فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال هفدهم شماره 2 (زمستان 1401)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال هفدهم شماره 2 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا عبدالهی نژاد*، محمد زمانی راد صفحات 1-28

    توسعه زیرساخت های فناروی اطلاعات و ارتباطات، شکل گیری انواع شبکه اجتماعی، فعالیت 3.5 میلیارد نفر از سراسر جهان و 47 میلیون کاربر ایرانی در این شبکه ها موجب شده تا خبرگزاری ها نیز برای گردآوری، انتشار اخبار و دسترسی به مخاطبان به فعالیت در این شبکه ها روی آورند. هدف این پژوهش با استفاده از نظریه همگرایی رسانه ای، تبیین چگونگی استفاده خبرگزاری ها از شبکه های اجتماعی است. این پژوهش عملکرد خبرگزاری های ملی، منطقه ای و بین المللی (ایرنا، ایسنا، آناتولی و رویترز) در اینستاگرام و توییتر را مورد مطالعه قرار داده است. پژوهش حاضر از روش تحلیل محتوای کمی برای داده های متنی مکتوب استفاده کرده است. جامعه آماری در این پژوهش، پست های منتشر شده این خبرگزاری ها در شبکه اجتماعی اینستاگرام در یک دوره شش ماه (از ابتدای دی ماه 98 تا 31 خرداد 99) معادل 3978 پست و 800 توییت منتهی به یکم سپتامبر 2020 (11 شهریور 99) یعنی 3200 توییت به صورت کل شمار است. با توجه به تمام شماری، حجم نمونه بالا و خطای تصادفی به حداقل رسیده بنابراین این پژوهش از پایایی قابل قبولی برخوردار است. از نرم افزار SPSS و آزمون خی دو برای تحلیل داده ها، استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بیشترین توییت های منتشر شده مربوط به اخبار مثبت و یا خنثی داخلی با 22 درصد و اخبار منفی خارجی با 16 درصد بوده است، خبرگزاری ها برای بهره گیری از شبکه های اجتماعی دارای رویه واحد نیستند، نوع تعامل آنها با مخاطبان خود تحت تاثیر نوع شبکه اجتماعی است و همچنین رفتار مخاطبان در هر شبکه اجتماعی نیز متفاوت است.

    کلیدواژگان: خبرگزاری، شبکه های اجتماعی، ایرنا، ایسنا، آناتولی، رویترز
  • سعید داراب نیا، حسین کریمی فرد*، جهانبخش مرادی، علی بختیارپور صفحات 27-78

    حکمرانی خوب که از شاخص هایی همچون ثبات سیاسی و کارایی دولت برخوردار است، از مهم ترین موضوعاتی است که در چند دهه اخیر در علم سیاست مطرح شده و ارتباط تنگاتنگی با سایر موضوعات مطرح از جمله امنیت انسانی دارد. نکته قابل توجه در این باره اهمیت نقش دولت در تحقق حکمرانی خوب و نسبت آن با امنیت انسانی است. بر این اساس هدف اصلی در این پژوهش بررسی رابطه بین حکمرانی خوب و امنیت انسانی در ایران در سال های 1400-1392 است. روش تحقیق در این مقاله از نوع توصیفی پیمایشی می باشد و با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی صورت پذیرفته است. جامعه آماری شامل اساتید، دانش آموختگان و دانشجویان دکتری و کارشناسی ارشد گرایش های رشته علوم سیاسی و رشته روابط بین الملل می باشد. از جامعه آماری فوق بر اساس فرمول کوکران، تعداد 384 نفر  به روش تصادفی ساده مورد پرسش قرار گرفتند. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده نیز از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری مرتبط با ماهیت پژوهش استفاده گردیده است. نتایج حاکی از آن است که میزان ثبات و پایداری رژیم سیاسی و احتمال استمرار حیات آن (17.74)، تنش های قومی و درگیری های داخلی (15.29)، توانایی دولت در سیاست گذاری (14.03)، شیوه انتقال قدرت در سطح بالای نخبگان سیاسی (13.54)، وقوع جنگ و بحران های فراروی کشورها (13.41)، قابلیت، صلاحیت و شایستگی کارگزاران نظام (13.22) از بین گویه های دو شاخص حکمرانی خوب، بیشترین تاثیر را بر امنیت انسانی طی دوره مذکور داشته اند.

