فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کارآفرینی
پیاپی 2 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آزیتا جویباری، صیدمهدی ویسه، فرزین عطائیان مقدم* صفحات 1-16

    موضوع رقابت پذیری برند از آن دسته مباحثی است که طی سال های اخیر به شدت موردتوجه پژوهشگران علوم اقتصادی قرار گرفته است. امروزه، برندها به عنوان باارزش ترین دارایی  بسیاری از شرکت ها شناخته شده اند؛ بنابراین، موفقیت صنعت بانکداری بی شک ناشی از عملکرد آن ها است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر رقابت برند بر عملکرد بانکی با نقش میانجی فرصت های کارآفرینانه است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر گردآوری داده ها در زمره پژوهش های توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل همه کارکنان بانک شهر استان تهران بودند (1496 نفر) که تعداد 306 نفر از آن ها به عنوان نمونه برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه ای بود که روایی آن با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی از نرم افزارهای SPSS نسخه 23 و Lisrel نسخه 8.8 استفاده شد. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که متغیر رقابت پذیری برند تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد بانکی و تاثیر منفی و معناداری بر فرصت های کارآفرینانه دارد. همچنین، بر اساس نتایج پژوهش مشخص شد که متغیر فرصت های کارآفرینانه تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد بانکی دارد. در نهایت، مشخص شد که متغیر رقابت پذیری برند از طریق فرصت های کارآفرینانه بر عملکرد بانکی تاثیر مثبت و معناداری دارد.  بر اساس یافته های پژوهش مشخص شد که برندسازی و فرصت های کارآفرینانه نقش بسیار مهمی در تقویت عملکرد بانکی ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: رقابت پذیری برند، عملکرد بانکی، فرصت های کارآفرینانه، بانک شهر
  • فرهاد احمدی*، سیده سارا کریمی زاد صفحات 17-27

    از چالش های مهم کسب وکارهای کوچک محدودیت منابع مالی، عدم تجربه راه اندازی کسب وکار و فقدان دانش کسب وکار است. یکی از راهبردهای حل چالش های کسب وکارهای کوچک، استفاده از ظرفیت شرکت های بزرگ است. همچنین، یکی از گرایش های نوظهور و جدید توسعه همکاری کسب وکارهای کوچک با شرکت های بزرگ، استفاده از مدل شتاب دهی همکاری است. پژوهش حاضر بر مبنای هدف، کاربردی بود و با روش کیفی مبتنی بر راهبرد داده بنیاد انجام شد. مشارکت کنندگان در این پژوهش شامل 11 نفر، از مدیران و استادان مطلع در حوزه شتاب دهی کسب وکارها بودند که به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف تا رسیدن به اشباع نظری برای مطالعه انتخاب شدند. برای اعتبارسنجی یافته ها، متن مصاحبه ها به صورت خام توسط یک ناظر بیرونی دارای تخصص در پژوهش های کیفی داده بنیاد، مورد بازنگری قرار گرفت، تا میزان مشابهت تم های استخراج شده مشخص شود. یافته های پژوهش، حاکی از آن بود که مقولات (اهداف استراتژیک و تعریف نقشه راه مشترک همکاری، تدوین مدل ها و استراتژی های همکاری، چابک سازی فرایندهای تدارکاتی و حقوقی، انتساب منتورهای شرکتی، فرایند تدریجی آزمایشی، آزمودن و شراکت همکاری) منجر به شتاب دهی همکاری خواهد شد. دستاورد اصلی پژوهش حاضر، ارایه مدل کاربردی و بازار محور همکاری کسب وکارهای کوچک و شرکت های بزرگ در فضای زیست بوم کارآفرینی است که در نتیجه بهره گیری از آن توسعه کارآفرینی و رشد اقتصادی در جامعه رخ خواهد شد.

