فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کارآفرینی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحید علی آبادی*، حمید پاداش صفحات 1-14
    زیست بوم کارآفرینی در یک جامعه معمولا خود سازمان یافته، تطبیقی بوده و از لحاظ جغرافیایی محدود و تشکیل شده از عوامل پیچیده ای است که در سطوح چندگانه و تجمعی فعالیت می کنند؛ به گونه ای که برهم کنش های غیرخطی آن ها به الگوی فعالیت هایی منتهی می شود که از طریق آن ها سرمایه گذاری های جدید شکل می گیرد. هدف پژوهش حاضر، تبیین ابعاد اثرگذار بر ایجاد زیست بوم کارآفرینی در مناطق کمتر برخوردار روستایی شهرستان اسدآباد (استان همدان)  با استفاده از تکنیک الگوسازی ساختاری- تفسیری (ISM) است. از بین کارشناسان و صاحب نظران کارآفرینی روستایی، 15 نفر به صورت هدفمند و مصاحبه نیمه ساختارمند انتخاب شد. پس از تحلیل محتوا با استفاده از تکنیک الگوسازی ساختاری- تفسیری،  ابعاد اثرگذار بر ایجاد زیست بوم کارآفرینی در مناطق کمتر برخوردار روستایی تعیین و سطح بندی شدند.  براساس نتایج به دست آمده، ابعاد اثرگذار بر ایجاد زیست بوم کارآفرینی در مناطق کمتر برخوردار روستایی مستلزم وجود و اجرای عوامل کلان حاکمیتی- سیاستی، فردی- رفتاری، حمایتی- پشتیبانی، فرهنگی- اجتماعی، تامین مالی، سرمایه انسانی، بازار و ظرفیت منطقه ای است. یافته ها گویای آن بود که عوامل کلان حاکمیتی- سیاستی مهم ترین و موثرترین عامل در بوم سامانه کارآفرینی در مناطق کمتر برخوردار روستایی  است. در سطح دوم توجه به عواملی همچون تامین مالی  و ظرفیت منطقه ای در ایجاد زیست بوم کارآفرینانه (به عنوان یک نمونه ای از جامعه) در مناطق کمتر برخوردار از ضرورت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: اکوسیستم کارآفرینی، کارآفرینی فقرزدا، الگوسازی ساختاری تفسیری
  • حسین باخرد، همایون مرادنژادی*، حسین مهدی زاده صفحات 15-28
    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر عوامل محیطی بر قصد کارآفرینانه دانش آموزان مدارس متوسطه شهرستان دزفول انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر همه دانش آموزان مدارس متوسطه شهرستان دزفول در شاخه های نظری، فنی و حرفه ای و کاردانش بودند (N=1645) که  تعداد 231 نفر از آن ها به روش نمونه‏گیری تصادفی طبقه‏ای با انتساب متناسب برای مطالعه گزینش شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط متخصصان، روایی همگرا و تشخیصی و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار های SPSS23 و AMOS23  انجام شد. یافته های مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که حمایت رابطه ای درک شده تاثیر مثبت و معناداری بر قصد کارآفرینانه دانش آموزان مورد مطالعه داشت؛ ولی اثر متغیرهای حمایت آموزشی و ساختاری درک شده بر قصد کارآفرینانه دانش آموزان مورد مطالعه تایید نشد. بنابراین، می توان گفت که اگر چه مدارس فنی وحرفه ای و کارودانش با ماهیت مهارت آموزی دانش آموزان دایر گردیده، ولی تنها به آموزش های نظری روی آورده و آموزش های کاربردی آن ها نیز با نگاه کارآفرینی نبوده و بسترساز بروز رفتار کارآفرینانه در آنان نمی باشد. نتایج این مطالعه می تواند دستاوردهای مناسبی برای مدیران و مسیولان سازمان آموزش و پرورش و مدارس متوسطه به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: قصد کارآفرینانه، حمایت آموزشی، حمایت ساختاری، حمایت رابطه ای
  • محمدرسول الماسی فرد*، محسن یاراحمدی، رسول محمدی صفحات 29-46

