فهرست مطالب

پژوهش های کارآفرینی - سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1402)

نشریه پژوهش های کارآفرینی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رحیم سروری*، حسین صادقی، جهانگیر یدالهی فارسی صفحات 1-14
    امروزه با افزایش رقابت و تغییرات سریع کسب وکارها، نوآوری برای هر سازمانی ضروری است. یک عامل مهم و تعیین کننده در افزایش نوآوری سازمان و کسب مزیت رقابتی، رفتار نوآورانه کارکنان است. در این میان، رفتار رهبران سازمان و جو محیط کاری اهمیت حیاتی در پرورش رفتارهای نوآورانه کارکنان دارند. در این راستا، هدف از اجرای این پژوهش بررسی تاثیر رهبری کارآفرینانه بر رفتار نوآورانه کارکنان با نقش میانجی جو نوآوری و جو اخلاقی بود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ شیوه جمع آوری اطلاعات جزء پژوهش های توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری را کارکنان شرکت های کوچک و متوسط دانش بنیان آذربایجان شرقی تشکیل دادند. حجم نمونه با استفاده از نرم افزار G-Power 3.1 تعداد 134 نفر محاسبه شد و نمونه گیری به روش در دسترس انجام گرفت. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه استاندارد جمع آوری شدند. روایی پرسشنامه با استفاده از پانل متخصصان و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ تایید شد. آزمون فرضیه ها هم با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS 4 انجام شد. نتایج نشان داد که رهبری کارآفرینانه تاثیر مثبت و معناداری بر رفتار نوآورانه کارکنان دارد. همچنین، نقش میانجی متغیرهای جو نوآوری و جو اخلاقی در رابطه بین رهبری کارآفرینانه و رفتار نوآورانه کارکنان تایید شد. نتایج پژوهش دستاوردهای مهمی را برای مدیران شرکت های کوچک ومتوسط که به دنبال راه هایی برای افزایش رفتار نوآورانه در کارکنان شرکت هستند ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: رهبری کارآفرینانه، جو نوآوری، جو اخلاقی، رفتار نوآورانه
  • علی حسنی، فاطمه خادم* صفحات 15-32

    تضعیف فعالیت های اقتصادی سنتی در مناطق روستایی به ویژه اقتصاد مبتنی بر منابع طبیعی همچون کشاورزی منجر به ظهور چالش های رکود اقتصادی در این مناطق شده است. در این سیاق، ارتقای کارآفرینی با رویکرد گردشگری به عنوان یک راهکار کلان می تواند نقش به سزایی در بهبود درآمد و شرایط اقتصادی مردم روستایی ایفا کند. زنان، به عنوان یک گروه تاثیرگذار در جوامع روستایی، نقش حیاتی در این تحولات دارند. این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی زنان در اقتصاد پایدار گردشگری روستای کندوان انجام شده است. پژوهش حاضر به عنوان یک مطالعه توصیفی انجام شده است. این تحقیق با استفاده از روش «تحقیق آمیخته» طراحی شده و نمونه آماری آن 16 نفر از کارآفرینان زن در روستای کندوان بوده اند که به صورت غیرتصادفی انتخاب شدند. داده ها و سناریوها با استفاده از تکنیک نگاشت شناختی فازی تحلیل و مدل پژوهش با استفاده از تحلیل شبکه های اجتماعی طراحی شد. عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی زنان در اقتصاد پایدار گردشگری شامل قصد و انگیزه کارآفرینی گردشگری، حمایت مالی از کارآفرینی گردشگری روستایی و افزایش فرصت های کارآفرینی گردشگری بودند که از مرکزیت بیشتری برخوردار بودند. با توجه به نتایج به دست آمده، پیشنهاداتی جهت توسعه کارآفرینی زنان روستایی در اقتصاد پایدار گردشگری روستای کندوان ارایه شدند. این شامل اقدامات برای تشویق قصد و انگیزه کارآفرینی، حمایت مالی فعالیت های گردشگری روستایی و ایجاد فرصت های بیشتر در حوزه کارآفرینی گردشگری برای زنان می شود.

