فهرست مطالب

نشریه مطالعات برنامه ریزی قلمرو کوچ نشینان
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • الهام قهساره اردستانی، شهرام منصوری*، حجت الله خدری غریبوند صفحات 1-12
    مقدمه

    اکثر مراتع و علفزارهای سراسر جهان متاثر از عوامل متعدد به اکوسیستم های جدید نوظهور تبدیل می شوند. فراوانی یا غالبیت نسبی گیاهان علفی و پوشش گیاهان چوبی این اکوسیستم ها در مقیاس های زمانی مختلف بسیار متغیر هستند. در طول چندین دهه گذشته، تغییر در جهت افزایش فراوانی پوشش گیاهان چوبی در سراسر جهان افزایش یافته است.

     هدف پژوهش: 

    گسترش و غالبیت گیاهان چوبی در بسیاری از مراتع و علفزارهای جهان، تغییراتی در کارکردها، کالاها و خدمات اکوسیستمی در مناطق تحت تاثیر این پدیده در مقایسه با خدمات ارایه شده قبلی اکوسیستم، بوجود می آورند و خدمات جدید و تا حدی ناشناخته ارایه می دهند.

     روش شناسی تحقیق: 

    این مطالعه با مرور مقالات علمی معتبر و جدید مرتبط به شناسایی کارکردها، کالاها و خدمات حاصله از پدیده گسترش و غالبیت گیاهان چوبی در اکوسیستم های مرتعی می پردازد. 

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    عوامل زنده از جمله ویژگی های گیاهان چوبی و غیرزنده همچون اقلیم و خاک در قلمرو پراکنش گیاهان چوبی و جغرافیای حضور عشایر و دامداران تاثیرات متفاوتی بر تنظیم مبادلات بین پاسخ های اکوسیستم به این پدیده می گذارند.

    یافته ها و بحث:

     با توجه به گستردگی و تاثیرات ناشی از وقوع پدیده گسترش و غالبیت گیاهان چوبی شناسایی کارکردها، کالاها و خدمات حاصله از این پدیده اهمیت ویژه ای دارند که می بایست مورد توجه ویژه قرار گیرد.

    نتایج

    به دنبال گسترش و غالبیت گیاهان چوبی می توان با شناسایی این کالاها، خدمات، کارکردها و منافع با توجه به گونه های جایگزین شده، از پتانسیل های کارکردها، کالاها و خدمات جدید در راستای بهبود مدیریت و معیشت جوامع بهره بردار محلی با توجه به وسعت اراضی و جمعیت تحت تاثیر این پدیده به نحو مطلوب بهره برداری و برنامه ریزی نمود.

    کلیدواژگان: مراتع، علفزارها، گسترش و غالبیت گیاهان چوبی، کارکردهای اکوسیستمی، کالاها و خدمات اکوسیستمی
  • پدرام حصاری*، سمیرا حافظی صفحات 13-22
    مقدمه

    معیشت عشایر مبتنی بر دامداری است و لذا شیوه سکونت آنها نیز به این موضوع بستگی دارد. این شیوه زندگی که از قدیمی ترین انواع زندگی بشری است، مبتنی بر کوچ و جابجایی سالانه است؛ به این ترتیب که عشایر به منظور تعلیف دام های خویش، مجبور به تغییر مکان و یافتن چراگاه های مناسب برای آنها هستند. در این شیوه زندگی، طبیعت به عنوان بستر اصلی حیات آنها شناخته می شود و سازگاری با آن، مهم ترین اصل در این شیوه به شمار می رود.هدف پژوهش: بررسی و شناخت مولفه های شکل گیری سکونت عشایر استان خراسان رضوی می باشد.

    روش شناسی تحقیق:

     پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی ژرفانگر می باشد. به منظور گردآوری اطلاعات از دو روش اسنادی شامل مطالعه کتب، مقالات، پایان نامه ها...، و پیمایشی شامل بازدید میدانی، مصاحبه و پرسشنامه استفاده شده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

     قلمرو در این پژوهش محدوده استان خراسان رضوی می باشد.

    یافته ها و بحث: 

    عشایر خراسان رضوی به طور کلی به صورت کوچ رو می باشند ولی طبق بررسی های به عمل آمده در سال های اخیر بخشی از عشایر این استان به دلیل کمبود امکانات و خدمات مناسب از جمله مسکن مناسب در شهرک های اطراف مشهد و تعدادی از روستاهای مشهد ساکن شده اند. در این پژوهش با بررسی جمعیت ایلات و طوایف عشایر خراسان رضوی، نوع سکونت عشایر خراسان رضوی در ییلاق و قشلاق و مولفه های موثر در شکل گیری مسکن ایشان مورد مطالعه و بررسی قرارگرفت.

    نتایج

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که استفاده و تلفیق اصول حاکم بر زندگی کوچ نشینان خراسان رضوی با تکنولوژی و فناوری های روز می تواند گامی در جهت غنای طراحی و اجرای مسکن انعطاف پذیر برای عشایر باشد.

    کلیدواژگان: عشایر، زندگی عشایری، عشایر خراسان رضوی، دامداری
  • علیرضا سرگلزایی*، الله بخش خاشی صفحات 23-34
    مقدمه

    عوامل متعددی در توفیق مدیریت کارآمد و مناسب در منابع انسانی نواحی روستایی دخالت دارد، شناخت این مقوله ها می تواند بسترساز ساماندهی مدیریت در مناطق روستایی در قلمرو کوچ نشین باشد. همچنین، با شناسایی عوامل مطرح شده و تقویت یا اصلاح این عوامل و رفع محدودیت ها می توان امیدوار بود که این نهاد عمومی بتواند نقش بیشتری در فرایند توسعه مناطق روستایی مفید واقع شود.

    هدف پژوهش: 

    هدف این تحقیق، شناسایی مقوله های توسعه مدیریت مناسب و کارآمد منابع انسانی نواحی روستایی در قلمرو کوچ نشینان خاش است.

    روش شناسی پژوهش: 

    پژوهش حاضر، از نظر هدف، کاربردی و دارای ماهیت اکتشافی و از نظر روش در گروه پژوهش کیفی و کمی قرار دارد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل های تیوری زمینه ای، دلفی و F-ARAS استفاده شد. ابزار تحقیق در این پژوهش، مصاحبه و پرسشنامه می باشد؛ بر این اساس، آگاهان مشارکت کننده را افراد مطلع و آگاه (اعضای شورا و دهیار روستاها، اساتید و جامعه دانشگاهی) تشکیل دادند. برای انتخاب جامعه نمونه نیز از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد که در مجموع تعداد 30 نفر به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند.قلمرو جغرافیایی پژوهش: قلمرو جغرافیایی پژوهش حاضر را نواحی روستایی قلمرو کوچ نشینان در شهرستان خاش شامل شده است.

