فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 63 (زمستان 1401)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 63 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پایش میزان نگرش دانشجویان به فریضه امر به معروف و نهی از منکر و عوامل پیش بینی کننده آن (مطالعه موردی: دانشگاه امام علی (ع))
    محمدحسن مسلمی، سید حسین آتشی صفحات 9-34
    زمینه و هدف

     عمل به فریضه دینی امربه معروف و نهی ازمنکر نقش بسزایی در شکل گیری رفتار و تربیت اسلامی دانشجویان دانشگاه افسری امام علی (ع) که برای تصدی مشاغل مدیریت و فرماندهی در سطح ارتش جمهوری اسلامی ایران پرورش می یابند، خواهد داشت. بر این اساس هدف مقاله حاضر، پایش میزان نگرش دانشجویان دانشگاه امام علی (ع) به فریضه امربه معروف و نهی ازمنکر و عوامل پیش بینی کننده آن است.

    روش تحقیق:

      جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دانشجویان دانشگاه امام علی (ع) بوده و برابر فرمول کوکران، حجم نمونه موردنیاز تعداد 172 نفر از دانشجویان برآورد و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. متناسب با ماهیت موضوع و اهداف آن، روش تحقیق مقاله حاضر از نوع تحقیقات همبستگی بوده و برای جمع آوری داده های موردنیاز از دو پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده و داده های حاصله به وسیله نرم افزار آماری Spss مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها و نتیجه گیری:

      یافته های تحقیق بیانگر آن است که بین نگرش دانشجویان به فریضه امربه معروف و نهی ازمنکر با عوامل شش گانه خدمات رفاهی، امکانات آموزشی، امور فرهنگی، امور مذهبی، امور پژوهشی و مدیریت، رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. متناظر با یافته های تحقیق، 91.8 درصد از دانشجویان نسبت به فریضه امربه معروف و نهی از منکر نگرش مثبت و مطلوب داشتند و درمجموع 8 درصد از واریانس نگرش دانشجویان به امربه معروف و نهی ازمنکر را می توان به وسیله شش مولفه بالا پیش بینی نمود.

    کلیدواژگان: نگرش، امر به معروف، نهی از منکر، دانشگاه امام علی(ع)
  • مهدی بنی اسدی باغمیرانی، علی عسگری صفحات 35-56
    زمینه و هدف

    هنر اسلامی بر اساس تعهدی که بر نمایش زیبایی در بسترسیال تفکر خود و مخاطب دارد، نباید به سطح کاذب و بیان هیجانات تهی تنزل یابد و تصحیح روند آن مبتنی بر بهره گیری از مبانی وحدانی در جهت تولید آثار هنری متناسب با بحران های فکری معاصر ضروری است. بهره گیری از مفاهیم «سیر نزولی اسماء الله»، «رابطه صورت و معنا در اثر هنری» و «حقیقت حسن و زیبایی» در متون کلامی مرتبط با موضوع و بازتعریف ارزش ها و معنایابی تاثر از جهان بینی توحیدی و اسلامی جهت معرفی توجهاتی، می تواند تفکر هنر اسلامی را به خلق هنر متعالی برساند.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع کیفی و با بهره از ابزار کتابخانه ای و تحت رویکرد تحلیل محتوا به بررسی متون فلسفی، عرفانی و ادبی موجود در منابع هنر اسلامی پرداخته و سعی در شناسایی گزاره های مشترک توحیدی در راستای موضوع نموده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    هنرمند در تفکر اسلامی واسطه ای در بیان زیبایی پروردگار است که فعل هنر را به استمرار وجود رابطه میان خالق و مخلوق و به کثرت صفات و نمودهای متنوع از تجلی اسماءالله در فعلیتی درون زا و برون زا، نمایان می سازد. این خلاقیت که وامدار خلق الهی و شهود اکتشافی هنرمند است در پیوستگی فرم و محتوا با قالب های متنوع هنری بروز می یابد و به جهت منشا وامدار مفهوم وحدانیت الهی است.

    کلیدواژگان: هنر متعالی، کثرت و وحدت، حقیقت زیبایی، عرفان اسلامی، اسماءالله
  • بررسی و سنجش ارزش ها و نگرش های کارکنان فراجا
    رضا دوستدار، علی محمد رضایی، حسن کلاکی، محمد سمیعیانی صفحات 57-81

    زمینه و هدف:

    هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت ارزش ها و نگرش های کارکنان فراجا (کارکنان ساع.س، پلیس پیشگیری و پلیس راهور) در ابعاد مذهبی- اخلاقی، اجتماعی، رفاه اقتصادی، بعد سازمانی و ارزش های فرهنگی بود.

