فهرست مطالب

نشریه دستاوردهای نوین در حقوق عمومی
پیاپی 5 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هدیه سادات میرترابی*، احسان آقامحمدآقایی صفحات 1-21

    پرداختن به ساختار حقوقی مقامات رسمی و قانونی در نظام های سیاسی، پرسشی است که پاسخ به آن را با تامل در اندیشه فلسفی- سیاسی تفکیک قوا و همچنین واکاوی متن قانون اساسی نظام های سیاسی می توان دریافت. در نظام ریاستی آمریکا، رییس جمهوری به عنوان مظهر وحدت به شمار آمده و از برتری محرزی نسبت به روسای دیگر قوا برخوردار است. همچنین، قدرت فوق العاده ای به رییس جمهوری در امور: اجرای قوانین و نظارت بر حسن اجرای آن، هدایت سیاست خارجی کشور و فرماندهی نیروهای مسلح اعطاء شده است. این در حالی است که در نظام حقوقی ایران بنابراقتضایات قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مقام رهبری، در جایگاه عالی ترین مقام رسمی و سیاسی قانون اساسی قرار دارند. در این میان، بافت و ساختار قانون اساسی نیز، چنین انشا شده که نه تنها به موارد مذکور در اصول 110 و 112 محدود نمی گردد، بلکه هر امری از امور عمومی را، مشروط به آنکه در چهارچوب موازین اسلامی و موکول به رعایت مصالح عمومی باشد، شامل حوزه اختیارات یاد شده می داند. مقاله حاضر با نظر به ساختار سیاسی دو نظام حقوقی ایران و ایالات متحده، به ارزیابی این دو مقام از دریچه قانون اساسی می پردازد.

  • سیده نیکو موسوی داویجانی، خیرالله پروین*، عبدالکریم شاحیدر صفحات 22-55

    محیط زیست و پالایندگی آن بدون تردید یکی از ضروریات حفظ بقای حیات در زیست کره محسوب می شود. از آنجا که بحران زیست محیطی ناشی از رفتارهای علیه محیط زیست به عنوان یک معضل در سطح بین المللی بوده است مراجع بین المللی به ویژه سازمان ملل متحد تلاش خود را برای حفاظت و حمایت از محیط زیست، کاهش میزان آلودگی و پایین آوردن گسترده صدمات وارده بر آن آغاز کردند که در این میان می توان به برگزاری کنفرانس های مهم جهانی مانند کنفرانس 1972 محیط زیست و انسانی در سوید و کنفرانس 1992 محیط زیست و توسعه در برزیل، تدوین برنامه تسهیلات جهانی محیط زیست، اساسنامه دادگاه نورنبرگ 1945 و نیز اساسنامه 1998 دیوان بین المللی کیفری اشاره نمود.در کنار مفهوم محیط زیست،توسعه پایدار عبارتی است که امروزه گوش همه انسانها با آن آشناست، لذا یکی از الزامات توسعه پایدار این است که محیط زیست و منابع طبیعی به عنوان میراث جمعی بشریت به گونه ای محافظت شود که علاوه بر پاسخگویی به نیازهای نسل حاضر، ظرفیت پاسخ دهی به نیازهای نسلهای آینده را نیز داشته باشد ،بنابراین توسعه را زمانی پایدار می خوانیم که مخرب نباشد و امکان حفظ منابع را برای آیندگان فراهم آورد.و از آنجه که یکی از مهم ترین الزامات برای قرار گرفتن در مدار توسعه پایدار توجه به تعادل بخشی و تخصیص بهینه منابع بین مناطق برای رسیدن به توسعه پایدار است.از سوی دیگر افرایش ،جمعیت رشد اقتصاد فعالیتهای صنعتی و پیشرفتهای حاصل از فن آوری ها موجب شده تا بشر جهت

