فهرست مطالب

فصلنامه اندازه گیری تربیتی
پیاپی 50 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد محمدی پور*، شبنم نورالهی صفحات 7-32

    شایستگی های سواد دیجیتالی نقش محوری در رشد حرفه ای معلمان دارد. بااین وجود، فقدان ابزار کارآمد برای سنجش یادگیری دیجیتالی معلم، تحقیقات در این زمینه را با مشکل روبرو کرده است. هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه هویت یادگیری دیجیتالی زیمر، مک تیگو و ماتسودا (2021) بود. روش پژوهش از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان مدارس شهر مشهد بودند که در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول تدریس بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 420 نفر تعیین شد. پرسشنامه پس از ترجمه و رواسازی توسط متخصصان، به صورت الکترونیکی توزیع و تکمیل گردید. برای احراز روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی و برای پایایی از روش همسانی درونی استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی برازندگی مدل و ساختار روابط درونی گویه ها را تایید کرد. ضریب آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه هویت یادگیری دیجیتالی برابر با 85/0 و برای عامل های یادگیری خودتنظیمی (‏86/0)‏، منابع دانش (‏91/0)‏، نگرش (‏91/0)‏، کارآمدی (‏91/0)، اهمیت دانش (‏91/0) ‏و چالش (‏90/0) به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    پرسشنامه هویت یادگیری دیجیتالی معلمان از ویژگی های روان سنجی قابل قبولی برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزاری معتبر در پژوهش ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شایستگی های سواد دیجیتالی، رواسازی، پایایی، پرسشنامه هویت یادگیری دیجیتالی، تحلیل عاملی
  • طیبه ارشاد*، علی محمد صفانیا، ابوالفضل فراهانی، رضا نیک بخش صفحات 33-54

