فهرست مطالب

نشریه دستاوردهای نوین در حقوق عمومی
پیاپی 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شهریار اسلامی تبار، احسان لامع، فاطمه انوار صفحات 1-22
    دسترسی اقتصادی به دارو و درمان از مهمترین ابعاد مهم حق سلامت به شمار می رودکه تحقق آن مستلزم این است که هر دولتی استراتژی های مشخص را بنا به شرایط، اولویت ها و نیازهای سلامت عمومی خود دنبال کند. با توجه به متغییر بودن نرخ ارز و تحریمها، اهمیت این موضوعات در ایران بیش از سایر کشورهاست. از آنجا که  ایران به تازگی روش Cost  Plus را کنار گذاشته است پس از تعیین قیمت قیمت لازم است همواره قیمت ها مطابق شرایط روز و نیازها و وجود داروهای مشابه اصلاح شود اما این اقدام در شرایطی قاعده مند نیست و در مورد داروها تک نسخه ای ملاحظات لازم و کافی در نظر گرفته نشده است.  در حالی که کشورهای پیشرفته ای نظیر فرانسه و انگلیس بدون الزامات و پیش نیازها خاصی تمامی داروها را بر اساس ماهیت دارویی در فهرست تحت پوشش بیمه قرار می دهند، بودجه کشورهایی نظیر ایران چنین اجازه ای را نمی دهد لذا به نظر می رسد موضوع کمبود بودجه بسیاری از سیاست ها از جمله اقتصاد دارو و رگولاسیون قیمت آن را تحت الشعاع قرار داده باشد. از طرفی، اگرچه اصلاح قیمت بطور سالانه با توجه به تغییرات قیمت در کشور مرجع و وارد کننده صورت می گیرد، در مورد تولیدات داخلی رویه مشخصی وجود ندارد
    کلیدواژگان: داروهای تحت پتنت، دسترسی اقتصادی، طرح ژنریک، قیمت گذاری مرجع
  • علی تقی پوریان* صفحات 23-35
    مالکیت معنوی یکی از اقسام مالکیت هایی است که هم در فقه و هم در حقوق به آن احترام گذاشته شده و ضمانت اجراهای زیادی اعم از حقوقی، کیفری و ثبتی در راستای جلوگیری از تعرض به آن حقوق پیش بینی شده است بنابراین مالکیت معنوی در کنار مالکیتهای عینی، جایگاه خاصی برای خود ایجاد کرده که از سوی دیگر ارزش مالی و معنوی آن در بالارفتن جایگاه آن نیز نقش بسزایی داشته است که سرانجام این عوامل باعث تدوین قوانین زیادی در باب مالکیت معنوی که نتیجه اثر فکر و اندیشه بوده را داشته است. از سوی دیگر لازم به ذکر می باشد که مالکیت معنوی به دو شاخه مالکیت فکری و مالکیت صنعتی تقسیم گردیده و هر یک نیز توسعه میدانی و قانونی به خود دیده است و وابستگی کشورها به یکدیگر و ارتباط تجاری انها باعث توسعه روزافزون مالکیت های معنوی در کشورها شده است. نتیجا لازم به ذکر است که تقسیم بندی سنتی حقوق مالی به حقوق عینی و حقوق دینی در حقوق جدید و معاصر تغییر کرده و حقوق مالکیت معنوی نیز به عنوان قسم سوم حقوق مالی اضافه شده است.
    کلیدواژگان: حق، مالکیت عینی، مالکیت معنوی، ضمانت اجرا
  • رسول احمدی بنی، فرامرز عطریان*، سید محمدمهدی غمامی صفحات 36-51

