فهرست مطالب

نشریه مطالعات فرهنگ دیپلماسی
پیاپی 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا ریحانی کلاچاهی* صفحات 1-32

    جمهوری آذربایجان، در مجموع نخست نبرد قره باغ، به مانند بیثباتی داخلی، ضعف قوای نظامی، و حمایت شوروی سابق و سپس روسیه از ارمنستان، شکست خورد. در سالهای پس از نبرد فوق، جمهوری آذربایجان تحولی مثبت در ثبات سیاسی و همچنین توان تسلیحاتی خود را پدید آورد و در نبرد دوم قرهباغ (2020 م.) به پیروزی دست یافت. این روند، با تبدیل این کشور به یک صادرکننده بزرگ نفت و رشد رانتیریسم نفتی، به شکل همزمان روی داد. این مقاله باید تا به بررسی تاثیر اقتصاد سیاسی و رانتیریسم نفت در جمهوری آذربایجان بر کیفیت دیپلماسی نخبگان سیاسی و ارتقاء توان تسلیحاتی آن بپردازد. مقاله مهم، به دلیل ضعف ادبیات پژوهشی مرتبط با ارتباطات فوق است. پرسش پژوهش، اینگونه مطرح می شود که «تاثیر درآمدهای نفتی در نتابج متفاوت جمهوری آذربایجان در دو جنگ قره باغ را چگونه می توان تحلیل کرد؟ فرضیه مقاله بیان می کند: افزایش درآمد نفتی و ورود پترودلارها به بودجه دولتی جمهوری آذربایجان پس از نبرد نخست قره باغ، منجر به ضعف های سیاسی می شود و به ویژه این کشور برابر با ارمنستان است، با افزایش هزینه های نظامی و خرید سلاح مرتفع گردند و توان لجستیکی و ادوات. ارتش و قدرت زنی نخبگان سیاسی و رهبران این کشور را افزایش می دهد. تنوع در شرکای تامین سلاح و توسعه همکاری های نظامی (روسیه، رژیم اسراییل و ترکیه)، به معنی دیپلماسی نظامی کارآمد جمهوری آذربایجان و بودجه بنیاد سوفاز (صندوق تخصیص درآمد نفت) بوده است.

    کلیدواژگان: نفت، دولت رانتیر، جنگ قره باغ، آذربایجان، پترودلار
  • سید محمد موسوی* صفحات 33-53

    چکیده فرهنگ راهبردی از مهمترین عوامل موثر بر سیاست خارجی و سیاست دفاعی/امنیتی ج.ا.ایران است. اما نحوه ارتباط میان این مولفه با سیاست خارجی و سیاست دفاعی - امنیت جمهوری اسلامی ایران است که نیازمند واکاوی و پژوهش است.دین و مذهب،تاریخ، جغرافیا، نظام بین الملل، اقتصاد و نفت از منابع عمده فرهنگ راهبردی ج.ا.ایران است. مکانیسم اثرگذاری این منابع نیز از طریق ایجاد ویژگیها یا مختصر در سیاست خارجی ج.ا.ایران از قبیله. حمایت از مردم، استقلال، مقاومت، استکبارستیزی، عدالت طلبی، مصلحت، دفاع ملی و بازدارندگی، بیاعتمادی به بیگانگان، صبرک و... است. در واقع منابع فرهنگ راهبردی ج.ا.ایران باعث ایجاد شاخصه ها یا مولفه هایی در سیاست خارجی و سیاست امنیتی/دفاعی ج.ا.ایران شده و این شاخص ها به عنوان مختصات سیاست خارجی و امنیتی/دفاعی ج.ا.ایران قلمداد می گردند. در این مقاله جستجو می شود تا پس از بررسی مفهومی فرهنگ راهبردی در قالب نظریه ی سازه انگاری، به کمیت و کیفیت منابع و تاثیرات فرهنگ راهبردی ج.ا.ایران پرداخته شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ راهبردی، جمهوری اسلامی، ایران، سیاست خارجی، سیاست دفاعی امنیتی
  • محمدجواد رنجکش*، سعیده سادات گرامیان صفحات 54-81