  • زهره بهرامی، داود مدنی*، محمود قیوم زاده صفحات 56-81

    زبان شناسی حقوقی، شاخه ای نوین و میان رشته ای از زبان شناسی کاربردی و حقوق است که با استفاده از ابزارهای زبانی و شواهد زبان شناختی به تجزیه و تحلیل کارشناسنانه متون گفتاری و نوشتاری می پردازد و در عصر حاضر معناشناسی و تحلیل گفتمان در بهبود شهادت قضایی کارایی بیشتری دارد. به همین دلیل نگارنده با استفاده از اصول گرایس آن را به روش کتابخانه ای و با رویکرد توصیفی - تحلیلی مورد بحث و بررسی قرار داده و نتایج مقاله بیانگر آن است که: تحلیل شهادت شاهد با کمک ابزارها و اصول مختلف از جمله «اصول همکاری گرایس» میسر می شود از آنجا که شاهد در بازجویی به دنبال آن است که شهادت را به نفع خود و خواهان پیش ببرد، و با نقض اصل گرایس، دچار تناقض گویی در ادای شهادت می شود، اما محاکم قضایی با استفاده از اصول زبان شناختی به ویژه اصل گرایس، اجازه نمی دهند که شاهد پیوسته موضوع را مطابق میل خود تغییر یا پیش ببرد، یا قضایا را طبق دلخواه و به نفع خود پیش ببرد. بررسی پرونده های مربوط به شهادت قضایی بیانگر آن است که شهود هنگام دروغ گفتن بیشترین استفاده را از وجهیت و پیش فرض دارند و کمترین استفاده آنها از ارجاع و استنباط و معانی ذهنی است.

  • اکبر ساوری*، سمانه رحمتی فر، شهرام زرنشان صفحات 82-101

    تشکیل امارت اسلامی افغانستان، از سوی گروه طالبان در این کشور، علی رغم تصرف کامل خاک این کشور و نیز تسلط بر مردم و نهادهای عمومی، چالش های فراوانی را برای جامعه بین المللی به وجود آورده است. این گروه در دوره جدید تسلط و حاکم شدن بر افغانستان (2021)، کماکان روش های پیشین خود را در مواجهه با مردم و همسایگان در پیش گرفته است، که تحت تاثیر افکار عمومی جهانی و نگرانی های امنیتی سایر دولت ها و نهادهای بین المللی، بحران مشروعیت را نیز برای این دولت به همراه داشته است. در واقع این مساله که تمایل و توانایی طالبان در رعایت تعهدات بین المللی، در برابر مردم افغانستان و در برابر جامعه جهانی، چه مواضعی را به دنبال خواهد داشت، پرسش اصلی پژوهش حاضر را ایجاد کرده است؛ حقوق بین الملل سنتی و نوین، چه موضعی در قبال شناسایی و عملکرد امارت اسلامی افغانستان (دولت طالبان) دارد؟ روش بررسی این پژوهش، تطبیقی-توصیفی است و شیوه گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای می باشد. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که: مولفه های مشروعیت یک دولت از منظر حقوق بین الملل نوین، نسبت به دوره پیش از خود، یعنی حقوق بین الملل کلاسیک، تفاوت های آشکاری یافته است و جامعه بین المللی، تا رفع نگرانی های حقوق بشری و بشردوستانه، نگرانی های امنیتی و بیم از اقدامات تروریستی، شناسایی حق مردم در تعیین سرنوشت و اعمال شیوه های حکمرانی خوب و معیارهای شناخته شده بین المللی، دولت اسلامی طالبان را به رسمیت نخواهد شناخت.

  • حسن خسروی، محمدجواد حسینی* صفحات 102-122

    همزمانی ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام و به عضویت درآمدن توامان همان فرد به عنوان فقیه شورای نگهبان باتوجه به قانون اساسی مسایل جدیدی در چگونگی روابط بین نهادهای حقوقی_سیاسی ایران ایجاد می نماید. هرچند در خموشی قانون اساسی، آییننامه های داخلی مجلس، شورای نگهبان و مجمع مغایرتی مشاهده نمی شود اما این انتصاب پرسشها و فروضی در مرحله اجرای قانون اساسی مطرح می نماید که با بعضی از اصول کلی حقوقی مانند اصل بیطرفی مرجع حل اختلاف ناهمخوانی دارد. با مداقه در قانون اساسی ملاحظه می شود که بسیاری از اصول گنجایی این انتصاب را ندارند و در مواجهه با آن خاموش هستند. دستاوردهای این تحقیق نشان دهنده سنگینی کفه ترازو به نفع فقهای شورای نگهبان در مجمع، زیرسوال رفتن بیطرفی به هنگام بررسی موارد اختلاف و کثرت و صعوبت انجام وظایف این دو جایگاه برای یک فرد است. عدم توجه محافل حقوقی به این انتصاب و چالشهای آن سبب تدقیق بیشتر نویسندگان گردیده و نوآوری تحقیق در تبیین روابط جدید و مبهم میان این سه نهاد نهفته است. تحلیل چگونگی این روابط و تلاقی کارویژه های آنها با یکدیگر مساله مورد بحث این مقاله است. توجه به قاعده بیطرفی مرجع حل اختلاف و منع جمع مشاغل نکته مغفول دیگری است که مورد توجه قرار گرفته و می توان این مقاله را سرآغازی بر تمرکز بر نحوه انتصاب مقامات سیاسی کشور و جایگاه و تعاملات آنها با یکدیگر دانست و پرتو این گونه مطالعات عملکرد صاحبان این پست ها را مورد ارزیابی و داوری عموم قرار داد.

