فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ، سیاست و رسانه
پیاپی 20 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا ملک ثابت*، ابراهیم نوئی، محمد حاجی تقی صفحات 15-38

    «المنتقی فی سیره المصطفی صلی علی الله و آله» یا «مولود المصطفیصلی علی الله و آله» یکی از کتاب های مفصل در سیره نبوی است که محمد بن مسعود کازرونی (د 758 ق) از سیره نگاران و محدثان برجسته سده هشتم هجری، آن را به رشته تحریر درآورده است. او پس از رواج سیره های التقاطی و نامعتبر در سده هفت و هشت، کوشیده است با استفاده از منابع اصلی و قدیمی، یک دوره کامل و مهذب از تاریخ و زندگی پیامبر اسلام صلی علی الله و آله را بنگارد. کازرونی این اثر را در سال 752 ق در شیراز به پایان رسانده است. باوجود اهمیت سیره کازرونی در زمان تالیف و تا چند قرن بعد، اما در متون متاخر کم تر بدان پرداخته شده است. شاید یکی از دلایل آن، عدم شناخت کافی نسبت به این اثر و نویسنده ی دانشمند آن باشد. این مقاله در صدد است ضمن معرفی کازرونی و خاندان علمی او، به معرفی آثار علمی و به طور خاص سیره جامع وی که به زبان عربی نگاشته و به زبان های دیگر ترجمه شده است بپردازد. ویژگی های کتاب «المنتقی» و هدف کازرونی از تالیف آن را بیان کند و برای نخستین بار با بررسی علمی از طریق نسخه های نزدیک به زمان مولف و به استناد متن کتاب و سایر کتاب های هم عصر، به ابهام های موجود درباره ی عنوان اصلی و عناوین دیگر کتاب و نیز سال تالیف آن پاسخ دهد.

    کلیدواژگان: حضرت محمد صلی علی الله و آله، سیره، کازرونی، نثر قرن هشتم، آل مظفر
  • فاطمه زارعی *، شاهرخ محمدی صفحات 39-70

    مقاله حاضر، با هدف بررسی کرامت ذاتی کودک از نگاه حقوق ایران به روش توصیفی تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شد. نتایج نشان داد که، مبنای حقوق ایران؛ چهار اصل و ارزش اخلاقی یعنی کرامت انسانی ، آزادی، عدالت و برابری است و تلقی اخلاقی آن ها بر حقوق کودک بر اصول مذکور استوار است . کرامت ذاتی حقوق کودک در ایران ، بستگی به مبانی انسان شناختی و معرفت شناختی و هم چنین نحوه نگرش به هستی شناسی دارد. اصول حقوق کودک در حقوق ایران بر اساس مباحث تعلیمی و تربیتی مبتنی بر توجه به همه ابعاد وجودی انسان است . از نظر حقوق ایران؛ کودک در فرایند تربیتی ، نیازمند توجه ویژه ای است و این توجه ویژه منوط به اصل کرامت ذاتی انسان است که کودک از آن برخوردار است . از نظر حقوق ایران ، کودک از آسیب پذیری بسیاری برخوردار است و اگر در فرایند تربیت ، حق کرامت ذاتی رعایت نگردد امکان منحرف شدن کودک از مسیر صحیح و آسیب رسیدن به تربیت او زیاد است . زیرا بر اساس روایات اسلامی ، کودک زمینه مستعدی برای دریافتن هرگونه امور خوب و بد را دارد. در حقوق ایران نیز توجه به حقوق کودک بر اساس حقوق طبیعی است که انسان از آن برخوردار است . اسلام حق آزادی را برای انسان حقی مسلم می داند اما برای هریک از حقوق انسان چارچوبی قرار می دهد تا از حدود خود تجاوز نکرده و باعث تضییع حقوق دیگران نگردد.

    کلیدواژگان: حقوق، حقوق کودک، فقه اسلامی، کرامت ذاتی، حقوق ایران
  • سید داوود حسینی صفحات 71-94

    در تبیین علل و عوامل همگرایی اتحادیه اروپا نظریه های مختلفی مطرح شده است. بعضی از این نظریه ها معلول مستقیم تجربه همگرایی اروپا در دهه 1950 و 1960 بوده اند. هریک از این نظریه ها تحلیل متفاوتی و حتی متعارض از ماهیت ساختاری و نهادی همگرایی اروپا و شرایط سیاسی، اجتماعی و اقتصادی لازم و مساعد برای تثبیت، تداوم و توسعه این فرآیند ارایه می دهند، در این میان نظریه نوکارکردگرایی بیش از دیگر نظریه ها به فهم مسیله کمک می کند، چرا که بسیاری از مفروضات و فرضیه های خود را از تجربه مستقیم فرآیند همگرایی در اروپا اقتباس کرده است. حال در این پژوهش به بحث در ارتباط با عوامل موثر بر همگرایی اروپا و همچنین این سوال که چرا کشورها به اراده خویش حاکمیت خود را محدود ساخته و آن را به یک مرکز فراملی واگذار می کنند، از طریق روش توصیفی- تحلیلی و با کمک گرفتن از منابع اسنادی – کتابخانه ای انجام شده، می پردازد. درنهایت نتایج پژوهش حاکی از آن است که از یک سو احزاب، نخبگان و گروه های ذینفع و از سوی دیگر فشارهای بیرونی و محیطی و همچنین سیاسی شدن و تسری گام به گام، از جمله عوامل موثر بر همگرایی اتحادیه اروپا می باشند.