    کلیدواژگان: ارتباطات حرفه ای، شتاب دهی کسب و کار، اکوسیستم کارآفرینی، هم افزایی کارآفرینانه
  • فاطمه قربانی پیرعلیدهی*، محبوبه سیفی، پریسا نوری درزیکلائی صفحات 29-42
    اکثر کشورها، موفقیت های دهه های اخیر خود را مدیون شرکت های دانش بنیان هستند. استان مازندران نیز با وجود نیروی کار فراوان و شرایط مناسب کشاورزی، نیازمند تشکیل تعاونی های کشاورزی دانش بنیان پایدار است؛ بنابراین، تحقیق حاضر باهدف شناسایی و تبیین عوامل موثر در ایجاد شرکت های تعاونی کشاورزی دانش بنیان در سطح استان مازندران به انجام رسید. رویکرد کلی تحقیق، کیفی- کمی است و به منظور دستیابی به هدف تحقیق از روش دلفی استفاده شد. تیمی 54 نفری متشکل از نخبگان مطلع با استفاده از روش نمونه گیری غیراحتمالی (هدفمند) تشکیل شد. داده ها در سه مرحله و با استفاده از پرسش نامه جمع آوری شدند. در مرحله سوم نیز چهار گویه از پرسش نامه حذف شد. اعتبار و اعتماد یافته ها از طریق بازبینی یافته ها توسط مشارکت کنندگان، بازبینی توسط همکاران و تکنیک سه سویه سازی تایید شد. همچنین، 70 درصد از متخصصان دلفی در مورد گویه های مطرح شده توافق داشتند. متخصصان دلفی شرایط برون سازمانی شرکت های تعاونی را برای انجام فعالیت های دانش بنیان مناسب برشمردند. این در حالی است که به کارگیری افراد ایده پرداز در شرکت های تعاونی، ایجاد روحیه کارآفرینی و غیره از جمله عواملی هستند که درون سازمانی تلقی می شوند و برای شروع فعالیت های دانش بنیان موردنیاز هستند؛ لذا توجه بیش تر به منابع انسانی در شرکت تعاونی، بازاریابی برای محصولات شرکت، تسهیل شرایط قانونی و تقویت تعاملات شرکت تعاونی دانش بنیان با محیط پیرامون و سایر کنشگران باید مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تعاونی کشاورزی، اقتصاد دانش بنیان، کارآفرینی کشاورزی، توسعه کشاورزی، نوآوری باز
  • حسین حیدری*، عبدالحمید پاپ زن، علیرضا دربان آستانه صفحات 43-56

    تنوع اقلیمی و غنی بودن خاک و آب، قابلیت زمین برای کشت محصولات باغی و اقتصادی بودن تولیدات باغی، استان کرمانشاه را به یکی از مناطق مستعد تولید محصولات باغی تبدیل کرده است که کشت و فراوری زیتون در مناطق گرمسیری استان نیز از این قاعده مستثنی نیست. در این راستا، شناسایی و توسعه خوشه‏ های کشاورزی (باغی) یکی از راهکارهایی است که در کشورهای پیشرفته، برای توسعه کشاورزی اتخاذ می ‏کنند. هدف از این تحقیق، امکان‏ سنجی ایجاد خوشه کسب وکارهای فراوری زیتون در استان کرمانشاه بود. طرح تحقیق حاضر، از نوع آمیخته (متوالی - تبیینی) بود که با بهره‏ گیری از روش‏ های تحقیق بررسی اسنادی و مطالعه چند موردی انجام شد. جامعه موردمطالعه شامل کارشناسان باغبانی و صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی، کارشناسان شرکت شهرک‏ های صنعتی، باغداران و مالکان فراوری زیتون ‏بودند که با استفاده از تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند. انتخاب نمونه ‏ها تا زمان رسیدن به اشباع داده ادامه یافت. این پژوهش، با مبنا قراردادن مشخصه‏ های امکان ‏سنجی خوشه، یعنی تمرکز جغرافیایی، همکاری و رقابت بین کسب وکارها، مزیت و چالش ‏های مشترک، به امکان‏ سنجی خوشه فراوری زیتون در استان کرمانشاه پرداخت. نتایج پژوهش نشان داد که تمرکز جغرافیایی فراوری زیتون در شهرستان دالاهو  بود. همچنین، نتایج گویای آن بود که کسب ‏وکارهای تولید و فراوری زیتون با همدیگر همکاری و رقابت داشتند و دارای مزیت و چالش‏ های مشترکی بودند. نتایج این پژوهش می‏ تواند مورداستفاده اداره شرکت شهرک‏ های صنعتی و سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خوشه کسب وکار، زنجیره ارزش، توسعه کسب و کار، توسعه روستایی، زیتون
  • احمد یعقوبی فرانی*، ایمان محمدعلی پور ملکشاه، سعید کریمی، غلامحسین عبدالله زاده صفحات 57-70

