فهرست مطالب

مطالعات برنامه ریزی قلمرو کوچ نشینان - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1401)

نشریه مطالعات برنامه ریزی قلمرو کوچ نشینان
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • منوچهر آقایی هشجین، نصرالله مولایی هشجین*، عیسی پوررمضان صفحات 1-20
    مقدمه

    در حال حاضر، روستاهای کشور ایران با توجه به ویژگی ها و استعدادهایشان از نارسایی هایی برخورداند که معلول فقدان شناسایی نقاط قوت و فرصت های موجود در سطح محلی می باشند، در این راستا، شهرستان خلخال نیز با داشتن درصد بالای روستانشینی و با توجه به پتانسیل های لازم را برای یک زندگی مطلوب روستایی با چالش های زیادی در ابعاد (اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی، محیطی، کالبدی و نهادی-مدیریتی) مواجه است، که تاکنون برای آنها تدابیری اندیشیده نشده است.

    هدف پژوهش: هدف پژوهش حاضر، تعیین و تبیین راهبردهای توسعه روستایی در قلمرو کوچ نشینان شهرستان خلخال می باشد.

    روش شناسی تحقیق: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف جزء تحقیقات کاربردی محسوب می باشد، و از لحاظ روش جز روش های کیفی و کمی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل دو بخش است، بخش اول کلیه سکونتگاه های روستایی در شهرستان خلخال می باشد. با توجه به ماهیت طرح و به منظور شناخت کامل، تمام شماری صورت گرفته است. بخش دوم: افراد متخصص در گروه (اساتید دانشگاه، متخصصان در حوزه توسعه روستایی)،  افراد مطلع و آگاه (اعضای شورای روستاها و دهیاران) می باشند، که بر اساس نمونه گیری هدفمند تعداد 30 نفر به عنوان جامعه نمونه در این بخش تعیین شدند.

    قلمروجغرافیایی پژوهش: 

    قلمرو جغرافیایی این پژوهش در قلمرو کوچ نشینان شهرستان خلخال مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها و بحث:

     در مجموع 50 نقطه قوت در روستاهای خلخال شناسایی شده است. در میان نقاط قوت عوامل اقتصادی و کالبدی-فضایی با 30 درصد تاثیر، موثرترین نقاط قوت و عامل نهادی-مدیریتی با 4 درصد کم اثرترین بوده است. همچنین تعداد 53 نقطه فرصت در سکونتگاه های روستایی این شهرستان شناسایی شد، در میان نقاط فرصت، عامل اجتماعی-فرهنگی با 19/30 درصد موثرترین و عامل نهادی-مدیریتی با 0 درصد، کم اثرترین بوده است. در نهایت نتایج نشان داد، از بین راهبردهای مطرح شده، توسعه کسب و کار های کوچک برای زنان روستایی با توجه به امکانات و توان روستاها بیشترین میزان اهمیت را در توسعه روستایی خلخال به خود اختصاص داده است.

    نتایج

    بدون عنایت کافی به بررسی عرصه های روستایی در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، محیطی، کالبدی و نهادی-مدیریتی، آنچه اتفاق افتد، نه به نفع مراکز روستایی و نه یاور کانون قلمرو کوچ نشینان خلخال خواهد بود.

    کلیدواژگان: نقاط قوت، راهبرد، توسعه روستایی، قلمرو کوچ نشینان، شهرستان خلخال
  • فرزاد محمودیان، وحید ریاحی*، فرهاد عزیزپور صفحات 21-40
    مقدمه

    تمایزات فضایی فعالیت کنشگران عشایری بدنبال گسترش زیرساخت های روابط- مناسبات سرمایه بر پدیدار گردید. به گونه ای که بیشتر از اینکه متکی به منابع تولیدی و ویژگی های درون قلمروی برای خدمت ارزش اضافی باشد به شدت تحت تاثیر گونه های تعاملات برون قلمروی زیست بوم(شهرها-روستاها) است. در این راستا، عدم تعادل فضایی شکل داده که بهبود زیرساخت های ارتباطی، بسترهای خلاقیت را برای برنامه ریزی پایداری توسعه و یکپارچگی زیست بوم  فراهم کرده است.

    هدف پژوهش: 

    در چارچوب پارادایم شبکه ی با تاکید بر رویکرد اصول شبکه منطقه ی بدنبال تحلیل نقش و کارکردهای سامانه های ییلاقی و قشلاقی درون قلمروی زیست بوم و روابط- مناسبات و پیوندهای برون قلمروی زیست بوم با شهرها و روستاها مبنی بر نگهداشت سرمایه و انتقال اندوخته ها(نگهداری در بانک، صندوق و تعاونی ها، خرید و اجاره ملک و مستغلات، افزایش دام و تولیدات، بیمه) به منظور کسب ارزش بیشتر است. از جمله این تاثیرات به تمایزات فضایی سامانه ها و تداخل کاربران بر منابع همدیگر اشاره نمود.

    روش شناسی تحقیق:

    به لحاظ هدف، کاربردی و بر اساس روش توصیفی-تحلیلی است. شیوه گردآوری داده ها با توجه به ماهیت پژوهش، کتابخانه ای و به صورت بازدید میدانی مبنی بر تمام شماری سامانه ها در سطح زیست بوم هستند. داده ها و اطلاعات مورد نیاز از ابزار پرسشنامه، و  فن پرسشگری جمع آوری شده است. سپس از روش تحلیل شبکه فضایی(که اساس آن به روش تحلیل شبکه اجتماعی بر می گردد) استفاده شده است. در چار چوب این روش معیارهای اساسی تحلیل مبتنی بر شاخص های طبقه بندی شده جریانات ذیل روابط مفهومی عناصر انطباق یافته شبکه ها هستند. ابزار مورد استفاده برای تحلیل نیز نرم افزار(Ucinet) است.

    قلمروجغرافیایی پژوهش: 

    سامانه های ییلاقی واقع در دهستان شوراب تنگزی و سامانه های قشلاقی پیرامون دهستان های(لالی،اندیکا،گتوند،شوشتر،مسجد سلیمان) به مثابه کل زیست بوم و همچنین میان بندهای (چما، خون کشته، زرده، لپد، چلو، شیمبار، منار) مد نظر قرارگرفت.

    یافته ها و بحث: 

    برای برنامه ریزی متمرکز و  تجدید ساختار سرمایه گذاری برای دستیابی به پایداری توسعه کل زیست بوم یکپارچه، نیازمند شناخت الگوهای فضایی تعاملات ویژگی های روابط - مناسبات پیدا و پنهان میان درون و برون قلمروی است.

    نتایج

    ماهیت جریان سرمایه متکی به منابع محیطی(فضای چراگاه و مرتع)، عرضه و تولیدات دامی، با نقش پذیری کانون های شهری لالی، زیست بوم محدوده به سه شهر اصلی در همسایگی زیست بوم است. با پیروی از الگوی فضایی قطبی اندوخته های مالی و سرمایه برای خرید خانه و ملک در مجاورت سامانه های قشلاقی و برای خرید و افزایش دام به سامانه های ییلاقی زیست بوم انتقال می یابد. از اینرو، رتبه اول، دوم، سوم را شهرهای لالی، فارسان و شهرکرد و سامانه های ییلاقی گلچین، چمدر و آب بخشان رتبه های چهارم، پنجم و ششم را به خود اختصاص داد.