    کلیدواژگان: نوکارکردگرایی، همگرایی، اتحادیه اروپا، اروپا، تسری
  • محسن سعیدی*، مهدی جاودانی مقدم، ماشاالله حیدرپور صفحات 95-126

    منطقه خاورمیانه در قرن بیستم میلادی به دلیل موقعیت ژیوپلتیک و ویژگی های ژیواکونومیک آن همواره یکی از مهم ترین مناطق استراتژیک در سیاست جهانی به حساب آمده است. درواقع، اگرچه خاورمیانه در ابتدا به عنوان مهد تمدن بشری و سپس در قالب تمدن اسلامی، در دوره هایی از تاریخ جهان از اهمیت بسیاری برخوردار بوده اما در عمل، این منطقه پس از گذشت بیش از شش سده، در قرن بیستم مجددا به هارتلند سیاست بین الملل بازگشت. این مساله بویژه با اکتشاف و استخراج نفت در این منطقه و اهمیت روزافزون آن در اقتصاد سیاسی بین الملل و رقابت قدرت های بزرگ بر سر منابع انرژی جهان، زمینه تشدید بی ثباتی و آشوب مستمر و منازعات درون منطقه ای را بوجود آورد. این مقاله تلاش دارد تا با بررسی عوامل موثر بر اهمیت خاورمیانه در استراتژی کلان روسیه، به این سوال اصلی اصلی بپردازد که مهم ترین زمینه های تغییر و استمرار راهبرد سیاسی- امنیتی روسیه در خاورمیانه پس از 11 سپتامبر تا کنون کدامند؟ فرضیه این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیل صورت گرفته بر این اساس استوار است که رویکرد روسیه در خاورمیانه از اولویت ها و اصول سیاست خارجی متعددی سرچشمه می گیرد که برخی از آن ها را می توان از دکترین روسیه و بیانیه های دولتی درک کرد. به طور کلی، راهبرد امنیت ملی روسیه به دنبال افزایش امنیت انرژی بوده و هدف دکترین نظامی روسیه، گسترش همکاری های «نظامی- سیاسی» و «نظامی- تکنیکی» با کشورهای خارجی است.

    کلیدواژگان: راهبرد، خاورمیانه، روسیه، ایران، امنیت ملی
  • معصومه محمدی صفحات 127-156

    تهاجم روسیه به اوکراین پیامدهای بسیار گسترده ای در زمینه های مختلف داشته است، وضعیتی که به یک بحران انسانی تبدیل شده است، امنیت غذایی و انرژی در جهان را بی ثبات و سوالاتی را در مورد معماری امنیت جهانی ایجاد کرده است. این چالش ها محدود به اوکراین نخواهد بود، بلکه به دلیل جهانی شدن جهانی که در آن زندگی می کنیم، چالش هایی را در سرتاسر جهان ایجاد خواهد کرد. راه حل های کوتاه مدت و بلندمدتی باید اندیشیده شود تا اطمینان حاصل شود که این عواقب منجر به فاجعه ای روی فاجعه دیگر نمی شود. در این نوشتار به این سوال اصلی پرداخته شده است که، منازعه و بحران اوکراین چه پیامدهای کوتاه مدت و بلند مدتی را بر جامعه جهانی و نظم بین الملل در پی خواهد داشت؟ و در پاسخ به این سوال این فرضیه در نظر گرفته شده است که چه آثار کوتاه مدت و چه آثار بلند مدت این بحران قطع به یقین دربردارنده گذار از یک نظم بین الملل به یک بی نظمی است که نه تنها اوکراین دامن گیر آن خواهد شد بلکه دیگر کشورهای منطقه و نظام بین الملل نیز درگیر این بی نظمی خواهند بود. روش تحقیق در این نوشتار به صورت تحلیلی- توصیفی و منابع گردآوری شده و مورد استفاده، اینترنتی و کتابخانه ای می باشند.