    هدف کلی این پژوهش، بررسی رابطه ابعاد بازاریابی کارآفرینانه با عملکرد واحدهای گلخانه ای استان مازندران بود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی است؛ که ماهیت توصیفی- همبستگی داشته و با بهره گیری از روش پیمایش انجام شده است. در این تحقیق، تاثیر متغیرهایی نظیر پیشگامی، تمرکز بر فرصت ها، ریسک پذیری، نوآوری، مشتری گرایی، اهرم کردن منابع و ارزش آفرینی در واحدهای گلخانه ای به عنوان متغیرهای مستقل بر وضعیت عمکلرد این واحدها به عنوان متغیر وابسته بررسی شده است. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر 3000 نفر از مدیران واحدهای گلخانه ای پرورش دهنده گل و گیاه زینتی در استان مازندران بود؛ که تعداد 255 نفر  از آن ها به عنوان نمونه تحقیق تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی ساده برای بررسی انتخاب شدند. داده های مورد نیاز، با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری و روایی محتوایی پرسشنامه توسط جمعی از متخصصان حوزه کارآفرینی و اقتصاد کشاورزی بررسی و تایید شد. پایایی ابزار پژوهش نیز، با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ ارزیابی شد؛ که مقدار آن برای بخش های مختلف متغیرهای مورد بررسی بین 0.70 تا 0.95 به دست آمد؛ که پایایی قابل قبولی را برای ابزار تحقیق نشان داد. تحزیه و تحلیل داده ها، به کمک نرم افزار SPSS نسخه 20 و SmartPLS نسخه 3 انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد بین متغیرهای پیشگامی، تمرکز بر فرصت ها، ریسک پذیری، نوآوری، اهرم کردن منابع و ارزش آفرینی با متغیر عملکرد واحدهای گلخانه ای رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. این در حالی است که بین متغیر مشتری گرایی با متغیر عملکرد رابطه ای به دست نیامد. در یک نتیجه گیری کلی و بر مبنای نتایج حاصل از مدل سازی معادلات ساختاری، می توان دریافت که توجه به ابعاد بازاریابی کارآفرینانه تبیین کننده سطح عملکرد واحدهای گلخانه ای می باشد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، بازاریابی، بازاریابی کارآفرینانه، عملکرد، گلخانه
  • سید مهدی دلبری* صفحات 71-85
    گردشگری از ابزارهای موثر در تعاملات فرهنگی و آشنایی با فرهنگ و تمدن ملت ها به شمار می رود و فرهنگ که بارزترین نماد هویت و منزلت یک جامعه است، از گردشگری تاثیر می پذیرد. با توجه به کثرت جوامع و توده های مسلمان و تمایل روز افزون آنان به سفرهای زیارتی، گردشگری دینی و مذهبی اهمیتی وافر یافته و یکی از گزاره ها و فرصت های مغتنم در ترویج بنیان های فرهنگی- اجتماعی و ارتقای سطح فرهنگی مسلمانان است. از طرفی، در مباحث مربوط به کارآفرینی که بیش ترین تاثیر را در توسعه اقتصادی جوامع امروز دارند- خصوصا زمانی که در فرآیند نوآوری قرار گیرند- اهمیت استفاده از ظرفیت های مغفولی همچون گردشگری دینی با نگاهی کارآفرینانه اهمیت خاصی می یابد. در این مطالعه که در زمره پژوهش های کتابخانه ای و تحلیلی قرار می گیرد، ظرفیت های کارآفرینی در گردشگری دینی و عواید فرهنگی و اجتماعی آن در چند محور بررسی و راهکارهایی به عنوان نتیجه گیری ارایه گردید؛ که همراه با تاکید بر ضرورت های ایفای نقش بهتر در راستای توسعه ظرفیت های کارآفرینی در بخش گردشگری دینی و توسعه تعاملات اجتماعی و اقتصادی بود. در انتها پیشنهاد گردید که نگاه کارآفرینانه به ظرفیت های گردشگری دینی، به عنوان یک فرصت بسیار ارزنده و موثر در رشد اقتصادی و فرهنگی- اجتماعی منطقه ای و ملی، باید مورد توجه سیاست مداران وکارآفرینان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی اجتماعی، گردشگری دینی، فرهنگ، زیارت، تبادل فرهنگی
|
  • Azita Joibari, Seidmehdi Veiseh, Farzin Ataeyan Moghaddam * Pages 1-16

