فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و توسعه ناحیه ای
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 42، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد قنبری*، محمد اجزاء شکوهی، محمد رحیم رهنما، امید علی خوارزمی صفحات 1-33
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش تحلیل زیست پذیری شهری کلانشهر مشهد به لحاظ زیست محیطی می باشد.

    روش

    روش تحقیق این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی - تحلیلی می باشد. جامعه آماری این پژوهش جمعیت 2766258 نفری کلانشهر مشهد در سال 1390 می باشد و حجم نمونه برای پرسشنامه 402 نفر تعیین گردید.

    یافته ها

    برای بررسی زیست پذیری شهری به لحاظ زیست محیطی، شاخص های عینی و شاخص ذهنی (پرسشنامه) مورد تحلیل قرار گرفته اند. با استفاده از مدل آنتروپی ابتدا وزن هر کدام از شاخص ها تعیین گردید که وزن آنها به این شرح می باشد: منواکسید کرین= 0.0035، ذرات معلق= 0.5974 دی اکسید گوگرد = 0.0122، دی اکسید نیتروژن = 0.019، آلاینده ازن = 0.0162، کیفیت هوا = 0.0038، فضای سبز = 0.2515، آلودگی صوتی = 0.0394، تولید زباله = 0.0534، شاخص ذهنی = 0.0029.

    نتیجه گیری

    منطقه 9 کلانشهر مشهد، بهترین منطقه از نظر شاخص زیست محیطی می باشد. پس از منطقه 9، مناطق 7 و 8 به لحاظ زیست محیطی دارای بهترین شرایط می باشند. بدترین منطقه هم به لحاظ زیست محیطی، به ترتیب مناطق 1، 2 و 6 می باشد.

  • سید هادی طیب نیا*، علی ایزدی صفحات 35-71

    طرح مسیله: بخش غیررسمی یک موضوع بسیار مهم و چالشی در دهه های اخیر در شهرهای کشورهای جهان سوم بوده است. در این راستا مهاجرت به عنوان یکی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار در استان خراسان رضوی نقش بسیار مهم و پررنگی را در خانوارهای روستایی را  ایفا می کند. با توجه به اینکه اغلب خانوارهای روستایی از مهارت و استعداد کافی برای مشتغل شدن در کارهای شهری را ندارند به بخش غیررسمی روی می آورند. در این میان، بخش غیررسمی توانسته تبعات و آثار مختلفی از جمله اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حقوقی را بر بنیان خانواده های مهاجر بگذارد.

    هدف

    هدف پژهش حاضر، بررسی آثار و پیامدهای بخش غیررسمی بر خانوارهای روستایی مهاجر در دهستان رشتخوار واقع در خراسان رضوی است.

    روش

    این پژوهش به روش توصیفی - تحلیلی انجام گردیده است. مطالعات میدانی تحقیق، در سطح روستا و خانوار صورت گرفته است. در این راستا،آثا و پیامدهای بخش غیررسمی بر وضعیت خانوارهای روستایی در 300 مورد(افراد مهاجرت کننده) در این دهستان مورد بررسی قرارگرفت. بدین منظور، ابتدا ضمن مطالعات اسنادی و بازدید های اولیه میدانی، طیف گسترده ای از شاخص ها متناسب با شرایط روستاهای مورد مطالعه تعیین گردیدند. سپس جمع آوری داده ها براساس شاخص های انتخابی انجام شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از تحلیل های آماری و فضایی و نرم افزارهایSPSS و تکنیک کوپراس استفاده گردید.

    نتایج

    در یافته های پژوهش با توجه به آزمون فریدمن، عامل اقتصادی با میانگین(21/4) بالاترین رتبه را در بررسی آثار و پیامدهای بخش غیررسمی بر وضعیت خانوارهای روستایی مهاجر به خود اختصاص داده است و عامل فرهنگی با میانگین(46/3) از پایین ترین رتبه برخوردار بوده است.نوآوری: پژوهش حاضر از این نظر اهمیت دارد که با بیان آثار و پیامدهای بخش غیررسمی در خانوارهای روستایی مهاجر، می توان گام مهمی در راستای  ماندگاری خانوارها در سطح دهستان برداشت .

