فهرست مطالب

نشریه تعالی منابع انسانی
سال یکم شماره 1 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی هادوی نژاد*، فریبا حیدری صفحات 1-22
    برخی سازمان ها با هدف ارتقای عملکرد و افزایش بهره وری، هزینه های زیادی را به آموزش کارکنان خود اختصاص می دهند که گاه چندان اثربخش نیستند؛ لذا بررسی اثربخشی دوره های آموزشی و شناسایی راهکارهای بهبود آنها ضروری می نماید. پژوهش حاضر با همین هدف، با استفاده از مدل تبیین تعقیبی روش آمیخته و در قلمرو شرکت های شهرک صنعتی رفسنجان انجام شده است. برای انجام پژوهش، ابتدا پرسشنامه کرک پاتریک که از روایی محتوا و پایایی آن اطمینان حاصل شده بود، در بین نمونه 156 نفری از فراگیران توزیع شد. برای بررسی وضعیت اثربخشی دوره ها، از آزمون t یک نمونه ای و برای تحلیل های متعاقب آن، از تحلیل واریانس یک سویه در نرم افزار SPSS استفاده شد. سپس، ضمن انجام مصاحبه های عمیق و باز با نمونه 68 نفری از فراگیران تا مرحله اشباع نظری و تحلیل آنها در نرم افزار MAXQDA، راهکارهای بهبود دوره ها کاوش شد. نتایج پژوهش نشان داد در سطح اطمینان 95 درصد، اثربخشی دوره ها و نیز ابعاد آن (واکنش، یادگیری، رفتار و نتایج) در حد متوسط تا زیاد و به تناسب هر یک از ابعاد، بر اساس برخی متغیرهای زندگی نامه ای متغیر بوده است. همچنین، بر اساس یافته های پژوهش، راهکارهایی درباره مکان، زمان، موضوع، مدرس و سازمان مجری دوره ارایه شد.
    کلیدواژگان: آموزش، اثربخشی، شهرک صنعتی، روش آمیخته، مدل تبیین تعقیبی
  • رابطه بین استقلال در کار با اشتیاق و اعتیاد به کار با نقش میانجی انگیزه شغلی خودمختاری
    علیرضا فتحی زاده*، معین ضابطی، فاطمه عتیقی صفحات 23-47
    این تحقیق باهدف بررسی رابطه بین استقلال در کار با اشتیاق و اعتیاد به کار با نقش میانجی انگیزه شغلی خودمختاری در شرکت مهندسان مشاور طرح گارنو انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارکنان شرکت مهندسان مشاور طرح گارنو به تعداد 200 نفر است. که بر اساس جدول مورگان 127 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شده اند .تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS23 و AMOS انجام گرفته و از آماره های توصیفی و استنباطی مثل میانگین، انحراف معیار، ضریب رگرسیون و مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس مدل معدلات ساختاری نشان می دهد که شاخص های برازندگی مدل تحقیق در حد قابل قبول می باشد و ضرایب رگرسیونی مدل نشان می دهد که متغیرهای ذکر شده بخوبی رابطه بین استقلال در کار با اشتیاق و اعتیاد به کار با نقش میانجی انگیزه شغلی خودمختاری در شرکت مهندسان مشاور طرح گارنو را تبیین می کند. بنابراین بین استقلال در کار با اشتیاق و اعتیاد به کار با نقش میانجی انگیزه شغلی خودمختاری در شرکت مهندسان مشاور طرح گارنو رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: استقلال در کار، اشتیاق به کار، اعتیاد به کار، انگیزه شغلی خودمختاری
  • رضا فرهمند، سنجر سلاجقه*، مسعود پورکیانی، سعید صیادی صفحات 48-64

