فهرست مطالب

مدیریت دارایی و تامین مالی - سال دهم شماره 3 (پیاپی 38، پاییز 1401)

مجله مدیریت دارایی و تامین مالی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 38، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیر شریف فر، مریم خلیلی عراقی*، ایمان رئیسی وانانی، میرفیض فلاح شمس صفحات 1-20
    اهداف

    الگوریتم های مبتنی بر شبکه عصبی پیچشی (CNN) که شاخه ای از مبحث یادگیری عمیق است، در سال های اخیر پیشرفت چشمگیری در حوزه های تحلیل فیلم و تصویر داشته اند؛ موفقیت و پذیرفته شدن الگوهای نوین این حوزه باعث به کارگیری گسترده آنها در زمینه های مختلف اعم از تحلیل متن و داده های سری زمانی شده است. یادگیری عمیق بخشی از الگوریتم های یادگیری ماشینی است که در آن از چندین لایه پردازش اطلاعات به ویژه اطلاعات غیرخطی استفاده می شود تا از ورودی خام، بهترین ویژگی های مناسب با هدف تحلیل، بازشناخت الگو یا پیش بینی استخراج شود.

    روش

    در پژوهش حاضر توانایی معماری های مختلف الگوریتم CNN برای پیش بینی قیمت سهام بررسی شده است.

    نتایج

    نتایج حاصل از اجرای الگوریتم به تعداد 54 دفعه با معماری ها و پارامترهای متفاوت و با استفاده از دو دسته اصلی داده های ورودی شامل اطلاعات قیمتی روزانه سهام و ده شاخص منتخب تکنیکال برای سهام شرکت ذوب آهن اصفهان نشان دهنده آن است که استفاده از CNN همراه با لایه ادغام بیشینه (ترکیب پارامترهای اندازه دسته 64، تعداد فیلتر 256 و با تابع فعال سازی ReLU)، دارای خطاهای درصد 79/1 = MAPE و درصد 71/2 =  NRMSE است که نشان دهنده عملکرد بهتر آن نسبت به سایر معماری ها و الگوریتم RNN است.

    کلیدواژگان: پیش بینی قیمت سهام، یادگیری ماشینی، یادگیری عمیق، الگوریتم شبکه عصبی پیچشی‎ ‎‏(‏CNN‏)، الگوریتم شبکه عصبی بازگشتی (‏RNN‏).‏
  • رضا تقی زاده، غلامرضا رضایی*، محمد صادق زاده مهارلویی، رامین زراعتگری صفحات 21-46
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی آثار ساختار شبکه روابط هییت مدیره در تعیین کارایی سرمایه گذاری در نیروی کار شرکت هاست. علاوه بر این، از آنجا که نقش نظارتی مالکان نهادی باعث کاهش مشکلات نمایندگی در تصمیم های نیروی کار می شود، نقش این متغیر نیز در این روابط مطالعه شد.

    روش

    این پژوهش، دارای رویکرد کمی و به لحاظ اجرا از نوع پس رویدادی و مبتنی بر تکنیک های گرافیکی براساس نظریه گراف است. پژوهش براساس داده های مربوط به 117 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران در سال های بین 1388 تا 1398 و به کمک رویکرد تحلیل شبکه های اجتماعی و تحلیل رگرسیون آزمون های پژوهش انجام شده است.

    یافته ها

    شواهد به دست آمده حاکی از آن است که شاخص های درجه (آثار منفی) و نزدیکی (آثار مثبت) از ساختار شبکه روابط هییت مدیره، بر کارایی سرمایه گذاری در نیروی کار (هم بیش سرمایه گذاری و هم کم سرمایه گذاری) اثرگذار است. نظارت مالکان نهادی، قدرت اثرگذاری مثبت بر کارایی سرمایه گذاری در نیروی کار دارد و شدت رابطه بین شاخص درجه و کارایی سرمایه گذاری در نیروی کار به سطح این متغیر بستگی دارد. افزون بر این، ارتباط منفی بین شاخص بینابینی و بیش سرمایه گذاری در نیروی کار نیز بستگی به سطح نظارت مالکان نهادی دارد.

    کلیدواژگان: بیش سرمایه گذاری در نیروی کار، کم سرمایه گذاری در نیروی کار، تمرکز مالکیت نهادی، شبکه روابط هیئت مدیره
  • سیده زهرا طباطبائی، سید عباس هاشمی*، هادی امیری صفحات 47-66
    هدف

    افشای اطلاعات و به خصوص اطلاعات مربوط به ریسک های شرکت، اطلاعات مفیدی را درخصوص ریسک های ذاتی در اختیار سرمایه گذاران قرار می دهد و چنانچه این افشای اطلاعات، محتوای اطلاعاتی داشته باشد، به افزایش درک سرمایه گذاران، واکنش آنها و تغییرات قیمت سهام منجر می شود. هدف این پژوهش، بررسی واکنش بازار نسبت به افشای ریسک کل و اجزای آن شامل ریسک مالی، عملیاتی و استراتژیک است.

