فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کارآفرینی
پیاپی 1 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد اوتادی، سعید صفری*، رضا عباسی صفحات 1-15

    برای تبیین رفتار کارآفرینی، قصد کارآفرینانه و عوامل زمینه ای و فردی اثرگذار بر آن به عنوان یک چارچوب نظری قوی موردتوجه پژوهشگران قرار گرفته است. در پژوهش حاضر اثر متغیرهای خلاقیت، استقلال طلبی و بار کاری با نقش میانجی نگرش نسبت به کارآفرینی بر قصد کارآفرینانه دانشجویان در قالب چارچوبی منسجم بررسی شده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ رویکرد، کمی و از نوع پژوهش های توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل همه دانشجویان علوم انسانی دانشگاه شاهد بودند که تعداد 340 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای استاندارد بود. برای تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار SmartPLS  نسخه سه استفاده گردید. نتایج نشان داد نگرش و خلاقیت اثر معنادار و مثبتی بر قصد کارآفرینانه داشتند؛ ولی اثر معنادار استقلال طلبی بر قصد کارآفرینانه تایید نشد. بار کاری اثر معنادار و منفی بر قصد و نگرش کارآفرینانه داشت. نقش میانجی نگرش در رابطه بین خلاقیت، استقلال طلبی و بار کاری با قصد کارآفرینانه نیز تایید گردید. یافته های این پژوهش شواهدی برای اهمیت خلاقیت و استقلال طلبی در شکل گیری قصد کارآفرینانه دانشجویان ارایه کرد و استدلال شد که نگرش می تواند به عنوان سازوکاری برای تبدیل خلاقیت و استقلال طلبی به قصد کارآفرینانه عمل نماید؛ لذا به سیاست گذاران در نظام های آموزشی پیشنهاد می گردد که با ایجاد محیط حمایتی و آموزش های مناسب برای غلبه بر چالش های کارآفرینی به دنبال ایجاد نگرش مساعد نسبت به کارآفرینی در دانشجویان خلاق باشند.

    کلیدواژگان: بار کاری درک شده، دانشجویان علوم انسانی، مطلوبیت درک شده، قصد کارآفرینانه، ویژگی های شخصیتی
  • محمدمهدی زینالی*، احسان چیت ساز، قنبر محمدی الیاسی صفحات 17-30

    این پژوهش باهدف ارایه چارچوبی برای توسعه یادگیری کارآفرینانه در فناوری بلاک چین و با رویکرد تفسیری و با مصاحبه های رویدادمحور انجام شد. پژوهشگران، بلاک چین را به عنوان یک فناوری نوظهور و تحول گرا همچون اینترنت می شناسند. باتوجه به تحولاتی که فناوری بلاک چین قابلیت ایجاد آن را دارد، شناسایی فرصت های کارآفرینی و بهره برداری از این فناوری اهمیت بالایی پیدا کرده است. عدم توجه به آموزش در این صنعت نوظهور، منجر به ازدست رفتن فرصت هایی برای کارآفرینان در جهت تشخیص فرصت ها، ایجاد کسب وکار و حفظ کسب وکار در صنعت بلاک چین خواهد شد. از این رو، شناسایی منابع، روش های یادگیری و آموزش برای توسعه کارآفرینی در این صنعت پراهمیت خواهد بود. برای این منظور مصاحبه های نیمه ساختار یافته ای با 19 نفر از کارآفرینان یا مدیران ارشد صنعت بلاک چین که ساکن ایران هستند صورت گرفت و پس از کد گذاری مصاحبه ها، چارچوبی برای توسعه یادگیری کارآفرینان فناوری شناسایی شد. نتایج نشان می دهد که منابع یادگیری شامل چهار بخش یادگیری از کار- وظیفه، آموزش- انتشارات، تقلید- الگوبرداری و تعاملات انسانی-  اجتماعی است که هرکدام نیز روش های متعددی را شامل می شوند. در این چارچوب علاوه بر منابع و روش های یادگیری، عوامل تسهیلگر شامل شش عامل انگیزه، علاقه مندی، فرایند زندگی شخصی، ماهیت محیط کسب وکار، ماهیت کسب وکار و ویژگی های شخصیتی شناسایی شد. شناسایی شش عامل محدود کننده شامل موانع اقتصادی، موانع اکوسیستم بلاک چین، موانع فناورانه، موانع حاکمیتی، موانع فردی و موانع نهادی از دیگر موارد این چارچوب است.