    کلیدواژگان: روسیه، اوکراین، نظام بین الملل، امنیت جهانی، انرژی، امنیت غذایی
  • رضا پریزاد*، ابوالقاسم معارف وند صفحات 157-174

    منطقه قفقاز و به ویژه آسیای میانه به سبب سیاست های نادرست دولت های حاکم و حمایت از گروه های افراطی در سال های آینده کانون ملتهبی در تحولات منطقه خواهند بود . اهمیت ژیوپولوتیک آسیای مرکزی و قفقاز و تلاش بازیگران مهم منطقه ای و فرامنطقه ای جهت حضور در این منطقه، بر ضرروت شناخت وضعیت افراط گرایی و تکفیریسم در آسیای میانه و قفقاز می افزاید و به سبب هم مرز بودن این منطقه با جمهوری اسلامی ایران، این شناخت برای ما از اهمیت دوچندانی برخوردار است. زمینه های مساعد داخلی و اهمیت ژیوپولیتیک این مناطق باعث شده تا روسیه آن را جزو حیات خلوت سنتی خود تلقی کند، عربستان سعودی بستر لازم را برای ترویج اندیشه های افراط گرایانه فراهم ببیند، جمهوری اسلامی ایران بدلیل پیوستگی و اشتراکات فرهنگی آن را به نوعی زیرمجموعه جغرافیای فرهنگی قلمداد نماید و کشورهای عضو ناتو، به ویژه کشورهای قدرتمند اروپایی و آمریکا نیز علاوه بر نگاه اقتصادی و تجاری برای بازیگری در حیات خلوت روسیه و هم چنین جلوگیری از توسعه نفوذ منطقه ای جمهوری اسلامی ایران همواره به این مناطق توجه نمایند. در این میان آنچه شایان توجه است و جای نگرانی دارد این است که برخی کشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی و برخی کشورهای غربی از جمله آمریکا، برای تحقق اهداف خود، حمایت و تجهیز از گروه های افراط گرای مذهبی را در سرلوحه اولویت های سیاست خارجی خود در ارتباط با این مناطق تعریف کرده اند. برآیند ضعف ها، مشکلات و نابسامانی های داخلی در کنار دخالت ها و نقش آفرینی بیگانگان در آسیای مرکزی، توضیح دهنده واقعیت گسترش تفکرات افراط گریانه در این مناطق است.

    کلیدواژگان: جریان های رادیکال دینی، آسیای مرکزی و قفقاز، ایران، عربستان، ایالات متحده آمریکا
|
  • Mohammad Reza Malek Sabet*, Ebrahim Noie, Mohammad Haji Taghi Pages 15-38

    Al-Muntaqi fi Sira al-Mustafi, peace and blessings be upon him" or "Mawlad al-Mustafisali, peace and blessings be upon him" is one of the detailed books in the prophetic biography, which Muhammad bin Masoud Kazruni (d. 758 AH) wrote. Prominent biographers and narrators of the 8th century of Hijri have made it a field of writing. After the popularization of eclectic and unreliable biographies in the seventh and eighth centuries, he has tried to see a complete and polite period of the history and life of the Prophet of Islam by using the original and old sources. Kazeruni finished this work in 752 AD in Shiraz. Despite the importance of Kazerooni's biography at the time of its authoring and until several centuries later, it has been less discussed in recent texts. Perhaps one of the reasons is the lack of knowledge about this work and its scholarly author. This article aims to introduce Kazerooni and his scientific family, and to introduce his scientific works, especially his comprehensive biography, which was written in Arabic and translated into other languages. To state the characteristics of the book "Al-Muntaghi" and Kazeruni's purpose of authoring it, and for the first time, through a scientific investigation through the versions close to the author's time and citing the text of the book and other contemporary books, to answer about the ambiguities of main title and other titles of the book as well as the year of its creation.

    Keywords: Hazrat Muhammad- peace, blessings be upon him -, Sirah, Kazaruni, 8th century prose, Al Muzaffar
  • Fateme Zarei*, Shahrukh Mohammadi Pages 39-70

    The present article was conducted with the aim of investigating the inherent dignity of the child from the perspective of Iranian law, using a descriptive and analytical method using library sources. The results showed that the basis of Iran's rights; The four moral principles and values are human dignity, freedom, justice, and equality, and their moral view on children's rights is based on these principles. The inherent dignity of children's rights in Iran depends on the anthropological and epistemological foundations, as well as the way of looking at ontology. The principles of children's rights in Iranian law are based on educational and educational discussions based on paying attention to all dimensions of human existence. In terms of Iranian law; In the educational process, the child needs special attention, and this special attention depends on the principle of inherent human dignity that the child enjoys. According to Iranian law, the child has a lot of vulnerability and if the right to inherent dignity is not respected in the education process, there is a high possibility of the child deviating from the right path and harming his education. Because according to Islamic traditions, a child has the ability to understand any good or bad things. In Iranian law, attention to children's rights is based on the natural rights that humans have. Islam considers the right to freedom as an absolute right for man, but it sets a framework for each of the human rights so that it does not exceed its limits and does not cause damage to the rights of others.