    روش

    در این پژوهش برای اندازه گیری افشای ریسک کل و عوامل آن، از روش مبتنی بر تجزیه وتحلیل متن و برای بررسی واکنش بازار از قدر مطلق بازده غیرعادی انباشته سهام حول تاریخ انتشار گزارش فعالیت هییت مدیره استفاده شده است. در بازه زمانی 1389 تا 1397 از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، تعداد 655 سال-شرکت به عنوان نمونه انتخاب شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش، از رگرسیون چندگانه استفاده شده است.

    نتایج

    یافته های پژوهش نشان دهنده این است که افشای ریسک کل و انواع افشای ریسک شامل ریسک مالی، عملیاتی و استراتژیک بر قدر مطلق بازده غیرعادی انباشته سهام، تاثیر مثبت و معناداری دارد. به عبارتی، افشای عوامل ریسک محتوای اطلاعاتی دارد و بازار نسبت به افشای آنها در گزارش هییت مدیره واکنش نشان می دهد.

    کلیدواژگان: افشای ریسک، واکنش بازار، قدر مطلق بازده غیرعادی انباشته سهام، ریسک عملیاتی، ریسک مالی، ریسک استراتژیک
  • مجتبی رستمی نوروزآباد*، محمدحسین بادامی، مریم اثنی عشری صفحات 67-94
    هدف

    هدف این پژوهش، پیمایش ابعاد پیاده سازی و توسعه مدیریت ریسک در سازمان های صنعت مالی ایران است؛ به طوری که سطح پیاده سازی مدیریت ریسک و درجه بلوغ آن شامل میزان و سطح فرهنگ مدیریت ریسک، حاکمیت مدیریت ریسک و درنهایت، یکپارچگی سیستم ها و فرایندهای مدیریت ریسک را در سازمان های صنعت مالی کشور شناسایی و اندازه گیری کند.

    روش

    این پژوهش که ازلحاظ ماهیت جزو پژوهش های پیمایشی و از جنبه هدف، کاربردی است، میان 173 سازمان از تمام شرکت ها و موسسات صنعت مالی کشور محقق شده است. برای جمع آوری داده ها و اطلاعات لازم از پرسشنامه استفاده شده است.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان دهنده آن بود که فرهنگ مدیریت ریسک در سازمان های صنعت مالی کشور در سطح کمی پایین تر از متوسط قرار دارد. حکمرانی ریسک در سطح کمی بالاتر از ضعیف و یکپارچگی سیستم ها و فرایندهای مدیریت ریسک در سطح پایین تر از متوسط قرار دارد. این پژوهش برای نخستین بار در کشور به عارضه یابی مدیریت ریسک و میزان پیشرفت پیاده سازی آن در سازمان های صنعت مالی کشور توجه کرده است.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، فرهنگ ریسک، حکمرانی ریسک، یکپارچگی سیستمها و فرایندهای مدیریت ریسک، صنعت مالی کشور
  • سید محمدباقر جعفری*، پگاه پورزنجانی صفحات 95-118
    اهداف

    تامین مالی جمعی، یک روش تامین مالی تحول آفرین است که به کارآفرینان کمک می کند، منابع مالی لازم را برای انجام پروژه های خویش به دست آورند. هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر تمایل افراد برای سرمایه گذاری و مشارکت در پروژه های تامین مالی جمعی اجتماعی است.

    روش

    جامعه آماری، شامل افرادی است که در پروژه های تامین مالی جمعی اجتماعی مشارکت و در آن سرمایه گذاری کرده اند و روش نمونه گیری نیز تصادفی ترکیبی است. مدل مفهومی پژوهش، روابط بین متغیرها و تاثیر هر یک بر یکدیگر از طریق نظرسنجی به شیوه پرسشنامه آنلاین با تعداد نمونه 318 نفر و بهره گیری از روش تحلیل مدل سازی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار آموس آزمون شد.

    نتایج

    مشخص شد که متغیرهای آگاهی از نیاز، نوع دوستی، شهرت یا اعتبار، مزایای روان شناختی، اثربخشی، اعتماد به صاحب ایده و موسسه از عوامل اثرگذار بر تمایل افراد برای سرمایه گذاری در پروژه های تامین مالی جمعی است؛ همچنین ارزش ها، شهرت یا اعتبار، مزایای روان شناختی، اثربخشی از عوامل اثرگذار بر اعتماد به صاحب ایده و نیز شهرت یا اعتبار، مزایای روان شناختی، اثربخشی از عوامل اثرگذار بر اعتماد به موسسه شناسایی شد.

