فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای روستایی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عادل سلیمانی*، محمدرضا رضوانی صفحات 6-19

    شناسایی سطح کلی تاب آوری فرامحلی سکونتگاه های روستایی نسبت به خشکسالی، در جهت حکمرانی خوب نواحی روستایی بسیار حایز اهمیت است. درواقع با تحلیل فضایی تاب آوری فرامحلی دهستان ها، به کارگیری راهبردهای مدیریتی تعدیل آسیب های ناشی از خشکسالی مقدور می شود. لذا هدف این تحقیق اولویت بندی سطح تاب آوری فرامحلی نسبت به خشکسالی در بین شش دهستان شهرستان روانسر در استان کرمانشاه است. بنابراین، پنج شاخص سنجش تاب آوری فرامحلی نسبت به خشکسالی یعنی جریان های افراد، سرمایه ها، محصول و کالاها، اطلاعات، فناوری ها و نوآوری ها، با واکاوی پیشینه پژوهش، انتخاب گردید. در مرحله بعد با بهره گیری از آزمون T تک نمونه ای یک طرفه، میزان تاثیرگذاری هر یک از شاخص های مذکور بر تاب آوری فرامحلی روستاییان از منظر دهیاران شهرستان هدف (99=N) که بر مبنای جدول کرجسی و مورگان به روش نمونه گیری تصادفی 79 نفر از آنان انتخاب شدند، بررسی و تایید گردید، سپس به منظور تعیین وزن شاخص های فوق الذکر، با تکنیک گلوله برفی و روش نمونه گیری هدفمند، 17 نفر از متخصصان و کارشناسان جهاد کشاورزی و فرمانداری شهرستان روانسر انتخاب و از نظرات آنان استفاده شد. نتایج یافته ها با تکنیک TOPSIS بر مبنای شاخص های مطرح شده، بیانگر آن بود که تاب آوری فرامحلی نسبت به خشکسالی در مناطق روستایی دهستان های حسن آباد و زالواب بیشترین، در دهستان های بدر و دولت آباد متوسط و در دهستان های منصورآقایی و قوری قلعه کمترین مقدار است. این امر می تواند ناشی از جریان های و پیوندهای فرامحلی و نامتوازن و عدم عدالت فضایی در حوزه دهستان های مذکور باشد. نتایج این مطالعه می تواند پیشنهادهایی کاربردی برای حکمرانی خوب نواحی روستایی هدف به منظور تعدیل آسیب پذیری و افزایش تاب آوری روستاییان نسبت به خشکسالی داشته باشد.

    کلیدواژگان: تاب آوری فرامحلی، خشکسالی، روابط شهر و روستا، شهرستان روانسر
  • محمدحسن نامی* صفحات 20-37

    امنیت دفاعی سکونتگاه های مرزی یکی از مهم ترین مسایلی است که در سیاست های دفاعی و امنیتی کشورها مطرح می شود. لذا، پس از معرفی سکونتگاه های مرزی و اهمیت آن ها در حفاظت از مرزهای کشور، به بررسی تهدیدات امنیتی محیط زیستی و طبیعی، مهاجرت غیرقانونی، قاچاق کالا و مواد مخدر و... که بر روی سکونتگاه های مرزی تاثیر می گذارند و در ادامه به بررسی موانع اصلی در حفاظت از سکونتگاه های مرزی و نقش پدافند غیرعامل در این حفاظت پرداخته و با توجه به مطالب بحث شده، راهکارهایی برای تقویت امنیت دفاعی سکونتگاه های مرزی با تاکید بر پدافند غیرعامل ارایه می شود. این راهکارها شامل تقویت نظارت بر مرز، افزایش آموزش و آگاهی جامعه و نیروهای امنیتی در خصوص روش های جلوگیری از تهدیدات، بهبود شبکه های ارتباطی و... است. این مقاله به بررسی امنیت دفاعی سکونتگاه های مرزی در استان آذربایجان غربی با تاکید بر پدافند غیرعامل و ارایه راهکارهایی برای تقویت امنیت این مناطق با روش توصیفی - تحلیلی، نگرش حل مسیله سیستمی و ابزارهای گردآوری اطلاعات کتابخانه ای اسنادی و پیمایشی - میدانی بر مبنای طرح های توسعه روستایی و تاکید بر رویکرد پدافند غیرعامل به عنوان رویکردی امنیت ساز و دفاع محور انجام گرفته است. تحلیل یافته های فضایی - مکانی به وسیله GIS و با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و منطق فازی صورت پذیرفته است. طبق نتایج به دست آمده، از 147 روستای شهرستان بیش از 60 روستا که بیشتر از 40 درصد جمعیت مناطق روستایی را تشکیل می دهند در معرض آسیب پذیری خیلی زیاد و زیاد هستند. همچنین بیشترین میزان آسیب پذیری در سکونتگاه های روستایی سه دهستان لاهیجان غربی، دهستان پیران و دهستان منگور غربی مشاهده می شود که دهستان های مرزی به شمار می روند.

