فهرست مطالب

نشریه مطالعات فرهنگ دیپلماسی
پیاپی 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طاهره جهان پرور*، محمدعلی ربانی صفحات 1-25

    آنچه میبایست در این بیش از گذشته مد نظر قرار گیرد وضعیت مناسبات فرهنگی ایران با آسیای مرکزی بویژه قرقیزستان است. همه جمهوری قرقیزستان از استقلال با چالش های داخلی برای دولت ملت سازی بعد بوده است. ولی مهم و فعالان منطقه ای و فرامنطقه ای در روند تحولات این کشور و در کل منطقه آسیای مرکزی و قفقاز ترسیم چشم اندازی درگیری تا میان آسیای مرکزی با بازیگران مهم منطقه و بین المللی در مقاطع مختلف را ساختند. پرسش اساسی این است که ضعف و قدرت جمهوری اسلامی و کشور قرقیزستان را با استفاده از ابزار دیپلماسی فرهنگی می گوید و گوی فرهنگی چه تاثیری بر توسعه روابط خارجی دو جانبه دارد؟روش تحقیق: در این پژوهش با توصیفی- تحلیلی بر اساس ضرورت ها و کارهای گفت وگوی فرهنگی نخبگان ایران با انواع ویژه قرقیرستان، با برشمردن فرصت های موجود جهت گیری شکل گفت وگوهای فرهنگی برای بررسی شرایط فرهنگی حاکم بر دو. کشور، به شناخت و بررسی اولویت ها، جهت گیری ها و نیزرویکردهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران باتوجه به سوابق فرهنگی و تاریخی آن با قرقیزستان و همچنین تبیین آسیب هایی که در این زمینه متوجه دو کشور هستند. پژوهش های: در این نکته خلاصه می شود که مناسبات فرهنگی ایران در قرقیزستان به دلیل متفاوت بودن یک کشور با نظام بین الملل، شیوه و کاربست راهبردهای فرهنگی و همچنین میزان کارآمدی نهادهای مسیول امر در امر توسعه روابط فرهنگی از نتایج متفاوت بهره برداری شده است.

    کلیدواژگان: ایران، روابط فرهنگی، قرقیزستان، گفت و گوی فرهنگی، مناسبات
  • احسان خادمی بهابادی* صفحات 26-39

    تاریخ روابط افغانستان و پاکستان نشانگر آنست که عامل و مولفه همگرا و واگرا طی حدود 73 سال در روابط دوکشور بوده است. از این رو، ماهیت روابط دوکشور به دلیل وجود زمینه های همگرایی و واگرایی متاثر از این عوامل، روند ثابتی را طی کرده و روابط دو کشور همیشه بر آشوب و تنش بوده و باعث بی اعتمادی این دوکشور نسبت به هم می شود. اکنون قدرت گیری دوباره طالبان که پاکستان از حامیان اصلی آن است می تواند بحرانی را برای روابط فیمابین دوکشور در منطقه به طور طبیعی و تاثیر آن بر امنیت جمهوری اسلامی ایران به طور خاص ایجاد کند. با توجه به این چشم اندازه، در پژوهش حاضر مهمترین عوامل تاثیرگذار در همگرایی و واگرایی بین دو کشور افغانستان و پاکستان از یک سو و روابطشان بر امنیت جمهوری اسلامی ایران از سوی دیگر تحلیل می شود. در واقع هدف از این پژوهش علاوه بر تشریح روابط افغانستان و پاکستان، پاسخ به این پرسش است که روابط افغانستان با پاکستان به طور کلی و با توجه به اتفاقات بعدی و قدرت تصمیم گیری مجدد طالبان چه برامنیت ملی جمهوری اسلامی ایران دارد؟ بر این اساس، این فرضیه مطرح می شود که مهم ترین عوامل واگرایی، اختلافات مرزی، ساختار سیاسی و فقدان عمق استراتژیک پاکستان، و اصلی ترین عوامل همگرایی دو کشور عبارت از اشتراکات فرهنگی دینی، همکاری های و می باشد. و به دلیل قرار گرفتن این دو کشور در محیط پیرامونی جمهوری اسلامی ایران، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ؟ بر این اساس، این فرضیه مطرح می شود که مهم ترین عوامل واگرایی، اختلافات مرزی، ساختار سیاسی و فقدان عمق استراتژیک پاکستان، و اصلی ترین عوامل همگرایی دو کشور عبارت از اشتراکات فرهنگی دینی، همکاری های و می باشد. و به دلیل قرار گرفتن این کشور در محیط پیرامونی جمهوری اسلامی ایران، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ؟ بر این اساس، این فرضیه مطرح می شود که مهم ترین عوامل واگرایی، اختلافات مرزی، ساختار سیاسی و فقدان عمق استراتژیک پاکستان، و اصلی ترین عوامل همگرایی دو کشور عبارت از اشتراکات فرهنگی- دینی، همکاری های و می باشد. و به دلیل قرار گرفتن این کشور در محیط پیرامونی جمهوری اسلامی ایران، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: افغانستان، پاکستان، دیورند، پشتونستان، ایران
  • علیرضا زرگر*، علی مولایی، محمدرضا رفیعی دولت آبادی صفحات 40-62

