فهرست مطالب

پیام باستان شناس - پیاپی 27 (پاییز و زمستان 1401)

نشریه پیام باستان شناس
پیاپی 27 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رسول موسوی حاجی* صفحات 1-16
    نقش برجسته های ساسانی از منابع و مآخذ بزرگ و ارزشمند دوره ساسانی به شمار می روند و به مثابه معیارهای اصیلی هستند که می توان مدارک به دست آمده از مطالعات باستان شناسی و تاریخی را با آنها سنجید و به کشفیات و نتایج مهمی دست یافت. این آثار ارزشمند نمودار بخش وسیعی از هنر، فرهنگ و روش سیاسی و مذهبی ساسانیان هستند، زیرا هر یک از آنها به منظور بیان و انتقال یک مفهوم و واقعه ای صادق خلق شده اند. از آنجا که ظهور ساسانیان از اهمیت خاصی در فرایند کلی تاریخ ایران برخوردار است، لازم است تا وضعیت دقیق یافته های باستان شناسی- خاصه نقش برجسته های این دوره- روشن گردیده و محتوای تاریخی آنها از هر گونه ابهام و تاریکی زدوده شود. بر این اساس، مهمترین هدف این مقاله روشن ساختن هویت واقعی شخصیتهای حاضر در نقش برجسته مورد بحث و بیان محتوای تاریخی و درک مفهوم و پیام مرموز موجود در آن است. نتایج مطالعات نشان میدهد که (1) اعطا کننده حلقه سلطنتی در نقش برجسته اردشیر بابکان در نقش رجب فارس کسی نیست جز اهورامزدا. انتساب این شخصیت به موبدان موبد یا هر شخصیت فانی دیگر اساس علمی و منطقی ندارد؛ (2) ازدواج اردشیر بابکان با دختر اردوان پنجم و به دنیا آمدن شاپور اول در نتیجه، این ازدواج، کذب محض بوده و ماخوذ از یک افسانه عامیانه است.
    کلیدواژگان: نقش برجسته ساسانی، اردشیر بابکان، اهورامزدا، نقش رجب، مطالعات باستان شناسی
  • مصطفی رضائی*، مریم محمدی، کاظم ملازاده صفحات 17-44
    در جریان مطالعات باستان شناسی محوطه های اسلامی دشت همدان در سال 1399، محوطه بوزنجرد توسط نگارندگان برای نخستین بار مورد بررسی قرار گرفت. یکی از شاخصه های مهم در شناخت فرهنگ های گذشته، مطالعه و تحلیل آثار سفالی محوطه های باستانی است که نقش مهمی در روشن شدن ساختار فرهنگی مراکز استقراری دارد. با توجه به تاثیرپذیری سنت های سفالگری دشت همدان و به تبع آن، محوطه بوزنجرد، از مراکز شاخص سفالگری دوره اسلامی، در این پژوهش سعی شده است، به طبقه بندی، گونه شناسی و گاهنگاری انواع سفالینه های لعابدار این محوطه پرداخته شود. این پژوهش با مطالعه داده های باستان شناسی حاصل از بررسی های نوین نگارندگان انجام شده است. اهداف کلی، شناخت گونه های محلی سفال در محوطه بوزنجرد و شناسایی مراکز فرهنگی اثرگذار بر سنت سفالگری در این محوطه اسلامی است. روش تحقیق به صورت توصیفی - تحلیلی و گردآوری اطلاعات به شیوه اسنادی بوده و همچنین، یافته های میدانی این محوطه با سایر محوطه های هم افق بررسی مقایسه ای شده اند. نتایج نشان دهنده شباهت هایی میان سفال های محوطه بوزنجرد، از لحاظ فن ساخت و پرداخت، با محوطه های همجوار همچون ذلف آباد، آوه، آق کند، سلطانیه، قروه، کنگاور، بیستون و بروجرد است که در مهمترین مسیرهای ارتباطی دشت همدان قرار داشتند . همچنین، از نظر ویژگی های فنی و هنری، مهمترین گونه های سفالی محلی این محوطه، ظروف لعابدار نقش کنده در گلابه و ظروف با تزیین چند رنگ بر روی لعاب سفید هستند.