    کلیدواژگان: امنیت دفاعی، سکونتگاه های مرزی، پدافند غیرعامل، آذربایجان غربی
  • حسین کریم زاده*، عقیل خالقی صفحات 38-55
    نظریه های غیر بازنمایی بر جغرافیای روستایی تاثیر گذاشته و جغرافی دانان نه تنها به صورت گفتمانی، بلکه به عنوان بخشی از مجموعه ای از عناصر تجسم یافته، تمرین شده و تجربه شده زندگی با مسایل روستایی درگیر هستند. طرح های محلی سکونتگاه های روستایی ازجمله مسایل مهم روستایی بوده و شناسایی نارسایی ها و نابسندگی های این طرح ها در استان آذربایجان شرقی هدف تحقیق حاضر است. تحقیق در بستر نظریه غیربازنمایی به عنوان یک شیوه تفکر استقرایی توامان به صورت ترکیبی از روش کیفی (پدیدارشناسی با نرم افزار مکس کیودا) برای کشف گزاره ها؛ از روش آمیخته (روش پژوهش کیو) برای ذهنیت سنجی و کشف الگوهای ذهنی و درنهایت از روش کمی (معادلات ساختاری به روش لیزرل) برای تعیین عوامل نهایی موثر در برنامه ریزی محلی روستایی استفاده نموده است. «فقدان یک نظام مدیریتی مشخص برای روستا» (مدیریت محلی محور)؛ «عدم توجه به شیوه تولید محلی» (دانش بنیان محور)؛ «ضعف در نظام تهیه (ضعف علمی مهندسان مشاور در شناخت نیازهای روستاییان)» (ارزیاب محور)؛ «ابهام فرایندی و محتوایی در چگونگی تدوین سیاست ها و برنامه ها» (صریح نگر)؛ و «عدم توجه به دانش بومی محلی و مشارکت روستاییان در برنامه ریزی محلی» (مشارکت گرا و بوم محور) به عنوان پنج دیدگاه یا الگوی ذهنی درباره مهم ترین نارسایی های برنامه ریزی محلی توسعه روستایی شناسایی شد. مقایسه و اعتبار سنجی نهایی روش های کمی و کیفی نشان داد «فقدان یک نظام مدیریتی مشخص برای روستا» و «ضعف در نظام تهیه طرح های محلی» به عنوان اصلی ترین نابسندگی ها، دو گزاره مهمی هستند که متخصصان استانی، مدیران محلی و افراد جامعه محلی روستایی در مورد آن ها توافق و اشتراک نظر دارند.
    کلیدواژگان: نظریه غیربازنمایی، توسعه محلی، روش آمیخته، کیو، معادلات ساختاری، آذربایجان شرقی
  • فرشاد رزم آور، مسلم سواری* صفحات 56-77
    هرساله بخشی از بهترین اراضی کشاورزی کشور به دلایل متعدد تغییر کاربری یافته و به مصارف غیرکشاورزی تبدیل می‏گردند و خروج این گونه اراضی از مسیر تولید زراعی و باغی لطمات جبران‏ناپذیری را ایجاد می‏نماید. در این راستا مطالعه حاضر به صورت کیفی، با استفاده از روش نظریه زمینه ای با هدف واکاوی علل تغییر کاربری اراضی کشاورزی در شهرستان دشتستان از توابع استان بوشهر انجام شد. مشارکت کنندگان در این تحقیق 16 نفر از متخصصین مراکز کشاورزی در سطح شهرستان بودند که ازطریق روش نمونه گیری هدفمند گلوله برفی (ارجاع زنجیره ای) برای مطالعه انتخاب شدند. معیار تعداد نمونه‏ها اشباع نظری بود. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختاریافته استفاده شد. مصاحبه ها با استخراج 55 مفهوم و 18 مقوله کدگذاری و تحلیل شدند. درنهایت عوامل استخراج‏شده بر اساس ماهیت آن‏ها در 8 سازوکار شامل سازوکار اقتصادی (13 عامل)، سازوکار اجتماعی (7 عامل)، سازگاری و تاب آوری با شرایط طبیعی (9 عامل)، سازوکار رفاهی (8 عامل)، اصلاح قوانین و اطلاع رسانی (7 عامل)، سازوکار انسانی (4)، سازوکار حمایتی (2 عامل) و سازوکار روانی (5 عامل) در قالب مدل استراوس و کوربین جایگذاری شدند.
    کلیدواژگان: اراضی کشاورزی، تغییر کاربری، نظریه داده بنیاد، شهرستان دشتستان، متخصصین کشاورزی
  • علیرضا زنگنه، کریم نادری مهدیی*، مهرداد پویا، سید محمدجعفر اصفهانی صفحات 78-89

