجان یاسوج تشکیل می دهند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 384 نفر محاسبه شد. برای تحلیل پژوهش نیز از آزمون های تی تک نمونه ای، همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد. نتایج آزمون های آماری حاکی از آن است که محله بنسنجان از نظر سرزندگی شهری وضعیت مناسبی ندارد. همچنین با تایید وجود تفاوت در رضایت از مولفه های پژوهش؛ بعد امنیت و کالبدی به ترتیب بیش ترین و کم ترین اثر را بر سرزندگی شهری در محله مذکور داشته اند. با توجه به نتایج پژوهش، پیشنهاد می شود برای بهبود سرزندگی در محله مذکور توجه به بهسازی محیط زیست و ایجاد فضای بهداشتی تمیز، برگزاری جشن ها و بهبود کیفیت کالبدی پیاده راه ها و فضاهای عمومی مورد توجه قرار گیرند.در نهایت نتایج پژوهش حاضر می تواند منجر به بهره گیری متخصصان شهری در زمینه شاخص های سرزندگی چه در بحث ابزارها و چه در بحث محیطی با ایجاد ساختار نظام مند گردد و در نهایت به سرزندگی شهری بیانجامد.

    کلیدواژگان: سرزندگی شهری، شهر، فضای عمومی، محله بنسنجان، شهر یاسوج
|
  • Saeed Najafi *, Mohsen Ahadnejad, MohammadTaghi Heydari Pages 1-19

    The insight of Fairclough about a text is the detection of hidden discourse and critical vocal awareness to the consumers of texts. In the meantime, problematic settlements are required to investigate the criteria of the textuality of linguistic lessons in them as a component of the text of the city and the reflection of social theories. According to this issue, this article show how are the components of textuality in problematic settlements and what discourses influence these settlements. The level of explanation was used based on the purpose and requirements. The text of problematic settlements were investigated according to the characteristics of textuality, then the discourse dependency of these settlements to social and institutional processes was studied. DPSIR model and path analysis test were used to explore the indicators of textuality. The results showed that the confrontation of the linguistic structures of problematic settlements in urban texts has been meant by different concepts which show the wishes and demands of residents and the consistency and continuity indicators influence the textuality of problematic settlements the most. Also, in the process of discourse dependency, the conflict is between the normal power of existing institutes and groups without power. Local management has a significant role in these settlements as the defeated part and effective leverage influenced by hidden facts through unawareness, the disproportion of earnings and housing costs, and illegal constructions. It can be said that these settlements are the permanent souvenirs of these cities but the dominant discourses based on investments does not consider important dangers and the difficulties of life for a huge group of these residents and insuring their livelihood safety.

    Keywords: Fairclough, Textuality, Problematic Settlements, Islam Abad Neighborhood
  • Kiyan Shakarami *, Mohamadrahim Rahnama, Mohammad Ajza Shokouhi Pages 21-44

    Increase in urban population has led to the uncontrolled and unplanned expansion of cities, which has led to an increase in energy consumption, including electricity. The aim of this study is to analyze the impacts of Karaj’s form on electricity consumption and the length of power network lines as carriers. The required data of this applied and descriptive-analytical study was collected through the library resources and going to organizations. The statistical population is 173 neighborhoods of Karaj city. The geographic weight regression (GWR) tool was used to determine the spatial variation between the independent and dependent variables. The results showed that the form of Karaj city highly compacts the neighborhoods of Regions 5, 1, 7, and 2, but the neighborhoods of Regions 3 and 4 have a spiral state due to the villas and the high infrastructure of the villa gardens in part of the city. Based on the results obtained from local weight regression, the population density index as one of the important indicators of city form has the highest impact on electricity consumption in Karaj (R2 equals 78). That is, the city form index, according to this index at the 95% confidence level, justifies 78% of electricity consumption. Moreover, the entropy index as one of the indicators of the independent variable (city form) with (R2=0.66) has the highest impact on the length of Karaj electricity network lines. Therefore, the results showed that the form of the city of Karaj has a spatial relationship of more than 0.50% on the electricity consumption and the length of the lines of the power grid of the city.