    روش

    روش این تحقیق، کمی از نوع پیمایش و از ابزار پرسشنامه برای گردآوری داده ها بهره گیری شد. همچنین پرسشنامه با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب در بین 3400 نفر از کارکنان فراجا (رده های پیشگیری ، راهرو و ساع.س) توزیع و  پس از تکمیل به تعداد 3102 پرسشنامه، مبنای تحلیل های آماری قرار گرفت.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد وضعیت ابعاد مذهبی- اخلاقی، اجتماعی، سازمانی و فرهنگی کارکنان فراجا در وضعیت مناسبی است.در این ابعاد احساس سرزندگی و شور و نشاط احساس عدالت سازمانی ، تعهد سازمانی ، امیدواری به آینده سازمان ، پیش بینی مسیر ارتقاء تعامل مافوق و زیر دست، کیفیت پذیرش اهداف سازمان، کیفیت تعامل و تبادل اطلاعات، ضرورت مهارت افزایی و تقویت تخصص در کار، نگرش به وضعیت عملکرد سیستم ها و حوزه های سازمان ، نگرش به عملکرد عقیدتی سیاسی فراجا ، نگرش نسبت به ضرورت و اهمیت در ساع.س و غیره از منظر کارکنان فراجا وضعیت خوبی را نشان می دهد. رضایت از رفاه اقتصادی - اجتماعی در بین کارکنان ساع .س بیشتر از سایر رده ها است که بیانگر اثر باورهای مذهبی عمیق بر رضایت زندگی کارکنان است.

    نتایج

     اتخاذ تدابیری عدالت محوری نظیر تقویت احساس عدالت سازمانی، تقویت برخورد شیرین و منصفانه مافوق ها با زیر دستان (یعنی دوستی و صمیمیت در بین آنها)، جویا شدن نظرات زیردستان و استفاده از آن، در ارتقای عملکرد سازمانی، کارگشا است. همچنین اتخاذ تدابیری به منظور اطلاع از مسایل و مشکلات سازمانی، همدلی و هم زبانی مدیران و فرماندهان با کارکنان زیرمجموعه، می تواند تسهیل کننده و  تقویت کننده فرهنگ سازمانی مطلوب باشد. این راهکارها به طور خاص باید در استان ها و رده های تخصصی  که وضعیت نگرش کارکنان نسبت به میانگین کل، پایین تر از حد متوسط است در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارزش ها و هنجارها، نگرش، فرهنگ سازمانی، اجتماعی، مذهبی، فراجا
  • محمدرضا رونیاسی، سید علی اکبر احمدی، سید حمید حسینی، کامبیز حمیدی صفحات 83-112

    زمینه و هدف:

     بر اساس اسناد کلان کشور ازجمله سند چشم انداز 1404، اولویت بر تولید علوم دینی و بومی به ویژه در عرصه علوم انسانی است؛ هدف از این پژوهش، طراحی الگوی مفهومی سرمایه اجتماعی در سازمان های دولتی ایران، مبتنی بر آموزه های نهج البلاغه است.

    روش

     در این پژوهش برای استخراج داده های اصلی از متن کامل نهج البلاغه استفاده شده است، برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون و برای اطمینان از صحت برداشت ها و تایید مدل، با مراجعه به خبرگان به روش نمونه گیری تعمدی استفاده شده است، میزان پایایی بازآزمون و پایایی دو کدگذار به ترتیب 92 و 81 درصد و میانگین شاخص های CVR و CVI برای مضمون های استخراج شده به ترتیب 92 و 95 درصد تعیین شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

      نتایج تحقیق بیانگر شناسایی ابعاد 1- بعد فردی با مولفه هایی همچون قانون مداری، نظم و انضباط کاری، امانت داری شغلی، خودکنترلی 2- بعد تعاملی با مولفه هایی همچون مسیولیت پذیری و پاسخگویی مدیران و بالادستان، دوری از ریا و عوام فریبی، دوری از چاپلوسی و تملق، وفای به عهد، دوری از غیبت و بدگویی و زیرآبزنی، تواضع و فروتنی نسبت به زیردستان و ارباب رجوع 3- بعد سازمانی با مولفه هایی همچون شایسته سالاری، وحدت و همبستگی سازمانی، عدالت سازمانی، وحدت فرماندهی، مدیریت مشارکتی، تقسیم کار، مدیریت زمان است.

