فهرست مطالب

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال بیست و سوم شماره 173 (فروردین و اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد عاشوری* صفحات 9-23
    زمینه و هدف

    انتقال یعنی تغییرات، تعدیل ها و تجربیات ترا کمی که در زندگی هر فرد با رفتن از یک محیط به محیط دیگر ایجاد می شود. بررسی مسیر شغلی، کارآفرینی و کار شایسته برای توانمندسازی افراد با آسیب بینایی از اهمیت خاصی برخوردار است. این پژوهش با هدف بررسی انتقال با تا کید بر تقویت شایستگی ها و مهارت ها، تغییرات لازم برای گذر از مراحل انتقال و توسعه شغلی، تحول مسیر شغلی، آموزش انتقال و خودمختاری، آماده سازی افراد برای جستجوی شغل، کارآفرینی در راستای حمایت از توانمندسازی و کار شایسته برای افراد با آسیب بینایی انجام شد. 

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مروری بود. برای جمع آوری اطلاعات از مقاله ها، پایان نامه ها و کتاب های موجود در پایگاه های علمی معتبر از سال 2000 تا 2023 استفاده شد.

    نتیجه گیری

    انتقال برای دانش آموزان با آسیب بینایی باید به عنوان یک سیستم حمایتی اساسی در کلاس درس برای شناسایی و پر کردن شکاف های گذر از دوران تحصیل به سوی بازار کار عمل کند. تغییرات مورد نیاز برای گذر از مراحل انتقال و توسعه شغلی شامل نیاز به تسهیل یادگیری تجربی و کاربردی، توسعه مهارت های جایگزین، و یادگیری نحوه دسترسی به اطلاعات می شود. استخدام سفارشی یک راهبرد مهم برای حمایت از افراد با آسیب بینایی به منظور جستجوی شغل مناسب است. همه انسان ها سزاوار داشتن کار شایسته هستند. بنابراین، باید برای افراد با آسیب بینایی نوعی راهنمایی و مشاوره شغلی نظام دار، هدفمند، برنامه ریزی شده و مناسب طراحی شود.

    کلیدواژگان: افراد با آسیب بینایی، انتقال، کارآفرینی، کار شایسته، مسیر شغلی
  • فاطمه ایلاتی زاده*، ایرج شاکری نیا، عباسعلی حسین خانزاده صفحات 24-34
    زمینه و هدف 

    مادران دانش آموزان با نیازهای ویژه در امر مراقبت از فرزندان و تحصیل آنان، سطح بالایی از استرس و اضطراب را از خود بروز می دهند، که این موضوع در دوران همه گیری کووید- 19 بیش از پیش حایز اهمیت می باشد و نه تنها بر س المت روانی آنان آثار منفی دارد، بلکه تاثیرات مخربی بر س المت کودکان نیز می گذارد. در همین راستا، هدف مطالعه حاضر، مقایسه نشخوارفکری و اضطراب در مادران دانش آموزان با و بدون نیازهای ویژه در دوران همه گیری کووید- 19 است.

    روش 

    طرح پژوهش حاضر از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران دانش آموزان با و بدون نیازهای ویژه ای بود که در سال تحصیلی 1401 - 1400 در مدارس ابتدایی غرب استان گی الن مشغول تحصیل بودند. نمونه مورد مطالعه شامل 68 نفر از مادران دانش آموزان با نیازهای ویژه)در گروه های کم توان ذهنی، اخت الل طیف اتیسم، اخت الل یادگیری ویژه و آسیب شنوایی(و 83 نفر از مادران دانش آموزان بدون نیازهای ویژه بود که به روش نمونه گیری دردسترس و برحسب شرایط ورود و خروج انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش شامل مقیاس پاسخ نشخواری نولن هوکسما و مارو) 1991 (و پرسشنامه اضطراب کتل) 1905 (بودند.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که بین میانگین نمرات مولفه های اضطراب در گروه مادران دانش آموزان با و بدون نیازهای ویژه تفاوت معناداری وجود ندارد اما بین نمرات نشخوار فکری در گروه مادران در سطح 05 / 0 تفاوت معناداری وجود دارد) 05 / .)P>0

    نتیجه گیری

    این پژوهش تفاوت معنادار بین نشخوارفکری در مادران دانش آموزان با و بدون نیازهای ویژه در دوران همه گیری کووید 19 را نشان داد. بنابراین مربیان و معلمان مدارس استثنایی می توانند از نتایج این پژوهش در برنامه های آموزشی خود استفاده کنند.

