فهرست مطالب

دستاوردهای نوین در حقوق عمومی - پیاپی 8 (زمستان 1402)

نشریه دستاوردهای نوین در حقوق عمومی
پیاپی 8 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کریم محمدی، هیبت الله نژندی منش*، سوده شاملو صفحات 1-19

    بسیاری از درگیری های مرگبار و دیگر فجایع انسانی، در قلمرو و حیطه ی اقتدار حاکمیت ملی شکل می گیرد. دکترین «مسیولیت حمایت»، مسیولیت اولیه پیشگیری از وقوع بحران های انسانی را به عهده ی دولت ها گذاشته است و دولت ها باید دست به یک سری اقدامات بنیادین (ساختاری) بزنند که اگر انجام شوند اصلا بحرانی شکل نمی گیرد و اگر هم بحرانی ایجاد شود، یک دست تعدیل های ساختاری طولانی مدتی صورت می گیرد تا بحران مجددا عود نکند.ریشه ی بسیاری از بحران های انسانی، ناشی از تبعیض های ناروا، فقر و عقب ماندگی اجتماعی، سیاسی و اقتصادی است. بنابراین، این پرسش مطرح می شود که مهمترین اقدامات پیشگیرانه ی بنیادین که بر عهده ی حاکمیت است، کدامند؟ یافته های این پژوهش آن است که، تلاش دولت ها برای تامین حکمرانی خوب، رعایت حقوق بشر، ارتقای توسعه ی اجتماعی و اقتصادی، تقویت احساس همبستگی میان اقوام و گروه ها، جلوگیری از تخریب محیط زیست و تامین امنیت عمومی،از مهمترین اقدامات پیشگیرانه هستند که باید بیشترین امکانات و منابع به آنها اختصاص داده شود. پیشگیری از درگیری و بروز فجایع انسانی، صرفا یک امر ملی یا محلی نیست، موفقیت در امر پیشگیری غالبا مستلزم حمایت قوی از سوی جامعه بین المللی است.

    کلیدواژگان: مسئولیت حمایت، مداخله ی بشردوستانه، مسئولیت پیشگیری، اقدامات پیشگیرانه، مسئولیت دولت ها، مسئولیت جامعه ی بین المللی
  • محمد ماسوری*، آزاده میرزایی، الناز هروی صفحات 20-36
    حقوق بین الملل محیط زیست دریایی از گرایش های حقوق بین الملل میباشد که سعی بر آن دارد تادولتها را ملزم به رعایت قوانین لازم و اقدامات مورد نیاز در جهت نگهداری از منابع زیستی، موجودات و سلامت دریاها مینماید.  وجود منابع غنی نفت و گاز در منطقه حساس و استراتژیک خلیج فارس و ویژگی های زیست محیطی آن، این منطقه را به عنوان یکی از مهم ترین مناطق راهبردی جهان شناسانده است که در معرض آلودگی و تخریب شدید از نظر زیست محیطی قرار دارد. ایجاد این آلودگی ها بایستی برای کشور آلوده کننده مسیولیت مدنی تحت عنوان مسیولیت بین المللی را در پی داشته باشد که تاسیس سازمانی به نام راپمی نیز به همین منظور بوده است. در این مقاله سعی بر آن بوده است که با تلفیقی از مواد کمیسیون حقوق بشر و کنوانسیون کویت 1978 به این مسیله بپردازیم که اگر دولتی بر اثر استخراج نفت و گاز، منجر به وارد آمدن آلودگی های زیست محیطی به خلیج فارس شود، مسیولیت آن کشور در قبال سایر کشورها به چه نحو است؟ این مسیولیت را که میتوان آن را "مسیولیت حقوق بین الملل محیط زیست دریایی برای آنکه نمود بیشترو واقعی تر پیدا کند نیازمند برگزاری گردهمایی ها و نشستهای بین المللی بیشتری میباشد.
    کلیدواژگان: مسئولیت بین المللی، آلودگی، محیط زیست، نفت، حقوق بین الملل، حقوق بین الملل محیط زیست، حقوق بین الملل محیط زیست دریایی
  • علیرضا کشتکار، مسعود راعی دهقی*، منوچهر توسلی نائینی صفحات 37-65

