فهرست مطالب

اندیشه مدیریت راهبردی - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1401)

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسام الدین نعمتی، مصباح الهدی باقری کنی، محمدامین باقری کنی صفحات 1-44

    مناظرات انتخاباتی به عنوان یکی از تاثیرگذارترین گونه های پیام دهی مبارزاتی، جایگاه مهمی در بازاریابی سیاسی دارد. از این رو در تحقیق حاضر به دنبال شناسایی مولفه های موثر جهت برگزاری مناظرات انتخابات ریاست جمهوری در جمهوری اسلامی ایران به نحو مطلوبی از منظر رهبر انقلاب هستیم. در حقیقت این تحقیق که برای اولین بار به بررسی سخنان رهبر معظم انقلاب پیرامون مناظرات انتخابات ریاست جمهوری پرداخته است، به دنبال ارتقاء کیفیت برگزاری مناظرات انتخاباتی در ایران است تا از این طریق، افزایش مشارکت مردم در انتخابات، ارتقاء آگاهی سیاسی مردم و حفظ سلامت انتخابات رقم بخورد. روش انجام تحقیق بدین صورت است که تمامی بیانات رهبری از ابتدا تاکنون که در رابطه با مناظرات انجام گرفته است، مورد بررسی قرار گرفته و فیش برداری شده اند. پس از آن، بیانات کدگذاری شده و ابعاد و مولفه های مناظرات مطلوب از منظر رهبر معظم انقلاب شناسایی شده و تبیین شده اند. پس از بررسی فیش ها و کدگذاری اولیه، 64 شناسه ثانویه (مضمون پایه)، 19 مضمون سازمان دهنده و 5 مضمون فراگیر شناسایی شده که در این میان، ابعاد و مولفه های مناظرات مطلوب که به ترتیب مضامین فراگیر و سازمان دهنده می باشند، در قالب یک نمودار به نمایش گذاشته شده است. نتایج حاکی از این است که اصلاحات فرمی و محتوایی، در کنار اصلاح شیوه مدیریت مناظرات و توجه به اهداف، می تواند به ساخت و پرداخت یک مناظره مطلوب کمک کند، در این میان خود کاندیداها نیز وظایفی دارند که تا به آنها پایبند نباشند، فرآیند مناظرات اصلاح نخواهد شد.

    کلیدواژگان: بازاریابی سیاسی، مناظره مطلوب، مناظرات تلویزیونی، انتخابات ریاست جمهوری، رهبر انقلاب
  • محمد جوادی، محمدمهدی فشارکی صفحات 45-78

    راهبردنگاران نوع جدیدی از محیط، به نام محیط متخاصم را شناسایی کرده اند که از مختصات آن می توان به رقابت شدید، شرایط سخت و طاقت فرسا و کمبود فرصت های قابل بهره برداری اشاره کرد. همچنین باتوجه به ظرفیت ایجاد طرحی بومی برای تحلیل محیط متخاصم ذیل مدیریت راهبردی با استفاده از تجربه غنی و منحصربه فرد دفاع مقدس و الگوی فرماندهان شهید در اداره آن که منبعث از فرهنگ ایرانی اسلامی بوده است، در این پژوهش سعی شده که مبتنی بر اندیشه راهبردی شهید حسن باقری الگویی برای تحلیل محیط متخاصم ایجاد شود. در این راستا، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند قضاوتی، کتاب های «ملاقات در فکه»، «روزنوشت: یادداشت های روزانه شهید حسن باقری» و «یادداشت ها: مجموعه یادداشت های شهید حسن باقری» مبنای گردآوری داده و روش تحلیل مضمون، برای تحلیل داده ها انتخاب گردید که در نتیجه چهار مضمون اصلی ذیل به همراه مضامین فرعی مربوط به هرکدام استخراج شدند: 1- «تجسم» با مضامین فرعی «کادرسازی»، «سازماندهی»، «تفکیک اطلاعات (دشمن - خودی - زمین)»، «مستندسازی»؛ 2- «خلق»، با مضامین فرعی «تطبیق اطلاعات روی نقشه»، «کمیته راهبری (اتاق جنگ یا گلف)»، «تجزیه وتحلیل یکپارچه اطلاعات»، «تحلیل منحنی شدت و ضعف رقابت»، «نقاط شکننده رقابت»؛ 3- «پافشاری و استمرار» با مضامین فرعی «ارایه طرح راهبردی»، «تصمیم سازی راهبردی در سطوح مختلف» و «جاری سازی راهبرد در سازمان»؛ 4- و در نهایت «زمینه سازمانی» با مضامین فرعی «تزریق چشم انداز»، «تحلیل سطوح رقابت»، «هواداری ها و انتظارات»، «اتحادهای استراتژیک و همکاری ها» و «قابلیت تبدیل نیرو به دیده بان و تحلیل گر». سپس این مضامین در قالب الگویی سه لایه ای شامل لایه روبنایی (الگوی تحلیل محیط متخاصم)، لایه میانی (زمینه سازمانی) و لایه زیربنایی (بستر محیط متخاصم) سازماندهی شدند که به عنوان الگوی پیشنهادی پژوهش برای تحلیل محیط متخاصم ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، محیط متخاصم، تحلیل محیط، دفاع مقدس، شهید حسن باقری
  • مصطفی مطلبی کربکندی، عادل آذر، آمنه خدیور، عباس مقبل باعرض صفحات 79-106