    کلیدواژگان: مهاجرت، بخش غیررسمی، اثرات بخش غیررسمی، دهستان رشتخوار
  • حسن اعمی بنده قرایی*، احمد رومیانی، نسرین جعفری، مهناز رمضانی صفحات 73-103
    اهداف

    در دهه های اخیر روابط شهرو روستا در کشورهای در حال توسعه نسبت به گذشته دچار تغییرات زیادی گردیده است و در برخی مناطق روستایی منجر به تغییرات چهره مناطق، تغییر شکل مساکن، تغییر کاربری اراضی شده است؛ در این میان سرمایه هایی از شهرها وارد روستاها شده، که در توسعه روستایی نقش مهمی به دنبال داشته است. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی نقش سرمایه مالی شهری در سکونتگاه های روستایی از دهستان سنبل آباد(توابع شهرستان ابهر) است.

    روش

    نوع تحقیق کاربردی و روش مورد استفاده، توصیفی- تحلیلی و میدانی مبتنی بر تکمیل پرسشنامه بوده است، جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری (آزمون t تک نمونه ای و رگرسیون چند متغیره) و مدل ویکور استفاده شد. یافته/

    نتایج

    یافته های آزمون t تک نمونه ای نشان داد که بین تمامی مولفه ها رابطه معناداری وجود دارد که نشان دهنده اثرات مثبت سرمایه مالی در توسعه روستایی می باشد. برای تمامی مولفه ها میانگین بالاتر از مطلوبیت عددی (3)ارزیابی شد. نتایج مدل برازش رگرسیونی نشان داد که ورود سرمایه ها به مناطق روستایی با سطح معناداری 715/0،رابطه بین متغیرهای مستقل و وابسته را در محدوده مورد مطالعه تبیین می کند. در نهایت نتایج مدل ویکور نشان داد که تحلیل فضایی توزیع روستاها در شاخص-های(خدمات، صنعت، زیرساختها و کشاورزی) نشان دهنده تفاوت معناداری است. به طوری که روستای سنبل آباد با رتبه ی 005/0، بیشترین و روستای شلوار با رتبه ی(1) به دلیل نبود زیرساخت های ارتباطی و انزاوای جغرافیاییی دارای پایین ترین رتبه به لحاظ برخورداری از میزان سرمایه مالی با منشاء شهر در بین روستاهای مورد را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، سرمایه های مالی، اشتغالزایی، دهستان سنبل آباد
  • عطا الله اکبری، محمد اسکندری ثانی*، مرتضی اسماعیل نژاد صفحات 105-142
    اهداف

    هدف این پژوهش ارزیابی و شناسایی روند الگوهای تاریخی رشد شهر، شبیه سازی و پیش بینی اندازه و نحوه رشد آینده شهر زاهدان است؛ و به دنبال بررسی و شناسایی عوامل مداخله گر در تعیین جهت هوشمندانه محدوده های شهری و قصد پاسخ گویی به این سوال کلیدی است؛ که رشد محدوده شهری زاهدان مطابق با الگوهای تدارک و برنامه ریزی شده و همسان با جمعیت است یا خیر؟

    روش

    پژوهش حاضر از طریق جمع آوری داده های اسنادی و تصاویر سنجش از دور ماهواره لندست طی دوره-های ده ساله زمانی از 1370 تا 1400 و کاربست مدل SLEUTH-3R جهت بررسی روند رشد محدوده شهر در گذشته و پیش بینی آینده آن تا سال 1430 و استفاده از نرم افزارهای تخصصی تجزیه و تحلیل داده های مکانی GIS و Envi انجام شد.یافته/

    نتایج

    نتایج نشان داد روند رشد تاریخی شهر زاهدان بیشتر براساس رشد ارگانیک، رشد براساس گرایش به جاده و رشد مناطق شهری به صورت لبه ای و رشد آتی شهر به صورت درونی و سپس در کناره های بافت موجود خواهد بود. نتایج رشد آینده شهر زاهدان نشان داد

    کلیدواژگان: رشد شهر، مدلسازی، شبیه سازی، مدل SLEUTH-3R، شهر زاهدان
  • سارا الله قلی پور، کرامت الله زیاری* صفحات 143-172