    دیپلماسی عمومی تلاش دولت جهت برقراری ارتباط با دیگر جوامع به منظور انتقال ارزش ها، فرهنگ، سیاست ها و .. جامعه خویش جهت تسهیل تامین منافع ملی می باشد. بدیهی است جمهوری اسلامی ایران دارای منابع متعدد دیپلماسی عمومی در بین کشورهای منطقه، خصوصا مردم و قومیت کرد های فیلی عراق می باشد.روش پژوهش از نوع تاریخی-کیفی(تحلیل تماتیک) است و جامعه آماری آن شامل اسناد دست اول و منابع تاریخی و همچنین، مصاحبه با افراد مطلع یا دروازه بان بااطلاع بوده است، روش نمونه گیری از نوع هدفمند بوده است. برای جمع آوری داده ها در این بررسی از تکنیک مصاحبه نیمه ساختار یافته و مراجعه حضوری بوده است.یافته های پژوهش حاکی از آن است که از مهمترین فرصت های دیپلماسی عمومی ایران در عراق، مشترکات فرهنگی، تاریخی و دینی ،قرابت و نز دیکی جغرافیایی، حضورایرانیان و شیعیان، ظرفیت و قابلیت های فرهنگی ایران، توسعه تجارت فرهنگی، اولویت یافتن توسعه فرهنگی در این کشور قابل احصا می باشد.نتیجه پژوهش نشانگر این مطلب است که کردهای فیلی به عنوان مروجان فرهنگی ایران اسلامی بوده و جزء پیکره تمدنی ایران محسوب می شوند. و علیرغم سخت گیری های شدید رژیم بعث و تهاجم فرهنگی رسانه های بیگانه و غربی تاکنون توانسته اند بسیاری از مولفه های فرهنگ ایرانی را حفظ کنند. به هر صورت اکراد فیلی دارای پتانسیل مطلوبی در راستای تامین منافع ملی ایران بوده و درای اشتراکات فراوانی با هم هستند؛ که شاخص ها و مصادیق آن تحت عنوان ابزارهای دیپلماسی در شرح پژوهش بدان پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: کردهای فیلی، عراق، ایران، دیپلماسی عمومی
  • علی باقری زاده*، غلام مرتضی خاشع، محمد عالم همت صفحات 63-86

    در ادوار گذشته همیشه تمرکز و انباشت قدرت در کانون جهان نوع سیستم حاکم بر نظام بین الملل را تعیین کرده است. از ماهیت دینامیک و پویایی نظام بین الملل است.گسترش تکنولوژی های نوین در عصر جدید،ضمن تغییر نظم سلسله مراتبی گذشته،تاثیر شگرفی بر جابجایی و اشاعه ی قدرت در عرصه سیاست بین الملل گذاشته اند از این منظر مهم ترین و تعیین کننده ترین پیشران در حوزه نظام بین الملل فناوری های نوین هستند.هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر فناوری های نوین قرن 21در جابجایی قدرت در عرصه نظام بین المل می باشد. قدرت در جابجایی در نظام بین الملل داشته باشند.فرضیه مقاله در پاسخ به این پرسش عبارت است، از اینکه فناوری های نوین در قرن 21 از طریق تغییر در منابع و ابزار قدرت، علاوه بر انتشار قدرت، باعث جابجایی آن گونه خاص از آمریکا و غرب به چین و آسیا میگردند. می دهد که با تغییر عرصه سیاست بین الملل، به دلیل توسعه فناوری های نوین،همچون:هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء نحوه برداشت از قدرت و مکانیسم های اعمال آن نیز متحول و پیچیده تر شده است.بنحویکه منجر به انتشار و جابجایی قدرت در سطح می شود. روابط بین الملل می شود.