    استقلال اقتصادی یکی از مهم ترین شاخصه های رشد اقتصادی هر کشور است و حرکت در مسیر استفاده مطلوب از تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ی داخلی در جهت استقلال اقتصادی نیازمند وجود یک عزم راسخ ملی و ایجاد تمهیدات حقوقی و قانونی لازم برای هموار کردن راه و رفع موانع این مسیر است. در کشور ما به دنبال همان هدف اصلی مطرح در قانون اساسی در بخش اقتصاد، یعنی رسیدن به استقلال و خودکفایی، سیاست گذاری ها، قوانین و مقررات متعددی وضع شده است.خودکفایی و تامین استقلال اقتصادی مهم ترین هدف اقتصاد مقاومتی است که علاوه بر تاکیدات قانون اساسی بر آن، ریشه در آموزه های شریعت اسلام نیز دارد.در این پژوهش، با روشی تحلیلی به بررسی موضوع پرداخته و ضمن تعریف اقتصاد مقاومتی، قوانین مرتبط با استقلال اقتصادی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت و درنهایت، این نتیجه به دست آمد که سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی،گامی بزرگ در جهت تضمین استقلال اقتصادی برداشته و اجرای کامل آن می تواند به تحقق این اصل بینجامد

    کلیدواژگان: استقلال اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، رونق تولید، سیاست های کلی
  • محمدرضا یوسفی صفحات 52-65
    یکی از دستاوردهای مهم حقوق بشر و ابتکار دیوان اروپایی حقوق بشر قلمرو کیفری است. از عناصر مهم اعمال ماده 6 کنوانسیون اروپایی حقوق بشر که در بردارنده معیارهای دادرسی عادلانه است ورود ضمانت اجرای پیش بینی شده در قلمرو کیفری است. در قانون مالیاتهای مستقیم برای تخلفات مالیاتی ضمانت اجراهایی در نظر گرفته شده که در صورت ورود آنها به قلمرو کیفری رعایت اصول دادرسی عادلانه ضروری خواهد بود. پرسش اصلی این تحقیق مقایسه قلمرو کیفری تخلفات مالیاتی در نظام حقوقی ایران و رویه دیوان اروپایی حقوق بشر می باشد. به منظور پاسخگویی به این پرسش ابتدا مفهوم قلمرو کیفری و معیارهای آن سپس ضمانت اجرای تخلفات مذکور و در نهایت تشریفات رسیدگی به تخلفات خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: قلمرو کیفری، رویه دیوان اروپایی حقوق بشر، تخلفات مالیاتی، دادرسی عادلانه
  • محمد میرزائی مهر، خیرالله پروین*، عبدالکریم شاحیدر صفحات 66-95

    موضوع قدرت از جمله مواردی است که پیوسته مورد بحث و مناقشه اندیشمندان و فلاسفه سیاسی و حقوقی بوده است. بر این اساس، نظریات مختلف در خصوص مفهوم آن مطرح شده است. به اعتقاد بسیاری از صاحبنظران، نگرش جدید به مفهوم قدرت در بستر اندیشه نو، با دیدگاه های «توماس هابز» آغاز می شود. وی به عنوان یکی از بزرگترین فیلسوفان سیاسی عصر مدرن، برای نخستین بار به تیوریزه کردن مفهوم قدرت پرداخت که در آن قدرت، بر مبناید مفهوم حاکمیت و در رابطه با دولت بیان می گردد. سایر اندیشمندان نیز در این راه گام نهاده اند. با نگاهی به اندیشه های فوکو در دوران پسامدرن در رابطه با قدرت، الگویی مسلط و چارچوب فکری و فرهنگی که مجموعه ای از الگوها و نظریه ها را برای یک جامعه شکل می دهد(پارادایم) خلق و ایجاد گردید. از این منظر در دوران پسامدرن قدرت و روابط آن، متمرکز در نهاد دولت نیست بلکه متکثر در شبکه جامعه است و نظم عمومی بر اساس اصل تفاوت و خاص بودگی افراد و گروه هاست. وجوه تحولات قدرت در دوران پسامدرن شامل: نفی خصلت سیاسی قدرت، مولد و مثبت بودن قدرت، شبکه مندی و سیالیت روابط قدرت و نفی فراروایت های مشروعیت بخش قدرت، است. قدرت و نظم عمومی، دو مقوله مرتبط با هم در اندیشه حقوقی و سیاسی مدرن هستند؛ پیوند آنها را در رابطه دولت و جامعه به وضوح می توان درک کرد. در وضعیت پسامدرن، برداشت و تلقی از جامعه و دولت، دگرگون شده است.