    کلیدواژگان: توسعه کارآفرینی، کارآفرینی زنان، کارآفرینی روستایی، اقتصاد پایدار
  • محبعلی رهدار*، محمدرضا اصغریان صفحات 33-54
    عامل اصلی در خدمات تامین مالی زنجیره تامین موفق، به کارگیری سامانه های اطلاعاتی کسب وکار محور است. هدف پژوهش حاضر همراهی بیشتر فناوری بلاک چین با اینترنت اشیا و به کارگیری آن ها در زمینه امور مالی زنجیره تامین کسب وکار است. در پژوهش حاضر به ارایه چارچوب مدیریت اطلاعات مبتنی بر فناوری بلاک چین و اینترنت اشیا پرداخته شده است که باعث شفافیت اطلاعات در فرآیند  تامین مالی زنجیره تامین کسب وکار می شود. با مدیریت اطلاعات مبتنی بر فناوری بلاک چین و اینترنت اشیا، هزینه اجرایی کل زنجیره تامین را می توان به خاطر یک پارچگی جریان های سرمایه، اطلاعات و تجاری در زنجیره تامین بسیار کاهش داد. نتایج پژوهش حاضر شامل، 1. تحت محیط اطلاعاتی متقارن، با محدودیت بیشینه سازی بازده مورد انتظار همه طرفین، یارانه تشویقی تحت سازوکار تشویقی سازگار رابطه مثبتی با بلوغ فناوری بلاک چین و قابلیت عملیاتی شرکت های کوچک ومتوسط و رابطه منفی با ضریب سطح اقدامات، ضریب ریسک گریزی مطلق و عدم قطعیت خارجی این شرکت ها دارد؛ 2. درآمد مورد انتظار که سازوکار سازگاری تشویقی را برآورده می کند رابطه مثبتی با بلوغ فناوری بلاک چین، سودآوری کارگزار و سود خالص دریافتی کارفرما دارد؛ و 3. در محیط اطلاعاتی نامتقارن، یارانه تشویقی متفاوت موثرتر از یارانه تشویقی یکسان در شرکت های کوچک ومتوسط متمایز با قابلیت های عملیاتی متفاوت و ارایه گر مشوق های مختلف برای این شرکت ها است؛ بنابراین، می توان نتیجه گرفت که در محیط اطلاعاتی متقارن، یارانه تشویقی یکسان، موثرتر است، اما در محیط اطلاعاتی نامتقارن یارانه تشویقی متفاوت، موثرتر است.
    کلیدواژگان: بلاک چین، اینترنت اشیا، تامین مالی کسب وکار، زنجیره تامین، شفاف سازی اطلاعات
  • فاطمه قربانی پیرعلیدهی* صفحات 55-70

    یکی از اصلی ترین اهداف دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور، تربیت دانش آموختگان کارآفرین و خلاق است. آموزش ها و دروس عملی می توانند فرصت مناسبی برای ترکیب دانش نظری با دانش تجربی، مهارت افزایی و مجهز ساختن دانش آموختگان به شایستگی های کارآفرینانه باشند. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی راهکارهای بهبود تاثیرگذاری دروس عملی- مهارتی در ایجاد و ارتقای شایستگی های کارآفرینانه دانشجویان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری به انجام رسید. رویکرد کلی پژوهش، کیفی و از نظر هدف نیز کاربردی است. به منظور انجام پژوهش، تیمی 40 نفری از اساتید دانشگاه و دانشجویان به صورت هدفمند و با تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند و پس از انجام مصاحبه های نیمه ساختارمند، داده های به دست آمده با تحلیل محتوای کیفی تحلیل شدند. اعتبارسنجی یافته های به دست آمده از طریق بازبینی توسط مشارکت کنندگان و تکنیک سه سویه سازی بررسی شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در مجموع سه گروه مهم از راهکارها (قبل از اجرای دروس، حین اجرای دروس و پس از اجرای دروس عملی- مهارتی) موجب بهبود تاثیرگذاری این دروس در ایجاد و ارتقای شایستگی های کارآفرینانه دانشجویان شده است. در مجموع، عناصر مختلف سیستم آموزشی قبل از برگزاری دروس عملی- مهارتی، حین برگزاری و پس از آن در مرحله نظارت و ارزشیابی می توانند زمینه های تقویت شایستگی های کارآفرینانه دانشجویان را فراهم کنند، به شرط آن که این عناصر در راستای کارآفرینی، برنامه ریزی و سازماندهی شوند.