    کلیدواژگان: تعاملات فضایی، جریان سرمایه، زیست بوم عشایری، طایفه بابادی
  • صالح کهیانی*، معصومه کی باندری ناشلیل، نبی الله یارعلی، عطاالله ابراهیمی، حجت الله خدری غریب وند صفحات 41-52
    مقدمه

    تدوین سیاست ها در بخش کشاورزی و منابع طبیعی مستلزم شناخت کافی از وضعیت اقتصادی- اجتماعی بهره برداران روستایی و عشایری است. در این میان، از نظر رشد اقتصادی کشور، جامعه عشایری اهمیت ویژه ای در بخش تولید دام و فعالیت های جانبی مرتبط دارد.

    هدف پژوهش: 

    در این تحقیق برخی شاخصه های اجتماعی- اقتصادی از جمله جمعیت، تعداد و نوم دام، سوخت مصرفی، صنایع دستی و اراضی مورد بهره برداری عشایر استان خوزستان طی سه دهه گذشته (60، 70 و 80) مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند.

    روش شناسی تحقیق: 

    آمار و اطلاعات به روش اسنادی و کتابخانه ای از داده های سرشماری های اجتماعی-اقتصادی عشایر کوچنده در سال های 1366، 1377 و 1387 موجود در آرشیو مرکز آمار ایران استخراج و تجزیه و تحلیل شدند.

    قلمروجغرافیایی پژوهش: 

    محدوده ی مورد مطالعه استان خوزستان است که در جنوب ایران قرار دارد.

    یافته ها و بحث: 

    با توجه به نتایج، جمعیت و تعداد خانوار عشایر استان خوزستان از سال 1366 تا 1387 روند کاهشی داشته است. بیش ترین تعداد دام عشایر استان بز و بزغاله و تعداد دام در محل استقرار ییلاقی بیشتر از محل استقرار قشلاقی بوده است. بیشترین تعداد خانوار عشایر استان خوزستان از هیزم و زغال چوب به عنوان سوخت مصرفی جهت پخت و پز و ایجاد گرما استفاده کرده اند و میزان مصرف سوخت عشایر در انواع مختلف سوخت مصرفی طی سال های 1366 تا 1387 روند کاهشی داشته است. میزان صنایع دستی تولید شده توسط عشایر از سال 1377 تا 1387 روند افزایشی و از سال 1366 تا 1377 روند کاهشی داشته است. بطورخاص، میزان تولید پلاس (چادر) در بین خانوارهای عشایر نسبت به سایر صنایع دستی بیشتر بوده است.

    نتایج

    توسعه فعالیت های زراعی، توسعه سایر صنایع دستی و سایر فعالیت های غیروابسته به دام می توانند به عنوان منابع معیشت جایگزین و تکمیلی نقش مهمی ایفا کنند که در این راستا برنامه ریزی های متناسب ضروری است.

    کلیدواژگان: عشایر، صنایع دستی، دام، مسائل اقتصادی -اجتماعی، خوزستان
  • ضیاءالحق هاشم زهی، اسفندیار بندریان*، مرتضی اسماعیل نژاد صفحات 53-64
    مقدمه

    امروزه از گردشگری به عنوان موتور توسعه نام برده می شود و به دلیل اهمیتی که از نظر اقتصادی، اجتماعی دارد، روز به روز بیشتر مورد توجه قرار می گیرد، لذا استفاده از گردشگری به عنوان موتور محرکه توسعه منطقه نیازمند اتخاذ راهبردهای مناسب و منطقی متناسب با قابلیت های منطقه ای و محلی و با جهت گیری های آمایش سرزمین است.

    هدف پژوهش: 

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل وضعیت فعلی گردشگری پایدار قلمرو کوچ نشینان و تبیین آینده آن با تمرکز بر آمایش منطقه ای (مورد مطالعه: شهرستان نیکشهر)، می باشد.

    روش شناسی تحقیق: 

    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش در توصیفی- تحلیلی می باشد. جمع آوری اطلاعات به روش میدانی (پرسشنامه) است. جامعه آماری (ساکنین  شهرستان نیکشهر)، 141894 نفر، می باشد، که بر اساس نمونه گیری تصادفی و استفاده از فرمول کوکران تعداد 383 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار این تحقیق پرسشنامه است و به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS و مدلF-BMW، استفاده شد. 

    قلمروجغرافیایی پژوهش:

     این پژوهش در قلمرو کوچ نشینان شهرستان نیکشهر مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها و بحث: 

    نتایج آزمون تی نشان داد وضعیت کنونی، فعلی و آتی گردشگری نیکشهر نامطلوب و نامناسب می باشد. در ادامه نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که بین تمامی مولفه های گردشگری پایدار و مولفه های آمایش منطقه ای، رابطه مثبت و معنی داری در سطح اطمینان 99 درصد وجود دارد. در ادامه نیز با استفاده از مدل (F-BMW)، اهمیت و نقش هر یک از مولفه های آمایش منطقه ای در پیشگویی متغیر گردشگری پایدار بررسی و مشخص شد، مولفه توسعه یکپارچه و همسو با مقدار وزن 076/0، بیشترین اهمیت را به خود اختصاص داده است.

    نتایج

    نتایج کلی نشان داد، نامطلوب بودن امور مدیریتی، وضعیت کنونی و آتی گردشگری نیکشهر، ناشی از عدم رعایت اصول آمایش منطقه ای است. زیرا هدف نهایی گردشگری در قالب آمایش منطقه ای، نیل به گردشگری پایدار، تعادل و توازن منطقه ای، توزیع مناسب فعالیت ها و استفاده حداکثر از قابلیت‎های گردشگری (تاریخی، طبیعی و...) در فرایند توسعه است.

    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، قلمرو کوچ نشینان، آمایش منطقه ای، نیکشهر
  • صمد شادفر*، اسماعیل نصیری هنده خاله، احسان گلمهر، محمد نصیری صفحات 65-76
    مقدمه

    یکی ازمهم ترین مخاطرات ژیومورفولوژیکی که خسارات زیادی بر منابع طبیعی، کشاورزی و فعالیت های عمرانی وارد نموده و دارای اثرات اقتصادی و اجتماعی متعددی است، پدیده زمین لغزش می باشد.

    هدف پژوهش:

     این تحقیق با هدف شناسایی عوامل موثر در ایجاد زمین لغزش و تعیین مناطق مستعد زمین لغزش جهت پیش گیری وقوع آن روش  LNRF انجام شده است.

    روش شناسی تحقیق: 

    در این پژوهش بعد از جمع آوری اطلاعات پایه، مدل رقومی ارتفاعی(DEM)، ازنقشه های توپوگرافی به منظور ایجاد لایه های اطلاعاتی شیب، جهت شیب، ارتفاع، استفاده شد و پس از قطع دادن نقشه های عامل با نقشه پراکنش زمین لغزش ها، LNRF برای هر واحد یک نقشه محاسبه شد. 

    قلمروجغرافیایی پژوهش: 

    محدوده مورد مطالعه این پژوهش حوضه طالقان یکی از شهرستان های استان البرز است که در فاصله 120 کیلومتری شمال غرب شهر تهران واقع شده است.

    یافته ها و بحث:

     در ابتدا پارامترهایی مانند شیب، جهت شیب، ارتفاع، فاصله از گسل، فاصله از جاده، فاصله از رودخانه، زمین شناسی و کاربری اراضی به عنوان عوامل موثردر محیط سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) تهیه و رقومی شدند. سپس نقشه پراکنش زمین لغزش ها با استفاده از نقشه زمین شناسی با مقیاس1:100000 و بازدیدهای میدانی و با استفاده از سیستم موقعیت یاب جهانی تهیه شد. با استفاده از روابط حاکم بر مدل، وزن هر یک از عوامل موثر که نشان دهنده میزان تاثیر آن ها در ایجاد زمین لغزش است محاسبه شده است.

