فهرست مطالب

نشریه سیاستگذاری شهری و منطقه ای
پیاپی 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه طاهری*، سعید یزدانی صفحات 1-18

    چکیدهیکی از پراهمیت ترین شاخص های مورد نظر در استاندارد شهری توجه به شاخصه کالبدی و اجتماعی می باشد که از مهمترین عوامل در تبیین این شاخص ها توجه به اصول استاندارد پیاده مداری در پیاده راه های شهرها می باشد. از همین رو ، در این پژوهش به بررسی وضعیت معیارهای قابلیت پیاده مداری در محله شمس آباد شهر ملایر پرداخته شده است. شیوه جمع آوری اطلاعات به صورت پرسشنامه بوده و تجزیه و تحلیل اطلاعات با توجه به روش همبستگی دو متغیر و دو معیاره پیرسون انجام گرفته است. یافته های تحقیق بیانگر آنست که محله شمس آباد ملایر از نظر منظر ، کیفیت محیطی و پایین بودن استاندارد های کالبدی مشکلات عدیده ای را ایجاد نموده است. در این راستا می توان گفت مهم ترین مساله برای بهبود وضعیت فعلی و نزدیک تر کردن شرایط محدوده محله شمس آباد شهر ملایر به یک محور پیاده مدار استاندارد، ایجاد کاربری های فعال 24 ساعته به همراه فضاسازی در داخل این مسیر می باشد. همچنین توجه به همه شمول بودن مسیر یعنی قرار دادن امکانات دسترسی برای معلولین، کودکان، زنان و... نیز بایستی مورد توجه قرار گیرد.کلمات کلیدی: پیاده مداری، استاندارد های شهری، شاخص اجتماعی، شهر ملایر

    کلیدواژگان: پیاده مداری، استاندارد های شهری، شاخص اجتماعی، شهر ملایر
  • محمدحسین شریف زادگان، سلیمه عبادی قاجاری* صفحات 19-37

    رشد فزاینده جمعیت و به تبع آن افزایش و تغییر الگوهای مصرف، فشار بر محیط طبیعی و منابع محدود را افزایش داده است. الگوهای مصرفی و توسعه در کشور به ویژه شهرستان های شمالی غالبا بدون توجه به توان اکولوژیک زمین است، به گونه ای که منجر به خسارات شدیدی بر محیط زیست و توان اکولوژیک زمین می شود. بنابراین ضرورت تغییر الگوهای مصرف و حرکت در چارچوب میزان ظرفیت قابل تحمل محیط زیست به سمت وضعیت پایداری اجتناب‏ناپذیر است. شاخص ردپای اکولوژیک ابزار مناسبی برای اندازه گیری پیشرفت جوامع به سوی پایداری است. هدف مقاله حاضر برنامه‏ریزی توسعه فضایی در شهرستان ساری با توجه به ارزیابی سطح پایداری و شاخص ردپای اکولوژیک می باشد. پژوهش از نوع کاربردی بوده و روش انجام آن توصیفی-تحلیلی می باشد. نتایج نشان می دهد میزان ردپای اکولوژیک در شهرستان ساری برابر 2267853 هکتار می باشد که نشان دهنده سرانه ای برابر 4.50 هکتار برای هر نفر می باشد. با توجه به این که سرانه ظرفیت زیستی در شهرستان ساری برابر 1.18 هکتار می باشد، این شهرستان با کسری اکولوژی به میزان 3.32 هکتار برای هر فرد مواجه می باشد. جهت برنامه ریزی توسعه فضایی شهرستان ساری، گزینه های محتمل توسعه فضایی تدوین شده و گزینه مطلوب با استفاده از روش دلفی و نرم افزار سناریوویزارد انتخاب شده است. مطابق گزینه منتخب، اهداف و راهبردهایی جهت کاهش ردپای اکولوژی در ابعاد مختلف اتخاذ شده که از آن جمله می توان به استفاده اراضی براساس توان اکولوژیک آن ها، استفاده از مصالح نوین به منظور کاهش مصرف انرژی، الگوی رشد هوشمند و فشرده، تغییر الگوهای مصرف انرژی و استفاده از انرژی های پاک و دوستدار محیط زیست اشاره کرد.

