فهرست مطالب

اصلاح و به نژادی دام - سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1401)

نشریه اصلاح و به نژادی دام
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آرش جوانمرد*، کریم حسن پور، محمد سلیمان اختیاری، آیه سادات صدر، زهرا رودباری، پویا مطیع نوپرور، فرزاد غفوری صفحات 5-30

    دستیابی به فناوری هایی که بتواند رفتارهای ژن ها در سطح رونوشت سلولی و اثر متقابل بین آن ها را به تصویر بکشد، مطلوبیت ویژه ای دارد. در همین راستا، فناوری ریزآرایه، بر مبنای کشفیات سابق واکنش پلی مراز کمی سازی شده (qPCR) و فناوری هیبریداسیون ساترن بلاتینگ می باشد که از همان قوانین اما، در مقیاس بزرگ تر برای اندازه گیری میزان بیان چندین هزار ژن استفاده می کند. پیش آگاهی از جزییات، معماری ریزآرایه و پشت صحنه مورد استفاده برای این تکنیک بر روی تجزیه و تحلیل داده های خام تاثیر مستقیم دارد. روش های پیش پردازش داده ها و آزمون های نرمال سازی آن ها، استفاده از روش تجزیه مولفه های اصلی، رسم نمودار حرارتی، خوشه بندی و رسم دندروگرام تست همبستگی داده و روش پیشرفته TSN از جمله روش های پیشرو هستند. همچنین، چالش مقایسه میانگین چندگانه، وجود خطای نوع یک و مفهوم شاخص چند برابر شدن (Fold change) نیز به طور اجمالی مورد بحث قرار می گیرد. در مطالعه مروری حاضر، سعی شده است که مبانی تیوریک، ساختار داده های خام، تحلیل های آماری و تفسیر نتایج فناوری ریزآرایه مورد بحث قرار گیرد و به طور مستقل قادر باشد مسیر داده تا تفسیر و همچنین چالش های موجود را با اطلاعاتی که داده می شود به خوبی پشت سر قرار دهد.

    کلیدواژگان: پیش پردازش داده ها، تحلیل آماری، ترانسکریپتوم، ریزآرایه و نرمال سازی داده ها
  • کریم نوبری*، کاظم یوسفی کلاریکلائی، رضا کمالی صفحات 31-44
    شترهای کوهان دار از زمان اهلی شدن آنها در 3000 تا 6000 سال قبل به عنوان منبع تامین گوشت، شیر و پشم بوده و همچنین به عنوان وسیله حمل و نقل در مناطق بیابانی گرمسیری و سردسیری استفاده شداند. ژنوم حلقوی میتوکندری با DNA دو رشته ای از مادر به فرزندان منتقل شده و دارای نوترکیبی پایین و نرخ تکامل بالایی می باشد که بررسی توالی آن معمولا برای درک نرخ تنوع ژنتیک و تاریخچه تکامل استفاده می شود. ژن ATP6 بر روی سنتز ATP و متابولیسم انرژی موثر بوده و می تواند برروی صفات اقتصادی تاثیر گذار باشد. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی درون گونه ای و بین گونه ای توالی ژن ATP6 در شترسانان و مقایسه آنها با شتر ترکمن انجام گرفت. برای این منظور توالی 681 نوکلیوتیدی ژن ATP6 به ترتیب برای 123، 26 و 32 نفر شتر دوکوهانه اهلی، تک کوهانه و دوکوهانه وحشی تهیه گردید. هم ترازی درون و بین گونه های توالی های ژن و ترجمه پروتیینی آنها با استفاده از نرم افزار مربوطه انجام شد. سپس، تنوع ژنتیکی و درخت فیلوژنتیکی درون و بین گونه های شترسانان ترسیم شد. نتایج بررسی درون گونه ای شترها، نشان داد که بیشترین و کمترین تنوع، به ترتیب مربوط به شترهای تک کوهانه و دوکوهانه وحشی است، همچنین، بررسی بین گونه ای نشان داد که برخی از شترهای تک کوهانه قرابت نزدیکی با شترهای دوکوهانه وحشی دارند. این تحقیق نشان داد که تنوع ژنتیکی موجود در ژن ATP6 در گونه شتر تک کوهانه بسیار بیشتر از سایر گونه ها است.
    کلیدواژگان: شتر ترکمن، ژن ATP6، تنوع ژنتیکی و درخت فیلوژنتیکی
  • مختارعلی عباسی، آذر راشدی ده صحرائی*، امیر طاهری یگانه، مهراب فرجی صفحات 45-57
    در این مطالعه عملکرد اقتصادی گوسفندان لری بختیاری و آمیخته نسل اول رومانف- لری بختیاری با استفاده از داده های ثبت شده مربوط به گوسفند لری بختیاری، طی سال های 1368 تا 1397 و داده های ثبت شده مربوط به آمیخته ها طی سال های 1390 تا 1397در ایستگاه شولی شهرکرد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نرخ زایش در آمیخته ها 5/87 و در گوسفند لری بختیاری 56/86 درصد بود. چندقلوزایی نیز در آمیخته ها 22/138 و در گوسفند لری بختیاری 6/114 درصد بوده که از نظر آماری دارای تفاوت معنی دار بود. بره زایی در آمیخته ها 95/120 و در بومی ها 99 درصد بود. میزان بره دهی در میش های آمیخته 38/1 بره به ازای هر میش و در میش های بومی 15/1 بره به ازای هر میش بود. درصد بره شیرگیری شده در میش های آمیخته 49/109 و در میش های لری بختیاری 99/90 درصد بود. نرخ بقا در بره های متولد شده از میش های آمیخته 5/90 و در بومی ها 7/91 درصد بود. وزن شیرگیری به ازای هر کیلوگرم وزن میش هنگام شیرگیری برای بره های لری بختیاری 539/0 کیلوگرم و برای آمیخته ها 610/0 کیلوگرم بود، این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود. با توجه به نتایج به دست آمده در مجموع استفاده از روش تولید ترکیب ژنتیکی در گله لری بختیاری منجر به افزایش سرانه سود حاصل از هر راس میش آمیخته 4286000 ریال نسبت به میش بومی در سال 1397 گردید. این مبلغ برای میش های آمیخته زایش دوم به بعد، 4886480 ریال نسبت به میش های بومی محاسبه شد.
    کلیدواژگان: عملکرد اقتصادی، تولیدمثل، لری بختیاری، آمیخته، رومانف و گوسفند
  • سعید چعب، محمدتقی بیگی نصیری، محمود نظری*، جمال فیاضی صفحات 59-67