    نتایج

    نتایج نشان داد که اصلی ترین متغیرهای موثر در وقوع و پیش بینی خطر زمین لغزش ها، شیب، جهت شیب، مارن های نیوژن وکواترنر و کاربری مراتع متوسط می باشند. از سوی دیگر پهنه بندی خطر زمین لغزش و بررسی پهنه های خطر خیلی زیاد حاصله از مدل نشان داد که در36 درصد مساحت کل منطقه مورد مطالعه، حدود46 درصد از زمین لغزش ها اتفاق افتاده است.

    کلیدواژگان: زمین لغزش، سیستم های اطلاعات جغرافیایی، LNRF، حوضه طالقان
  • پدرام حصاری*، سمیرا حافظی صفحات 77-104
    مقدمه

    عشایر سهم زیادی از تولید گوشت و پروتیین کل کشور را دارا می باشند اما جمعیت این جامعه به دلیل عدم دسترسی به امکانات اولیه و نداشتن مسکن مناسب رو به کاهش است. سکونت عشایر در چادر، آنها را در معرض خطراتی همچون آتش سوزی و باد و طوفان و... قرار داده است.

    هدف پژوهش: 

    هدف این تحقیق بررسی مولفه های موثر در طراحی مسکن خودکفا، سازگار با محیط و با قابلیت حمل برای طایفه عشایر بروانلو در خراسان می باشد. این پژوهش در جستجوی پاسخ سوالاتی همچون چه مولفه هایی در طراحی مسکن خودکفا با قابلیت حمل و سازگار با دو اقلیم ییلاقی و قشلاقی موثر است؟ و چگونه می توان با توجه به این عوامل به نیاز عشایر این منطقه به مسکن متناسب با نوع سکونت آنها، پاسخ مناسب داد؟

    روش شناسی تحقیق:

     روش تحقیق کتابخانه ای و میدانی است به این صورت که ابتدا به بررسی مفاهیم مسکن قابل حمل، مسکن خودکفا، جامعه عشایری و تعاریف مرتبط با جامعه عشایری پرداخته و ویژگی های مسکن و نوع سکونت و چگونگی همسازی با اقلیم محل سکونت آنها را بیان نموده و سپس به عنوان نمونه موردی زندگی مبتنی بر کوچ ، اقلیم و طبیعت محیط عشایر طایفه بروانلو در مناطق ییلاقی و قشلاقی خراسان رضوی مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت در گام بعد برای داشتن یک مسکن همساز با اقلیم به بررسی عوامل جوی تاثیرگذار دما و رطوبت پرداخته و نمودارهای بازه تغییرات دما و رطوبت با توجه به موقعیت منطقه ییلاقی و قشلاقی ترسیم و مورد مطالعه قرار گرفت. سپس  با بررسی مصالح نوین و هوشمند به ارایه تحلیل و راهکار برای ساخت مسکن مورد نیاز این جامعه پرداخته شد. 

    قلمروجغرافیایی پژوهش:

     قلمرو این پژوهش عشایر طایفه بریوانلو در خراسان رضوی می باشد.

    یافته ها و بحث:

     با توجه به اینکه هرساله توقف عشایر طایفه بروانلو در منطقه ییلاقی دربیابان بام از اردیبهشت ماه آغاز و تا مردادماه ادامه دارد و از آبان ماه تا فروردین سال بعد در منطقه قشلاقی کمرسیاه مستقر می شوند و با توجه به سایر داده های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که می بایست مسکن این عشایر را به گونه ای طراحی نمود که در ییلاق دمای بالای صفر درجه تا دمای بالای 40 درجه را تحمل کرده و در قشلاق با دمای زیر صفر درجه از حدود 9/16- درجه تا دمای 33 درجه را تطبیق پذیرد.

    نتایج

    نتایج کلی نشان داد، برای ساخت مسکن باید از مصالح سبک و قابل حمل و سازگار با این تغییرات اقلیمی استفاده شود.

    کلیدواژگان: مسکن قابل حمل، سکونت عشایر، انعطاف پذیر، مسکن خودکفا، سیاه چادر
  • سید محمد میرتقیان رودسری* صفحات 105-120
    مقدمه

      تغییر اقلیم، جریانات نوسازی، مدیریت فرابخشی، اقتصاد فرتوت و تحریمی، عدم حفظ ساختار همپیوند انسان-مرتع-دام و غیره، منجر به این شده است که عشایر، در کنار دامداری به دنبال الگوی معیشت جایگزین و اقتصاد مکمل باشند. یکی از این الگوها، گردشگری است. به عقیده ی بسیاری از پژوهشگران، تمام اجزای زندگی و معیشت عشایر، یک ظرفیت و منبع برای گردشگری محسوب می شود. از این رو، این ظرفیت ها، باید شناسایی و طبقه بندی شوند و متناسب با هر سرزمین و قومی در چرخه ی تبدیل محصول گردشگری قرار گیرند.

    هدف پژوهش:

      پژوهش حاضر، با رویکرد اکتشافی، شناسایی و گونه شناسی منابع، محصولات و گردشگران گردشگری عشایری را به عنوان هدف اصلی خود قرار داده است.

    روش شناسی تحقیق:  

    پژوهش حاضر از نظر هدف، از نوع توصیفی-اکتشافی و از نظر ماهیت، از نوع کیفی مبتنی بر مرور محتوایی پیشنه ی تحقیق است. جامعه ی آماری تحقیق محتوای علمی تولید شده در زمینه "ظرفیت های جامعه و مناطق عشایری برای گردشگری" بودند. از این رو جمع آوری داده ها و اطلاعات به صورت کتابخانه ای بود. مرور محتوایی پیشینه و اسناد موجود بر اساس رویکرد استخراج مفاهیم مرتبط با منابع گردشگری بوده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

     در پژوهش حاضر، ظرفیت های کل عشایر در پهنه ی سرزمینی ایران مدنظر قرار گرفته است که شامل 251.624 خانوار عشایری در قالب 104 ایل و در حدود 565 طایفه می شوند.

    یافته ها و بحث: 

     یافته ها نشان داد که در جامعه و مناطق عشایری 50 منبع و ظرفیت برای شکل گیری محصول گردشگری وجود دارد که در 8 مقوله، شامل میهمان نوازی، کوچ، ساختار معیشت (نظام سکونتگاهی، خوراک، پوشش و پوشاک، موسیقی، دانش بومی)، صنایع دستی، نظام ایلی، نظام دامداری، رویدادها و محیط طبیعی-جغرافیایی دسته بندی شدند. همچنین، چهار گونه ی خدمات و محصولات گردشگری عشایری تحت عنوان تجربه ی اصیل، بازدید اصیل، تجربه ی نمادین و مصرف نمادین شناسایی شدند. در گونه شناسی گردشگران، چهار گونه ی عشایر، بازدیدکننده غیرمشارکتی، عشایرنما و مصرف کننده ی عشایری شناسایی شدند در نهایت مشخص گردید که گردشگری عشایری بیشترین ترکیب پذیری را با گردشگری فرهنگی و اکوتوریسم دارد.

    نتایج

      تمام اجزای الگوی زیست عشایر به عنوان منبع و ظرفیت گردشگری هم در درون مناطق عشایری به صورت اصیل، قابل برنامه ریزی هستند و هم قابلیت نمایشی شدن در فضاهای غیرعشایری طراحی شده را دارند. با توجه به اینکه بسیاری از ظرفیت های شناسایی شده به نوعی با حضور و نقش آفرینی زنان عشایری همراه هستند، بار اصلی تبدیل ظرفیت های عشایری به محصول گردشگری بر عهده ی بانوان عشایری می باشد. به عنوان توصیه ی نهایی، در این روند می بایست به خطرات ناشی از کالایی شدن فرهنگ عشایر توجه نمود.