    کلیدواژگان: برنامه ‏ریزی توسعه فضایی، توسعه پایدار، ردپای اکولوژیک، ظرفیت زیستی، شهرستان ساری
  • طرلان زرنشانی اصل* صفحات 38-51
    خلق فضا، همواره مقصود معماری بوده است. فضای آموزشی نیز، بی شک یکی از راهبردهای رسیدن به این مقصود میباشد و دو هدف تربیت و تعلیم دانش آموختگان را دنبال میکند . نوع و ماهیت فضا در آموزش رشته هایی چون معماری و هنر که احساس و تجسم از ارکان اصلی و ابزار مهم پیشرفته محسوب میشوند نقش مضاعفی داشته است. امروزه اصل مهم در فضاهای آموزشی خصوصا در دانشکده ها که در برگیرنده مجموعه ای از مفاهیم و ارزش ها است، به ندرت احساس می شود و همین امر سبب کاهش احساس تعلق خاطر به فضا می گردد. این در حالی است که برقراری ارتباط با فضا های آموزشی هنری و نیز ارتباطات بین افراد در آن، نقش عمده ای در ارتقاء سطح آموزش دارد. بررسی ها نشان می دهد که ملاک اصلی سنجش کیفیت فضایی در مدارس و دانشکده ها، به میزان رضایتمندی کاربران آن می باشد که این امر نیز وابسته به تطابق محیط کالبدی با مجموعه نیازها و توقعات انسانی می باشد. این اصل مهم از طریق طراحی فضاهای انعطاف پذیر با قابلیت های تطبیق پذیری، تغییر پذیری و تنوع پذیری، تامین شده و امکان گرد همایی و تعاملات دانش آموختگان را قوت می بخشند. هدف از این پژوهش بررسی عوامل موثر کیفی بر ارتقاء کیفیت فضا در مدارس و دانشکده های معماری از طریق بسط مفهوم کیفیت فضایی است. این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی اصول طراحی دانشکده های معماری را بر اساس ارتقاء کیفی فضا و افزایش تمرکز، آرامش و آسایش تبیین می نماید.
    کلیدواژگان: طراحی معماری فضای آموزشی، ارتقای کیفی فضا، کیفیت فضا، فضای آموزشی، مولفه های کیفیت
  • کتایون تیموریان*، پروانه زیویار، سیدمانی اثنی عشری صفحات 52-65

    امروزه اهمیت و نقش مبلمان شهری از اجزای ضروری شهرها محسوب می شود. هدف تحقیق حاضر ارزیابی عملکرد مبلمان شهری در بهبود کیفیت گرافیک محیطی محله صادقیه تهران است. روش شناسی حاکم بر پژوهش توصیفی- تحلیلی و به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی است. روش گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر اسنادی- میدانی است و به منظور تدوین مبانی نظری و استخراج شاخص های تحقیق در قالب پرسشنامه در جهت بهبود کیفیت گرافیک محیطی استفاده شده است. در تحلیل یافته های پژوهش از آزمون های آماری در قالب نرم افزار Spss برای بررسی عوامل موثر بر مبلمان شهری در بهبود کیفیت گرافیک محیطی استفاده شده است. در تحلیل یافته های پژوهش عوامل موثر بر عملکرد مبلمان شهری مانند عوامل کالبدی (10 گویه)، عوامل اقتصادی (8 گویه) و عوامل اجتماعی (8 گویه) استفاده شده است. به منظور بررسی رابطه بین معیارها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد بین دو معیار اجتماعی و اقتصادی با اطمینان 95% همبستگی مستقیم وجود دارد. در محاسبه همبستگی بعد اقتصادی و کالبدی ازآنجاکه سطح معناداری رابطه بین این دو معیار از 0.01 کمتر بود؛ بنابراین می توان گفت بین بعد اقتصادی و کالبدی با اطمینان 99% رابطه وجود دارد. نتایج محاسبه رگرسیون چند متغیره بین متغیر مستقل و متغیر وابسته نشان داد که رابطه خطی بین متغیر مستقل و وابسته وجود دارد.