    حجم و پیچیدگی روزافزون نیازهای نظارتی و از طرفی محدودیت های موجود، موجب عدم امکان ایفای کامل نقش ها و وظایف سازمان های نظارتی از جمله دیوان محاسبات کشور با روش های سنتی گردیده و هوشمندسازی حسابرسی را به ضرورتی انکارناپذیر جهت انجام حسابرسی با دقت، سرعت و جامعیت به مراتب بیشتر و نیز پیشگیرانه تبدیل کرده است. در مقاله پیش رو، مفهوم حسابرسی هوشمند و ابعاد آن در سطح دیوان محاسبات کشور به عنوان یک سازمان عالی نظارتی با کمک مراحل مختلف روش شناسی سیستم های نرم، تحلیل و تبیین گردیده است. تصویر گویای وضع موجود، تعریف ریشه ای و مدل مفهومی وضع مطلوب، خروجی های مهمی هستند که تلاش شده است در قالب آنها چیستی و چرایی حسابرسی هوشمند در سطح دیوان محاسبات کشور تبیین گردد. حسابرسی هوشمند در دیوان محاسبات کشور، سیستمی مبتنی بر قابلیت های فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی است که به دنبال پیشگیری، کشف و هشدار به موقع تخلفات، جرایم و جریانات سوء، رصد شاخص های کلان حکمرانی کشور و خودکارسازی فعالیت های ممکن حسابرسی می باشد. قابل انطباق و ارتباط نبودن برخی سامانه های اطلاعاتی، موانع دسترسی به داده های مورد نیاز، ضعف دانش فنی در حوزه تحلیل داده و سیستم های هوشمند، مقاومت های درونی و فرآیندهای نامناسب حسابرسی از مهم ترین موانع و محدودیت های هوشمندسازی حسابرسی در دیوان محاسبات هستند که باید بر آنها فایق آمد.

    کلیدواژگان: حسابرسی الکترونیکی، نظارت مستمر، بازرسی، هوش مصنوعی
  • حامد کریمی، علیرضا شیروانی، ماشاالله ولیخانی صفحات 133-148

    تحقیق حاضر با هدف تحلیلی بر روابط تعاملی عوامل موثر بر توسعه عملکرد مدیریت دولتی خدمت محور سازمان های دولتی جمهوری اسلامی ایران طراحی و اجرا گردید. تحقیق حاضر از جمله تحقیقات آمیخته می باشد که به صورت روش های کیفی و کمی انجام گردید و با توجه به کاربرد آن در محیط های سازمانی، از جمله تحقیقات کاربردی می باشد. در بخش کیفی از روش دلفی و در بخش کمی از روش دیمتل استفاده گردید. روش گردآوری اطلاعات در تحقیق حاضر به صورت کتابخانه ای و میدانی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل اساتید دانشگاهی رشته مدیریت دولتی بودند که در زمینه موضوع پژوهش، پژوهش هایی انجام داده باشند (حداقل دو مورد کتاب، مقاله پژوهشی، مقاله همایشی (سخنرانی)، طرح پژوهشی و...) و همچنین مدیران سازمان های دولتی منتخب که دارای تحصیلات دکتری بودند. به منظور شناسایی این نمونه ها، از روش نمونه گیری هدفمند استفاده گردید. در نهایت تعداد 14 نفر به عنوان نمونه تحقیق مشخص گردیدند. به عبارتی با توجه به ماهیت روش کمی پژوهش (رویکرد دیمتل) که نیاز به خبرگان و افراد آگاه به موضوع پژوهش دارند؛ لذا جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی و کمی یکسان بود. ابزار گردآوری تحقیق حاضر در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته می باشد. در قسمت تجزیه وتحلیل کمی تحقیق، از روش دیمتل استفاده شد. با توجه به نتایج مشخص گردید که تعالی درونی و تحول مدیریتی به عنوان عوامل علی و پویایی سازمانی، دانش فنی و سیستم انگیزشی به عنوان عوامل معلولی موثر بر توسعه عملکرد مدیریت دولتی خدمت محور سازمان های دولتی جمهوری اسلامی ایران می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت دولتی، مدیریت دولتی خدمت محور، خدمات رسانی، توسعه عملکرد
  • رویا شاکری صفحات 153-186