    یکی از مباحث مهم پایداری شهرها، توجه به شاخص ها و زمینه های ایجاد پایداری اجتماعی است. در این میان، محله به عنوان مبنای فیزیکی- اجتماعی می تواند نقش بسیار مهمی در تکامل پایداری شهرها ایفا کند و ابعاد آن به عنوان یکی از مهم ترین و کلیدی ترین ابزار در برنامه ریزی ها کاربرد دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت پایداری اجتماعی در ناحیه 1 منطقه 9 تهران و با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. بر اساس حجم نمونه و نمونه گیری فضایی، 383 خانوار انتخاب و پرسشنامه ها میان آن ها توزیع شدند. برای تحلیل داده ها، از تکنیک مک گراناهان استفاده گردید و تحلیل فضایی با استفاده از آماره موران کلی و آماره لکه داغ و سرد در نرم افزار Arc GIS صورت گرفت. نتایج نهایی تکنیک مک گراناهان بر اساس بلوک های شهری محاسبه و با نقشه نهایی پایداری اجتماعی مشخص شدند. نتایج تحلیل فضایی نیز الگوی خوشه ای مقادیر پایداری اجتماعی را نشان می دهند؛ بر این اساس وضعیت پایداری اجتماعی در بخش های غربی ناحیه یعنی بخش های جنوبی محله استاد معین و بخش غربی محله دستغیب دارای وضعیت مطلوبی است و این میزان در بخش شرقی ناحیه یعنی بخش جنوبی محله هوشیار و بخش شرقی محله دستغیب دارای وضعیت نامطلوبی است. بیشترین میزان پایداری در محله استاد معین و بخش های مرکزی و غربی محله دستغیب و کمترین میزان پایداری در محله هوشیار قرار دارد؛ بنابراین جهت افزایش میزان پایداری اجتماعی در ناحیه یک منطقه نه شهر تهران، لزوم ایجاد زمینه های تسهیل جریان نوسازی و افزایش مشارکت، افزایش زمینه های ایجاد امنیت و رضایت ساکنان، امری ضروری و مهم به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: پایداری اجتماعی، تحلیل فضائی، موران کلی، لکه های داغ و سرد
  • رسول قربانی*، آمنه علی بخشی صفحات 173-210
    با رشد جهانی شدن و تغییرات سریع در فضای جهانی، موضوع رقابت پذیری منطقه ای از اهمیت فزاینده ای برای شتاب بخشیدن به توسعه منطقه ای برخوردار شده است. به این منظور پژوهش حاضر سعی دارد به واکاوی عوامل موثر بر رقابت پذیری منطقه ای در استان آذربایجان شرقی با استفاده از رویکرد آینده پژوهشی بپردازد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی-تحلیلی می باشد. جهت گردآوری اطلاعات مورد نیاز از دو روش کتابخانه ای و میدانی بهره گرفته شده است. با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی مبانی نظری، پیشینه موضوع و گردآوری عوامل اثرگذار در رقابت پذیری استان آذربایجان شرقی پرداخته شده است؛ در روش میدانی نیز با بهره گیری از روش دلفی و پرسشنامه های مختلف به تکمیل اطلاعات مورد نیاز اقدام گردیده است. در این پژوهش ابعاد و شاخص های به دست آمده از روش کتابخانه ای، در قالب پرسشنامه در دو مرحله (مرحله اول 82 سوال بسته و یک سوال باز و در مرحله دوم از 84 سوال بسته) جهت به دست آوردن فاکتور های نهایی در اختیار اعضای پنل دلفی قرار گرفت که در نهایت 84 متغیر در ابعاد مختلف جهت بررسی وضعیت رقابت پذیری منطقه ای استان آذربایجان شرقی انتخاب گردیده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از نرم افزار میک مک استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد که از میان مجموع 84 عامل تاثیرگذار، 16 عامل نقش کلیدی در رقابت پذیری منطقه ای استان آذربایجان شرقی دارند که از این میان 8 متغیر مربوط به بعد اقتصادی؛ 3 متغیر مربوط به بعد نهادی-سیاسی؛ 3 متغیر مربوط به بعد اجتماعی-فرهنگی و 2 متغیر نیز مربوط به بعد زیرساختی می باشد.
    کلیدواژگان: رقابت پذیری منطقه ای، SPSS، میک مک، استان آذربایجان شرقی
  • صدیقه محمدپناهی، حمیدرضا وارثی*، مسعود تقوایی صفحات 211-233