    کلیدواژگان: گردشگری، عشایر کوچنده، منابع و توانمندی عشایر، گردشگری عشایری، عشایر ایران
  • پیام زین العابدینی* صفحات 121-130
    مقدمه

      کوچ عشایر شیوه ای از زندگی می باشد که همواره مورد توجه فیلم سازان و انسان شناسان است. ثبت این نحوه از زیستن در تاریخ سینمای قوم نگار سابقه طولانی دارد.

    هدف پژوهش: 

     پژوهش حاضر با هدفی کاربردی نحوه بازتاب کوچ عشایر در فیلم های قوم نگار را مورد مطالعه و واکاوی قرار داده است و در تلاش است ضمن شناسایی مولفه های شاخص کوچ، در پاسداشت این فرهنگ و شناسایی الگوهای فیلم قوم نگار برای فیلم سازان معاصر موثر باشد.

    روش شناسی تحقیق: 

    بر اساس مطلعه موردی، با رویکرد تحلیلی تفسیری است. از این روی ضمن مرور ادبیات پژوهش، از مصاحبه عمیق از افراد مختلف بهره گرفته شده است. نمونه گیری به صورت غیرتصادفی، و از کارشناسان در حوزه هنر، جغرافیا، فرهنگ و مخاطبان فعال تلویزیون صورت گرفته است. موردهای مطالعاتی شامل فیلم های«علف1925»، «شقایق سوزان1341»، «قوم باد، گوسفندها باید زنده بمانند1976»، «تاراز1366» می باشد که به صورت هدفمند و از موارد مطلوب گزینش شده است.

    قلمروجغرافیایی پژوهش:  

    مسیر صعب العبور و پرفراز و نشیب رشته کوه های زاگرس و رودخانه های پر از آب سرشاخه‎های مختلف کارون که از ناهموارترین  و حادثه خیزترین راه ها در ییلاق و قشلاق بختیاری محسوب می شوند و شامل پنج ایل راه اصلی هستند که انشعابات فرعی و یورتگاه ها عشایری را به ایل راه های اصلی تاراز، هزار چم، کوه سفید، دو آب، دزپارت و مناطق مختلفی متصل می کنند قلمرو جغرافیای پژوهش می باشد.

    یافته ها و بحث: 

     امروزه علم و تکنولوژی در عوض آنکه به کمک این سنت بیاید باعث از بین بردن محیط زیست، مراتع، جاده ها و مسیر کوچ شده است. همچنین مشکلات معیشتی و فرهنگ شهرنشینی در عشایر رسوخ کرده و نسل جوان را بسوی جدا شدن از طایفه و دوری از انجام فرایند کوچ روی و کوچ نشینی ترغیب و تشویق می کنند.

    نتایج

      نتیجه حاصله نشان از آن دارد فیلم سازان قو م نگار در پی ساخت اثری علمی، گزارشی محض یا هنری نبوده اند. فیلم ساز قوم نگار نیز در پی کشف معنا  و درک زیبایی های درونی و بیرونی قومی است که به تصویر می کشد. فیلم های مورد مطالعه با چنین برداشتی ساخته شده است و هدفشان نمایش طریقه کوچ و نمایش زندگی عشایری مقاوم است که نمی گذارند سختی های طبیعت و زندگی از پایشان در آورد.

    کلیدواژگان: کوچ، بازتاب، انسان شناسی، انسان شناسی تصویری، قوم نگاری، فیلم قوم نگار
  • اسماعیل حسین زهی، مریم کریمیان بستانی*، سید غلامرضا میری صفحات 131-144
    مقدمه

     امروزه از مهمترین مباحث در مدیریت اراضی و توسعه پایدار، شناخت پوشش یا کابری اراضی و روند تغییرات آن‎هاست. در واقع یکی از پیش شرط های اصلی برای استفاده بهینه از زمین، آگاهی از الگوهای کاربری اراضی و دانستن تغییرات هر کدام از کاربری ها، در طول زمان است، زیرا با آگاهی از روند تغییرات در گذر زمان، می توان تغییرات را در آینده پیش بینی کرد.

    هدف پژوهش: 

    هدف پژوهش حاضر، شناخت مجموعه عوامل تاثیرگذار بر تغییر کاربری اراضی در قلمرو کوچ نشینان (مطالعه موردی: شهرستان خاش) می‎باشد.

    روش شناسی تحقیق: 

    تحقیق حاضر از نظر روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و از نظر ماهیت، کیفی- کمی و به لحاظ هدف کاربردی است. ابزار گردآوری اطلاعات (کتابخانه ای و میدانی (مصاحبه و پرسشنامه) می باشد. جامعه آماری شامل کلیه اساتید، مدیران، متخصصان و کارشناسان برنامه ریزی در سطوح در شهرستان خاش می باشد که حجم نمونه آماری با استفاده روش دلفی 20 نفر تعیین شد. روش جمع آوری اطلاعات در این تحقیق، مصاحبه و پرسشنامه می باشد. تحلیل اطلاعات با استفاده از روش های دلفی و مدلF-ARAS  انجام گرفت.

    قلمروجغرافیایی پژوهش: 

    این پژوهش در قلمرو کوچ نشینان شهر خاش مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها و بحث: 

    ابتدا با استفاده از روش دلفی در سه راند، مجموعه عوامل تاثیرگذار بر تغییر کاربری اراضی شهرستان خاش، شامل 5 معیار (اقتصادی، کالبدی، زیست محیطی، سیاسی - مدیریتی و اجتماعی) و 49 شاخص، شناسایی و تایید شدند. در ادامه نتایج بررسی میزان اهمیت هر یک از ابعاد موثر در تغییرات کاربری اراضی با استفاده از مدل آراس فازی، نشان داد، بعد کالبدی با وزن 409/0 و بعد اجتماعی با وزن 362/0، بیشترین و کمترین میزان اهمیت را به خود اختصاص داده اند.

    نتایج

    تغییرات کاربری اراضی در قلمرو کوچ نشینان خاش به واسطه تحولات بسیار زیاد در بستر زمان بخصوص اسکان عشایر، با ناپایداری زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و... مواجه است.

    کلیدواژگان: عوامل تاثیرگذار، کاربری اراضی، قلمرو کوچ نشینان، شهرستان خاش
  • صدیقه مظفری قره بلاغ، مهدی چراغی* صفحات 145-154
    مقدمه

      کسب دانش، نقطه آغاز رشد و تکامل انسان ها و حرکت جوامع به سوی توسعه پایدار است. به همین جهت در جوامعی که در دنیای امروز از نرخ تحصیلات کمتری برخوردارند با مشکلات بیشتری روبه رو هستند و حرکت آنها به سوی پیشرفت کندتر است.

    هدف پژوهش: 

     این پژوهش با ضرورت توجه به شناخت عوامل موثر بر افراد بازمانده از تحصیل در دانش آموزان دوره دوم متوسطه مناطق عشایر شهرستان ماهنشان استان زنجان تنظیم شده است و هدف اصلی آن شناسایی عوامل مرتبط بر  ترک تحصیل این دانش آموزان می باشد.

    روش شناسی تحقیق: 

    نوع تحقیق کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری تحقیق دانش آموزان بازمانده از تحصیل در نواحی عشایر نشین شهرستان ماهنشان می باشد که 127 دانش اموز ترک تحصیل کرده به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش گرداوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه)  و جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از آمار توصیفی و استنباطی (تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون فریدمن) استفاده شده است.