    کلیدواژگان: قدرت، جابجایی قدرت، تکنولوژی نوین، هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء
  • عبدالله خاوری*، سید امیر نیاکویی صفحات 87-112

    بعد از تحولات 11 سپتامبر 201، روابط هند و افغانستان برای خود ایجاد کرد و نیازمند این بود تا در سیاست خارجی در افغانستان بازنگری داشته باشید. با توجه به موقعیت افغانستان، این کشور از ویژه ای برای هند خود بود و در طی این سال ها سعی می کردید تا بررسی ها را نیز از طریق به نتیجه انجام دهید. موقعیت استراتژیک فرصتی برای تحدید نفوذ و توانایی پاکستان را به هند داده است و علاوه بر آن بر آن به عنوان ارتباطی بین هند و آسیای مرکزی می شود به این ترتیب هند می توانست از طریق افغانستان به این منطقه دسترسی داشته باشد و به انواع مختلفی از خود دست پیدا کند. این مقاله در پی پاسخگویی به این سوال است که سیاست خارجی هند در افغانستان (2001-2013) برای چه استراتژی استوار بود و چه نقشی در این مورد برای ملی هند داشت؟ فرضیه مقاله این است که هند برای دستیابی به ملی خود ابتدا از طریق کمک به ایجاد همگرایی با افغانستان پرداخت و سپس با جلب اعتماد طرف های افغانستانی، این کشور را می توان برای رسیدن به آسیای مرکزی برای انجام کارهای اقتصادی و سیاسی. خود در نظر گرفت. برای ارزیابی فرضیه تحقیق نیز از نظریه رابطه های زاهار استفاده شده است. این پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و برای گردآوری منابع از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، منافع ملی، همگرایی، هند، افغانستان
  • محمد پورقربان* صفحات 113-122

    رژیم غذایی به عنوان کشوری که بیشترین تضاد را با جمهوری اسلامی ایران داشته است، همیشه به ویژه به تحرکات و راهبردهای آن در منطقه و سطح بین الملل است و از هیچ کوششی برای تضعیف و تخریب آن دریغ نکرده است. حمایت از محور تمرکز، توجه ویژه به موضوعات فلسطین، حمایت از جنبش های آزادی بخش و عدم استفاده از رسمیت شناختن رژیمی به عنوان کشوری مستقل از مواردی هستند که ایران و رژیم های را همیشه در مقابل یکدیگر قرار می دهند. بهره برداری از قدرت نرم و استفاده از فضای رسانه ای را می توان جزو عمده فعالیت های رژیمی و حامیان منطقه ای و بین المللی آن برای ضربه زدن به ایران قلمداد کرد. شاید ایران هراسی را یکی از ابزارهای رژیم دانستی در این جنگ نرم افزار دانست. راهبردی که در برخی مواقع واقع شده و ضرباتی را به وجهه بین المللی و منطقه ای ایران وارد می کنند. رژیم غذایی همیشه کوشیده است با بهره گیری از ایران هاراسی و ایجاد یک دشمن ساختگی در منطقه غرب آسیا، راهبردهای خود را در منطقه تعریف و پیشبرد. این بر این پایه استوار است که ایران هراسی چه تاثیری بر راهبرد رژیم غذایی در منطقه غرب آسیا داشته است؟ فرضیه پژوهش به این نکته می پردازد که رژیم غذایی با بهره گیری از ایران هاراسیبرد راه حل عادی سازی روابط در غرب آسیا را در پیش گرفته است. این پژوهش به روش توصیف و تحلیلی انجام شده و در انجام آن از منابع کتابخانه ای و اینترنتی دریافت شده است.