    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، دانشگاه کارآفرین، شایستگی کارآفرینانه، خوداشتغالی دانشجویان
  • ندا پورجمشیدی*، نازنین زهرا ستوده، نگار رضایی، حلیمه رضایی صفحات 71-82
    کارآفرینی فرآیند خلق ارزش جدید از طریق یک تلاش متعهدانه با در نظر گرفتن ریسک های ناشی از آن اطلاق می شود. پژوهش حاضر با هدف مدل سازی مولفه های اثرگذار بر تمایل دانشجویان به راه اندازی کسب و کار انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان دانشکده های اقتصاد و کارآفرینی (625 نفر) و فنی_مهندسی (2156 نفر) دانشگاه رازی بودند که حجم نمونه مورد نظر با استفاده از فرمول کوکران با در نظر گرفتن واریانس بیشینه، جامعه بزرگ و دامنه اطمینان 05/0به تعداد 386 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تحلیل مسیر استفاده گردید. یافته ها حاکی از آن است که متغیرهای نوآوری، مرکز کنترل درونی، توفیق طلبی، پیشگامی و ریسک پذیری به طور مستقیم و متغیرهای پیشینه خانوادگی، سابقه اشتغال و شرکت در کارگاه های کارآفرینی به طور غیرمستقیم در مجموع 33 درصد از تغییرات واریانس تمایل دانشجویان به راه اندازی کسب وکار را تبیین کردند. می توان گفت که یکی از چالش های اصلی دانشجویان، تلاش برای داشتن استقلال و امنیت شغلی در آینده است، لذا توصیه می گردد با پرورش مهارت هایی از قبیل نوآوری و دیگر مهارت های شغلی این مهم مدنظر متولیان امر  قرار گرفته و زمینه ایجاد اشتغال را برای جوانان فراهم سازند.
    کلیدواژگان: نوآوری، ریسک پذیری، مرکز کنترل درونی. توفیق طلبی
  • مریم نوری، سمیره صی محمدی*، نعمت الله شیری صفحات 83-99

    امروزه کارآفرینی سبز به عنوان رهیافتی جدید مورد توجه سیاست گذاران دولتی و آموزشی در کشورهای مختلف قرار گرفته است؛ به گونه ای که اهمیت توسعه محصولات سالم و سبز به خصوص در بخش کشاورزی  برای حفظ سلامت جامعه و محیط زیست بر کسی پوشیده نیست. در این راستا، هدف از انجام پژوهش حاضر تحلیل راهبردی توسعه کسب وکارهای کشاورزی سالم در استان ایلام بود. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش شناسی در دسته پژوهش های آمیخته (کیفی- کمی) قرار می گیرد. روش مورد استفاده در این پژوهش تکنیک تحلیل سوات (SWOT) بود. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش شامل تمام زنان کشاورز در استان ایلام بودند که موفق به دریافت نشان حد مجاز آلاینده ها برای محصولات کشاورزی خود از اداره کل استاندارد استان ایلام شدند. نمونه های مورد نظر در این پژوهش به صورت هدفمند و به روش نمونه گیری گلوله برفی برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته به صورت انفرادی و بحث گروهی بود. در بخش کمی با کمک پرسشنامه و نرم افزار SPSS و همچنین تشکیل ماتریس SWOT چهار راهبرد (تهاجمی- تدافعی- محافظه کارانه و رقابتی) ارایه گردید. نتایج پژوهش بیانگر این بود که راهبردهای تهاجمی (SO) شامل برنامه ریزی در جهت صادرات محصولات سالم به کشورهای همسایه از جمله عراق، راهبردهای محافظه کارانه (WO)، شامل تعیین الگوهای موفق و پیش رو در زمینه تولید محصول سالم و تجلیل و تقدیر سالانه از آن ها، راهبردهای رقابتی(ST)، شامل استفاده از بذرهای اصلاح شده در تولید محصول سالم و راهبردهای تدافعی (WT)، شامل ایجاد بازار فروش و یا میدان تره بار ویژه محصولات سالم تعیین گردید. نتایج حاصل از اولویت بندی راهکارهای مناسب برای توسعه محصول سالم در استان ایلام نشان داد که به ترتیب برنامه ریزی در جهت صادرات محصولات سالم به کشورهای همسایه از جمله عراق و ایجاد رغبت و میل کامل به سمت تولید محصول سالم با حمایت، آموزش و اطلاع رسانی لازم از طرف دولت از مهمترین راهکارها جهت توسعه محصول سالم در استان ایلام می باشند. یافته های این پژوهش راهنمایی مناسب برای کمک به سیاست گذاران دولتی و آموزشی- ترویجی جهت توسعه کارآفرینی سبز در بخش کشاورزی ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی سبز، کسب وکارهای کشاورزی، تولید سالم، توسعه پایدار
|
  • Rahim Sarvari *, Hossein Sadeghi, Jahangir Yadollahi Farsi Pages 1-14
    Today, increasing competition and rapid changes in businesses have made innovation imperative for all organizations. An important and decisive factor in increasing organizational innovation and gaining competitive advantage is the employees’ innovative behavior. Meanwhile, the behavior of organization leaders and the climate of the work environment are of vital importance in cultivating employees’ innovative behaviors. The present research aimed to investigate the effect of entrepreneurial leadership on employees’ innovative behavior with the mediating role of innovation climate and ethical climate. The research is applied in purpose and descriptive-correlational in data collection methodology. The statistical population consists of employees of knowledge-based small and medium-sized enterprises (SMEs) in East Azerbaijan province. The sample size was determined at 134 people using G-Power 3.1 software, and the participants were selected by the convenience sampling method. Data were collected using a standard questionnaire whose validity was confirmed by content validity and whose reliability was estimated by Cronbach’s alpha. The hypotheses were also tested using structural equation modeling in SMART PLS 4 software. The results showed the positive and significant effect of entrepreneurial leadership on the employees’ innovative behavior. Also, the mediating role of innovation climate and ethical climate in the relationship between entrepreneurial leadership and employees’ innovative behavior was confirmed. The results have important implications for SME managers who are looking for ways to increase innovative behavior among their employees.
    Keywords: Entrepreneurial Leadership, Ethical Climate, Innovation climate, Innovative Behavior
  • Ali Hassani, Fatemeh Khadem * Pages 15-32

