فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 65، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم مجیدی نژاد، محمدرضا پیرمرادی*، کمیل زاهدی تجریشی صفحات 11-35
    هدف
    افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی نقایصی در شناخت گرم مانند سوگیری توجه نسبت به محرک های منفی نشان می دهند. همچنین سطح پایینی از عاطفه مثبت و سطح بالایی از عاطفه منفی را تجربه می کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تحریک الکتریکی فراجمجمه ای  قشر خلفی - جانبی و شکمی - میانی پیش پیشانی بر سوگیری هیجانی و عاطفه افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی بود.
    روش
    در این پژوهش از طرح متقاطع یک سو کور استفاده شد. 23 بزرگسال مبتلا به اختلال افسردگی اساسی طی سه جلسه سه نوع متفاوت تحریک شامل: 1) تحریک قشرخلفی-جانبی و مهار قشر شکمی- میانی پیش پیشانی 2) مهار قشر خلفی - جانبی و تحریک قشر شکمی - میانی پیش پیشانی و 3) شبه تحریک دریافت کردند و عملکردشان به وسیله آزمون کامپیوتری دات پروب و پرسشنامه عاطفه مثبت و منفی (پاناس) ارزیابی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین حالت های مختلف تحریک در سوگیری توجه در بیماران افسرده تفاوت معناداری وجود ندارد. در رابطه با وضعیت عاطفی زمانی که افراد در ناحیه قشرخلفی-جانبی پیش پیشانی تحریک آندی و در ناحیه قشر شکمی - میانی تحریک کاتدی می شدند، تفاوت در سطح p<0/05 معنادار بود.
    نتیجه گیری
    سوگیری توجهی نوعی از شناخت گرم است و این شناخت در افسردگی تحت تاثیر قرار می گیرد. در این پژوهش تحریک الکتریکی فراجمجمه ای در نواحی درگیر این شناخت در نمرات سوگیری توجه بیماران تغییری ایجاد نکرد. بااین حال، تحریک الکتریکی توانست وضعیت عاطفی افراد مبتلا به اختلال افسردگی را با کاهش شدت عاطفه منفی، بهبود ببخشد.
    کلیدواژگان: افسردگی، سوگیری توجه، شناخت گرم
  • نجمه بلالی دهکردی، مریم فاتحی زاده*، فاطمه بهرامی صفحات 37-59
    هدف
    هدف از این پژوهش ساخت و اعتباریابی مقیاس آسیب های شخصیتی ناشی از ترومای پیچیده دوران کودکی در میان زنان متاهل با سابقه ترومای پیچیده بود.
    روش
    در ابتدا با اجرای 18 مصاحبه نیمه ساختاریافته در قالب پژوهش کیفی، گویه های مربوط به ساخت آزمون مشخص شد و بر اساس آن مقیاسی طراحی گردید. پس از آن مقیاس بر روی 100 نفر از زنان متاهل با تجربه ترومای پیچیده در دوران کودکی که به صورت هدفمند انتخاب شده بودند، اجرا گردید. به منظور تعیین پایایی این مقیاس از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. برای تعیین روایی مقیاس نیز از پرسشنامه های بهزیستی ذهنی دینر و دیگران (1985) و مقیاس افسردگی، اضطراب، تنیدگی (DASS-21) استفاده شد. داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار Smart-PLS مورد تحلیل عاملی تاییدی قرار گرفت.  
    یافته ها