    کلیدواژگان: محوطه بوزنجرد، دشت همدان، دوره اسلامی، سفال لعابدار، برهمکنش فرهنگی
  • شیما احمد صفاری* صفحات 45-69
    شهر در دوران اسلامی، به لحاظ ساختاری، تداوم شهرسازی عصر ساسانی بود و عناصر کالبدی آن اکثرا برگرفته از فرهنگ غنی اسلام و نشانگر تمدن اسلامی است. قزوین یکی از شهرهای دوران اسلامی است که هسته اولیه آن در زمان شاپور ساسانی شکل گرفته و به تدریج، توسعه و گسترش یافته است. این شهر، از نظر موقعیت خاص جغرافیایی، از دوران پیش از اسلام مورد توجه حکومت های مختلف بوده و قرارگیری آن در شاهراه های ارتباطی شرق به غرب و شمال به جنوب، بقای حیات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی این شهر را تضمین کرده است. شناخت ویژگی های این گونه شهرها می تواند در به دست آوردن بینشی عمیق و گسترده از تاریخ اجتماعی و سیاسی ایران در دوران اسلامی مفید باشد. مورخان دوران اسلامی از جنبه های گوناگون شهر قزوین را مورد بررسی قرار داده اند. در این نوشتار سعی شده است تا خصوصیات بافت شهری قزوین از دیدگاه تاریخی و پژوهش های باستان شناسی و همچنین، راه های مواصلاتی این شهر با مناطق همجوار بر اساس منابع مکتوب مطالعه شود. پرسش اصلی این است که اطلاعات تاریخی تا چه اندازه با ویژگی های این شهر مطابقت دارند. نتایج حاصل از بررسی ها و نیز بازدید میدانی از شهر نشان می دهد که بافت شهری قزوین تا حد زیادی منطبق با منابع تاریخی است. بررسی های میدانی و مطالعات انجام شده و نیز تطبیق آن ها با پژوهش های باستان شناسی نشان داد که شهر در دوران متاخر اسلامی تغییرات زیادی داشته به گونه ای که در دوران قاجار و نیز پهلوی بافت شهری گسترش یافته و بناهای مدرنی در شهر ساخته شده است.
    کلیدواژگان: شهر اسلامی، بافت شهری، قزوین، منابع تاریخی، باستان شناسی
  • ناصر امینی خواه* صفحات 71-94
    در چند دهه اخیر، پیشرفت بسیار سریع فناوری ها سبب تغییرات فراوان و سریعی در جنبه های مختلف زندگی انسان از معماری و ساختار اجتماعی تا پوشش و خوراک شده است. بنابراین، امروزه مکان ها و جوامع اندکی وجود دارند که از این تغییرات به دور مانده باشند. به همین جهت، ثبت و ضبط اطلاعات موجود در چنین مکان هایی که بستر سنتی خود را حفظ کرده اند، برای کمک به شناخت یافته های باستان شناختی و تحلیل و تفسیر داده ها اهمیت زیادی دارد. دو روستای تنگ منصوری و نوخان در استان کرمانشاه ازجمله اندک اجتماعاتی هستند که تا حدی از تغییرات عصر حاضر به دور مانده اند و توانسته اند تا حدودی شیوه سنتی زندگی خود را حفظ نمایند. بر همین اساس، برای انجام تحقیق حاضر، دو روستای مذکور مناسب ترین گزینه ها جهت انجام مطالعات قوم باستان شناسی نسبت به پیرامون خود به شمار می رفتند و از این رو، برای پژوهش حاضر انتخاب شدند. در این پژوهش، به بررسی قوم باستان شناسی این دو روستا به طور هم زمان پرداخته و با مطالعه جنبه های مختلف زندگی، توصیفی جامع از آنها ارایه شده است. درنهایت، با مقایسه یافته های حاصل از تحقیق، پیشنهاد هایی ارایه گردیده است که به باستان شناسان کمک می کند تا تحلیل دقیق تری از یافته های خود داشته باشند. همچنین، الگوی دفع زباله که اهمیت زیادی در کاوش ها و تفاسیر باستان شناسی دارد، مورد تاکید قرار گرفته و نظریاتی درباره منظر باستان شناسی محوطه ها ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: قوم باستان شناسی، دفع زباله، منظر باستان شناسی، تنگ منصوری، نوخان