    قلمروجغرافیایی پژوهش: 

     قلمرو جغرافیایی پژوهش شامل مناطق عشایر نشین شهرستان ماهنشان می باشد.

    یافته ها و بحث:  

    یافته های تحقیق نشان می دهد، عوامل اقتصادی با مقدار ویژه 109/5 و درصد توجیح 25.5 درصد مهم ترین عامل موثر بر ترک تحصیل دانش آموزان مناطق عشایرنشین استان زنجان می باشد. همچنین نتایج آزمون فریدمن  نشان می دهد، بالاترین میانگین مربوط به بعد آموزشی و اقتصادی و کمترین مربوط به ابعاد فردی و خانوادگی می باشد. همچنین با توجه به آماره آزمون و سطح معناداری تفاوت معناداری بین میانگین رتبه ای شاخص ها وجود دارد.

    نتایج

    عدم امکانات و تسهیلات مطلوب آموزشی یکی دیگر از عوامل موثر در ترک تحصیلی دانش آموزان است. کمبود معلمان مجرب و توانا در انتقال مطالب و موضوع های درس به دانش آموزان، وجود ضعف در روش های تدریس و تکیه بر محفوظات، تراکم جمعیت در کلاس، فشردگی برنامه های درسی و کمک آموزشی، دوری مدرسه از محل سکونت و ده ها مسیله دیگر در مورد شرایط نامطلوب آموزشی و همچنین امکانات و تسهیلات تحصیلی نامناسب، از عوامل قابل توجه در ایجاد ترک تحصیلی است.

    کلیدواژگان: ترک تحصیل، توسعه انسانی، فقر، مناطق عشایر، شهرستان ماهنشان
  • سید جلال الدین حسینی*، حسام الدین حسینی صفحات 155-170
    مقدمه

    شکل گیری نظام کاربری زمین در جوامع شهری و روستایی و نحوه تقسیم اراضی و بکارگیری آنها در فعالیت ها و خدمات مختلف، بازتاب برهمکنش مجموعه ای از عوامل مختلف زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و نهادی است. این نیروها در طول زمان و با توجه به شرایط منطقه ای و محلی الگوهای کاربری اراضی خاصی را بوجود می آورند. در دهه های اخیر، این الگوها و ساختار کاربری اراضی در اثر غلبه برخی از این نیروها با تغییرات گسترده ای مواجه گردیده است.

    هدف پژوهش: 

    پژوهش حاضر، به پایش و کمی سازی تغییرات در شهرستان شوش از رویکرد ترکیبی الگوریتم طبقه بندی Decision Tree (DT) و داده های جغرافیایی طی سه دوره زمانی (1365-1381، 1381-1401 و 1365-1401) با بکارگیری تصاویر سنجش از دور و داده های مکانی پرداخته است.

    روش شناسی تحقیق:

     پژوهش حاضر ازنظر هدف، پژوهش کاربردی و ازنظر ماهیت و روش کار، پژوهش توصیفی- تحلیلی است. در این مطالعه اطلاعات محدوده موردنظر نیز از تصاویر ماهواره ای لندست به دست آمد و تحلیل های مربوط به آن از طریق نرم افزارهای ARC GIS و ENVI اجرا شده است. 

    قلمروجغرافیایی پژوهش:

     این پژوهش در قلمرو کوچ نشینان شهرستان شوش مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها و بحث: 

    نتایج تحقیق حاکی از آن است که با توجه به تغییرات بوقوع پیوسته طی سه دوره زمانی 1365 (1986)، 2002 (1381) و 1401 (2022) می توان دریافت که تغییرات افزایشی و کاهشی چشمگیری بترتیب در اراضی ساخت شده و پهنه های آبی اتفاق افتاده است؛ در حالیکه اراضی کشاورزی تغییرات چندانی نداشته است. البته با توجه به سال ابتدایی 1365می توان بیان داشت که سطح زیرکشت اراضی کشاورزی منطقه تغییرات اندکی را شاهد بوده و این بیانگر آنست که طی سه دهه گذشته سطح زیرکشت به مانند سال پایه که همزمان با جنگ 8 ساله است بلحاظ کمی و کیفی اتفاق مثبتی رخ نداده است.

    نتایج

    نتایج پژوهش به لحاظ روش استخراج کاربری اراضی و آشکارسازی تغییرات حاضر حاکی از آن است که استفاده از روش DT در طبقه بندی تصاویر ماهواره ای تا حد زیادی دقت را افزایش می دهد و همچنین میزان دقت کلی و آماره کاپا (حدودا 80 درصد) حاکی از انعطاف پذیری بالای مدل طراحی شده DT در استفاده از منابع متفاوت داده ها و تفکیک کاربری های مختلف از یکدیگر است.

    کلیدواژگان: پایش تغییرات، قلمرو کوچ نشینان، کاربری اراضی، سنجش ازدور، شوش
  • امیر حسینیان راد*، مریم بیرانوندزاده، هدایت الله درویشی صفحات 171-185
    مقدمه

    خلاء مدیریت کارآمد و اصولی در روستاها به خصوص در دهه های اخیر، مشکلاتی برای روستاییان ایجاد کرده است. ساختار سنتی مدیریت در زمان هایی که تغییرات شدیدی رخ می دهد، قادر به حل و فصل مسایل جامعه مولد و تعاملی روستایی نیست. شناسایی ابعاد این آسیب پذیری جوامع روستایی و نحوه واکنش مدیریت روستایی موضوع بررسی در تحقیق حاضر می باشد.

    هدف پژوهش:

     پژوهش حاضر با هدف تحلیل نقش مدیریت روستایی در کاهش  ابعاد آسیب پذیری زندگی روستاییان در دهستان شوراب  شهرستان چگنی انجام شده است.

    روش شناسی تحقیق: 

    تحقیق حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی، مبتنی بر منابع اسنادی- پیمایشی تدوین شده است، جامعه آماری مورد بررسی شامل؛ 50تن از دهیاران روستاهای دهستان شوراب شهرستان چگنی می باشند. داده های گردآوی شده در قالب مدل معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفتند.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: دهستان شوراب از توابع بخش ویسیان شهرستان چگنی در استان لرستان است.

    یافته ها و بحث:

     در پژوهش حاضر بر آسیب پذیری اقتصادی به عنوان مهم ترین  جنبه آسیب پذیری در سکونتگاه های روستایی تاکید شده است. از بین شاخص /گویه های تبیین کننده متغیر آسیب پذیری روستایی گویه کاهش کیفیت زندگی و نبود اشتغال، از بین / گویه آسیب پذیری کالبدی شاخص/گویه تلاش برای بهبود وضعیت کالبد روستا، از بین گویه آسیب پذیری اجتماعی، گویه/ توانمندسازی و ظرفیت سازی مردم و نهادهای محلی در توسعه  روستایی و از بین /گویه آسیب پذیری اقتصادی /گویه فراهم آوردن زمینه های اشتغال در روستاها و توسعه مشاغل حاصل از گردشگری روستایی بیشترین سهم و اثرگذاری را به خود اختصاص داده است.

    نتایج

    در ابعاد اجتماعی، سیاست های مدیریت روستایی باید بر اصلاح شرایط زندگی، بهبود سطح آگاهی و مهارت های روستاییان و نیز حمایت از شبکه اجتماعی روستایی تمرکز داشته باشد. در ابعاد اقتصادی، توجه به توسعه صنایع محلی و پایدار، پشتیبانی از کارآفرینی و اشتغال در مناطق روستایی و نیز توسعه اکوتوریستی ، بخش هایی هستند که مدیریت روستایی می تواند در آن ها کمک کند.

