فهرست مطالب

نشریه تعالی منابع انسانی
سال چهارم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شادمهر زهدی، حسن امیری*، کوروش پارسا معین صفحات 1-20

    این پژوهش باهدف طراحی مدل علی عوامل سازمانی مدیریت سرمایه انسانی با رویکرد کارآفرینانه در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی انجام شد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات جزء پژوهش های آمیخته (کیفی - کمی) از نوع اکتشافی بود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل خبرگان دانشگاهی و سازمانی شامل کارشناسان مطلع به امر مدیریت سرمایه انسانی با رویکرد کارآفرینانه و در بخش کمی شامل تمامی کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه قزوین بود. حجم نمونه در بخش کیفی با اشباع نظری (20 نفر) و در بخش کمی بر اساس فرمول کوکران 335 نفر برآورد شد. ابزار گردآوری داده ها، در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی، پرسش نامه محقق ساخته بود. روایی پرسش نامه از نظر محتوایی توسط چند نفر از خبرگان، روایی همگرا از طریق محاسبه میانگین واریانس استخراج شده و روایی واگرا از طریق محاسبه جذر AVE به تایید رسید. پایایی پرسش نامه از طریق آلفای کرونباخ 86/0 به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های آلفای کرونباخ، میانگین واریانس استخراج شده، کولموگروف اسمیرنف، تحلیل عاملی تاییدی و همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد از بین 11 عامل سازمانی استخراج شده که 7 مولفه به عنوان عوامل اثرگذار مشخص شدند؛ عدالت سازمانی (903/0)، آموزش (870/0)، مزیت رقابتی (857/0)، قابلیت سازمانی (772/0)، حمایت مدیریت ارشد (747/0)، رفتار شهروندی سازمانی (611/0) و فرهنگ سازمانی (524/0) به ترتیب اولویت قرار گرفتند و از بین 4 مولفه پیامدهای سازمانی، بهبود بهره وری (738/0)، نوآوری (607/0)، عملکرد (540/0) و چابکی سازمانی (506/0) به ترتیب در اولویت هستند.