    یافته ها و بحث: 

    از نتایج روش تیوری زمینه ای، جهت شناسایی عوامل موثر در توسعه مدیریت مناسب و کارآمد بر منابع انسانی نواحی روستایی در قلمرو کوچ نشینان، مقوله‏های (ارزیابی مهارت های مدیران و نیروی انسانی در روستاها و شناسایی چالش ها و مشکلات در همکاری بین آنها، تقویت در اعتماد متقابل و آگاهی ساکنین محلی، تقویت مشارکت و همکاری بین نیروی انسانی و مدیران، اصلاح رویکردهای ناکارآمد در نواحی روستایی، اقدامات و تهمیدات لازم و سنجیده در راستای عملکرد مطلوب مدیریت منابع انسانی) شناسایی شدند. همچنین نتایج F-ARAS جهت رتبه بندی مقولات نشان داد، اصلاح رویکردهای ناکارآمد در نواحی روستایی با مقدار وزن 441/0 و اقدامات و تهمیدات لازم و سنجیده در راستای عملکرد مطلوب مدیریت منابع انسانی با مقدار وزن 401/0، بیشترین و کمترین میزان اهمیت را در توسعه مدیریت منابع انسانی در نواحی روستایی خاش به خود اختصاص داده اند.

    نتایج

    با توجه به بدین واقعیت که امروزه پاردایم مسلط توسعه روستایی از نوع مشارکتی و ارتباطی است، می توان گفت که توسعه مدیریت منابع انسانی یکی از ارکان اصلی مدیریت و توسعه روستایی است و باید از طریق شناسایی مقوله های موثر در توسعه آن، برای شکل دهی و مدیریت فضای زیست نواحی روستایی بدان توجه شود.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، نواحی روستایی، قلمرو کو چ نشینان، شهرستان خاش
  • محمود مهام* صفحات 35-44

    هدف پژوهش:

     آینده نگری زیست عشایری در سند ملی آمایش سرزمین، هدف این مقاله است.

    روش شناسی تحقیق:

     روش جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای و روش تحلیل نیز توصیفی-تحلیلی-انتقادی است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

     در محدوده سرزمینی فلات ایران و از نظر مقیاس، ملی می باشد.

    یافته ها و بحث: 

    سرزمین شناسی و آمایش سرزمین نیازمند پیوندشناسی حوزه های طبیعی و انسانی و به تعبیری، پیکره شناسی سرزمین مبتنی بر همبست در مرزهای زیستی و سیاره ای با تاکید بر مقیاس های ملی و منطقه ای و محلی و اندرکنش آن ها است. با توجه به تغییر سریع زیست عشایری انتظار می رود چگونگی تغییرات این شیوه کاربری و بهره وری زمین و منابع طبیعی در سند ملی آمایش سرزمین مورد توجه و پرسش باشد. زیست عشایری در این سند به صورت سرفصلی مستقل و جداگانه، غیر پیوندی و بدون تحلیل همبستی (مانند«زمین-گیاه» و «آب و انرژی») در ماده 4 (ارتقاء پویایی نظام کوچ، حفظ و تقویت میراث معنوی و زیست جامعه عشایری) در نظر گرفته شده است.

    نتایج

    روندشناسی تغییرات زیست-کار عشایری در سند ملی آمایش سرزمین بر پایه تغییرات بیوفیزیکی-اجتماعی سرزمین و آینده نگری آن انجام نشده است. اکنون که سند ملی آمایش سرزمین به تصویب رسیده است، آن چه امکان پذیر می باشد آینده نگری تغییرات زیست عشایری متناسب با روندشناسی تغییرات بیوفیزیکی-اجتماعی در «بازنگری سند» است. از این رو، اتخاذ رویکرد پیوندی و همبستی با ملاحظه وسعت سرزمینی و ضرورت حفاظت پویا از مجتمع های زیستی عشایری در پیوند با دیگر الگوهای زیست جمعی در ایران زمین پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، عشایر، همبست
  • اکبر کلانتری، شهرام امیرانتخابی*، رفعت شهماری، علیرضا پورشیخیان صفحات 45-60
    مقدمه

    سیر تکاملی جوامع انسانی از بدو پیدایش تا کنون با تحول همراه بوده و میزان و ماهیت این تحول در طی زمان و در مناطق مختلف یکسان نبوده است. تحول در هر جامعه بیشتراز عوامل مختلفی مانند منابع آب و خاک، حمایت دولت، روابط روستا با مناطق پیراموانی خود نشات می گیرد بنابراین توان های طبیعی هر منطقه نقش مستقیمی بر تحولات اقتصادی آن دارد.

    هدف پژوهش:

     هدف پژوهش حاضر بررسی نقش توانمندی های محیطی- طبیعی در توسعه کشاورزی بخش کرگانرود شهرستان تالش می باشد.

    روش شناسی تحقیق: 

    روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش شناسی توصیفی- تحلیلی بوده روش جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای و پیمایشی بوده است. در این بخش 65 سکونتگاه با 22861 نفر جمعیت قرار دارد. تعداد نمونه بر اساس جدول استاندارد مورگان، تعداد 368 پرسشنامه در دهستان های خطبه سرا و لیسار تکمیل شده و داده های حاصل از آن برای توصیف در نرم افزار آماری SPSS بررسی و تحلیل شده است.

    قلمروجغرافیایی پژوهش:

     قلمرو این پژوهش بخش گرکانرود شهرستان تالش می باشد.

    یافته ها و بحث: 

    بخش گرکانرود  شهرستان تالش طی سالیان متمادی با  وجود (منابع آب کشاورزی در منطقه، درآمد بالای محصولات باغی (کیوی) در منطقه، حمایت های دولت، همگی باعث شده است تا مردم منطقه فعالیت خود را از زراعی به باغی و پرورش کیوی تغییر داده اند.

    نتایج

    برخورداری از عواملی مانند توان های طبیعی و قرار گرفتن در مسیر جاده پر تردد رشت- آستارا، به دلیل وجود واحدهای خدماتی در شهر تالش از دلایل توسعه کشاورزی در روستاها می باشد. و محصول تولیدی جدید در سطح منطقه کیوی است که با توجه به درآمد بیشتر نسبت به محصولات زراعی توانسته است توسعه کشاورزی را در بخش کرگانرود موجب گردد.