    Keywords: spatial distribution, Electricity consumption, Weight Regression, Karaj City
  • Saber Mohammadpour *, Arman Hamidi, Alieh Faridi Foshtomi, Mitra Roshan Pages 45-65

    In the recent decade, the views of planners and theorists have changed from simple physical aspects to social, environment and interactive aspects. Considering the increasing development of cities and the tendency of citizens to use private vehicle, serious challenges for urban planners have emerged. The study of people's behaviors and attitudes is important because knowing these attitudes can make changes in related policies. The data of the descriptive-quantitative study was done through documentary and survey studies. In order to study the attitude of citizens and its impact on the use of public transportation system, questions were designed in the form of a questionnaire with a five-level Likert scale. Considering the population of Tehran, the size of the sample was calculated to be 384 people using the Cochran's formula. Due to the epidemic of Covid-19 and in order to observe the health protocols, an online questionnaire was used. To increase the reliability, 443 questionnaires were distributed online among the residents of Tehran. Data analysis of this study showed that the "environmental attitude" index was ranked as the first with an average of 3.69 and the following were "social attitudes", "economic attitudes" and "use public transportation" with an average of 3.58, 3.20 and 2.94, respectively. According to the modeling results, the economic attitude of citizens with a path coefficient of 0.475 has the main and most significant impact on the use of public transport.

    Keywords: mental attitudes, public transportation, Citizens’ Attitude, Tehran city
  • Firouz Jafari *, Iraj Teymuri, Neda Ghabel Pages 67-88

    Construction violations have been among the most important issues in cities which have led to disruption and the emergence of major challenges in urban management and planning. One of the most important negative effects of these violations is seen on the image of the city and is a serious threat to the quality of urban environments. The purpose of this research is to identify construction violations in terms of land use change and the number of floors exceeding the standards, as well as to investigate the type and extent of the effects on the urban appearance in the two neighborhoods of Tabriz (Dameshghieh and Parvaz) in 2019. The scale of the research is in the dimensions of the plots located in these neighborhoods. The survey index was based on the land use of the neighborhoods and the built condition for 2019 and the construction model based on the approved rules of the comprehensive and detailed plan of Tabriz city. The research method is descriptive-analytical, and the required data was collected through theoretical review and field observations. Data is analyzed by Excel, AutoCAD and ArcMap software. The results show that 12% of the total parts in Dameshghieh neighborhood, and 38% of the total parts in Parvaz neighborhood, were built contrary to the rules and regulations of the approved plan. It was also found that the most negative effects that construction violations have on the appearance of Parvaz and Dameshghieh were related to the negative effects. In fact, these construction violations have concretely and obviously brought negative effects on each of the parameters of the urban landscape in the studied neighborhoods and weakened the strength of each of the parameters.

    Keywords: construction violations, The Image of the city, parameters of image of the city, rules, regulations, Tabriz
  • Shima Taheri, Maryam Ghasemi *, Amirhosein Shabani Pages 89-115
    Urbanization and the resulting lifestyle, along with the existence of spaces far from nature, can be seen in both architectural and urban spaces and in humans with physical and psychological damage. On the other hand, the growing aging of the world requires serious considerations by designers and planners of cities. The search for the components of the physical dimension of therapeutic landscapes (Shahid Rajaei Park in Isfahan) is the main question of the research. Based on qualitative research method and qualitative analysis with inductive approach, semi-structured interviews with 21 elderly people (using MAXQDA software) were conducted. To promote therapeutic and decrease anti-therapeutic themes, research results identified physical efficiency and capability, natural and physical-historical attractiveness, accessibility and proximity, climatic comfort, sound landscape, sensory stimulation, landscape beauty, mindscape and positive emotions, unfavorable sound landscape and decrease in physical efficiency. Affecting the mental health of the elderly, the Park has been able to provide a therapeutic experience by creating a relative balance, enhancing internal capacity and adaptation to maintain physical, mental, and psychological functions. Health consequences such as a sense of calm, attention recovery, and mood improvement are the result of such an experience. The most important subcategories are satisfaction, trees, and sociable space. Older trees had a significant positive impact on climate comfort, sensory stimulation, natural attractiveness, mindscape, landmark, proximity, and landscape beauty.
    Keywords: Therapeutic Landscapes, Health, Aging, Content analysis, City Park
  • Saeedeh Moayedfar *, Sara Azizi Pages 117-136