    نتایج پایایی با استفاده از همسانی درونی و ضریب آلفای کرونباخ و همچنین پایایی ترکیبی برای تمامی ابعاد مقیاس از حداقل مقدار  7/0 بیشتر بود که نشان دهنده پایایی مطلوب مقیاس می باشد. نتایج ضریب همبستگی بین آسیب های شخصیتی با متغیرهای افسردگی، اضطراب، تنیدگی و عاطفه منفی به منظور بررسی روایی همگرا بیانگر رابطه مثبت و معنادار  (P<0/01) بود. از طرفی نتایج ضریب همبستگی بین آسیب های شخصیتی و رضایت از زندگی و عاطفه مثبت برای بررسی روایی واگرا نشان دهنده رابطه منفی و معنادار  (P<0/01) بود.  
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده نشان داد که مقیاس محقق ساخته از پایایی و روایی مطلوبی برخوردار است و سایر پژوهشگران و درمانگران می توانند از آن برای اهداف پژوهشی و درمانی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: ساخت و اعتباریابی، آسیب های شخصیتی، ترومای پیچیده، زنان متاهل
  • سمیرا هاشمی، زهرا امان اللهی، طاهره نوری* صفحات 61-79
    هدف
    از مهم ترین عوامل موثر در مشخصه های روانی و رفتاری نوجوانان، نحوه ادراک آنان از رابطه با والدین است. این پژوهش کیفی با هدف تحلیل پدیدارشناسانه تجارب زیسته نوجوانان سازگار و ناسازگار از ادراک رابطه والد - فرزندی  انجام شد.
    روش
    مشارکت کنندگان این مطالعه از میان نوجوانان گروه سنی 13 الی 19 که به شیوه مبتنی بر هدف انتخاب شدند. روش تحقیق از نوع کیفی پدیدارشناسی تفسیری بود. جمع آوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد که پس از مصاحبه با 20 نفر پاسخ های مشارکت کنندگان به اشباع رسید. در این مطالعه با استفاده از روش کدگذاری باز 115 کد مرتبط با اهداف پژوهش شناسایی شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که ادراک نوجوانان سازگار و ناسازگار از رابطه والد- فرزندی در 6 مضمون اصلی شناسایی شد. ادراکات منفی نسبت به خود، ادراکات منفی نسبت به والدین، و ادراکات منفی نسبت به تعاملات سه مضمون اصلی مربوط به نوجوانان ناسازگار و سه مضمون اصلی دیگر؛ ادراکات مثبت نسبت به خود، ادراکات مثبت نسبت به والدین، و ادراکات مثبت نسبت به تعاملات مربوط به نوجوانان سازگار استخراج شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که نوجوانان سازگار در رابطه با والدین ادراکات مثبت بیشتری نسبت به خود گزارش کردند و همچنین نسبت به والدین و ارتباط برقرار کردن و گفتگو با آن ها دید مثبت تر و ثمربخش تری داشتند، در مقابل نوجوانان ناسازگار در تعامل با والدین هم خود ادراکی منفی را گزارش کردند.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، نوجوانان سازگار و ناسازگار، ادراک، والد- فرزندی
  • محمد بی باک، محمدباقر کجباف*، حمید طاهر نشاط دوست، احمدرضا موحدی صفحات 81-106
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف کشف مولفه های شناختی، عاطفی و رفتاری مرتبط با عملکرد ورزشی در فوتبالیست ها انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش کیفی از نوع تحلیل مضمون (کینگ، 2004) بوده است. ابتدا از طریق مطالعه اکتشافی متون تخصصی و سپس از طریق مصاحبه اکتشافی با فوتبالیست ها (25 نفر)، مربیان (11 نفر)و متخصصین فوتبال (50 نفر)که با شیوه نمونه گیری غیراحتمالی از نوع هدفمند انتخاب شدند، برای شناسایی گزاره ها، کد گذاری آن ها، تشکیل شبکه مضامین وسیع، شناسایی مضامین فرعی و اختصاص آن ها به  مضامین اصلی برای تدوین سیستم طبقه بندی اقدام شد.