    هدف این پژوهش واکاوی فرآیند تشخیص فرصت های کارآفرینانه به منظور توسعه کارآفرینی و اشتغال زایی روستایی بود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر رویکرد، آمیخته بود. جامعه مورد مطالعه پژوهش شامل صاحب نظران و کارشناسان حوزه کارآفرینی و اشتغال روستایی در شهرستان روانسر بودند. معیار انتخاب مشارکت کنندگان، رزومه علمی مرتبط با موضوع و سابقه فعالیت اجرایی در حوزه کارآفرینی و خوداشتغالی روستایی بود. برای این منظور از روش نمونه گیری هدفمند و تکنیک گلوله برفی برای انتخاب نمونه ها تا رسیدن به اشباع داده بهره گرفته شد. در این پژوهش با انجام 12 مصاحبه با مشارکت کنندگان اشباع داده حاصل گردید. به منظور تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش تحلیل محتوا با رویکرد استقرایی و در بخش کمی از تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد. در این پژوهش ابتدا فرصت های کارآفرینانه در راستای توسعه کارآفرینی و اشتغال زایی در نواحی روستایی شناسایی شدند و سپس بر اساس معیارهای مستخرج از ادبیات (نظیر ظرفیت ایجاد اشتغال، سهولت تامین مالی، سهولت بهره برداری از فرصت، تناسب فرصت با قابلیت های منطقه و ظرفیت خلق ارزش اقتصادی) اولویت بندی شدند. فرصت های شناسایی شده عبارت از فرصت های بخش زراعت، باغبانی و دامپروری، گردشگری و صنایع دستی، کسب وکارهای خانگی، صنایع تبدیلی و تکمیلی بودند. یافته ها نشان داد فرصت های مرتبط با بخش زراعت و باغبانی بالاترین اولویت و فرصت های مرتبط با حوزه های کسب وکارهای خانگی، صنایع تبدیلی و تکمیلی، دامپروری، گردشگری و صنایع دستی به ترتیب در اولویت های بعدی قرار داشتند. در پایان، پیشنهادهایی بر مبنای نتایج پژوهش ارایه گردید که تقویت حمایت های مالی و غیرمالی دولت از کارآفرینان روستایی از جمله مهمترین آن ها است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی روستایی، کسب و کارهای کشاورزی، اشتغال روستایی، فرصت های کارآفرینی
  • مجتبی سوختانلو*، نجات واحدی صفحات 47-62
    بهبود اقتصاد و توسعه روستاها، بدون توجه به اهمیت نقش اشتغال و کارآفرینی زنان روستایی امکان‏ پذیر نیست؛ بنابراین، توجه به راهبردهای تعیین کننده توسعه کارآفرینی در میان زنان نواحی روستایی شهرستان اردبیل به عنوان هدف این مطالعه برگزیده شد. مطالعه کنونی، از نوع مطالعات توصیفی- تحلیلی بوده که به روش میدانی و با کمک ترکیبی از ماتریس‏های SWOT (نقاط ضعف، قوت، فرصت‏ها، تهدیدها) و QSPM (ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی) در قالب روش دلفی انجام شد. نمونه آماری، شامل 37 نفر (با کمک روش گلوله برفی) از کارشناسان و متخصصان بخش کشاورزی و روستایی در شهرستان اردبیل بودند که در حوزه اشتغال زنان روستایی فعالیت داشتند. مطابق نتایج اکتشافی در ماتریس SWOT، 28 شاخص قوت و ضعف و 31 شاخص فرصت و تهدید جهت توسعه کارآفرینی زنان روستایی شناسایی شدند. با توجه به مجموع امتیازهای نهایی عوامل داخلی و خارجی (158/2 EFE: ؛694/2 IFE:)، راهبردهای تعیین‏ کننده و کانونی جهت توسعه کارآفرینی، شامل راهبردهای رقابتی (ST) به دست آمد. در بررسی اهمیت راهبردهای منتخب در ماتریس QSPM، ایجاد واحد متولی کارآفرینی و مشاوره تخصصی زنان روستایی در مراکز کشاورزی یا روستایی، برنامه‏ ریزی جهت نیازسنجی کارآفرینی زنان روستایی و طراحی برنامه ‏های آموزشی- ترویجی مدون و ایجاد یا توسعه صندوق‏ های اعتبارات خرد زنان روستایی در مناطق هدف در اولویت های اول تا سوم قرار گرفتند. لذا، تمرکز برنامه ریزی‏های توسعه کارآفرینی در زنان روستایی، با محوریت یک واحد متولی مشخص در نهادهای اجرایی روستایی رخ خواهد داد که در این زمینه، توجه به تدوین برنامه جامع نیازسنجی کارآفرینی از زنان روستایی و جلب همکاری زنان کارآفرین در برنامه‏ های آموزشی-انگیزشی، نقشی اساسی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: ماتریس SWOT، ماتریس GSPM، زنان روستایی، توسعه کارآفرینی
  • اردوان حریری، نادر نادری*، سلیمان شفیعی صفحات 63-76