    رفتارهای محیط زیستی مسیولانه، مجموعه ای از کنش های افراد جامعه نسبت به محیط زیست است که یک طیف وسیع از احساسات، تمایلات و آمادگی های خاص برای رفتار نسبت به محیط زیست را شامل می شود. افراد هر اجتماعی برحسب شرایط و مقتضیات خاص اجتماعی و فرهنگی خود، برخورد متفاوتی نسبت به محیط زیست دارند. این برخوردها و رفتارها ممکن است کاملا منفی و مخالف محیط زیست و یا برعکس باشد که می تواند متاثر از سرمایه اجتماعی جامعه باشد. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی در پایداری محیط زیستی باغات انگور تعاونی باغداران شهرستان ملایر است. جامعه آماری پژوهش اعضای تعاونی باغداران شهرستان ملایر است که شامل 3000 نفر هستند و از این تعداد 341 نفر بر اساس نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار اصلی پژوهش پرسش نامه استاندارد سرمایه اجتماعی آپهوف (2000) و پرسش نامه محقق ساخته اندازه گیری پایداری محیط زیستی به روش ردپای اکولوژیک بود. روایی پرسش نامه توسط متخصصین فن تایید و پایایی آن نیز از طریق آزمون آلفای کرونباخ محاسبه و 86/0 به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های مختلف آماری با استفاده از نرم افزارهای EXEL، SPSS و PLS صورت پذیرفت. نتایج حاصل از برازش مدل رابطه سرمایه اجتماعی با پایداری محیط زیستی نشان داد که بعد ساختاری سرمایه اجتماعی 2/36 درصد و بعد شناختی سرمایه اجتماعی 9/33 درصد تغییرات مربوط به متغیر پایداری محیط زیستی را به طور مستقیم تبیین نمودند. پژوهش حاضر با نگاهی جامع، چهارچوب مند و بر اساس ردپای اکولوژیک و سازه های سرمایه اجتماعی، تاثیر سرمایه اجتماعی موجود در تعاونی باغداران را بر پایداری محیط زیستی می سنجد که بررسی این موضوع در این تعاونی در نوع خود جدید است.