    این تحقیق با هدف طراحی مدل پیش بینی تحول نظام اداری در حوزه منابع انسانی انجام شده است. تحقیقق موجقود ازنظر هدف، کاربردی و توسعه ای و از نظر روش یک تحقیق آمیخته اکتشافی است. جامعه آمقاری تحقیقق شقامل کلیقهکارکنان دستگاه های اجرایی شهر کرمان به تعداد 23270 نفر بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 450 نفربه عنوان نمونه انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه محقق ساخته عوامل بازدارنده اجقرایتحول نظام اداری در حوزه منابع انسانی و تحول نظام اداری استفاده شده است. نتقای تحقیقق نشقان داد ،مقدل مفهقومیتحقیق از برازش قابل قبولی برخوردار است و عوامل بازدارنده تحول نظام اداری در حوزه منابع انسانی عبارتند از: عدمشایسته سالاری، آموزش ناکافی، نبود امور رفاهی، مناسب نبودن مزایای بازنشستگی، نامناسب بقودن ارزشق یابی، درجقه بالایی از سیاسی شدن، سلطه بوروکراتیک، عدم توانایی نهقاد ی، فنق ی و اداری، عقدم توجقه بقه اجقرای همزمقان منقافع عمومی و حقوق اداری، ضعف فناوری های اطلاعات و ارتباطات، فراهم نبودن شرایط علی اثرگذار، عوامل فرهنگق ی،سیاسی، مدیریتی، قضایی، ارزشی و ساختاری، مبهم بودن اهداف و عدم حاکمیت تفکر بهبود مستمر، کقه ایقن عوامقل 35 / 0 از واریانس نظام تحول اداری در حوزه منابع انسانی را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: مدل پیش بینی، عوامل بازدارنده، تحول نظام اداری، منابع انسانی
  • محمد قاسمی*، اسماعیل کمالی فر صفحات 65-87

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل ذهنیت مدیران دستگاه های اجرایی نسبت به دورکاری کارکنان در سازمان با کاربست روش کیو انجام شد. روش پژوهش برحسب هدف کاربردی، به لحاظ ماهیت اکتشافی و از حیث گردآوری داده ها، توصیفی پیمایشی است که با استفاده از روش کیو (کیفی- کمی) الگوهای ذهنی مختلف مدیران دستگاه های اجرایی نسبت به دورکاری کارکنان در سازمان احصاء شد. از بین مدیران دستگاه های اجرایی استان قم به شیوه نمونه گیری هدفمند و غیر احتمالی به تعداد 32نفر مدیر به عنوان جامعه هدف انتخاب و با آنها مصاحبه مبتنی به روش کیو (Q) انجام شد و کارت های مربوط به گزاره های کیو در بین آنها توزیع شد. بر اساس کارتهای توزیع شده، از میان 40 گزاره، 23 گزاره نهایی شناسایی و در مرحله بعد توسط مشارکت کنندگان اولویت بندی شدند. درنهایت، بر اساس یافته ها و نتایج تحلیل عاملی کیو، مشخص شد که سه الگوی ذهنی مختلف (الگوی ذهنی مدیران وضعیت محور، سازمان محور و کارمند محور) نسبت به دورکاری کارکنان وجود دارد. بر اساس نتیجه گیری نهایی می توان چنین تفسیر کرد که درصد زیادی از گزاره ها و الگوهای ذهنی شناسایی شده مدیران، وضعیت محور بوده و معتقد بودند با توجه به وضعیت و شرایط موجود مثل بحران کرونا دورکاری الزامی است اما برخی دیگر از مدیران دیدگاه سازمان محور داشتند و دورکاری را در کل به ضرر سازمان می پنداشتند در مقابل الگوی ذهنی سوم بر مفید بودن دور کاری برای کارمندان و سازمان تاکید داشتند.

    کلیدواژگان: ذهنیت مدیران دستگاه های اجرایی، دورکاری کارکنان، روش کیو
  • یوسف احمدی*، هلن ابراهیمی قلعه قاضی صفحات 89-107

    پاسخگویی سازمانی در نهادهای دولتی از مهمترین چالش های پیش رو کشور می باشد  ارگان های دولتی به دلیل نداشتن فرایند مشخص و مبتنی بر رقابت عموما از لحاظ پاسخگویی سازمانی در سطج بسیار پایینی قرار دارند .همین امر طراحی مدلی که به بررسی عوامل موثر بر پاسخگویی سازمانی را مورد بررسی قرار دهد از اهمیت به سزایی برخوردار است .  جهت حصول به این امر این تحقیق به بررسی پاسخگویی سازمانی در سازمانهای دولتی ایران با در نظر گرفتن نقش عوامل سازمانی و فردی پرداخته است . روش انجام پژوهش به روش کیفی و روش تحلیل محتوای کیفی صورت گرفته است. پژوهش حاضر همانند هر تحقیق دیگر، مرور ادبیات موضوع مرتبط، به صورت کتابخانه ای بوده و همچنین رویکرد پاسخگویی سازمانی  براساس عوامل فردی و سازمانی در راستای طبقه بندی و ارایه ساختار بر اساس تحقیقات گذشته انجام شده است.  برای بررسی و پاسخ به سوال پژوهش، به مصاحبه با مجموعه خبرگان پرداخته می شود. بر اساس روش نمونه گیری قضاوتی  و گلوله برفی ، انتخاب خواهند شد. شاخص کفایت تعداد مصاحبه ها، اشباع نظری  است که بر اساس آن، پژوهشگر بدین نتیجه برسد که مصاحبه های بیشتر، اطلاعات بیشتری به اندوخته های فعلی مصاحبه ها اضافه نخواهد کرد و در نهایت مدل کیفی نهایی براساس  عوامل علی ، راهبردی ، مداخله گر، بستر ساز و پیامد به عنوان عوامل نهایی  اریه گردید.