    The topic of brand competitiveness is one of those topics that have strongly drawn the interest of economic researchers in recent years. Today, brands are known as the most valuable assets of many companies. Therefore, the success of the banking industry is undoubtedly related to their performance. The purpose of this research was to study the impact of brand competition on banking performance with the mediating role of entrepreneurial opportunities. The research is an applied study in terms of its purpose and a descriptive-survey study in terms of data collection. For the purpose of field investigation in the present research, the statistical population included all employees of Shahr Bank of Tehran province, amounting to 1496 people out of whom 306 people were sampled according to the population size from Cochran's formula. In addition to library studies, the data collection tool was a questionnaire whose validity was confirmed by confirmatory factor analysis and its reliability was estimated by Cronbach's alpha. Data were analyzed both descriptively and inferentially using the SPSS version 23 and Lisrel version 8.8 software suites. The results of structural equation modeling show that brand competitiveness significantly influences banking performance negatively and entrepreneurial opportunities positively. Also, entrepreneurial opportunities influence banking performance positively and significantly. Finally, brand competitiveness influences banking performance through entrepreneurial opportunities positively and significantly. It is inferred from the results that branding and entrepreneurial opportunities play a very important role in improving bank performance.

    Keywords: Brand competitiveness, banking performance, Entrepreneurial Opportunities, Shahr Bank
  • Farhad Ahmadi *, Seyedeh Sara Karimizad Pages 17-27

    Some important challenges of small businesses are limited financial resources, lack of experience in starting a business, and lack of business knowledge. A strategy to solve the challenge of small businesses is to use the capacity of large companies. Also, one of the emerging and new trends in the development of cooperation between small businesses and large companies is the use of the cooperation acceleration model. The present research was an applied study in goal and was conducted by a qualitative method based on grounded theory. The participants included 11 managers and professors who were knowledgeable in the field of business acceleration selected by purpose-based sampling until reaching theoretical saturation. To validate the findings, the raw text of the interviews was reviewed by an external observer with expertise in qualitative grounded theory research to determine the similarity of the extracted themes. The results indicated that the categories (strategic goals and definition of a joint cooperation roadmap, formulation of cooperation models and strategies, agility of procurement and legal processes, appointment of corporate mentors, gradual experimental process, testing, and cooperation partnership) would accelerate cooperation. The main contribution of the research is to provide a practical and market-oriented model of cooperation between small businesses and large companies in the ecosystem of entrepreneurship whose application will contribute to developing entrepreneurship and economic growth in society.

    Keywords: Professional communication, business acceleration, entrepreneurial ecosystem, entrepreneurial synergy
  • Fatemeh Ghorbani Piralidehi *, Mahbobeh Seyfi, Parisa Nori Darzikolaei Pages 29-42
    Most countries owe their success in recent decades to knowledge-based companies. Mazandaran province also needs the establishment of sustainable knowledge-based agricultural cooperatives despite its abundant labor force and suitable agricultural conditions. So, the present research aimed to identify and explain the factors effective in the establishment of knowledge-based agricultural cooperative companies across Mazandaran province. The general research approach was quantitative-qualitative and it used the Delphi technique to achieve the research goal. A team of 54 people consisting of informed elites was formed using the non-probability (purposive) sampling method. Data were collected in three rounds using a questionnaire. Four items were excluded from the questionnaire in the third round. The credibility and consistency of the findings were confirmed through the review of the findings by the participants, peer review, and the triangulation technique. Also, 70% of Delphi experts agreed on the raised issues. The Delphi experts expressed that the external organizational conditions of cooperative companies were suitable for conducting knowledge-based activities whereas the employment of idea-generating people in cooperative companies, the creation of an entrepreneurial spirit, etc. are among the factors that are considered internal to the organization and are needed to start knowledge-based activities. Therefore, more attention must be paid to human resources in cooperative companies, product marketing, facilitation of the legal conditions, and reinforcement of the interactions of knowledge-based cooperative companies with the surrounding environment and other actors.
    Keywords: Agricultural Cooperative, Knowledge-Based Economy, agricultural entrepreneurship, Agricultural Development, Open innovation
  • Hossein Heidary *, Abdolhamid Papzan, Alireza Darban Astane Pages 43-56