    یافته ها

    مضامین اصلی در نه حوزه    شامل شناختی (20 مضمون فرعی)، عاطفی (13 مضمون فرعی)، رفتاری (16 مضمون فرعی)، شناختی-عاطفی (9 مضمون فرعی)، شناختی-رفتاری (6 مضمون فرعی)، عاطفی- رفتاری (6 مضمون فرعی)، اجتماعی (6 مضمون فرعی)،  پایه (3 مضمون فرعی) و مولفه ها و مهارت های تیمی (11مضمون فرعی)شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    کشف مولفه های شناختی، عاطفی و رفتاری مرتبط با عملکرد ورزشی فردی و گروهی فوتبالیست ها علاوه بر این که به عنوان معیارهای مهم تعیین فوتبالیست های موفق کاربرد دارد، در رشد و ارتقاء عملکرد فردی و تیمی آن ها، حفظ و استمرار وضعیت ایده آل فوتبالیست های نخبه و موفق، مشاوره دهی به آن ها، پیشگیری از آسیب و بازتوانی آن ها برای دستیابی به اجرای بهینه کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: عملکرد ورزشی، فوتبالیست، مولفه های رفتاری، مولفه های شناختی، مولفه های عاطفی
  • کیانا زاده محمدی، محمود حیدری* صفحات 107-126
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی هنردرمانی مادرمحور بر کاهش و بهبود مشکلات اساسی این کودکان درحیطه مهارت های کلامی، تعاملات اجتماعی و رفتارهای کلیشه ایی آن ها انجام شد. نقص مداوم در ارتباط اجتماعی و همچنین وجود رفتارها و حرکات محدود، تکراری، کلیشه ایی و یکنواخت از علایم طیف اتیسم است که نیاز به مداخلات را در این کودکان ضروری می سازد.
    روش
    روش مورد استفاده در پژوهش، روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون _ پس آزمون، همراه با گروه کنترل و پیگیری (دوماهه) است. تعداد بیست مادر و کودک دارای اختلال طیف اتیسم (واجد ملاک های ورود) از میان مادران و کودکانی که به کلینیک آموزش و پژوهش کودکان با اختلال ویژه دانشگاه شهیدبهشتی مراجعه کردند، انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه ده نفره آزمایش و گواه قرار داده شدند. هر دو گروه در سه مرحله، پیش و پس از مداخله و دو ماه بعد از مداخله، به مقیاس درجه بندی اتیسم گیلیام پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و روش های آماری t استیودنت و تحلیل واریانس آمیخته استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که برنامه هنردرمانی مادرمحور به طور معناداری مشکلات اساسی کودکان دارای اختلال طیف اتیسم در گروه آزمایش را بهبود بخشیده است یعنی مهارت های کلامی (046/0 sig=؛ 13/4 F=) و تعاملات اجتماعی (011/0 sig=؛ 12/7 F=) افزایش و رفتارهای کلیشه ایی (001/0 sig<؛ 83/43 F=) کاهش یافته است.
    نتیجه گیری
    بنابراین اثربخشی برنامه هنردرمانی مادرمحور تایید گردید و می توان از این برنامه در مراکز درمانی و توانبخشی کودکان اتیستیک استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اتیسم، برنامه هنردرمانی مادرمحور، هنردرمانی
  • ثریا رمضان زاده، عذرا اعتمادی*، فرامرز اسنجرانی صفحات 127-149
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر برنامه مداخله ای کودکان طلاق بر ادراک کودکان از طلاق والدین بود.
    روش
    روش پژوهشی مورد منفرد (A-B) و جامعه آماری پژوهش، شامل کودکان دختر طلاق شهر بومهن بود که از میان آنها سه کودک از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها، پرسشنامه 31 سوالی محقق ساخته ادراک کودکان از طلاق والدین (CPPDQ) استفاده شد. روایی پرسشنامه بر اساس روایی محتوایی و صوری مورد تایید متخصصان قرار گرفته و پایایی پرسشنامه با ضریب آلفای کرانباخ برای کل پرسشنامه 86/0 گزارش شده است. پس از یک جلسه خط پایه برای هر کودک برنامه مداخله ای به هر یک از کودکان، به صورت انفرادی در 8 جلسه هفتگی هر جلسه 45 دقیقه ارایه و ادراک کودکان بعد از هر جلسه، و در مرحله پیگیری مجددا اندازه گیری، و داده ها بر اساس تحلیل دیداری و شاخص های آماری توصیفی تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد برای هر سه آزمودنی میانگین، میانه، روند و درصد غیرهمپوشی داده های مداخله بر ادراک شرکت کنندگان موثر بود و برنامه مداخله ای کودکان طلاق در افزایش احساسات و نگرش مثبت، کاهش احساسات منفی نسبت به طلاق والدین، بهبود روابط با والدین و همسالان و افزایش احساس شایستگی در کودکان موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج، برنامه مداخله ای کودکان طلاق را می توان به عنوان روشی موثر برای بهبود ادراک کودکان در واکنش به طلاق والدین شان تلقی کرد و در مراکز مشاوره و آموزشی می توان از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: برنامه مداخله ای، ادراک کودکان، کودکان طلاق، پژوهش مورد منفرد
  • راضیه احمدی، زهرا نادری نوبندگانی*، سمانه اسعدی صفحات 151-170
    هدف