    کلیدواژگان: مدیریت روستایی، آسیب پذیری، قلمرو کوچندگان، سکونتگاه های روستایی، شهرستان چگنی
|
  • Manouchehr Aghaei Hashjin, Nasrallah Molaihashjin *, Eisa Pourramzan Pages 1-20
    Introduction

    At present, the villages of Iran, due to their characteristics and talents, have needed to improve their identification of strengths and opportunities at the local level. In this regard, Khalkhal County also has a high percentage of rural population. Considering the necessary potentials for a desirable rural life, it faces many challenges in dimensions (economic, sociocultural, environmental, physical and institutional management), for which measures have not been considered so far.

    Purpose of the research: The current research aims to determine and explain the strategies of rural development in the territory of nomads in Khalkhal County.

    Methodology

    In terms of the purpose, the current research is considered part of applied research, and in terms of method, it is part of qualitative and quantitative methods. The statistical population of the current research includes two parts, the first part is all rural settlements in Khalkhal county. Due to the nature of the project and for the purpose of complete recognition, a full count has been made. The second part: there are expert people in the group (university professors, experts in the field of rural development), informed and knowledgeable people (members of village councils and villagers), who based on a targeted sampling of 30 people as a sample community in this section was determined.

    Geographical area of research:

     It has been investigated in the territory of the nomads of Khalkhal County.

    Results and discussion

    A total of 50 strengths have been identified in Khalkhal villages. Among the strengths of economic and physical-spatial factors with 30% impact, the most compelling strengths and institutional-management factors with 0.4 were the least effective. Also, 53 opportunity points were identified in the rural settlements of this city. Among the opportunity points, the sociocultural factor was the most effective, with 30.19 percent, and the institutional-management factor was the least effective, with 0 percent. Finally, the results showed that among the proposed strategies, the development of small businesses for rural women had been assigned the most important in Khalkhal's rural development, considering the villages' facilities and power.

    Conclusion

    Rural areas of Khalkhal will only develop by paying enough attention to the investigation of rural areas in economic, social, environmental, physical and institutional management dimensions.

    Keywords: Strengths, strategy, Rural development, nomad territory, Khalkhal county
  • Farzad Mahmoudiyan, Vahid Riahi *, Farhad Azizpour Pages 21-40
    Introduction

    Spatial distinctions of the activity of nomadic activists emerged following the expansion of the infrastructure of capital relations in a way that it is more than relying on the productive resources and characteristics within the territory to serve additional value. It is strongly influenced by the types of interactions outside the territory of the ecosystem (cities-villages). In this regard, the spatial imbalance has formed that improving the communication infrastructure has provided the creative platforms for planning the sustainability of the development and the integrity of the ecosystem.

    Purpose of the research:

     In the framework of the network paradigm, with an emphasis on the approach of the principles of the regional network, in order to analyze the role and functions of summer and winter pastures within the realm of the ecosystem and the relationships and links outside the realm of the ecosystem with cities and villages based on the preservation and or transforming the capital (maintenance in banks, funds and cooperatives, buying and renting property and real estate, increasing livestock and production, insurance) in order to gain more value. Among these effects, he mentioned the spatial differences of the systems and the interference of users on each other's resources.

    Methodology

    in terms of purpose, it is practical and based on a descriptive-analytical method. According to the nature of the research, the method of data collection is a library research method and field visits based on all the systems at the ecosystem level. The required data and information have been collected from the questionnaire tool and questioning technique. Then, the spatial network analysis method (based on the social network analysis method) has been used. In the framework of this method, the primary analysis criteria are based on the classified indicators of the flows under the conceptual relationships of the adapted elements of the networks. The tool used for analysis is software (Ucinet).

    Geographical area of research: 

    The research location was summer pasture systems located in Shorab Tengzai village and Winter pasture systems around the villages (Lali, Andika, Gatund, Shushtar, Masjid Sulaiman) as the whole ecosystem as well as the junctions (Chama, Khoon Kalli, Zarde, Lepad, Chelo, Shimbar and Minar).

    Results and discussion

    For centralized planning and investment restructuring to achieve sustainable development of the whole integrated ecosystem, it is necessary to know the spatial patterns of interactions and characteristics of relationships - visible and hidden relationships between inside and outside the territory.

    Conclusion

    The nature of the flow of capital relies on environmental resources (grazing space and pasture), supply and livestock production. With the role of the urban centers of Lali, the ecosystem is limited to three main cities in the neighborhood of the ecosystem. By following the polar spatial pattern, the financial reserves and capital are transferred to buy houses and properties near winter pastures and to buy and increase livestock in winter pastures. Therefore, the cities of Lali, Farsan, and Shahrekord took the first, second, and third places, and the resorts of Golchin, Chamdar, and Ab Bakshan took the fourth, fifth, and sixth places.

    Keywords: spatial interactions, capital flow, nomadic ecosystem, Babadi clan
  • Saleh Kahyani *, Masoumeh Keybandori Nashalil, Nabiollah Yarali, Ataollah Ebrahimi, Hojatollah Khedrigharibvand Pages 41-52
    Introduction

    Policy formulation in agriculture and natural resources requires a sufficient understanding of the socioeconomic status of rural and nomadic beneficiaries. Meanwhile, regarding the country's economic growth, the nomadic community has particular importance in livestock production and related side activities.

    Purpose of the research:

     In this research, some socioeconomic issues such as population, number and population of livestock, fuel consumption, handicrafts and lands were used to analyze the tribes of Khuzestan Province during the last three decades (60, 70 and 80).

    Methodology

    Statistics and information required by the library method from socioeconomic censuses of the nomadic tribes in 1366, 1377 and 1387 in the archives of the Iranian Statistical Center were analyzed.Geographical area of research: The studied area includes Khuzestan Province, which is located in the south of Iran.

    Results and discussion

    According to the results, the population and the number of nomadic families in Khuzestan Province decreased from 1366 to 1387. The results showed that most of the nomadic livestock were goats. The number of livestock nomads is higher in summer highland pastures than in winter pastures. The results also showed that most Khuzestan tribal households use firewood and charcoal for cooking and heat generation, and the fuel consumption of the Khuzestan tribes in different types of fuel consumption decreased from 1366 to 1387. The number of handicrafts produced by nomads increased from 1377 to 1387 and decreased from 1366 to 1377. In particular, the Pelas (tent) production among nomadic households has been higher than other handicrafts.

    Conclusion

    Developing agricultural activities, other handicrafts and other non-livestock activities can play an important role as sources of alternative and supplementary livelihoods, in which appropriate planning is necessary.

    Keywords: Nomads, Handicrafts, livestock, Social-Economic Issues, Khuzestan
  • Ziaalhagh Hashemzehi, Esfandiar Bandarian *, Mortza Esmailnejad Pages 53-64
    Introduction

    Today, tourism is mentioned as an engine of development, and due to its economic and social importance, it is receiving more attention. Therefore, using tourism as a driving engine for regional development requires adopting appropriate and logical strategies following the regional and local capabilities and the directions of land-use planning.

    Purpose of the research: 

    The current research aims to analyze the current state of Sustainable tourism in the territory of nomads and explain its future with a focus on regional planning (Case study: Nikshahr County).

    Methodology

    The current research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. Data collection is through questionnaires. The statistical population (residents of Nikshahr) is 141894 people. Based on random sampling and using Cochran's formula, 383 people were selected as the sample.

    Geographical area of research:

     This research has been investigated in the nomadic territory of Nikshahr County in Iran.