    The decline of traditional economic activities in rural areas, particularly natural resources-based economies such as agriculture, has posed significant economic recession challenges in these regions. In this context, promoting entrepreneurship with a tourism-oriented approach can play a pivotal role in improving the income and economic conditions of rural residents. As an influential group in rural communities, women play a vital role in these developments. This research aimed to identify factors influencing the development of women’s entrepreneurship in the sustainable economy of rural tourism in Kendovan village. The research was conducted as a descriptive study. The research design was based on the mixed-methods research approach, and the sample included 16 female entrepreneurs in Kendovan village selected non-randomly. Data and scenarios were analyzed using the fuzzy cognitive mapping technique, and the research model was designed by social network analysis. Factors underpinning the development of women’s entrepreneurship in a sustainable tourism economy included intention and motivation for tourism entrepreneurship, financial support for rural tourism entrepreneurship, and an increase in opportunities for tourism entrepreneurship, which had higher centrality. Based on the results, recommendations have been proposed for developing rural women’s entrepreneurship in the sustainable tourism economy of Kendovan village. These recommendations involve initiatives to encourage intention and motivation for entrepreneurship, financial support for rural tourism activities, and the creation of more opportunities in the field of tourism entrepreneurship for women.

    Keywords: Entrepreneurship Development, Rural entrepreneurship, sustainable economy, Women’s Entrepreneurship
  • Moheb Ali Rahdar *, Mohammad Reza Asghariyan Pages 33-54
    The main factor in successful supply chain financing services is the use of business-oriented information systems. The current research aimed to further associate blockchain technology with the Internet of Things (IoT) and apply them in the field of supply chain finance. The research presents a new information management framework based on blockchain technology and IoT, which contributes to information transparency in the supply chain financing process. By managing information based on blockchain technology and IoT, the operational cost of the entire supply chain can be greatly reduced due to the integration of capital, information, and commercial flows in the supply chain. The results can be summarized as follows: (1) In a symmetric information environment subject to the limitation of maximizing the expected return of all parties, the incentive subsidy under the compatible incentive mechanism has a positive relationship with the maturity of blockchain technology and the operational capability of small and medium-sized enterprises (SMEs) and a negative relationship with the action level coefficient, absolute risk aversion coefficient, and external uncertainty of these companies. (2) The expected income that satisfies the mechanism of incentive compatibility has a positive relationship with the maturity of the blockchain technology, the broker’s profitability, and the net profit received by the employer. (3) In an asymmetric information environment, a varied incentive subsidy is more effective than an equal incentive subsidy in different SMEs with different operational capabilities and provides different incentives for these companies. Therefore, it can be concluded that in a symmetrical information environment, the equal incentive subsidy is more effective, but in an asymmetric information environment, a varied incentive subsidy is more effective.
    Keywords: Blockchain, Business Financing, Information Clarity, internet of things, Supply chain financing
  • Fatemeh Ghorbani Piralidehi * Pages 55-70