    نظریه های سنتی، دیپلماسی را در ابزارهای نرم افزاری و دفاع از ابزارهای سخت این حوزه به شمار می برد. مفهوم دیپلماسی دفاعی با به پرسش گرفتن این تصوره های سنتی، مفهومی مفهومی برای تفکیک و جداسازی امنیت از دفاع، در عرصه سیاست خارجی کشور است. دیپلماسی دفاعی بر این نکته تاکید می کند که از دیپلماسی می توانم در جهت چندگانه و در مقابله با انواع آسیب ها بهره جست. با توجه به اینکه پس از، جمهوری اسلامی ایران، در معرض خطرات مختلف از سوی منطقه و فرامنطقه های قرار گرفته است، بررسی رسالت و توان دفاعی کشور به نظر می رسد. با توجه به جایگاه و نقش «رهبری» در جمهوری اسلامی ایران، با بیان مقام رهبری در گونه شناسی انواع تهدید، می توان این مخاطرات و تهدیدها را به دو دسته سخت و نرم تقسیم کرد. این پژوهش درباره «همسنخی رسالت دیپلماسی دفاعی در برابر تهدیدهای نرم در گفته ها و نوشته های مقام رهبری» شکل می گیرد. برای پاسخ به این پرسش، نخست باید به نوع شناسی تهدید در گفته ها و نوشته های رهبر انقلاب پرداخت و سپس نسبت به آن با رسالت دیپلماسی دفاع را ارزیابی کرد. بررسی بیانات آیت الله خامنه ای در جهت گونه شناسی انواع تهدیدها و هم سنجی آن با رسالت دیپلماسی دفاعی کشور از اهمیت این پژوهش است. برای تحلیل این آثار از موضوعات نشانه شناسانه به منظور کشف و تفسیر داده ها می شود.

    کلیدواژگان: دیپلماسی دفاعی، گونه شناسی تهدید، تهدید نرم، مقام رهبری، نشانه شناسی
  • عبدالسمیع ولی زاده* صفحات 82-101

    چکیدهعوامل هویتی نقش مهمی در عرصه سیاست خارجی کشور ایفا می کنند. این اثر هم می تواند هدف ها و فرصت ها باشد. بدین معنا که وجود هویت قومی، زبانی و میان دو کشور می تواند باعث ایجاد طرفین و دستیابی به مسایل مذهبی شود و یا بالعکس خطرات و تهدیداتی درازمدت شود. این رویه درباره کشور افغانستان به دلیل وجود هویت های متعدد قومی، قومی، مذهبی و زبانی بسیار برجسته است. در همین راستا، نوشتار حاضر درصدد است تا عوامل هویتی بر سیاست خارجی افغانستان را در دوره اشرف غنی احمدزی مورد بحث قرار دهد. تحقیق این است که عوامل هویتی برجسته در این دوره شامل چه مواردی است و آیا این عوامل برای سیاست خارجی افغانستان خطرآفرین و یا فرصت آور بوده است؟ یافته های مقاله حاضر نشان دهنده ناکامی سیاست خارجی اشرف غنی از منظر استفاده فرصت ایجاد از عوامل هویتی بوده است. در حوزه منطقه با غرب آسیا، علیرغم عدم چالش خطر، می تواند از فرصتی که برای مقابله با تهدیداتی استفاده کند. برنامه دولت اشرف غنی در حوزه اقتصادی نیز نشان دهنده عدم موفقیت وی در انتخاب عوامل هویتی است و مشکلات مهاجران، ثبات اقتصادی و وابستگی به کمک های، نشانگر تسلط عنصر «قوم » بر اساس ملی هم در داخل و هم در خارج از کشور. از مرزهای افغانستان در این دوره است. نظری پژوهش حاضر، سازه انگاری و روش مقاله نیز توصیفی و تحلیلی و بهره گیری از اسناد و منابع کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: افغانستان، هویت، سیاست خارجی، اشرف غنی
  • سید علی منوری*، شیرین سادات غفوری صفحات 102-122