    کلیدواژگان: اضطراب، مادران، نشخوار فکری، همه گیری کووید-19
  • کامیار عظیمی، منیجه شهنی ییلاق*، علیرضا حاجی یخچالی صفحات 35-55
    زمینه و هدف

    این مطالعه به بررسی ماهیت مشکلات یادگیری ریاضی، به ویژه تعریف، شناسایی و شیوع کودکان در معرض خطر مشکلات یادگیری ریاضی، اصول پیشگیری و مداخله با هدف ارایه رهنمودهایی برای توسعه و طراحی مداخ الت ریاضی موثر برای ارتقاء یادگیری و بهبود عملکرد کودکان در معرض خطر مشکلات یادگیری ریاضی 5 تا 8 سال ایرانی می پردازد.

    روش 

    مطالعه حاضر به صورت مروری و با جستجوی منظم و جامع اطلاعات بین سال های 2012 تا 2022 به دو شیوه رایانه ای و دستی در پایگاه های اطلاعاتی انجام گرفت. معیارهای ورود به مطالعه شامل،)الف(تمرکز محتوای مداخله بر یک یا چند مولفه از مهارت های عددی اولیه،)ب(کارآزمایی های تصادفی کنترل شده یا طرح های شبه آزمایشی،)ج(کودکان بین 5 تا 8 سال در معرض خطر مشکلات یادگیری ریاضی و)د(مطالعات منتشر شده به زبان انگلیسی بود.

    یافته ها

    یکم به تعریف، شناسایی و شیوع کودکان در معرض خطر مشکلات یادگیری ریاضی پرداخته شد. دوم، توجه بر اهمیت رویکرد پاسخ به مداخله به عنوان مدل پیشگیری چندسطحی معطوف شد. سوم، تعریف مداخله و ویژگی های مداخ الت ریاضی مورد کنکاش قرار گرفت. چهارم، اصول و رهنمودهای مبتنی بر پژوهش شناسایی و ارایه شد که برای مداخ الت ریاضی موثر اساسی هستند.

    نتیجه گیری 

    در مورد اینکه چگونه نتایج این مطالعه جامع می تواند پژوهشگران، متخصصان، معلمان و مربیان را در گسترش پایگاه دانش و کاربست محتوا در مورد مداخ الت ریاضی برای کودکان در معرض خطر مشکلات یادگیری ریاضی 5 تا 8 سال راهنمایی کند، بحث شده است.

    کلیدواژگان: پاسخ به مداخله، دبستان، در معرض خطر، ریاضیات، مداخله، مشکلات یادگیری ریاضی
  • زهرا حقی، سیمین حسینیان*، رویا رسولی صفحات 56-68
    چکیده

    هدف اختلالات اضطرابی از شایعترین اختلالات روانی در سنین مدرسه است. هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی آموزش مدیریت رفتاری مادران همراه با گروه درمانی شناختی-رفتاری با حضور دختران و بدون حضور دختران با اضطراب اجتماعی بود. روش این پژوهش به شیوه ی آزمایشی و با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه انجام گرفت. جامعه آماری شامل همه ی دختران 15 تا 13 ساله ی مدرسه زینبیه واقع در شهرستان شهریار بود. با اجرای آزمون بر روی 600 دانش آموز مدرسه، 120 نفر با اضطراب اجتماعی یافت شد که از بین آنها 45 نفر انتخاب و در 2 گروه آزمایشی و یک گروه گواه به صورت تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایشی اول، مدیریت رفتاری مادران و آموزش گروهی شناختی-رفتاری دختران را دریافت کردند و گروه آزمایشی دوم فقط مدیریت رفتاری مادران را دریافت کردند. گروه گواه نیز هیج آموزشی را دریافت نکرد و در فهرست انتظار قرار گرفت. ابزار جمع آوری داده ها، مقیاس اضطراب اجتماعی جرابک(1996)بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS24 و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش مدیریت رفتاری مادران و آموزش گروهی شناختی-رفتاری توام با هم موجب کاهش اضطراب اجتماعی دختران می شود) 05 / P>0 (، اما آموزش مدیریت رفتاری مادران به تنهایی نتوانست اضطراب اجتماعی را کاهش دهد. این نتایج در پیگیری ها نیز به اثبات رسید.

    نتیجه گیری 

    براساس نتایج آزمون تعقیبی روش آموزش ترکیبی به طور معناداری نسبت به روش آموزشی مدیریت رفتاری مادران بر اضطراب اجتماعی، تاثیر بیشتری داشت. مطابق با یافته های پژوهش اثربخشی مداخله آموزش مدیریت رفتاری مادران و آموزش شناختی-رفتاری دختران بر کاهش اضطراب اجتماعی دختران به تایید رسید. بنابراین، این روش را می توان به عنوان یکی از درمان های مفید و کاربردی برای این گروه از دختران درنظرگرفت.