    یکی از انواع گردشگری ها، گردشگری مذهبی است که به دلایل مختلفی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. چرا که گردشگر مذهبی با توجه به اینکه در برابر آن عقاید مختلف و بعضا حتی معاندی وجود دارد، که این امر نشات گرفته از باورهای مذهبی آنان بوده، آنچنان که علاوه بر مال، جان آنان را نیز به مخاطره می اندازد. حال هدف از این پژوهش ضمن بررسی ظرفیت های موجود حقوقی و قابلیت های که در قواعد و ضوابط دادگاه های منطقه ای حاکم است، مشخص گردد آیا امکان حمایت از گردشگر مذهبی با ارایه دادخواست های حقوقی و یا ارایه شکایات کیفری وجود دارد یا خیر؟ دراین مقاله به منظور رسیدن به هدف از روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی استفاده شده است. نهایتا نیز نتایج این تحقیق با بیان و تشریح قواعد و ضوابط حاکم بر دادگاه های منطقه ای نشان داد، که گردشگر مذهبی و یا دولتمردان آنان با استفاده از ظرفیت های حقوقی و کیفری در قالب قواعد وضوابط حاکم بر دادگاه های منطقه ای قادرند بسیاری از تنش های سیاسی، اقتصادی در جهان را نه تنها کاهش داده، بلکه موجبات احیاءبخشی از حقوق تضییع شده و همچنین پیشگیری از تکرار موضوعات مشابه در آتی را فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: گردشگر مذهبی، ظرفیت های حمایتی، دادگاه های منطقه ای
  • پرویز کهندل، معین صباحی*، طیبه بلوردی، ابوالفضل جعفرقلی خانی صفحات 66-86

    بررسی ها نشان می دهد که هیات دولت از دیر باز همواره به دنبال قضازدایی و درونی کردن شیوه حل و فصل سریع، تخصصی، قانونمند و بدون هزینه اختلافات با ماهیت غیر قضایی بین دستگاه های اجرایی تحت مدیریت خود با سازوکارهای داخلی قوه مجریه در چارچوب اصل 134 و با رعایت اصل 159 قانون اساسی بوده است و این سیاست را در قالب مصوبات هیات وزیران و با تدوین آیین نامه چگونگی رفع اختلاف بین دستگاه های اجرایی توسط استانداران و معاونت حقوقی رییس جمهور و درج ممنوعیت پرداخت وجوه دولتی برای طرح اختلافات بین وزارتخانه ها و موسسات دولتی درمراجع قضایی در ضوابط بودجه سالانه کشور تعقیب وعملیاتی نموده است. با این وجود به لحاظ نبود زیر ساخت های قانونی و همچنین عدم پیش بینی تشکیلات اداری واجرایی منسجم در استانداری ها، نتایج مطلوب و قابل توجهی حاصل نشده است. لذا در این پژوهش که به روش کتابخانه ای و به شکل توصیفی - تحلیلی تنظیم گردیده، ضمن شناسایی موانع، نقاط قوت و ضعف، ابهام ،سکوت، تناقض و تعارض در قوانین و مقررات موجود، سعی کرده ایم راهکارهایی را به منظور توانمندسازی، اصلاح و بازنگری در فرایند قانونی حل و فصل اختلافات دستگاه های اجرایی با ساز وکارهای درونی قوه مجریه ارایه نماییم.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: استاندار، حل و فصل اختلافات، دستگاه اجرایی، دستگاه دولتی، قضازدایی، هیات وزیران
  • فرزانه دشتی*، احسان رهام صفحات 87-97
    حق بر محیط زیست سالم به عنوان یکی از حق های بنیادین و اساسی بشر می باشد. این حق در واقع انعکاس دهنده ارزش های والایی همچون حق حیات، حق سلامتی و حق زندگی با استاندارد می باشد و ارتباط تنگاتنگی با پیش شرط های تداوم حیات نسل کنونی و نسل های آینده دارد. به واقع، این حق متناسب با اقتضایات جمعی است و امروزه ضرورت مطرح شدن این حق، موجب گردیده تا توجه بیشتری نسبت به آن صورت گیرد. در همین راستا بسیاری از اسناد بین المللی اعم از الزام آور و غیر الزام-آور نظیر اعلامیه جهانی حقوق بشر، میثاق حقوق مدنی و سیاسی و میثاق حقوق اقتصادی اجتماعی و فرهنگی به صورت صریح و تلویحی حق بر محیط زیست سالم را مورد تاکید قرار داده اند. در این مقاله که با روش توصیفی- تحلیلی صورت پذیرفته، سعی گردیده است که به بررسی و شناخت این حق با تاکید بر حقوق بشر بپردازیم. نتایج پژوهش حاضر بیان کننده این مسیله داست که علیرغم این که قوانین متعددی در راستای حفظ محیط زیست تصویب شده و در هر کدام از اسناد بین المللی به نوعی بر حق بر محیط زیست تاکید داشته اند، آن چنان که باید کافی نبوده است. لذا این امر مستلزم تلاشی جهانی و فراگیر برای دستیابی به یک ایده ال در این خصوص می باشد.
    کلیدواژگان: حق، محیط زیست سالم، حقوق بین الملل، حقوق بشر، دولت ها
  • اکبر ساوری، سمانه رحمتی فر*، شهرام زرنشان صفحات 97-119