    کلیدواژگان: ایران هراسی، راهبرد، غرب آسیا، رژیم صهیونیستی
|
  • Tahereh Jahanparvar *, Mohammadali Rabbani Pages 1-25
    Introduction

    The cultural factor is one of the most stable and influential elements among the foreign policy elements of countries, which includes political, military, economic and cultural components, which contributes to the realization of other goals. In this context, an important dimension of the country's foreign policy is cultural diplomacy. Cultural diplomacy allows countries to establish a lasting spiritual relationship directly with the people of foreign lands, whether ordinary people or leaders, and to use it for political, economic, military, and security purposes.Research Question: how these capacities can be included in the agenda of relations between the two countries in strengthening the share of the cultural factor, especially cultural dialogues, as an inevitable and inseparable necessity of the regional socio-biology of Iran and KyrgyzstanResearch Hypothesis: It is assumed that by providing the ground for continuous cultural dialogue between the two countries and emphasizing the common capacities and strengthening it, the necessary ground will be provided for further strengthening and expansion of cultural interactions.Methodology (and Theoretical Framework if there are): The method used in this research is explanatory-prescriptive and the type of the research is fundamental. The nature of this writing is also qualitative. The data collection has been through the library method, the use of internet resources, articles, and documents.

    Results and discussion

    The research findings are summarized in the fact that Iran's cultural relations in Kyrgyzstan have benefited from different results due to the different interactions between the two countries with the international system, the method and application of cultural strategies and the efficiency of responsible institutions in developing cultural relations. Iran's competitors in the region, despite the lack of a codified cultural strategy and efforts to reduce the sensitivity of some governments to its activities, has achieved relatively good results in countries and in the region as a whole.

    Conclusion

    Appropriate activities in the field of cyberspace and social networks of Russian and Kyrgyz to present a true picture of Iran today and the achievements of the Islamic Revolution and the introduction of Iranian cultural heritage and heritage, good and effective interactions and cooperation with some local media to reflect cultural activities and reports , Liaison with Kyrgyz Universities and Cultural Centers, Efforts to Seriously Transform Activities by Offering Successful Iranian Books and Works in Russian, Planning to Develop Iranian-Central Asian Cultural Dialogue Circles in Bishkek and vice versa through specialized meetings The subject or problem-oriented and the translation and publication of cultural resources desired by the parties are effective in the development of cultural relations between the two countries.

    Keywords: cultural relations, Relations, Iran, Kyrgyzstan, cultural dialogue circles
  • Ehsan Khademibahabadi * Pages 26-39

    The history of Afghanistan-Pakistan relations shows that several convergent and divergent factors and components have been effective in the relations between the two countries for about 73 years. Therefore, the nature of the relations between the two countries has not gone through a steady process due to the existence of areas of convergence and divergence affected by these factors, and the relations between the two countries have always been based on chaos and tension, and this has caused the two countries to mistrust each other. Now, the Taliban regaining power, which Pakistan is one of its main supporters, could be the beginning of a new crisis on the relations between the two countries in the region in general and its impact on the security of the Islamic Republic of Iran in particular. According to this perspective, in the current research, the most important influencing factors in the convergence and divergence between the two countries of Afghanistan and Pakistan are analyzed on the one hand and the impact of their relations on the security of the Islamic Republic of Iran on the other hand. In fact, the purpose of this research, in addition to explaining the relations between Afghanistan and Pakistan, is to answer the basic question that Afghanistan's relations with Pakistan in general and considering the recent events and the Taliban's resurgence of power, what effect does it have on the national interest of the Islamic Republic of Iran? Based on this, it is hypothesized that the most important factors of divergence, border disputes, political structure and lack of strategic depth of Pakistan, and the main factors of convergence of the two countries are cultural-religious commonalities, economic and political cooperation. And due to the location of these two countries in the peripheral environment of the Islamic Republic of Iran, it is of special importance.

    Keywords: Afghanistan, Pakistan, Durand, Pashtunistan, Iran
  • Ali Reza Zargar *, Ali Molaee, Mohammadreza Rafiee Pages 40-62