    کلیدواژگان: پاسخگویی سازمانی، عوامل فردی، عوامل سازمانی، سازمان های دولتی
  • عباس شول*، مجید محمدی صفحات 107-123

    هدف از این پژوهش، مشخص کردن عوامل موثر در کاهش ظهور و بروز رهبران با سبک رهبری زهراگین است که پژوهش به روش توصیفی- پیمایشی انجام می گیرد. به طور کلی در حوزه مدیریت به مقوله ی رهبری و سبک های مختلف آن تاکید فراوان شده است، و در این زمینه سبک های رهبری مختلفی نیز شناسایی و تعریف شده اند. یکی از سبک های رهبری که کمتر مورد توجه قرار گرفته است، سبک رهبری زهراگین است. در این سبک رهبری عوامل کاهش به ترتیب عبارتند از امنیت، همدلی، اخلاق، قراردادهای کاری، آرامش، احترام گذاشتن که محیط کسب و کار را برای پیروان تبدیل به محیطی آکنده از خوش بینی می کند. در واقع در این سبک رهبری، رهبران با انجام دادن اعمال مثبت باعث افزایش اثربخشی و کارایی سازمان ها در رسیدن به اهدافشان می شوند و از این طریق سعی در رسیدن به اهداف شخصیشان دارند. لذا آیتم امنیت دارای بیشترین اهمیت و تاثیر را بر کاهش رهبری زهراگین دارد و پس از آن توانایی قراردادهای کاری دارای بیشترین اهمیت است و آرامش کمترین تاثیر را در کاهش رهبری زهراگین دارد.

    کلیدواژگان: رهبری زهراگین، پشتیبانی ارتش، سبک رهبری
|
  • Mostafa Hadavinejad *, Fariba Heydari Pages 1-22
    Some organizations invest a lot on employee’s training so that improve performance and productivity, but sometimes that is not effective. So, evaluating effectiveness of training courses and exploring their improvement instructions seems important. In this regard, our study is established in Rafsanjan Industrial Estate companies using follow-up explanations model of mixed methods. To this end, first Kirkpatrick questionnaire that it’s content validity and reliability were verified before, was distributed among a sample of 156 learners. In order to test the effectiveness of courses, one-sample t test were used. The post hoc tests were done using one-way ANOVA. All test were done in SPSS. Then, improvement instructions were explored through deep open interviews with a sample of 68 learners. Interviews were continued up to theoretical saturation and data were analyzed via MAXQDA.  Results showed that effectiveness of held training courses and its aspects (reaction, learning, behavior, and results) were located on a variable domain of middle to much base on different demographic variables in a 95 percent confidence level. Moreover, some instructions about time, site, title, and executive organization of training courses were presented base on research findings.
    Keywords: Training, effectiveness, Industrial Estate, Mixed Methods, Follow-up Explanations Model
  • The Relationship between Independence in Work with Eagerness to Work and Addiction to Work with the Mediating Role of Autonomy Job Motivation
    Alireza Fathizadeh *, Moein Zabeti, Fatemeh Atighi Pages 23-47
    This study was conducted to investigate the relationship between independence in work with Eagerness to work and work addiction with the mediating role of autonomy job motivation in Garno Consulting Engineers.The research method is descriptive-correlational. The statistical population of the study includes all employees of Garno Design Consulting Engineers Company in the number of 200 people. According to Morgan table, 127 people were selected as a sample by simple random sampling method. Data were analyzed using SPSS23 and AMOS software and descriptive and inferential statistics such as mean, standard deviation, regression coefficient and structural equation model were used.Data analysis based on structural equation model show the fitness indicators of the research model are acceptable and the regression coefficients of the model show that the mentioned variables well explain the relationship between independence in work with Eagerness to work and work addiction with the mediating role of autonomy job motivation in Garno Consulting Engineers. Therefore, there is a significant relationship between independence in work with Eagerness to work and Addiction to work with the mediating role of autonomy job motivation in Garno Consulting Engineers.
    Keywords: Independence at work, Eagerness to work, Addiction to work, Job motivation Autonomy
  • Reza Farahmand, Sanjar Salajegheh *, Masoud Pourkiani, Saeed Sayadi Pages 48-64