    در ادبیات مدیریت، درک پیش بین های عملکرد نوآوری به یک تلاش مهم و مداوم تحقیقاتی تبدیل شده است. علیرغم تلاش های صورت گرفته طی سال های اخیر، نتایج پژوهش ها از همگرایی لازم برخوردار نیستند. بنابراین لازم است برای انواع مختلف شرکت های دانش بنیان در مناطق جغرافیایی مختلف کشور مدل های مبتنی بر بافتار ویژه ارایه شوند. با توجه به روش کیفی تحقیق حاضر برمبنای تکنیک های شبکه مضامین و مدلسازی ساختاری- تفسیری، تعداد نمونه های بخش تحلیل مضمون به استناد تعداد نفرانی که با آنها مصاحبه شده است برابر با 16 نفر از مدیران عامل و اعضاء هیات مدیره شرکت های دانش بنیان تولیدی نوع 2 هستند. داده های کیفی با روش تحلیل محتوای عرفی و طی فرایند نظام مند کدگذاری تجزیه وتحلیل و در قالب 53 مضمون پایه و 7 مضمون سازمان دهنده شامل؛ تامین مالی، تجاری سازی (استراتژی، منابع و قابلیت ها)، شبکه سازی، دولت، سرمایه فکری (تیم سازی و تفکر خلاق)، مدیریت دانش، فناوری و بازاریابی، و بستر فرهنگی جامعه و مضمون فراگیر عملکرد نوآوری دسته بندی شدند. در نهایت براساس روش مدلسازی ساختاری- تفسیری، مضامین سازمان دهنده شناسایی شده در 5 سطح قرار گرفتند. یافته های تحقیق در هماهنگی با پژوهش هایی قرار دارد که در سال های اخیر تاکید ویژه ای بر عملکرد نوآوری شرکت های دانش بنیان کوچک و متوسط داشته اند، همچنین در هماهنگی با نگرش گوپتا و همکاران (2007) عملکرد نوآوری شرکت های دانش بنیان تولیدی، متاثر از عوامل موجود در هر دو سطح؛ بنگاه، و محیط کلان هستند.

    کلیدواژگان: عملکرد نوآوری، شرکت های دانش بنیان، پیش بین ها، مدلسازی ساختاری- تفسیری، تحلیل مضمون
  • زینب قاسمی، محمد مهدی فراحی، فریبرز رحیم نیا، علیرضا خوراکیان صفحات 271-296

    نظریه روابط ضمنی یکی از مباحث روابط بین فردی می باشد که تاکنون بیشتر در مطالعات روانشناسی به کار گرفته شده است. این نظریه که به مطالعه روابط نزدیک می پردازد، دو باور رشد و سرنوشت را ارایه می دهد که در مطالعات مختلف به نام های دیگری نیز قابل مشاهده است. هدف این مطالعه توسعه این نظریه در بستر سازمانی و در ارتباط با رهبران سازمان می باشد. این مطالعه برای رسیدن به این هدف با استفاده از روش تحقیق پدیدارشناسی و ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته، به صورت کیفی با 21 نفر از رهبران سازمان های عمومی دارای رفتار داوطلبانه مصاحبه می نماید. روش نمونه گیری به صورت قضاوتی هدفمند می باشد و جامعه آماری از بین سرپرستانی که دارای حداقل 5 سال سابقه کاری در رهبری تیم های داوطلبانه دارند، انتخاب گردید. یافته ها نشان می دهد، نه تنها باورهای رشد و سرنوشت در نظریه روابط ضمنی که تاکنون در مطالعات روانشناسی به کار گرفته می شد، قابلیت استفاده در مطالعات سازمانی را نیز دارد، بلکه با نگاه سازمانی می توان این نظریه را در یک دیدگاه طیفی با شش باور شامل باور سرنوشت، باور مشروط، باور گشودگی، باور عدم مقاومت، باور قدرشناسی و نهایتا باور رشد دسته بندی نمود.

