فهرست مطالب

نشریه مطالعات اخلاق و رفتار در حسابداری و حسابرسی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحید بخردی نسب*، علی خوشدل صفحات 7-34
    هدف
    اشتباهات موجود در گزارشگری مالی با وجود مالکان خانوادگی تحت تاثیر قرار می گیرد و تاثیر اظهار اشتباهات و تحریفات حسابداری بر واکنش بازار به اعلان سود، در شرکت های خانوادگی بیشتر از شرکت های غیرخانوادگی است. در نتیجه با افزایش مالکیت خانوادگی، پاسخ بازار به اعلامیه های تقسیم سود هنگامی که خطر غصب مالکیت بوسیله کنترل های خانوادگی بالاست، کاهش می یابد. پس، پاسخ های شرکت به بازار، یک تابع مشترک از روش های حسابداری و مالکیت است. در این راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی تحریفات حسابداری، پاسخ بازار به اعلامیه های تقسیم سود و خطر غصب مالکیت شرکت های تحت کنترل خانواده است.
    روش
    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های1400-1388 بود. نمونه آماری براساس جامعه آماری در دسترس بالغ بر 142 شرکت می باشد. روش اجرای پژوهش در آزمون فرضیه اول، رگرسیون لجستیک و در آزمون فرضیه دوم، رگرسیون حداقل مربعات مبتنی بر داده های ترکیبی است.
    یافته ها
    شواهد حاکی از آن است که با افزایش کنترل خانوادگی، تحریفات حسابداری کاهش یافته و بازار به اعلامیه های تقسیم سود شرکت های تحت کنترل خانواده واکنش مثبت نشان می دهد. از دیگر نتایج پژوهش تاثیر منفی خطر غصب مالکیت بر پاسخ بازار به اعلامیه های تقسیم سود شرکت های تحت کنترل خانواده است. نتایج به دست آمده در این پژوهش با مستندات اشاره شده در چارچوب نظری پژوهش و ادبیات مالی سازگاری دارد.
    نتیجه گیری
    اطلاعات حسابداری با کیفیت بالا در طراحی مکانیسم هایی که تضادهای نمایندگی های مختلف را در بین سهامداران، مدیران و سرمایه گذاران خارجی کاهش می دهد، نقش اصلی را ایفا می کند. به دلیل شیوع شرکت های خانوادگی در سراسر جهان، تعداد فزاینده ای از مطالعات، ارتباط بین مالکیت/کنترل خانواده و کیفیت اطلاعات حسابداری را بررسی می کنند. با این حال، شواهد حاصل از مطالعات موجود، قطعی نیست. علاوه بر این، در مورد اینکه آیا و چگونه کنترل خانواده بر نحوه واکنش سرمایه گذاران به تغییرات در کیفیت اطلاعات حسابداری تاثیر می گذارد، اطلاعات کمی وجود دارد.
    کلیدواژگان: تحریفات حسابداری، پاسخ بازار، اعلامیه های تقسیم سود، خطر غصب مالکیت، تحریفات حسابداری
  • عبدالرسول رحمانیان کوشککی*، محمدجواد حیدری صفحات 35-62
    هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی سیاست های تامین مالی و سرمایه انسانی بر رابطه بین مسیولیت اجتماعی و نوآوری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می‏باشد.

    روش

    در راستای تحقق اهداف پژوهش پنج فرضیه تدوین شده است. جهت آزمون فرضیه‏ های پژوهش از مدل رگرسیون خطی چندمتغیره و داده ‏های ترکیبی استفاده گردید. نمونه آماری پژوهش شامل 102 شرکت پذیرفته‏ شده در بورس اوراق بهادار تهران است که براساس روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و طی سال‏های 1392 تا 1399 مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش بیانگر آن است که مسیولیت اجتماعی دارای ارتباط منفی و معنا دار با نوآوری شرکت است. همچنین مسیولیت اجتماعی بر سرمایه انسانی تاثیر منفی و معناداری دارد. پس، براساس یافته های مبتنی بر رگرسیون چندمتغیره، نقش میانجی سرمایه انسانی بین مسیولیت اجتماعی و نوآوری شرکت تایید می شود. همچنین، نتایج نشان داد که مسیولیت اجتماعی اثر معناداری بر سیاست تامین مالی ندارد. از این رو، متغیر سیاست تامین مالی رابطه بین مسیولیت اجتماعی و نوآوری شرکت را میانجی‏گری نمی‏کند. شرکت ها باید در فعالیت های نوآورانه و مسیولیت اجتماعی سرمایه گذاری کنند تا مشروعیت کسب کرده و به انتظارات ذی نفعان مختلف پاسخ دهند.