    با شروع حکومت ناصرالدین شاه وزارت خارجه در قالب یک نهاد مستقل جلوه گر شد. کوشش ناصرالدین شاه برای ایجاد ساختارهای نوین حکومتی و همچنین تعیین و تحدید وظایف وزارتخانه ها و نهادها و سپردن مسیولیت هر یک به یکی از رجال، تا حدود چشم گیری قدرت مطلقه را از دست صدراعظم خارج کرد و اختیارات وی را کاهش داد. امور خارجی، که تا پیش از سلطنت ناصرالدین شاه تحت تاثیر دربار و شخص صدراعظم بود با آغاز پادشاهی وی به شکل روزافزونی در وزارت امور خارجه خارج شد و هریک از وزیران نیز به تناسب نفوذ و قدرت خود کوشیدند با قوانین حکومتی ضمانت اجرا بالاتری برای اختیارات وزارت. امور باید به دست ارایه شود. پژوهش حاضر ضمن معرفی سه تن از وزرای امور خارجی بر سیاست خارجی در دوران سلطنت ناصرالدین شاه، به بررسی شرایط و عملکرد دوران وزارت هریک از آن ها اختصاص داده شده است، همچنین عملکرد و وظایف وزارت امور خارجه را نیز یکی از مهم ترین ارکان های دیوان ناصرالدین شاهبررسی می کند. قرار داده است. در این راستا، این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات آن بر اساس اسناد و منابع کتابخانه های گردآوری شده است. نتایج گوی پژوهشی آن است که تضاد رقابت و رقابت هرکدام از موقعیت های ناپایدار و برای سیاست های متصدیان خارجی درمسند وزارت امور خارجه پدید آمدند و این رقابت ها به ارایه امتیاز جدید به دولت روسیه و یا انگلیس توسط وزیر امور خارجه می پرداختند. روابط خارج از ایران در حکمرانی وابسته ای بود، که سرنوشت آن را سیاسی کشور تعیین می کرد. در این راستا، این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات آن بر اساس اسناد و منابع کتابخانه های گردآوری شده است. نتایج گوی پژوهشی آن است که تضاد رقابت و رقابت هرکدام از موقعیت های ناپایدار و برای سیاست های متصدیان خارجی درمسند وزارت امور خارجه پدید آمدند و این رقابت ها به ارایه امتیاز جدید به دولت روسیه و یا انگلیس توسط وزیر امور خارجه می پرداختند. روابط خارج از ایران در حکمرانی وابسته ای بود، که سرنوشت آن را سیاسی کشور تعیین می کرد. در این راستا، این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات آن بر اساس اسناد و منابع کتابخانه های گردآوری شده است. نتایج گوی پژوهشی آن است که تضاد رقابت و رقابت هرکدام از موقعیت های ناپایدار و برای سیاست های متصدیان خارجی درمسند وزارت امور خارجه پدید آمدند و این رقابت ها به ارایه امتیاز جدید به دولت روسیه و یا انگلیس توسط وزیر امور خارجه می پرداختند. روابط خارج از ایران در حکمرانی وابسته ای بود، که سرنوشت آن را سیاسی کشور تعیین می کرد.