    کلیدواژگان: یادگیری کارآفرینانه، روش های یادگیری کارآفرینان، فناوری بلاک چین، کارآفرینان بلاک چین
  • مژگان شفیعی* صفحات 31-46

    هوش مصنوعی به عنوان یکی از مهم ترین فناوری های عصر حاضر شناخته می شود و با سرعتی فزاینده درحال رشد و تکامل می باشد و توانسته است بر روی طیف وسیعی از کسب و کارها در حوزه های مختلف تاثیر بگذارد. یکی از حوزه هایی که به شدت تحت تاثیر هوش مصنوعی قرار گرفته است، حوزه سلامت می باشد. صنایعی چون بهداشت و درمان، رادیولوژی و داروسازی از صنایعی هستند که در دسته کسب و کارهای حوزه سلامت قرار می گیرند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر هوش مصنوعی بر روی کسب و کارهای حوزه سلامت می باشد. برای این منظور، با بررسی نظام مند ادبیات نظری و تجربی پژوهش در جهت تبیین مسیله و ارایه چارچوبی برای واکاوی چگونگی تاثیر هوش مصنوعی بر کسب وکارهای حوزه سلامت اقدام شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که هوش مصنوعی توانسته است بر روی کسب وکارهای موجود در حوزه سلامت تاثیرات متنوعی بگذارد و موجب تغییراتی در ساختار آن ها گردد؛ اما این تاثیرات با فرصت ها و چالش هایی همراه است. در این راستا، فرصت هایی چون نوآوری و صرفه جویی در زمان و هزینه و چالش هایی چون عدم اطمینان و اعتماد کافی، نبود امنیت کافی، بحران منابع انسانی و کمبود نیروی کار متخصص و ماهر که در نتیجه کاربرد هوش مصنوعی در کسب وکارهای حوزه سلامت بروز کرده اند.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، کارآفرینی سلامت، صنعت بهداشت و درمان
  • بهنوش سیفی رسولیان، نادر نادری*، بیژن رضایی صفحات 47-66

    اهمیت نوآوری باز و نقشی که در افزایش مزیت رقابتی سازمان ها دارد بر کسی پوشیده نیست. از طرفی به دلیل عدم مطالعه نظام مند نوآوری باز در دانشگاه ها و وجود خلا پژوهشی در این زمینه، واکاوی موانع فراروی دانشگاه ها برای گذار از نوآوری بسته به سوی نوآوری باز از اهمیت بالایی برخوردار است. در این راستا، هدف از انجام پژوهش حاضر واکاوی موانع فراروی حرکت به سمت نوآوری باز در دانشگاه رازی است. این پژوهش ازنظر رویکرد جزء پژوهش های آمیخته (کیفی- کمی) است. در مرحله کیفی با به کارگیری روش پژوهش تحلیل تم با 15 نفر از خبرگان اقدام به مصاحبه شد. یافته های مرحله اول با استفاده از روش کدگذاری (باز، محوری و انتخابی) تجزیه وتحلیل شدند. سپس در مرحله کمی برای بررسی و رتبه بندی موانع در دانشگاه رازی از روش توصیفی- پیمایشی استفاده گردید. جامعه آماری در بخش کمی شامل 110 نفر از اعضا هییت علمی باسابقه تجاری سازی، تدریس و یا پژوهش در حوزه کارآفرینی در دانشگاه رازی بودند که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با فن انتساب متناسب 86 نفر از آن ها انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها در بخش کمی از آمار توصیفی بهره برده شد. طبق نتایج به دست آمده، درنهایت هشت مقوله اصلی به عنوان موانع شناسایی شد که به ترتیب عبارت اند از: موانع حمایتی، موانع ارتباطی، موانع فرهنگی، موانع ساختاری، سیاست گذاری های کلان دولتی، موانع آموزشی، موانع انگیزشی و موانع شخصیتی. براساس نتایج بخش کمی موانع حمایتی دارای بالاترین میانگین (14/5) که نشان دهنده میزان اهمیت بالاتر و کمترین میانگین به موانع شخصیتی (82/3) در دانشگاه رازی نسبت داده شد.