    One of the main goals of universities and higher education institutions in Iran is to train entrepreneurial and creative graduates. Practical courses can be a good opportunity to combine theoretical knowledge with experimental knowledge, improve skills, and equip graduates with entrepreneurial competence. Therefore, the present research was carried out to identify strategies for improving the effectiveness of practical-skill courses in creating and improving students’ entrepreneurial competence at Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University. The general approach of the research is qualitative and practical in terms of purpose. In order to carry out the research, a team of 40 university professors and students was selected purposefully using the snowball technique, and after conducting semi-structured interviews, the data were interpreted by qualitative content analysis. The findings were validated by the peer-review and triangulation techniques. The results showed that three important groups of strategies (before, during, and after the implementation of the practical-skill courses) improved the effectiveness of these courses in creating and improving the students’ entrepreneurial competence. In general, the various elements of the educational system before, during, and after holding these courses in the monitoring and evaluation phase can contribute to strengthening students’ entrepreneurial competence, provided that these elements are planned and organized in line with entrepreneurship.

    Keywords: Entrepreneurship education, entrepreneurial university, Entrepreneurial Competence, Self-Employment of Students
  • Neda Pourjamshidi *, Nazanin Zahra Soteudeh, Negar Rezaee, Halimeh Rezaee Pages 71-82
    Entrepreneurship is the process of creating new value through a committed effort, taking into account the risks involved. The current research was conducted to model the factors affecting students’ willingness to start a business. The statistical population included the students of the Faculties of Economics and Entrepreneurship (625 people) and the students of the Faculty of Technical Engineering (2156 people) at Razi University. The sample size was estimated at 386 people by Cochran’s formula, who were selected by stratified sampling method with proportional assignment. Data were collected by standard questionnaires and were analyzed by descriptive statistics and path analysis. The findings indicated that the variables of innovation, locus of control, success-seeking, pioneering, and risk-taking directly and the variables of family background, employment history, and participation in entrepreneurship workshops indirectly accounted for a total of 33% of the variance in the students’ desire to start a business. It can be said that a major challenge for students is their effort to gain independence and ensure their job security in the future. So, it is recommended that the officials consider this important factor by developing skills such as innovation and other job skills and provide employment opportunities for young people.
    Keywords: Internal Control Center, Innovation, risk taking, Need for achievement
  • Maryam Noori, Samireh Saymohammadi *, Nematollah Shiri Pages 83-99

    Today, green entrepreneurship as a new approach has drawn the attention of public and educational policymaking in different countries, so no one can deny the importance of producing healthy agricultural products to maintain the health of society and the environment. The present research was an applied study in terms of the goal and a mixed-methods (qualitative-quantitative) study in terms of the methodology in which the SWOT analysis technique was used. The statistical population was composed of all female farmers in Ilam province who had successfully received the Permissible Pollutant Threshold License for the crops from Ilam province’s General Directorate of Standards. The participants were sampled purposively by the snowball technique. The data collection instrument in the qualitative phase was deep and semi-structured interviews conducted both individually and collectively. In the quantitative phase, a questionnaire and the SPSS software were used to build the SWOT matrix to identify four strategies (offensive, defensive, conservative, and competitive). Based on the results, the aggressive strategies (SO) include planning to export healthy crops to neighboring countries including Iraq, conservative strategies (WO) include determining successful and forward-looking models in the field of healthy crop production and celebrating and honoring them annually, competitive strategies (ST) include the use of modified seeds in healthy crop production, and defensive strategies (WT) include creating a sales market or vegetable market for healthy crops. The results of prioritizing suitable solutions for the development of healthy products in Ilam province showed that planning for the export of healthy crops to neighboring countries, including Iraq and creating a desire to produce healthy crops by providing the necessary support, training, and information are two of the most important solutions for the development of healthy crops in Ilam province. The results can guide governmental and educational-extension policymakers to develop green entrepreneurship in the agricultural sector.

    Keywords: Green entrepreneurship, Agribusinesses, Healthy Product, Sustainable development