    روابط میان اعضای خانواده یکی از عوامل تاثیرگذار بر میزان ادراک نوجوانان از بهزیستی است. ازاین رو هدف پژوهش حاضر  تعیین نقش میانجیگری دلبستگی به والدین در رابطه بین همکاری ادراک شده والدینی و بهزیستی ادراک شده نوجوان بود.

    روش

    جامعه پژوهش شامل کلیه والدین (پدر و مادر) نوجوانان 18-12 ساله به همراه فرزند نوجوان آن ها در شهر اصفهان بودند، که از میان آن ها 482 نفر از والدین (241 پدر و 241 مادر) و 241 فرزند با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان به ترتیب به پرسشنامه های دلبستگی به والدین (lPPA) کیفیت زندگی کید اسکرین (KIDSCREEN-10) و روابط همکاری ادراک شده والدینی (CRS-Brief) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای 23-spss و 23-Amos تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج شاخص های برازندگی حاکی از برازش مدل پیشنهادی بود و دلبستگی نوجوان به پدر (001/0˂P) و مادر (001/0˂P) توانست نقش میانجی گر را در رابطه ی همکاری ادراک شده والدینی و بهزیستی ادراک شده ی نوجوان ایفا کند. لازم به ذکر است که مسیرهای مستقیم همکاری ادراک شده والدینی به بهزیستی ادراک شده برای پدر (16/0= P) و همینطور مادر (22/0= P) معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    بر این اساس با در نظر گرفتن نقش متغیرهایی چون همکاری ادراک شده والدینی، دلبستگی نوجوان به والدین و بهزیستی ادراک شده، همکاری هرکدام از والدین و ایفای نقش موثر درزمینه پرورش فرزند می تواند به واسطه ایجاد دلبستگی ایمن بیشتر بر بهزیستی روان شناختی فرزندان تاثیر بگذارد.