    کلیدواژگان: آموزش شناختی-رفتاری، آموزش مدیریت رفتاری والدین، اضطراب اجتماعی
  • صدیقه رستمی، حمید علیزاده*، سعید رضایی، فاطمه نیکخو، قربان همتی علمدار صفحات 69-80
    زمینه و هدف

    دانش آموزان با آسیب شنوایی، در خواندن مشکل دارند. فرایند خواندن در این افراد از این جهت ضعیف است که نه تنها فاقد گفتار درونی هستند، بلکه نمی توانند به طور خودکار از قواعد تطابق واج با نویسه استفاده کنند. در این میان، یکی از عوامل تحولی دخیل در فرایند خواندن عملکرد حافظه است. هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی برنامه توان بخشی مبتنی بر حافظه کاری بر بازشناسی واژه در کودکان با آسیب شنوایی است.

    روش 

    روش این پژوهش، آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه به همراه پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کودکان 8 تا 13 سال با آسیب شنوایی)دختر و پسر (دارای سمعک شهر شیراز در سال 1041 بود. نمونه پژوهش بعد از غربالگری با توجه به ملاک های ورود و خروج با روش نمونه گیری در دسترس از مدرسه ابتدایی خاقانی شهر شیراز انتخاب و در دو گروه آزمایشی) 15 نفر (و گواه) 15 نفر (به شیوه تصادفی گمارش شدند. ابزار پژوهش شامل آزمون خواندن و نارساخوانی)نما(بود. جهت تحلیل داده ها، ازشاخص های آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف استاندارد و برای آزمون فرضیه ها از روش تحلیل واریانس آمیخته دو راهه ی چندمتغیری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که برنامه توان بخشی مبتنی بر حافظه کاری موجب بهبود بازشناسی واژه در کودکان با آسیب شنوایی شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر، برنامه توان بخشی مبتنی بر حافظه کاری برنامه مفیدی برای بهبود بازشناسی واژه در کودکان با آسیب شنوایی است.

    کلیدواژگان: آسیب شنوایی، بازشناسی واژه، توان بخشی، حافظه کاری
  • آرزو اصغری*، سید مجتبی عقیلی صفحات 81-90
    زمینه و هدف

    اختلال طیف اتیسم و اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی جزیی از اختلالات رشد عصبی هستند که ناشی از تحول نابهنجار مغز بوده، بر توانایی های خاص شناختی و اجتماعی تاثیر می گذارند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه شفقت خود و رشد پس از سانحه مادران کودکان با اختلال طیف اتیسم و اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی انجام شد. روش طرح پژوهش حاضر از نوع علی_مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل تمامی مادران دارای کودک پسر 7 تا 9 سال با اختلال طیف اتیسم و اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی مراجعه کننده به مرا کز توان بخشی و مشاوره استان گلستان، در سال 1400 بود. نمونه آماری پژوهش شامل 50 نفر) 25 نفر برای گروه مادران دارای فرزند با اختلال طیف اتیسم و 25 نفر برای گروه مادران دارای فرزند با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی(بود که به صورت هدفمند از بین مادران انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه شفقت خود نف) 2003 (و پرسشنامه رشد پس از سانحه تدسچی و کالهون) 1996 (استفاده شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS-24 و با استفاده از آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیره انجام شد. یافته ها براساس نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها در پژوهش حاضر، بین شفقت خود و رشد پس از سانحه در مادران کودکان با اختلال طیف اتیسم و اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی تفاوت معنادار وجود دارد) 05 / .)P>0 مادران دارای کودک با اختلال طیف اتیسم، شفقت خود و رشد پس از سانحه کمتری نسبت به مادران کودک با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی داشتند) 05 / .)P>0 نتیجه گیری براساس یافته های پژوهش حاضر، مادران دارای کودک با اختلال طیف اتیسم به دلیل درگیری درمانی و زمانی با کودک آسیب پذیر خود، دارای شفقت خود و رشد پس از سانحه پایینی نسبت به مادران دارای کودک با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی هستند.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، رشد پس از سانحه، شفقت خود
|
  • Mohammad Ashori* Pages 9-23
    Background and Aim