    کلیدواژگان: روستا، توان های محیطی، تحولات اقتصادی، قلمرو کوچ نشینان، بخش کرگانرود
  • داود جمینی*، حمید نظری، سید اسکندر صیدایی، حمید برقی صفحات 61-76
    مقدمه

    با توجه به گستردگی قلمرو جغرافیایی جامعه عشایری ایران، در این فضای زیستی سکونتگاه های روستایی متعددی قرار دارند که علی رغم ظرفیت های متعدد، با چالش هایی از جمله فقر، بیکاری، مهاجرت و... مواجه هستند. در این میان توسعه کارآفرینی گردشگری می تواند ظرفیت مهمی در راستای حل چالش های توسعه در این روستاها باشد.هدف پژوهش: بررسی تاثیر شاخص های کارآفرینی گردشگری بر توسعه پایدار روستایی در شهرستان اردل، هدف اصلی پژوهش حاضر است.

    روش شناسی تحقیق:

     این پژوهش با ترکیبی از روش های پیمایشی و توصیفی تحلیلی انجام گرفته است. جامعه آماری شامل 7574 سرپرست خانوار است و با استفاده از نرم افزار سمپل پاور، 220 نفر به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شد. ابزار اصلی جهت جمع آوری داده های میدانی، پرسشنامه است که روایی و پایایی آن تایید شده است. برای توزیع پرسشنامه ها از روش نمونه گیری طبقه ای استفاده شد. پرسشنامه ها، در میان 18 روستا شهرستان اردل، که به صورت هدفمند انتخاب شده اند، توزیع شد و نمونه گیری نهایی با روش تصادفی ساده بوده است. برای تجریه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

     قلمرو جغرافیایی این مطالعه، شهرستان اردل واقع در استان چهارمحال و بختیاری است.

    یافته ها و بحث:  

    یافته های پژوهش نشان داد در مدل رگرسیونی برازش شده، متغیرهای مستقل پژوهش توانسته اند 36 درصد توسعه پایدار روستایی را تبیین نمایند. در میان شاخص های کارآفرینی گردشگری، شاخص سازگاری اجتماعی فرهنگی با ضریب بتای 556/0، بیشترین اثر را بر توسعه پایدار روستایی داشته است.

    نتایج

    با توجه به اینکه کارآفرینی گردشگری بر توسعه پایدار روستایی اثرگذار است، توسعه و ترویج کارآفرینی گردشگری از طریق حمایت بخش دولتی و خصوصی با در نظر گرفتن مشارکت فعال روستاییان در این فرایند، امری ضروری و منطقی به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی گردشگری، توسعه پایدار روستایی، قلمروهای عشایری، شهرستان اردل
  • داود شهرکی، مریم کریمیان بستانی*، سید غلامرضا میری صفحات 77-90
    مقدمه

    امروزه مرزهای مشترک بین کشورها بعنوان فرصت های مختلف تعاملی در ارتباط با کنش های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی هستند؛ چنین پتانسل هایی موجب شده است که مناطق مرزی و تاثیرات مرزی در تحقیقات توسعه ای اعم از اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی مورد توجه قرار گیرند، زیرا که این استنباط و تصور ایجاد شده است که این مناطق جغرافیایی ویژه موجب سازگاری، همسانی اقتصادی، تثبیت امنیت و پایداری مناطق پیرامون می گردند.

    هدف پژوهش: 

    هدف این تحقیق، ارزیابی جایگاه مرز در پایداری اقتصادی مناطق مرزی در قلمرو کوچ نشینان (مورد مطالعه: شهرستان های زهک، هیرمند و نیمروز) است.روش شناسی پژوهش: این پژوهش، از نظر هدف، جزء پژوهش‎های کاربردی و دارای ماهیتی تحلیلی-توصیفی می باشد. ابزار تحقیق مصاحبه و پرسشنامه می باشد. جامعه آماری بخش کمی تحقیق، شامل ساکنان شهرستان های زهک، هیرمند و نیمروز، با جمعیت (186564 نفر) می باشدکه حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران (383 نفر) تعیین شد. که این تعداد به نسبت با توجه به جمعیت بین شهرستا های مورد مطالعه تقسیم شد. همچنین برای انتخاب جامعه نمونه بخش کیفی نیز از روش نمونه‏گیری هدفمند استفاده شد که در مجموع تعداد 50 نفر به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند. در نهایت جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات، از نرم افزار SPSS و روش های (دلفی، گراندد تیوری) و موریس دیویس استفاده شد.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    قلمرو جغرافیایی پژوهش را نواحی واقع در قلمرو کوچ نشینان در منطقه سیستان (شهرستان های زهک، هیرمند و نیمروز) را شامل شده است.

    یافته ها و بحث: 

    از نتایج مصاحبه ها با استفاده از روش تیوری زمینه ای، جهت شناسایی گویه ها، شاخص ها و مولفه های اقتصادی با تاکید بر نقش مرز، 39 گویه، 11 شاخص و 5 مولفه (افزایش در فرصت‏های شغلی، رشد اقتصادی در منطقه، تولید و افزایش درآمد، افزایش تاب آوری اقتصادی در برابر بحران های ناشی از خشکسالی و... و توسعه کسب و کارها (کارآفرینی در مقیاس خرد و کلان) استخراج شد. همچنین نتایج آزمون موریس دیویس، جهت بررسی دامنه پایداری و ناپایداری شهرستان ها در ابعاد مورد بررسی نشان داد، پایداری اقتصادی هر سه شهرستان مورد مطالعه در سطح نیمه پایدار قرار دارند.

    نتایج

    با توجه با اینکه وضعیت پایداری اقتصادی حوزه مورد بررسی در سطح نیمه پایدار قرار دارد، لذا راهبردهای مشخص به منطور نیل به توسعه پایدار اقتصادی در قلمرو کوچ نشینان با تاکید بر جایگاه مرز در گرو شناسایی و بررسی پتانسیل های دروندادی از طریق مطالعات کیفی و جامع در کنار سلسله برنامه ریزی های مدیریتی نظیر تبیین قوانین و مقررات مرتبط و نیز سازماندهی امکانات اقتصادی مرز و سازوکارهای اجرایی آنها می باشد.

    کلیدواژگان: جایگاه مرز، پایداری اقتصادی، قلمرو کوچ نشینان، شهرستان های زهک هیرمند و نیمروز
  • ارسطو یاری حصار، بهرام ایمانی*، محسن سعیدی صفحات 91-104
    مقدمه

    جامعه عشایری ایران به عنوان یک واقعیت اجتماعی، بخشی از ساختار تاریخی سیاسی و فرهنگی و عضو فعال از پیکره جامعه ملی است. این در حالی است که بررسی های انجام شده نشان می دهد الگوی معیشت عشایری با بحران مواجه است. در صورتی که این ناپایداری بدلیل عدم برخورداری ادامه یابد، توسعه ملی نیز به خطر خواهد افتاد.