  • محمدحسین عزیزی خرانقی*، فرزان احمدنژاد صفحات 95-114

    توسعه شهری در دهه های اخیر به خصوص در نواحی پیرامونی تهران و کرج، منجر به گسترش مناطقی شده که تا قبل از انقلاب، روستاهایی محصور در باغات در حاشیه شهر کرج بودند. مردآباد/ ماهدشت نیز که در گذشته نه چندان دور به شهر تبدیل شده (1370)، به سرعت گسترش یافته و باغات و آثار تاریخی پیرامون خویش را همچون بسیاری دیگر از شهرهای استان البرز نابود یا در معرض تخریب قرار داده است. محوطه مردآباد در شهر ماهدشت، یازده کیلومتری جنوب غربی کرج در استان البرز قرار دارد و در دی ماه سال 1377 به شماره 2252 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. مردآباد در مرز منازل مسکونی و زمین های زراعی واقع و ساخت وسازهای مسکونی سالیان اخیر بخش های جنوبی و تا حدی شرقی محوطه را تخریب کرده است. گمانه زنی صورت گرفته در این محوطه در بهار 1395 منجر به مشخص نمودن حدود عرصه و حریم این تپه شد. تپه مردآباد یکی از بلندترین تپه های باستانی استان البرز است که شواهد سفالی گویای توالی فرهنگی از هزاره ششم پیش از میلاد تا دوران میانه اسلامی در این محوطه است. قطعا انجام کاوش های علمی و دامنه دارتر در این محوطه منجر به کسب اطلاعات باستان شناختی بسیار دقیق تری خواهد شد؛ ولی با توجه به شواهد سفالی سطحی، این محوطه دارای توالی گاهنگاری و شواهد استقراری از: دوره های نوسنگی جدید (سیلک I / هزاره ششم ق.م)، انتقالی مس سنگی/ چشمه علی (سیلک II / اواخر هزاره ششم و اوایل هزاره پنجم پ.م)، عصر آهن یک (اواخر هزاره دوم پ.م)، دوره تاریخی و دوران اسلامی است.

    کلیدواژگان: توسعه شهری، مردآباد، عرصه و حریم، توالی گاهنگاری، گاهنگاری نسبی
  • ونوشه شکری* صفحات 115-137
    در ایران محوطه های باستان شناسی بسیاری وجود دارد که به دلیل بی توجهی و عدم رسیدگی در معرض آسیب قرار گرفته اند. این معضل به تخریب آثار ارزشمند و به تبع آن، به ازبین رفتن تاریخ، عملکرد و کالبد آثار می انجامد. سایت موزه ها می توانند در تحقق هدف حفاظت جامع، توسعه فرهنگی و تاریخی مکان و نیز استفاده بهینه از ظرفیت های محوطه بسیار کارآمد باشند. هدف این پژوهش، بازشناسی شاخص های مهم در چارچوب نظری منعطف در جهت ایجادسایت موزه بر مبنای رویکرد حفاظتی و گردشگری است. برای این منظور، در مرحله اول با مروری بر ادبیات و نظریات ارایه شده در این حوزه و پیشینه سایت موزه ها در جهان، به ضرورت ایجاد سایت موزه و توجه به محوطه های باستان شناسی پرداخته شد. سپس، در مرحله دوم، با مستند سازی دو تجربه خارجی و دو تجربه داخلی به بررسی و تحلیل آنها با روش سوات، زمینه ارتقای دانش نظری در عرصه ساخت سایت موزه ها فراهم آمد تا با تکیه بر این دانش بتوان سیاست های کارآمدتری اتخاذ کرد. روش کار در این مقاله توصیفی، تحلیلی است و نتایج پژوهش نشان داد که یکی از موثرترین راه های حفاظت از محوطه ها و شناساندن تاریخ و فرهنگ آنها، ایجاد سایت موزه ای است که بتواند از محوطه باستان شناسی و ارزش های آن حفاظت کرده و در عین حال با جذب مخاطبان عمومی، متخصصان و با استفاده از روش های نوین و کارآمد این محوطه ها را مدیریت کرده و از آنها بهره برداری کند.