    Climatic diversity, soil and water richness, the land potential for growing horticultural products, and the economic value of horticultural products have turned Kermanshah province into one of the areas prone to producing horticultural products. The cultivation and processing of olives in the hot regions of the province is not an exception. In this regard, the identification and development of agricultural clusters (orchards) are one of the solutions adopted in developed countries for agricultural development. The purpose of this research was to study the feasibility of a cluster of olive processing businesses in Kermanshah province. The research was based on a mixed-methods Design (sequential-explanatory) that used a survey method, a document study, and a few case studies. The research population was composed of gardening and processing experts in the Agriculture Jihad Organization, experts of industrial township companies, processors of garden products, and gardeners who were sampled by the snowball technique. The sampling continued until theoretical saturation. The research investigated the feasibility of creating an olive processing cluster in the study site by considering the characteristics of the cluster feasibility study, including geographic focus, cooperation and competition between businesses, and shared advantages and challenges. The results showed that the geographical concentration of olive processing was in Dallaho County. Also, the results revealed that the olive processing businesses had competition and cooperation with each other and had common challenges and advantages. The results can be used by the Industrial Township Company Office and the Ministry of Agriculture.

    Keywords: Business cluster, value chain, business development, Rural Development, Olive
  • Ahmad Yaghoubi Farani *, Iman Mohammad Alipour Malekshah, Saeid Karimi, Gholamhossein Abdollahzadeh Pages 57-70

    The main purpose of this research was to investigate the relationship between entrepreneurial marketing dimensions and firm performance in greenhouse units in Mazandaran province. It is an applied study in goal with a descriptive-correlational nature that was conducted by the survey methodology. The required data were gathered using the quantitative research approach. In this research, the effect of variables such as proactiveness, focus on opportunities, risk-taking, innovation, customer orientation, resource leveraging, and value creation in greenhouse firms were investigated on some aspects of the performance as dependent variable. The statistical population was all managers of these firms out of whome 255 manager were selected as the sample randomly based on the Cochran's formula. Data were collected with a questionnaire whose validity was confirmed by a panel of entrepreneurial and agricultural economy experts. The reliability of the questionnaire was estimated at 0.70-0.95 for different section using Cronbach’s alpha. The data were analyzed through SPSS and partial least square (PLS-SEM) approach. Based on the findings, the performance of the greenhouse firms had a significant relationship with proactiveness, focus on opportunities, risk-taking, innovation, resource leveraging, and value creation, but there was no significant relationship between customer orientation and firm performance. In a general conclusion, it can be concluded that applying entrepreneurial marketing in greenhouse firms can improve their performance.

    Keywords: Entrepreneurship, Marketing, Entrepreneurial Marketing, Performance, Greenhouse
  • Sayyed Mahdi Delbari * Pages 71-85
    Tourism is an effective tool in cultural interactions and familiarization with the culture and civilization of nations, and culture, which is the most obvious symbol of a society's identity and dignity, is influenced by it. Considering the plurality of Muslim communities and their increasing desire for pilgrimages, religious tourism has gained great importance and is one of the rich propositions and opportunities for promoting cultural foundations and raising the cultural level of Muslims. On the other hand, in discussions related to entrepreneurship, which has the greatest impact on the economic development of today's societies - especially when they are in the process of innovation - the importance of using neglected capacities such as religious tourism with an entrepreneurial perspective is particularly important. In this research, which was based on library and analytical studies, the entrepreneurial capacities in religious tourism and its cultural and social benefits were examined in several aspects, and solutions were presented as conclusions, along with emphasizing the necessity of playing a better role in the development of entrepreneurial capacities in the religious tourism sector and the development of social and economic interactions. In the end, it is suggested that an entrepreneurial view into religious tourism capacities is a very valuable and effective opportunity for economic and sociocultural growth at the regional and national levels, so it should be considered by politicians and entrepreneurs.
    Keywords: Social entrepreneurship, Religious Tourism, Culture, Pilgrimage, cultural exchange