    کلیدواژگان: روابط ضمنی، روابط ضمنی رهبران، نظریه طیفی روابط ضمنی، روابط رهبر و پیرو، روابط در سازمان
|
  • Hesamedin Nemati, Mesbaholhoda Bagherikani, Mohammadamin Bagherikani Pages 1-44

    In this research, we seek to identify the effective components for holding the presidential election debates in the Islamic Republic of Iran in a favorable manner. In fact, this research, which for the first time examined the words of the supreme leader of the revolution regarding the presidential election debates, seeks to improve the quality of holding election debates in Iran in order to increase people's participation in elections, improve people's political awareness and maintain health. Elections take place. The method of conducting the research is that all the statements of the leadership from the beginning until now, which have been made in relation to the debates, have been examined and recorded. After that, the statements were coded and the dimensions and components affecting a favorable debate from the perspective of the supreme leader of the revolution were identified and explained. After reviewing the slips and initial coding, the findings indicate that; 64 secondary identifiers (basic theme), 19 organizing themes and 5 overarching themes have been identified, among which, the dimensions and components affecting a desirable debate, which are overarching and organizing themes respectively, have been displayed in the form of a diagram. The results indicate that reforming the form and content, along with reforming the way of managing debates and paying attention to the goals, can help to build and pay for a favorable debate. It will not be corrected.

    Keywords: Political marketing, Favorable debate, Televised debates, Presidential election, Revolutionary leader
  • Mohammad Javadi, Mohammadmahdi Fesharaki Pages 45-78

    Organizations are quite familiar with the intensive competition, tough and exhausting conditions, and lack of productive opportunities; they generate a new type of environment called a hostile environment. Based on the strategic thought of martyr Hassan Bagheri, the current study presents a model for analyzing the hostile environment. Using the judgmental purposive sampling method, data collection sources were as follows: the books "Meeting in Fakkeh", "Diary: Martyr Hassan Bagheri's Daily Notes", and "Notes: Notes Collection of Martyr Hassan Bagheri". Thematic analysis was applied for data analysis. The following four main themes and their sub-themes were extracted: 1-Visualization sub-themes: training human resources, organization, separation of information (enemy-insider-land), and documentation. 2-Creation sub-themes: map information matching, governance committee (war room or golf), integrated analysis of information, analysis of the curve of competitive intensity and weakness, and fragile rivalry points. 3-Persistence and continuation sub-themes: presenting a strategic plan, strategic decision making at different levels, and strategy implementation in the organization. 4-Organizational context subthemes: injection of perspective, analysis of competition levels, fandoms, and expectations, strategic alliances and collaborations, and convertibility of manpower to an observer and analyst. Afterward, these themes were organized in the form of a three-layer model, consisting of the superstructure layer (hostile environment analysis model), the mid-structure layer (organizational context), and the substructure layer (hostile environment substrate), proposed as a research model to analyze the hostile environment.

    Keywords: Strategic management, Hostile environment, Environment analyzing, Holy defense, Martyr Hasan Bagheri
  • Mostafa Motallebi Korbekandi, Adel Azar, Amene Khadivar, abbas moghbel Pages 79-106

    The increasing volume and complexity of supervisory needs and the existing limitations, make it impossible to fully perform the roles and tasks of supervisory organizations, including the Supreme Audit Court of Iran, with traditional methods and make intelligent audit an undeniable necessity to conduct audits with greater accuracy, speed, and comprehensiveness. In the present article, the concept of intelligent audit and its dimensions at the level of the Supreme Audit Court of Iran as a supervisory organization have been analyzed and explained with the help of different stages of soft systems methodology. The rich picture of the current situation, the root definition, and the conceptual model of the desired situation are important outputs in which an attempt has been made to explain why and what intelligent audit is at the level of the Supreme Audit Court. Intelligent audit in the Supreme Audit Court of Iran is a system based on the capabilities of information technology and artificial intelligence, which seeks to prevent, detect and warn in a timely manner of violations, crimes and misconduct, monitor macro-governance indicators and automate possible auditing activities. The lack of adaptability and communication of some information systems, obstacles to access the required data, weak technical knowledge in the field of data analysis and intelligent systems, internal resistance and inappropriate audit processes are among the most important obstacles and limitations of audit intelligence in the Supreme Audit Court, which must be overcome.