    کلیدواژگان: پایداری تولید، مشارکت، اعتماد اجتماعی، ارتباط و انسجام اجتماعی، ردپای اکولوژیک
  • امیرحسین علی بیگی*، معصومه تقی بیگی صفحات 90-113
    پژوهش حاضر با هدف برنامه ریزی راهبردی توانمندسازی زنان روستایی استان کرمانشاه ازطریق کارآفرینی به صورت توصیفی - تحلیلی انجام و ازطریق مصاحبه و تکمیل پرسش نامه داده ها گردآوری شد. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار Meta-SWOT استفاده شد. افراد مشارکت کننده در پژوهش تعداد 18 نفر از خبرگان امور زنان روستایی استان در سازمان جهاد کشاورزی، کمیته امداد امام خمینی، استانداری، سازمان بهزیستی، سازمان تعاون روستایی، اداره کل کار، تعاون و رفاه اجتماعی استان و دانشگاه رازی بودند که به صورت هدفمند- معیاری انتخاب شدند. به منظور شناسایی و اولویت بندی راهبردهای توانمندسازی کارآفرینی زنان روستایی بر اساس پنج مرحله تکنیک Meta-SWOT اقدام شد. بر اساس نتایج دو عامل «ظرفیت بالا در کشاورزی استان» و «وجود گیاهان دارویی و خوراکی» دارای بالاترین اوزان بودند که این نشانگر اهمیت آن ها نسبت به سایر عوامل در توسعه توانمندسازی کارآفرینی زنان روستایی استان کرمانشاه بود. نتایج بررسی عوامل محیطی نیز حاکی از آن بود که عامل «عدم هماهنگی کامل بین دستگاه های اجرایی» با بیشترین میزان قدرت و تاثیرگذاری، به عنوان مانع توسعه توانمندسازی کارآفرینی زنان روستایی استان کرمانشاه است. بر اساس نقشه راهبردی، سه راهبرد مهم توانمندسازی کارآفرینی زنان «ارتقای انسجام اجتماعی و تسهیل شبکه ارتباطی بین زنان روستایی»؛ «تدوین قوانین و فراهم نمودن زمینه هایی برای حمایت از تولیدات و بازارهای خانگی زنان روستایی» و «ایجاد زمینه ها و بسترهای لازم جهت حمایت از برند صنایع دستی، فراورده های کشاورزی و دامی»، است. پیشنهاد می شود با ارایه مهارت های آموزشی ازطریق دوره های فنی - حرفه ای، کارآفرینی، کشاورزی، ترویجی و بازاریابی در ارتباط با ظرفیت های منطقه و اهمیت آن ها ضمن تقویت دانش علمی و عملی زنان روستایی به توسعه توانمندسازی آن ها کمک نمود.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، کارآفرینی، زنان روستایی، راهبردهای توسعه، انسجام اجتماعی
  • مریم یزدان پرست، مهدی قربانی*، علی سلاجقه، رضا کراچیان صفحات 116-135
    ناکامی و ناکارآمدی سیاست های گذشته مدیریت منابع آب موجب شده تا حرکتی برای بازنگری، آسیب شناسی و یافتن راه هایی برای افزایش کارایی مدیریت منابع آب و به دنبال آن افزایش امنیت آب آغاز گردد. ازآنجاکه عوامل زیادی بر امنیت آب تاثیرگذار است، شناخت این عوامل می تواند در ارتقای عملکرد مدیریت پایای منابع آب تاثیرگذار باشد. ازاین رو هدف از این پژوهش، تعیین شاخص امنیت آب (WSI) با کمک چهارچوب ارزیابی وضعیت امنیت آب در مقیاس حوزه آبخیز به منظور تجزیه وتحلیل جامع مسیله بحران آب و پیامدهای ناشی از این کم آبی در حوزه آبخیز دشت نیشابور است. جامعه آماری موردمطالعه 125 نفر از کشاورزان حوزه است که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعیین و با روش نمونه گیری تصادفی با افراد مصاحبه گردید. همچنین پرسش نامه های عامل نهادی نیز با روش نمونه گیری گلوله برفی از کارشناسان سازمان های مرتبط با آب تکمیل گردید. نتایج نشان می دهد در بین 5 معیار اصلی شناسایی شده جهت ارزیابی امنیت آب، معیار اقتصاد آب در طول 3 دوره آماری موردمطالعه (1390-1391، 1395-1396 و 1398-1399) روند افزایشی داشته و در سال آبی 1398-1399 بیشترین مقدار را به خود اختصاص داده است. اما به طورکلی روند وضعیت امنیت آب کلی در حوزه آبخیز دشت نیشابور طی 10 سال گذشته روند کاهشی داشته و در وضعیت ضعیف قرار دارد. بنابراین، در صورت توجه سازمان های دست اندرکار در مدیریت منابع آب به معیارهای اثرگذار بر مفهوم امنیت آب، با بهره گیری و پیاده سازی چهارچوب ارایه شده در این پژوهش، می توان با آسیب شناسی صحیح و به موقع، ارتقای ظرفیت سازگاری و تدوین برنامه های عملیاتی موثر، به مدیریت پایاتر و جامع منابع آب در حوزه های آبخیز کشور دست یافت.
    کلیدواژگان: اقتصاد آب، امنیت آب، دشت نیشابور، ظرفیت سازگاری، مدیریت منابع آب
  • سهیلا سفیدگر دیزگرانی، فرحناز رستمی*، مریم تاتار صفحات 136-151
    تحقیقات بسیاری در حوزه بررسی تضاد پروژه های روستایی انجام شده است، اما کمتر پژوهشی را می توان یافت که به واکاوی این تضادها در یک چهارچوب مشارکتی پرداخته باشد. این در حالی است که شناسایی این تضادها توسط برنامه ریزان و متولیان آب می تواند زمینه ساز مدیریت پایدار منابع آب از مسیر مدیریت تضاد باشد. ازاین رو در پژوهش حاضر با استفاده از پارادایم طبیعت گرایانه تلاش شد به درک عمیق تری نسبت تضادها دست یافت. افراد موردمطالعه از طریق نمونه گیری از موارد ویژه انتخاب شدند. اطلاعات موردنیاز با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته انفرادی جمع آوری شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از جدول گرافیکی دو بعدی طرح صور فلکی انجام گرفت. نتایج نشان داد بین ذی نفعان پروژه آب رسانی، تضادهایی وجود داشته و بیش‏ترین تضاد بین مردم روستا با شرکت آب منطقه ای و سازمان جهاد کشاورزی و تضادهای بین مردم محلی بوده است. نتایج این تحقیق به متولیان آب منطقه ای کمک می کند تا به درک واقعی تری نسبت به تضاد آب در منطقه دست یابند و از این مسیر به مدیریت اثربخش منابع آب کمک کنند.
    کلیدواژگان: پروژه های سدسازی، تضاد منافع، ارزیابی الگوی تضاد، سد گاوشان، کشاورزان
  • سوسن قنبری، منصور یگانه*، محمدرضا بمانیان صفحات 152-171