    کلیدواژگان: نوآوری باز، دانشگاه نوآور، موانع دانشگاه نوآور، دانشگاه رازی
  • رضوان قنبری موحد* صفحات 67-86
    این مطالعه آمیخته باهدف واکاوی اکوسیستم کارآفرینی کشاورزی در شهرستان کرمانشاه انجام شد. جامعه آماری پژوهش سه گروه از کارآفرینان کشاورزی، جامعه روستایی و مدیران بانک ها و موسسات مالی بودند که برای انتخاب نمونه ها در هر گروه از روش های نمونه گیری تصادفی ساده، خوشه ای سه مرحله ای و همگون استفاده شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه، مصاحبه های نیمه ساختارمند و گروه بحث متمرکز جمع آوری شدند. بر اساس نتایج، در زیرسیستم سیاستی- در اسناد کلان کشور- به بسیاری از ابعاد اکوسیستم کارآفرینی توجه نشده است، در زیرسیستم مالی، کارآفرینان با مشکلاتی عدیده ای در تامین سرمایه مالی موردنیاز خود روبرو بوده اند. وضعیت سرمایه اجتماعی مردان کارآفرین خوب، اما میزان سرمایه اجتماعی زنان کارآفرین کم است. در بعد سرمایه انسانی، وضعیت تحصیلی و تجربه کارآفرینان مطلوب بود، اما کارآفرینان در رابطه با برخی از شایستگی های کارآفرینانه، ضعیف بودند. از لحاظ فرهنگی، فرهنگ موجود حامی فعالیت های کارآفرینانه نیست و در برخی موارد حتی به صورت مانع عمل می کند. در بخش حمایتی، میزان سطح آگاهی کارآفرینان و رضایت آن ها در رابطه با انواع سازمان های حمایتی (دولتی و غیردولتی) و خدمات ارایه شده از سوی آن ها پایین بود. در رابطه با بازار نیز کارآفرینان کشاورزی با موانع سیاستی، فنی و اقتصادی روبرو بودند. در مجموع اکوسیستم کارآفرینی کشاورزی شهرستان کرمانشاه از وضعیت مطلوبی برخوردار نبود؛ بنابراین، توصیه می گردد جهت عملکرد مطلوب اکوسیستم کارآفرینی کشاورزی شهرستان کرمانشاه، تمامی زیرسیستم ها در کنار یکدیگر رشد کنند و تقویت شوند تا از طریق هم افزایی توانایی اکوسیستم را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی کشاورزی، کارآفرینی روستایی، زیست بوم کارآفرینی، تفکر سیستمی
  • نعمت الله شیری، علی اصغر میرک زاده*، کیومرث زرافشانی صفحات 87-101
    کارآفرینی مفهومی است که برای فعالیت های ارزش آفرین به کار برده می شود؛ به گونه ای که نقش مهمی در توسعه فناوری و نوآوری، اشتغال زایی و توسعه اقتصادی دارد. اگرچه ادبیات کارآفرینی به صورت فزاینده ای در جهت بررسی عوامل موثر بر قصد کارآفرینانه دانشجویان بر مبنای مدل های نیت محور تمرکز کرده است؛ ولی در جهت شناسایی عوامل شکل گیری رفتار کارآفرینانه دانشجویان به خصوص دانشجویان کشاورزی در نظام آموزش عالی ایران مطالعه منسجمی انجام نشده است. به منظور پرکردن این شکاف مطالعاتی، پژوهش حاضر با به کارگیری نظریه رفتار برنامه ریزی شده به دنبال تحلیل جنسیتی تبیین کننده های رفتار کارآفرینانه دانشجویان در نظام آموزش عالی کشاورزی ایران بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانشجویان سال چهارم کارشناسی رشته های کشاورزی در نظام آموزش عالی کشور بودند که تعداد 455 نفر از آن ها به روش نمونه گیری چندمرحله ای از نه دانشگاه در کشور انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان داد که متغیرهای نگرش نسبت به کارآفرینی، هنجارهای ذهنی و کنترل رفتاری درک شده تاثیر مثبت و معناداری بر قصد و رفتار کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی در نظام آموزش عالی ایران داشتند. افزون بر این، نتایج تحلیل مقایسات چندگانه نشان داد که متغیر جنسیت تاثیر متغیرهای نگرش نسبت به کارآفرینی، هنجارهای ذهنی و کنترل رفتاری بر قصد کارآفرینانه را تعدیل می کند. یافته های حاضر بیانگر کاربردپذیری و قابلیت اطمینان نظریه رفتار برنامه ریزی شده در بین دانشجویان کشاورزی ایران است؛ بنابراین، سیاست گذاران و برنامه ریزان نهادهای دولتی و آموزشی می توانند از نتایج این پژوهش در جهت تدوین راهبردها و راهکارهایی برای ترویج کارآفرینی در بین دانشجویان کشاورزی بهره گیرند.
    کلیدواژگان: اقدامات کارآفرینانه، قصد کارآفرینانه، تحلیل جنسیتی، رفتار برنامه ریزی شده
|
  • Mohammad Otadi, Saeed Safari *, Reza Abbasi Pages 1-15