    کلیدواژگان: نابرابری، سنت وبری، قدرت، انسداد اجتماعی، دولت مدرن ایران
  • عبدالرسول فدایی دولت، تقی آزاد ارمکی*، علی بقایی سرابی صفحات 29-46

    توسعه صنعت نفت و گاز در جنوب ایران یکی از مهم ترین پیشران های تحولات اجتماعی و فرهنگی در دهه های اخیر بوده است. با گسترش صنعتی شدن جوامع، اشکال متفاوتی از جامعه پذیری شکل گرفت و ارزش های جدیدی در جوامع سنتی حاکم گردید. ارزش های دینی یکی از پایدارترین ارزش های فرهنگی در جوامع محسوب می شود و جوامع مقاومت زیادی در برابر تغییرات آن دارند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر جامعه پذیری صنعتی بر ارزش های دینی در منطقه ویژه اقتصادی پارس است. رشد سریع صنعتی در منطقه منجر به تغییرات فرهنگی بین نسلی فراگیری شده و ارزش های دینی نسل های جدیدتر به سمت رویکردهای سکولار حرکت کرده است. جامعه آماری شامل کلیه افراد 18 تا 65 ساله ساکن در منطقه بوده است و به صورت تصادفی از بین آنها اقدام به نمونه گیری گردید. جهت پاسخ به سوال پژوهش، نمونه شامل سه گروه سنی زیر 25 سال، 26 تا 35 ساله و 35 سال به بالا بود و ملاک تقسیم نمونه به این سه گروه، سپری کردن دوران کودکی و بلوغ در قبل، حین و بعد از استقرار صنایع نفت و گاز پارس جنوبی بوده است. نتایج نشان می دهد در بین افراد زیر 25 سال که پس استقرار و توسعه صنایع نفت و گاز در منطقه به دنیا آمده اند، ارزش های دینی کمتر رایج است و باورهای سکولار بیشتری دارند. در عین حال که یافته های پژوهش تاییدی بر فرضیه جامعه پذیری اینگلهارت است، برخی تحولات در ارزش های نسل بزرگسال و همچنین برخی مقاومت ها در برابر تغییر در باورهای دینی نسل جوان تر نشان می دهد نظریه جامعه پذیری اینگلهارت به بازبینی و تعدیل نیاز دارد.

    کلیدواژگان: توسعه صنعتی، جامعه پذیری، ارزش های دینی، اینگلهارت، منطقه ویژه اقتصادی پارس
  • زهرا ذاکری نصرآبادی*، عظیمه السادات عبداللهی، اعظم علیزاده صفحات 79-114
    در پژوهش حاضر هدف تحلیل مکانیسم تولید نابرابری در ایران عصر مدرن در چارچوب آرای تحلیل گران سنت وبری با تاکید بر نقش قدرت است. روش پژوهش از نوع تاریخی تحلیلی است و داده‎ها از منابع دست دوم جمع می شود. مبنای نگرش وبر در تحلیل نابرابری، قدرت و حیثیت است. برخی نظریه پردازان وبری و نووبری بر صور متفاوت نابرابری چون توزیع نابرابر فرصت های حیاتی، انسداد اجتماعی و توزیع نابرابر منزلت و حیثیت سخن می گویند و بر توزیع نابرابر قدرت به عنوان عامل اصلی این نابرابری ها تاکید دارند. در این تحلیل نشان داده شد صور نابرابری در ایران دوره مدرن چگونه است و چه عواملی در تولید و بازتولید نابرابری ها در این دوران نقش دارند. همچنین نقش دولت به مثابه مکانیسم اصلی اعمال قدرت و وزنه قدرت گروه های ممتاز در بدنه سیاسی، اجتماعی، اقتصادی جامعه ایران در تولید و بازتولید این نابرابری ها تشریح شد. گروه های ممتاز لایه های پنهان قدرت در دل ساختار دولت مدرن هستند که انسداد اجتماعی پدید آوردند و مانع توزیع برابر فرصت های زندگی در بین اقشار مختلف جامعه گردیدند. این نتایج می تواند بنیان هایی برای فهم تشدید نابرابری در لحظه حال فراهم کند.
    کلیدواژگان: نابرابری، سنت وبری، قدرت، انسداد اجتماعی، دولت مدرن ایران
  • اسکندر لطفعلی زاده، یوسف امینی*، علی حسین حسین زاده صفحات 115-144