    کلیدواژگان: نظم عمومی، قدرت، پسامدرنیسم، جهانی شدن، حاکمیت
  • سمیرا تاج خراسانی*، غلامحسین مسعود، محسن شکرچی زاده صفحات 96-118
    علوم انسانی بومی مطلوب برای ایران، علوم و روش هایی هستند که محصول فعالیت های علمی و براساس فرهنگ، باورها و نیازهای جامعه ی ایران به وجود آمده و معطوف به حل مسایل و مشکلات جامعه ی ایران باشند. بنابراین، مسایل باید بومی طراحی شوند و یا نظریات به شیوه ای درست و متناسب با فرهنگ و آیین کشور بومی سازی شوند، تا از آنها نتیجه مطلوب بدست آید. منظور از بومی سازی نظریه کنترل اجتماعی جرم (هیرشی) بهره مندی از سیاست ها و تدابیر منبعث از این نظریه ها در زمینه ی پیشگیری و کنترل جرم است. هدف از بومی سازی این نظریه، بومیزه کردن نظریه می باشد، زیرا نظریه از آن کشور خود نیست و بر مبنای مسیله ی کشورهای دیگر، شکل گرفته و بر اساس بنیان های اعتقادی و فرهنگی آن کشور به پیش رفته و راه حل ارایه داده است، در این صورت باید یک ظاهر بومی به آن بدهیم که در اصل بومیزه شود، ولی ماهیت آن عوض نمی شود. در نتیجه باید در بومی سازی این نظریه چهارچوب ها و جهت های کلی را از اسلام بگیریم و روح و جوهره آموزه های اسلامی را به مثابه مغز علوم انسانی و اجتماعی معیار قرار دهیم.
    کلیدواژگان: بومی، کنترل اجتماعی جرم، مبانی اسلامی، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
|
  • Shahryar Eslamitabar, Ehsan Lame, Fateme Anvar Pages 1-22
    Economic access to medicine and treatment is one of the most important aspects of the right to health, and the realization of it requires that every government pursue specific strategies according to the conditions:riorities and needs of its public health. Due to the variability of exchange rates and sanctions, the importance of these issues in Iran is more than other countries. Since Iran has recently abandoned the Cost Plus method, after determining the price, it is necessary to always adjust the prices according to the current conditions and needs and the existence of similar drugs, but this measure is not normal in the case of single prescription drugs. Necessary and sufficient considerations have not been considered. While developed countries such as France and the United Kingdom insure all drugs on the list without special requirements and prerequisites, the budgets of countries such as Iran do not allow this, so it seems The issue of budget shortages is expected to be overshadowed by many policies, including the drug economy and price regulation. On the other hand, although the price correction is done annually due to price changes in the reference and importing country.
    Keywords: Economic access, generic design, reference pricing, patented drugs
  • Ali Taghipourian * Pages 23-35
    Intellectual property is one of the types of property that is respected both in jurisprudence and in law, and the guarantee of many legal, criminal and registered enforcements is foreseen in order to prevent infringement of those rights. Therefore, intellectual property has created a special place for itself, along with tangible properties, and on the other hand, its financial and spiritual value has also played a significant role in raising its status, and finally these factors have led to the formulation of many laws regarding intellectual property, which are the result of intellectual property. On the other hand, it is necessary to mention that intellectual property is divided into two branches, intellectual property and industrial property, and each of them has seen its own field and legal development, and the dependence of countries on each other and their commercial relations cause the increasing development of intellectual property in countries, has become. As a result, it should be noted that the traditional division of financial rights into objective rights and religious rights has been changed in new and contemporary laws, and intellectual property rights have been added as the third category of financial rights.
    Keywords: right, objective property, Intellectual Property, Performance Guarantee
  • Pages 36-51