    Keywords: law, child rights, Islamic jurisprudence, inherent dignity, Iranian law
  • Seyyed Davoud Hosseini Pages 71-94

    In explaining the causes of convergence inUnion Europehave been proposed several theories.Some of the theories have been of direct effect the convergence experience of Europe in the 1950s and 1960s. Each of these theories have Exhibiting analysis of Different and even contradictory of structural and institutional convergence Europe nature, And political, social and economic Conditions that needs and opportunities for consolidation, continuity and development thisprocess.in this way, the Neo-Functionalismhave helped to understand the issue, over other theories, Because it have takenmany of your assumptions and hypotheses from The direct experience of integration in Europe. In this study well Paid to discuss the factors affecting the convergence Europe, and this Question that Why do their countries will restrict their sovereignty, and Assignments to a supranational center. The research method is descriptive-analytic and used of Documentaries and library of resources. Finally, the results indicate that, on one hand, Parties, elites and interest groups and the other external pressures and environmental, And also the political and step by step accelerate, are Factors affecting the integration of Europe Union.

    Keywords: Neo-Functionalism, convergence, Europe, extraversion, extends
  • Mohsen Saeedi*, Mehdi Javdani Moghadam, Mashaallah Heydarpour Pages 95-126

    In the 20th century, the Middle East region has always been considered as one of the most important strategic regions in the world politics due to its geopolitical location and geo-economics characteristics. In fact, although the Middle East has been very important as the cradle of human civilization and then in the form of Islamic civilization in periods of world history, but in practice, after more than six centuries, in the 20th century, this region was again The heartland of international politics is back. This issue, especially with the exploration and extraction of oil in this region and its increasing importance in the international political economy and the competition of great powers over the world's energy resources, created the ground for the escalation of instability and continuous chaos and conflicts within the region. This article tries to examine the factors affecting the importance of the Middle East in Russia's grand strategy, and to address the main question, what are the most important areas of change and continuity of Russia's political-security strategy in the Middle East after September 11 until now? The hypothesis of this research, which was carried out in the descriptive-analytical method, is based on the fact that Russia's approach in the Middle East originates from several foreign policy priorities and principles, some of which can be understood from Russian doctrine and government statements. In general, Russia's national security strategy seeks to increase energy security, and the goal of Russia's military doctrine is to expand "military-political" and "military-technical" cooperation with foreign countries.

    Keywords: strategy, Middle East, Russia, Iran, national security
  • Masoumeh Mohammadi Pages 127-156

    Russia's invasion of Ukraine has had far-reaching consequences in various fields, a situation that has turned into a humanitarian crisis, destabilized the world's food and energy security, and raised questions about the global security architecture. These challenges will not be limited to Ukraine, but because of the globalization of the world we live in, it will create challenges all over the world. Short-term and long-term solutions should be thought of to ensure that these consequences do not lead to one disaster on top of another. And international order will follow? And in response to this question, the hypothesis has been considered that both the short-term and the long-term effects of this crisis definitely include the transition from an international order to an anarchy that will not only be fueled by Ukraine but also Other countries in the region and the international system will also be involved in this disorder. The research method in this article is analytical-descriptive and the sources collected and used are internet and library resources.

    Keywords: Russia, Ukraine, international system, global security, energy, food security
  • Reza Parizad*, Abolghasem Maarefvand Pages 157-174

    The Caucasus region and especially Central Asia will be a hot spot in the region's developments in the coming years due to the wrong policies of the ruling governments and support for extremist groups. The geopolitical importance of Central Asia and the Caucasus and the efforts of important regional and extra-regional actors to be present in this region add to the need to know the situation of extremism and Takfirism in Central Asia and the Caucasus, and due to the fact that this region borders with Islamic Republic of Iran, this recognition is of double importance for us. The favorable internal conditions and the geopolitical importance of these regions have made Russia consider it as part of its traditional private life, Saudi Arabia provides the necessary platform for the promotion of extremist ideas, and the Islamic Republic of Iran due to its continuity and cultural commonality. consider it as a subset of cultural geography and NATO member countries, especially the powerful European countries and the United States, in addition to the economic and commercial view to act in the private life of Russia and also prevent the development of the regional influence of the Islamic Republic of Iran. Pay attention to these areas. In the meantime, what is worthy of attention and cause for concern is that some countries in the region, including Saudi Arabia, and some western countries, including the United States, prioritize supporting and equipping religious extremist groups in order to achieve their goals and have defined their foreign policies in relation to these regions. The result of internal weaknesses, problems and disturbances, along with the interference and role-playing of foreigners in Central Asia, explains the reality of the spread of extremist ideas in these regions.

    Keywords: religious radical currents, Central Asia, Caucasus, Iran, Saudi Arabia, United States of America