    کلیدواژگان: مدیریت سرمایه انسانی، دیدگاه منبع محور، عوامل سازمانی، رویکرد کارآفرینانه
  • محمدمهدی بلوردی، سنجر سلاجقه*، علیرضا منظری توکلی، سمانه مهدی زاده صفحات 21-45
    دولت ها به دلیل محدودیت های بودجه ای، به منظور بهره گیری از تخصص، مدیریت و تکنولوژی نوین بخش خصوصی و نیز انتقال درصد بیش تری از ریسک های پروژه به بخش خصوصی تمایل زیادی به اجرای پروژه ها از طریق مشارکت عمومی- خصوصی نشان می دهند. لذا، تحقیق حاضر به منظور شناسایی معیارهای امکان پذیری استقرار نظام مشارکت عمومی- خصوصی در ایران با رویکرد مسیولیت سازمانی نگاشته شده است و از این نظر به عنوان یک پژوهش بومی هم در سطح کاربردی و هم در سطح نظری در نوع خود جدید وحایز اهمیت است. تحقیق حاضر از حیث ماهیت، توصیفی- تحلیلی؛ از نظر هدف، کاربردی (و باید بتواند منشا سیاست گذاری و برنامه ریزی باشد) و از نظر اجرا و کنترل شرایط تحقیق، پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ی خبرگان به روش دلفی فازی می باشد. جامعه آماری پژوهش را خبرگان (مدیران، اساتید دانشگاهی، اعضای اتاق بازرگانی ایران و متخصصین حرفه پیمانکاران و کارفرمایان) تشکیل می دهند که از طریق نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند/گلوله برفی و با استفاده از روش اشباع نظری گردآوری اطلاعات صورت گرفته است. تجزیه و تحلیل مشاهدات و اطلاعات پژوهش با استفاده از نرم افزارهای تحلیل آماری Excel و SPSS انجام شده است. بر طبق یافته های تحقیق، در بخش کیفی بعد از شناسایی شاخص ها و آزمون آن، شاخص های معرفی شده اکثرا مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: امکان پذیری استقرار، نظام مشارکت، مشارکت عمومی- خصوصی، مسئولیت سازمانی
  • اکبر شیدائی حبشی، سلیمان ایران زاده*، هوشنگ تقی زاده صفحات 46-76
    هدف از تحقیق حاضر شناسایی مولفه های استراتژی توانمند سازی، رهبری تحولگرا و دلبستگی شغلی جهت استفاده در الگوی تلفیقی استراتژیک توانمندسازی منابع انسانی در شرکت های آب و فاضلاب استان های آذربایجان غربی و شرقی بر اساس رویکرد فراترکیب است. بر اساس بررسی مبانی و مرور پیشینه تحقیقات انجام شده، مشاهده می شود که بیشتر این تحقیقات به صورت مجزا، کمی و همبستگی مورد بررسی قرارگرفته است. به بیان دیگرهیچ یک از مطالعات انجام شده همانند تحقیق پیشرو، از یک الگوی جامع در فرآیند توانمندسازی منابع انسانی استفاده نکرده اند. این پژوهش از اولین مطالعاتی است که می تواند به عنوان یک مبنایی در جهت توسعه و بسط تیوریک مفاهیم مرتبط با فرآیند توانمندسازی منابع انسانی، در قالب یک الگوی تلفیقی استراتژیک توانمندسازی منابع انسانی در سازمان ها، بالاخص سازمان های صنعتی مانند شرکت های آب و فاضلاب در زمینه کاربردی و پژوهشی کمک نماید.در این تحقیق از رویکرد فراترکیب کیفی و روش باروسو و ساندولسکی، استفاده شد. بدین صورت که مولفه های مرتبط با الگوی تلفیقی با تحلیل مقالات داخلی و خارجی در یک بازه زمانی مشخص (1392- 1400) و (2013- 2021) و با استفاده از نظر خبرگان (با سابقه فعالیت در حوزه صنعت آب و فاضلاب) و بر اساس الگوریتم ارزیابی حیاتی شناسایی شد. در ادامه مدل مفهومی حاصل از روش فراترکیب و الگوریتم ارزیابی حیاتی ارایه شد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی منابع انسانی، رویکرد فراترکیب، صنعت آب و فاضلاب، الگوی تلفیقی استراتژیک
  • امیرحسین چراغیان، سید کامران یگانگی*، امیر رضا کیقبادی صفحات 76-86

    این مقاله با توجه به اینکه به ارزیابی تاثیر تنوع فعالیت ها بر عملکرد مالی بانکهای ایرانی باتاکید بر کارایی سرمایه انسانی(مطالعه موردی بانک پاسارگاد) می پردازد به لحاظ هدف کاربردی است و روش پژوهش ، از نظر تجزیه و تحلیل داده ها از نوع کمی- تحلیلی می باشد.جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان بانک پاسارگاد می باشد، و برای بدست آوردن تعداد نمونه آماری به حجم 384 نفر با استفاده از فرمول کوکران اورکات استفاده می شود. از آنجایی که جامعه آماری این پژوهش متجانس می باشد، بنابراین از روش نمونه گیری تصادفی و از طرفی چون هر یک از افراد جامعه شانس یکسانی برای انتخاب شدن دارند از نمونه گیری تصادفی ساده استفاده می نماییم.ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه است . برای بررسی روایی محتوا و روایی صوری پرسشنامه در این پژوهش از نظرات استاد راهنما و استاد مشاور محترم استفاده شده است و برای بررسی پایایی آن از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss , Smart PLS استفاده شده است .نتیجه حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داده شده است که مقدار شاخص تنوع فعالیتها 78%، کارایی سرمایه انسانی 91%و عملکرد انسانی 82%برازش مدل مناسب است که نشان از تاثیر مثبت و معنا دار تنوع فعالیتهای بانکی بر عملکرد مالی بانکها با توجه به نقش کارایی سرمایه انسانی دارد .