    کلیدواژگان: سازمان های دولتی ایران، سرمایه اجتماعی، نهج البلاغه
  • مهدی یکتائی، عباس چهاردولی، علی یکتا صفحات 113-142
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر به بررسی و ارایه  نظریه مبنایی نهضت تولید علم، در مطالعات اسلامی پرداخته و هدف نهایی آن ارایه الگویی است که از واقعیت ها و روابط موجود بین ابعاد و کنش عوامل تاثیرگذار بر نهضت تولید علم، نظریه مبنایی را ارایه نماید.

    روش تحقیق:

     این پژوهش کیفی بوده و محقق  از مدل «کوربین» و «استرواس» استفاده نموده و در «کدگذاری باز» از روش تحلیل اسنادی و در مرحله «کدگذاری محوری» و «کدگذاری انتخابی» عوامل موثر بر تولید علم دسته بندی، و برای کشف روابط بین مولفه ها و ابعاد از «تست خبرگی» و برای مرحله «مدل سازی» از روش «هم رایی» و مصاحبه تا اشباع نظری استفاده و در نهایت چارچوب پارادایمیک تحقیق حاصل شده است.

    یافته ها:

     یافته های این پژوهش نشان می دهند؛ شرایط ممانعت کننده یا مداخله گر در تولید علم (علم مادی و سیاست زده و جمود و تحجر علمی) به عنوان آفات علم، از جمله عواملی هستند که سرعت تولید علم را کند و علم را از مسیر اصلی خود خارج می کنند، و اگر فرآیند تولید علم بدرستی طی شود و رویکرد سازمان ها به سمت شکل گیری سازمان های دانش بنیان باشد، منجر به مرزشکنی در دانش و ارزش آفرینی و تولید قدرت خواهد شد.

    نتایج

    نظریه مبنایی در قالب «روایت نهایی» در این پژوهش نشان می دهد؛ تولید علم بر اساس مدل ارایه شده در سازمان ها، نوآوری و خلاقیت را گسترش و تولیدات علمی دانش بنیان منجر به تولید ثروت، سرمایه ملی و در نهایت مرجعیت علمی کشور در جهان اسلام خواهد شد.

    کلیدواژگان: نظریه داده بنیاد، تحقیقات اسلامی، نهضت تولید علم، مرز شکنی دانش
  • حمیرا خلیلی سامانی، یحیی قائدی، فائزه ناطقی صفحات 143-164
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی بنیادهای فلسفی کاوشگری علمی با تاکید بر مقوله انسان و جهان در برنامه فلسفه  برای کودکان است.

    روش

    این پژوهش از حیث نوع کاربردی و از حیث ماهیت کیفی است که با روش تحلیل مضمون انجام یافته است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    در پاسخ به این پرسش دو مفهوم کاوشگری علمی با تاکید بر مقوله انسان و جهان از نظر بنیادهای فلسفی و انسان و جهان در برنامه آموزش فلسفه  برای کودکان مورد تحلیل قرار گرفت.نتایج تحلیل بیانگرآن است که برخی از بنیادها به تعقل و عقلانیت در مسایل، برخی به هردو حالت، تجربه و تعقل و برخی دیگر به گفتگو و گفتمان  معتقدند. در مفهوم کاوشگری علمی با تاکید بر مقوله های انسان و جهان ، برخی انسان را محور شناسایی و شناخت علمی را وابسته به انسان می دانستند و برخی شناخت انسان را تبعیض آمیز دانسته و برخی دیگر شناخت علمی را وابسته به انسان ندانسته بلکه شناخت علمی را در بیرون از افراد جستجو می کند ، برخی شناخت را از طریق طبیعت، عقل، وحی ، شهود و نقل جستجو می کند و  در مورد جهان نیز برخی به جهان ثابت و بی تغییر معتقد و برخی به جهان متحول و در حال نو شدن  و برخی به تغییر ناپذیر بودن آن معتقدند و آنچه که در برنامه آموزش فلسفه برای کودکان در مقوله انسان و جهان به چشم می خورد، باور به جهان غیر ثابت، متحول و پیچیده با سیستمی باز و ترکیبی از عین و ذهن و جهانی ارگانیکی است و با انسانی فعال و پویا که در ساختن دانش نقش و مشارکت داشته است.