    کلیدواژگان: سایت موزه، محوطه باستان شناسی، حفاظت و مرمت، مدیریت، گردشگری
  • سجاد علی بیگی*، نیکل بریش صفحات 139-154
    مهرها و اثر مهرها مدارک مهمی از روابط اقتصادی، سیاسی و اجتماعی جوامع گذشته هستند که می توان با مطالعه آنها اطلاعات خاصی از سطح و میزان روابط ساکنان باستانی محوطه و منطقه را با دنیای پیرامون آن به دست آورد. کشفیات پیشین در منطقه زاگرس مرکزی و به ویژه استان کرمانشاه حاکی از این است که مهرها پیشینه طولانی و ریشه داری دارند که در تپه گیان حداقل به دوره مس وسنگ قدیم باز می گردد. به رغم اهمیت یافته های چغا ماران، دهسوار و تپه تیلینه، شمار محوطه های شناخته شده دارای مجموعه مهرها و اثر مهرها در غرب زاگرس مرکزی بسیار اندک است و همچنان تصویر روشنی از سطح پیچیدگی های محوطه های باستانی منطقه به ویژه به استناد مهرها و اثر مهرها و همچنین فناوری و سبک تراش مهرها در این منطقه در دست نیست. نگارندگان در این مقاله کوشیده اند تا در این پژوهش بنیادی، با روش توصیفی و رویکرد مقایسه ای به معرفی مهرها و اثر مهرهای تپه خیبر روانسر بپردازند، تا ضمن نشان دادن اهمیت این محوطه در میان محوطه های منطقه، شواهدی از چند هزار سال استفاده از ابزارهای مالکیت در این مکان را در اختیار پژوهشگران قرار دهند. یکی از پرسش های اساسی در رابطه با این یافته ها این است که این یافته ها مربوط به کدام بازه زمانی هستند و تاثیر کدام یک از سبک های مهر تراشی را نشان می دهند؟ مجموعه کنونی تپه خیبر شامل 6 مهر استامپی، 4 مهر استوانه ای و یک اثر مهر است که به دوره مس وسنگ تا دوره اشکانی تاریخگذاری می شوند.
    کلیدواژگان: روانسر، تپه خیبر، مهر، آغاز ایلامی، عصر آهن، کاسی، آشور نو
  • شکوه خسروی*، سامان مصطفی پور، فرهاد فتاحی صفحات 155-185
    بررسی باستان شناختی بخشی از دره رودخانه سیروان در حد فاصل شرق شهرستان سروآباد و غرب شهرستان سنندج در جنوب غربی استان کردستان طی مهرماه 1396 به انجام رسید. منطقه مورد بررسی با ارتفاعات متعددی که پوشیده از درختان بلوط و بنه است محصور شده و دره، شکلی V مانند به خود گرفته که عرض اندک و شیب تندی دارد. این وضعیت شرایط ایده آلی برای شکل گیری محوطه ها و استقرارهای انسانی نیست و به همین دلیل، پیش از بررسی نیز انتظار کشف محوطه های متعدد، منطقی نبود. این بررسی تنها نواحی آبگیر سد نی آباد را در بر می گرفت، که در نتیجه آن مجموعا 11 محوطه شناسایی گردید. قدیمی ترین محوطه به دوره اشکانی تعلق دارد و یافته های کهن تری از این بررسی به دست نیامد. از این دوره 6 محوطه شناسایی شده است. پس از این دوره، یافته هایی از قرون 4 تا 6 هجری قمری تنها در یک محوطه شناسایی شد. کمبود محوطه های باستانی در محدوده دره به احتمال زیاد با جریان های زمین ریخت شناسی و وضعیت توپوگرافی دره در ارتباط است تا هرچیز دیگر. فقدان اراضی قابل کشاورزی، سنگلاخی بودن منطقه و شیب بیش از حد اراضی واقع در دره باعث شده تا در سرتاسر منطقه تنها 9 محوطه باستانی و دو گورستان شکل بگیرد. قرارگیری در شیب دامنه ها و تک دوره ای بودن محوطه ها باعث گردیده در اغلب محوطه ها ما تنها شاهد وجود شمار اندکی قطعه سفال باشیم که به ظاهر در بستری طبیعی و فاقد هر گونه نهشته باستان شناختی پراکنده هستند. برای شناخت محوطه های در خطر دره طی طرح عمرانی، چهار مورد از آنها مورد گمانه زنی قرار گرفت که سه محوطه دارای بقایای استقرار فصلی بود و در محوطه ده کهنه 1، گورستانی از دوره اشکانی آشکار گردید که یک گور چاله ای ساده و یک گور خمره ای از کاوش آن آشکار گردید. ظاهرا در طول تاریخ به دلایل پیش گفته، دره رودخانه سیروان در محدوده روستاهای نگل تا نی آباد دارای استقرارهای متعدد و چندان مهمی نبوده و با توجه به شرایط محیطی و توپوگرافی شاهد آبادانی و رونق این نواحی نیستیم. الگوی پراکندگی مکان های باستانی و وضعیت ظاهری نهشته های باستان شناختی نشان می دهد که الگویی مشابه با امروز در منطقه حکمفرما بوده است. در حال حاضر، در شش ماه از سال، مردم منطقه در خانه ها و اتراقگاه های پراکنده واقع در زمین کشاورزی و باغ خود در حاشیه رودخانه زندگی می کنند و طی فصل سرد سال به روستا باز می گردند. بدون تردید، این الگو به دلیل محدودیت های زیست محیطی شکل گرفته و ادامه یافته است.