    کلیدواژگان: دلبستگی به والدین، همکاری ادراک شده والدینی، بهزیستی ادراک شده، نوجوان
  • مرجان طاهری، پریسا تجلی*، منصوره شهریاری احمدی صفحات 171-191
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف آزمون روانسنجی نسخه تجدیدنظر شده مقیاس همدلی کودکان و نوجوانان در بین گروهی از دانش آموزان ایرانی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان سنین 11 تا 17 ساله شهر تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 280 دانش آموز (145پسر و 135 دختر) انتخاب شدند. پس از ترجمه و اخذ نظرات کارشناسان خبره و آزمودنی ها، روایی صوری مقیاس تایید شد. برای انجام تحلیل های آماری از نرم افزار AMOS و SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که در نمونه دانش آموزان ایرانی ساختار سه عاملی مقیاس شامل همدلی عاطفی، همدلی شناختی و تمایل به حفظ آرامش با داده ها برازش مطلوبی داشت. نتایج مربوط به همبستگی بین این مقیاس با مقیاس همدلی و همدردی نوجوانان به طور تجربی از روایی همگرا نسخه تجدیدنظر شده مقیاس همدلی کودکان و نوجوانان حمایت کرد. مقادیر ضرایب همسانی درونی نسخه تجدیدنظر شده مقیاس همدلی کودکان و نوجوانان برای زیرمقیاس های همدلی عاطفی، همدلی شناختی و تمایل به حفظ آرامش به ترتیب برابر با 79/0، 76/0 و 82/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    در مجموع، نتایج مطالعه حاضر نشان داد که نسخه تجدیدنظر شده مقیاس همدلی کودکان و نوجوانان برای سنجش همدلی در دانش آموزان ایرانی ابزاری روا و پایا است.ا این ابزار می تواند جهت اندازه گیری همدلی در بخش های پژوهشی و درمانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: همدلی، روایی، پایایی، کودکان، نوجوانان
  • حدیث ولی زاده، وحید احمدی* صفحات 193-212
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر شادکامی و توانایی تحمل ابهام مادران دارای کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مادران دارای کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم شهر کرمانشاه در سال 1400 بودند که از میان آنان 30 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و با همگن سازی سن و میزان تحصیلات به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. شرکت کنندگان جهت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به مقیاس شادکامی آکسفورد (آرگایل و لو، 1989) (OHQ) و پرسشنامه تحمل ابهام (مک لین، 2009) (ATQ) پاسخ دادند. پس از 8 جلسه آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی برای گروه آزمایش، داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل کواریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر شادکامی و توانایی تحمل ابهام در مادران کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم اثربخش بود (05/0< p) و اثر آن در طول زمان تداوم داشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از بکارگیری شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در افزایش شادکامی و توانایی تحمل ابهام در مراکز مشاوره و روان درمانی می تواند مفید و موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، شادکامی، تحمل ابهام، اختلال طیف اتیسم
  • ستاره جانی* صفحات 213-232
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری کلاسیک و درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر حمایت هدفمند بر عملکرد جنسی و تحمل آشفتگی بود.
    روش
    طرح پژوهش از نوع آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود. 48 نفر از بیماران زن مبتلا به وسواس شستشو که در بازه زمانی فروردین تا تیرماه سال 1400 جهت درمان به مراکز مشاوره و خدمات روان شناختی و روانپزشکی شهر پارس آباد استان اردبیل مراجعه کرده بودند، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها عبارت بودند از: مقیاس وسواس فکری- عملی ییل- براون، عملکرد جنسی و مقیاس تحمل آشفتگی. درمان های مداخله ای هر کدام طی 8 جلسه و در بازه های زمانی مختلف انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد درمان شناختی- رفتاری کلاسیک و درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر حمایت هدفمند بر عملکرد جنسی و تحمل آشفتگی در افراد مبتلا به وسواس شستشو اثربخش بوده است (05/0>P). همچنین اثربخشی درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر حمایت هدفمند به طور معناداری بیشتر از شناختی- رفتاری کلاسیک بوده است (05/0>P).
    نتیجه گیری
    توجه به تاثیر روش درمانی شناختی- رفتاری مبتنی بر حمایت هدفمند به عنوان درمانی جدید، پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تحمل آشفتگی، درمان شناختی- رفتاری کلاسیک، درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر حمایت هدفمند، عملکرد جنسی، وسواس شستشو
|
  • Maryam Majidinezhad, Mohammadreza Pirmoradi *, Komeil Zahedi Tajrishi Pages 11-35
    Aim
    Individuals with MDD have deficits in "hot" cognition such as attentional bias to negative stimuli.They also experience low levels of positive and high levels of negative affect.This study aimed to investigate the effects of transcranial direct current stimulation (tDCS) on the ventromedial prefrontal cortex (vmPFC) and dorsolateral prefrontal cortex (dlPFC) on attentional bias and affective state in patients with major depressive disorder.