    کلیدواژگان: بنیادهای فلسفی، کاوشگری علمی، آموزش فلسفه برای کودکان، مقوله انسان و جهان
|
  • Monitoring the Level of Students' Attitude towards the Duty of Enjoining What is Good and Forbidding What Is Bad and its Predictive Factors (Case study: Imam Ali University)
    Mohammadasan Moslemi, Seyed Hossein Atashi Pages 9-34
    Background and objectives

    The establishment and implementation of the religious duty of commanding the good and forbidding the bad will play a significant role in the formation of the Islamic behavior and education of the students of the Imam Ali University who are trained to hold management and command positions at the level of the Islamic Republic of Iran Army. Based on this, the aim of this article is to monitor the level of attitude of students of Imam Ali University to the obligation of commanding the good and forbidding the bad and its predictive factors.

    Methodology

    The statistical population of the present study includes all students of Imam Ali University and according to Cochran's formula, the required sample size is 172 students and they were selected by stratified random sampling method. In accordance with the nature of the subject and its goals, the research method of this article is correlational research, and two researcher-made questionnaires were used to collect the required data, and the resulting data were analyzed by SPSS statistical software.

    Findings and Results

    The findings of the research show that there is a positive and significant relationship between the students' attitude towards the duty of enjoining what is good and prohibiting what is bad with the six factors of welfare services, educational facilities, cultural affairs, religious affairs, research affairs and management. Corresponding to the findings of the research, 91.8% of the students had a relatively positive and favorable attitude towards the duty of enjoining the good and forbidding the bad, and a total of 8% of the variance of the students' attitude towards the commanding of the good and forbidding the bad can be predicted by the above six components.

    Keywords: Attitude, Commanding the good, Prohibiting the bad, Imam Ali University
  • Mehdi Bani Asadi Baghmirani, Ali Asgari Pages 35-56
    Background and objectives

    Islamic art, based on its commitment to show beauty in the fluid bed of its own and the audience's thinking, should not be reduced to a false level and the expression of empty emotions, and it is necessary to correct its process based on the use of unitary principles in order to produce works of art appropriate to contemporary intellectual crises. Taking advantage of the concepts of "descending course of the names of Allah", "the relationship between form and meaning in the work of art" and "the truth of beauty and beauty" in theological texts related to the topic and redefining the values and finding the meaning of the influence of the monotheistic and Islamic worldview in order to introduce attention, can lead the thinking of Islamic art to create sublime art.

    Methodology

    The present research is of a qualitative type and using library tools and under the content analysis approach, it has investigated the philosophical, mystical and literary texts available in the sources of Islamic art and tried to identify common monotheistic propositions in line with the topic.

    Findings and results

    In Islamic thinking, the artist is a mediator in expressing God's beauty, which shows the act of art as the continuity of the relationship between the creator and the created, and as a multiplicity of attributes and diverse manifestations of the manifestation of the names of Allah in endogenous and exogenous reality. This creativity, which is indebted to the divine creation and the exploratory intuition of the artist, is manifested in the connection of form and content with various artistic formats, and owes its origin to the concept of divine unity.

    Keywords: Transcendent art, Multiplicity, unity, Truth of beauty, Islamic mysticism, Names of Allah
  • values and norms; attitude; Organizational Culture; social; Religious; Faraja
    Reza Dostdar, Ali Mohammad Rezaei, Hasan Kalaki, mohammad samieiani Pages 57-81
    Background and objectives

    The aim of the current research was to investigate the status of values and attitudes of Faraja employees (SAAS employees, prevention police and traffic police) in terms of religious-ethical, social, economic welfare, organizational dimension and cultural values.

    Methodology

    The method of this research was a quantitative survey and a questionnaire tool was used to collect data. Also, the questionnaire was distributed among 3400 Faraja employees (preventive, corridor, and hourly) using proportional stratified sampling method, and after completing 3102 questionnaires, it became the basis of statistical analysis.

    Findings

    The findings showed that the status of the religious-ethical, social, organizational and cultural dimensions of Faraja employees is in a good state. In these dimensions, the sense of vitality and vitality, the sense of organizational justice, organizational commitment, hope for the future of the organization, predicting the path to improve the interaction of superiors. And below, the quality of acceptance of the organization's goals, the quality of interaction and information exchange, the necessity of increasing skills and strengthening expertise in work, the attitude towards the performance status of the organization's systems and areas, the attitude towards the ideological and political performance of Faraja, the attitude towards the necessity and importance of the hour etc. from the perspective of Faraja employees, it shows a good situation. Satisfaction with economic-social well-being is more among the employees of HR than other categories, which shows the effect of deep religious beliefs on the life satisfaction of employees.

    Results: 

    Adopting justice-oriented measures such as strengthening the sense of organizational justice, strengthening the sweet and fair treatment of superiors with subordinates (i.e. friendship and intimacy between them), seeking the opinions of subordinates and using them, is effective in improving organizational performance. Also, taking measures to inform about organizational issues and problems, empathy and understanding of managers and commanders with subordinate employees, can facilitate and strengthen the desired organizational culture. These solutions should be put on the agenda in provinces and specialized categories where the attitude of employees is lower than the average.