    Transition means the changes, adjustments and experiences of density that are created in the life of each person by going from one environment to another. Examining the career path, entrepreneurship and decent work for empowering individuals with visual impairment is of particular importance. This research aims to investigate the transition with emphasis on strengthening competencies and skills, the changes necessary to go through the stages of transition and career development, developing the career path, training for transition and autonomy, preparing individuals for job search, entrepreneurship in order to support empowerment and decent work for individuals with visual impairment were performed. The present research method was descriptive and review type. Articles, theses and books available in reliable scientific databases from 2000 to 2023 were used to collect information. Conclusion Transitions for students with visual impairment should serve as an essential support system in the classroom to identify and fill gaps in the transition from education to the labor market. The changes required to go through the stages of transition and career development include the need to facilitate experiential and applied learning, develop alternative skills, and learn how to access information. Customized employment is an important strategy to support individuals with visual impairment in finding suitable employment. All human beings deserve to have a decent job. Therefore, a systematic, targeted, planned and suitable career guidance and counseling should be designed for individuals with visual impairment.

    Keywords: Career path, decent work, entrepreneurship, individuals with visual impairment, transition
  • Fatemeh Ilatizadeh*, Iraj Shakerinia, Abbas Ali Hosseinkhanzadeh Pages 24-34

    Introduction Mothers of students with special needs in caring for their children and their education show a high level of stress and anxiety, which is more important during the Covid-19 pandemic and not only has negative effects on the mental health of mothers. It has, but it also has harmful effects on children's health. In this regard, the aim of the present study is to compare rumination and anxiety in mothers of students with and without special needs during the Covid-19 pandemic. Method The design of the current research was causal-comparative. The statistical population included all mothers of students with and without special needs who were studying in primary schools in the west of Gilan province in the academic year of 1400-01. The studied sample included 68 mothers of students with special needs (in the groups of mentally retarded, autism spectrum disorder, Specific learning disorders, and hearing impairment) and 83 mothers of students without special needs, who were selected by available sampling and according to the entry and exit conditions. became The tools used in the research included Nolen Hoeksma and Maro rumination response scale (1991) and Kettle anxiety questionnaire (1905). Findings The results showed that there is no significant difference between the average scores of anxiety components in the group of mothers of students with and without special needs, but there is a significant difference between the scores of rumination in the group of mothers at the 0/05 level (P<0/05). Conclusion This research has shown a significant difference between Rumination in mothers of students with and without special needs during the Covid-19 pandemic. Therefore, coaches and teachers of exceptional schools can use the results of this research in their educational programs.

    Keywords: anxiety, covid19pandemic, mothers, rumination
  • Kamyar Azimi, Manizheh Shehni Yailagh*, Alireza Hajiyakhchali Pages 35-55

    The guide of development, design and implementation of mathematical interventions for children at risk for mathematical learning difficulties: A review study □ Kamyar Aiemi, Ph.D. Student in Educational Psychology, Faculty of Education and Psychology, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran □ Manizheh Shehni Yailagh*, Professor in Department of Psychology, Faculty of Education and Psychology, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran □ Alireza Hajiyakhchali, Associat Professor in Department of Psychology, Faculty of Education and Psychology, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran Abstract Background & purpose This study aims to evaluate the nature of mathematical learning difficulties, especially for defining, identifying, and determining the prevalence of children at risk for mathematical learning difficulties, and prevention and intervention principles aiming to propose strategies to develop and design effective mathematical interventions to improve the learning ability and performance of at-risk Persian children of 5 to 8. Materials and methods The current study was conducted as a review and with a systematic and comprehensive search of information between 2012 and 2022 in both computer and manual methods in databases. The inclusion criteria were (a) the intervention content focusing on one or more components of early number skills, (b) randomized controlled trials or quasi-experimental designs, (c) children aged 5-8 years old at risk for mathematical learning difficulties, and (d) the literature in the English language. Results First, children at risk for mathematical learning difficulties were defined and identified, and their prevalence was determined. Second, the focus was on the response to intervention approach as a multi-level prevention model. Third, the intervention definition and the characteristics of mathematical interventions were examined. Fourth, the research-based principles and guidelines were determined and presented, which were fundamental for effective mathematical interventions. Conclusion How the results of this comprehensive study can help scholars, practitioners, teachers, and trainers expand their knowledge base and implement the results of mathematical interventions for children aged 5-8 years old at risk for mathematical learning difficulties was discussed.