    Method
    The present research had a single-blinded, crossover design.Twenty-three adults with MDD received tDCS in three separate sessions with different montages: anodal dlPFC (F3)/ cathodal vmPFC (Fp2), the reversed montage and sham.Their performance was evaluated by dot- probe test (online) and PANAS questionnaire(Pre-Post Stimulation).
    Result
    There was no significant difference between different montages of tDCS on attentional bias in depressed patients. However, a significant difference was observed in the negative affect (p<0/05).
    Conclusion
    Attentional bias is a form of hot cognition and affects MDD patients. The present study showed no significant difference in the attentional bias scores between the three tDCS montages. However, results showed that anodal stimulation of DLPFC and cathodal stimulation of VMPFC improved the affective state of patients with MDD by reducing the levels of the negative affect.
    Keywords: Attentional bias, Depression, Hot Cognition
  • Najme Balali Dehkordi, Maryam Fatehizade *, Fatemeh Bahrami Pages 37-59
    Aim
    The aim of this study was to construct and validate the complex childhood trauma-related Personality Pathology Scale among married women with childhood complex trauma experience.
    Method
    At first, by conducting 18 semi-structured interviews in the form of qualitative research, the items related to scale construction were identified and a scale was designed based on it. Then the scale was administered to 100 married women with purposive sampling. Cronbach's alpha coefficient was used to determine the reliability of this scale. To determine the validity of the scale, the mental well-being questionnaire  (Diener et al, 1985) and DASS-21 were used. The data were analyzed using confirmatory factor analysis with Smart-PLS software.
    Results
    The results of reliability using Cronbach's alpha coefficient as well as combined reliability for all dimensions of the scale were >0.7, which indicates the optimal reliability of the scale. The results of the correlation coefficient between personality traits with the variables of depression, anxiety, stress, and negative emotion for the convergent validity showed a positive and significant relationship  (P <0.01). Also, the results of the correlation coefficient between personality traits and life satisfaction and positive emotion for divergent validity showed a negative and significant relationship  (P <0.01).
    Conclusion
    The results showed that the researcher-made scale has good reliability and validity and researchers and therapists can use it for research and treatment purposes.
    Keywords: Construction, validation, Personality pathologies, Complex Trauma, married women
  • Samira Hashemi, Zahra Amanolahi, Tahereh Nori * Pages 61-79
    Aim
    One of the most important factors in adolescents' psychological and behavioral characteristics is how they perceive the relationship with parents. This qualitative study was conducted with the aim of phenomenological analysis of the lived experiences of adaptive and maladapted adolescents from the perception of the parent-child relationship.
    Method
    The participants of this study were among the adolescents in the age group of 13 to 19 who were selected based on purpose. The research method was qualitative interpretive phenomenology. Data collection was performed using a semi-structured interview, which after interviewing 20 people, the participants' responses were saturated. In this study, 115 codes related to research objectives were identified using open coding method.
    Results
    The results showed that adaptive and maladaptive adolescents' perceptions of the parent-child relationship were identified in 6 main themes. Negative perceptions of self, negative perceptions of parents, and negative perceptions of the interactions of the three main themes of maladaptive adolescents and the other three main themes; Positive perceptions of self, positive perceptions of parents, and positive perceptions of interactions related to adaptive adolescents were extracted.
    Conclusion
    The results showed that adaptive adolescents reported more positive perceptions of themselves in relation to parents and also had a more positive and fruitful view of parents and communicating with them, in contrast to maladapted adolescents in interaction with parents.
    Keywords: Phenomenological, adaptive adolescents, maladaptive & perception, parent-child
  • Mohammad Bibak, Mohammadbagher Kajbaf *, Hamid Taher Nashat Doost, AhmadReza Movahedi Pages 81-106
    Aim

