فهرست مطالب

مطالعات دفاع مقدس و نبردهای معاصر - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1401)

نشریه مطالعات دفاع مقدس و نبردهای معاصر
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجید سلیمانی*، مهدی اسلامی صفحات 1-30
    دفاع مقدس نقطه عطفی در تاریخ انقلاب اسلامی ایران می باشد که متاثر از عوامل مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و مدیریتی به پیروزی رسید. هدف از این نوشتار، ارایه الگوی عوامل فرهنگی اجتماعی دفاع مقدس است. روش پژوهش، از نوع تحلیل مضمون می باشد.  برای تحلیل داده ها از سه نوع کدگذاری توصیفی، تفسیری و یکپارچه سازی استفاده شد. کدها در نهایت از طریق تطابق همگونی در داده ها، اعتبارسنجی گردید. بنا بر یافته های این پژوهش، مهم ترین عوامل اجتماعی دفاع مقدس شامل وحدت و همبستگی، اخوت و برادری، نقش امام ره، حضور در صحنه، میهن دوستی، بسیج اقشار مختلف و نیروهای اجتماعی، عزت و سربلندی، امر به معروف و نهی از منکر، حضور زنان، سالخوردگان، جوانان، روحانیون، نقش دانشجویان، فرهنگیان، اقوام، کارگران، الگوها و نهادهای انقلابی و عوامل فرهنگی شامل ایمان و توکل، ولایت مداری، تاب آوری، ایثار، اخلاص، روحیه انقلابی، روحیه جهادی، بصیرت، نمادها، تبلیغات و هنر بود. نتایج پژوهش برای مراکز تبلیغاتی و فرهنگی نیروهای مسلح احصاء گردید.
    کلیدواژگان: الگو، عوامل اجتماعی، عوامل فرهنگی، دفاع مقدس
  • سید عبدالهادی رضوی*، حسین امیری صفحات 31-63

    «پاسدار» مفهومی آشنا در معارف اسلامی و به تبع آن در گفتمان انقلاب اسلامی است؛ مفهومی که در برهه های مختلف از صدر اسلام تاکنون بر مصادیق فراوانی بار شده و نمونه های در تزار فراوان برای آن می توان بیان نمود. اساسا مفهوم «پاسدار» و «پاسداری» زمانی معنا پیدا می کند که با پدیده و موجود زنده و باارزشی مواجه باشیم و به همین دلیل از جوانب مختلف مورد تهدید قرار گرفته باشد؛ در این شرایط است که وجوب «پاسداری» مشخص و معین می گردد. سوال اساسی اینجاست که چه کسی با چه شرایط و ویژگی هایی می تواند از آن پدیده با ارزش - که در اینجا منظور انقلاب اسلامی است- پاسداری نماید؟ این سوال در راستای تحقق هدف تعیین شاخص های پاسدار تراز انقلاب اسلامی مطرح شده است. در این مقاله با قرار دادن شهید حاج قاسم سلیمانی به عنوان مورد مطالعه، سخنان امام‏خامنه‏ای‏(مد‏ظله‏العالی) را در خصوص ایشان به عنوان «شاخص پاسدار تراز» اعتبار کرده ایم. براین اساس با بهره گیری از روش اسنادی و دلفی پس از احصاء فرمایشات و تحلیل و تایید آنان، شاخص های پاسدار در تراز انقلاب اسلامی تعیین و توصیف شده است. برخی از مهم ترین این شاخص ها از قرار اخلاص، شجاعت، پشتکار و جدیت در انجام کار، حاضر و آماده در میدان بودن و غیره مشخص گردید.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، امام‏خامنه‏ای‏(مد‏ظله‏العالی)، پاسدار، تراز انقلاب، شاخص
  • محمد علی پور*، سید علیرضا قاسمی، غلامحسین نخعی صفحات 65-94

    دانشجویان تربیت معلم همانند سایر اقشار در دوران هشت ساله دفاع مقدس حضور فعالی داشته اند. بررسی ها نشان می‏دهد که از میان شهدای والامقام دفاع مقدس، تعدادی دانشجویان مراکز تربیت معلم بوده‏اند. با توجه به اهمیت حفظ ارزش های دفاع مقدس و آرمان شهدا، پژوهش حاضر به منظور بررسی و تحلیل وصیت نامه شهدای تربیت معلم خراسان جنوبی صورت گرفته و برای رسیدن به این منظور از روش تحلیل محتوا و بررسی اسنادی استفاده شده است. واحد تحلیل متن، وصیت نامه های شهدا می باشد. با توجه به ماهیت پژوهش، از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. 12 وصیت نامه شهدای تربیت معلم، مورد بررسی قرار گرفت. داده های حاصل از بررسی و تحلیل وصیت نامه های شهدا با روش گال و همکاران مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته های حاصل از تحلیل وصیت نامه ها در 8 مضمون اصلی «فلسفه حضور در جبهه»، «نگاه شهدا به امام خمینی (ره)»، «اهمیت دادن به مسجد و مراسمات»، «رسالت دانشجو معلمان»،«رهنمود برای مردم»، «حرمت پدر و مادر»، «رعایت حجاب و مسایل اسلامی» و «انتقال فرهنگ عاشورایی» دسته بندی شد. به طوری که می توان از یافته های پژوهش نتیجه گرفت که شهدا با نگاه ژرف به اهمیت رسالت خطیر دانشجومعلمان ضمن انتقال اهمیت تربیت درست نسل آینده در وصیت نامه های خود، بر گرفتن انتقام خون شهدا از دشمن تاکید کردند و مسایلی همچون توجه به مراسمات و اهمیت قایل شدن و حضور مستمر در مساجد، رعایت حجاب توسط خواهران و توجه ویژه به ایام محرم جزء وصیت شهدا به دانشجومعلمان و مردم می باشد.