    هدف پژوهش: 

    هدف پژوهش حاضر مطالعه تطبیقی کیفیت معیشت عشایر اسکان یافته در کانون جمعیتی سلین با عشایر کوچنده دهستان قشلاق بخش آبش احمد شهرستان کلیبر می پردازد.

    روش شناسی تحقیق: 

    جامعه آماری پژوهش عشایر کوچ رو و اسکان یافته دهستان قشلاق بخش آبش احمد شهرستان کلیبر می باشد. که جامعه نمونه طبق روش نمونه گیری کوکران برای عشایر کوچ رو 290 نفر و برای عشایر اسکان یافته40 نفر به دست آمد و پرسشنامه ها بصورت تصادفی بین سرپرستان خانوار پخش گردید. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون T تک نمونه ای و همبستگی پیرسون استفاده گردید.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    محدوده ی جغرافیایی پژوهش دهستان قشلاق بخش آبش احمد شهرستان کلیبر می باشد.

    یافته ها و بحث:

     نتایج حاصل از روش T تک نمونه ای نشان داد که کیفیت معیشت عشایر کوچ رو (با میانگین 97/2) کم تر از میانگین نظری (3) و در حد متوسط رو به پایین ارزیابی می شود. همچنین کیفیت معیشت عشایر اسکان یافته (با میانگین 05/3) بالا تر از میانگین نظری (3) و در حد متوسط رو به بالا می باشد.

    نتایج

    نتایج آزمون همبستگی پیرسون نیز نشان رابطه معنادار بین متغیرهای مورد بررسی پژوهش با کیفیت معیشت عشایر کوچ رو و اسکان یافته را نشان داد. با توجه به نتایج به دست آمده می توان اذعان کرد وضعیت معیشت عشایر اسکان یافته نسبت به عشایر کوچ رو در دهستان قشلاق بخش آبش احمد شهرستان کلیبر در وضعیت مناسبی قرار دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت معیشت، عشایر کوچ رو، عشایر اسکان یافته، آبش احمد، کلیبر
  • لیلی مرادی، محمدباسط قریشی*، تیمور آمار، پرویز رضایی صفحات 105-116
    مقدمه

    پرداختن به موضوع سطح بندی پایداری فضایی در سکونتگاه های انسانی ما را قادر خواهد کرد تا با شناختی کافی از مکان های مطالعه شده برای برنامه ریزی و مدیریت مطلوب تر آنها اقدام کنیم. در واقع پایداری فضایی روستا چیزی جز ایجاد آسایش فضای سکونت برای روستاییان نیست. علاوه بر این، جلوگیری از هدررفت منابع سرزمینی، منابع انسانی و منابع سرمایه ای در بحث پایداری فضایی مورد توجه پژوهشگران است. دستیابی به چنین خواسته ای از طریق انجام طرح هادی در روستا امکان پذیر است. این طرح یک ابزار مدیریتی مطلوب برای نظارت، کنترل، جهت دهی و بهبود کارایی عملکردها با هدف تجدید حیات و هدایت روستا از لحاظ ابعاد فیزیکی، اقتصادی و اجتماعی است.

    هدف پژوهش: 

    ارزیابی نقش طرح هادی روستایی بر پایداری فضایی روستاهای شهرستان آبدانان است.

    روش شناسی تحقیق: 

    این پژوهش از نظر هدف، «کاربردی» و از نظر روش، «توصیفی تحلیلی» است. در این پژوهش از روش کتابخانه ای و همچنین برداشت های میدانی (مشاهده، مصاحبه و نظرسنجی از صاحب نظران و مسیولین) برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز پژوهش استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 16 روستای شهرستان آبادانان واقع در استان ایلام می باشد که در آنها طرح هادی اجرا شده است: انجیره، گنداب، پشت قلعه، جابرانصار، هفت چشمه، شهرک هزارانی، وچکاب جودکی، وچکبود علیا، سرپله، ژیور، گل گل علیا، گل گل سفلی، هونگه، آب انار، سیاه گل و هلیوه.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

     شهرستان آبدانان با مساحت 2919 کیلومترمربع در جنوب و جنوب شرقی استان ایلام واقع شده و از سمت شمال به شهرستان های زرین آباد و بدره، از جنوب به استان خوزستان و شهرستان دزفول، از شرق به شهرستان دره شهر، از غرب به شهرستان دهلران محدود می شود.

    یافته ها و بحث: 

    برای ارزیابی اثرات طرح های هادی اجرا شده بر پایداری فضایی روستاهای نمونه، از شاخص هایی نظیر جمعیت، فعالیت، تعاملات فضایی و ارتباطات (سلسله مراتب سکونتگاه ها) و مشارکت استفاده شده است. میزان تاثیر بعد مسکن بر کیفیت زندگی روستاییان برپایه طرح هادی بیش از سایر ابعاد بوده است. بعد مشارکت نیز از نظر مردم نیز در جایگاه دوم از میزان تاثیر گذاری بوده است. ابعاد شبکه معابر، کاربری اراضی و خدمات و تعاملات فضایی و ارتباطات در جایگاه های بعدی از اجرای طرح هادی بر میزان کیفیت زندگی قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که اجرا و نقش طرح های هادی در پایداری کالبدی فضایی سکونتگاه های روستایی بر کیفیت زندگی روستاهای مورد مطالعه کاملا مشهود است.

    کلیدواژگان: قلمرو کوچ نشینان، طرح هادی، پایداری فضایی، توسعه روستایی، شهرستان آبدانان
  • سید محمد میرتقیان رودسری* صفحات 117-132
    مقدمه

     منابع و ظرفیت های فراوانی برای توسعه ی گردشگری عشایری در ایران وجود دارد که از نظر اجرایی و پژوهشی مغفول مانده است. علیرغم اهمیت مزیت رقابتی گردشگری عشایری، پیشینه ی پژوهشی متمرکز بر جایگاه آن در ادبیات گسترده ی گردشگری، ضعیف به نظر می رسد. . ضرورت بررسی روند پژوهش های علمی در هر حوزه ای از دانش، به دلیل اهمیت ارایه ی تصویر شفاف از سیر علمی این پژوهش ها و شناسایی شکاف های پژوهشی در آن حوزه از دانش می باشد.

    هدف پژوهش: 

     در همین راستا هدف پژوهش حاضر، توصیف و تحلیل محتوای پژوهش های ایرانی گردشگری عشایری است.