    Keywords: Electronic audit, Continuous monitoring, Inspection, Artificial Intelligence, Business Intelligence
  • Hamed Karimi, Alireza Shirvani, Mashaallah Valikhani Pages 133-148

    The present study was designed and conducted with the aim of analyzing the interactive relationships of factors affecting the development of service-oriented public management performance of government organizations. The present research is one of the mixed researches which was done in the form of qualitative and quantitative methods and according to its application in organizational environments is one of the applied researches. Fuzzy Delphi method was used in the qualitative part and Demetel method was used in the quantitative part. The method of data collection in the present study was field. The statistical population of the present study included experts aware of the subject. In order to identify these samples, purposive sampling method was used. Finally, 14 people were identified as the research sample. In other words, due to the nature of the quantitative research method (Dimtel approach) that need experts and people aware of the research topic; Therefore, the statistical population of the research was qualitatively and quantitatively the same. The collection tool of the present study in the qualitative section is a semi-structured interview. In the quantitative analysis of the research, Demetel method was used. Because the Demetel method examines the relationships between factors and determines that the effect on one factor causes the effect on other factors, the above method was used to study and analyze the relationships between the effective factors. According to the results, it was found that internal excellence and managerial transformation as causal factors and organizational dynamics, technical knowledge and motivational system as causal factors.

    Keywords: Government management, service-oriented, service delivery, Analysis, Performance development
  • roya shakeri Pages 153-186

    In the management literature, understanding the predictors of innovation performance has become an important and ongoing research effort. Despite the efforts made in recent years, the research results do not have the necessary convergence. Therefore, it is necessary to provide models based on special contexts for different types of knowledge-based companies in different geographical regions of the country. According to the qualitative method of the current research based on the techniques of the theme network and structural-interpretive modeling, the number of samples of the theme analysis section based on the number of people interviewed is equal to 16 CEOs and members of the board of directors of knowledge companies. They are type 2 production bases. Qualitative data with conventional content analysis method and through the systematic process of coding analysis and analysis in the form of 53 basic themes and 7 organizing themes including; Financing, commercialization (strategy, resources and capabilities), networking, government, intellectual capital (team building and creative thinking), knowledge management, technology and marketing, and the cultural background of society and the overall theme of category innovation performance. They were tied. Finally, based on the structural-interpretive modeling method, the identified organizing themes were placed in 5 levels. The findings of the research are in harmony with researches that in recent years have placed special emphasis on the innovation performance of small and medium-sized knowledge-based companies, as well as in harmony with the attitude of Gupta et al. (2007) The innovation of knowledge-based production companies, affected by the factors present at both levels; company, and the macro environment.

    Keywords: Innovation performance, knowledge-based companies, forecasters, structural-interpretive modeling, content analysis
  • Zeinab Ghasemi, MohammadMahdi Farahi, Fariborz Rahimnia, Alireza Khorakian Pages 271-296

    The theory of implicit relations is one of the topics of interpersonal relations that has been used mostly in psychological studies. This theory, which deals with the study of close relationships, presents two beliefs of growth and destiny, which can be seen in different studies under other names. The purpose of this study is to develop this theory in the context of the organization and in relation to the leaders of the organization. In order to achieve this goal, this study qualitatively interviews 21 leaders of public organizations with voluntary behavior using the phenomenological research method and semi-structured interview tool. The sampling method is Purposive and the statistical population was selected from supervisors who have at least 5 years of work experience in leading voluntary teams. The findings show that not only the beliefs of growth and destiny in the theory of implicit relationships, which have been used in psychological studies, can also be used in organizational studies, but from an organizational perspective, this theory can be viewed in a spectrum perspective with six Beliefs were categorized as destiny belief, conditional belief, openness belief, non-resistance belief, appreciationbelief, and finally belief in growth.

    Keywords: implicit relationships, implicit relationships of leaders, spectral theory of implicit relationships, leader, follower relationships, relations in organization