    کلیدواژگان: عملکرد، مبلمان شهری، گرافیک محیطی، محله صادقیه، تهران
  • روژین مرزی*، سیده سپیده قلمرو، گلشن عباسپور صفحات 66-84
    سیستم حمل ونقل شهری از اساسی ترین بخش های یک شهر می باشد. پایش سیاست گذاری و برنامه ریزی سیستم های حمل ونقل شهری بر اساس سیستم حمل ونقل پایدار شهری از نیازهای اساسی متولیان طرح های حمل ونقل می باشد که امروزه موردتوجه کشورهای توسعه یافته می باشد. این پژوهش باهدف ارزیابی پروژه قطار شهری کرمانشاه بر اساس سیستم حمل ونقل پایدار شهری صورت پذیرفته است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع روش پیمایشی با استفاده از پرسشنامه بوده و جزء تحقیقات کاربردی محسوب می گردد. جامعه آماری این پژوهش شهروندان شهر کرمانشاه و حجم نمونه برابر با 384 نفر می باشد. روش نمونه گیری در این پژوهش نمونه گیری در دسترس می باشد. اعتبار ابزار گردآوری داده ها بر طبق آزمون آلفای کرونباخ برابر با 91/0 به تایید رسیده است. تجزیه وتحلیل داده های این پژوهش با دو نرم افزار SPSS و Amos صورت گرفته و در تحلیل داده ها با توجه به ماهیت فرضیات از آزمون تی تک نمونه ای و مدل عاملی تاییدی مرتبه اول استفاده گردیده است. نتایج این پژوهش نشان داده است که قطار شهری کرمانشاه هیچ یک از شاخص ها و ابعاد سیستم حمل ونقل شهری پایدار را پوشش نمی دهد و اعداد به دست آمده در تحلیل آن از حد استاندارد تعریف طیف پایین تر می باشد. در بعد منظر شهری از دیدگاه شهروندان کمترین آسیب به شهر خواهد رسید و در بعد مشارکت مردمی و در نظر گرفتن شهروندان به عنوان استفاده کنندگان از فضا در پایین ترین وضعیت قرار دارد. با توجه به تحلیل صورت گرفته توسط محققان مشخص شد که پروژه قطار شهری کرمانشاه ازنظر منظر شهری نیز در وضعیت مساعدی به سر نمی برد و سبب از بین رفتن هویت شهر خواهد شد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، رویکرد حمل و نقل پایدار، سیستم حمل و نقل، قطارشهری، کرمانشاه
  • مولود غریب*، بختیار عزت پناه صفحات 85-97

    پدافند غیر عامل از مهم ترین رویکرد های مطرح شده در حوزه مدیریت بحران شهری، در جهت تامین امنیت شهرها، و رویارویی با بحران های انسانی می باشد. کالبد، فرم، بافت، نحوه برنامه ریزی و طراحی آنها از جمله ابعاد چندگانه شهرسازی می باشد که در صورت توجه به آنها شاهد مزایای فراوانی برای شهرها بخصوص در مواقع ضروری و بحرانی خواهیم بود؛ در غیر این صورت فرصت ها تبدیل به تهدیدها خواهد شد و ساختار شهرها را آسیب پذیر خواهد نمود. لذا هدف از این پژوهش ارایه راهکارهایی جهت افزایش پایداری شهر بناب متناسب با نیازهای دفاعی امنیتی شهر و ویژگی های فضایی- کالبدی آن است. نوع پژوهش حاضر از نوع بنیادی - توسعه ای و روش مطالعه آن توصیفی - تحلیلی می باشد. دراین پژوهش ازتحلیل سلسله مراتبی (AHP) برای وزن دهی شاخص های کالبدی و فضایی شهراستفاده شده است. نتایج مطالعات نشان می دهد شاخص زیرساختی مهمترین معیار در برنامه ریزی پدافند غیرعامل می باشد.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، ساختار فضایی - کالبدی، شهر بناب، AHP
|
  • Masomeh Taheri *, Saeid Yazdani Pages 1-18