    کلیدواژگان: تامین مالی، تامین مالی جمعی، تامین مالی جمعی اجتماعی
  • رضا راعی*، شاپور محمدی، علیرضا عجم صفحات 119-142
    هدف

    با توجه به اهمیت برآورد بازده سهام، هدف از انجام این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر بازده سهام با استفاده از روش فرا تحلیل است.

    روش

    براساس پیشینه پژوهش، تاثیر عوامل مختلف بر بازده سهام در نظر گرفته شده و به منظور طراحی الگوی عوامل موثر بر بازده سهام از فرا تحلیل مطالعات تجربی استفاده شده است. در این پژوهش، 422 مطالعه جمع‏آوری شده و از این میان 102 نمونه بررسی شده است. از این مطالعات 153 عامل استخراج شده و درنهایت، 16 عامل سنجیده شده است. اندازه اثر محاسبه شده r بوده است.

    نتایج

    از میان عوامل بررسی شده سود هر سهم، جریان نقد عملیاتی، خالص دارایی‏های عملیاتی، سود عملیاتی، بازده بازار، کیفیت سود و بازده حقوق صاحبان سهام بر بازده سهام اثرگذار است. از آنجایی که بیشتر عوامل موثر بر بازده سهام بر مبنای این پژوهش مرتبط با گزارش های مالی شرکت و به تعبیر دیگر وضعیت مالی و عملکرد شرکت است، در نظر گرفتن این عوامل به منظور بررسی فرصت‏های سرمایه‏گذاری موردتوجه قرار می گیرد.

    نوآوری:

     در این پژوهش در قالب مطالعه‏ای جامع‏تر تمامی عواملی، که تاثیر آنها در مطالعات مختلف بر بازده سهام آزمون شده، به طور مجزا بررسی شده است؛ بنابراین برخی از عواملی که در این پژوهش بررسی شده، در پژوهش‏های قبلی بررسی نشده و بر این اساس به توسعه الگوی عوامل موثر بر بازده سهام توجه شده است.

    کلیدواژگان: بازده سهام، سرمایه‏ گذاری مالی، متغیرهای بنیادی، نسبت‏ های مالی، روش فرا تحلیل
|
  • Amir Sharif Far, Maryam Khaliliaraghi *, Iman Raeesi Vanani, Mirfeyz Fallahshams Pages 1-20

    Algorithms based on a Convolutional Neural Network (CNN), which is a branch of Deep Learning (DL), have seen significant progress in picture and video analyses in recent years. Success of these new models has led to widespread use of them in various fields, including text mining and time series data. DL is part of a broader family of machine learning methods that attempts to model high-level concepts using learning at multiple levels and layers and extract features of higher levels from the raw input. This survey investigated the abilities of different CNN architectures to predict stock prices. Upon running the model with various architectures and parameters for the stock price of Esfahan Steel Company, the results showed that a CNN with max-pooling layers (a combination of Batch size=64, filters=256, and ReLU Activation Function) and Mean Absolute Percentage Error (MAPE) of 1.79% and Normalized Root Mean Square Error (NRMSE) of 2.71% had a higher prediction accuracy than other CNN architectures and Recurrent Neural Network (RNN).

    Keywords: Stock price prediction, Machine Learning, Deep learning (DL), Convolutional Neural Network (CNN), Recurrent Neural Network (RNN)
  • Reza Taghizadeh, Gholamreza Rezaei *, Mohammad Sadeghzadeh Maharlui, Ramin Zeraatgari Pages 21-46

    The purpose of this paper was to investigate the effects of board relations network structure on labor investment efficiency. Besides, the role of institutional owners in these relationships was studied. This paper had a quantitative approach based on graphic techniques. The sample included 117 companies in Tehran Stock Exchange (TSE) from 2009 to 2020. The social network analysis and regression analysis approaches were used to conduct the research tests. Evidence showed that the indicators of the degree (negative effect) and closeness (positive effect) of board relations network structure affect labor investment efficiency. In addition, monitoring of institutional owners can have a positive effect on labor investment efficiency. The intensity of the relationship between the degree index and labor investment efficiency depends on the level of this variable. Moreover, the negative relationship between over-investment in labor and the betweenness index depends on the level of institutional owner monitoring.