    کلیدواژگان: کردستان، سروآباد، سد نی آباد، دوره اشکانی، استقرار فصلی، گورستان، گور خمره
|
  • Seyyed Rasool Mousavi Haji * Pages 1-16
    Whenever researchers come across a new point concerning Sassanian history, succeed in deciphering an inscription, or are to discover and understand a new cultural work, they invariably turn to Sassanian relief carvings, which have long been famous and considered valuable sources of the Sassanian period. Precious reliefs, which, as authentic criteria, can serve to measure documents obtained from historical and archaeological studies, giving rise to important discoveries and results, represent a large portion of the Sassanian’s arts, cultural and political, and religious practices. Since the rise of the Sassanid dynasty is important in the process of Iran's history, it is necessary to clarify the exact status of archaeological findings - especially its rock reliefs-and be removed their historical content from any ambiguity and darkness. Studies show that (1) Donor of the diadem of kingship in Ardashir Babakan’s relief at Naqsh-i Rajab of Fars no one except Ahuramazda. Attributing this character to a high priest or any other mortal character has no scientific basis or rationale; (2) The marriage of Ardashir Babakan with the fifth Ardavan’s daughter and the Birth of Shapur as a result of this marriage, was false and derived from a folk legend.
    Keywords: Sassanian rock relief, Ardashir Babakan, Ahuramazda, Naqsh-i Rajab, Archaeological studies
  • Mostafa Rezaei *, Maryam Mohammadi, Kazem Mollazadeh Pages 17-44
    During the archeological studies of the Islamic sites of Hamedan Plain in 2019, the Bozenjerd site was investigated by the authors for the first time. One of the important indicators in understanding the cultures of the past is the study and analysis of pottery work in ancient sites, which plays an important role in clarifying the cultural structure of settlement centers. Considering the influence of the pottery traditions of the Hamedan plain and Bozenjerd site, one of the important pottery centers of the Islamic period, this research, has tried to classify, typology, and chronology of the types of glazed pottery of this area. This research has been done by studying the archeological data obtained from the investigations of modern authors. The general goals are to know the local types of pottery in the Bozenjerd site and to identify the cultural centers that influence the tradition of pottery in this Islamic area. The research method is descriptive-analytical and information gathering is done in a documentary way, and also, the field findings of this area have been compared with other areas of the same horizon. The results show similarities between the pottery of Bozanjard, in terms of manufacturing and finishing techniques, with the neighboring sites such as Zolf Abad, Âveh, Aqkand, Soltanieh, Qorveh, Kangavar, Biston, and Borujard, which were located in the most important communication routes of the Hamedan plain. Besides, in terms of technical and artistic characteristics, the most important types of local pottery in this area are sgraffiato glazed vessels and vessels with multi-colored decorations on white glaze.