    AbstractOne of the most important indicators in the urban standard is attention to the physical and social characteristics, which is one of the most important factors in explaining these indicators to the principles of pedestrian standard in urban sidewalks. Therefore, in this study, the status of pedestrian capability criteria in Shamsabad neighborhood of Malayer city has been investigated. The method of data collection was a questionnaire and data analysis was performed according to the two-variable correlation method and two Pearson criteria and Friedman test. Findings indicate that Shamsabad Malayer neighborhood has created many problems in terms of landscape, environmental quality and low physical standards. For this reason, it can be said that the most important issue to improve the current situation and bring the conditions of Shamsabad neighborhood of Malayer closer to a standard pedestrian axis, is to create active 24-hour uses along with creating space inside this route. Also, attention should be paid to the universality of the route, ie the provision of access facilities for the disabled, children, women and etc.Keywords: Pedestrian, urban standards, social index, Malayer cit

    Keywords: Pedestrian, urban standards, social index, Malayer City
  • Mohammadhossein Sharifzadegan, Salimeh Ebadi Ghajari * Pages 19-37

    One of the important issues in sustainable development is the discussion of consumption and development in line with existing environmental potentials. Increasing population growth and, consequently, increasing and changing consumption patterns have increased the pressure on the natural environment and its limited resources. Consumption and development patterns in the country, especially in the northern cities, are often without regard to the ecological potential of the land, as it leads to severe damage to the environment and the ecological potential of the land. Continuation of the process will cause the inability of the natural environment to meet the needs of the population and activity, and as a result, numerous crises will occur. Therefore, the need to change consumption patterns and move in the context of environmental supply to a sustainable situation is inevitable. From this perspective, the Ecological Footprint Index is a good tool for measuring the progress of societies towards sustainability.The purpose of this article is to plan spatial development in Sari city according to the assessment of the level of sustainability and ecological footprint index. The research is of applied-developmental type and its method is descriptive-analytical. The results show that the ecological footprint in Sari is 2267853 hectares, which indicates a per capita of 4.50 hectares per person. Considering that the per capita biological capacity in Sari city is equal to 1.18 hectares, this city is facing an ecological deficit of 3.32 hectares per person. Finally, goals and strategies have been adopted to reduce the ecological footprint in various dimensions, including the use of land based on their ecological potential, the use of new materials to reduce energy consumption, smart and intensive growth pattern, changing patterns He mentioned the consumption of energy and the use of clean and environmentally friendly energy.

    Keywords: Spatial Developmnt Planning, Sustainable Dvelopment, Ecological footprint, Biocapacity, Sari District
  • Tarlan Zarneshaniasl * Pages 38-51
    Creating space has always been the purpose of architecture. Educational space is undoubtedly one of the strategies to achieve this goal and pursues the two goals of training and educating graduates. The type and nature of space has played a double role in teaching disciplines such as architecture and art, where feeling and visualization are the main pillars and important advanced tools. Today, the important principle in educational spaces, especially in colleges, which includes a set of concepts and values, is rarely felt, and this reduces the sense of belonging to space.At the same time, establishing communication with artistic educational spaces, as well as communication between people in it, has a major role in improving the level of education. Studies show that the main criterion for measuring the quality of space in schools and colleges is the level of satisfaction of its users, which also depends on the compliance of the physical environment with the set of human needs and expectations. This important principle is provided through the design of flexible spaces with adaptability, variability and diversity capabilities, and strengthens the possibility of alumni gathering and interaction.The purpose of this study is to investigate the qualitative factors affecting the improvement of space quality in schools and colleges of architecture by expanding the concept of spatial quality. This article descriptively-analytically explains the design principles of architecture schools based on improving the quality of space and increasing concentration, calm and comfort.
    Keywords: Architectural policy, Educational space, Elements, components, Sustainable Development
  • Katayoun Teymourian *, Parvaneh Zivyar, Seyed Mani Esnaashary Pages 52-65