    Keywords: Over-Investment in Labor, Under-Investment in Labor, Concentration of Institutional Ownership, Board Relations Network
  • Zahra Tabatabaei, Seyed Abbas Hashemi *, Hadi Amiri Pages 47-66

    Disclosure of information, especially information about company risks, provides investors with useful information about the inherent risks of the company. Whether this information signal has information content or not, it will lead to an increase in the investors' understanding and ultimately their reactions and changes in stock prices. Therefore, the aim of this study was to analyze the market reaction to risk disclosure factors, which included financial risk, operational risk, and strategic risk. To measure risk disclosure in this study, a method based on the content analysis of the board of directors' activity report to the general meeting of shareholders was used. Also, to investigate the market reaction, abnormal returns accumulated around the date of publication of the board of directors’ activity report were utilized. In the period of 2011-2019, among the companies listed on Tehran Stock Exchange (TSE), 655 years-companies were selected as a sample. Multiple regression was applied to test the research hypotheses. The results indicated that the total risk disclosure and types of risk disclosure, including financial risk, operational risk, and strategic risk, had a positive and significant effect on the abnormal returns on stock accumulation. In other words, the disclosure of risk factors had information content and the market reacted to their disclosure in the report of the board of directors.

    Keywords: risk disclosure, Market Reaction, Absolute Value of Cumulative Abnormal Return, Financial risk, Operational Risk, Strategic Risk
  • Mojtaba Rostami Noroozabad *, MohammadHossein Badami, Maryam Esna Ashari Pages 67-94

    The purpose of this research was to survey the dimensions of implementation and development of risk management in financial industry organizations in Iran so as to reveal the level of risk management implementation and its degree of maturity, including the level of risk management culture, risk management governance, and integrity of risk management systems and processes, in the financial industry organizations.This research, which was a survey in terms of its nature and an applied one in terms of purpose, was performed among 173 organizations from all the companies and institutions in the country's financial industry. A questionnaire was used to collect the required data and information. The results showed that the risk management culture in the country's financial industry organizations was at a slightly lower than average level. Risk governance was at a slightly higher than weak level and the integrity of risk management systems and processes was lower than average. This research investigated enterprise risk management and its development among Iran’s financial industry organizations for the first time.

    Keywords: Risk Management, Risk Culture, Risk Governance, Integration of Risk Management Systems, Processes, Financial Industry of Iran
  • Seyed Mohammadbagher Jafari *, Pegah Poor Zanjani Pages 95-118

    Crowdfunding has become a modern and favorite financing channel worldwide. Crowdfunding is a new financing method that helps entrepreneurs acquire the financial resources needed for their projects. This study aimed to investigate the factors affecting individuals' interest in participating and investing in social crowdfunding projects. Using the Structural Equation Modeling (SEM) technique, the developed model was tested with the help of Amos software via the data obtained from 318 individuals. This paper examined the direct and indirect contextual variables: awareness of need, altruism, reputation, psychological benefits, efficacy, funder’s trust, and institution-based trust in the investment intention. Finally, it was observed that awareness of need, altruism, values, reputation, psychological benefits, efficacy, funder’s trust, and institution-based trust were the factors influencing people's intention to invest in social crowdfunding projects.

    Keywords: Funding, crowdfunding, Social Crowdfunding
  • Reza Raei *, Shapoor Mohammadi, Alireza Ajam Pages 119-142

    Given the importance of estimating stock returns, the purpose of this study was to identify the factors affecting stock returns by using the meta-analysis method. Meta-analysis is the main tool for combining results in social and behavioral research. It allows researchers to combine quantitative results of studies, explain the compatibility of results, and achieve a single result. Based on the research background, the impacts of different factors on stock returns were considered. A model of factors affecting stock return is designed in the analysis of empirical studies. This research used the meta-analysis method to comprehensively examine the factors affecting stock returns and assess the different factors that had been examined in various studies over the past years. In a similar research, the researcher had selected the factors affecting stock returns and only tested the selected factors via general categories. However, in this research, a more comprehensive study was conducted to separately examine all the factors whose effects on stock returns had been tested in different studies. Therefore, some of the factors investigated in this research had not been studied in the previous research. Accordingly, a model of factors affecting stock returns was developed. In this research, 422 studies were collected and 102 of them were analyzed. Totally, 153 factors were extracted from these studies and finally, 16 factors were tested. The type of effect size calculated in this study was r. Among the examined factors, earnings per share, operating cash flow, net operating assets, operating earnings, market return, earnings quality, and return on equity had an impact on stock returns. Since the majority of the factors affecting stock returns were related to the financial reports of companies, i.e., their financial status and performance, those factors could be considered to investigate investment opportunities.

    Keywords: Stock return, Financial investment, Fundamental Variables, Financial ratios, Meta-Analysis