    این پژوهش در جهت بررسی مشروعیت و روند تحول مفهوم مشروعیت دولت از مسیر رویه اتحادیه های منطقه ای انجام گرفته است. از آنجایی که بارزترین مولفه مشروعیت رعایت و احترام حقوق بشر است. بر این مبنا دولت بر پایه حقوق و نظم و امنیتی که برای مردم و از سوی مردم برقرار می کند،ارزیابی می شود. لذا امروزه دولت های برپا شده از راه های غیر قانونی نظیر کودتاها، تجاوزها، برقراری تبعیض های نژادی با بحران مشروعیت نزد افکار عمومی مواجه هستند.به خصوص انکه با تشکیل اتحادیه های منطقه ای مولفه های مشروعیت ملی دولتها تحول یافته است.در راستای انجام پژوهش این سوال مطرح میشود که: مولفه های مشروعیت ملی دولت در رویه اتحادیه های منطقه ای چگونه تحول یافته و چه تاثیری در حقوق بین الملل نوین داشته است . برای پاسخگویی به سوال روش پژوهش تطبیقی-توصیفی و به صورت کتابخانه ای است.نتایج حاصله از این پژوهش نشان می دهد: تنها کنترل موثر یک دولت،اساس مشروعیت ملی تلقی نمی شود بلکه روش ها و ابزارهای دموکراتیک در رسیدن به قدرت و نیز توانایی حکومت های ملی در برقراری ثبات در جامعه براساس احترام به حقوق بشر وآزادی های اساسی شهروندان در رویه اتحادیه های منطقه ای مورد شناسایی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: مشروعیت، مشروعیت ملی، رویه اتحادیه های منطقه ای، دولت، حکمرانی خوب
|
  • Karim Mohammadi, Hibatullah Nejandi Manesh *, Soudeh Shamlou Pages 1-19

    Numerous deadly conflicts and human tragedies occur in the authority domain of national sovereignty. The doctrine of "responsibility to protect" (R2P) has primarily entrusted governments with the responsibility of preventing human crises by implementing some basic (structural) measures, which, if carried out, will essentially prevent crises from happening or prevent their recurrence through a series of long-term structural adjustments. Many human crises stem from undue discrimination, poverty, and social, political, and economic inequality. A question rises here: what are the paramount fundamental preventive measures for which the government is responsible? The research findings show that the most important preventive measures to be taken by governments for good governance include respecting human rights, promoting social and economic development, promoting a sense of solidarity among ethnic groups, preventing environmental destruction, and boosting power regarding public security. Preventing conflicts and human disasters is not a mere local or national issue. Success in prevention generally requires solid support from the international community.

    Keywords: responsibility to protect, Humanitarian intervention, responsibility to prevent, preventive measures, government responsibility, responsibility of international community
  • Mohamad Masouri *, Azade Mirzaei, Elnaz Heravi Pages 20-36
    Marine environmental international law is one of the trends in international law that tries to oblige governments to comply with the necessary laws and measures needed to maintain biological resources, organisms and the health of the seas. The presence of rich oil and gas resources in the sensitive and strategic region of the Persian Gulf and its environmental characteristics have recognized this region as one of the most important strategic regions in the world, which is exposed to severe environmental pollution and destruction. . The creation of these pollutions should result in civil responsibility for the polluting country under the title of international responsibility, which was the purpose of establishing an organization called RAPMI. In this article, an attempt has been made to deal with the issue by combining the articles of the Human Rights Commission and the 1978 Kuwait Convention, that if a government causes environmental pollution to enter the Persian Gulf due to oil and gas extraction, its responsibility. How is the country compared to other countries? This responsibility, which can be called the "responsibility of international marine environmental rights, needs to hold more international gatherings and meetings in order for it to become more and more realistic.
    Keywords: international responsibility, pollution, environment, Oil, International law, environmental International law, maritine environmental International law
  • Alireza Keshtkar, Masoud Raei Dehaqi *, Manouchehr Tavasolli Naeini Pages 37-65