    هدف این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر مشارکت اجتماعی شهروندان اهواز است. جامعه آماری در این تحقیق شامل افراد 60-18 ساله و روش نمونه گیری چند مرحله ای یا تلفیقی می باشد. جهت گردآوری داده ها از روش پیمایشی و پرسشنامه استفاده شده است. نتایج آماری نشان داد به طور کلی مشارکت اجتماعی زنان بیشتر از مردان بوده است. بین متغیرهای مستقل دینداری، اعتماد اجتماعی، تعلق اجتماعی و پایگاه اقتصادی اجتماعی و متغیرهای زمینه ای (سن، جنس، وضعیت تاهل) با متغیر وابسته مشارکت اجتماعی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد؛ ولی بین احساس بی قدرتی و مشارکت رابطه معکوس و معناداری وجود داشته است. بین مشارکت اجتماعی متاهلین، مجردین و رده سنی افراد تفاوت معناداری وجود نداشت. بنابراین بین جنس و سن با مشارکت اجتماعی شهروندان رابطه ای دیده نشد.

    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، متغیرهای مستقل، همبستگی
  • فرج الله رحیمی*، سارا محمدی، سپیده جوادنیا صفحات 145-172

    کارآفرینی فرآیندی است که نقش حیاتی در تداوم رشد و توسعه ملی و حتی اقتصاد جهانی ایفاء می کند. امروزه، شواهد حاکی از آن است که جنس نقش مهمی در کارآفرینی ایفا می کند و مشارکت زنان به عنوان نیمی از جمعیت، در گسترش فعالیت های اجتماعی و اقتصادی تاثیر بسزایی داشته است؛ اما با این وجود شکاف جنسیتی موجود در کارآفرینی، یکی از مهم ترین تبعیض هایی است که در سال های اخیر در بازار کار، پیش روی زنان بوده است. از این رو هدف پژوهش حاضر به بررسی تبیین الگوی پیشایندهای نیات کارآفرینانه: یک رویکرد جامعه شناختی است. پژوهش از لحاظ هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، جزء پژوهش های توصیفی (غیر آزمایشی) محسوب می گردد. جامعه آماری این پژوهش شرکت کنندگان سمینارها و رویدادهای استارت آپ و ایده شو در استان خوزستان می باشد. نمونه پژوهش از بین شرکت کنندگان یاد شده به روش تصادفی ساده 384 نفر در نظر گرفته شد. پس از بررسی و تجزیه و تحلیل داده ها، یافته های پژوهش بیانگر رابطه معناداری بین تبعیض جنسیتی خصمانه با کلیشه های جنسیتی است در صورتی که تبعیض جنسیتی خیرخواهانه با کلیشه های جنسیتی رابطه معناداری ندارد. تبعیض جنسیتی خصمانه با نیات کارآفرینی رابطه معناداری ندارد، اما بین تبعیض جنسیتی خیرخواهانه با نیات کارآفرینی رابطه معناداری وجود دارد و کلیشه های جنسیتی در رابطه بین تبعیض جنسیتی خصمانه و خیرخواهانه و نیات کارآفرینی نقش میانجی کامل را ایفا می کند. در نهایت نتایج تحقیق حاکی از آن است که روند جامعه پذیری، وضعیت تحصیلی و ایدیولوژی خانواده تاثیر بسزایی بر فعالیت زنان در حوزه های کسب و کار می تواند داشته باشد.

    کلیدواژگان: نیت کارآفرینی، کلیشه جنسیتی، تبعیض جنسیتی، مردانگی
  • عبدالمجید آهنگری*، سید عزیز آرمن، احمد صلاح منش، معصومه رضاییان صفحات 173-208
    با توجه به اهمیت مفهوم توسعه انسانی به عنوان هدف اساسی توسعه و به تبع آن رفع تبعیض جنسیتی و نیز نقش بالقوه زنان در روند رشد و توسعه، در چند دهه اخیر نهادهای بین المللی از جمله سازمان ملل، بر جایگاه و سهم زنان در توسعه کشورها به عنوان یکی از معیارهای توسعه تاکید بیشتری نموده اند. در این تحقیق، کشورهای اسلامی از نظر جایگاه زنان در روند توسعه در سال های 2005 و 2015 با تکیه بر 26 شاخص و استفاده از روش تاکسونومی عددی مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفته اند. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد در اکثر کشورهای اسلامی در فاصله زمانی مذکور موقعیت زنان نسبت به مردان در روند توسعه بهبود یافته است؛ اگر چه در این حوزه پراکندگی و نابرابری بین کشورها بیشتر شده است. بر اساس نتایج تحقیق، در سال 2005 کشورهای قطر و چاد با درجه توسعه 68/0 و 99/0 و در سال 2015 کشورهای قزاقستان و چاد با درجه 64/0 و 00/1 به ترتیب در بالاترین و پایین ترین سطح جایگاه زنان در توسعه قرار دارند. با مقایسه درجه توسعه کشور ایران از 84/0 به 83/0 از سال 2005 به سال 2015 می توان گفت که اگر چه نقش زنان در توسعه در ایران اندکی بهبود یافته اما رتبه آن در بین 33 کشور اسلامی از 15 به 17 تنزل کرده است؛ همچنین، ضریب نابرابری بین کشورها در حوزه مذکور از مقدار 088235/0 در سال 2005 به 11219/0 در سال 2015 افزایش یافته است. به عبارت دیگر طی دوره زمانی مورد بررسی، پراکندگی در جایگاه زنان در فرآیند توسعه در کشورهای اسلامی بیشتر شده است.
    کلیدواژگان: کشورهای اسلامی، زنان، توسعه، تاکسونومی عددی
  • الهام عرب پور، مرضیه موسوی* صفحات 209-252