    روش شناسی تحقیق: 

     پژوهش حاضر از نظر هدف، از نوع توصیفی-اکتشافی، از نظر ماهیت داده ها، کیفی مبتنی بر داده های ثانویه ی آرشیوی، به لحاظ روش جمع آوری داده ها، کتابخانه ای آنلاین و از نظر تحلیل، کمی مبتنی بر تحلیل محتوای کمی می باشد. جامعه ی آماری پژوهش، شامل تمامی مقالات علمی و پایان نامه ها/رساله هایی می باشد (تمام شماری) که با محوریت گردشگری عشایری به چاپ رسیده و انجام شده اند. با دریافت فایل این مقالات و پایان نامه ها/رساله ها، بر اساس سیوال های پژوهش این اسناد با استفاده از نرم افزار SPSS22 تجزیه و نرم افزار مایکروسافت-اکسل 2016 ترکیب و تحلیل شدند.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    پژوهش حاضر، قلمروی جغرافیایی خاصی ندارد و با رویکرد بررسی اسنادی-آرشیوی، تمام پژوهش ها در زمینه ی گردشگری عشایری را مدنظر قرار داده است.

    یافته ها و بحث:

      تعداد پژوهش های گردشگری عشایری 68 مورد است و سرآغاز آن مربوط به سال 1386 است. در سال 1400 و 1401، بیشترین تعداد آن منتشر شده اما در سال 1402 با کاهش چشمگیری روبرو شده است. 53% پژوهش ها در حوزه ی نشریات و پایان نامه ها/رساله های جغرافیایی منتشر شده اند. بیشترین تخصص دانشگاهی، ترکیبی (بین رشته ای) و جغرافیایی بوده است. بیشترین گرایش موضوعی مربوط به موضوعات برنامه ریزی، ظرفیت سنجی منابع در مناطق و جامعه ی عشایری و اثرات گردشگری عشایری، و بیشترین رویکردهای مطالعاتی مربوط به رویکرد علمی و دانش محور بوده است. گردشگری عشایری بیشتر با رویکردهای گردشگری طبیعی-فرهنگی، گردشگری روستایی و احداث اقامتگاه بومگردی در ارتباط است. ایلات قشقایی و بختیاری و استان های فارس، چهارمحال وبختیاری، بیشتر از سایرین در این پژوهش ها مدنظر قرار گرفتند. عمده ی پژوهش ها از روش کمی استفاده نموده اند. نقش تاثیرپذیر گردشگری عشایری پررنگ تر بوده و بیشتر از جنبه ی عرضه محوری، این پژوهش ها انجام شده است.

    نتایج

    به عنوان نتیجه گیری کلی، پژوهشگران این حوزه روند علمی و دانش محورشدن در پژوهش های گردشگری عشایری و به تبع آن سیاست گذاری و اجرای صحیح سیاست ها را در پیش گرفته اند، اما روند این پژوهش ها در سال 1402 دچار یک افول زودرس شده است. پیشنهادات کاربردی مبتنی بر یافته ها و نتایج در حد اقتباس پژوهشگران به منظور اصلاح رویکردهای قبلی و یا آغاز پژوهش های نوین در این حوزه ارایه گردید.

    کلیدواژگان: پژوهش های گردشگری، عشایر کوچنده، قلمرو و جامعه ی عشایری، گردشگری عشایری، عشایر ایران
  • مسعود صفری علی اکبری* صفحات 133-148
    مقدمه

    عشایر از مهمترین جوامع تولید کننده هر کشوری محسوب می شوند. این جامعه در ایران به واسطه نقش آفرینی در دوره های زمانی مختلف همواره بخش مهمی از جامعه را تشکیل داده است. در طی چند دهه گذشته به واسطه تصمیمات و برنامه ریزی ویژه برای جامعه عشایری، بخش زیادی از آنها اسکان یافته و همین موضوع اثرات متفاوتی برای این جامعه به دنبال داشته است.

    هدف پژوهش: 

    هدف این تحقیق، بررسی اثرات اسکان بر وضعیت اقتصادی جامعه عشایری و تبیین عوامل موثر در ارتقای وضع موجود است.

    روش شناسی تحقیق: 

    روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر گردآوری داده ها از طریق پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق را عشایر استان کرمانشاه تشکیل داده اند که با توجه به محدودیت های تحقیق، بر اساس فرمول کوکران 381 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین شد. روایی پرسش نامه از طریق نخبگان تایید و پایایی نیز با تکمیل 30 پرسشنامه و محاسبه نتایج از طریق ضریب کرونباخ بیشتر از 70/0 تایید شد. 

    قلمروجغرافیایی پژوهش: 

    قلمرو جغرافیایی پژوهش، مناطق عشایری استان کرمانشاه شامل عشایر کلهر، کرند و ثلاث است.

    یافته ها و بحث:

     نتیجه آزمون ویلکاکسون نشان داد که اثرات اقتصادی اسکان در سطح کمتر از 05/0 معنادار بوده است. با توجه به میانگین  آزمون (302/3) اثرات اسکان از لحاظ اقتصادی قابل توجه و مثبت ارزیابی شده است. همچنین نتیجه آزمون  دو جمله ای در سطح خدمات نشانگر معنادار بودن آزمون در سطح کمتر از 05/0 است. میانگین برابر با 883/3 تایید می نماید میزان برخورداری عشایر از خدمات گوناگون در بعد از اسکان بهبود پیدا کرده است. در این زمینه دسترسی به خدمات بهداشتی-درمانی با میانگین 532/4 بهترین وضعیت را داشته است. همچنین نتیجه مدل سازی معادلات ساختاری نیز نشان داد که 18 عامل در ارتقای وضعیت اقتصادی عشایر اسکان یافته در وضع موجود به میزان 58 درصد تاثیرگذار بوده اند. در این زمینه بیشترین تاثیرگذاری مربوط به عامل اجرای پروژه های گردشگری عشایری مانند اقامتگاه و...با تبیین 90/0 است.

    نتایج

    در مجموع این پژوهش به اثرات مثبت اسکان عشایر اشاره دارد. البته وضعیت برخی شاخص های اقتصادی از جمله پرورش دام، تولید صنایع دستی و تولید لبنیات در قبل از اسکان، مناسب تر بوده است. تبیین این شاخص ها نشانگر پیوند ناگسستنی آنها با حیات عشایر است.