    کلیدواژگان: تنوع فعالیتها، عملکرد مالی بانکها، کارایی سرمایه انسانی
  • مانی آرمان*، حمیدرضا نعمت الهی، الهام تنگستانی، سید احمد موسوی صفحات 87-113

    هدف پژوهش بررسی نقش تحول دیجیتال و رهبری کارآفرینانه بر عملکرد سازمان با نقش میانجی یادگیری دو سویه است. روش پژوهش حاضر از جهت هدف، کاربردی و از نظر جمع آوری داده، توصیفی - پیمایشی از نوع همبستگی است. گردآوری داده به واسطه پرسشنامه صورت گرفت. جامعه آماری پژوهش کلیه کسب وکارهای کوچک استان بوشهر است و نمونه آماری پژوهش 50 کسب وکار در نظر گرفته شد که به هر کسب وکار 3 پرسشنامه تعلق گرفت. روایی محتوا پرسشنامه با استفاده از نظر متخصصان حوزه مدیریت و روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی قرار گرفت. روایی و پایایی پرسشنامه با بهره گیری از نرم افزار SPSS سنجش شد. ضریب آلفای کرونباخ کل پرسشنامه برابر با مقدار 95/0 به دست آمد که گویای پایایی مطلوب پرسشنامه می باشد. برای سنجش فرضیه های پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری، نرم افزار SMART PLS بهره گرفته شد. نتیجه فرضیه های پژوهش نشان دهنده آن است که تحول دیجیتال بر یادگیری دو سویه با مقدار آماره تی (74/5)، رهبری کارآفرینانه بر یادگیری دو سویه با مقدار آماره تی (56/7)، یادگیری دو سویه بر عملکرد سازمانی با مقدار آماره تی (69/13) تاثیر مثبت و معناداری دارد. هم چنین تحول دیجیتال بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی یادگیری دو سویه به مقدار آماره تی (43/5) و رهبری کارآفرینانه بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی یادگیری دو سویه به مقدار آماره تی (23/6) تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: تحول دیجیتال، رهبری کارآفرینانه، عملکرد سازمان، یادگیری دو سویه، کسب و کارهای کوچک
  • مهناز جعفری، ساسان ادیب صفحات 114-143

    پژوهش ها نشان می دهند که عوامل شایستگی های روانشناختی به صورت مستقیم و موثر بر کارایی مدیریتی در سازمان تاثیر می گذارند این پژوهش به بررسی شایستگی های روانشناختی مدیران سازمان با استفاده از روش دیمتل فازی پرداخته است. داده ها از مشارکت کنندگانی جمع آوری شدند که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند. با استفاده از ادبیات پژوهش مولفه های شایستگی های روانشناختی پس از شناسایی عوامل مورد تحلیل قرار گرفتند و با استفاده از تکنیک دیمتل فازی، روابط علی و معلولی و تاثیر عوامل مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که شایستگی های روانشناختی مدیران شامل مسوولیت پذیری ، اعتماد به نفس، ارتباطات بین فردی، خودکنترل، انعطاف پذیری، خلاقیت و ابتکار و خودپنداره می باشند در این تحقیق، مسیولیت پذیری از بیشترین تاثیر گذاری برخوردار است و ارتباطات بین فردی از بیشترین تاثیر پذیری برخوردار است. اعتماد به نفس، انعطاف پذیری، خلاقیت و ابتکار، خودپنداره، خودکنترلی نیز در درجات بعدی تاثیرگذاری قرار دارند. در این تحقیق، مسیولیت پذیری، اعتماد به نفس، خودپنداره، خودکنترلی علی بوده و انعطاف پذیری، خلاقیت و ابتکار، ارتباطات بین فردی معلول به حساب می آیند.در کل، این پژوهش نشان داد که افزایش شایستگی های روانشناختی مدیران در سازمان ها می تواند بهبود عملکرد آنها و همچنین بهبود عملکرد کل سازمان را به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: شایستگی، مسئولیت پذیری، دیمتل فازی، روانشناختی
|
  • Shadmehr Zohdi, Hassan Amiri *, Koroush Parsa Moein Pages 1-20