    خانه یکی از ضروری ترین نیازهای بشر است که درگذر زمان فضاهای موجود آن به واسطه نیازها و تغییرات برون زا، ساختاری متفاوت به خود گرفته است. بر این اساس پژوهش حاضر به دنبال بررسی خانه های روستایی تالش با هدف استخراج الگوهای تکامل یافته است؛ تا با شناسایی ویژگی ها و تغییرات انجام گرفته در آن، بتوان در طراحی الگوی مسکن روستایی مورداستفاده قرار داد. لذا به منظور دستیابی به این اهداف، اطلاعات پژوهش حاضر بر اساس مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات میدانی گردآوری شده و با روش تحقیق کمی و کیفی مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. در این پژوهش با فرض اینکه به کمک فرمول های ریاضی و داده های عددی در پلان می توان هدف پژوهش را محقق نمود، در مرحله کمی آن پلان150 خانه روستایی که به صورت هدفمند و از مناطق مختلف تالش انتخاب شده اند، با استفاده از روش داده کاوی و زبان برنامه نویسی پایتون مورد شباهت سنجی قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی الگوهای تکامل یافته پژوهش حاکی از آن است در منطقه تالش فرم مستطیل، جهت گیری شرقی- غربی پلان و قرارگیری ایوان در سمت جنوب از خصوصیات مشترک در تمامی خانه های بومی یافته شده در این منطقه است. در این خانه ها ایوان که نقش موثری در تشکیل فرم و ارتقا عملکرد فضاها داشته است با گذر زمان از مساحت آن کاسته و با انتقال آن به میانه بنا موجب شده است تا فرم خانه ها نسبت به قبل محصورتر گردد. همچنین بررسی الگوی خانه های متداول نشان می دهد با تفکیک فضاهای مختلف به دلیل عدم وجود آن درگذشته، امروزه بر عملکرد فضاهای بسته نیز افزوده شده است.

    کلیدواژگان: تشابه سنجی، روابط فضایی، فرم، سیر تکامل، خانه های روستایی
  • باقر پورجواد اصل، حامد بیتی* صفحات 172-191

    یکی از ارکان برنامه های توسعه توجه به ساخت مساکن روستایی نوساز است. نوسازی این مساکن بدون توجه به مباحث هویتی و پیشینه تاریخی روستاها و تداوم الگوهای بومی امکان پذیر نیست. زمینه های تداوم الگوهای سکونتی درگرو شناخت معماری بومی است. ازاین رو تبیین فرایند الگویابی معماری بومی و استخراج این الگوهای جهت استفاده در طراحی های جدید ضروری است. روستای صور استان آذربایجان شرقی یکی از روستاهای واجد ارزش های تاریخی و معماری بومی است. پژوهش حاضر  به بررسی الگوهای بومی مسکن روستای صور و فرایند الگویابی جهت کاربست در ساخت مساکن نوساز می پردازد.این پژوهش ازنظر فرایند اجرا، کیفی محسوب می شود و برای رسیدن به اهداف خود از روش توصیفی-تحلیلی-اکتشافی بهره می برد. برای این منظور ضمن مرور ادبیات موضوعی به تبیین فرایند الگویابی الگوهای بومی پرداخته و سپس این مراحل را در نمونه موردی روستای صور موردبررسی دقیق قرار می دهد. یافته های تحقیق نشان می دهد که در فرایند الگویابی معماری بومی چهار مرحله شناخت جامع وضع موجود بر اساس مطالعات کتابخانه ای و میدانی، استخراج مولفه های موثر بر مسکن روستایی، ارایه الگوی اولیه مسکن روستایی و سپس تدقیق این الگو بر مبنای تغییرات شیوه زیست معاصر روستاییان ضروری است. بر این مبنا مولفه های اصلی موثر بر مسکن روستایی صور شامل شیب، جهت گیری، بستر و سازمان فضایی مسکن شناسایی شدند. الگوی اولیه بر مبنای مرکزیت حیاط در مسکن روستایی صور و لزوم ارتباط فیزیکی و بصری تمام فضاها با حیاط و سازمان دهی فضاها با عمق فضایی کم، و در ادامه الگوی نهایی با افزودن فضاهای مفصلی و بهداشتی پیشنهاد شدند.