    کلیدواژگان: شهدا، دفاع مقدس، تربیت معلم، دانشجومعلم، وصیت نامه
  • مرتضی مولائی* صفحات 95-118
    نسبت بین عقلانیت و رویدادهایی چون دفاع مقدس از جمله پرسش‏های اساسی در اندیشه و فلسفه سیاسی به ویژه در عصر جدید به شمار می آید. یقینا عمل سیاسی مبتنی بر عقلانیت همواره به عنوان یکی از مقومات جامعه، در حیات گذشته و امروز بشر مورد توجه متفکران سیاسی قرار داشته و دارد. از ابتدای وقوع انقلاب اسلامی، برخی تلاش داشته و دارند پیروزی های شکل گرفته به ویژه در مقطع جنگ را مساوی با نوعی تندروی و رادیکالیسم و نیز مغایر با عقلانیت، معنا کنند. در این میان امام خامنه ای (مدظله العالی)  به عنوان یک حکیم و دانشمند جهان اسلام، معتقدند دفاع مقدس از ابتد ا تا انتها یکی از «عقلانی ترین و مد برانه ترین حرکات ملت ایران» بوده است. برای شناخت این گزاره، باید به این پرسش که الگوی عقل در دفاع مقدس در اندیشه حضرت امام خمینی (ره) چیست؟ پاسخ گفت. این تحقیق از نوع کاربردی و با رویکرد آمیخته است که به روش کتابخانه ای و با تحلیل محتوا و نظریه پردازی داده بنیاد به صورت کمی و کیفی انجام گرفته است. براساس منظومه فکری حضرت امام خمینی (ره) عقل در دفاع مقدس در ابعاد و مولفه های ارکان (خرد جمعی، اعتماد به امداد الهی، رعایت اصول تصمیم گیری و...)، مبانی و جهت‏سازها (قرآن، احادیث اهل بیت، ولایت فقیه، آموزه های دینی و...)، موانع و چالش ها (استکبار، ضعف ایمان، غرور، اختلاف و...)، اهداف (تقویت روحیه، انسجام، آرامش به مردم و...) دستیابی به وحدت فرماندهی، پرهیز از غرور، تنبیه متجاوز، ورود به خاک عراق و ابتکار و خلاقیت را تسهیل می کند.
    کلیدواژگان: الگو، عقل، دفاع مقدس، انقلاب اسلامی، امام خمینی
  • حسین ظریف منش، سید امین حجازی* صفحات 119-140
    دفاع مقدس یکی از درخشان ترین و مهم ترین بخش های تاریخ انقلاب اسلامی و از بزرگ ترین افتخارات ملت ایران در تاریخ کشور است. «پشتیبانی» بخش مهمی از دفاع مقدس بود که مدیریت آن تاثیر بسیار زیادی در جبهه ها داشت. در سال 1365 و در بحبوحه جنگ ایران و عراق، به دلیل اینکه شورای‏عالی دفاع به واسطه حجم عملیاتی خود قادر نبود مسیله پشتیبانی جنگ را حل وفصل کند، شورای‏عالی پشتیبانی جنگ برای تنظیم روابط قوای سه گانه و هماهنگی و رسیدگی به وضعیت پشتیبانی جبهه ها و تامین و تدارک نیروها تشکیل شد. اعضای این شورا توسط امام خمینی (ره) انتخاب و معرفی می شدند و این شورا دارای اختیارات وسیعی بود. با توجه به فقدان محتوای پژوهشی در خصوص عملکرد شورای مزبور، تحقیق حاضر به دنبال پاسخ به این سوال است که نقش شورای‏عالی پشتیبانی جنگ در دفاع مقدس چه بوده است؟ فرضیه محققان این است که شورای‏عالی پشتیبانی جنگ از طریق ساماندهی نیروهای مردمی و تامین امکانات مادی، نقش موثر و اساسی در پشتیبانی انسانی و تدارکاتی دفاع مقدس داشته است. این تحقیق بر مبنای نتایج، از نوع کاربردی است و داده ها از منابع معتبر به روش کتابخانه ای و اسنادی گردآوری شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: دفاع مقدس، شورای عالی پشتیبانی جنگ، پشتیبانی، بسیج مردمی
  • اکرم گروسی* صفحات 141-168
    شهید و شهادت، از محوری‏ترین مقوله‏های قدسی و استعلایی اسلام و خصوصا مذهب تشیع محسوب می‏شوند. مقوله‏هایی که در زمان معاصر و در روند شکل گیری جریان انقلاب اسلامی سال 1357 و جنگ تحمیلی هشت ساله پس ازآن، از صورتی غریب و نامانوس به مصداقی آشنا و تجربه روزمره افراد و جامعه مبدل شد. پس از پایان جنگ و با ایجاد فاصله زمانی و فراز و نشیب‏های فراوان در شیوه حکمرانی، غفلت و از یاد بردن آرمان‏ها و اهداف شهدا، به عنوان خلایی جدی از سوی افکار عمومی جامعه، خصوصا جریانات مردمی انقلابی و مذهبی، ادراک می شد. در همین راستا و با توصیه‏های موکد رهبر انقلاب مبنی بر فراموش نشدن آرمان‏ها، اهداف و مسیر شهدا، تدفین شهدا در سطح شهرها و در مکان‏های مختلف آن، در دستور کار مسیولان و متصدیان امر قرار گرفت. عملی که از همان آغاز و در روند انجام تاکنون، در کانون مباحث و بعضا انتقادات بین گروهی افراد مختلف، در جامعه نیز بوده است. گروه‏هایی که هرکدام به تناسب نوع نگرش، در نهایت در ذیل طیفی از موافقان تا منتقدان بر زوایای مختلف این عمل، قرار می‏گیرند. ما در این پژوهش، بر آن هستیم تا با رویکرد کیفی و روش مردم نگاری روایی و تحلیل گفتمانی و با کمک مصاحبه‏های باز و موردی، در کنار ابزارهای مشاهده، مشاهده مشارکتی، بررسی اسنادی و...