    Today, the important and role of urban furniture is an essential component of cities. The purpose of this study is to evaluate the performance of urban furniture in improving the quality of environmental graphic in Sadeghieh neighborhood of Tehran. The methodology governing the research is descriptive –analytical and in terms of purpose is applied research. The method of date collection in the present study is documentary-filed and has been used to develop theoretical foundation and extract research indicators in the form of a questionnaire to improve the quality of environmental graphics. In analyzing the research finding, statistical test in the form of Spss software have been used to investigate the factors affecting urban furniture in improving the quality of environmental graphics. In analyzing the research findings, factor affecting the performance of urban furniture such as physical factors (10 items), economic factors (8items) and social factors (8items) have been used. Coefficient was used to investigate the relationship between the criteria. The results showed that there is a direct correlation between two social and economic criteria with 95% confidence. In calculating the correlation between economic and physical dimensions, since the significance level of the relationship between these two criteria was less than 0.01; therefore, it can be said that is relationship between the economic and physical dimensions with 99% confidence. The results of multivariate regression calculation between independent variable and dependent variable showed that there is a linear relationship between independent and dependent variable.

    Keywords: performance, urban furniture, Environmental Graphics, Sadeghieh neighborhood, Tehran
  • Rojin Marzi *, Seyedeh Sepideh Ghalamro, Golshan Abbaspor Pages 66-84
    Transportation system is one of the main parts of a city. Policy monitoring and planning of urban transportation systems based on sustainable urban transportation system are the basic needs of transportation projects, which are considered to be the concern of developed countries. The aim of this study is to evaluate the project of the city of Kermanshah on the basis of sustainable urban transportation system. The research method in this study is the kind of survey method using a questionnaire and is considered one of the applied research. Statistical population of this study is citizen of Kermanshah and sample size of 384 people. Sampling method is available in this study. The validity of the data collection tool according to Cronbach's alpha test was confirmed by 91. To analyze the data of this study, SPSS and AMOS are used and data analysis has been used to analyze the nature of hypotheses using t - test and first - order confirmatory factor model. The results of this study showed that the city train of Kermanshah province does not cover any of the indicators and dimensions of the sustainable urban transportation system and the numbers obtained in its analysis range from the standard limit definition. In dimension of urban landscape, citizens view the least damage to the city, and then public participation and consideration of citizens as users of space are at the lowest in the situation. According to the analysis by researchers, the city train project of Kermanshah in terms of urban landscape is also in a good condition and will cause the identity of the city identity.
    Keywords: Keywords Evaluation, Sustainable Transport Approach, Transportation system, City Train, Kermanshah
  • Molud Gharib *, Bakhtyar Ezatpanah Pages 85-97

    Passive defense is one of the most important approaches in the field of urban crisis management, to ensure the security of cities, and to deal with humanitarian crises. Their body, form, texture, how to plan and design are among the multiple dimensions of urban planning that if we pay attention to them, we will see many benefits for cities, especially in urgent and critical situations; Otherwise, opportunities will become threats and make the structure of cities vulnerable. Therefore, the purpose of this study is to provide solutions to increase the stability of Bonab city in accordance with the security defense needs of the city and its spatial-physical characteristics. The type of research is fundamental-developmental and its study method is descriptive-analytical. In this research, hierarchical analysis (AHP) has been used to weight the physical and spatial indicators of the city. The results of studies show that the infrastructure index is the most important criterion in passive defense planning.

    Keywords: Passive Defense, Spatial-Physical Structure, Bonab city, AHP