    Urban renewal approach as an approach to urban renewal implies a set of adaptation processes and can be considered as an appropriate approach to renew the degraded texture of Iranian cities. This approach emphasizes more than other intervention approaches the cooperation between residents and local authorities in the framework of integrated management. The purpose of this study is to provide strategies for empowering informal settlements with an urban regeneration approach. The research method is descriptive-analytical with an applied nature. To collect data, interviews and questionnaires were used and in order to analyze the data, the strategic model of SOAR and QSPM were used. The statistical population of the study includes residents of the Poshteshahr neighborhood and officials related to worn-out and marginal tissue affairs. The results showed that Poshteshahr neighborhood, despite the existing problems and challenges, has many strengths and opportunities that with appropriate measures and taking advantage of the urban renewal approach, can become an active and suitable neighborhood for tourism and getting out of the marginal state. Estimating the attractiveness coefficients of experts and using the QSPM model to prioritize strategies showed that developing public areas by creating appropriate and compatible uses in the neighborhood in order to achieve a lively, dynamic, and active place with an attractiveness score of 2 .613 seems to be the most effective strategy.

    Keywords: Empowerment, Informal settlements, Urban Renewal, SOAR, Bandar Abbas City
  • Parvin Dadazade Silabi, Ata Ghaffari Gilandeh *, Hossein Nazfmar, Alireza Mohamadi Pages 137-155

    Spatial inequality is considered one of the biggest challenges in both developing and developed countries, and a major obstacle for most governments to achieve sustainable development indicators. Therefore, investigating and analyzing the levels of spatial inequality as well as the influencing factors on its formation and expansion are considered essential for planning and managing cities. This research was conducted with the aim of measuring the spatial inequalities in Ardabil city with emphasis on economic indicators and identifying factors affecting its expansion. Based on the characteristics, spatial statistical models, hot spot analysis and spatial autocorrelation were used in Arc/GIS software, as well as fuzzy Delphi technique. Based on the results of the research, the urban areas of Ardabil are in different ranges in terms of the investigated indicators. Moreover, based on the spatial autocorrelation model (Moran), the distribution pattern of spatial inequality based on economic indicators in Ardabil follows the cluster model, and this type of distribution has caused spatial duality in this city.

    Keywords: Sustainable development, spatial inequality, Economic Indicators, Ardabil city, Fuzzy Delphi
  • Sajjad Behzadi, Samaneh Jalilisadrabad * Pages 157-174
    The establishment of local facilitation and development offices has been on the agenda of governments in recent years in order to empower and develop marginalized and disadvantaged neighborhoods. The purpose of this study is investigating the success rate and impact of facilitation offices on the empowerment of residents in the development target areas. For this descriptive-analytical study, Naserkhosrow neighborhood, which is one of the suburbs of Isfahan and the Office of Facilitation and Local Development that was established in 2019 to empower residents, were studied as a sample study. The statistical population of this study was estimated 375 people according to Cochran's formula and 5% error coefficient was used for data analysis. The results showed a significant relationship between the actions of the facilitation office with the empowerment of residents of Naserkhosrow neighborhood in psychological, social and political-civil dimensions. The facilitation office has the greatest impact on the social dimension with 40/5 percent and the least impact is on the political-civic dimension of empowerment with 2/3 percent. Considering the medium-term and sometimes long-term empowerment process, as well as the emergence of facilitation offices, it seems that these offices can take an effective step in the development and empowerment of residents of marginalized and disadvantaged neighborhoods.
    Keywords: Empowerment, Facilitation, Local Development Offices, Suburbs, NaserKhosrow Neighborhood
  • Ali Hosseini *, Ali Saberi Pages 175-198

    One of Yasouj's most important neighborhoods is Bensanjan as it is situated at the city's entrance. Given that this area is one of the city's side neighborhoods, it necessitates the creation of public urban spaces that are active. This study aims to analyze the vitality condition and its indices in the Bensanjan Neighborhood of Yasouj city. The influence of security, environmental, socioeconomic, and physical factors on the status of urban vitality are examined in this applied research utilizing the descriptive-analytical technique and a questionnaire instrument. Residents of the Bensanjan Neighborhood consists the study's statistical population. The sample size was calculated to be 384 people using Cochran's method. The research was analyzed using SPSS, single-sample T-tests, Pearson's correlation, the ANOVA test, and multiple linear regression. The results of statistical tests showed that the urban vitality of the Bensanjan is not acceptable. Moreover, the results of statistical testing demonstrated the presence of variations in satisfaction with the study's components, indicating that security and physical dimensions had the biggest and least impacts on urban vitality in the aforementioned area, respectively. The results showed that upgrading the environment, creating a clean, sanitary atmosphere, holding events, and improving the physical state of sidewalks and public spaces should all be prioritized to boost the vitality of the targeted region.

    Keywords: public spaces, city, Urban vitality, Bensanjan district, Yasouj City