  • سمیرا تاج خراسانی، غلامحسین مسعود*، محسن شکرچی زاده صفحات 123-146

    رفاه اجتماعی تعبیری است معطوف به وضعیت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی که حفظ کرامت انسانی و مسیولیت پذیری افراد جامعه، در قبال یکدیگر و ارتقای توانمندی ها، از اهداف آن است. رفاه اجتماعی در هر جامعه از اساسی ترین نیازهای اجتماعی است که افراد جامعه باید از آن برخوردار باشند. در واقع یکی از وظایف اصلی هر دولتی تامین رفاه شهروندان است. از دیدگاه حقوقی تاثیر اصل رفاه اجتماعی در نظام حقوقی کشورها را می توان هم در سطح کلان و هم در سطح خرد مورد بررسی قرار داد. در حمایت از حقوق شهروندی، می توان به فعالیت های موثر و مفید کمیسیون حقوق بشر اسامی، دیوان عدالت اداری، سازمانهای بازرسی کل کشور و نیز، کمیسیون اصل 90 مجلس و تاسیس یک نهاد ملی (ماده 99 قانون شهروندی) که وظیفه آن، آموزش و ترویج حقوق شهروندی، اطلاع رسانی داخلی و بین المللی و نیز حمایت از فرد و جامعه جهت اجرای دقیق و کامل حقوق شهروندی و نظارت بر اجرای قانون حقوق شهروندی و بررسی شکایات دریافتی است، اشاره کرد. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد رفاه اجتماعی در حقوق ایران، با سایر حق های بشری در ارتباط است، ودر محورهای مختلف مدنی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، حق بر غذا، مسکن و پوشاک و... ظاهر می گردد. ایجاد رفاه اجتماعی موجبات رضایت شهروندان را فراهم می آورد. سوال اصلی این است که شاخص های رضایت شهروندان براساس منشور حقوق شهروندی چیست؟ در این پژوهش روش تحقیق توصیفی-تحلیلی می باشد.

|
  • Pages 1-21

    Referring to the legal structure of official and legal authorities in political systems is a question that can be answered by reflecting on the philosophical-political thought of the separation of powers and also by analyzing the text of the constitution of political systems. In the American presidential system, the president is considered as the embodiment of unity and has a clear superiority over other heads of state. Also, extraordinary power has been given to the president in the following matters: implementing laws and monitoring their good implementation, directing the country's foreign policy and commanding the armed forces. This is despite the fact that in Iran's legal system, according to the requirements of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, the position of leadership is the highest official and political position of the Constitution. In the meantime, the texture and structure of the constitution has been composed in such a way that it is not only limited to the cases mentioned in principles 110 and 112, but also any matter of public affairs, provided that it is within the framework of Islamic standards and is subject to public interest. be included in the aforementioned authority. Considering the political structure of the two legal systems of Iran and the United States, this article evaluates these two authorities through the lens of the Constitution.

  • Pages 22-55

    Development is a multidimensional and complex category whose importance has doubled with the progress and industrialization of countries. In this regard, the protection of the environment and the reasonable and fair use of resources in order to achieve a sustainable future, according to which the rights of future generations are guaranteed, is considered the duty of the international community. The concept of sustainable development and the environment in the framework of the rights of future generations, which first entered the field of international law with the adoption of the United Nations Charter in 1945 and subsequently developed in international environmental law with the issuance of the Stockholm Declaration of 1972, is significant. However, the concept of "rights of future generations" as a moral or normative principle faces many ambiguities. In this research, by reviewing the available texts and library documents, the policies of the organizations and institutions of the international community on sustainable development and the environment have been investigated. Reference to future generations has been made in a wide range of national and international legal documents, including treaties, declarations, conventions and constitutions, and national institutions have also been established in various jurisdictions with the authority to protect the interests of future generations. Most of the legal documents, both national and international, refer to the rights of future generations, such as the Stockholm Declaration and other documents. It must be said that it is very important for the earth and humanity that the present institutions learn to respect the