    Results and discussion

    The t-test results showed that the current and future situation of Nikshahr tourism is unfavorable and inappropriate. Further, the results of Spearman's correlation test showed that there is a positive and significant relationship between all the components of sustainable tourism and the components of regional tourism at the 99% confidence level. By using (F-BMW) model, the study determined the importance and role of each component of regional planning in predicting the sustainable tourism variables. As a result, the component of integrated and consistent development with a weight value of 0.076 was the most important.

    Conclusion

    The general results showed that the unfavorable management affairs and the current and future state of tourism in Nikshahr are caused because the management system did not follow regional planning principles. The ultimate goal of tourism, in the form of regional planning, is to achieve sustainable tourism, regional balance, and appropriate distribution of activities and maximum use of tourism capabilities (historical, natural, etc.) in the development process.

    Keywords: Sustainable Tourism, territory of nomads, Regional Planning, Nikshahr
  • Samad Shadfar *, Ismail Nasiri Hendeh Khale, Ehsan Golmehr, Mohammad Nasiri Pages 65-76
    Introduction

    Landslides are crucial geomorphological hazards that cause much damage to natural resources, agriculture and construction activities and have many economic and social effects.

    Purpose of the research: 

    This research was conducted to identify the effective factors in creating landslides and determine the areas prone to landslides to prevent the occurrence of landslides using the LNRF method.

    Methodology

    In this research, after collecting basic information, a digital elevation model (DEM) and topographic maps were used in order to create information layers of a slope, slope direction, and height, and after cutting the active maps with the distribution map of landslides, LNRF for Each map unit was calculated.

    Geographical area of research:

     The study area of this research is Taleghan basin, one of the cities of Alborz Province, which is located 120 km northwest of Tehran.

    Results and discussion

    At first, parameters such as slope, slope direction, height, distance from the fault, distance from the road, distance from the river, geology and land use as effective factors in the environment of geographic information systems (GIS) were prepared and digitized. Then the distribution map of landslides was then prepared using a geological map with a scale of 1:100,000, field visits, and a global positioning system. Using the relationships governing the model, the weight of each effective factor, which indicates their impact in causing landslides, has been calculated.

    Conclusion

    The results showed that the most influential variables in the occurrence and prediction of the risk of landslides are slope, slope direction, Neogene and Quaternary marls and the use of medium-density pastures. On the other hand, the zoning of landslide risk and the examination of very high-risk zones showed that about almost half of landslides occurred in 36% of the total area of the study area.

    Keywords: Landslide, Geographic information systems, LNRF, Taleghan basin
  • Pedram Hessari *, Samira Hafezi Pages 77-104
    Introduction

    Nomads constitute more than 1.7% of the population of Iran and have a large share of the meat and protein production of the whole country. However, the population of this community is decreasing due to the lack of access to basic facilities and proper housing. Nomads living in tents have exposed them to dangers such as fire, wind, storm, etc.

    Purpose of the research:

     This research aims to investigate the practical components in the design of self-sufficient housing compatible with the environment and with portability for the Burwanlu nomadic tribe in Khorasan. This research seeks answers to questions such as what components are effective in designing self-sufficient housing with portability and compatibility with summer and summer climates. Moreover, how can the needs of the nomads of this region be correctly answered for housing according to their type of residence, according to these factors?

    Methodology

    The research method is library and field study. First, it examines the concepts of portable housing, self-sufficient housing, nomadic society and definitions related to nomadic society and the characteristics of housing and the type of residence and how to integrate them with the climate of the place of residence. Next, a type of housing compatible with the climate and the influential atmospheric factors of temperature and humidity were investigated, and the temperature and humidity change range diagrams were drawn and studied according to the location of the summer cottage area. Ultimately, new and smart materials, analysis and solutions were provided for this community's housing construction.

    Geographical area of research: 

    The scope of this research is the nomads of Brivanlu tribe in Khorasan, Iran.

    Results and discussion

    From the examination of the temperature and humidity graphs of summer cottages areas, it can be concluded that nomadic housing should have a total humidity change between 1 and 100%, and in the summer house, the temperature is above zero degrees to above 40 degrees. Also, the housings should protect people in temperatures less than -16.9 degrees and more than 33 degrees.

    Conclusion

    Overall results showed, for the construction of housing, materials should be used that are light and portable and compatible with these climate changes.

    Keywords: Housing, Nomads, self-sufficiency, portability
  • Seyyed Mohammad Mirtaghian Rudsari * Pages 105-120
    Introduction

    Climate change, modernization trends, meta-sectoral management, sick and Sanctioned economy, the failure to preserve the human-pasture-livestock structure, etc., have led to the fact that the nomads look for an alternative livelihood pattern and complementary economy in addition to traditional animal husbandry. One of these patterns is tourism. According to many researchers, all the components of nomadic life and livelihood are considered a capacity and resource for tourism. Therefore, these capacities should be identified, classified, and placed in the tourism product conversion cycle according to each land and nomadic group.

    Purpose of the research: 

    The current research's primary goal is to identify and typology of resources, products and tourists in nomadic tourism.

    Methodology

    The current research is descriptive-exploratory in terms of its purpose and qualitative in nature. The statistical population of the scientific content research was produced in the field of "nomadic community and areas potentials for tourism". Therefore, data and information were collected in a library method. The literature review was based on extracting concepts related to tourism resources.

    Geographical area of research: 

    In the present study, the capacities of all nomads in the territorial area of Iran have been taken into consideration, which include 251,624 nomadic households in the form of 104 clans and about 565 tribes.

    Results and discussion

    The findings showed that there are 50 sources and capacities for the formation of tourism products in the community and nomadic areas. They are gathered in 9 groups: hospitality, migration, livelihood structure (settlement system, food, clothing, music, indigenous knowledge), handicrafts, clan system, animal husbandry process, nomadic events, ethnic image and natural-geographical environment. Also, two major categories were natural landscape and cultural landscape. Four types of nomadic tourism services and products were identified as an authentic experience, authentic visit, symbolic experience and symbolic consumption. In the typology of tourists, four types were identified nomads, non-participatory visitors, semi-nomads and nomadic consumers. Finally, it was found that nomadic tourism is most compatible with cultural tourism and ecotourism.

    Conclusion

    All the components of the nomadic lifestyle have been formed in coexistence and adaptation to the climate and environment, as a resource for tourism can be programmed both within the nomadic areas in an original way and can be presented in the designed non-nomadic spaces. Considering that many of the identified capacities are somehow associated with the presence and role-playing of nomadic women, the main burden of transforming nomadic capacities into tourism products is on the shoulders of nomadic women. As a final recommendation, in this process, one should pay attention to the dangers caused by the commodification of nomadic culture.

    Keywords: Tourism, Pastoral Nomad, Nomadic Resources, Potentials, Nomadic tourism, Iran’s Nomad
  • Payam Zinalabedini * Pages 121-130
    Introduction

    Filmmakers and anthropologists have always been interested in nomadism as a way of life. The history of ethnographic cinema has long witnessed the recording of this lifestyle.

    Purpose of the research: 

    The current applied research examined the reflection of nomadism in ethnographic films. It also sought to identify the techniques of ethnographic films for contemporary filmmakers, highlight the main components of nomadism, and thus play an effective role in preserving this culture.

    Methodology

    A case study qualitative research method was used with an interpretive-analytical approach. Thus, in addition to the review of the literature, the current study conducted in-depth interviews with different people (Table 1). Purposeful and non-random sampling was used to select experts in art, geography, and culture or the audience who spent much time watching TV. Case studies included "Grass/1925", "Burning Poppy/1963", "People of the Wind/1976", and "Taraz/1988”, which were selected purposefully from the desirable cases.