    پژوهش حاضر باهدف تعیین میزان توجه سند برنامه درسی ملی به ارزشیابی دانش آموزان در درس تربیت بدنی انجام شد. تحقیق، ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش از نوع تحلیل محتوا است. جامعه آماری، سند برنامه درسی ملی است که به روش هدفمند تمام بخش های آن به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار پژوهش سیاهه وارسی بود که توسط محقق تهیه شد و روایی محتوایی آن با نظر 5 نفر ازمتخصصین و پایایی آن با محاسبه ضریب توافق اسکات به میزان 93/0 تایید شد. از آمار توصیفی برای نمایش فراوانی نتایج استفاده شد؛ قابلیت اعتماد یافته ها با استفاده از چهار ملاک اعتمادپذیری، انتقال پذیری، باورپذیری و تاییدپذیری حاصل گردید. یافته های نشان داد، مولفه محتوای ارزشیابی با 20 واحد معادل 33% با بیشترین فراوانی مهم ترین مولفه و ابزار ارزشیابی با 1 واحد معادل 2% کمترین فراوانی و کم اهمیت ترین مولفه ارزشیابی تربیت بدنی در برنامه درسی ملی است. همچنین، اصول و مبانی با 16 واحد، معادل 27%، سیاست های سنجشی و ارزشیابی با 8 واحد، معادل 13 درصد، هدف با 5 واحد، معادل 8%، شیوه ارزشیابی و ارزیابان هرکدام با 4 واحد، معادل 7% و زمان ارزشیابی با 3 واحد، معادل 3% به ترتیب گزارش شدند. نتایج بدست امده از پژوهش در مجموع حاکی از توجه نسبی اما نامتوازن و ناهماهنگ سند برنامه درسی ملی به مولفه های ارزشیابی دردرس تربیت بدنی است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی ملی، ارزشیابی، تربیت بدنی
  • مینا حامدی*، رضا مراد صحرایی صفحات 55-85
    آزمون سازی بخش مهمی از آموزش هر زبان و بخش مهمی از یادگیری زبان است. آزمون اندازه واژگانی یکی از انواع آزمون های تعیین سطح است که برای مشخص کردن میزان دانش واژگانی زبان آموزان و پیش بینی بهترین آموزش بر اساس دانش زبان آموزان به کار می رود. این آزمون در بسیاری از زبان های دنیا طراحی شده اما تاکنون برای زبان فارسی انجام نشده است. برای طراحی یک آزمون اندازه واژگانی باید به بسامد واژه های مورد استفاده توجه کرد که این مورد با مطالعه روی پیکره های زبانی به دست می آید. پیکره مورد استفاده این پژوهش پیکره متن های مطبوعاتی است. برای طراحی این آزمون 80 سوال طرح و به ترتیب، از پربسامد به کم بسامد مرتب شد. سوالات به صورت کامپیوتری درآمده و لینک آن برای زبان آموزان ارسال شد. در این پژوهش 130 نفر به آزمون پاسخ داده و 45 نفر نیز در بازآمون شرکت کردند. بررسی محتوایی آزمون نشان داد آزمون اندازه واژگانی از روایی برخوردار است. تحلیل داده های آزمون نشان می دهد میانگین نمرات با افزایش سطح زبانی بیشتر شده است. بررسی داده های آماری از جمله چولگی نشان داد توزیع داده ها نرمال است. همچنین نتایج تحلیل واریانس نشان دهنده تفاوت معناداری میان میانگین نمرات گرو ه های مختلف نوآموز، مقدماتی، میانی و پیشرفته در این آزمون معنادار است. به علاوه، محاسبه همبستگی با استفاده از ضریب پیرسون نشان می دهد آزمون دارای پایایی است. تفسیر نمرات سطوح مختلف زبانی نیز انجام و مشخص شد هر بازه از نمره می تواند مشخص کننده یک سطح زبانی مشخص باشد. براساس این پژوهش می توان گفت آزمون اندازه واژگانی می تواند به مثابه یک آزمون تعیین سطح، سطح زبانی زبان آموزان را مشخص کند.
    کلیدواژگان: آزمون سازی، آزمون اندازه واژگانی، واژه های پایه فارسی، پیکره زبانی، آموزش واژه
  • روشن احمدی*، بهاره محمدی صفحات 87-112
    هدف این پژوهش، ساخت، اعتباریابی و رواسازی پرسشنامه ارزشیابی کیفیت سامانه مدیریت یادگیری الکترونیکی بر مبنای استاندارد ایزو 9126 بود. بدین منظور، پرسشنامه ای بر اساس مرور نظام مند مبانی نظری و با در نظر گرفتن شاخص های ایزو 9126 طراحی شد. برای تحلیل سیوالات از روش های محاسبه درجه دشواری، ضریب تمیز و روش لوپ و برای اعتباریابی از روش های روایی صوری، روایی محتوی و روایی سازه استفاده شد. روایی پرسشنامه با استفاده از نظر متخصصین تایید و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 907/0 به دست آمد. نمونه گیری، به روش تصادفی ساده انجام و حجم نمونه براساس دیدگاه کلاین برای هر عامل 40 نفر و کل نمونه به تعداد 350 نفر محاسبه شد. جامعه آماری، شامل دانشجویان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه های علم و صنعت ایران و صنعتی خواجه نصیر بود. نتایج نشان داد پرسشنامه ارزشیابی کیفیت سامانه مدیریت یادگیری بر مبنای ایزو 9126 در عامل ها و شاخص های عملیاتی بودن، قابلیت استفاده، کارآیی و قابلیت اطمینان از اعتبار و روایی مناسبی برخوردار بوده و عوامل به دست آمده از تحلیل عاملی می تواند کیفیت سامانه مدیریت یادگیری الکترونیکی را ارزشیابی کند.
    کلیدواژگان: اعتباریابی، رواسازی، ارزشیابی، کیفیت سامانه مدیریت یادگیری، ایزو 9126
  • ابوالقاسم یعقوبی*، محیا حسینی، فرشته مطهری فر صفحات 113-132