    This research was conducted with the aim of designing a causal model of organizational factors of human capital management with an entrepreneurial approach in the NIOPDC. In terms of purpose, the present research was practical and in terms of the method of collecting information, it was part of mixed research (qualitative-quantitative) of exploratory type. The statistical population in the qualitative part included academic and organizational experts, including experts in human capital management with an entrepreneurial approach, and in the quantitative part, it included all the employees of the NIOPDC. The sample size in the qualitative section was estimated by theoretical saturation (20 people) and in the quantitative section, 335 people were estimated based on Cochran's formula. The content validity of the questionnaire was confirmed by several experts, the convergent validity was confirmed by calculating the average variance extracted, and the divergent validity was confirmed by calculating the square root of AVE. The reliability of the questionnaire was obtained through Cronbach's alpha of 0.86. Cronbach's alpha, mean variance extracted, Kolmogorov Smirnov, confirmatory factor analysis and Pearson correlation were used to analyze the data. The results of the research showed that among the 11 extracted organizational factors, 7 components were identified as outcomes: organizational justice (0.903), training (0.870), competitive advantage (0.857), organizational capability (0.772). ), senior management support (0.747), organizational citizenship behavior (0.611) and organizational culture (0.524) were prioritized respectively, and among the 4 components of organizational outcomes, productivity improvement (0.738), innovation (0.607), performance (0.540) and organizational agility (0.506) are priorities, respectively.

    Keywords: Human capital management, resource-oriented perspective, Organizational Factors, Entrepreneurial Approach
  • Mohammadmahdi Balvardi, Sanjar Salajegheh *, Alireza Manzari Tavakkoli, Samaneh Mehdizadeh Pages 21-45
    The principal goal of this research is to identify the possibility criteria of installing the public-private partnership system in Iran with organizational accountability approach. This research is a descriptive survey and the data gathering tool is expert query by Fuzzy-Delphi technique. The statistical population includes experts such as directors/managers, university professors, Iran merchandise room members and career experts (contractors and employers) and in total 30 individuals of experts. The used random sampling method is improbable /snowball and the individuals have the following characteristics: related and graduated degree, at least five years' experience in the field of this research and at least five years' experience in teaching in terms of the current research. Sample size is made up by theoretical saturation method and finally 22 queries were collected. In general, SPSS and EXCEL soft wares were applied to analyze the observations and the research data and assessment of the simultaneous effects of the general scales. The research findings show that in the qualitative part/phase accomplished in Fuzzy-Delphi technique after defining the indexes and its test are able to state that most of the submitted indexes are confirmed.
    Keywords: Installation Possibility, Public-Private Partnership, organizational accountability
  • Akbar Sheidaei Habashi, Soleymam Iranzadeh *, Houshang Taghizadeh Pages 46-76
    The purpose of the current research is to identify the components of empowerment strategy, transformational leadership and Job Involvement to be used in the strategic integrated model of human resource empowerment in water and wastewater companies of West and East Azarbaijan provinces based on the meta-synthesis approach. Based on the review of the basics and background of the researches, it can be seen that most of these researches have been investigated separately, quantitatively, and correlationally. In other words, none of the conducted studies have used a comprehensive model in the process of empowering human resources, just like the leading research. This research is one of the first studies that can be used as a basis for the development and theoretical expansion of concepts related to the process of human resource empowerment, in the form of a strategic integrated model of human resource empowerment in organizations, especially industrial organizations such as water and wastewater companies in the field of application and research. In this research, qualitative meta-synthesis approach and Barroso and Sandelowski's method were used. In this way, the components related to the integrated model by analyzing domestic and foreign articles in a specific time frame (1392-1400) and (2013-2021) and using the opinion of experts (with experience in the field of water and wastewater industry) and based on The Critical Appraisal Skills Program was identified. In the following, the conceptual model resulting from the meta-synthesis method and the Critical Appraisal Skills Program were presented.
    Keywords: Human Resource Empowerment, Meta-Synthesis Approach, water, wastewater industry, strategic integration model
  • Amir Hossien Cheraghian, Kamran Yeganegi *, Amirreza Keyghobadi Pages 76-86