    کلیدواژگان: وضعیت اقتصادی، اسکان عشایر، راهبردهای مطلوب، استان کرمانشاه
|
  • Elham Ghehsareh Ardestani, Shahram Mansouri *, Hojjatollah Khedri Gharibvand Pages 1-12
    Introduction

    Most rangleands and grasslands around the world are changing and transitioning to new emerging ecosystems under the influence of many factors. The abundance or relative dominance of herbaceous plants and woody vegetation in these ecosystems has been very dynamic in different time scales. Over the past several decades, there has been a shift toward increasing abundance of woody vegetation worldwide.The aim of the research: Woody plant encroachment (WPE) in many rangeland and grasslands of the world, causes changes in ecosystem functions, goods and services in the affected areas compared to the services that were previously available in the region and creates new services that are unknown to some extent.

    Research methodology

    This study, reviews related research and identifies the functions, goods and services resulting from this phenomenon in these ecosystems.The geographical scope of the research: Living factors, including woody plants and non-living factors such as climate and soil in the territory of the distribution of woody plants and the geography of the presence of nomads and herders, have different effects on regulating exchanges between ecosystem responses to this phenomenon.

    Findings and discussion

    Considering the extent and effects caused by the occurrence of the phenomenon of WPE , identifying the functions, goods and services resulting from this phenomenon are of special importance that should be given special attention.

    Results

    Following the WPE phenomenon, through identifying these goods, services, functions and benefits with regard to the replaced species, it is possible to take advantage of the potentials resulting from new functions, goods and services in order to improve the management and livelihood of local communities and rangeland users with paying attention to the size of the land and the affected population.

    Keywords: Ecosystem function, Ecosystem goods, services, woody plant encroachment, Rangeland users
  • Pedram Hessari *, Samira Hafezi Pages 13-22
    Introduction

    Livelihood of nomads is based on animal husbandry and therefore their way of living also depends on this issue. This way of life, which is one of the oldest types of human life, is based on annual migration; In this way, the nomads are forced to change places and find suitable pastures for their livestock.

    The purpose of the research:

     to investigate and understand the components of the formation of nomadic settlements in Razavi Khorasan Provinceis.The research methodology of the current study is applied in terms of its purpose and descriptive-analytical in terms of its nature and method. In order to collect information, two documentary methods were used, including reading books, articles, theses, and a survey including field visits, interviews, and questionnaires.

    Geographical scope of the research

    The scope of this research is Khorasan Razavi provinceThe findings and discussion of Razavi Khorasan nomads are generally nomadic, but according to surveys carried out in recent years, some of the nomads of this province, due to the lack of suitable facilities and services, including suitable housing in the towns around Mashhad and a number of The villages of Mashhad have been settled. In this research, by examining the population of the nomads of Razavi Khorasan, the type of residence of the nomads of Razavi Khorasan in Yalaq and Qashlaq, and the effective components in the formation of their housing were studied and investigated.

    Results

    The findings of the research indicate that the use and integration of the principles governing the life of the nomads of Razavi Khorasan with today's technology can be a step towards enriching the design and implementation of flexible housing for the nomads.

    Keywords: flexibility, Nomads, Architecture, Khorasan Razavi, animal husbandry
  • Alireza Sargolzaie *, Allah Bakhsh Khashi Pages 23-34
    Introduction

    Several factors are involved in the success of efficient and appropriate management of human resources in rural areas, knowing these categories can be a foundation for organizing management in rural areas in the nomadic territory. Also, by identifying the mentioned factors and strengthening or correcting these factors and removing the limitations, we can hope that this public institution can play a more useful role in the development process of rural areas.

    Methodology

    The current research is practical and exploratory in terms of its purpose, and in terms of method, it is in the group of qualitative and quantitative research. For data analysis, grounded theory, Delphi and F-ARAS models were used. The research tools in this study are interviews and questionnaires; based on this, informed and informed people (members of the council and village headmen, professors and academic community) formed the participating informants. To select the sample population, the purposeful sampling method was used, and a total of 30 people were selected as the sample population.Geographical area of research: The geographical scope of the research includes the rural areas of the nomads' territory in Khash County.

    Results and discussion

    From the results of the grounded theory method, in order to identify the effective factors in the development of appropriate and efficient management of human resources in rural areas in the territory of nomads, the categories (evaluating the skills of managers and human resources in villages and identifying challenges and problems in cooperation between them) , strengthening mutual trust and awareness of local residents, strengthening partnership and cooperation between human resources and managers, correcting inefficient approaches in rural areas, necessary and measured measures and measures in line with the desired performance of human resources management) were identified. Also, the results of F-ARAS for ranking the categories showed that the correction of inefficient approaches in rural areas with a weight of 0.441 and the necessary and measured measures and measures in line with the desired performance of human resources management with a weight of 0.401 are the most and least important in the development of human resources management in the rural areas of Khash.

    Conclusion

    Considering the fact that nowadays the dominant paradigm of rural development is participatory and communicative, it can be said that the development of human resources management is one of the main pillars of rural management and development, and it should be done through the identification of effective categories in development. It should be taken into account for shaping and managing the living space of rural areas.

    Keywords: Human Resources Management, Rural Areas, nomadic territory, Khash County
  • Mahmood Maham * Pages 35-44
    Introduction

    Nomadic life is one of the collective living patterns in Iran and a direct and permanent connection with the land-plant-animal. The territorial morphology of the Iranian plateau shows certain intertextual connections between the natural and human spheres over the centuries. The biophysical-social formulation in Iran-land had created a special social order in the era before modernization. A system that reveals how land is used, settlement ecosystem, spatial organization, and therefore, land use planning. This social order experienced fundamental changes with the beginning of modernization. How to continue the nomadic life in the plateau of Iran is one of the important topics of National document of land use planning. The aim of the research: the future perspective of nomadic life in the national document of land preparation.

    Research methodology

    The analysis method is descriptive-analytical-critical.The geographical scope of the research: It is within the territory of the Iranian plateau and in terms of scale, it is national.

    Findings and discussion

    Territorial studies and land use planning a link between natural and human domains, and in other words, land morphology based on correlation in biological and planetary boundaries with an emphasis on national and regional scales and locality and their interaction.

    Results

    The process of nomadic life-work changes has not been done in the national document based on the biophysical-social changes of the land and its future. Now that the national document of land preparation has been approved, what is possible is the prospect of nomadic bio-changes in accordance with the process of biophysical-social changes in the "revision of the national document". Therefore, it is suggested to adopt a connection and nexus approach considering the territorial extent and the necessity of dynamic protection of nomadic bio-complexes in connection with other collective bio-patterns in Iran.