، کلیدی‏‏ترین نگرش‏های این گروه و طیف‏ها را، نسبت به امر تدفین شهدا در سطح شهر جمع‏آوری و توصیف کرده و تحلیلی مختصر از چگونگی منطق عملکردی هر یک، ارایه دهیم.
    کلیدواژگان: مردم نگاری، شهدای گمنام، تدفین شهدا، مناطق شهری
  • سمیرا استواری*، زهرا غریب حسینی، حسین صارم پور صفحات 169-192

    فیلم نامه ویلایی ها و دیده بان درمورد افرادی است که با موقعیت های دشوار محیط زندگی، نبرد می کنند. این افراد اگرچه فاقد تشخص فردی هستند اما بسان رودهایی با مسیرهای جداگانه در نقطه خودشناسی و خودسازی، حول محور زمان متمرکز می شوند و شباهت کلی میان این افراد از سرگذراندن فرایند انتظار و گام نهادن در وادی معرفت و معنویت است.این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی (براساس دیدگاه ژرار ژنت) به بررسی کارکردهای زمان در دو فیلم نامه برتر جشنواره مقاومت -دیده بان و ویلایی ها- پرداخته است. برآیند این مطالعه نشان می دهد در این فیلم نامه ها، زمان به مثابه بستر وقوع روایت و ابزار حرکت در روایت محسوب می شود. فعل مضارع اخباری، زمان روایت در هردو اثر است که هم مناسب نقل داستان و وقایع است و  هم برای بیان استمرار داشتن مبارزه در راه حق می باشد. زمان حسی، اغلب سرعت روایت فیلم نامه ها را کم کرده و لحظاتی را برای همذات پنداری با شخصیت های مهم و کلیدی فراهم می کند. نویسندگان برای تصور دغدغه ها، عواطف و زندگی شخصی افراد از صحنه های تاثیرگذار و پر از تعلیق  و تداعی بهره برده اند و این موضوع نشان می دهد که نویسندگان از این دلالت های زمان روایی غافل نبوده و عامدانه آنها را در آثار خود به کار برده اند.

    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، ژرار ژنت، زمان روایی، فیلم نامه، دیده بان، ویلایی ها
  • رسول یاحی، نوروز هاشم زهی* صفحات 193-220
    در اغلب بحران ها به ویژه جنگ، کاهش تلفات انسانی، شرط اصلی پیروزی است. توسعه علوم پزشکی و استفاده از امکانات پیشرفته و تجهیز نفرات به آخرین فناوری های روز پزشکی، منجر به کاهش نقاط ضعف و افزایش عوامل پیروزی درجنگ می گردد. پژوهش حاضر با هدف واکاوی نقش وزارت بهداشت و درمان درجنگ، تلاش کرده تا با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از اسناد و منابع دست اول و دوم و روایت افراد مطلع، پشتیبانی این وزارتخانه از نیروهای درگیر جنگ در مقطع تاریخی 1359 تا 1367 را گزارش کند. با شروع جنگ تحمیلی، نظام بهداشت و درمان در هماهنگی با دیگردستگاه ها، درگیرمسایل جنگ شد. نتایج نشان می دهد که  توسعه آموزش بهداشتی و درمانی، توسعه بیمارستان و بخش های بیمارستانی در مناطق درگیر، ارایه خدمات درمانی بهداشتی به مجروحین بمباران شیمیایی و هوایی، ایثارگران، مهاجرین، آوارگان، پناهندگان، اسیران، تامین کادر درمانی و بهداشتی و تامین دارو و تجهیرات پزشکی جبهه ها و همچنین هماهنگی و اعزام مجروحین به خارج از کشور از مهمترین گونه های عملکرد تخصصی، و از سوی دیگر، جمع آوری و ارسال کمک های نقدی، کالایی به جبهه، اقدامات حقوقی و قانونی برای ایثارگران و دانشجویان شاهد و گسترش خدمات به جامعه برای بالابردن رضایتمندی از مهمترین گونه های عملکرد عمومی این وزارتخانه بوده است. همچنین  ابتکار و خلاقیت، پویایی و انعطاف پذیری سریع، قدرت تصمیم گیری و آزادی عمل منطقی و موثر درصحنه عمل، سازماندهی متناسب با رزم و جذب نیروهای خلاق و نوآور، مدیریت و فرماندهی وکنترل انقلابی، حفظ روحیه خطر پذیری و جسارت  به عنوان ویژگی های کنشگری بهداشت و درمان در جنگ  احصاء گردید.