    فراتحلیل اثربخشی آموزش تربیت جنسی بر متغیرهای روانشناختیهدف پژوهش حاضر بررسی نتایج کمی حاصل از پژوهش های آزمایشی انجام گرفته در زمینه تاثیر تربیت جنسی در والدین و فرزندان با بهره-گیری از روش فراتحلیل در بین سال های1394- 1400 در ایران بود. جامعه آماری پژوهش کلیه پژوهش های مرتبط با تربیت جنسی است که در نشریات علمی پژوهشی چاپ شده است. از میان آنها 10 مطالعه که از لحاظ روش شناختی مورد پذیرش بود انتخاب و فراتحلیل روی آنها صورت گرفت. ابزار پژوهش چک لیست فرا تحلیل بود و از روش اندازه اثر کوهن برای دستیابی به مقدار رابطه کلی استفاده شد. تحلیل داده با نسخه 2 نرم افزار CMA انجام شده است. یافته ها نشان داد که میانگین این اندازه اثرها 17/1 می باشد که اندازه اثر بالایی است. بنابراین می-توان گفت به طور کلی آموزش تربیت جنسی بر متغیرهای روانشناختی استفاده شده در مطالعات به طور معناداری اثرگذار بوده است. اگرچه تحقیقات جدید در این حوزه با توجه به خلاءهای موجود ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، تربیت جنسی، متغیرهای روان شناختی
  • ریحانه رحیمی، جلیل یونسی*، علی مقدم زاده، محمد عسگری صفحات 133-150
    استفاده از روش ها و تکنیک های مختلف در جهت رسیدن به بهترین نتایج و ایجاد هم افزایی بین آن ها می تواند در بسیاری از مسایل راه گشا و کمک کننده باشد. داده کاوی آموزشی یکی از حوزه های نسبتاجدیدی است که می توان به کمک آن در حل مسایل آموزشی و بویژه مسایل حوزه سنجش و اندازه گیری اقدام کرد. اما قبل از استفاده از این روش ها باید تا حد امکان با ان آشنا شده و مشکلات و معایب و مزایای آن مورد بررسی قرار گیرد. در این پژوهش نیز هدف بررسی تکنیک طبقه بندی ماتریس ها نامنفی و چگونگی تعیین تعداد خوشه ها قبل از اجرای مدل است. روش اجرای پژوهش از نوع توصیفی و جامعه مورد مطالعه تمامی حاضرین جلسه کنکور رشته علوم ریاضی و فنی در سال 1398 است که از این تعداد 5000 نفر به صورت تصادفی توسط سازمان سنجش و آموزش کشور انتخاب و در اختیار پژوهشگر قرار گرفت. ابزار پژوهش سوالات حسابان و هندسه کنکور است. نتایج این تحلیل نشان داد که در برآورد تعداد خوشه های سوالات حسابان اختلاف وجود دارد ولی در مورد سوالات هندسه نتایج تمامی روش ها یکسان بود. با توجه به اختلاف مشاهده شده پیشنهاد می شود که در پژوهش های آتی با کمک شبیه سازی داده به بررسی دقیق تر این مساله پرداخته شود.
    کلیدواژگان: داده کاوی آموزشی، طبقه بندی ماتریس ها نامنفی، حسابان، هندسه
|
  • Mohammad Mohammadipour *, Shabnam Nourollahi Pages 7-32

    Digital literacy competencies play a pivotal role in teachers' professional development. However, the absence of effective instrument for measuring teacher digital learning has hampered researches in this area. The aim of this study was to investigate the psychometric properties of Zimmer, McTigue and Matsuda (2021) Digital Learning Identity Questionnaire. The research method was survey. The statistical population of the study was all school teachers in Mashhad who were teaching in the academic year 1399-1400. Using the available sampling method and based on Cochran's formula, the sample size was 420 people. The questionnaire was distributed and completed electronically after translation and validation by experts. Confirmatory factor analysis was used to determine the validity of the structure and internal consistency method (Cronbach's alpha) was used for reliability. The results of confirmatory factor analysis confirmed the fit of the model and the structure of the internal relations of the items. Cronbach's alpha coefficient for the digital learning identity questionnaire was 0.97 and for self-regulated learning (0.86), Knowledge Resources (0.91), Attitude (0.91), efficacy (0.91), knowledge achievement (0.91) and challenge (0.90) were obtained.

    Conclusion

    Teachers' digital learning identity questionnaire has acceptable psychometric properties and can be used as a valid instrument in research.

    Keywords: Digital Literacy Competencies, Validation, reliability, Digital Learning Identity Questionnaire, factor analysis
  • Tayebe Ershad *, Alimohammad Safania, Ablfazl Frahani, Reza Nikbakhsh Pages 33-54

    The purpose of this study was to determine the degree of attention of the national curriculum document to the student’s assessment in physical education. The research was applied in terms of purpose and content analysis in terms of method. The statistical population was the national curriculum document that all parts were purposefully selected as a sample. The research tool was a checklist prepared by the researcher and its content validity was confirmed by 5 experts and its reliability was confirmed by calculating Scott's agreement coefficient of 0.93. Descriptive statistics was used to show the frequency of results; Reliability of the findings was obtained using four criteria of reliability, transfer ability, reliability and verification the content with 20 units equal to 33% with the highest frequency and the assessment tool with 1 unit equal to 2% and the lowest frequency was identified. Also, Principles of assessment with 16 units, equal to 27%, assessment policies with 8 units, equivalent to 13%, purpose with 5 units, equal to 8%, assessment method and assessor with 4 units, equal to 7% and time assessment with 2 units, equal to 3%, were identified. The national curriculum document had relative but unbalanced and uncoordinated attention to the components of assessment in physical education.