    Keywords: Land Use Planning, Nomads, Nexus
  • Akbar Kalantari, Shahram Amir Entakhani *, Raf&Rsquo, At Shahmari, Alireza Poursheykhian Pages 45-60
    Introduction

    The evolutionary course of human societies has been accompanied by transformation since its inception and the extent and nature of this transformation has not been the same over time and in different regions. Transformation in any society mostly originates from various factors such as water and soil resources, government support, the village's relations with its surrounding areas, so the natural resources of each region have a direct role on its economic developments.The purpose of the research: The purpose of the present research is to investigate the role of natural-environmental capabilities in the agricultural development of Kerganrood section of Talash city.

    Research methodology

    The current research method is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of its nature and methodology, and the method of data collection was library and survey. There are 65 settlements with a population of 22,861 in this section. The number of samples is based on Morgan's standard table, 368 questionnaires were completed in Khatbesara and Lisar districts, and the resulting data were analyzed and analyzed in SPSS statistical software for description.Geographical scope of research: The scope of this research is Gerkanroud section of Talash city.

    Findings and discussion

    Gerkanrud section of Talesh city for many years, despite the availability of agricultural water resources in the region, high income of horticultural products (kiwi) in the region, government support, all of them have caused the people of the region to change their activities from agriculture to agriculture. Kiwi garden and cultivation have changed.

    Results

    Possessing factors such as natural resources and being on the busy Rasht-Astara road, due to the existence of service units in Talash city, is one of the reasons for the development of agriculture in the villages. Kiwi is a new production product in the region,

    Keywords: Village, Environmental capabilities, economic developments, territory of nomads, Kerganrud section
  • Davood Jamini *, Hamid Nazari, Seyed Skandar Seidiy, Hamid Barghi Pages 61-76

    Introduction :

    Due to the vastness of the geographical territory of Iran's nomadic society, there are many rural settlements in this biological space. Despite their many capacities, they face challenges such as poverty, unemployment, immigration, etc. Meanwhile, the development of tourism entrepreneurship can be an important capacity in order to solve the challenges of development in these villages.Purpose of the research: Investigating the impact of tourism entrepreneurship indicators on sustainable rural development in Ardel county is the main goal of this research.

    Methodology

    This research was done with a combination of survey and descriptive-analytical methods. The statistical population includes 7574 heads of households and Using Sample Power software, 220 people were considered as a statistical sample. The main tool for collecting field data is a questionnaire whose validity and reliability have been confirmed. A stratified sampling method was used to distribute the questionnaires. Questionnaires were distributed among 18 villages of Ardal county, which were selected purposefully and the final sampling was done by simple random method. SPSS software was used for experiment and data analysis.Geographical area of research: The geographical territory of this study is Ardel county located in Chaharmahal and Bakhtiari province.

    Results and discussion

    The findings showed that in the fitted regression model, the independent variables of the research explain 36% of the variable of sustainable rural development. Among the indicators of tourism entrepreneurship, the social-cultural compatibility index with a beta coefficient of 0.556 has had the greatest effect on sustainable rural development.

    Conclusion

    Considering that tourism entrepreneurship has an effect on sustainable rural development, it seems necessary and logical to develop and promote tourism entrepreneurship through the support of the public and private sectors, taking into account the active participation of villagers in this process. Because by following this process, sustainable rural development can be strengthened.

    Keywords: Tourism Entrepreneurship, Sustainable Rural Development, nomadic territories, Ardal County
  • Davood Shahraki, Maryam Karimian Bostani *, Sayyid Gholamreza Miri Pages 77-90
    Introduction

    Today, common borders between countries are different interactive opportunities related to economic, political, cultural and social actions; Such potentials have caused border areas and border effects to be considered in economic, social and environmental development research, Because this inference and impression has been created that these special geographical areas cause compatibility, economic homogeneity, stabilization of security and stability of the surrounding areas.The purpose of the research: The purpose of this research is to Evaluating the position of the border in the economic stability of border areas in the nomads' territory (Case Study: Zahak, Hirmand and Nimrooz counties).

    Methodology

    This research, in terms of its purpose, is a part of applied research and has an analytical-descriptive nature. The research tools are interviews and questionnaires. The statistical population of the quantitative part of the research includes the residents of Zahak, Hirmand and Nimrooz counties, with a total population of 186,564 people, and the sample size was determined using Cochran's formula (383 people). This number was divided between the studied counties according to the population. Also, to select the sample population of the qualitative section, the purposeful sampling method was used, and a total of 50 people were selected as the sample population. Finally, SPSS software and methods (Delphi, Grounded Theory) and Morris Davis were used to analyze the data.Geographical area of research: The Geographical area of research includes the areas located in the t nomads' territory in Sistan region (Zahak, Hirmand and Nimrooz counties).

    Results and discussion

    From the results of the interviews using the grounded theory method, in order to identify economic items, indicators and components with emphasis on the role of the border, 39 items, 11 indicators and 5 components (increase in job opportunities, economic growth in the region, production and increase in income, increase in Economic recovery against crises caused by drought and... and business development (entrepreneurship on a micro and macro scale) were extracted. Also, the results of the Morris Davis test, in order to investigate the range of stability and instability of the cities in the investigated dimensions, showed that the economic stability of all three cities under study are at a semi-stable level.

    Conclusion

    Considering that the economic stability of the investigated area is at a semi-stable level, therefore, specific strategies to achieve sustainable economic development in the nomads' territory with an emphasis on the position of the border depend on identifying and Investigating input potentials through qualitative and comprehensive studies, along with a series of management planning, such as explaining related laws and regulations, as well as organizing border economic facilities and their executive mechanisms.

    Keywords: Border location, economic stability, Nomads' territory, Zahak, Hirmand, Nimrooz counties
  • Arastoo Yari Hesar, Bahram Imani *, Mohsen Saeidi Pages 91-104
    Introduction 

    The nomadic community of Iran as a social reality is part of the historical, political and cultural structure and an active member of the national community. However, studies show that the nomadic livelihood pattern is in crisis. If this instability continues due to lack of enjoyment, national development will also be jeopardized. The statistical population of the study is nomadic and settled nomads of Gheshlagh village, Abesh Ahmad district, Kalibar city.

    Methodology

    The sample population was 290 people according to Cochran sampling method for nomadic tribes and 40 people for settled nomads (Celine) and the questionnaires were randomly distributed among the heads of households. One-way t-test and Pearson correlation were used to analyze the data

    Geographical area of research :

    The geographical scope of the research is Gheshlagh village, Abesh Ahmad district, Kalibar city.

    Results and discussion

    The results of the one-sample T method showed that the quality of life of nomadic tribes (with an average of 2.97) is lower than the theoretical average (3) and is down to average. Also, the quality of livelihood of the settled nomads (with an average of 3.55) is higher than the theoretical average (3) and is on average rising.