    One of the types of tourism is religious tourism, which has a special place for various reasons. Because religious tourism, considering that there are different opinions and sometimes even objections against it, which originates from their religious beliefs, so that in addition to their money, it also puts their lives at risk..Now, the purpose of this research is to examine the existing legal capacities and the capabilities that prevail in the rules and regulations of the regional courts. It should be determined whether it is possible to support religious tourists by submitting legal petitions or submitting criminal complaints or not? In this article, in order to achieve the goal, a descriptive analytical research method has been used. Finally, the results of this research showed by stating and explaining the rules and regulations governing the regional courts. that religious tourists or their statesmen, by using their legal and criminal capacities in the form of rules and regulations governing regional courts, are able to not only reduce many political and economic tensions in the world, Rather, they should provide the means to restore the violated rights and also prevent the repetition of similar issues in the future.

    Keywords: religious tourist, protection capacities, Regional Courts
  • Parviz Kohandel, Moein Sabahi *, Tayebe Balvardi, Abolfazl Jafargholi Khani Pages 66-86

     Investigations show that the government has long sought to de-judge and internalize the method of quick, specialized, legal and cost-free resolution of disputes of a non-judicial nature between the executive bodies under its management and the internal mechanisms of the executive branch within the framework of Article 134 and in compliance with Article 159 of the Constitution and this policy was implemented in the form of approvals of the Council of Ministers and by drafting regulations on how to resolve disputes between executive bodies by the governors and the legal assistant of the president and including the prohibition of paying government funds to raise disputes between ministries and government institutions in judicial proceedings. The country's annual budget has been followed and implemented. However, due to the lack of legal infrastructures and the lack of planning for coherent administrative and executive structures in the governorates, no significant results have been achieved. Therefore, in this research, which is organized in a descriptive-analytical and library method, while identifying the obstacles, strengths and weaknesses, ambiguity, silence, contradiction and conflict in the existing laws and regulations, we have tried to find solutions to empower, modify and revise the process. We present the law for resolving disputes between the executive bodies and the internal mechanisms of the executive branch.

    Keywords: Keywords Governor, pathology, dispute resolution, Executive, Government, Judiciary, Council of Ministers
  • Farzaneh Dashti *, Ehsan Roham Pages 87-97
    The right to a healthy environment is one of the basic human rights. This right actually reflects high values such as the right to life, the right to health, and the right to live with a standard, and it is closely related to the prerequisites for the continuation of the life of the current generation and future generations. In fact, this right is in accordance with the collective requirements and today the necessity of raising this right has caused more attention to be paid to it. In this regard, many international documents, both binding and non-binding, such as the Universal Declaration of Human Rights, the Covenant on Civil and Political Rights, and the Covenant on Economic, Social and Cultural Rights, explicitly and implicitly emphasize the right to a healthy environment. In this article, which is done with a descriptive-analytical method, we have tried to examine and recognize this right by emphasizing human rights. The results of the present research show that despite the fact that several laws have been passed in order to protect the environment and in each of the international documents the right to the environment has been emphasized in some way, it has not been enough. Therefore, this requires a global and comprehensive effort to achieve an ideal in this regard.
    Keywords: healthy environment, Human Rights, International law, governments: right
  • Akbar Saavari, Samane Rahmatifar *, Shahram Zarnashan Pages 97-119

    This research has been done to investigate the legitimacy and evolution process of the concept of government legitimacy by regional unions. Since the most obvious component of legitimacy is respect for human rights, on this basis, the government is evaluated based on the rights, discipline and security that it establishes for the people and by the people. So, nowadays the governments stablished based on illegal ways like coups, aggressions and ethnic and racial discrimination are facing the crisis of legitimacy to public opinion. Especially by formation of regional unions, the components of national legitimacy of governments have evolved.In order to carry out the research, the following question is raised: how have the components of national legitimacy of the government evolved in the procedure of regional unions and what impact has it had on modern international law? To answer this question the research method is comparative-descriptive and library-based. The result shows that not only the effective control of a government is not considered the basis of national legitimacy, but also democratic methods and tools in reaching power as well as the ability of national governments to establish stability in society based on respect for human rights and basic freedoms of citizens in the procedure of regional unions has been identified

    Keywords: : legitimation, National legitimacy, Procedure of regional unions, Government, Good governance