    مهاجرت در کنار تولد و مرگ و میر، از عوامل اصلی تغییر و تحول جمعیت است. از آنجایی که نیروی انسانی، سرمایه اصلی هر کشور محسوب می شود، کاهش یا افزایش نیروی متخصص و سرمایه انسانی می تواند مسیر، سرعت و تحولات توسعه در کشور را تحت تاثیر قرار دهد. این پژوهش، با استفاده از روش فراتحلیل کیفی، با هدف بررسی، طبقه بندی و مقایسه نتایج تجربی مطالعات حوزه مهاجرت تلاش می کند، نقاط قوت و ضعف این آثار را نمایان سازد و با رویکرد قابلیت آمارتیاسن، وضعیت مهاجرت های بین المللی در کشور را مورد تحلیل قرار دهد. جمع بندی تحلیلی و همچنین ارایه تحلیل جامعه شناسانه با رویکرد توسعه محور برای نهادهای برنامه ریز اجتماعی و سیاسی از دیگر اهداف تحقیق است. به منظور انجام فراتحلیل 50 مقاله علمی پژوهشی چاپ شده در نشریات معتبر، با موضوع مهاجرت های بین المللی در بازه زمانی 1399-1383 به منظور تحلیل مهاجرت های بین المللی نیز از رویکرد قابلیت آمارتیاسن بهره بردیم. نتایج پژوهش حاکی از آن است که با وجود کمیت بالای مطالعات در این حوزه، آثار یاد شده از نظر کیفی و روش شناختی دارای ضعف های جدی هستند. از سوی دیگر طبق نتایج مطالعات بررسی شده، مهم ترین عوامل خروج سرمایه انسانی از کشور، را می توان در عدم آزادی در چهار حوزه اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جستجو کرد. از دیدگاه سن، مهاجرت استراتژی را فراهم می کند که شخص خود را از عدم آزادی ها در حوزه های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در جامعه مبدا رها و آزاد کند و آزادی های واقعی را در مقصد جستجو کند. در حالیکه در مسیر توسعه، حفظ سرمایه انسانی و عاملیت آزاد و ماندگار به مثابه موتور توسعه عمل می کند و این عاملیت نه تنها عنصر قوام بخش توسعه است بلکه به تقویت انواع دیگر عاملیت های آزاد کمک می کند و منجر به تسریع این روند خواهد شد. افزایش مهاجرت بالفعل و تمایل به مهاجرت (بالقوه) اختلالی جدی در روند توسعه کشور را به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: ایران، مهاجرت بین المللی، توسعه، رویکرد قابلت سن، فراتحلیل
|
  • Alireza Abdollahinejad *, Mohammad Zamanirad Pages 1-28

    The development of information and communication technology infrastructures, the formation of various social networks, the activities of 3.5 billion people from all over the world and 47 million Iranian users in these networks have caused news agencies to collect, publish news and reach audiences. The purpose of this study is to explain how news agencies use social networks using media convergence theory. The study examined the performance of national, regional and international news agencies (IRNA, ISNA, Anatolia and Reuters) on Instagram and Twitter. The present study has used the method of quantitative content analysis for written textual data. 800 tweets ending September 1, 2020 (September 11, 1999) means 3200 tweets in total. Due to the total number, high sample size and random error are minimized, so this study has acceptable reliability. SPSS software and Chi-square test were used to analyze the data. Findings show that most of the published tweets were related to positive or neutral domestic news with 22% and foreign negative news with 16%. News agencies do not have a single procedure for using social networks, the type of interaction with their audience. It is influenced by the type of social network and also the behavior of the audience in each social network is different.