    نتیجه گیری

    شرکت هایی که مسیولیت اجتماعی را به طور فعال انجام می دهند، دسترسی بیشتری به اعتبار دارند و شرایط بدهی بهتری به دست می آورند. شرکت هایی که به سمت فعالیت های مسیولیت اجتماعی گرایش دارند، به دلایل مختلف نوآوری بیشتری در محصولات و فرآیندها ایجاد می‎کنند. شرکت ها با اجرای فعالیت های مسیولیت اجتماعی از انگیزه، مشارکت و تعهد منابع انسانی حمایت می کنند تا نوآوری در شرکت افزایش یابد.

    کلیدواژگان: سیاست های تامین مالی، سرمایه انسانی، مسئولیت اجتماعی، نوآوری شرکت
  • یاسر صادقی، مژگان صفا* صفحات 63-86
    هدف
    شناخت ابعاد گوناگون مسیولیت اجتماعی شرکت ها از اهمیت روزافزونی برخوردار است. بنابراین، دانستن مسایل پژوهش شده پیشین ضرورتی اجتناب ناپذیر برای مطالعات آینده می باشد. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی محتوای مقاله های علمی منتشر شده و کسب آگاهی بیشتر پیرامون مبحث مسیولیت اجتماعی و همچنین تبیین خلاء های پژوهشی در این خصوص است.
    روش
    در پژوهش پیش رو، از تکنیک تحلیل محتوا که روشی کیفی برای تحلیل و شناسایی ابعاد و حوزه های مطالعاتی پیشین است، طی بازه زمانی پنج ساله (1399-1395) استفاده شد و در نهایت از بین 2.372 مقاله علمی انتشاریافته، تعداد 68 مقاله در 16 نشریه اختصاصی رشته حسابداری، با کلیدواژه مسیولیت اجتماعی و مسیولیت پذیری اجتماعی جهت تجزیه و تحلیل، انتخاب شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 38 مورد از 68 مقاله مورد بررسی، به بررسی اثرات اقتصادی، مبنی بر اینکه ایفاء مسیولیت اجتماعی می تواند بر عملکرد مالی شرکت ها اثرگذار باشد، پرداخته اند. این در حالی است که سهم تعداد مقاله ها در بعد اجتماعی ایفاء مسیولیت اجتماعی، اگرچه کمتر از مقاله های منتشر شده در بعد اقتصادی بوده، اما در گستردگی موضوعی با داشتن 12 مقوله فرعی، دارای سهم بیشتری نسبت به بعد اقتصادی است. سهم مطالعات مسیولیت اجتماعی نسبت به کل مقاله های انتشار یافته 2.87% است. کاربرد اصلی این یافته ها در ارایه طبقه بندی شده پژوهش های قبلی بوده و برای شناساندن خلاء های مطالعاتی در زمینه مسیولیت اجتماعی شرکتی مفید است.
    نتیجه گیری
    علی رغم تاثیرات مثبت و اثبات شده نقش مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت ها بر بهبود عملکردهای مالی و غیرمالی سازمان ها در بسیاری از پژوهش های داخلی و خارجی، نبود استاندارد واحد برای گزارشگری مسیولیت اجتماعی از یک سو و رفتار سلیقه ای مدیران شرکت ها در گزارش فعالیت های اجتماعی و زیست محیطی از سوی دیگر سبب شده تا کمبود اطلاعات در این خصوص ایجاد شده، که در نتیجه پژوهش در زمینه مسیولیت اجتماعی را با دشواری هایی همراه ساخته است.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، مقالات علمی، نشریات علمی، تحلیل محتوا، روش کیفی، نشریات حسابداری ایران، مسئولیت اجتماعی شرکتی، جریان فکری
  • علی نظری ابربکوه، میدیا عزیزی* صفحات 87-132
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سرمایه انسانی و سرمایه اجتماعی اعضای هییت مدیره و عملکرد مالی شرکت ها می باشد.
    روش