    ژن Mx نقش مهمی در پاسخ های ضد ویروسی مرغ دارد. ژن Mx یک کاندید بالقوه به عنوان یک نشانگر ژنتیکی مقاوم به ویروس آنفولانزا در مرغ می باشد. پژوهش حاضر به منظور بررسی چندشکلی ژن مقاومت به میکسوویروس (Mx) با استفاده از روش PCR-RFLP در مرغ بومی خوزستان انجام گرفت. به طور تصادفی از 100 قطعه مرغ بومی خوزستان از شهرهای (ملاثانی، اندیمشک، شوش) خون گیری شد و استخراج DNA از نمونه ‏ها انجام شد. واکنش زنجیره‏ای پلیمراز (PCR) برای تکثیر قطعه 299 جفت بازی ژن مقاومت به میگزو ویروس (Mx) به کمک آغازگرهای اختصاصی صورت گرفت. قطعه تکثیر شده به‏ وسیله آنزیم برشی HPY8l هضم گردید. فراوانی‏ آلل‏هایA  و G در مرغان بومی شوش به ترتیب  54/0 و 46/0 ، در ملاثانی 85/0 و 15/0و در اندیمشک 57/0 و 47/0 و فراوانی ژنوتیپ‏های AA، GG و AG به ترتیب در شوش 40/0، 33/0 و 27/0، در ملاثانی 8/0، 1/0 و 1/0 و در اندیمشک 45/0، 40/0 و 15/0 بود. نتایج نشان داد که فراوانی آلل A بیشتر از G است بعلاوه، هتروزیگوسیتی مشاهده شده و تعداد آلل موثر نشان داد که میزان تنوع این جایگاه ها در جمعیت پایین است. با استفاده از آزمون کای مربع (X2) مشخص شد که فراوانی آلل‏ها در این جایگاه ژنی در حالت تعادل هاردی - وینبرگ نمی‏باشد. نتایج این تحقیق پیشنهاد می داد که ژن MX دارای چندشکلی است و پتانسیل بالایی برای استفاده به عنوان نشانگر ژنتیکی برای مقاومت در برابر آنفولانزای مرغی و بیماری نیوکاسل دارد.