    economic growth, and moving towards the optimal use of national production and supporting domestic labor and capital for economic independence requires a strong national resolve and the necessary legal and regulatory arrangements to pave the way. And that is the roadblock. In our country, we have been pursuing the same basic objective of the constitution in the economic sector, namely the achievement of independence and self-sufficiency, various policies and regulations. Self-sufficiency and securing economic independence is the most important objective of a resistive economy that, in addition to its constitutional emphasis, has its roots in the teachings of Islamic law. Finally, it was concluded that the general policies of the resisting economy are aimed at achieving economic independence and that many laws are directly and indirectly related to this issue. 

    Keywords: Economic Independence, Resistance Economy, Production Boom, Islamic Consultative Assembly
  • Mohammad Reza Yosefi Pages 52-65
    One of the achievements of human rights and the initiative of the European Court of Human Rights is the concept of criminal matters. One of the important elements of the application of Article 6 of the European Convention on Human Rights, which includes the criterion of fair trial, is the entry of the guarantee of the implementation of the provision into the criminal matters. In the law of direct taxes, there is a guarantee of executions for tax violations, which in case of entering the criminal matters, it will be necessary to observe the principles of fair proceedings. The main question of this research is to compare the criminal scope of tax violations in Iran's legal system with the practice of the European Court of Human Rights. In order to answer this question, we will first discuss the concept of criminal matters and its criteria, then guarantee the implementation of the aforementioned violations, and finally, the procedures related to dealing with this type of violations.
    Keywords: criminal matters, procedure of the European Court of Human Rights, tax violations, Fair trial
  • Mohammad Mirzaei Mehr, Kheirollah Parvin *, Abdul Karim Shahider Pages 66-95

    The issue of power is one of the issues that have been continuously discussed and disputed by political and legal thinkers and philosophers. Based on this, different theories have been proposed regarding its meaning. According to many experts, the new approach to the concept of power in the context of new thought begins with the views of Thomas Hobbes. As one of the greatest political philosophers of the modern era, he theorized the concept of power for the first time, in which power is expressed based on the concept of sovereignty and in relation to the government. Other thinkers have also taken steps in this way. Looking at Foucault's thoughts in the postmodern era regarding power, a dominant model and intellectual and cultural framework that forms a set of models and theories for a society (paradigm) was created. From this point of view, in the postmodern era, the power and its relations are not concentrated in the government institution, but are plural in the society network, and public order is based on the principle of difference and specificity of individuals and groups. The aspects of power transformations in the postmodern era include: denial of the political nature of power, productive and positive nature of power, networkedness and fluidity of power relations, and denial of meta-narratives that legitimize power. Power and public order are two related categories in modern legal and political thought;

    Keywords: Public order, Power, Postmodernism, Globalization, sovereignty
  • Samira Tajkhorasani *, Gholam Hossein Masoud, Mohsen Shekarchizadeh Pages 96-118
    Desirable indigenous humanities for Iran are sciences and methods that are the product of scientific activities based on the culture, beliefs and needs of Iranian society and are aimed at solving the problems and problems of Iranian society. Therefore, the issues should be designed locally or the ideas should be localized in a proper way and appropriate to the culture and religion of the country, so that the desired result can be obtained from them. The meaning of localizing the theory of social control of crime (Hirschi) is to benefit from the policies and measures derived from these theories in the field of crime prevention and control. The purpose of localization of this theory is to localize the theory, because the theory does not belong to one's own country and it was formed based on the problem of other countries and proceeded based on the belief and cultural foundations of that country and provided a solution, in this case it should be Let's give it a native appearance to be localized, but its essence will not change. As a result, in the localization of this theory, we should take the general frameworks and directions from Islam and place the spirit and essence of Islamic teachings as the core of human and social sciences.
    Keywords: native, social control of crime, Islamic principles, The Constitution of the Islamic Republic of Iran