    کلیدواژگان: ایران، بریتانیا، روابط خارجی، روسیه، ناصرالدین شاه
  • محمود بیات، حسین کرمی نژاد*، محمد یوسفوند صفحات 123-164

    در دولت احمدی نژاد، به موازات افزایش تعارض اهداف جمهوری اسلامی ایران و اسراییل در منطقه بویژه در جنگ های اسراییل با حزب الله و حماس، شاهد تشدید تقابل ایران و آمریکا هستیم. از این رو، با توجه به روابط ویژه آمریکا و اسراییل از یک سو و افزایش تعارض اهداف جمهوری اسلامی ایران و اسراییل در دوران احمدی نژاد از سوی دیگر، نقش اسراییل به عنوان عاملی مهم در تشدید تقابل ایران و آمریکا قابل ارزیابی است. مقاله پیش رو، با هدف بررسی نقش اسراییل در تشدید تقابل جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا در دوره احمدی نژاد (1392 1384) تدوین شده است. با بررسی های صورت گرفته (به روش توصیفی تحلیلی) این نتیجه به دست آمد که: اسراییل از طریق پیوند رویکرد برنامه هسته ای دولت احمدی نژاد به سیاست های آن درقبال این رژیم، با «امنیتی سازی» فعالیت های ایران در ابعاد هسته ای و منطقه ای و طرح مسیله «تهدید وجودی» خود در مجامع بین المللی و با اقدامات و سناریوهای «اعلامی» و «اعمالی» در راستای این طرح نقش موثری در افزایش سیاست های تهاجمی آمریکا علیه ایران و به تبع آن تشدید تقابل ایران و آمریکا داشته است.

    کلیدواژگان: تشدید تقابل، تهدید وجودی، امنیتی کردن، ایران هراسی
  • حمید احمدی نژاد*، غلامرضا کریمی صفحات 165-182

    احساسات اجتماعی وجود دارد که انسان به عنوان حیوانی سیاسی از طریق احساسات و کارکردهای درونی مغز انگیزه می گیرد و در نتیجه این تصمیم تصمیم گیری می کند. از این نظر، روانشناسی می تواند به عنوان دوربینی برای بررسی سیاست، بیشتر از هر رشته دیگری در روابط بین الملل واقع شود. در این میان، دیپلماسی به عنوان دانش ارتباط میان نمایندگان کشورها و قلب تپنده ی سیاست بین الملل در جهت حل و فصل اختلافات بیش از هر بعدی دیگری از این رشته نیازمند به روانشناسی است. در همین راستا این مقاله با هدف کاوش نقش و کارکرد روانشناسی سیاسی در دیپلماسی به دنبال پاسخ به این سوال است که؛ روانشناسی سیاسی چگونه و چرا می توانید در مراحل دیپلماسی یاور دیپلمات ها باشید؟.

    کلیدواژگان: روانشناسی ‏سیاسی، سیاست بین‏الملل، مهارت‏های روانشناختی، دیپلماسی
|
  • Reza Reyhani Kolaachaahi * Pages 1-32

    The Republic of Azerbaijan, in the first wave of the Karabakh war, was defeated due to reasons such as internal instability, weak military forces, and the support of the former Soviet Union and then Russia to Armenia. In the years after the above battle, the Republic of Azerbaijan was able to make a positive change in its political stability as well as its weapons power and achieve victory in the second battle of Karabagh (2020 AD). This process happened simultaneously with the country becoming a major oil exporter and the growth of oil rentierism. This article tries to investigate the impact of political economy and oil rentierism in the Republic of Azerbaijan on the quality of military diplomacy of the political elite and the improvement of its weaponry. The importance of the article is due to the weakness of the research literature related to the relationship of the above variables. The research question is raised as follows: "How can we analyze the impact of oil revenues on the different military results of the Republic of Azerbaijan in the two Karabakh wars?" The hypothesis of the article states: The increase in oil income and the entry of petrodollars into the government budget of the Republic of Azerbaijan after the first Karabakh war caused the political and especially military weaknesses of this country to be equal to Armenia, with the increase in the level of military expenses and the purchase of high weapons. and increase the logistic power and equipment of the army and the bargaining power of the political elites and leaders of this country.Diversification in arms supply partners and the growth of military cooperation (Russia, Israeli regime and Turkey) has meant effective military diplomacy of the Republic of Azerbaijan and has affected the budget of SOFAZ Foundation.