    Considering that this article deals with the evaluation of the impact of the diversity of activities on the financial performance of Iranian banks, focusing on the efficiency of human capital (case study of Pasargad Bank), it is practical in terms of purpose, and the research method, in terms of data analysis, is quantitative. It is analytical. The statistical population of the research includes all the employees of Pasargad Bank, and the Cochran-Orcutt formula is used to obtain a statistical sample of 384 people. Since the statistical population of this research is homogenous, therefore, we use random sampling method, and since each member of the society has the same chance to be selected, we use simple random sampling. The data collection tool in this research is a questionnaire. . To check the content validity and face validity of the questionnaire in this research, the opinions of the supervisor and the esteemed consultant were used and Cronbach's alpha method was used to check its reliability. For data analysis, spss, Smart PLS software was used. The results of the hypothesis test showed that the value of the activity diversity index is 78%, human capital efficiency is 91%, and human performance is 82%, the fit of the model is appropriate. It shows the positive and meaningful impact of the diversity of banking activities on the financial performance of banks, considering the role of human capital efficiency.

    Keywords: Diversity of activities, financial performance of banks, efficiency of human capital
  • Mani Arman *, Hamidreza Nematollahi, Elham Tangestani, Seyed Ahmad Mousavi Pages 87-113

    The purpose of the research is to investigate the role of digital transformation and entrepreneurial leadership on the performance e organization with the mediating role of two-way learning. The method of the current research is applied of purpose and descriptive-survey of correlation type in terms of data collection. Data collection was done through a questionnaire. The statistical population of the research is all small businesses in Bushehr province, and the statistical sample research was considered to be 50 businesses, and each business was given 3 questionnaires. The content validity of the questionnaire was examined using the opinions of experts in the field of management and the construct validity was examined using confirmatory factor analysis. Validity and reliability of the questionnaire were measured using SPSS software. Cronbach's alpha coefficient of the whole questionnaire was equal to 0.95, which indicates the good reliability of the questionnaire. In order to measure the hypotheses of the research, structural equation modeling, SMART PLS software was used. The results of the research hypotheses show that digital transformation affects two-way learning with a t-statistic value (5.74), entrepreneurial leadership affects two-way learning with a t-statistic value (7.56), and two-way learning affects organizational performance with a t-statistic value. (13/69) has a positive and significant effect. Also, digital transformation has a positive and significant effect on organizational performance with the mediating role of two-way learning at the value of t-statistic (5.43) and entrepreneurial leadership on organizational performance with the mediating role of two-way learning at the value of t-statistic (6.23).

    Keywords: Digital Transformation, entrepreneurial leadership, Organization Performance, two-way learning, small businesses
  • mahnaz jaafari, sasan adib Pages 114-143

    Research shows that psychological competency factors have a direct and significant impact on managerial performance in organizations. This study examined the psychological competencies of organizational managers using the Fuzzy DEMATEL method. Data were collected from participants who were selected through purposive sampling. After identifying the analyzed factors using research literature, the components of psychological competencies were examined, and the cause-and-effect relationships and the impact of the factors under study were assessed using the Fuzzy DEMATEL technique. The results of the study showed that the psychological competencies of managers include responsibility, self-confidence, interpersonal communication, self-control, flexibility, creativity and initiative, and self-awareness. In this research, responsibility has the greatest impact, followed by interpersonal communication. Self-confidence, flexibility, creativity and initiative, and self-awareness have a secondary impact. Responsibility, self-confidence, self-awareness, and self-control are the causal factors, while flexibility, creativity and initiative, and interpersonal communication are the effect factors. Overall, this research demonstrates that increasing the psychological competencies of managers in organizations can improve their performance as well as the overall performance of the organization

    Keywords: Competency, Responsibility, Fuzzy DEMATEL, Psychological