    توسعه منطقه ای به عنوان یکی از انواع توسعه می تواند نقش مهمی در توسعه پایدار مناطق ایفاکند و همچنین تاثیر زیادی برروی پیشرفت ورشد همه جانبه استان ها داشته باشد.استان ایلام از ظرفیت های متعدد اقتصادی ، اجتماعی و... برخورداراست که از ظرفیت بالقوه این استان برای توسعه ای پایدارحکایت دارد. هرچند تاکنون ازاین ظرفیت استفاده نشده است. هدف این پژوهش تدوین سیاست های استراتژیک وراهبردی توسعه منطقه ای بانگاه بر ابعاد همه جانبه در استان ایلام می باشد. بدین ترتیب روش تحقیق درمقاله حاضر، ازنوع توصیفی تحلیلی است. واطلاعات موردنیاز به روش اسنادی وپیمایشی (پرسشنامه ای) تهیه گردید. و براساس نخستین گام درمراحل برنامه ریزی راهبردی استفاده از Meta SWOT است. این مدل راهبردهای توسعه پایدارمنطقه ای تعیین و منابع وقابلیت های استان ایلام برای مقایسه رقابت پذیری منطقه ای بااستان های همجوار شناسایی گردید و در نهایت باتحلیل PESTSLنتایج زیر به دست آمدکه در بین عوامل کلان سرمایه گذاری بخش خصوصی، تجارت با وجود موقعیت مرزی، افزایش بودجه و اعتبارات استانی، پرهیز از نگاه سیاسی به مسایل مدیریتی، مدیریت کلان کشور دارای بالاترین اثر گذاری بر توسعه منطقه ای استان ایلام هستند. و همچنین حمل و نقل مرزی، صنایع و معادن، بازارچه مرزی، منابع آب و زمین های کشاورزی به عنوان مهم ترین قابلیت های توسعه منطقه دارای بیشترین تناسب راهبردی با عوامل کلان هستند. بنابراین در تحلیل نهایی نتایج به دست آمده می توان گفت؛ در بحث رقابتی استان ایلام برای توسعه منطقه و اقتصادی و اجتماعی دارای موقعیت برابری با استانهای غرب کشور است که باید از این موقعیت با توجه به راهبردهای ارایه شده استفاده نماید و خود را به عنوان قطب توسعه منطقه معرفی کند.
    کلیدواژگان: توسعه منطقه ای، برنامه ریزی استراتژیک، Meta SWOT، رقابت پذیری منطقه ای، استان ایلام
  • جمال فتح اللهی*، خدیجه جشن پرووکانی صفحات 235-260
    پدیده مهاجرت بی رویه از روستا به شهر یکی از بزرگ ترین مشکلات بیشتر کشورهای جهان سوم از جمله ایران است. یکی از مهم ترین راهکارهای رفع این مشکلات تشویق برای مهاجرت معکوس به نقاط روستایی است. به همین دلیل شناخت عوامل موثر بر مهاجرت معکوس موضوع پژوهش های مختلف بوده است. هدف این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر مهاجرت معکوس از نقاط شهری شهرستان کرمانشاه به نقاط روستایی است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی است. از حیث روش جمع آوری داده ها؛ در مرحله طراحی مبانی نظری، اسنادی و در مرحله جمع آوری داده ها، پیمایشی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته است. تحلیل داده ها نیز با کمک روش توصیفی - تحلیلی انجام می شود. جامعه آماری، خانوارهایی است که طی 5 سال اخیر به روستاهای شهرستان کرمانشاه مهاجرت نموده اند. پرسشنامه ها بین 384 خانوار از جامعه آماری به صورت تصادفی توزیع شد که 371 پرسشنامه تکمیل شد. داده ها به روش تحلیل عاملی اکتشافی تجزیه و تحلیل شده اند. با توجه به آزمون های موجود، 9 عامل مورد مطالعه که توانسته اند 62 درصد از واریانس 38 گویه مربوط به عوامل موثر بر مهاجرت معکوس از نقاط شهری به روستایی را در شهرستان کرمانشاه تبیین نمایند به ترتیب عبارت است از: مسکن، هزینه - درآمد خانوار، عامل فرهنگی - زیستی، میزان دسترسی به خدمات آموزشی و بهداشتی، عامل کالبدی، فرصت های شغلی در محیط روستایی، عامل تعلق و بومی بودن، جاذبه های گردشگری و صنایع دستی و در نهایت کمترین عامل تاثیرگذار بر مهاجرت معکوس سیاست های حمایتی دولت از روستاییان می باشد. در بین متغیرها، فراهم بودن امکانات آموزشی برای فرزندان با بار عاملی 85 درصد و حمایت های دولت از بخش کشاورزی در تامین بذر، کود، سم و...با بار عاملی 84 درصد، بیشترین تاثیر در مهاجرت معکوس دارند.