    کلیدواژگان: ژن مقاومت به میکسوویروس (MX)، آنفولانزا، مرغ بومی و چندشکلی
  • محمد دادپسند*، سجاد رنجبر، زهرا بلوکی صفحات 69-76
    در این پژوهش، روند تکامل ژن نوروپپتیدVF در گوسفند، آنالیز فیلوژنی و روند انتخاب طبیعی در طی تکامل این ژن بررسی شد. توالی ژنی VF در گوسفند و سایر گونه ها (گاومیش آمریکایی، زبو، گاو اهلی، گاو وحشی هیمالیایی، بوفالو آبی، بز، میمون رزوس، گراز، سگ اهلی، خوک وحشی، اسب، فنچ راه راه، رت، شتر، آلپاکا و مرغ جنگلی سرخ) هم تراز شدند. درصد جانشینی و جایگزینی نوکلیوتیدها بر اساس جستجو در بانک اطلاعاتی NCBI  با روش حداکثر درست نمایی انجام و ترسیم درخت فیلوژنتیک و تعیین روند انتخاب طبیعی حاصل از مطالعات بیوانفورماتیک تعیین شد. درصد جانشینی بازهای پیریمیدینی بیشتر از بازهای پورینی بود، هم چنین نسبت dN/dS نیز محاسبه شد که نشان دهنده ی انتخاب مثبت در طی تکامل این ژن است. این نوع dN/dS پورینی بود. درخت فیلوژنتیک برای ژن مذکور در موجودات مختلف نشان می دهد که پروتیین VF در موجودات مختلف بر اساس مسیر تکاملی خود به دو شاخه مجزا تقسیم می شود، که در یک دسته در موجودات مورد مطالعه با درصد شباهت بیشتر قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فیلوژنی، انتخاب مثبت، ژن نوروپپتید VF
  • مرتضی مختاری* صفحات 77-85
    وجود تفاوت های ژنتیکی در بروز صفات بین دو جنس را می توان برای تدوین برنامه های کارامدتر ارزیابی ژنتیکی دام ها به کار برد. پژوهش کنونی با هدف بررسی وجود دو شکلی جنسی در صفات وزن تولد، وزن شیرگیری و وزن شش ماهگی بره های نر و ماده نژاد کرمانی و واکاوی ژنتیکی آن ها، با استفاده از اطلاعات شجره ای و رکوردهای جمع آوری شده طی سال های 1372 تا 1392 در ایستگاه اصلاح نژاد گوسفند کرمانی، واقع در شهرستان شهربابک، استان کرمان انجام شد. مقادیر دو شکلی جنسی، که به صورت نسبت میانگین وزن بره های نر به بره های ماده تعریف شد، در زمان تولد، شیرگیری و شش ماهگی به ترتیب 04/1، 09/1 و13/1 به دست آمدند. از شش مدل حیوانی دو صفته، که ترکیبات مختلف اثرات ژنتیکی افزایشی مستقیم، ژنتیکی افزایشی مادری و محیط دایمی مادری را در بر داشتند، برای واکاوی ژنتیکی دو شکلی جنسی صفات استفاده شد. به این منظور، هر صفت در بره های نر و ماده به عنوان یک صفت مجزا در نظر گرفته شد و مدل های دو صفتی برازش شده برای هر صفت با معیار اطلاع بیزی (BIC) با هم مقایسه شدند. وراثت پذیری مستقیم وزن های تولد، شیرگیری و شش ماهگی در بره های نر به ترتیب 11/0، 35/0 و 32/0 و در بره های ماده به ترتیب 10/0، 36/0 و23/0 برآورد شدند. همبستگی های ژنتیکی مستقیم بین جنسی برای وزن تولد، شیرگیری و شش ماهگی در بره های نر و ماده به ترتیب 92/0، 93/0 و 00/1 برآورد شدند. وجود این همبستگی های ژنتیکی مثبت و بالا نشان داد که صفات مورد بررسی در بره های نر و ماده کرمانی توسط ژن های مشترک بسیاری کنترل می شوند. همچنین با توجه به وجود همبستگی های ژنتیکی بین جنسی مثبت و بالا برای صفات مورد بررسی می توان نتیجه گرفت انتخاب در بره های نر برای صفات مورد مطالعه سبب ایجاد پاسخ همبسته مثبت در بره های ماده نژاد کرمانی می گردد.
    کلیدواژگان: دو شکلی جنسی، وراثت پذیری، صفات رشد، گوسفند
|
  • Arash Javanmard *, Karim Hasanpoor, Mohammad Soleiman Ekhtiyari, Ayeh Sadat Sadr, Zahra Roudbari, Pouya Motie Noparvar, Farzad Ghafouri Pages 5-30