  • Seyyed Mohammad Mousavi * Pages 33-53

    Strategic culture is one of the most important factors that affect the foreign policy and defense / security policy of the Islamic Republic of Iran.However, the relationship between Strategic culture and the foreign policy and defense-security policy of the Islamic Republic of Iran is an issue that requires analysis and research.Religion, history and historical experiences (especially contemporary history and Iraq-Iran war), geography and geopolitics, the international system, economy and oil, and society and national identity are the major sources of the strategic culture of the Islamic Republic of Iran. The mechanism of influence of these resources is also through the creation of features or coordinates in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran, such as; Supporting Muslims and Shiites , independence, resistance, justice, expediency, national defense and deterrence, distrust of foreigners, strategic patience, and so on. In fact, the sources of the strategic culture of the Islamic Republic of Iran have created characteristics or components in the foreign policy and security / defense policy of the Islamic Republic of Iran, and these characteristics are considered as characteristics of the foreign and security / defense policy of the Islamic Republic of Iran. In this article, after examining the concept of strategic culture in the form of constructivist theory, the quantity and quality of resources and the effects of the strategic culture of the Islamic Republic of Iran are discussed.

  • Mohammad Javad Ranjkesh *, Saeede Sadat Geramian Pages 54-81

    Traditional theories include diplomacy in the form of foreign policy softwares and defense as among the hard tools in this field. The concept of defense diplomacy, by questioning these traditional notions, is a central concept in the separation and separation of defense security from foreign policy. Defense diplomacy emphasizes that diplomacy can be used for a variety of purposes and against a variety of threats. Given that after the revolution, the Islamic Republic of Iran has been exposed to various threats by regional and trans-regional countries, it is necessary to examine the mission and defense capability of the country. Given the position and role of the "leadership" in the Islamic Republic of Iran, Ayatollah Khamenei's statements on the typology of threats can be divided into two categories: soft and hard. With this in mind, the question arises as to the "congruence of the mission of defense diplomacy against soft threats in the words and writings of Ayatollah Khamenei." To answer this question, one must first look at the threat typology in the words and writings of the revolutionary leader and then assess its relation to the mission of defense diplomacy. The purpose of this study is to investigate the statements of Ayatollah Khamenei in terms of typology of threats and its comparison with the mission of the country's defense diplomacy. Semantic approaches are used to analyze the content of these works in order to discover and interpret the data. Semiotic approaches allow the researcher to interpret and present a floating meaning of words and writings.

  • Abdul Sami Walizadah * Pages 82-101

    Identity factors play an important role in the foreign policy of countries, this influence can cause both threats and opportunities. That means the existence of ethnic, linguistic, and religious identity between two countries can cause interaction between the parties and achieve their desire goals, in contrariwise it can cause long-term risks and threats. This procedure is prominent about Afghanistan for the existence of multiple ethnic, tribal, religious, and linguistic identities are prominent, so the present article tries to discuss the impression of identity factors on Afghanistan's foreign policy during the rule of Ashraf Ghani Ahmadzai.The big question is, what are the prominent identity factors in this period, and these factors are threats or opportunities for Afghanistan's foreign policy? The result shows the failure of Ashraf Ghani's foreign policy from the point of view of the opportunistic use of identity factors.In the field of interaction with Shia and Sunni countries in West Asia, despite the lack of a deep challenge, he could not take advantage of the existing interaction opportunity to repel threats such as the Taliban. Also, in his interaction with Pakistan, he couldn’t get benefit from the common religious, ethnic and linguistic identity; however, Pakistan is a factor in Taliban's rise to power and collape of Ashraf Ghani's government.The plan of Ashraf Ghani's government in the economic field also shows his lack of success in taking advantage of identity factors, and the problems of Afghan immigrants, economic stability and dependence on foreign aid, show the dominance of the element of "ethnicism" over national interests both inside and outside the country. It is outside of Afghanistan’s borders in this period. The theoretical framework of the current research, constructivism, and the method of the article is descriptive and analytical and use library documents and resources.