    Researchers have focused on entrepreneurial intention and contextual and individual factors affecting it as a robust theoretical framework for explaining entrepreneurial behavior. This study investigated the effect of creativity, autonomy, and workload with the mediating role of attitude on the entrepreneurial intention of students in a coherent framework. This research is an applied study in terms of goal, a quantitative study in terms of approach, and a descriptive-correlational study in type. The statistical population included all humanities students at Shahed University out of whom 340 people were selected by the simple randomization technique. The data collection instrument was a standard questionnaire. Data were analyzed by structural equation modeling with partial least squares (PLS) using the SmartPLS software package. The results showed that attitude and creativity had a significant and positive effect on students' intentions, but autonomy did not have a significant effect on the intention at the 95% confidence level. The workload had a significant and negative effect on intention and attitude. The mediating role of attitude was also confirmed. The findings provided evidence for the importance of creativity and autonomy in the formation of entrepreneurial intention among students. It was argued that attitude could act as a mechanism to transform creativity and autonomy into the intention. Therefore, it is suggested to the policymakers in the education systems to create a supportive environment and appropriate training to overcome the challenges of entrepreneurship and seek to create a positive attitude towards entrepreneurship in creative students.

    Keywords: Entrepreneurial intention, Humanities Students, Perceived desirability, Perceived Workload, personality traits
  • Mohamad Mahdi Zeinali *, Ehsan Chitsaz, Ghanbar Mohammadi Elyasi Pages 17-30

    This research attempts to propose a conceptual framework for developing entrepreneurial learning among blockchain entrepreneurs with an interpretative approach and event-based interviews. Researchers think of blockchain as a new revolutionary technology similar to the Internet. Given the changes that blockchain technology is capable of making, it has gained importance to identify entrepreneurship opportunities and put them into use. Dismissing this matter might lead to a loss of entrepreneurial learning opportunities and improving the methods used for guiding entrepreneurs to identify opportunities, start a business, and keep it. Therefore, it will be vital to identify the resources and learning and educational methods for entrepreneurial development. To do this, semi-structured interviews were conducted with 19 entrepreneurs or senior managers of the blockchain industry living in Iran. After coding the interviews, a framework was detected for developing entrepreneurial learning. The results show that entrepreneurial learning resources and methods consist of four sections including work-task, education-publication, imitation-modeling, and human-social interactions, each consisting of numerous methods. In this framework, in addition to learning resources and methods, six facilitating factors were identified, including motivation, interest, personal life process, business nature, nature of the business environment, and personal traits. Also, the identification of six limiting factors including economic obstacles, blockchain ecosystem obstacles, technological obstacles, government obstacles, personal obstacles, and finally institutional obstacles were another part of this framework.

    Keywords: Entrepreneurial Learning, blockchain entrepreneurs, Blockchain technology, Entrepreneurs’ Learning Methods
  • Mozhgan Shafiee * Pages 31-46

    Artificial intelligence (AI) is known as one of the most important technologies of the current era which is growing and evolving at an increasing pace and has influenced a wide range of businesses in different fields. One of the fields that have been heavily influenced by AI is the health field. Such industries as healthcare, radiology, and pharmaceuticals are among the industries that fall under the category of health businesses. This research aims to investigate the impact of AI on health-related businesses for which the theoretical and empirical literature is systematically reviewed to formulate the problem and provide a framework for exploring how AI influences health-related businesses. The results show that AI has had different impacts on health-related businesses and has triggered changes in their structure, but these effects have come with opportunities, e.g., innovation and saving in time and costs, and challenges, e.g., insufficient confidence and trust, lack of sufficient security, human resource crisis, and lack of specialized and skilled workforce emerged as a result of the use of AI in health businesses.