    به منظور اجرای این پژوهش، 163 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی بازه زمانی 1395-1400 انتخاب گردیدند. سرمایه انسانی از چهار جزء سطح تحصیلات، تخصص، تجربه (در صنعت) و اعتبار اعضای هییت مدیره، و سرمایه اجتماعی از دو جزء خارجی و داخلی تشکیل شده است. عملکرد مالی از طریق دو معیار بازده دارایی ها و شاخص کیوتوبین اندازه گیری گردیده شد و فرضیه ها با استفاده از مدل رگرسیون چندمتغیره و روش حداقل مربعات تعمیم یافته آزمون شدند.
    یافته ها
    تعداد اعضای متخصص هییت مدیره، با بازده دارایی دارای رابطه مثبت و معناداری است، در حالی که تعداد اعضای متخصص هییت مدیره، تعداد اعضای دارای تجربه (در صنعت)، سرمایه اجتماعی خارجی و سرمایه اجتماعی داخلی رابطه مثبت و معناداری با کیوتوبین دارند.
    نتیجه گیری
    به کارگیری اعضای هییت مدیره با سرمایه انسانی و سرمایه اجتماعی بالاتر، به ارتقاء ارزش بازار شرکت نسبت به ارزش دفتری شرکت می انجامد، که برای بیشینه سازی ثروت سهامداران، سودمند خواهد بود.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، اعضای هیئت مدیره، سرمایه اجتماعی، بازده دارایی ها، نسبت کیوتوبین، عملکرد مالی شرکت
  • نازنین بشیری منش، سعید معین فرد* صفحات 133-160
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مولفه های رفتار سرمایه گذاران بر رویکردهای مدیریت مالیات بود.
    روش
    در این پژوهش رویکردهای مدیریت مالیات شامل فرار مالیاتی، اجتناب از مالیات و راهکار جسورانه مالیاتی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور از روش داده های ترکیبی (پانل دیتا)، براساس داده های سالانه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1393-1400 استفاده شده است. در نهایت تعداد 127 شرکت از طریق تکنیک حذف نظام مند به عنوان نمونه انتخاب و تجزیه و تحلیل داده های مذکور با استفاده از نرم افزار استتا نسخه 16 در سطح اطمینان 95 درصد اجرا شد. برای اندازه گیری گرایش احساسی سرمایه گذاران و توده واری، به ترتیب از شاخص EMSI و مدل هوانگ و سالمون (2006) استفاده شده است.
    یافته ها
    شواهد و یافته های تجربی پژوهش حاکی از آن است که رفتار سرمایه گذاران دارای اثر مثبت و معناداری بر رویکردهای مدیریت مالیات می باشد. به این معنی که با افزایش گرایش احساسی و رفتار توده وار سرمایه گذاران، میزان مدیریت مالیات مدیران شرکت ها نیز افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که متغیرهای رفتاری سرمایه گذاران (رفتار توده وار و گرایش احساسی) دارای تاثیر مستقیم و معناداری بر رویکردهای مدیریت مالیات شرکت ها هستند. به این صورت که هرچه میزان رفتار توده وار و همچنین گرایش های احساسی سرمایه گذاران بیشتر باشد، میزان فرار، اجتناب و رویکرد جسورانه مالیاتی افزایش می یابد. لذا، رفتار سرمایه گذاران به عنوان یک عنصر مهم برهم زننده نظم بازارهای مالی تایید شده است. نتایج این تحقیق می تواند در بهبود تصمیم گیری سیاست گذاران و سرمایه گذاران برای جهت دهی صحیح بازار سهام و مدیریت یکپارچه آن مثمرثمر باشد.
    کلیدواژگان: رفتار سرمایه گذاران، گرایش احساسی، رفتار توده وار، مدیریت مالیات، فرار مالیاتی، اجتناب مالیاتی، راهکار جسورانه مالیاتی
  • زینب اسدالله زاده *، علی لعل بار صفحات 161-185
    هدف