    The present study aimed to detect cognitive, affective, and behavioral items related to soccer players’ technical and tactical performance.

    Method

    The method of this study was Thematic Analysis (King, 2004). First, using exploratory study of specialized texts, units were identified and encoded and also units of each category were determined. Then by nonprobability based qualitative-purposive sampling method and via exploratory interviews with soccer players(n=25), coaches(n=11) and football specialists(n=50),  statements were identified, then a network of comprehensive themes was made and then main themes and categories were identified.

    Results

    The themes and categories included cognitive items (20 items), affective items (13 items), behavioral items (16 items), cognitive- affective items (9 items), cognitive- behavioral items (6 items), affective- behavioral items (6 items), social items (6 items), basic items (3 items) and team items (11 items).

    Conclusion

    Detection of cognitive, affective, and behavioral items related to soccer players’ technical and tactical performance, is useful and effective to distinguish successful soccer players, performance technical and tactical improvement, maintenance successful soccer players, counseling, injury prevention, and rehabilitation.

    Keywords: Affective Item, Behavioral Item, Cognitive Item, Football player, sport performance
  • Kiana Zadeh Mohamadi, Mahmoud Heydari * Pages 107-126
    Aim
    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mother-based art therapy on reducing and improving the basic problems of children with autism spectrum disorders in the areas of verbal skills, social interactions and their stereotypic behaviors.
    Method
    A quasi-experimental method with pre-test/post-test design, with the control group and a two-month follow-up was applied. Both groups were selected from those mothers and children who referred to the Education and Research Clinic for Children with Special Disabilities of Shahid Beheshti University and were randomly divided into two groups of ten. Both groups responded to the Gilliam Autism Rating Scale in three stages: before and after the intervention and two months after the intervention. Descriptive indices and student t-test and mixed analysis of variance were used to analyze the data.
    Results
    The results showed that the mother-based art therapy program significantly improved the basic problems of children with autism spectrum disorders in the experimental group (ie. increased verbal skills (F= 4.13; sig=0.046) and social interactions (F= 7.12; sig=0.011) and stereotypic behaviors has decreased (F= 43.83; sig<0.001).
    Conclusion
    Therefore, our results suggest that mother-based art therapy program sounds like an effective program in treatment and rehabilitation centers for autistic children.
    Keywords: Autism, Art Therapy, Mother- Based Art Therapy Program
  • Soraya Ramezanzadeh, Ozra Etemadi *, Faramarz Asanjarani Pages 127-149
    Aim
    The aim of this study was to explore the effectiveness of the children of divorce intervention program on children's perceptions of parental divorce.
    Method
    The research method was single subject (A-B design) and the statistical population of this study consisted of all female children of divorce in Bumehen, among them three children were selected through convenience sampling. A 31- item researcher-made questionnaire on children's perception of parental divorce (CPPDQ) was used to collect the data. The face and content validity of the questionnaire were confirmed by experts, and the reliability of the questionnaire was reported to be 0/86 for the whole questionnaire using Cronbach's alpha coefficient. After one baseline session for each child, an intervention program was presented to each child individually through the 8-week program. Each session lasted for 45 minutes. Also, in the follow-up phase, the data were analyzed using visual analysis and descriptive statistical indicators.
    Results
    The results of the study indicated that CODIP was effective to increase children's positive feelings and attitudes towards their parental divorce, reduce children's negative feelings towards their parental divorce, improve children's relationships with their parents and peers, and increase the feeling of competence in children.
    Conclusions
    The children of divorce intervention program for children of divorce can be considered as an effective way to improve children's perceptions in response to their parents' divorce and can be used in counseling and educational centers.
    Keywords: intervention program, Children Perception, children of divorce, Single Subject Study
  • Raziyeh Ahmadi, Zahra Naderi Nobandegani *, Samaneh Asadi Pages 151-170
    Aim

    Relationships between family members is one of the main and influential pillars on adolescents' perception of well-being. Therefore, the aim of this study was to determine the mediating role of parental attachment in the relationship between perceived parental cooperation and perceived adolescent well-being.

    Method

    The study population included all parents (parents) of adolescents aged 12-18 years with their adolescent children in Isfahan, from which 482 parents (241 father and 241 mother) and 241 children were selected using convenience sampling method. Participants answered the Parent-Peer Attachment Questionnaire (lPPA), and the KIDSCREEN-10 Quality of Life Questionnaire and the Parent-Collaborative Questionnaire (CRS-Brief). Data was analyzed using Pearson correlation coefficient and structural equationsusing spss-23and Amos-23 programs.

    Results

    The results of fitness indices indicated the fit of the proposed model and Adolescent attachment to father (P<0.001) and mother(P<0.001) was able to play a mediating role in the relationship between perceived parental cooperation and adolescent perceived well-being. It should be noted that the direct paths of perceived parental cooperation to perceived well-being were not significant for father(P=0.16) and mother (P=0.22).

    Conclusion

    Accordingly, by considering the role of variables such as perceived parental cooperation, adolescent attachment to parents and perceived well-being, the perceived cooperation of each parent and playing an effective role in child rearing can affect the psychological well-being of children by creating secure   attachment.