  • Seyed Ali Monavari *, Shirin Ghafouri Pages 102-122

    Starting with the rule of Nasser al-Din Shah, Minister of State in the form of an entity independent effects even was . Efforts Nasir al-Din Shah to create structures of the new government and also to determine and limit the duties of the ministry of the institutions and entrust the responsibility of each one to one of the men, and about the making of the absolute will of the chancellor out that the authority him to decline Dad . The external, that before the reign of Nasir al-Din Shah under the influence of the court and the chancellor was at the beginning of the reign of his form growing in the Ministry of Foreign focused on was the one of the Ministers as well as the balance of influence and power to attempt to lay down rules governing warranties Executive higher for optional Department of State to the win . This is the introduction Tuesday of the Ministers of Foreign influence on politics outside the period of the reign of Nasir al-Din Shah , to investigate the conditions and performance period of each of which are assigned to, as well as the functions and duties of the Department of State as well as as one of the the most foot- bureaucratic era of Nasser al-Din Shah examined the data is . In this regard, this study is the way descriptive - analysis of the information it is based on the documents and resources library, a collection of the . The results of this study indicate that it is a conflict of interest and competition , each of the ministers situation unstable and difficult for operators politics outside Drmsnd Ministry of Foreign emerged were brought And this competition is often to the advantage of the new to the State of Russia and or the UK by the Minister of State for the lead . Relationships outside of the decrees vary depending of the the fate of the structure of the political state is determined to be.

    Keywords: Iran, Great Britain, Russia, Freign Relations, Nasir al-Din Shah
  • Mahmoud Bayat, Hossein Karaminezhad *, Mohammad Yusefvand Pages 123-164

    During Ahmadinejad's government, along with the growing conflict between the goals of the Iran and the Israel in the region, especially in the wars of Israel with Hezbollah and Hamas, there has been an intensification of Iran-US. Hence, in view of the special relationship between the US and Israel on one hand and the growing conflict between the goals of the Iran and Israeli during the Ahmadinejad era, the role of the Israel as an important factor in intensifying the confrontation between Iran and the US can be evaluated. Accordingly, this article aims to examine the role of the Israel in the intensification of the opposition between the Iran and the United States during the Ahmadinejad’s presidency. This study (with a descriptive-analytical approach) concluded that: Israel has played an important role in increasing the aggressive policies of the US and, consequently, the escalation of Iran-US confrontation by: linking Ahmadinejad's nuclear program to his policies toward this regime, "securitizing" of Iran's nuclear and regional activities, presenting the idea of its “existential threat" to the international community and with "announced" and "action" policies and scenarios in line with the plan, imposing the threat of attack to Iran and following Iranophobia.

    Keywords: : Intensification of Confrontation, Existential threat, Securitization, Iranophobia
  • Hamid Ahmadinejad *, Gholamreza Karimi Pages 165-182

    Today, there is a deep belief that man, as a political animal, is motivated by emotions and internal functions of the brain and makes decisions within the framework of these emotions. From this point of view, psychology can be more effective than any other field in international relations as a window to understand politics. In the meantime, diplomacy, as the knowledge of the communication between representatives of countries and the beating heart of international politics in order to resolve disputes, needs to be equipped with psychology more than any other aspect of this field. In this regard, this article, with the aim of exploring the role and function of political psychology in diplomacy, seeks to answer the question; How and why can political psychology help diplomats in the process of diplomacy? Using the descriptive-analytical method and based on documentary studies, this hypothesis was tested that the actions of all people in the world are directed by their perceptual-personal treasury and mental expectations. Therefore, the mind as an active mirror shapes the phenomena and concepts, and the diplomat, by mastering psychology and personality cult, can reflect what he wants in this mirror to a large extent.

    Keywords: Political Psychology, international politics, psychological skills, Diplomacy