    کلیدواژگان: جنگ تحمیلی، وزارت بهداشت و درمان، امداد، بهداری رزمی، پزشکی رزمی
  • محمدحسین شادمان فر*، محمدحسین علیپور صفحات 221-247
    هر کشوری با مسایل متعدد و متکثر مواجه است که حل آن ها منوط به داشتن مدلی برای تعیین اولویت ها، تبیین زوایای مسایل، طراحی راه حل ها و غیره است. ازآنجایی که اقتضایات کشورها با یکدیگر متفاوت می باشد؛ نیازمند مدل بومی متناسب با اقتضایات خود هستیم. ایران پسا انقلاب اسلامی با اقتضایات نشات گرفته از سه گانه ایرانیت، اسلامیت و مدرنیته با مسایل پیچیده ای مواجه شد. در این میان، دفاع مقدس دربردارنده دانشی کارآمد و بومی در شناخت و حل مسایل پیچیده، تجربه شده است؛ این درحالی است که این دانش، ضمنی است و برای تبدیل شدن به دانش صریح نیازمند بررسی، تعمیق و مدل سازی می باشد. در مقاله حاضر با بررسی تجربیات زیسته فرماندهان دفاع مقدس و نحوه مواجهه ایشان با مسایل پیچیده و با استفاده از راهبرد تحلیل مضمون و مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 8 نفر از خبرگان دوران دفاع مقدس، 180 شناسه، 31 مضمون پایه، 8 مضمون سازمان‎دهنده شناسایی و سپس با استفاده از روش ISM، مدل ساختاری تفسیری آن را ارایه شده است. نتایج نشان داد به منظور مواجهه با مسایل پیچیده در دفاع مقدس از الگویی 8 مرحله ای شامل شناخت وضعیت مطلوب، جمع آوری اطلاعات، تجزیه وتحلیل وضع موجود، کشف و شناسایی مسایل، محیط شناسی، ایده پردازی، برنامه ریزی اقدام و ارزیابی و اثرسنجی استفاده شده است و این الگو قابل تسری به سایر عرصه های مدیریتی مورد نیاز در انقلاب اسلامی می باشد.
    کلیدواژگان: مسئله محوری، حل مسائل پیچیده، دفاع مقدس، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • هادی مراد پیری*، بهنام خزاعی صفحات 249-276
    برگزاری مراسم یادوراه در همه جای دنیا از جمله مناسک ها و مراسم هایی است که به شدت مورد توجه دولت و مردم آن جامعه است؛ کشور ما هم در این بین از این امر مستثنی نبوده و پس از اتمام جنگ یادواره هایی جهت تجلیل از مقام شهدا صورت پذیرفته است، اما بنظر می رسد آنچنان که انتظار می رود به یک الزام و الگوی مطلوب برگزاری دست پیدا نکرده است. براین اساس سوال پژوهش بطور خلاصه چنین است که برای برگزاری الگوی مطلوب برگزاری یادوراه دفاع مقدس می بایست چه الزاماتی را در نظر گرفت؟روش تحقیق کیفی و با استفاده از تحلیل تماتیک انجام شده است و جمع اوری داده ها به روش مصاحبه های عمیق و هدف دار انجام پذیرفته است.
    یافته ها
    از 13 مضمون اصلی برگرفته از داده های پژوهش به 4 مضمون یکپارچه شامل: اجراهای نهاد محور، اجراهای مبتنی بر دانش عموم و متخصصان، اجراهای جزمحور مبتنی و اجراهای هنرمحور مبتنی برتخصصی سازی حوزه های هنر است؛ در ادامه این 4 مضمون فراگیر حول یک مضمون کلی و فراگیر مولفه ها و الزامات الگوی مطلوب برگزاری یادواره دفاع مقدس رسیده است.پژوهش حاکی از آنست که برای رسیدن به یک الگوی موفق می بایست؛  برنامه های ساختاری متفاوت از دیدگاه ها و حوزه های متفاوت فکری و با پوشش هزینه و تبلیغاتی عادلانه بایکدیگر رقابت کنند تا مخاطب بتواند با آزادی انتخاب از میان آنها انتخاب کند. نهادسازی تخصصی و علمی در جهت اغناء برنامه ها، براین اساس هر حوزه دپارتمان ها و بودجه مشخص خود را دارا است که ذیل یک دپارتمان اصلی بتواند قدرت بسط و توسعه خود را داشته باشد. پرهیز از هرگونه انحصارگرایی در طرح ایده و اجرا ساخت شبکه ای نهاد مردم محور که بتوانند در طرح و ایده بایکدیگر همگام و همدل باشند.