    Keywords: Mathematics, Intervention, At-risk, Mathematical learning difficulties, Response to interventionElementary school
  • Zahra Haghi, Simin Hossenian*, Roya Rasouli Pages 56-68
    Background & Purpose

    Anxiety disorders are one of the most common mental disorders in school age. The purpose of this study is comparing effectiveness of mothers’ behavior management training with cognitive behavior group therapy with considering both presence and lack of presence of girls who have social anxiety. Materials and Methods This research has been done experimentally by the approach of pre-test, posttest as well as follow-up along with control group. The statistical population consists of all girls from 13 to 15 Zeynabiyeh schools in Shahriyar. With our performance on 600 school students, 120 students with social anxiety were found that 45 persons selected. First educational group received mothers’ behavior management training and second educational group received cognitive behavior group therapy of girls, mothers’ behavior management training and control group did not receive any training and stay on the waiting list. The instrument of research was Jerabek social anxiety scale. Data were statistically analyzed using SPSS24 software and analysis of variance with repeated measurements. Results The results indicate that mothers’ behavior management training and cognitive behavior group therapy of girls together lead to decreasing social anxiety(p>0.05 ). but mothers’ behavior management training alone could not reduce social anxiety. These outcomes were acknowledged in follow-up. Conclusion According to the findings of the study, the effectiveness of the intervention of behavioral management training for mothers and cognitive-behavioral training for girls was confirmed in reducing girls' social anxiety. Therefore, this method can be considered as one of the useful and practical treatments for this group of girls.

    Keywords: Cognitive-behavioral training, Mothers’ behavioral management training, social anxiety
  • Sedighe Rostami, Hamid Alizadeh*, Saeed Rezayi, Fatemeh Nikkhoo, Ghorban Hemmatialamdar Pages 69-80
    Background and purpose 

    Students with hearing impairment have difficulty in reading. The reading process in these people is weak due to the fact that they not only lack inner speech, but also cannot automatically use the rules of matching phonemes with letters. Meanwhile, one of the evolutionary factors involved in the reading process is the memory function. Therefore, the purpose of this research is to investigate the effectiveness of the rehabilitation program based on working memory on word recognition in children with hearing impairment.

    Method

    The method of this research was an experiment with a pre-test and post-test design with a control group and follow-up. The statistical population of the research included all children aged 8 to 13 with hearing impairment (girls and boys) who had hearing aids in Shiraz city in 2023. After screening, the research sample was selected from Khagani Elementary School in Shiraz according to the entry and exit criteria and randomly assigned to two experimental (15 people) and control (15 people) groups. The research tool included the reading and dyslexia test. In order to analyze the data, descriptive statistics including mean and standard deviation were used, and to test the hypotheses, the method of mixed two-way multivariate analysis of variance was used.

    Results 

    The research Results showed that the rehabilitation program based on working memory improved word recognition in children with hearing impairment.

    Conclusion

    According to the findings of the present study, the rehabilitation program based on working memory is a useful program for improving word recognition in children with hearing impairment.

    Keywords: Hearing impairment, rehabilitation, word recognition, working memory
  • Arezou Asghari*, Mojtaba Aghili Pages 81-90
    Background and purpose

    Autism spectrum disorder and attention deficit/hyperactivity disorder are part of neurodevelopmental disorders that are caused by abnormal brain development and affect specific cognitive and social abilities. The present study was conducted with the aim of comparing self-compassion and post-traumatic growth of mothers of children with autism spectrum disorder and attention deficit/ hyperactivity disorder. Method The design of the current research was of causal-comparative type. The statistical population included all mothers with 7-9-year-old boys with autism spectrum disorder and attention deficit/ hyperactivity disorder who referred to the rehabilitation and counseling centers of Golestan province in 2021. A sample of 50 people (25 people for the group of mothers with children with autism spectrum disorder and 25 people for the group of mothers with children with attention deficit/hyperactivity disorder) were purposefully selected from among the mothers. To collect data, Neff's self-compassion questionnaire (2003) and Tedeschi and Calhoun's post-traumatic growth questionnaire (1996) were used. Data analysis was done with SPSS-24 software and using independent t-test and multivariate analysis of variance. Findings Based on the results obtained from the data analysis in the current study, there is a significant difference in self-compassion and post-traumatic growth in mothers of children with autism spectrum disorder and attention deficit/hyperactivity disorder (P<0.05). Mothers of children with autism spectrum disorder had less self-compassion and post-traumatic growth than mothers of children with attention deficit/hyperactivity disorder (P<0.05). Conclusion Based on the findings of the present study, mothers with a child with autism spectrum disorder have lower self-compassion and post-traumatic growth than mothers with a child with attention deficit/ hyperactivity disorder due to the therapeutic and time involvement with their vulnerable child.

    Keywords: Attention deficit, hyperactivity disorder, autism spectrum disorder, post-traumatic growth, self-compassion