    Keywords: Values, norms, Organizational culture, I.R.I. Police
  • MohammadReza Runyasi, Seyyed AliAkbar Ahmadi, Seyyed Hamid Hosseini, Kambiz Hamidi Pages 83-112
    Background and objectives

    According to the major documents of the country, including the vision document of 2025, priority is given to the production of religious and indigenous sciences, especially in the field of humanities. The purpose of this research is to design a conceptual model of social capital in Iran's government organizations based on the teachings of Nahj al-Balagha.

    Methodology

    In this research, the full text of Nahj al-Balagha was used to extract the main data, thematic analysis method was used to analyze the data, and purposive sampling method was used to ensure the correctness of the perceptions and model verification by referring to the experts. The test-retest and coders reliability coefficients are 92 and 81%, respectively, and the average CVR and CVI indices for the extracted themes are determined as 92 and 95%, respectively.

    Findings and Results

    The results of the research indicate the identification of dimensions of 1- the individual dimension with components such as law-abiding, work discipline, job trustworthiness, and self-control; 2- the interactive dimension with components such as the responsibility and accountability of managers and superiors, avoiding hypocrisy and demagoguery, avoiding flattery, loyalty, pledge, stay away from backbiting, humility towards subordinates and superiors; 3- Organizational dimension with components such as meritocracy, organizational unity and solidarity, organizational justice, unity of command, collaborative management, division of labor, and time management.

    Keywords: Iranian governmental organizations, Social capital, Nahjul Balagha
  • Mahdi Yektai, Abbas Chardovali, Ali yekta Pages 113-142
    Background and objectives

    The present research examines and presents the basic theory of the science production movement in Islamic studies, and its ultimate goal is to present a basic theory of the realities and relationships between the dimensions and actions of the factors influencing the science production movement.

    Methodology

    This research is qualitative and the "Corbin" and "Strauss" model was used, and in "open coding" the method of document analysis and in the stage of "axial coding" and "selective coding" the factors affecting the production of classification science, and to discover the relationships between Components and dimensions from "expertise testing" and for the "modeling" stage from "consensus" method and interview to theoretical saturation were used until finally the paradigmatic framework of the research was obtained.

    Findings

    The findings of this research show that the conditions that hinder or intervene in the production of science (materialistic and politicized science and scientific stagnation and petrification) as the pests of science, are among the factors that slow down the speed of science production and take science off its original path, and if the process of science production is carried out correctly and the approach of organizations is towards the formation of knowledge-based organizations, it will lead to breaking the boundaries in knowledge and value creation and power generation.

    Results

    The result and basic theory in the form of "final narrative" in this research shows that the production of science based on the model presented in organizations will expand innovation and creativity and knowledge-based scientific productions will lead to the production of wealth, national capital and finally scientific authority in the Islamic world.

    Keywords: Grounded theory, Islamic research, Science production movement, Breaking the border of knowledge
  • Hamira Khalili Samani, Yahya Ghaedi, Faezeh Nateghi Pages 143-164
    Background and objectives

    The purpose of the current research is to examine the philosophical foundations of scientific exploration with an emphasis on the category of man and the world in the philosophy program for children.

    Methodology

    This study is of an applied research type and qualitative in nature, which was conducted using thematic analysis method.

    Findings and results

    In the way of achieving the goal of the research, two concepts of scientific exploration were analyzed with emphasis on the category of man and the world in terms of philosophical foundations and man and the world in the religious philosophy education program for children. The results of the analysis indicated that some foundations believe in reasoning and rationality in issues, some believe in both experience and reasoning, and others believe in dialogue and discourse. In the concept of scientific exploration with emphasis on the categories of man and the world, one group considered man as the center of identification, and scientific knowledge as dependent on man, and one group considered human knowledge to be discriminatory, and another group did not consider scientific knowledge to be dependent on man, but scientific knowledge outside of people search. A group also seeks knowledge through nature, reason, revelation, intuition and narration. Also, regarding the world, a group believes in a fixed and unchanging world, and some believe in a changing and renewing world, and some believe in its immutability, and what can be seen in the philosophy education program for children in the category of man and the world is the belief in an unstable world. It is evolving and complex with an open system and a combination of the object and the mind and an organic world with an active and dynamic human being who plays a role and participates in building knowledge.

    Keywords: Philosophical foundations, Scientific exploration, Teaching philosophy for children, Humans, the world