    Keywords: The Bozanjerd Site, Hamadan Plain, Islamic period, glazed pottery, cultural interaction
  • Shima Ahmad Saffari * Pages 45-69
    The city in the Islamic period, in terms of structure, was the continuation of Sassanid era urban planning, and its physical elements are mostly taken from the rich culture of Islam and indicate the Islamic civilization. Qazvin is one of the cities of the Islamic period, the core of which was formed during the Shapur rule, the Sassanid king, and gradually developed and expanded. This city, in terms of its special geographical location, has been the focus of various governments since the pre-Islam era, and its location on the east-west and north-south communication highways has guaranteed the survival of the social, political, and economic life of this city. Knowing the characteristics of such cities can be useful in gaining a deep and broad insight into the social and political history of Iran in the Islamic era. Historians of the Islamic era have examined the city of Qazvin from various aspects. In this article, an attempt has been made to study the characteristics of the urban context of Qazvin from the historical point of view and archaeological research, as well as the communication routes of this city with neighboring areas based on historical sources. The main question is to what extent the historical information corresponds to the features of this city. The results of this study and the field visit to the city show that the urban context of Qazvin is largely consistent with historical sources. The field surveys and studies carried out and their comparison with archaeological research showed that the city underwent many changes in the late Islamic era, in such a way that during the Qajar period, as well as in the Pahlavi period, the urban context was expanded and modern buildings were built in the city.
    Keywords: Islamic city, Urban Context, Qazvin, Historical Sources, Archaeology
  • Naser Aminikhah * Pages 71-94
    In the last few decades, the very rapid development of technologies has caused many and rapid changes in various aspects of human life, from architecture and social structure to clothing and food. Therefore, today there are few places and communities that have remained away from these changes. For this reason, it is very important to record and record the information available in such places that have preserved their traditional base to help in the recognition of archaeological findings and the analysis and interpretation of data. The two villages of Tang Mansouri and Nokhan in Kermanshah province are among the few communities that have remained far away from the changes of the present age and have been able to preserve their traditional way of life to some extent. Accordingly, to conduct the present research, the two mentioned villages were considered the most suitable options for conducting ethno-archaeological studies in relation to their surroundings, and therefore they were selected for the present research. In this research, the ethno-archaeology of these two villages has been investigated simultaneously and a comprehensive description of them has been presented by studying different aspects of life. Finally, by comparing the findings of the research, suggestions have been presented that will help archaeologists to have a more accurate analysis of their findings. Besides, the pattern of waste disposal, which is very important in archaeological exploration and interpretations, has been emphasized and theories about the archaeological landscape of the sites have been presented.
    Keywords: Ethnoarchaeology, garbage disposal, archaeological landscape, Tang Mansouri, Nokhan
  • MohammadHossein Azizi Kharanaghi *, Farzan Ahmadnezhad Pages 95-114

    Urban expansion in recent decades, especially in the peripheral areas of Tehran and Karaj, has led to the expansion of areas that were villages surrounded by gardens on the outskirts of Karaj before the revolution. Mardabad/Mahdasht, which became a city in the not-so-distant past (1991), has expanded rapidly and the gardens and historical monuments around it, like many other cities in Alborz province, have been destroyed or exposed to destruction. Tepe Mardabad is located in Mahdasht town, eleven kilometers southwest of Karaj in Alborz province. The site has been registered as number 2252 in the list of national monuments of Iran in 1998. Mardabad is located in the northwestern of Mahdasht town, exactly on the border of residential houses and agricultural lands, residential constructions in recent years have severely threatened, destroyed and encroached the southern and to some extent eastern parts of the site. In spring of 2016 archaeological excavation curried out in the site to recognized core and buffer zone. Tepe Mardabad is one of the highest ancient mound in Alborz province, there are evidences of the cultural sequence from the 6th millennium BC to the Middle Islamic era in this area. certainly, conducting scientific and more extensive excavtions in this site will lead to obtaining much more accurate archaeological information. However, according to surface pottery evidence, the site has a long chronological sequence: Late Neolithic period (Sialk I / 6th millennium BC), Transitional Chalcolithic / Cheshmeh Ali (Sialk II / late 6th / early of the fifth millennium BC), Iron Age I (the end of the second millennium BC), the historical period and the Islamic era.