    کلیدواژگان: یادواره، مراسم، دفاع مقدس، تحلیل تماتیک
  • شهلا کلبعلی*، احمد سنچولی، محمد مجوزی صفحات 277-300
    نماد پردازی یکی از جریان های مهم ادبی است که در ادبیات دفاع مقدس، از بازتاب و جایگاه ویژه ای برخوردار است. چنانکه مخاطب با مطالعه این نمادها و کهن الگوها، ضمن رمزگشایی از آن ها به التذاذ ادبی دست یافته و با معیارها و سبک و اندیشه نویسنده آشنا می گردد. کهن الگوهایی که طی سال های متمادی به ضمیر ناخودآگاه انسان به ارث رسیده است و در شکل و هییت نمادها متبلور شده اند. راضیه تجار، ازجمله نویسندگان معاصر و پرکار در حوزه ادبیات دفاع مقدس است. وی داستان های زیادی از زندگی و ایثار رزمندگان و شهدا نوشته است. او با کاربرد نمادهای مقاومت، نظیر گل سرخ، کبوتر، پرنده و رود، دریا و ماه و... به توصیف هنرمندانه ای از ویژگی های شهدا و رزمندگان پرداخته و آنان را به آینده ای روشن و پیوستن به عرصه های مبارزه تشویق کرده است.هدف از این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی، انجام گرفته است، واکاوی نمادهای طبیعی مقاومت در سه اثر منتخب راضیه  تجار و تجزیه وتحلیل و معرفی آن هاست. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که راضیه تجار با هفت دسته از نمادهای طبیعی، در این سه اثر، به نمادپردازی پرداخته است و کتاب «گمان مبر که شعله بمیرد» متعلق به دهه هشتاد که دهه طلایی آثار تجارمی باشد، به دلیل فنی تر شدن داستا ن های دفاع مقدس در این دهه، بالاترین میزان کاربرد نمادهای طبیعی مقاومت را به خود اختصاص داده است و کتاب «ستاره من» متعلق به دهه هفتاد به دلیل عینی تر بودن داستان های جنگ در دهه های نخستین کمترین میزان کاربرد نمادها را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: ادبیات مقاومت، ادبیات داستانی، نمادهای طبیعی، کهن الگوی یونگ، راضیه تجار
  • ساسان سجادی مهر*، علی بهرامی، محمدمهدی مهتدی صفحات 301-322
    یکی از ضروری ترین لوازم در جهت حفظ، جلوگیری از انحراف و ارتقای هر پدیده ای، ارزیابی مستمر آن پدیده و استخراج مشکلات و چالش های موجود و تلاش در برطرف کردن آنهاست. راهیان نور نیز به عنوان مهم ترین فناوری نرم بهره برداری از ثروت عظیم دفاع مقدس، از این قاعده مستثنا نیست و هر روز نیاز به ارزیابی و حرکت به سوی نوبه نو شدن دارد. این پژوهش با هدف ارزیابی و استخراج شبکه مسایل راهیان نور دانشجویی، انجام شده است. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر نوع داده ها و تجزیه وتحلیل آن ها در زمره پژوهش های ترکیبی قرار می گیرد. جامعه آماری تحقیق شامل مسیولین اردویی بسیج دانشجویی استان ها، مسیولین نهادها و قرارگاه‏های استانی و کشوری مرتبط با موضوع و مسیولین کاروان های اعزامی به اردوهای راهیان نور دانشجویی است. در فاز نخست برای جمع‏آوری داده‏های موردنیاز از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 115 نفر از اعضای جامعه آماری و برای تجزیه وتحلیل داده‏ها از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. این یافته‏ها با استفاده از پنل خبرگی اعتبارسنجی شده‏اند و بر مبنای یافته‏های مزبور یک پرسشنامه مقایسات زوجی تهیه شده و برای جمع‏آوری داده‏های مورد نیاز فاز دوم از آن استفاده شده است. در این فاز از پژوهش، پرسشنامه مزبور مجددا در اختیار بیست نفر از اعضای جامعه آماری قرار گرفته و داده‏های جمع‏آوری شده با استفاده از روش مقایسات زوجی تجزیه وتحلیل شده‏اند. نتایج پژوهش نشان داد عواملی همچون نگرش و دیدگاه کلی در مورد اردوی راهیان نور دانشجویی، برنامه ریزی های اجرایی پیش از اردو، وسیله نقلیه و مسیر و اسکان، خدمات رفاهی، ضعف اجرایی مسیولین کاروان ها، ضعف در راهبری و پشتیبانی راهیان نور دانشجویی، تغذیه و سلامت محورهای کلی مسایل پیش روی سفرهای راهیان نور دانشجویی در حوزه عملکردی می‏باشند و از موضوعاتی همچون ضعف معرفتی مسیولین کاروان ها و ضعف مولفه های محتوایی راهیان نور دانشجویی می‏توان به عنوان مسایل اساسی پیش روی این سفرها در سطح گفتمانی نام برد.