    Keywords: News Agency, Social Media, IRNA, Anatoly, Reuters
  • Saeed Darabnia, Hossein Karimifard *, Jahanbakhsh Moradi, Ali Bakhtiyarpour Pages 27-78

    Good governance, which has indicators such as political stability and government efficiency, is one of the most important issues raised in political science in the last few decades and is closely related to other issues such as human security. The important thing about this is the importance of the government's role in realizing good governance and its relationship with human security. Based on this, the main goal of this research is to investigate the relationship between good governance and human security in Iran in the years 2013-2021. The research method in this article is of descriptive-survey type and it was done by using library studies and field investigations. Based on Cochran's formula, 384 people were questioned by a simple random method from the above statistical population. Also, spss software and statistical tests related to the nature of the research have been used to analyze the collected data. The results indicate that the degree of stability and stability of the political regime and the possibility of its continued life (17.74), ethnic tensions and internal conflicts (15.29), the ability of the government to make policies (14.03), the way of transferring power at the top level of the political elite (13.54), The outbreak of war and crises facing countries (13.41), the capability, competence and competence of system agents (13.22) among the two indicators of good governance have had the greatest impact on human security during the mentioned period.

    Keywords: Good Governance, human security, political stability, government efficiency, effectiveness
  • Abdolrasoul Fadaee Dowlat, Taghi Azadarmaki *, Ali Baqaii Sarabi Pages 29-46

    Oil and gas industry development has been one of the most consequential drivers of social and cultural changes in the south of Iran in recent decades. Industrialization led to different kinds of socialization and brought new values to traditional societies. Religious values are one of the most important cultural values that societies have strong resistance to change. This research aims to shed light on industrial socialization's impact on religious values in Pars Special Economic Energy Zone (PSEEZ). Rapid industrial growth in PSEEZ led to pervasive intergenerational cultural changes that reshaped the religious values of these generations, bringing a shift from religious to secular views. We gathered data from a survey between residents (aged 18-65 years old). We divide the sample into three groups (who socialize before; during and after oil and gas industries development in this region). We use SPSS to compare religious values means between groups (ANOVA). The results show that religious values are less common across those below 25 years old. This group was born and socialized after industrial development in the field. The differences between the experiences of the post-industrial birth cohorts and all older cohorts produced significant differences in their religious value priorities and, respondents who grow in the industrial space have more secular beliefs. Simultaneous with value changes between generations that confirm the socialization hypothesis of Inglehart; some changes in older generations' values and some resistances of younger people's religious beliefs both emphasize on modification of Inglehart's socialization theory.

    Keywords: Industrial development, Socialization, Religious Values, Inglehart, Pars Special Economic Energy Zone
  • Zahra Zakerinasrabadi *, Azimeh Sadat Abdullahi, Azam Alizadeh Pages 79-114
    In this paper, the aim is to analyze the mechanism of inequality production in modern Iran in the context of the views of the Weberian tradition analysts with emphasis on the role of power. The research method is historical-analytical and data is collected from second-hand sources. Weber's view on the analysis of inequality is based on power and prestige. Some Weberian and Neo Weberian theorists state on different forms of inequality, such as the unequal distribution of vital opportunities, social obstruction, and the unequal distribution of prestige, and emphasis the unequal distribution of power as the main cause of these inequalities. This analysis showed the forms of inequality in modern Iran and which factors play a role in the production and reproduction of inequalities in this period. The role of the government as the main mechanism for exercising power and the weight of power of privileged groups in the political, social and economic body of Iranian society in the production and reproduction of these inequalities were also explained. The privileged groups are the hidden layers of power at the heart of the modern state structure that have created social closure and prevented the distribution of life opportunities among different sections of society. These results can provide a basis for understanding the intensification of inequality in the present moment.
    Keywords: Inequality, Weberian Tradition, Power, Social Closure, State Modern of Iran
  • Eskandar Lotfalizadeh, Yousef Amini *, Alihossein Hosseinzadeh Pages 115-144

    The purpose of this study is to investigate the factors affecting social participation of Ahwaz citizens. The statistical population in this study includes 18-60 years old and multi-stage or integrated sampling method. Survey method and questionnaire were used to collect data. Statistical results showed that in general, women's social participation was higher than men. There is a positive and significant relationship between the independent variables of religiosity, social trust, social belonging and socio-economic status and contextual variables (age, gender, marital status) with the dependent variable of social participation, but there was a significant inverse relationship between feelings of powerlessness and participation. There was no significant difference between the social participation of married people, single people and age group. Therefore, there was no relationship between gender and age with the social participation of citizens.