    Keywords: artificial intelligence, Healthcare Business Opportunities, Healthcare Entrepreneurship
  • Behnoush Seyfirasooliyan, Nader Naderi *, Bijan Rezaei Pages 47-66

    The importance of open innovation and its role in increasing the competitive advantage of organizations cannot be over-exaggerated. On the other hand, due to the lack of systematic study of open innovation in universities and the research gaps in this field, it is of great importance to explore the barriers of universities to transit from closed innovation to open innovation. The present study aims to identify barriers to moving toward open innovation at Razi University. The research is a mixed-methods (qualitative/quantitative) study in approach. In the qualitative stage, the theme analysis method was used to identify the obstacles through semi-structured interviews with 15 experts who were selected by the snowball method. The results in this phase were analyzed by coding (open coding, axial coding, and selective coding). In the next stage (the quantitative phase), a researcher-made questionnaire was used to examine and rank the barriers using a descriptive survey. The statistical population in this phase consisted of 110 faculty members who had a background in commercialization, teaching, or doing research in the field of entrepreneurship at Razi University. By stratified random sampling, 86 people were sampled. Data in the quantitative phase were analyzed by descriptive statistics. According to the results, eight main categories were identified as barriers, including supportive barriers, communication barriers, cultural barriers, structural barriers, macro government policies, educational barriers, motivational barriers, and personality barriers. The highest and lowest means were found to be related to supportive barriers (5.14) showing their high importance and personality barriers (3.82) showing their low importance, respectively.

    Keywords: Open innovation, Innovative University, Innovative University Barriers, Razi University
  • Rezvan Ghanbari Movahed * Pages 67-86
    This mixed study was conducted to analyze the agricultural entrepreneurship ecosystem in Kermanshah County. The statistical population consisted of three groups: agricultural entrepreneurs, rural communities, and managers of banks and financial institutions, who were sampled by simple randomization and three-stage cluster sampling methods. Data were collected using a questionnaire, semi-structured interviews, and a focus group. According to the results, in the policy subsystem, many dimensions of the entrepreneurial ecosystem have not been considered in Iran's macro documents. In the financial subsystem, entrepreneurs have faced many problems in accessing the required financial capital. Social capital is good for male entrepreneurs but low for female entrepreneurs. In the subsystem of human capital, the educational status and entrepreneurial experience of entrepreneurs were desirable, but entrepreneurs were weak in some entrepreneurial competencies. Culture is not supportive of entrepreneurial activity and sometimes even acts as a barrier. In the supportive sector, the level of awareness of entrepreneurs and their satisfaction regarding various support organizations (public and private) and the services provided by them was low. Also, in the market dimension, agricultural entrepreneurs faced political, technical, and economical obstacles. In total, the agricultural entrepreneurship ecosystem is not desirable in Kermanshah County. Therefore, for the optimum performance of the agricultural entrepreneurship ecosystem in this county, all subsystems are recommended to grow together in order to improve the capability of the ecosystem through synergy.
    Keywords: Agriculture Entrepreneurship, Rural entrepreneurship, Entrepreneurship Ecosystem, Systems thinking
  • Nematollah Shiri, Ali Asghar Mirakzadeh *, Kiumars Zarafshani Pages 87-101
    Entrepreneurship is a concept that is used for value-creating activities and plays an important role in the development of technology and innovation, job creation, and economic development. Although the entrepreneurship literature has increasingly focused on investigating the factors influencing entrepreneurial intention based on intention-based models, no coherent study has ever been conducted to identify the factors underpinning the formation of entrepreneurial behavior among students, especially agricultural students, in Iran's higher education system. To fill this gap, the present study uses the theory of planned behavior (TPB) to conduct a gender analysis in order to explain the entrepreneurial behavior of students in Iran's agricultural higher education system. The statistical population of the research included all senior undergraduate students of agricultural fields in Iran's higher education system, out of whom 455 were selected by multi-stage sampling from nine universities. The results showed that the variables of attitude toward entrepreneurship, subjective norms, and perceived behavioral control had a positive and significant effect on entrepreneurial intention and behavior among the studied agricultural students. In addition, the results of multiple comparisons analysis showed that the gender variable moderated the effect of attitude toward entrepreneurship, subjective norms, and behavioral control on entrepreneurial intention. The present findings indicate the applicability and reliability of TPB among Iranian agricultural students, so policymakers and planners of governmental and educational institutions can use the results of this research to formulate strategies and solutions to promote entrepreneurship among agricultural students.
    Keywords: Entrepreneurial Actions, Entrepreneurial intention, Gender Analysis, Planned Behavior