    کلیدواژگان: گردشگری جنگ، راهیان نور، دانشجویان، نظام مسائل
|
  • Majid Soleimani *, Mehdi Eslami Pages 1-30
    Holy Defense is a turning point in the history of the Islamic Revolution of Iran, which has reached victory under the influence of various cultural, social, political, and administrative factors. The purpose of this article is to provide a model of cultural and social factors of holy defense. The research method was thematic analysis. Three types of descriptive, interpretive and integration coding were used for data analysis. The codes were finally validated through homogeneity matching in the data. According to the findings, the most important social factors of holy defense include: unity and solidarity, brotherhood and brotherhood, the role of Imam Rah, presence on the stage, patriotism, mobilization of different classes and social forces, honor and pride, enjoining what is good and forbidding what is bad. The presence of women, the presence of the elderly, the presence of young people, the presence of clergymen, the role of collegians, the role of educators, ethnic groups, workers, models and revolutionary institutions, and cultural factors included: faith and trust, stewardship, resilience, sacrifice, sincerity, revolutionary spirit, jihadi spirit, insight, symbols, propaganda and art. The research results can be used for the propaganda and cultural centers of the armed forces.
    Keywords: Model, social factors, cultural factors, Sacred Defense
  • Seyyed Abdul Hadi Razavi *, Hossein Amiri Pages 31-63

    "Pasdar" is a familiar concept in Islamic education and, accordingly, in the discourse of the Islamic Revolution; A concept that has been applied to many examples at different times from the beginning of Islam until now, and many examples can be expressed for it; Basically, the concept and meaning of "guardian" and "guardian" becomes meaningful when we are faced with a phenomenon and a living and valuable creature and for this reason it has been threatened from various aspects; It is in this situation that the duty of "guarding" is determined. The basic question here is who can protect that valuable phenomenon - which is the Islamic revolution - under what conditions and characteristics? In this article, by placing martyr Hajj Qassem Soleimani as the subject of study, we have validated the statements of Imam Khamene-Imdzaleh as a "Balance Guard Indicator"; Based on this, by using documentary and Delphi methods, after counting the statements and analyzing and confirming them, the indicators of Pasdar in the level of the Islamic Revolution have been determined and described. Based on this, some of the most important indicators were determined, such as sincerity, courage, persistence and innovation in doing work, being present and ready in the field, etc.

    Keywords: Islamic Revolution, Imam Khamenei Madzaleh, Guardian, Level of the Revolution, Index
  • Mohammad Alipour *, Seyed Alireza Ghasemi, Gholamhossein Nakhai Pages 65-94

    Teacher training collegians, like other classes, had an active presence during the eight-year holy defense, and research shows that among the martyrs of the eight-year war, some of those honorable martyrs were among the collegians of teacher training centers. Therefore, considering the importance of preserving the values of holy defense and the cause of martyrs, the present research was carried out in order to examine and analyze the wills of teacher training martyrs in South Khorasan, and the method of content analysis and document review was used. The text analysis unit was martyrs' wills. According to the nature of the research, available sampling method was used, and 12 wills of teacher training martyrs were examined. The data obtained from the examination and analysis of the martyrs' wills were analyzed with the method of Gal Et al. Findings from the analysis of wills were categorized in 8 main themes: "Philosophy of being at the front", "The martyrs' view of Imam Khomeini (RA)", "Giving importance to the mosque and ceremonies", "The mission of collegian-teachers", "Guide for the people", "Honor of father and mother", "Respect Hijab and Islamic issues" and "Transmission of Ashura culture". It can be concluded from the findings of the research that the martyrs, with a deep look at the importance of the important mission of collegian-teachers, while conveying the importance of the right education of the future generation in their wills, emphasized on avenging the blood of the martyrs from the enemy. And issues such as paying attention to ceremonies and the importance of praying and continuous attendance in mosques, observing hijab by women and paying special attention to Muharram were part of the will of the martyrs to the collegian-teachers and people.

    Keywords: martyrs, Holy Defense, teacher training, collegian-teacher, Will
  • Morteza Molaee * Pages 95-118
    The relationship between rationality and events such as holy defense is one of the basic questions in political thought and philosophy, especially in the new era. Certainly, political action based on rationality and events as foundations of society has always been on the focus of political thinkers from past to present. Since the beginning of the Islamic revolution, some people have been trying to interpret the victories, especially during the war, as equivalent to a kind of extremism and radicalism, as well as contrary to rationality. In the meantime, Imam Khamenei (Madazla Al-Aali) as a sage and scientist of the Islamic world, believes that the holy defense from the beginning to the end was one of the "most rational and resourceful movements of the Iranian nation". The present article tries to show the function of reason in the brilliant passage of the Iranian nation from the era of holy defense. The necessary data has been extracted through library and document study and analyzed by descriptive-analytical method.