    کلیدواژگان: مهاجرت معکوس، تحلیل عاملی، کرمانشاه
  • پونه شالی ها، امیر فرج اللهی راد*، وحید احمدی، حمید رضا شعاعی صفحات 261-296
    مسکن به عنوان یکی از نیازهای اساسی بشر تاثیر بسزایی در سلامت و بهبود کیفیت زندگی افراد دارد. کیفیت مسکن به عنوان یکی از شالوده های اصلی یک برنامه جامع، در شهرسازی و معماری بیوفیلیک از جایگاه ویژه ای برخوردار است که این رویکرداز مهمترین رویکردهای شهری در زمینه مسکن متعارف است. هدف این تحقیق شناخت شاخص های بهبود کیفیت مسکن متعارف شهری با تاکید بر معماری بیوفیلیک و ارزیابی آنها در منطقه یک تهران است. روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی و گردآوری داده ها به دو روش اسنادی و میدانی است. با استفاده از تحلیل محتوا، شاخص های تحقیق، گردآوری و سپس با پرسش نامه و روش دلفی(10 نفر)، مورد ارزیابی قرار گرفتند. پس از تایید شاخص ها، منطقه یک تهران از نظر این شاخص ها توسط 150 نفر ارزیابی شد. تحلیل ها در نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون فریدمن انجام شد. نتیجه تحقیق با روش دلفی نشان داد که 45 شاخص جهت بهبود کیفیت مسکن بر اساس معماری بیوفیلیک موثر هستند و این شاخص ها در 5 مولفه کلی دسته بندی شدند. همچنین شاخص های رضایت مندی مسکن متعارف در دو دسته عوامل داخلی و خارجی(20شاخص)دسته بندی شد. نتیجه آزمون فریدمن در سطح کمتر از 05/0 تایید نمود که تفاوت معناداری میان شاخص های کیفیت مسکن متعارف در منطقه یک تهران وجود دارد. شاخص وضعیت معابراز نظر پوشش و عرض معابر با میانگین 88/30 و سپس حفاظت تاریخی و مرمت شهری با میانگین 17/29، از وضعیت بهتری نسبت به دیگر شاخص ها برخوردار هستند. همبستگی پیرسون نیز از وجود رابطه و تاثیرگذاری معنادار در سطح کمتر از 01/0 میان مولفه های کیفیت مسکن متعارف شهری از لحاظ معماری بیوفیلیک در منطقه یک اشاره دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت مسکن شهری، معماری بیوفیلیک، کلانشهر تهران
  • زهرا شریفی نیا* صفحات 297-327
    با گسترش کلانشهرها در کشورهای توسعه یافته و به ویژه کمتر توسعه یافته، نواحی پیرامونی شهرها در معرض بیش ترین میزان تحولات و دگرگونی قرار داشته است. این پویایی موجب پدیدار گشتن قلمروهای فضایی و اشکال سکونتی گوناگون در محیط پیرامون شهرها گردید، یکی از این اشکال سکونتی رشد خانه های دوم می باشد. هدف تحقیق حاضر آن است تا پیشران های موثر بر شکل گیری خانه های دوم در مناطق پیراشهری استان مازندران را بررسی نماید. این پژوهش بنا به هدف کاربردی و بر اساس روش توصیفی و زمینه یابی و روش گردآوری داده ها کتابخانه ای و میدانی می باشد. جامعه آماری تحقیق را از یک طرف 2886 نفر از مالکان خانه های دوم تشکیل می دهد که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 339 برآورد شد. و از سوی دیگر جامعه آماری را کارشناسان سازمان های جهاد کشاورزی، محیط زیست، استانداری و دانشگاه که تعداد 20 نفر از آن ها به صورت گلوله برفی انتخاب شدند، تشکیل می دهد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک دلفی و تحلیل میک مک استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد که از بین 19 پیشران شناسایی شده در تکنیک دلفی، سوداگری مشاوران املاک، ناکارامدی قوانین و مقررات مربوط به ساخت و ساز در مناطق پیراشهری، تفکیک اراضی در اثر قانون ارث و انطباق محدوده پیشنهادی روستا با الگوی توسعه فضایی آتی، با کاربرد تحلیل میک مک به عنوان پیشران های کلیدی محسوب می شوند، زیرا هم قابل کنترل اند و هم بر پویایی و تغییر سیستم تاثیرگذار می باشند.
    کلیدواژگان: خانه های دوم، پیراشهری، دلفی، میک مک
|
  • Mohammad Ghanbari *, Mohammad Ajzae Shokuhi, Mohammad Rahim Rahnama, Omid Ali Kharazmi Pages 1-33