    Achieving technologies that can depict the behaviors of genes at the transcriptome level and the interaction between them is particularly beneficial. In this regard, the microarray technology is based on the previous discoveries of qPCR and hybridization blotting technology, which uses the same rules but on a larger scale to measure the expression of several thousand genes. In fact, it is a method based on hybridization in combination with nanotechnology and the use of labeled fluorescent dyes. This technology is based on a chip and a glass plate, where special identifier sequences are placed together in a two-dimensional order of several tens of thousands of units, and it's responsible for simultaneously identifying the differential expression pattern of several thousand special sequences or coding regions. Prior knowledge of the microarray architecture and backstage details used for this technique has a direct impact on raw data analysis. Data pre-processing methods and their normalization, using the principal component analysis method, Heatmap drawing, clustering, and data correlation test dendrogram drawing, and the advanced TSN method are among the leading methods. Also, the challenge of comparing multiple averages, the existence of type one error, and the concept of fold change are also briefly discussed. In the present study, it has tried to discuss the theoretical foundations, raw data structure, statistical analysis, and interpretation of the results of microarray technology and to be able to independently analyze the path of data to interpretation as well as overcome the existing challenges with the information that is given.

    Keywords: Data preprocessing, Data normalization, Microarray, statistical analysis, Transcriptome
  • Karim Nobari *, Kazem Yuosefi, Reza Kamali Pages 31-44
    Humped species of camel have been used as a source of meat, milk and wool since their domestication around 3000 6000 years ago and they also can be breed and used to transportation in the tropical and cold desert areas. The mitochondrial circular genome with double-stranded DNA passes from mother to offspring and has a low recombination and high evolution rate, the sequence of which is commonly used for elucidate rate of genetic diversity and evolutionary history. According to the effect of ATP6 gene on ATP synthesis and energy metabolism, it can be affect economical traits. Therefore, the aim of this study was to investigate inter and intra species consideration of the ATP6 gene in camels and compare them with Turkmen camels. For this reason, sequence of ATP6 gene with 681 nucleotide in length were prepared for 123, 26 and 32 one-humped, domestic and wild two-humped camels, respectively. Sequence alignment and phylogenetic tree of gene and protein for inter and intra species of the camels were constructed using CLC Genomics Workbench 21 software. Then, genetic diversity and phylogenetic tree within and between camel species were constructed. Results showed that the one-humped and wild two-humped camels had the highest and the lowest diversity also, some of one-humped camels was closely related to the two humped wild camels. This study showed that the genetic diversity of ATP6 gene in one-humped camel species is much higher than other species.
    Keywords: Turkmen camel, ATP6 gene, genetic diversity, phylogenetic tree
  • Mokhtarali Abbasi, Azar Rashedi Dehsahraei *, Amir Taheri Yeganeh, Mehrab Faraji Pages 45-57
    In this study, the performance of pure and crossbreed of Lori-bakhtiyari sheep was investigated. Data related to natives were collected during 1989 to 2018 and data related to crossbreed during 2011 to 2019 were collected at Sholi station in Shahrekurd. Conception rate at lambing was 87.5% for crossbreed sheep and 86.56% for Lori-bakhtiyari sheep. Litter Size% obtained 138.22 and 114.6 for crossbreed and Lori-bakhtiyari sheep respectively. Lambing percentage obtained 120.95 and 99 for crossbreed and Lori-bakhtiyari sheep, respectively. Fecundity (produced by a ewe) for crossbreed was 1.38 and 1.15 for Lori-bakhtiyari sheep. The weaning percentage for crossbreed and Lori-bakhtiyari sheep estimated 109.49 and 90.99 respectively. Survival rate estimated 90.5% and 91.7% for crossbreed and Lori-bakhtiyari sheep, respectively. Weaning weight per kg Weight of ewes was calculated 0.593 kg for native lambs and 0.610 kg for crossbreeds, this difference was statistically significant. According to the obtained results, use of genetic production method in Lori-bakhtiyari flock led to an increase in per capita profit of each crossbreed ewes of 4286000 R compared to native ewes in 2019. This amount was calculated for crossbreed ewes after second calving 4886480 R compared to native ewes.
    Keywords: Economic Performance, Reproduction, Lori-bakhtiyari, crossbreed, Romanov
  • Saeed Chaab, MohamadTaghi Beigi Nassiri, Mahmood Nazari *, Jamal Fayazi Pages 59-67