     هدف پژوهش حاضر بررسی نقش اخلاق حرفه ای در حسابداری است.

    روش

     داده های این پژوهش به صورت میدانی و با روش مطالعه کتابخانه ای جمع آوری شدند. برای تحلیل داده ها از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است.

    یافته ها

     نتایج حاکی از آن است که اگر در گذشته برای اخلاقی نمودن اعمال از مفاهیمی همچون شایسته سالاری، تخصیص بهینه منابع و... استفاده می شد، امروزه مفاهیم مزبور از طریق شیوه های نوینی همچون قابلیت های حسابداری به ثمر می نشیند. . حسابداری در دنیای پیشرفته امروز حرفه ای حیاتی است. جامعه انتظارات فراوانی از اهل این حرفه دارد و مردم باید به کیفیت خدمات پیچیده ارایه شده توسط حسابداران اعتماد داشته باشند. از این رو اطلاعات ارایه شده توسط حسابداران باید به طور قابل توجهی کارآمد و قابل اتکاء و واقعی و بی غرضانه باشد. همچنین حسابداران باید از صداقت و درستکاری حرفه ای برخوردار باشند و آبرو و حیثیت حرفه ای از مهم ترین دارایی های آنها محسوب می شود.

    نتیجه گیری

     اگر در یک حرفه، اخلاق حرفه ای وجود داشته باشد، آن حرفه پیشرفت می کند، وگرنه باید منتظر نابودی آن حرفه بود. یکی از اصلی ترین تغییرات و تحولات در آموزش حسابداری در عصر حاضر، گنجاندن اخلاق حرفه ای در برنامه درسی دانشجویان حسابداری است، توصیه می شود برای دانشجویان گروه حسابداری، بیشتر بر ارزیابی مسایل اخلاقی تمرکز شود.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، حرفه حسابداری، اخلاق حسابداری
|
  • Vahid Bekhradi Nasab *, Ali Khoshdel Pages 7-34
    Purpose
    Financial reporting mistakes are under the influence of family ownership in companies and the impact of accounting distortions and mistakes on market response to profit announcement occurs more in family-owned companies compared to non-family corporations. Hence, as family ownership increases and when takeover risk from family control is high, the market response to profit division announcements declines. Thus, the company's response to the market is a common function of accounting methods and ownership. In this regard, the purpose of the present study is to review accounting distortions, market response to profit division announcements, and the threat of taking over the ownership of family-owned companies.
    Method
    The research statistical population consisted of all corporations accepted in Tehran Stock Exchange from 2009 to 2021. The research sample based on convenient sampling included 142 companies. The research method in the first hypothesis testing was logistic regression, and in the second hypothesis testing was least square regression based on mixed data.
    Findings
    The results convey that by the increase of family control, accounting distortions decrease and the market shows positive response to the profit division announcements of family-owned companies. Another research result indicates the negative impact of takeover risk on the market response to profit division announcements of family-owned companies. The obtained results in this research are consistent with the referred documents in the theoretical framework and financial literature review.
    Conclusion
    Accounting information with high quality plays a main role in designing mechanisms to decrease contradiction between different agencies among shareholders, directors, and foreign investors. Due to widespread family-owned corporations throughout the world, several studies have attempted to research the relationship between family ownership/control and accounting information quality. However, the obtained results from the current studies are not confirmed yet. Furthermore, there is still insufficient information on whether family control is effective on the reaction of investors to change accounting information quality and how it occurs.
    Keywords: Accounting Distortions, Market Response, Profit Division Announcement, Takeover Risk
  • Abdolrasoul Rahmanian Koushkaki *, Mohamadjavad Heydari Pages 35-62
    Purpose

    The main purpose of the present research is to study the intervening role of financing and human capital policies on the correlation between social responsibility and innovation of corporations accepted in Tehran Stock Exchange.

    Method

    Five hypotheses were introduced in line with the research objectives. Multiple linear regression and mixed data were used to test the research hypotheses. The statistical sample consisted of 102 corporations accepted in Tehran Stock Exchange that were chosen by convenient sampling during the years 2013 to 2020.

    Finding

    The results indicated that there is a significantly negative relation between corporate social responsibility and corporate innovation. Furthermore, social responsibility has a significantly negative effect on human capital. Thus, according to the results of multiple regression, the intervening role of human capital between corporate social responsibility and innovation is confirmed. Moreover, the results showed that social responsibility has no significant impact on financing policy. Therefore, the variable of financing policy does not intervene in the relation between corporate social responsibility and innovation. Companies should invest in innovative activities and social responsibility to gain legitimacy and respond to different expectancy of beneficiaries.

    Conclusion

    Corporates that fulfill their social responsibility actively, have more access to credit and gain better debt conditions. Companies which have a tendency towards social responsibility activities, bring more innovation in their products and procedures due to different reasons. By performing social responsibility activities, they support motivation, participation, and commitment of human resources in order to increase corporate innovation.