    Public diplomacy is the effort of the government to communicate with other societies in order to transfer the values, culture, policies, etc. of its society to facilitate the provision of national interests. It is obvious that the Islamic Republic of Iran has many sources of public diplomacy among the countries of the region, especially the people and ethnic groups of the Iraqi Fili Kurds.The research method is historical-qualitative (thematic analysis) and its statistical population includes first-hand documents and historical sources, as well as interviews with informed people or informed gatekeepers, and the sampling method was purposeful. To collect data in this study, semi-structured interviews and face-to-face interviews were used.The findings of the research indicate that among the most important opportunities for Iran's public diplomacy in Iraq are cultural, historical and religious commonalities, geographical proximity, the presence of Iranians and Shiites, Iran's cultural capacity and capabilities, the development of cultural trade, and prioritizing cultural development. It can be counted in this country.The result of the research shows that the Kurds of Fili are the cultural promoters of Islamic Iran and are considered part of the civilization body of Iran. And despite the severe strictures of the Baath regime and the cultural invasion of foreign and western media, they have been able to preserve many components of Iranian culture. In any case, Akrad Fili has a favorable potential in the direction of providing Iran's national interests and they have a lot in common. whose indicators and examples will be discussed under the title of diplomacy tools in the research description.

    Keywords: Philly Kurds, Iraq, Iran, public diplomacy
  • Ali Bagherizadeh *, Gholam Mortaza Khashi, Mohammad Alemhemmat@Gmail.Com Pages 63-86

    During the past eras, the concentration and accumulation of power in the focal points of the world has always determined the type of system that governs the international system. It is of the dynamic nature of the international system. The spread of new technologies in the new era, while changing the hierarchical order of the past, have had a tremendous impact on the movement and spread of power in the field of international politics. From this point of view, the most important and decisive drivers Changes in the field of the international system are new technologies. The purpose of this research is to investigate the impact of new technologies of the 21st century on the transfer of power in the field of the international system. Therefore, the main question of the current research is based on this: what is the impact of new technologies in the 21st century. can have in the transfer of power in the international system. The hypothesis of the article in response to this question is that new technologies in the 21st century, through changes in the sources and tools of power, in addition to the spread of power, cause its transfer, specifically from America and They go to China and Asia in the West. The research findings show that with The change in the field of international politics, due to the development of new technologies, such as: artificial intelligence and the Internet of Things, the way of taking power and the mechanisms of its application have also changed and become more complicated, thus leading to the spread and displacement of power at the level of international relations. to be

    Keywords: Power, transfer of power, new technology, artificial intelligence, Internet of Things
  • Abdollah Khavari *, Sayed Amir Niakoee Pages 87-112

    After the events of September 11, 2001, India-Afghanistan relations took on new dimensions and India needed to reconsider its foreign policy in Afghanistan. Given the situation in Afghanistan, this country is of particular importance to India, and India has in recent years tried to achieve some of its goals through Afghanistan. Afghanistan's strategic position gives Pakistan the opportunity to limit Pakistan's influence and control, and in addition Afghanistan is a bridge between India and Central Asia so that India can access the region through Afghanistan and achieve its various goals. This study seeks to answer the question of what is the foreign policy of India in post-Taliban Afghanistan and what is the role of Afghanistan in securing India's national interests? The research hypothesis is that in order to achieve its national interests, India first seeks to integrate with Afghanistan by helping to develop and rebuild Afghanistan, and then set the country as a bridge to Central Asia in order to secure its economic and political interests by gaining the trust of the Afghan parties. to evaluate the hypothesis ,Zaharnas relational framework theory has been used . this research is descriptive - analytic and has been used to collect resources from the library method .

  • Mohammad Pourghorban * Pages 113-122

    Iran and its strategies in the West Asian region, especially after the victory of the Islamic Revolution, have always been the focus of other countries and nations, especially the countries of the West Asian region. In the meantime, the Zionist regime, as a country that has the greatest conflict of interests with the Islamic Republic of Iran, has always paid special attention to its movements and strategies in the region and at the international level, and has not spared any efforts to weaken and destroy it. Supporting the axis of resistance, paying special attention to the Palestinian issue, supporting liberation movements, and not recognizing the Zionist regime as an independent country are some of the things that always pit Iran and the Zionist regime against each other. Taking advantage of soft power and using the media space can be considered as one of the main activities of the Zionist regime and its regional and international supporters to attack Iran. Perhaps Iranphobia can be considered one of the tools of the Zionist regime in this soft war. A strategy that has been effective at times and has been able to deal blows to Iran's international and regional image. This research seeks to analyze and investigate the impact of Iran-phobia on the strategy of the Zionist regime in the region. This research was carried out in a descriptive and analytical way, and library and internet sources were used in doing it.