    Keywords: Reason, Sacred Defense, Islamic Revolution, Imam Khamenei
  • Hosseyn Zarifmanesh, Sayed Amin Hejazi * Pages 119-140
    The Holy Defense is one of the most brilliant and significant portions of the history of the Islamic Revolution and one of the greatest credits of the Iranian nation in the history of the country. "Support" was an important part of the holy defense that its management in the war had a great impact on the fronts. In 1365, in the midst of the Iran-Iraq war, since the Supreme Defense Council was unable to resolve the issue of war support due to its operational volume, the Supreme War Support Council was founded to regulate the relations of the three forces and coordinate and address the support situation of the fronts and provision of troops. The members of this council were selected and introduced by Imam Khomeini (RA) and this council had wide powers. Considering the lack of research content regarding the performance of the mentioned council, the present research seeks to answer the question, what was the role of the Supreme War Support Council in the holy defense? The hypothesis of the researchers is that the Supreme War Support Council has had an effective and fundamental role in the human support and logistics of the holy defense through the organization of the people's forces and the provision of material facilities. This research is applied based on the results and the data has been collected from reliable sources using library and documentary methods. Qualitative content analysis method was also used for data analysis.
    Keywords: Holy Defense, Supreme War Support Council, People's Forces
  • Akram Garousi * Pages 141-168
    Martyr and martyrdom are considered to be one of the most central categories of holiness and transcendence in Islam, especially in Shia religion. The categories which changed from a strange and unfamiliar form to a familiar example and the daily experience of individuals and society in contemporary time and in the process of the formation of the Islamic Revolution of 1957 and the eight-year imposed war afterwards. After the end of the war and with the time gap and many ups and downs made in the way of governance, neglecting and forgetting the ideals and goals of the martyrs was perceived as a serious void by the public opinion of the society, especially the popular revolutionary and religious movements. In this regard and with the recommendations of the leader of the revolution that the ideals, goals and path of the martyrs should not be forgotten, the burial of the martyrs at the level of the cities and in different places got pritorised by officials and those involved in the matter. An act that has been in the center of discussions and sometimes criticisms between groups of different people in the society since the beginning and in the process of doing it until now. The groups, each according to the type of attitude, are finally placed under a spectrum from supporters to critics on different angles of this practice. In this research, we are aiming to find the most key attitudes of this group with the qualitative approach and narrative ethnography method and discourse analysis, and with the help of open and case interviews, along with the tools of observation, participatory observation, documentary review, etc. and to collect and describe the spectrums regarding the burial of martyrs in the city and provide a brief analysis of the functional logic of each one.
    Keywords: ethnography, anonymous martyrs, burial of martyrs, urban areas
  • Samira Ostovari *, Zahra Gharibhossseini, Hossein Sarempour Pages 169-192

    Villa Dwellers (Vīlā Īha) and The Scout (Dīdē Bān) screenplays are about people who are struggling with difficult situations in their lives. They don't have any individuality, they apparently have nothing in common, though in the points of self-consciousness and self-development, like when various lakes with different paths pour into the same sea. In the other words, their only similarity is their patience which leads them to the field of spirituality and self-consciousness. This research with a descriptive analytics method based on Gérard Genette’s theory of narratology, studies the function of time among two of the prizewinning screenplays from the Resistance International Film Festival; Villa Dwellers and The Scout. Overall, the study illustrates that the time in these screenplays is a context of narration and a mean for motion in it. The screenwriters use effective scenes full of suspensions and associations in order to depict the character's concerns, emotions, and personal lives. This shows that the screenwriters not only didn't neglect narratological implications but also intentionally use them in their works.

    Keywords: Resistance Literature, Gerard Genette, Narrative Time, Screenplay, The Scout, Villa Dwellers
  • Rasul Yahi, Nowruz Hashemzehi * Pages 193-220
    In most crises, especially war, the reduction of human casualties is the main condition for victory. The development of medical sciences and the use of advanced facilities besides equipping of personnel with the latest medical technologies lead to the reduction of weak points and therefore increases the factors related to the victory in war. The current research aims to analyze the role of the Ministry of Health and Medicine in the war, and tries to report the support of this ministry has been applied to the forces engaged in the war in the historical period from 1359 to 1367. First and second hand documents and sources and the narration of informed people were the resources cited. With the start of the imposed war, the health and treatment system, in coordination with other institutions, got involved in war issues. The results demonstrate that the development of health education, the development of hospital and hospital departments in the affected areas, the provision of health care services to the injured of chemical and aerial bombardment, martyrs, immigrants, refugees, prisoners, the provision of medical and health staff and the provision of medicine and the medical equipment of the fronts, as well as the coordination and sending of the wounded abroad, are among the most important types of specialized functions have been considered. On the other hand, collecting and sending cash donations and goods to the front, legal and legal measures for martyrs and students, witnessing and expanding Service to the community to increase satisfaction has been one of the most important types of public performance of this ministry. Also, initiative and creativity, fast dynamism and flexibility, decision-making power and freedom to act logically and effectively in the field of action, organizing according to combat and attracting creative and innovative forces, revolutionary management and command and control, maintaining the spirit of risk-taking and courage as characteristics The activism of health and treatment in the war was counted.