    Goal: The main goal of this research is the analysis of urban livability based on environmental indicator in Mashhad metropolis. Research

    method

    The research method of this research is practical in terms of goal, and is descriptive – analytical in terms of methodology. The sample size used for the questionnaires was 402 persons chosen from Mashhad metropolis with the population of 2766258.

    Discussion

    To investigate the urban livability in terms of environment, objective indicators and subjective index (questionnaire) were analyzed. Firstly, Entropy model was used to determine the weight of each index, which is as follows: Carbon monoxide = 0.0035, Particulate matter (PM2.5) = 0.5974, sulfur dioxide = 0.0122, nitrogen dioxide = 0.0019, ozone pollutant = 0.0162, air quality index (AQI) = 0.0038, per capital green space = 0.2515, noise pollution = 0.0394, the amount of household waste = 0.0534, and subjective index = 0.0029.

    Results

    The zone 9 of Mashhad metropolis is the best zone in terms of environmental indicator, followed by zones 7 and 8, respectively. By contrast, zones 1, 2 and 6 had the worst conditions in terms of environmental indicator, respectively.

  • Seyed Hadi Tayebnia *, Ali Izadi Pages 35-71

    The aim of the present study is to investigate the effects of the role of migrant rural households in the informal sector of the urban economy. This research has been done by descriptive-analytical method. In this regard, the impact of rural migrants in the informal sector of the urban economy was examined in 300 cases (migrants). For this purpose, first, in addition to documentary studies and initial field visits, a wide range of indicators were determined in accordance with the conditions of the studied villages. Then data collection was performed based on selected indicators. Statistical and spatial analysis and SPSS and ArcGIS software were used to analyze the data. According to Friedman test, the economic factor with an average (4.21) had the highest rank in the analysis of the effects of rural immigrants in the informal urban economy and the security factor with an average (3.46) of the lowest Has been rated. On the other hand, due to the lack of job opportunities in rural villages, migration has taken shape, and on the other hand, the lack of expertise in immigrants causes them to work in the informal sector and affect the informal urban economy. Therefore, by adopting appropriate strategies, the necessary ground should be provided to reduce these migrations in the villages and the survival of the villagers.

    Keywords: immigration, Informal sector, Urban Economy, Roshtkhar County
  • Hasan Aamabandograee *, Ahmad Roumiani, Nasrin Jafari, Mahnaz Ramezani Pages 73-103
    Objectives

    In recent decades, urban-rural relations in developing countries have undergone many changes compared to the past, and in some rural areas, it has led to changes in the appearance of areas, changes in the shape of houses, and changes in land use. In the meantime, capitals from cities have entered the villages, which has played an important role in rural development. The purpose of this research is to evaluate the role of urban financial capital in rural settlements of Sanbal-Abad village (tributary of Abhar city).

    Method

    The type of applied research and the method used was descriptive-analytical and field based on completing the questionnaire, statistical methods (one-sample t-test and multivariate regression) and Vicor model were used to analyze the data.Findings/

    results

    The findings of the one-sample t-test showed that there is a significant relationship between all the components, which indicates the positive effects of financial capital in rural development. For all the components, the average was evaluated higher than numerical desirability (3). The results of the regression fitting model showed that the entry of capital into rural areas with a significance level of 0.715 explains the relationship between independent and dependent variables in the study area. Finally, the results of Vicor model showed that the spatial analysis of the distribution of villages in indicators (services, industry, infrastructure and agriculture) shows a significant difference. So that Sanbal Abad village with a rank of 0.005 is the highest and Shalwar village with a rank of (1) due to the lack of communication infrastructures and geographical isolation has the lowest rank in terms of having the amount of financial capital originating from the city. Among the villages, they have allocated the case.

    Keywords: Rural Development, financial capital, job creation, Sanbal Abad district
  • Ata Alah Akbari, Mohammad Eskandari Sani *, M Esmailnejad Pages 105-142

    Review

    Aims

    The aim of this study was to evaluate and identify the trend of historical patterns of urban growth, simulate and predict the size and future growth of Zahedan city, and seek to investigate and identify the intervening factors in determining the intelligent direction of urban areas and the intention to answer this key question whether the growth of Zahedan urban area is in accordance with the prepared and planned patterns and matched with the population. Results/

    Results

    The results showed that the historical growth trend of Zahedan city will be mostly based on organic growth, growth based on road orientation and urban areas growth as edge and future growth of the city internally and then on the edges of the existing texture. The results of the future growth of Zahedan city showed that further growth will be toward the west and parts of the south, which considering the desirability of land development in the western half, makes the pattern and the growth rate of the range in the future logical and appropriate.