    Keywords: Financing policies, Human Capital, Social Responsibility, Corporate Innovation
  • Yaser Sadeghi, Mojgan Safa * Pages 63-86
    Purpose
    Recognition of different aspects of corporate social responsibility is increasingly important. Therefore, knowing previously researched issues in this regard is considered as an unavoidable necessity for future studies. The main purpose of the present study is to review the content of published scientific papers in this term, gain more knowledge about social responsibility, and find out the research gaps in this regard.
    Method
    In the present research, content analysis, that is a qualitative method to analyze and identify previous research works during a five-year period from 2016 to 2020, was used. Ultimately, among 2372 scientific papers published in this regard, 68 articles in 16 specialized accounting journals with the keyword of social responsibility were chosen for analysis.
    Findings
    The results showed that 38 articles out of 68 ones under review have dealt with economic impacts of social responsibility on corporate financial performance. Although the number of articles published in terms of the social aspect of this issue is less than those about economic aspects, the former with 12 subcategories has a more extensive thematic range compared to the latter. The percentage of social responsibility studies compared to all published articles is 2.87%. The main application of the findings in this paper is classification of the previously conducted research articles that is useful to find the gaps in terms of corporate social responsibility.
    Conclusion
    Despite proved positive impacts of corporate social responsibility on the betterment of financial and non-financial performance of organizations in many internal and external research studies, lack of a unified standard for to report social responsibility on the one hand, and arbitrary behavior of directors to report social and environmental activities on the other hand, have made the information in this term less sufficient and as a result, research about social responsibility faces some challenges.
    Keywords: Social Responsibility, Scientific Article, Content Analysis, qualitative method, Ira's Accounting Journals, Corporate Social Responsibility (CAR), Intellectual Movement
  • Ali Nazari Abarbekouh, Midya Azizi * Pages 87-132
    Purpose
    The purpose of the present study is to review the correlation between board of directors' human social capital and corporate financial performance.
    Method
    To conduct this research, 163 corporations accepted in Tehran Stock Exchange during 2016-2021 were chosen. Human capital is composed of 4 aspects including education, expertise, experience (in industry), and credit of board of directors while social capital consists of two internal and external segments. Financial performance was measured through 2 criterions of return on assets and Tobin's Q ratio and then the hypotheses were tested using multivariate regression and generalized least squares.
    Findings
    There is a significantly positive relation between the number of experts in board of directors and return on assets whereas the number of experts in board of directors, the number of experienced members (in industry), and external/internal social capital have a significantly positive relation with Tobin's Q ratio.
    Conclusion
    Hiring board of directors with higher human and social capital can improve the corporate value that is useful for the maximization of stockholders' wealth.
    Keywords: Human Capital, Board of Directors, Social capital, Return on Assets (ROA), Tobin's Q Ratio, Corporate Financial Performance
  • Nazanin Bashirimanesh, Saeed Moinfard * Pages 133-160
    Purpose
    The purpose of the present study is to review the effect of investors' behavior on tax management approaches.
    Method
    In this research, approaches to tax management including tax evasion, tax avoidance, and tax aggressiveness were studied. To this aim, panel data method based on the annual data obtained from accepted corporations in Tehran Stock Exchange during 2014-2021 were used. Finally, 127 corporations were chosen as the sample by systematic deletion technique and data analysis was done by Stata (version 16/with 95% confidence). To measure sentimental tendency and herding behavior of investors, EMSI index and Huang and Salmon Model (2006) were used.
    Findings
    The experimental evidence and results of the research indicate that investors' behavior has a significantly positive effect on tax management approaches. That is to say, with the increase of sentimental and herding behavior among the investors, the directors' tax management in corporations improves.
    Conclusion
    The research results showed that investors' behavioral variables (herding behavior and sentimental tendency) have a direct and positive effect on tax management approaches in corporations. It means that as investors' herding behavior and sentimental tendency increases, tax evasion, tax avoidance and tax aggression goes up, too. Therefore, investors' behavior is confirmed to be an important element to disturb order in financial markets. The results of this research can be effective to improve politicians and investors' decision-making for proper orientation towards the stock market and its consistent management.
    Keywords: Investors' Behavior, Sentimental Tendencies, Herding Behavior, Tax Management, Tax evasion, Tax Avoidance, Tax Aggressiveness
  • Zeinab Asadolahzadeh *, Ali Laalbar Pages 161-185
    Purpose

     The purpose of the present study is to review the role of professional ethics in accounting.

    Methods

     The data of the research were collected using field methods and library study. For data analysis, descriptive analysis was used.

    Findings

     The results indicate that although in the past, some concepts such as meritocracy, optimal allocation of resources, and so on were used to moralize the acts, nowadays the above mentioned concepts are effective through some new methods such as accounting potentials. Accountancy in today’s modern world is a vital profession. The society has high expectations from those who work in this profession and people should trust the quality of complicated services presented by accountants. Therefore, the information delivered by them should be considerably efficient, trustworthy, factual, and impartial.

    Conclusion

     If professional ethics exists in an occupation, that would improve well otherwise we should expect its failure. One of the most important transformations in the field of accounting teaching in the current age is to include professional ethics in the curriculum of accounting students and it is advised to them to focus more on the assessment of moral issues.

    Keywords: Professional Ethics, Accounting Profession, Accounting Ethics