    Keywords: Parental Attachment, perceived Parental Cooperation, Adolescent Perceived Well-being
  • Marjan Taheri, Parisa Tajali *, Mansureh Shahriari Ahmadi Pages 171-191
    Aims

    The main purpose of the present study was to investigate psychometric properties of the Empathy Questionnaire for Children and Adolescents-Short Form (EmQue-CA-R, Overgaauw & et al, 2017) among Iranian students.

    Methods

    The present study was a descriptive correlational study. The statistical population included all students in Tehran in the age range of 11 to 17 years who were selected using available sampling method 280 students (145 boys and 135 girls). After translating and obtaining the opinions of experts and subjects, the face validity of the questionnaire were confirmed. SPSS and AMOS software were used for statistical analysis.

    Results

     The results of the confirmatory factor analysis, based AMOS software, showed that three-factor structure of the affective empathy, cognitive empathy and intention to comfort in the Iranian sample had good fit with data. Correlational analyses between this Questionnaire with AMES provided initial evidence for the ACS convergent validity. Internal consistency coefficients for the affective empathy, cognitive empathy and intention to comfort subscales were .79, .76 and .82, respectively.

    Conclusion

    In sum, these findings provide evidence for the validity and reliability of the EmQue- CA-R as an instrument to measure empathy among Iranian students. This scale can be used to measure empathy in research and treatment departments.

    Keywords: empathy, Reliability, validity, children, Adolescents
  • Hadis Valizadeh, Vahid Ahmadi * Pages 193-212
    Aim

    The aim of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on happiness and ambiguity of mothers with children with autism spectrum disorder.

    Method

    The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test-follow-up design with the control group. The statistical population of this study included all mothers with children with autism spectrum disorder in Kermanshah in 2021, from which 30 people were selected by random sampling method and by homogenizing age and level of education were randomly divided into two experimental and control groups. Participants responded to the Oxford Happiness Scale (Argyle and Lou, 1989) (OHQ) and the Ambiguity Tolerance Questionnaire (McLean, 2009) (ATQ) for pretest, posttest, and follow-up. After 8 sessions of mindfulness-based cognitive therapy training for the experimental group, the research data were analyzed using repeated measures covariance analysis.

    Results

    The results showed that mindfulness-based cognitive therapy was effective on happiness and ambiguity tolerance in mothers of children with autism spectrum disorder (P <0.05) and its effect lasted over time (P <0.05).

    Conclusion

    Based on the results of applying mindfulness-based cognitive therapy in increasing happiness and the ability to tolerate ambiguity in counseling and psychotherapy centers can be useful and effective.

    Keywords: Mindfulness-based cognitive therapy, happiness, Ambiguity Tolerance, Autism spectrum disorder
  • Setareh Jani * Pages 213-232
    Aim
    The aim of this study was to compare the effectiveness of classical cognitive-behavioral therapy and cognitive-behavioral therapy based on purposeful support on the sexual function and disturbance tolerance.
    Method
    The research design was experimental with pre-test and post-test and control group. 48 people were selected by available sampling method and randomly divided into two experimental groups and one control group among female patients with obsessive-compulsive disorder who had referred to counseling centers and psychological and psychiatric services in Parsabad city of Ardabil province in the period from April to July 2021 for treatment. Data collection tools were: Yale-Brown Obsessive-Compulsive Disorder Scale, Sexual Function and Disorder Tolerance Scale. Interventional treatments were performed in 8 sessions each at different time intervals. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance.
    Results
    The results showed that classical cognitive-behavioral therapy and cognitive-behavioral therapy based on purposeful support were effective on the sexual function and disturbance tolerance in people with washing obsession (P <0.05). Also, the effectiveness of cognitive-behavioral therapy based on purposeful support was significantly higher than classical cognitive-behavioral (P <0.05).
    Conclusion
    It is suggested to pay attention to the effect of cognitive-behavioral therapy based on purposeful support as a new treatment method.
    Keywords: classical cognitive-behavioral therapy, cognitive-behavioral therapy based on purposeful support, disturbance tolerance, sexual function, washing obsession