    Keywords: City Growth, Modeling, simulation, SLEUTH-3R Model, Zahedan city
  • Sara Allahgholipour, Karamatollah Ziyari * Pages 143-172

    One of the important issues of urban sustainability is paying attention to the indicators and contexts of creating social sustainability. Meanwhile, the neighborhood on a physical-social basis can play a very important role in the development of urban sustainability and its dimensions are used as one of the most important and key tools in planning. The aim of this study was to investigate the situation of social stability in District 1 Region 9 of Tehran by the descriptive-analytical method. Based on sample size and spatial sampling, 383 households were selected and questionnaires were distributed among them. For data analysis, McGrannhan's technique was used and spatial analysis was performed using Moran Kelly extensions and hot and cold spot extensions in Arc GIS software. The final results of McGrannhan's technique were calculated based on urban blocks and identified with the final social sustainability map. The final results of McGrannhan's technique were calculated based on urban blocks and identified with the final social sustainability map. the situation of social stability in the western parts of the district, the southern parts of the Ostad Moin neighborhood, and the western part of the Dastgheib neighborhood is favorable, and this rate is unfavorable in the eastern part of the district, the southern part of Hoshyar neighborhood and the eastern part of Dastgheib neighborhood. The highest level of stability is in the Moin Ostad neighborhood and the central and western parts of the Dastgheib neighborhood and the lowest level of stability is in the Hoshyar neighborhood; Therefore, in order to increase the level of social stability in area one of the nine districts of Tehran, the need to create areas to facilitate the flow of renovation and increase participation, increase the areas of security and satisfaction of residents, is necessary.