    The aim of this study was to design a model for predicting the evolution of the administrative system in the field of human resources. The existing research is applied and developmental in terms of purpose and a mixed exploratory research in terms of method. The statistical population of the study included all employees of the executive bodies of Kerman in the number of 23,270 people who were selected as a sample using stratified random sampling method of 450 people. To collect data, two researcher-made questionnaires were used to prevent the implementation of administrative system transformation in the field of human resources and administrative system transformation. The results showed that the conceptual model of the research has an acceptable fit and the factors hindering the evolution of the administrative system in the field of human resources are: Inadequacy, inadequate education, lack of welfare, inadequate retirement benefits, inadequate evaluation, high degree of politicization, bureaucratic domination, institutional, technical and administrative incompetence, Lack of attention to the simultaneous implementation of public interests and administrative rights, weakness of information and communication technologies, lack of effective causal conditions, cultural, political, managerial, judicial, value and structural factors, ambiguity of goals and lack of dominance of continuous improvement thinking, These factors explain 0.35 of the variance of the administrative transformation system in the field of human resources.

    Keywords: Predictive Model, deterrents, administrative system transformation, Human Resources
  • Mohammad Ghasemi *, Esmaeil Kamalifar Pages 65-87

    The aim of this study was to analyze the mentality of executives towards telecommuting employees in the organization using the Q method. The research method in terms of applied purpose, in terms of exploratory nature and in terms of data collection, is a descriptive survey that was calculated using the Q method (qualitative-quantitative) different mental patterns of executives to telecommuting employees in the organization. Among the managers of Qom executive bodies, 32 managers were selected as the target community by purposeful and non-probabilistic sampling method and interviewed with Q-based method and cards related to Q propositions were distributed among them. . Based on the distributed cards, out of 40 statements, 23 final statements were identified and then prioritized by the participants. Finally, based on the findings and results of Q factor analysis, it was found that there are three different mental models (mind model of status-oriented managers, organization-oriented and employee-centered) to telecommuting employees. Based on the final conclusion, it can be interpreted that a large percentage of the statements and mental patterns identified by managers are situation-oriented and believed that telecommuting is necessary due to the current situation such as the Corona crisis, but some other managers have an organization-oriented perspective. They considered teleworking to be to the detriment of the organization as a whole. In contrast to the third mental model, they emphasized the usefulness of teleworking for employees and the organization.

    Keywords: executive device managers mentality, employee telecommuting, Q method
  • Yosouf Ahmadi *, Helen Ebrahimi Ghaleh Ghazi Pages 89-107

    Organizational accountability in government institutions is one of the most important challenges facing the country. Due to the lack of a clear and competitive process, government agencies are generally at a very low level in terms of organizational accountability. This is why designing a model that examines the factors affecting organizational accountability is of great importance. In order to achieve this, this study has examined organizational accountability in Iranian government organizations by considering the role of organizational and individual factors. The research method is qualitative and the content analysis method is qualitative. The present study, like any other research, is a library review of the related literature, and also the organizational accountability approach is based on individual and organizational factors in order to classify and present the structure based on past research. To review and answer the research question, an interview with a group of experts is conducted. They will be selected based on the method of judgmental sampling and snowball. The adequacy index of the number of interviews is the theoretical saturation based on which the researcher concludes that more interviews will not add more information to the current interview reserves and finally the final qualitative model based on causal, strategic, intervening, contextual and outcome factors. The title of final factors was presented.

    Keywords: organizational accountability, Individual Factors, Organizational Factors, Government Agencies
  • Abas Shool *, Majid Mohammadi Pages 107-123

    The purpose of this study is to determine the effective factors in reducing the emergence and emergence of leaders with poisonous leadership style that the research is done in a descriptive-survey method. In general, in the field of management, much emphasis has been placed on the category of leadership and its different styles, and in this field, different leadership styles have been identified and defined. One of the lesser known leadership styles is Zahragin leadership style. In this style of leadership, the factors of reduction are security, empathy, ethics, employment contracts, calmness, and respect, respectively, which turn the business environment into an environment full of optimism for the followers. In fact, in this style of leadership, leaders increase the effectiveness and efficiency of organizations in achieving their goals by performing positive actions, and thus try to achieve their personal goals. Therefore, the security item has the most importance and effect on reducing the poisonous leadership, and then the ability of employment contracts is the most important, and calmness has the least effect on reducing the poisonous leadership.

    Keywords: Zahragin leadership, Army support, method of leadership