    Conclusion

    The results of Pearson correlation test also showed a significant relationship between the studied variables with the quality of life of nomadic and settled nomads. According to the obtained results, it can be acknowledged that the living conditions of the settled nomads compared to the nomadic tribes in Gheshlagh village of Abesh Ahmad district of Kalibar city are in a good conditionConclusion  The results of Pearson correlation test also showed a significant relationship between the studied variables with the quality of life of nomadic and settled nomads. According to the obtained results, it can be acknowledged that the living conditions of the settled nomads compared to the nomadic tribes in Gheshlagh village of Abesh Ahmad district of Kalibar city are in a good condition

    Keywords: quality of livelihood, nomads housing, nomads Celine, Abshahmad
  • Leili Moradi, Mohammadbaset Ghoreshi *, Timur Amar, Parviz Rezaei Pages 105-116
    Introduction

    The spatial stability of the village is nothing but creating a comfortable living space for the villagers.In addition, preventing the wastage of territorial resources, human resources and capital resources in the discussion of spatial sustainability is of interest to researchers.Achieving such a demand is possible through carrying out the Conductor project in the village.

    Methodology

    The aim of the research is to evaluate the role of the rural guide plan on the spatial stability of the villages of Abdanan city.

    Research methodology

    This research is "applied" in terms of purpose and "analytical descriptive" in terms of method. In this research, the library method and field observations have been used to collect the information needed for the research.The statistical community of the research includes 16 villages of Abadanan city located in Ilam province, where the Conductor Design has been implemented.

    Geographical area of research:

    Abdanan city with an area of 2,919 km2 is located in the south and southeast of Ilam province and is bounded from the north by Zarinabad and Badra cities, from the south by Khuzestan province and Dezful city, from the east by Dera Shahr city, and from the west by Dehlran city.

    Results and discussion

    To evaluate the effects of Conductor Design implemented on the spatial stability of sample villages, population indicators, activity, spatial interactions and communication (hierarchy of settlements) and participation have been used.The impact of the housing dimension on the quality of life of the villagers based on the Conductor Design has been more than other dimensions.In the opinion of the people, participation has been the second most influential aspect.The dimensions of the road network, land use and services, and spatial interactions and communications were placed in the next positions from the implementation of the Conductor Design on the quality of life.

    Keywords: Village, Conductor Design, Spatial Sustainability, Rural development, Abdanan County
  • Seyyed Mohammad Mirtaghian Rudsari * Pages 117-132
    Introduction

    There are many resources and capacities for the development of nomadic tourism in Iran, which have been neglected in terms of implementation and research. The necessity of examining the process of scientific research in any field of knowledge is due to the importance of presenting a clear picture of the scientific course of these researches and identifying research gaps in that field of knowledge.Purpose of the research: The purpose of this research is to describe and analyze the content of Iranian nomadic tourism researches.

    Methodology

    The current research is descriptive-exploratory in terms of its purpose, in terms of the nature of the data, it is qualitative based on archival secondary data, and in terms of analysis, it is quantitative based on quantitative content analysis. The statistical population of the research includes all scientific articles and theses that have been published focusing on nomadic tourism. Upon receiving the files of these studies, they were combined and analyzed based on the research questions using SPSS22 and Microsoft-Excel 2016 software.Geographical area of research: The current research does not have a specific geographical area and with the approach of documentary-archival review, it has considered all the researches in the field of nomadic tourism.

    Results and discussion

    The number of nomadic tourism researches is 68, and its beginning dates back to 1386. In 1400 and 1401, the largest number of it was published, but in 1402, it faced a significant decrease. 53% of the researches have been published in the geographical field. The most academic specialization has been combined (interdisciplinary) and geographical.The most subject trends are related to planning issues, capacity measurement of resources in nomadic regions and communities, and the effects of nomadic tourism, and most study approaches are related to scientific and knowledge-oriented approaches. Nomadic tourism is more related to the approaches of natural-cultural tourism, rural tourism and the construction of eco-residence. Qashqai and Bakhtiari tribes and Fars and Chaharmahal and Bakhtiari provinces were considered more than others in these studies. Most of the researches have used the quantitative method. The impactful role of nomadic tourism has been more pronounced and these researches have been conducted mostly from the supply-side.

    Conclusion

    As a general conclusion, the researchers of this field have taken the scientific and knowledge-oriented process in nomadic tourism researches and as a result policy making and the correct implementation of policies, but the process of these researches has suffered a premature decline in 1402. Practical suggestions based on findings and results were presented to the extent of adaptation by researchers in order to modify previous approaches or start new researches in this field.

    Keywords: Tourism Research, Pastoral Nomad, Nomadic Territory, Community, Nomadic tourism, Iran’s Nomad
  • Mashood Safari Ali Akbari * Pages 133-148
    Introduction

    Nomads are one of the most important producer communities in any country. This society in Iran has always formed an important part of the society due to its role in different periods of time. Over the past few decades, due to special decisions and planning for the nomadic community, a large part of them have been settled and this has had different effects on this community.Purpose of the research: The purpose of this research is to investigate the effects of settlement on the economic status of the nomadic community and to explain the effective factors in improving the current situation.

    Methodology

    The research method is descriptive-analytical and based on data collection through survey. The statistical population of the research is made up of the nomads of Kermanshah province, which according to the limitations of the research, 381 people were determined as the sample size based on Cochran's formula. The validity of the questionnaire was confirmed through the elites and the reliability was also confirmed by completing 30 questionnaires and calculating the results through the Cronbach's coefficient of more than 0.70.Geographical area: The geographical area of the research is the nomadic areas of Kermanshah province, including Kalhor, Karand and Salas nomads.

    Findings and discussion

    The result of the Wilcoxon test showed that the economic effects of accommodation were significant at a level less than 0.05. According to the test average (3.302), the effects of accommodation have been evaluated as significant and positive from an economic point of view. Also, the result of the binomial test at the service level indicates the significance of the test at a level less than 0.05. The average equal to 3.883 confirms that the nomads' enjoyment of various services has improved after settlement. In this context, access to healthcare services with an average of 4.532 has the best status. Also, the result of structural equation modeling showed that 18 factors have been effective in improving the economic condition of settled nomads in the current situation by 58%. In this context, the most influential factor is related to the implementation of nomadic tourism projects such as accommodation and... with an explanation of 0.90.

    Results

    Overall, the effects of accommodation have been evaluated positively; Although some economic indicators were in a better condition before the settlement, their analysis shows the dependence and unbreakable link with the life of the nomads.

    Keywords: Economic Situation, settlement of nomads, Optimal Strategies, Kermanshah province