    Keywords: Spatial Analysis, Moran Local Insulin, Social sustainability, Hot, Cold Spots
  • Rasoul Ghorbani *, Ameneh Alibakhshi Pages 173-210
    With the growth of globalization and rapid change in the global space, the issue of regional competitiveness has become increasingly important to accelerate regional development. For this purpose, the present study tries to investigate the factors affecting regional competitiveness in East Azerbaijan province using a future research approach. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. Both library and field methods have been used to collect the required information. Using the library method, the theoretical foundations, the background of the subject and the collection of effective factors in the competitiveness of East Azerbaijan province have been studied; In the field method, the required information has been completed by using the Delphi method and various questionnaires. In this study, the dimensions and indicators obtained from the library method using a questionnaire in two stages (the first stage of 82 closed questions and one open question and in the second stage of 84 closed questions) to obtain the final factors. It was provided to the members of the Delphi panel, and finally 84 variables in different dimensions were selected to examine the competitiveness of the regions of East Azerbaijan province. Micmac software was also used to analyze the data. Findings show that out of a total of 84 influential factors, 16 factors play a key role in the competitiveness of the regions of East Azerbaijan province, of which 8 variables related to the economic dimension; 3 variables related to the institutional-political dimension; There are 3 variables related to the socio-cultural dimension and 2 variables related to the infrastructure dimension.
    Keywords: Regional competitiveness, SPSS, Miccmac, East Azerbaijan province
  • Sedigheh Mohammad Panahi, Hamidreza Varesi *, Masoud Taghvaei Pages 211-233
    .Regional development as one of the types of development can play an important role in the sustainable development of regions and also have a great impact on the progress and all-round development of provinces. Ilam province has many economic, social and... However, this capacity has not been used so far. The purpose of this research is to formulate strategic and strategic policies for the regional development of Bangah in the future in Ilam province. Thus, the research method in this article is descriptive and analytical. And the required information was prepared by documentary and survey method (questionnaire). And based on the first step in the strategic planning process, Meta SWOT is used. This regional sustainable development strategy model was identified to determine the resources and capabilities of Ilam province to compare regional competitiveness with neighboring provinces, and finally, the following results were obtained through PESTSL analysis: among the major factors of private sector investment, trade despite the border location, increasing provincial budgets and credits, avoiding political views Regarding management issues, the macro management of the country has the highest influence on the regional development of Ilam province. Also, border transportation, industries and mines, border market, water resources and agricultural lands as the most important development capabilities of the region have the most strategic fit with macro factors. Therefore, in the final analysis of the obtained results, it can be said; In the competitive discussion, Ilam province has an equal position with the western provinces of the country for the development of the region, economically and socially, which should use this position according to the presented strategies and introduce itself as the pole of the region's development.
    Keywords: Regional development, Strategic planning, Meta SWOT, Regional competitiveness, Ilam Province
  • Jamal Fathollahi *, Khadijeh Jashn Provokani Pages 235-260
    The phenomenon of irregular migration from the village to the city is one of the biggest problems of most third world countries, including Iran. One of the most important ways to solve these problems is to encourage reverse migration to rural areas. For this reason, knowing the factors affecting reverse migration has been the subject of various researches. The purpose of this research is to identify the factors affecting reverse migration from urban areas of Kermanshah City to rural areas. This research is practical in terms of purpose. In terms of data collection, in the stage of designing the theoretical foundations and preparing the questionnaire, the documentary method was used, and in the stage of data collection, a survey was made using the researcher's questionnaire. Data analysis is also done with the help of descriptive-analytical method. The statistical population is the households that have migrated to the villages of Kermanshah during the last 5 years. Questionnaires were randomly distributed among 384 households from the statistical population, and 371 questionnaires were completed. The data were analyzed by exploratory factor analysis. According to the existing tests, the 9 studied factors that were able to explain 62 percent of the variance of 38 items related to the factors affecting reverse migration, respectively are: housing, household income and expenditure, cultural-biological factor, access to educational and health services, physical factor, job opportunities factor in the rural environment, belongingness and nativeness factor, tourism attractions and handicrafts factor and Finally, the least influential factor on reverse migration is the government's support policies for the villagers.
    Keywords: Reverse migration, Factor analysis, Kermanshah
  • Pooneh Shaliha, Amir Farajollahi Rad *, Vahid Ahmadi, Hamid Reza Shoaei Pages 261-296
    As one of the basic human needs, housing has a significant impact on the health and quality of life of people. As one of the main foundations of a comprehensive plan, the quality of housing has a special place in urban planning and biophilic architecture, which is one of the most important urban approaches in the field of housing. The purpose of this research is to identify the indicators of improving the quality of conventional urban housing with an emphasis on biophilic architecture and evaluate them in district one of Tehran. The research method is descriptive-analytical and data collection is done in two documentary and field methods. Using content analysis, the research indicators were collected and then evaluated by questionnaire and Delphi method (10 people). After confirming the indicators, Tehran's first district was evaluated by 150 people in terms of these indicators. Analyzes were done in SPSS software and using Friedman's test. The result of the Delphi research showed that 45 indicators are effective for improving the quality of housing based on biophilic architecture and these indicators were categorized into 5 general components. Also, the satisfaction indicators of conventional housing were categorized into two categories of internal and external factors (20 indicators). The result of Friedman's test at the level of less than 0.05 confirmed that there is a significant difference between the indicators of the quality of conventional housing in the first district of Tehran. Road condition index of the coverage and width of roads with an average of 30.88 and then historical preservation and urban restoration with an average of 29.17 have a better condition than other indicators. Pearson's correlation also indicates the existence of a significant relationship and influence at a level of less than 0.01 between the components of conventional urban housing quality in architecture.
    Keywords: Quality of urban housing, biophilic architecture, Tehran Metropolis
  • Zahra Sharifinia * Pages 297-327
    With the expansion of metropolises in developed and especially less developed countries, the surrounding areas of cities have been exposed to the greatest amount of changes and transformations. his dynamic led to the emergence of different spatial territories and residential forms in the surroundings of cities, one of these residential forms is the growth of second homes. The purpose of the present research is to investigate the factors affecting the formation of second homes in the peri-urban areas of Mazandaran province. This research is based on the practical purpose and on the basis of the descriptive and contextualization method and the library and field data collection method. On the one hand, the statistical population of the research consists of 2886 owners of second homes, which was estimated to be 339 using Cochran's formula. And on the other hand, the statistical community is made up of experts from Jihad agricultural, environmental, governorate and university organizations, 20 of whom were selected as a snowball.To analyze the data, the Delphi technique and Micmac analysis were used. The results of the research showed that among the 19 drivers identified in the Delphi technique, the speculation of real estate consultants, the inefficiency of the laws and regulations related to construction in peri-urban areas, the separation of lands due to the inheritance law and the adaptation of the proposed village area to the future spatial development pattern, with The use of M&M analysis are considered as key drivers, because they are both controllable and affect the dynamics and change of the system.
    Keywords: Second Home, Peri-Urban, Delphi, Micmac'