    Keywords: Imposed War, Ministry of Health, Relief, Combat Health, Combat Medicine
  • Mohammed Hossain Shadmanfar *, Mohammed Hossain Alipoor Pages 221-247
    Every country faces with various problems in which the solutions related to those depend on having a model for setting priorities, explaining the angles of the problems, designing solutions, etc. Since the requirements of the countries have been different from each other, we needed a local model suitable to our needs. Post-islamic revolution of Iran also faced complex issues with the needs regarding to the Iranianness, Islamism, and modernity. In the meantime, holy defense has been experienced in carrying efficient and native knowledge in recognizing and solving complex issues while this knowledge is implicit and needs to be investigated, deepened and modeled to become explicit knowledge. The present article examines the practical experiences of the holy defense commanders and how they face complex issues, using the theme analysis strategy and semi-structured interviews with 8 experts of the holy defense era, identifying 180 identifiers, 31 basic themes, 8 organizing themes and then using the ism method, he presented its interpretive structural model. The results showed that in order to face the complex issues in the sacred defense of an 8-step model including recognition of the desired situation, information gathering, analysis of the current situation, discovery and identification of issues, environmental science, idea generation, action planning and evaluation and effectiveness measurement. It has been used and can be extended to other management fields needed in the Islamic Revolution.
    Keywords: Problem-oriented, complex problem solving, Sacred Defense, interpretive structural modeling
  • Hadi Morad Piri *, Behnam Khazaei Pages 249-276
    Celebrating commemorative ceremonies in all parts of the world is one of the rites and ceremonies that are in great attention of that society; our country is not remitted from that and as a result of holy defense war, programs and rituals have been carried out to honor the status since 3 decades ago. The pattern of holding these ceremonies, has basic weaknesses in the idea and performance. We have tried to achieve a favorable pattern of holding through interviews with elites and opinion leaders in this field. The research method in this paper was qualitative and based on thematic analysis. Data collection was also done through deep and targeted interviews. Findings in this research are derived from 13 main themes as well as 4 integrated themes including: institution-oriented performances, performances based on knowledge of the public and specialists, partial-oriented performances and art-oriented performances based on the specialization of art fields; The research indicates that in order to achieve a successful model the followings should be considered: Several performances from different points of view should compete with each other in fair cost coverage and advertising so that the audience can freely choose among them. Specialized and scientific institutionalization in order to increase the programs, therefore, each field has its own departments and specific budget, which can have the power of expansion and development under a main department. Avoiding any kind of uniqueness in the design and implementation of a network of people-centered institutions that can be in sync with each other in the design and idea. Building a network of people-centered institutions that can be in sync with each other in their plans and ideas.
    Keywords: memorial, Holy Defense, holding, thematic analysis
  • Shahla Kalbali *, Ahmad Sanchooli, Mohammad Mojavezy Pages 277-300
    Symbolism is one of the most significant literary genres that play an essential role in holy defense literature. As the reader scrutinizes these symbols and archetypes, not only enjoys deciphering these literary works, but also gets acquainted with the standards, style, and thoughts of the author. Over the years, these archetypes were inherited by the subconscious of human beings which manifested in the form of symbols. Razieh Tojar is one of the contemporary and prolific authors in the holy defense genre who has written many stories about the lives and sacrifices of warriors and martyrs. She has artistically described the characteristics of martyrs and warriors by using symbols of resistance, such as rose, pigeon, bird, river, sea, and moon. Moreover, she encouraged them to be optimistic about the future and join the battlefield. This research aims to analyze and introduce the natural symbols of resistance in three selected works of Razieh Tojar, which have been done by a descriptive-analytical approach. The obtained results indicate that Razieh Tojar used seven categories of natural symbols in these three works. Since the book “Doubtlessly the Flame Will Never Die” belongs to the 80s, which is considered the golden decade of Tojar's works due to becoming more technical stories of the holy defense genre, it has made the most use of natural symbols of resistance. The least symbolism can be observed in the book “My Star” from the 70s, as the war stories became more objective in the first decades.
    Keywords: Fiction, Jungian Archetype, Natural Symbols, Razieh Tojar, Resistance Literature
  • Sasan Sajadimehr *, Ali Bahrami, Mohammad Mahdi Mohtadi Pages 301-322
    One of the most essential approach for maintaining, promoting, and preventing any phenomenon is the continuous evaluation of that phenomenon and extracting existing problems and trying to solve them. Rahian Noor, as the most important soft technology for exploiting the great wealth of the Holy Defense, is no exception to this rule and needs to be evaluated and moved towards renewal every day. This research was done with the aim of evaluating and extracting the problem network of Rahian Noor collegian trip. So regarding to aim, this research is applicable and regarding to the type of data and how to analyze them,  this research is classified as mixed research. The statistical population of this research includes: the officials of Basij collegian camps in the provinces, the officials of the provincial and national institutions and camps related to the subject, and the officials of the convoys sent to the Rahian Noor collegian camps. A semi-structured interview was conducted to collect data and thematic analysis method was used to analyze the interviews. The results of the research showed that factors such as attitude and general view of the Rahian Noor collegian camp, executive planning before the camp, the vehicle, the route are the main issues facing the collegian Rahian Noor trips in the functional field, and issues such as weakness in leadership And the support of Rahian Noor Collegian Path and the weakness of the content components of Rahian Noor Collegian Path can be mentioned as the basic issues facing these trips at the discourse level.
    Keywords: War Tourism, Rahian Noor, pathology, collegians