    دانشگاه جامع علمی کاربردی خود را دانشگاهی نسل سوم معرفی می نماید و کارآفرینی دانشگاهی را ازجمله رسالت های خود قلمداد می کند. دانش، زمینه ساز نوآوری و نوآوری، لازمه کارآفرینی است. در سنوات اخیر، نقش مدیریت دانش در نیل سازمان ها به اهدافشان بیش از پیش آشکار شده و بررسی میزان تحقق مدیریت دانش و نحوه اثر آن بر اهداف سازمانی به موضوع جذابی برای مدیران و پژوهشگران بدل شده است. هدف این پژوهش، بررسی نحوه اثرگذاری مولفه های مدیریت دانش بر کارآفرینی دانشگاهی در دانشگاه جامع علمی کاربردی است. این پژوهش از نوع پژوهش های توصیفی- همبستگی به شمار می رود. جامعه آماری پژوهش، متشکل از 134 نفر از کارشناسان معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه جامع علمی کاربردی در کشور بودند. حجم نمونه طبق فرمول کوکران، 98 نفر تعیین شد که از نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب جهت انتخاب اعضا استفاده شده است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد برای سنجش مدیریت دانش و کارآفرینی دانشگاهی بهره گرفته شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها و ترسیم مدل از نرم افزارهای  SPSS26 و SmartPLS3.3 استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد درونی سازی دانش اثر مستقیم و معناداری بر کارآفرینی دانشگاهی دارد، اما اثرات سایر ابعاد مدیریت دانش بر کارآفرینی دانشگاهی به اثبات نرسید. لذا دانشگاه به منظور پیشبرد و گسترش کارآفرینی دانشگاهی باید ارتباطات موثر میان اعضای خود را افزایش دهد، ضوابط، مقررات و آیین نامه ها را مستندسازی نموده و به توزیع شفاف اطلاعات اهتمام بیشتری ورزد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، تسهیم دانش، دانشگاه کارآفرین، کارآفرینی دانشگاهی
  • سعید ده یادگاری*، افسانه اشرف زاده افشار، مرضیه هروی، محمد مهدی پورسعید صفحات 77-95

    برندسازی کارآفرینانه یکی از زمینه های جدید در حوزه برندسازی است که اخیرا مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. لذا با توجه به ضرورت مطالعه در حوزه برندسازی کارآفرینانه و اهمیت شبکه های اجتماعی در برندسازی، این پژوهش با هدف کشف و بررسی عوامل موثر بر برندسازی کارآفرینانه در شبکه اجتماعی اینستاگرام انجام شده است. استراتژی این تحقیق، داده کاوی است. پایگاه داده این پژوهش شامل 789 رکورد است که 470 رکورد آن متعلق به صفحات تجاری موفق در زمینه برندسازی و تعداد 319 رکورد آن متعلق به صفحات تجاری ناموفق در زمینه برندسازی است. بررسی و تجزیه‏و‏تحلیل پایگاه داده بر مبنای استاندارد کریسپ و با استفاده از الگوریتم‏های شبکه عصبی، درخت تصمیم‏گیری و الگوریتم اپریوری به منظور استخراج قوانین و با استفاده از نرم‏افزار  IBM SPSS Modeler 14.2 انجام شده است. در این پژوهش تعداد 29 ویژگی توسط شبکه عصبی به عنوان ویژگی‏های موثر بر برندسازی کارآفرینانه تشخیص داده شد و سایر ویژگی‏های بدون تاثیر حذف گردید. در ادامه به منظور انجام فاز مدل‏سازی و استخراج قوانین از این 29 ویژگی استفاده شد و مهم ترین عوامل در موفقیت برندسازی کارآفرینانه مشخص گردید. مهم ترین این عوامل شامل «تعداد دنبال کنندگان، لوگو اختصاصی،کیفیت تصاویر و ویدیوها، درگاه پرداخت، وب سایت، توجه هم زمان به فروش حضوری و آنلاین، تعداد کم هشتگ های غیرمرتبط و غیره» بودند. همچنین در این پژوهش به تعدادی از مواردی که عدم موفقیت در برندسازی کارآفرینانه را در پی خواهد داشت نیز پرداخته شد.