  • Pages 56-81

    Legal linguistics is a new and interdisciplinary branch of applied linguistics and law, which uses linguistic tools and linguistic evidence to analyze spoken and written texts by experts, and in today's era, semantics and discourse analysis are more effective in improving judicial testimony. For this reason, the author has discussed and examined it using Grice's principles in a library method and with a descriptive-analytical approach, and the results of the article indicate that: the analysis of witness testimony with the help of various tools and principles, including "Grice's principles of cooperation" It is possible because the witness in the interrogation seeks to advance the testimony in favor of himself and the petitioner, and by violating the principle of Grice, he suffers contradictions in his testimony, but judicial courts, using linguistic principles, especially the principle of Grice, allow They don't allow the witness to continuously change or advance the subject according to his wish, or to advance the cases according to his wish and in his own interest. Examining the cases related to judicial testimony shows that when lying, witnesses make the most use of appearance and presumption, and the least they use is reference, inference, and subjective meanings.

  • Pages 82-101

    The establishment of the Islamic Emirate of Afghanistan by the Taliban group in this country, despite the complete occupation of the country's territory and the domination over the people and public institutions, has created many challenges for the international community. In the new era of dominating and ruling Afghanistan (2021), this group has continued its previous methods in facing the people and neighbors, which is influenced by global public opinion and the security concerns of other governments and institutions. Internationally, it has also brought legitimacy crisis for this government. In fact, the question of what the Taliban's willingness and ability to comply with international commitments will lead to, in front of the Afghan people and the international community, has created the main question of the current research; what is the position of traditional and modern international law regarding the recognition and performance of the Islamic Emirate of Afghanistan (Taliban government)? The research method of this survey is comparative-descriptive and the method of collecting data is library. The result of this research shows that: the components of the legitimacy of a state from the view point of modern international law, compared to the era before it, i.e. classical international law, have found obvious differences, and the international community, until Resolving human rights and humanitarian concerns, security concerns and fear of terrorist acts, recognizing people's right to self-determination and applying good governance practices and internationally well-known standards, will not recognize the Islamic government of Taliban.

  • Pages 102-122

    The simultaneity of the chairmanship of the Expediency Council and the twin membership of the same person as a jurist of the Guardian Council, according to the constitution, creates new issues in the relationship between legal and political institutions of Iran. Although there is no contradiction in the silence of the Constitution, the internal regulations of the Parliament, the Guardian Council, and the Assembly, this appointment raises questions and assumptions in the implementation stage of the Constitution, which is inconsistent with some general legal principles, such as the principle of neutrality of the dispute resolution authority. It can be observed by looking at the constitution that many principles do not have the capacity of this appointment and are silent in the face of it. The results of this research show the weight of the scales in favor of the jurists of the Guardian Council in the Assembly, the questioning of impartiality when examining cases of disagreement and plurality and the difficulty of performing the duties of these two positions for one person.The lack of attention of the legal circles to this appointment and its challenges has caused the authors to scrutinize more, and the innovation of the research lies in the explanation of the new and ambiguous relationships between these three institutions.

  • Pages 123-146

    Social welfare is an interpretation aimed at the economic, social and political situation, which aims to preserve human dignity and the responsibility of society members towards each other and to improve their abilities. Social welfare in any society is one of the most basic social needs that society members should enjoy. In fact, one of the main duties of any government is to ensure the welfare of citizens. In support of citizenship rights, we can refer to the effective and useful activities of the Human Rights Commission of Esami, the Court of Administrative Justice, the inspection organizations of the country as well as the commission of Article 90 of the Parliament and the establishment of a national institution (Article 99 of the Citizenship Law) whose duty is Education and promotion of citizenship rights, domestic and international information, as well as support for the individual and society for the accurate and complete implementation of citizenship rights, monitoring the implementation of the citizenship rights law and investigating the complaints received, he pointed out. The results of the present research show that social welfare in Iranian law is related to other human rights, and it appears in various civil, economic, social, political, cultural axes, the right to food, housing and clothing, etc. be made The creation of social welfare causes the satisfaction of citizens. The main question is what are the indicators of citizens' satisfaction based on the Charter of Citizen Rights? In this research, the research method is descriptive-analytical.