    کلیدواژگان: طراحی مسکن، مسکن روستایی، الگوی مسکن روستایی، روستای صور بناب، تداوم معماری
|
  • Adel Sulaimany *, MohammadReza Rezvani Pages 6-19

    Identifying the level of tarnslocal resilience of rural settlements is important to deal with drought and is necessary for the good governance of villages, in fact, by identifying and ranking the tarnslocal resilience of villages, it is possible to take suitable management strategies to reduce the damage caused by drought. Therefore, the purpose of this study is to assess the translocal resilience to the drought of six rural districts of the city of Rawansar in Kermanshah province. In this quantitative research, five indicators of translocal resilience to drought were selected based on the literature review, which include: flows of people, funds, products and goods, information, technologies and innovations. Then, using a one-sample T-test, the influence of each of the mentioned indicators on the translocal resilience of the villagers from the point of view of the villages governors of Ravansar City (N=99) was checked, which was based on the table of Krejcie and Morgan and by random sampling method 79 of them were selected. In the next stage, 17 experts of agricultural jihad and the governorate of Ravansar City were selected using the snowball technique and purposive sampling method, and their opinions were used to determine the weight of the mentioned indicators. The results obtained by TOPSIS technique based on these indicators showed that rural areas of Zalu Ab and Hasan Abad in Rawansar City, had the greatest translocal resilience to drought, while rural areas of Dawlat Abad and Badr had medium and Mansour Aghaei and Quri Qala had lowest translocal resilience to drought. This could be caused by the imbalanced and translocal flows and links and the lack of spatial justice in the same rural area.

    Keywords: translocal resilience, Drought, Urban-Rural Relations, Rawansar City
  • MohammadHassan Nami * Pages 20-37

    One of the undesirable consequences of the country's development policies in the border areas is the rupture in the spatial structure, which reflects these policies in the form of disruption of the balance in the endogenous growth of settlements at different levels, disorder in the spatial system of the complex human problems and discontinuity in spatial relations and disorder in economic, social, cultural, administrative and physical functions and finally geographical isolation and underdevelopment are evident. With an overview, it is possible to find the weak position of the border and marginal regions in comparison with the central regions of the country in the process of spatial development, comprehensive security and social justice. The current research with the statistical population of rural settlements in Piranshahr City in West Azarbaijan province is of a practical application type, with a descriptive-analytical method, a systemic problem-solving approach and library-documentary and survey-field information collection tools based on rural development plans. And the emphasis on the passive defense approach has been done as a security-building and defense-oriented approach. The spatial findings were analyzed by GIS and using the analytical hierarchy process (AHP) and fuzzy logic. The obtained results indicate that out of 147 villages of the city, more than 60 villages, which constitute more than 40% of the population of rural areas, are very vulnerable. Also, the highest level of vulnerability is observed in the rural settlements of three western Lahijan, Piran and Western Mangur districts, which are border districts.

    Keywords: Spatial Analysis, developing spatial structure, passive defense approach, Piranshahr county
  • Hossein Karimzadeh *, Aghil Khaleghi Pages 38-55
    Non-representational theories have influenced rural geography, and geographers are dealing with rural issues not only discursively, but also as part of a set of embodied, practiced, and experienced elements of life. Local plans of rural settlements are among the important rural issues and the present study aims to identify the shortcomings and inadequacies of these plans in East Azerbaijan province. Research in the context of NRT as a mixed inductive thinking method has used a qualitative method (phenomenology with MAXQDA) to discover propositions; from the mixed method (Q) to subjectivize and discover mental patterns and finally, the quantitative method (SEM by LISREL method) to determine the final effective factors in rural local planning. "Lack of a clear management system for the village" (local management); "Lack of attention to local production methods" (knowledge-based); "Weakness in the procurement system (scientific weakness of consulting engineers in recognizing the needs of the villagers)" (evaluation-oriented); "Process and content ambiguity in how policies and programs are formulated" (explicit); And "Lack of attention to local indigenous knowledge and rural participation in local planning" (participatory and eco-oriented) were identified as five perspectives or mental models on the most important shortcomings of local rural development planning. The final comparison and validation of quantitative and qualitative methods showed that the "lack of a clear management system for the village" and "weakness in the local planning system" as the main shortcomings are two important propositions that provincial experts, local managers, and members of the local rural community agree on them.
    Keywords: non-representation theory, local development, mixed method, Q Method, SEM, East Azerbaijan
  • Farshad Razmavar, Moslem Savari * Pages 56-77
    Every year, some of the best agricultural lands in the country are changed for various reasons and converted into non-agricultural uses, and the departure of such lands from the field of agricultural and horticultural production causes irreparable damage. In this regard, the present study was conducted qualitatively, using the fundamental theory method with the aim of investigating the causes of land use change in Dashtestan City of Bushehr province. Participants in this study were 16 experts from agricultural centers in the city who were selected for the study through targeted snowball sampling (chain reference). The criterion for the number of samples was theoretical saturation. Semi-structured interviews were used to collect data. Finally, the collected data were coded and analyzed in the form of 55 concepts and 18 categories. Finally, the extracted factors based on their nature in 8 mechanisms (economic (13 factors), social (7 factors), environmental (9 factors), welfare (8 factors), legal (7 factors), human (4), supportive (2 factors) and psychological (5 factors) were placed in the model of Strauss and Corbin.
    Keywords: Agricultural lands, Land Use Change, fundamental theory, Dashtestan city, Agricultural specialists
  • Alireza Zanganeh, Karim Naderi Mahdei *, Mehrdad Pouya, Seyed MohammadJafar Esfahani Pages 78-89