    Keywords: National Curriculum, assessment, physical education
  • Mina Hamedi *, Reza Morad Sahraee Pages 55-85
    Testing is an important part of teaching any language and an important part of learning a language. Vocabulary size test is one of placement tests that is used to determine the level of lexical knowledge of language learners .This test is designed in many languages and its vacancy was felt in the Persian. To design a vocabulary size test, one must pay attention to the frequency of the words used and linguistic corpus. The corpus used in this research is including paper texts in seven different fields. To design this test for each group of words, 80 questions were designed and arranged from high-frequency to low-frequency. The questions were computerized and the link was sent to the language learners. 130 people answered the test. 45 language learners also participated in the retest. Analysis showed that the mean test scores increased with the language level of the language learners. Skewness and Analysis of variance also showed that the data distribution was normal and the difference between the mean scores of different groups of novice, elementary, intermediate and advanced in this test was significant. Calculation of the correlation between test scores and retest scores indicates a strong correlation and test reliability. The interpretation of the scores of different language levels was also done and it was determined that each language level of the score can determine which language level. Based on this research, it can be said that the vocabulary size test can determine the language level of language learners as a placement test.
    Keywords: testing, vocabulary size test, Persian core lexicon, linguistics corpus, vocabulary instruction
  • Roshan Ahmadi *, Bahareh Mohamadi Pages 87-112
    The aim of this article was to Construction and validation of the questionnaire of Evaluation of quality of e-learning management system based on ISO 9126 standard.In order to, a questionnaire was designed based on a systematic review of theoretical foundations and considering the indicators of ISO 9126. To analyze the questions, the methods of calculating the difficulty index, discriminative index and loop method and for face validity, content validity and construct validity were used to validate the questionnaire. Its validity was confirmed by experts and its reliability was obtained using Cronbach's alpha of 0.907. Sampling in this research was simple random And the final sample size was calculated based on Klein's view that for each factor 40 people considered, and the total sample was 350 people.The statistical population of the study includes undergraduate and graduate students of Iran University of Science and Technology and K. N.Toosi University. The results showed that, the quality assessment questionnaire of e-learning management system based on ISO 9126 In operational indicators, Functionality, usability, efficiency and reliability has good validity and reliability and the factors obtained from factor analysis can evaluate the quality of e-learning management system.
    Keywords: Construction, Validation, Evaluation, quality e-learning management system, ISO 9126
  • Abolghasem Yaghoobi *, Mahya Hosseini, Fereshteh Motaharifar Pages 113-132

    This research was carried out to investigate Quantitative results of experimental studies conducted on the effect of sex education on parents and children using meta-analysis method between 1394-1400 in Iran. The statistical population is all studies related to sexual education that have been published in scientific research journals, Among them, 10 studies that were methodologically acceptable were selected and meta-analyzed. The research tool was a meta-analysis checklist and Cohen's effect size method was used to obtain the overall relation value. Data analysis was performed with version 2 of CMA software. The results showed that the average size of the effects is 1.17 which is a high effect size. It is included that sex education has had a significant effect on the psychological variables used in the studies. However, new research in this area seems necessary.

    Keywords: Meta-Analysis, sex education, psychological variables
  • Reyhane Rahimi, Jalil Younesi *, Ali Moghadamzade, Mohammad Asgari Pages 133-150
    Using different methods and techniques to achieve the best results and create synergies between them can be helpful in many issues. Educational data mining is one of the relatively new fields that can be used to solve educational problems, especially problems in the field of measurement. But before using these methods, it should be as familiar as possible and its problems, disadvantages and advantages should be examined. In this study, the aim is to investigate the technique of nonnegative matrix factorizations and how to determine the number of clusters before implementing the model. The research method is descriptive and the study population is all those present at the entrance exam for mathematics and technical sciences in 1398, of which 5,000 people were randomly selected by the country's assessment and education organization and provided to the researcher. The research tool is math questions and entrance exam geometry. The results of this analysis showed that there is a difference in estimating the number of clusters of math questions, but in the case of geometry questions, the results of all methods were the same. Due to the observed differences, it is suggested that in future research with the help of data simulation, this issue will be examined in more detail.
    Keywords: education data mining, nonnegative matrix factorizations, math, geometry