    The myxovirus (Mx) gene play a crucial role in the antiviral responses of chicken. The Mx gene is a potential candidate as a genetic resistance marker to the avian influenza virus in chickens. This study was conducted to determine the polymorphism of myxovirus gene polymorphism using PCR-RFLP method in Khuzestan native chicken. In this research, blood samples were collected randomly from 100 Khuzestan native chicken (Malasani, Andimeshk and Shush) and DNA were extracted. Polymerase chain reaction (PCR) was used to amplify 299bp fragments of myxovirus (Mx) gene by specific primers. Then, the amplified fragment was digested with HPY8l enzyme. Allele frequency for A and G, in Shoosh 0.54 and 0.46, Mollasani 0.85 and 0.15 and Andimeshk 0.57 and 0.47 and genotype frequencies of AA, GG and AG, in Shoosh 0.40, 0.33 and 0.27, Mollasani 0.8, 0.1 and 0.1 and Andimeshk 0.45, 0.40 and 0.15 were achieved, respectively. The results showed that the frequency of allele A was higher than G. Furthermore, the observed heterozygosity and the effective number of alleles demonstrated low diversity in the population. Chi-square (X2) analysis showed that the locus allele frequencies are not in Hardy-Weinberg equilibrium. The results of this study suggested that the MX gene had polymorphism and had a high potential for use as a genetic marker for resistance to avian influenza and Newcastle disease.

    Keywords: Mx gene, Native chicken, Avian Influenza, Polymorphism
  • Mohammad Dadpasand *, Sajjad Ranjbar, Zahra Blooki Pages 69-76
    In the present study, the analysis was performed to investigate the evolution of the VF gene in sheep, phylogenetic analysis and natural selection process during the evolution of this gene. The VF gene sequence in sheep and other organisms including cows, goats, and buffalo were sequenced and then aligned to examine each copy of the gene sequence. Percentages of nucleotide substitution and replacement were determined based on the Genome Database Search (NCBI) using maximum likelihood method, phylogenetic tree mapping and natural selection process from bioinformatics studies; The replacement percentage of pyrimidine bases was greater than the purine, indicating a positive selection during the evolution of these genes. The dN / dS ratio was also calculated, indicating a positive evolutionary selection for this gene. This type of dN / dS was purine. The phylogenetic tree for the aforementioned gene in different organisms shows that in general, the VF protein in different organisms is divided into two distinct groups based on their evolutionary pathway, with one similarity in the organisms studied.
    Keywords: Phylogenetic, Gene, neuropeptide VF
  • Morteza Mokhtari * Pages 77-85
    Genetic differences in expression of traits between sexes can be applied for developing efficient genetic evaluation of animals. The aim of the present study was to investigate the existence of sexual dimorphism (SD) in birth weight (BW), weaning weight (WW) and six months weight (6MW) and also correspondingly the genetic analysis of SD in male and female Kermani lambs applying pedigree information and records, collected from 1993 to 2013 in Breeding Station of Kermani sheep,. The SD values, defined as mean body weight of male lambs to mean body weight of female lambs were 1.04, 1.09 and 1.13 for BW, WW and 6MW, respectively. Six bivariate animal models, contained different combinations of direct additive genetic, maternal additive genetic and maternal permanent environmental effects, were used for genetic analysis of SD. Each body weight traits were considered as distinct traits in male and females. The considered bivariate animal models was evaluated via Bayesian Information Criterion (BIC). Direct heritability estimates for BW, WW and 6MW in male lambs were 0.11, 0.35 and 0.32, respectively. The corresponding estimates in female lambs were 0.10, 0.36 and 0.23, respectively. Cross-sex genetic correlations for BW, WW and 6MW were 0.92, 0.93, and 1.00, respectively. High and positive genetic correlations indicated that the studied traits in male and female lambs are control by common genes. Due to high and positive cross-sex genetic correlations for the studied body weight traits it may be concluded that selection in male lambs would result in a positive correlated response in females.
    Keywords: Growth Traits, heritability, sexual size dimporphism, Sheep