    Responsible behavior is a set of actions of people towards the environment that social capital is a fundamental construct about this behavior. Considering the importance of social capital in environmental sustainability, in this research, we seek to investigate the role of social capital in environmental sustainability. In the paradigm category, this research was a quantitative research that was conducted using a survey method. The statistical population of the research is the members of grape growers’ cooperative of Malayer County, whose number was 3000, and 341 of them were selected based on stratified random sampling with proportional assignment. The main data was collected using questionnaires and face-to-face interviews with the members of the grape growers' cooperative of Malayer County. Data collection in the social capital section was also done using the Aphof (2000) social capital standard questionnaire (2000) and a researcher-made questionnaire related to the assessment of environmental sustainability. The validity of the questionnaire was confirmed by technical experts and its reliability was calculated by Cronbach's alpha test and was 0.86. Different statistical methods were used to analyze the data using SPSS and PLS software. The results of fitting the model of the relationship between social capital and environmental sustainability showed that the structural dimension of social capital (36.2%) and the cognitive dimension of social capital (33.9%) directly explain the changes related to the environmental sustainability variable. Also, the final study of the results showed that there is a positive and significant correlation between the factors of the structural dimension of social capital and the cognitive dimension of social capital.

    Keywords: Production sustainability, participation, social trust, Social communication, cohesion, Ecological Footprint
  • Amirhossein Alibaygi *, Masoumeh Taghibaygi Pages 90-113
    The present research was carried out with the aim of strategic planning of empowerment of rural women of Kermanshah province through entrepreneurship in a descriptive–analytical way. Data was collected through interviews and questionnaires. Meta-SWOT software was used to analyze the data. Participants in the research are 18 experts on rural women's affairs in the agricultural jihad organization, Imam Khomani relief committee, Governor's office, Welfare, Rural Cooperative Organization, General Development of Cooperative, Work and Social Welfare of the Province and Razi University who were selected purposefully to identify and prioritize rural women's entrepreneurship empowerment strategies based on the 5 steps of the Meta-SWOT technique. According to the results, two factors, "high capacities in agriculture of the province", and "the presence of medicinal and comestible plants" had the highest weights, which indicated their importance compared to other factors in the development of entrepreneurship empowerment of rural women in Kermanshah province. The results of the investigation of environmental factors also indicated that the factor of "complete lack of coordination between executive organs " with the highest power and effectiveness was an obstacle to the development of rural women entrepreneurship in Kermanshah province. Based on the strategic plan, three important strategies for empowering women's entrepreneurship are "promoting social solidarity and facilitating the communication network between rural women"; "compilation of laws and providing fields for supporting rural women's home productions and markets" and "creating the necessary contexts and platforms to support the handicrafts brand of agricultural and livestock products".
    Keywords: Empowerment, Entrepreneurial, rural women, development strategies, Social solidarity
  • Maryam Yazdanparast, Mehdi Ghorbani *, Ali Salajegheh, Reza Kerachian Pages 116-135
    The failure and inefficiency of past water resources management policies have led to a movement to review, pathologize, and find ways to increase the efficiency of water resources management and subsequently increase water security. Since many factors affect water security, recognizing these factors can improve the performance of sustainable water resources management. Therefore, the purpose of this study is to determine the water security index (WSI) with the help of the watershed security assessment framework at the watershed scale to comprehensively analyze the water crisis and the consequences of this water shortage in the Neyshabour Plain. The statistical population of the study is 125 farmers in the area the sample size was determined using Cochran's formula and people were interviewed by random sampling method. Also, institutional factor questionnaires were completed by snowball sampling method from experts of water-related organizations. The results show that among the 5 main dimensions identified to assess water security, the water economy dimension has had an increasing trend during the 3 statistical periods studied (2012-2013, 2016-2017 and 2019-2020) and in 2019-2020, it has had the highest amount. But in general, the water security situation in the watershed of Neyshabour Plain has been decreasing over the past 10 years and is in a weak status. In this regard, if stakeholders in water resources management pay attention to the factors affecting the concept of water security, by using and implementing the framework presented in this study, it is possible to improve the compatibility capacity and develop effective operational plans with correct and timely pathology and achieve more stable and comprehensive management of water resources in the country's watersheds.