    Geographical area of research:

     The geographical scope of the study included the Zagros mountain range with its challenging paths and ups and downs, the branches of the Karun River making the roughest and most accident-prone routes in Yilaq and Qashlaq of the Bakhtiari tribe, including five main nomadic paths that connect the sub-braches and yurts to the main nomadic paths of Taraz, Hezar Cham, Kuh Sefid, Do Ab, Dezpart, and different areas.

    Results and discussion

    Science and technology are recently destroying rather than supporting the environment, pastures, roads, and nomadic paths. The livelihood problems and the penetration of urbanism into the lives of nomads have encouraged the young generation to leave their tribes and forget the culture of migration and nomadism.

    Conclusion

    The results obtained by the examination of the films indicated that the ethnographic filmmakers neither sought to produce scientific and artistic work nor emphasized a solid report. Ethnographic filmmakers tried to discover the meaning and display the internal and external ethnic beauties. These films aimed to portray nomadism and the resilient life of nomads who do not give in to the hardships of nature and life.

    Keywords: Anthropology, Ethnography, Ethnographic Film, Nomadism, reflection, Visual Anthropology
  • Esmail Hosseinzehi, Maryam Karimian Bostani *, Seyed Gholamreza Miri Pages 131-144
    Introduction

    Today, one of the most critical topics in land management and sustainable development is the knowledge of land cover or land use and the process of their changes. In fact, one of the main preconditions for the optimal use of land is to know the patterns of land use and the changes of each use over time because by knowing the changes over time, we can predict the changes in the future.

    Purpose of the research: 

    The current research aims to cognition the factors influencing the change of land use in the territory of nomads (Case study: Khash county).

    Methodology

    The current research is descriptive-analytical in terms of research method, qualitative-quantitative in nature, and practical in terms of purpose. The data collection tool is (library and field (interview and questionnaire). The statistical population includes all the professors, managers, specialists and planning experts at the levels in Khash county, and the statistical sample size was determined by using the Delphi method to be 20 people. The data collection method in this research is interview and questionnaire. Data analysis was done using Delphi and F-ARAS methods.

    Geographical area of research: 

    This research was conducted in the nomadic territory of Khash county.

    Results and discussion

    First, using the Delphi method in three rounds, the factors influencing the land use change in Khash, including five criteria (economic, physical, environmental, political-management and social) and 49 indicators, were identified and confirmed. Moreover, we used the F-ARAS model to investigate the effective dimensions of land use changes of Khash nomads. The findings showed that the physical dimension, with a weight of 0.409 and the social dimension, with a weight of 0.362, were the highest and the lowest significant factors.

    Conclusion

    Land use changes in the territory of Khash nomads due to many changes, especially the settlement of nomads, brought about environmental, economic, and social instability.

    Keywords: Influential factors, Changes in land use, territory of nomads, Khash
  • Mahsa Mozaffari, Mehdi Cheraghi * Pages 145-154
    Introduction

    Acquisition is the starting point for the growth of knowledge and people and the movement of societies towards sustainable development. For this reason, societies with a lower education rate face more problems in today's world, and their movement is towards progress.

    Purpose of the research:

     The research aimed to find the factors affecting the dropouts of second-year high school students in the nomadic areas of Mahenshan County, Zanjan Province.

    Methodology

    The type of research is applied and descriptive-analytical. The statistical population of the research is the students who left school in the nomadic areas of Mahenshan County, where 127 school dropouts were selected as a sample. The collection method was library and field (questionnaire), and descriptive and inferential statistics (exploratory factor analysis and Friedman's test) were used to analyze the information.

    Geographical area of research: 

    The research scope includes the nomadic areas of Mahneshan.

    Results and discussion

    The research findings show that economic factors with a specific value of 5.109 and a justification percentage of 25.5% are the most important factors in the dropout of students in the nomadic areas of Zanjan province.

    Conclusion

    Friedman's test showed that the highest scores are related to economics and the lowest are related to individual and family educational dimensions. Also, according to the test statistic and significance level, there is a significant difference between the ranks of the indicators. The lack of suitable educational facilities is another effective factor in students dropping out of school. Following them are the issues such as experienced and capable teachers in conveying lesson materials and topics to students, the existence of weakness in teaching methods and relying on reservations, teaching the crowd in the classroom, educational programs and educational assistance, the distance of the school from the place of residence.

    Keywords: Dropping out of school, Human development, Poverty, Zanjan Province
  • Seyed Jalalaldin Hossini *, Hesamuddin Hosseini Pages 155-170
    Introduction

    The formation of land use systems in urban and rural communities and the way of land division reflects the interaction of various environmental, economic, social, political and institutional factors. These forces create specific land use patterns that obey regional and local conditions over time. In recent decades, these land use patterns and structures have faced extensive changes due to the dominance of some of these forces.

    Purpose of the research: 

    The current research is aimed at monitoring and quantifying the changes in Shush County using the Decision Tree (DT) classification algorithm and geographic data during three time periods (1986-2002, 2002-2022 and 1959-2022) using remote sensing images and spatial data.

    Methodology

    The current research is an applied and descriptive-analytical study. This study obtained data from Landsat satellite images, and related analyses were performed through ARC GIS and ENVI software.

    Geographical area of research:

     This research was conducted in the territory of nomads of Shush County.

    Results and discussion

    The results of the research indicate that according to the continuous changes during the three periods of 1365 (1986), 2002 (1381) and 1401 (2022), it can be seen that significant fluctuations have occurred in built-up lands and water areas, while agricultural lands have not changed much. In 2015, it was seen that cultivation areas in the region had seen little changes, and this indicates that during the past three decades, the cultivation has been the same as the base year, which coincides with the 8-year war.

    Conclusion

    The results of the research indicated that the use of the DT method in the classification of satellite images increases the accuracy to a great extent. Furthermore, the overall accuracy and the Kappa statistic (about 80%) indicate the high flexibility of the model. DT is designed to use different data sources and separate different users from each other.

    Keywords: Change monitoring, nomadic territory, land use, Remote Sensing, Shush
  • Amir Hosseinian Rad *, Maryam Biyranvandzadeh, Hedayat Darvishi Pages 171-185
    Introduction

    The lack of efficient and principled management in the villages, especially in recent decades, has created problems for the villagers. The traditional management structure cannot solve the problems of a productive and interactive rural society in times of drastic changes. Identifying the dimensions of this vulnerability of rural communities and the response of rural management is the subject of investigation in this research.

    Purpose of the research:

     The present study was conducted to analyze the role of rural management in reducing the vulnerability of the lives of villagers in Shurab Dehistan, Chegani County.

    Methodology

    This research is a descriptive-analytical study using a survey, and the statistical population under investigation includes 50 people from the villages of Shorab village of Chegani County. The collected data were analyzed in the form of a structural equation model.

    Geographical area of research:

    Shorab Rural District is in Visian District of Chegani County in Lorestan Province.

    Results and discussion

    The current research emphasizes economic vulnerability as the most critical vulnerability in rural settlements. Among the indicators/items that explain the variable of rural vulnerability, the item of reducing the quality of life and lack of employment, from the item of physical vulnerability, the indicator/item of efforts to improve the physical condition of the village, among the item of social vulnerability, the item/empowerment and capacity building Local people and institutions have the most contribution and influence in rural development and the issue of economic vulnerability/the issue of employing in villages and the development of jobs resulting from rural tourism.

    Conclusion

    In social dimensions, rural management policies should focus on improving living conditions, improving the level of awareness and skills of villagers, and supporting the rural social network. In economic terms, paying attention to the development of local and sustainable industries, supporting entrepreneurship and employment in rural areas, and ecotourism development can help rural development.

    Keywords: Rural management, vulnerability - rural settlements, Shorab village, Chegani county