    کلیدواژگان: برندسازی کارآفرینانه، شبکه‏ های اجتماعی، اینستاگرام، داده‏ کاوی
|
  • Vahid Aliabadi *, Hamid Padash Pages 1-14
    An entrepreneurial ecosystem is a self-organized, adaptive, geographically limited community composed of complex agents operating at multiple and cumulative levels whose non-linear interactions lead to patterns of activities through which new ventures emerge. The present research aims to explain the factors that influence the creation of an entrepreneurship ecosystem in less privileged rural areas of Asad Abad in Hamedan province, Iran using the Interpretive Structural Modeling (ISM) technique. Out of the rural entrepreneurship experts and scholars, 15 people were selected purposefully for a semi-structured interview. Based on the content analysis using the ISM technique, the factors underpinning the creation of an entrepreneurship ecosystem in the less privileged areas were determined and leveled. Based on the results, the creation of entrepreneurial ecosystems in less privileged areas requires the availability and implementation of macro-governance factors, individual-behavioral factors, supportive factors, sociocultural factors, financing, human capital, market, and regional capacity. The results reveal that the macro-governance factors are the most important and effective factors in developing entrepreneurial ecosystems in less privileged regions. Financing and regional capacity are the second-most important factors involved in creating an entrepreneurial ecosystem (as a representative of society) in less privileged areas.
    Keywords: entrepreneurial ecosystem, Poverty Alleviating Entrepreneurship, ISM
  • Hossein Bakherad, Homayoon Moradnezhadi *, Hossein Mehdizadeh Pages 15-28
    The main purpose of this study was to explore the effect of environmental factors on entrepreneurial intention among secondary school students in Dezful County, Iran. The statistical population consisted of all students in secondary schools of Dezful Township studying in the theoretical, technical-vocational, and career-knowledge fields (N= 1645). Based on Bartelt’s (2001) sampling table, 231 were sampled using the proportionate stratified sampling method. The main research instrument was a questionnaire whose validity was confirmed by a panel of experts and the calculation of average variance extracted and discriminant validity and whose reliability was checked by calculating Cronbach's alpha coefficient and composite reliability. Data was analyzed by SPSSWin23 and AMOS23 software in two phases of descriptive and inferential statistics. The results of structural equation modeling revealed that the perceived relational support had a positive and significant effect on the entrepreneurial intention of the students, but the effect of perceived educational and structural supports on entrepreneurial intention was rejected. Therefore, it can be said that although technical-vocational and career-knowledge schools have been established to train the students, they have only focused on theoretical training and their applied training lacks an entrepreneurial view and does not lay the ground for the emergence of entrepreneurial behavior in the students. The findings can have practical implications for secondary school managers, planners, and educators.
    Keywords: Entrepreneurial intention, Relational Support, educational support, Structural Support
  • Mohamad Rasool Almasifard *, Mohsen Yarahmadi, Rasoul Mohammadi Pages 29-46

    The present research aimed to analyze the process of identifying entrepreneurial opportunities to develop entrepreneurship and rural employment. The research was an applied study in terms of purpose and a mixed-methods study in terms of approach. The research population included experts and scholars of entrepreneurship and rural employment in Ravansar County. The inclusion criteria of the participants were an academic resume related to the subject matter and a history of executive activity in the field of entrepreneurship and rural self-employment. The sample was taken purposefully by the snowball technique until data saturation was reached. Data saturation was obtained by conducting 12 interviews with the participants. To analyze the data, the content analysis method was used with the inductive approach in the qualitative phase, and the hierarchical analysis process technique was used in the quantitative phase. In this research, entrepreneurial opportunities for the development of entrepreneurship and job creation in rural areas were first identified, and then based on the criteria extracted from the literature (such as the capacity to create employment, ease of financing, ease of exploiting the opportunity, matching the opportunity with the regional capabilities and economic value creation capacity) were prioritized. The identified opportunities were the opportunities for agriculture, horticulture, and animal husbandry, tourism and handicrafts, home businesses, and processing industries. The findings showed that the opportunities related to agriculture and horticulture were ranked the highest, and the opportunities related to home businesses, processing industries, animal husbandry, tourism, and handicrafts were ranked the next, respectively. The paper is concluded with some recommendations, e.g., increasing financial and non-financial support of rural entrepreneurs by the government, which is one of the most important ones.