    Keywords: Urban expansion, Mardabad, core, buffer zone, chronological sequence, relative chronology
  • Vanooshe Shokri * Pages 115-137
    There are many archaeological sites that have been neglected and left vulnerable to damage In Iran. This problem leads to the destruction of valuable artifacts and, consequently, the loss of culture, history, function, and appearance of these sites. Site Museums can play a very effective role in achieving the comprehensive protection and cultural and historical development of the site, as well as optimizing the region's capacities and recognizing the region's history and culture. As cultural and historical centers, Site Museums play an important role in preserving and maintaining cultural and historical heritage, and by displaying these artifacts, they create an opportunity for history and culture enthusiasts to become familiar with the history and culture of the region. The goal of this research is to identify important indicators within a flexible theoretical framework for creating a Site Museum based on a conservation and tourism approach. To achieve this goal, in the first stage, the necessity of creating Site Museums and paying attention to archaeological sites is discussed by reviewing the literature and theories presented in this field and examining previous Site Museum experiences around the world. In the second stage, by documenting two foreign experiences and two domestic experiences and analyzing them using the SWOT method, theoretical knowledge is provided to enhance the construction of Site Museums so that more effective policies can be adopted based on this knowledge. The method used in this article is descriptive and analytical, and the results of the research show that one of the most effective ways to preserve sites and identify their historical, functional, and educational aspects is to create a Site Museum.
    Keywords: Site Museum, Archaeological Site, Conservation, Restoration, Management, Tourism
  • Sajjad Alibaigi *, Nicole Brisch Pages 139-154
    Seals and seal impressions are important evidence for the economic, political, and social relationships of societies in the ancient world. By studying them, we can obtain specific information about the level and extent of the relationships between the ancient inhabitants of the site or region with its surrounding world. Previous discoveries in the region of central Zagros and especially in Kermanshah province indicate that seals have a long history. For example, in Tapeh Giyan, it goes back at least to the old chalcolithic and Bronze periods. Despite the importance of the findings of Chogha Maran, Dehsavar, and Tapeh Tyalineh, the number of known sites in the west of central Zagros which have a collection of seals and seal impressions are very small, and there still is not a clear view about the level of complexity of the ancient sites in the region, especially regarding the use of seals and seal impressions, nor are the technology and style of seal cutting in this region understood. In this article, the authors have tried to introduce the seals and seal impressions of Tapeh Kheibar of Ravansar, showing the importance of this site among the other sites of the region, and provide some evidence of several thousand years of using property tools in this place. The current collection of Tapeh Kheibar includes six stamp seals, four cylinder seals, and one seal impression, which are range from the chalcolithic to the Parthian period. The most important of these is a Kassite seal with a cuneiform inscription in the Sumerian language, which may have belonged to a high-ranking person in the Tapeh Kheibar in the Kassite period (second millennium BCE).
    Keywords: Ravansar: Tapeh Kheibar: seal: Proto Elamite: Iron Age: Kassite: Neo Assyrian Period
  • Shokouh Khosravi *, Saman Mostafapour, Farhad Fatahi Pages 155-185
    The Archaeological Survey of a part of the Valley of Sirwan River between the east of Sarvabad County and the west of Sanandaj County in the southwest of Kurdistan province was carried out in October 2016. The area is surrounded by many heights covered with oak and banyan trees, forming a V-shaped valley with a short width and a steep slope. This situation is not an ideal condition for the formation of sites and human settlements, and therefore, it was not logical to expect the discovery of many sites before the survey. This survey included only the catchment areas of Nayabad Dam, where in total 11 sites were identified. The oldest identified settlements, including 6 sites, belonged to the Parthian period and no older findings were obtained from this survey. Just a site had evidence from the 4th to 6th A.D. centuries. It seems that the lack of ancient sites in the valley is most likely related to the geological and topographic conditions of the valley. The lack of arable land, the stony nature of the area, and the excessive slope of the land in the valley have caused the formation of only nine ancient sites and two cemeteries throughout the region. Locating on the slopes and being single-period sites are reasons we see only a small number of pottery pieces in most of the sites, which apparently are scattered in a natural bed without any archaeological deposits. To identify the endangered sites of the valley, four of them were excavated (tested by 3-5 sondages), three of which had the remains of seasonal settlements, and in the area of Deh Kohene 1, a graveyard from the Parthian period was revealed, where a simple pit grave and a burial pot were revealed from there. For the aforementioned reasons, the valley of Sirwan River from Negel to Nayabad due to its environmental conditions and topography, did not have many and very important settlements throughout history. The distribution pattern of the ancient sites and the appearance of the archaeological deposits show that a pattern similar to today has been ruling in the region in the past. At present, for six months of the year, the people of the region live in scattered houses and places located in their agricultural land and gardens on the edge of the river and return to the village during the cold season. Undoubtedly, this pattern was formed due to environmental restrictions and has continued to the present.
    Keywords: Kurdistan, sarvabad, Sirwan River: Parthian Period, seasonal settlement, burial pot