    Keywords: Water Economy, Water security, Neyshabour Plain, Adaptive Capacity, Water Resource Management
  • Soheila Sefidgar, Farahnaz Rostami *, Maryam Tatar Pages 136-151
    Much research has been conducted in the field of conflict in rural projects, however, less can be found to analyze these conflicts in a collaborative framework. Meanwhile, the identification of these conflicts by water planners and policymakers can lead to sustainable management of water resources through conflict management. Therefore, the present study seeks to gain a deeper insight into the conflicts using a qualitative method. The samples were selected through critical case sampling. Data were collected using individual semi-structured interviews. Data analysis was done using a two-dimensional graphic table of constellations. The results showed that there were conflicts between the beneficiaries of the water supply project, and the biggest conflict was between the rural, the regional water company and the agricultural organization, and the conflicts between the local people. It is hoped that the results of this research will help the water trustees of the region to gain a more realistic understanding of the water conflict in the region, and in this way, help the effective management of water resources.
    Keywords: Dam Building Projects Conflict of Interest Conflict Pattern Assessment (CPA), Gawshan Dam, farmers
  • Sousan Ghanbari, Mansour Yeganeh *, MohammadReza Bemanian Pages 152-171

    The house is an essential human need; over time, its spaces have taken on a different structure due to the conditions and external changes. Therefore, the present study seeks to investigate the rural settlements in Talesh to extract the patterns of evolution. To recognize the properties of the changes, we can use the design of rustic housing patterns. Data collection tools were library research and observation. The research method was a mixed study (qualitative and quantitative). In this research, using mathematical formulations, the goal of the study could be achieved. In the quantitative stage, 150 rural houses, selected purposefully from different Talesh regions, were analyzed using data mining and Python scripting language methods. The results indicated that in the Talesh region, the shape of a rectangle, east-west orientation, and the orientation of the veranda toward the south are common features in all of the areas found in the region. But the porch, which is a semi-open space, has played an influential role in constructing the form and improving the function of the spaces over time. Its area has been reduced, and moving it to the middle of the building has caused the formation of the houses to be more closed than before. Also, the examination of the pattern of traditional houses showed that the function of closed spaces has increased by separating different spaces due to their absence in the past.

    Keywords: Similarities, evolution, spatial relationships, Form, Rural houses
  • Bagher Pourjavadasl, Hamed Beyti * Pages 172-191

    One of the pillars of the development programs is to pay attention to the construction of rural houses. Renovation of these houses is not possible without paying attention to the identity issues and the historical background of the villages and the continuation of local patterns. The contexts of the continuity of residential patterns depend on understanding the native architecture. Therefore, it is necessary to explain the modeling process of native architecture and extract these models to be used in new designs. Savar village in East Azerbaijan province is one of the villages with historical values and native architecture. Therefore, this study seeks the modeling process and local patterns of housing in the village of Savar for implementation in the construction of new houses. This research is considered qualitative in terms of the implementation process and uses the descriptive-analytical-exploratory method to achieve its goals. For this purpose, while reviewing the relevant literature, it explains the process of modeling local patterns and then examines these steps in the case of Savar village. The findings of the research show that in the process of modeling native architecture, there are four essential stages of comprehensive understanding of the existing situation based on library and field studies, extracting the components that affect rural housing, presenting the basic model of rural housing, and finally, refining this model based on changes in the contemporary life of villagers. Consequently, the main components affecting the rural housing of Savar were identified, including the slope, orientation, substrate and spatial organization of the housing.

    Keywords: Housing Design, Rural Housing, Model of rural housing, Savar village, Continuity of residential patterns