    Keywords: Rural entrepreneurship, agricultural businesses, rural employment, Entrepreneurial Opportunities
  • Mojtaba Sookhtanlou *, Nejat Vahedi Pages 47-62
    It is impossible to improve the economy and development of villages without considering the importance of employment and entrepreneurship of rural women. Therefore, the research aimed to explore the determining strategies of entrepreneurship development among rural women in Ardabil County. The present research is a descriptive-analytical study conducted by the field method using a combination of SWOT (weaknesses, strengths, opportunities, threats matrix) and QSPM (quantitative strategic planning matrix) in the form of the Delphi technique. The statistical sample, taken by the snowball technique, included 37 experts and specialists in the agricultural and rural sectors in Ardabil County, who were active in the field of rural women's employment. According to the exploratory results in the SWOT matrix, 28 strength and weakness indicators and 31 opportunity and threat indicators were identified for the development of rural women's entrepreneurship. According to the sum of the final scores of the internal and external factors (EFE: 2.158; IFE: 2.694), decisive and focal strategies for entrepreneurship development, including competitive strategies (ST), were obtained. In examining the importance of the strategies selected in the QSPM matrix, creating a unit in charge of entrepreneurship and specialized counseling for rural women in agricultural or rural centers, planning to assess the needs of rural women's entrepreneurship and designing codified training-promotional programs, and creating or developing microcredit funds for rural women were determined as the first to third priorities in the target areas. Therefore, the focus of entrepreneurship development planning among rural women must be based on determining a certain authority in rural executive institutions. In this context, paying attention to developing a comprehensive program for entrepreneurship needs assessment of rural women and attracting the cooperation of women entrepreneurs in educational-motivational programs will play an essential role.
    Keywords: SWOT Matrix, GSPM Matrix, Rural Women, Entrepreneurship Development
  • Ardavan Hariri, Nader Naderi *, Soleiman Shafiee Pages 63-76

    The University of Applied Sciences and Technology (UAST) of Iran introduces itself as a third-generation university and considers academic entrepreneurship (AE) as one of its missions. Knowledge is the foundation of innovation, and innovation is essential to entrepreneurship. In recent years, an increasing number of organizations have discovered the role of knowledge management (KM) in achieving their goals, and assessing the implementation of KM in the organization and its effect on organizational missions has become an attractive title both for managers and researchers. The purpose of the present correlational-descriptive study is to estimate the direct effects of KM components on AE in UAST. The statistical population consisted of 134 employees of the Deputy of Research and Technology in UAST. The sample size was estimated at 98 according to Cochran's formula and they were taken by stratified random sampling with proportional assignment. Data were collected with Nonaka and Taechuchy’s (1991) standard KM questionnaire to evaluate the KM and AE levels. SPSS26 and SmartPLS3.3 were used to analyze the data and to create a structural relation model. The findings showed that knowledge Internalization had a direct effect on AE while the effect of other KM components was not proven. To promote and expand AE, UAST should increase effective communication between its members, document the rules, and pay more attention to the transparent distribution of information.

    Keywords: Knowledge Management, Knowledge sharing, entrepreneurial university, Academic Entrepreneurship
  • Saeid Dehyadegari *, Afsaneh Ashrafzadeh Afshar, Marzieh Heravi, Mohammad Mehdi Poursaeed Pages 77-95

    Entrepreneurial branding is a new field in branding that has recently attracted the attention of researchers. Therefore, considering the necessity of studying entrepreneurial branding and the importance of social networks in branding, this research was conducted to discover and investigate the factors affecting entrepreneurial branding in the Instagram social network. The strategy of the research was data mining. The research database contained 789 records out of which 470 and 319 records belonged to successful and unsuccessful commercial pages in the field of branding, respectively. The database was reviewed and analyzed based on the Crisp standard using neural network algorithms, decision trees, and a priori algorithms to extract the rules. Data analysis was done using IBM SPSS Modeler 14.2. In this research, 29 features were identified by the neural network as the features influencing entrepreneurial branding, and the ineffective features were excluded. Then, the 29 effective features were used to make modeling, derive the rules, and determine the most important factors for the success of entrepreneurial branding. The most important factors were found to include the number of followers, exclusive logo, image and video quality, payment gateway, website, simultaneous attention to face-to-face and online sales, and the small number of unrelated hashtags. The research also addressed some factors that would cause the failure of entrepreneurial branding.

    Keywords: Entrepreneurial Branding, Social networks, Instagram, Data Mining