    Keywords: Social Participation, Variable, Correlation
  • FARAJALLAH RAHIMI *, Sara Mohammadi, Sepideh Javadnia Pages 145-172

    Entrepreneurship is a process that plays a vital role in the continuation of national growth and development and even the global economy. The improvement of entrepreneurship creates new economic opportunities and businesses in society. Today, accumulating evidence suggests that gender plays an important role in entrepreneurship. The participation of women as a half of the population has significant impact on the expansion of social and economic activities. However, in recent years, the gender gap in entrepreneurship is one of the most important discrimination that women have been facing in the labor market. The present study was performed to assess the Explaining the Model of the Antecedents of Entrepreneurship intents: A Sociological Approach. Research in terms of purpose, type of applied research, and in terms of data collection method, is considered as descriptive (non-experimental) research. The subjects in this study were those who participated in seminars, startup events and ideas in Khuzestan province, southwest of Iran. The sampling method was a simple random sampling technique and data were collected using questionnaire. A total of 384 questionnaires were administered to the participants. A positive and significant relationship was observed between hostile gender sexism and gender stereotypes. In contrast, no significant relationship was found between benevolent sexism and gender stereotypes. No significant relationship was noted between hostile sexism and entrepreneurial intention. On the other hand, a positive and significant relationship was observed between benevolent sexism and entrepreneurial intention. Gender stereotypes play a mediating role in the relationship between hostile and benevolent sexism and entrepreneurial intention. Finally, research findings indicate that the process of socialization, educational status and family ideology can have a significant effect on women’s activity in busuness areas.

    Keywords: Entrepreneuruial Intention, Gender stereotype, Gender discrimination, Masculinity
  • Abdolmajid Ahangari *, Seyed Aziz Arman, Ahmad Sallahmanesh, Masomeh Rezaean Pages 173-208
    Regarding the importance of the concept of human development as the main objective of development and consequently, the reduce gender inequality and also, importance of the potential role of women in the process of economic growth and development, over the past few decades, economists and international organizations including the United Nations, have emphasized the status and contribution of women in development process as one of the development criteria. In this research, the status of women in the development process in Islamic countries has been evaluated and compared on the base of 26 selected indicators, using the numerical taxonomy method in 2005 and 2015. The results of the research show that in this period, in the most of Islamic countries, the status of women in development process compared to men has improved, although, the dispersion and inequality among the countries has increased. According to research results, in 2005, women in Qatar and Chad with a development degree of 0.68 and 0.99 and in 2015, in Kazakhstan and Chad, with degree of 0.64 and 1/1, respectively, have the highest and lowest status in development process. By comparing the degree of development of Iran from 0/84 to 0/83 from 2005 to 2015, it can be said that although gender inequality in development in Iran, has slightly reduced, its ranking in among 33 Islamic countries has fallen from 15 to 17. Also, the coefficient of dispersion in the Islamic countries in gender inequality in development has increased from 0.88235 in 2005 to 0.11219 in 2015.
    Keywords: Islamic countries, women, Development, Numerical taxonomy
  • Elham Arabpour, Marziyeh Mousavi * Pages 209-252

    This study, using qualitative meta-analysis method, with the aim of reviewing, classifying and comparing the experimental results of migration studies, tries to highlight the strengths and weaknesses of these works and analyzes the situation of international migration in the country with the Amartyasen capability approach. Put. In order to perform meta-analysis of 50 scientific research articles published in prestigious journals, on the subject of international migration in the period 2004-2020 in order to analyze international migration, we also used the capability approach. According to the results of the studies, the most important factors for the outflow of human capital from the country can be found in the lack of freedom in four areas: economic, political, social and cultural. From the perspective of age, migration provides a strategy to free oneself from the lack of freedoms in the economic, political and social spheres in the society of origin and to seek real freedoms in the destination. While in the path of development, the preservation of human capital and free and sustainable agency acts as the engine of development, and this agency is not only a consolidating element of development, but also helps to strengthen other types of free agency and leads to accelerate this The trend will be. Increased actual migration and the desire to migrate will cause a serious disruption in the development process of the country.

    Keywords: Iran, International Migration, Development, Aging Approach, Meta-Analysis