فهرست مطالب

نشریه دستاوردهای نوین در حقوق عمومی
پیاپی 6 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد بیروتی* صفحات 1-21
    در مباحث مربوط به حقوق کار، مانند هر مقوله حقوق بشری دیگر، نیازمند طراحی نظریه ای در باب حق ها می باشیم. نظریه ای که بر ضرورت و الزام اخلاقی و حقوقی مقررات کار تاکید داشته باشد و توجیه کننده وجود و ارزش قواعد و اصول بنیادین کار که پایه ای این مقاله بر آن استوار است؛ عبارتند از ؛ منع تبعیض در استخدام، تساوی در مزد برای کار با ارزش برابر، حداقل سن کار کودک و لغو کار اجباری می باشد.برای بهبود اصول مذکور در شرکت پتروشیمی در مناطق آزاد اقدام به بکارگیری یک روش خلاقانه مدیریتی کردیم. در واقع علم مدیریت راهکارهای را جهت بهبود اجرای اصول بنیادین حقوق کار می دهد. به همین جهت ابتدا چشم اندازها ، ارزش ها، تهدیدات و قوت های قوانین کار در مناطق آزاد را تبیین کرده و براساس جداول ماتریسیی ارزش گذاری می کنیم . با بررسی صورت گرفته با روش Swot-Ahp به نتایج جالبی رسیدیم که در صورتی که رویکرد استراتژی های برای کارگران پتروشیمی مناطق آزاد باید به ضرورت در تجدید نظر در قوانین مربوط به هیات رسیدگی در خصوص نحوه تجدید خواهی و نحوه بیان درخواست از سوی کارگران و همچنین تمهیداتی در خصوص نحوه رسیدگی به پرونده های کارگران اقدامات لازم صورت گیرد. همچنین باید الزام کارفرمایان در خصوص مکتوب بودن در خواست های کارگران در زمان عقد قرارداد و با در نظر گرفتن حقوق کارگران در زمینه قرارداد در مواجه با هرگونه تغییر در شرایط محیطی کار تمهیداتی اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: استراتژی، روشSwot-Ahp، حقوق مبنایی، کارگران پتروشیمی در مناطق آزاد
  • سید شهاب الدین مصطفوی نژاد، خیرالله پروین*، عمران نعیمی صفحات 21-38
    فساد مالی که باعث ایجاد شکاف طبقاتی و کاهش اعتماد عمومی می شود از جمله معضلاتی است که عوامل مختلفی در ایجاد آن تاثیر دارند. در این تحقیق برخی از مهمترین فرآیندهای سازمانی از جمله فرآیند استخدامی کارکنان، عدم پیشگیری از وقوع فساد مالی، عدم توجه به فرهنگ سازمانی و ضعف مراجع نظارتی مورد توجه قرار گرفته و هدف تاکید بر این نکته است که باید زمینه های شکل گیری فساد مالی را شناسایی و در نتیجه از وقوع آن پیشگیری کرد. سوال قابل طرح این که فرآیندهای سازمانی چگونه می توانند منجر به فساد مالی شوند؟ در پاسخ به سوال مذکور به روش توصیفی و تحلیلی گفته شد اگر در فرآیندهای سازمانی به الزامات آن ها توجه نشود قاعدتا ایجاد فساد مالی در سازمان های اجرایی تسهیل می شود. برای رفع رویه های سازمانی فسادزا لازم است به برخی نکات توجه کرد از جمله: اصل برابری فرصت ها و تجمیع قوانین استخدامی در یک قانون خاص با حداقل استثنایات، استفاده از ظرفیت های قانونی نظیر قانون ارتقای سلامت اداری و مقابله با فساد جهت پیشگیری از فساد مالی با رفع نقایص آن در زمینه حمایت از گزارشگران فساد، ارتقای فرهنگ سازمانی با عطف توجه به کدهای رفتاری و در نهایت برطرف ساختن ایرادات نهادهای نظارتی گزینش و تخلفات اداری در زمینه قایل شدن به نظارت گزینش نسبت به تمام کارکنان به صورت ادواری و بازطراحی نهاد تخلفات اداری و تعریف آن در ذیل معاونت حقوقی ریاست جمهوری جهت استقلال لازم.
    کلیدواژگان: فرآیند، سازمان، فساد مالی، برابری فرصت ها، نظارت
  • محمد لری نژاد، محسن قائمی خرق* صفحات 39-58
    اقتدار به عنوان آموزه ای ضروری و حیاتی برای تولد و بقاء یک دولت، فهمی است که در هر یک از گفتمان ها و بسترهای حکمی «پیشامدرن»، «مدرن» و «پسامدرن» با قرایت هایی متفاوت روبرو شده است. اساسا پرسش اقتدار، به این تقریر که چه قدرتی حق فرمان راندن بر مردم را دارد و نقش مردم در اعطا و سلب مشروعیت به قدرت مندرج در یک فرد و یا نهاد، سوالی است که اساس حقوق عمومی را صورتبندی می کند. این نوشته در صدد آن است که با تفکری تحلیل و در نهایت هنجاری به تحلیل اقتدار پرداخته و در عمق بیان تفاوت های میان اقتدار در هر یک از گفتمان ها، به مدلی جدید برای بازاندیشی در خصوص اقتدار دست بیابد. نهایتا نوشته حاضر از این ایده و نظریه دفاع می کند که بدل از بررسی گفتمانی، تحلیل کلامی اقتدار، مطلوب است که در عین تضمین حقوق و آزادی های دموکراتیک، توجیهات بنبادینی برای مشروعیت قدرت دربردارد.
    کلیدواژگان: اقتدار، گفتمان، خرد میانه، فلسفه ی مدرن، پست مدرنیته، کلام اسلامی
  • عبدالمجید مهدی زاده، محمدهادی سلیمانیان* صفحات 60-77

    حسن نیت به عنوان یکی از اصول بنیادین وکلی درحقوق بین المللی است. این اصل ازجمله مفاهیم چندلایه و پیچیدهای است که هم در دکترین، همواره مورد بحث بوده، و هم دررویه دیوان بین المللی دادگستری و سایر مراجع قضایی بین المللی به کرات مورد استناد قرارگرفته است . قضات دیوان نیز در نظرات جداگانه خود به مناسبت های مختلف، مفهوم حسن نیت را مورد بحث و استناد قرار داده اند. قضیه اوکراین علیه روسیه از جدید ترین دعاوی مطروحه در دیوان بین المللی دادگستری در رابطه با تفسیر و اجرای کنوانسیون منع نسل کشی می باشد . در این مقاله به روش تحلیلی-توصیفی و با استناد به منابع حقوقی و رای دیوان بین‎ المللی دادگستری ضمن تحلیل قضیه به بررسی جایگاه حسن نیت در رای صادره دیوان در این قضیه پرداخته شده و نتایج به دست آمده بیانگر آن است که دیوان بین المللی، با استناد به اصل حسن نیت در حل و فصل دعاوی بین المللی، نقش موثری در توسعه حقوق بین الملل داشته است.

    کلیدواژگان: اصل حسن نیت، دیوان بین المللی دادگستری، کنوانسیون نسل کشی، اوکراین، روسیه
  • امین امیریان فارسانی*، زینب بنی اسدی صفحات 78-95
    شهادت به عنوان یکی از ادله اثبات دعوا یا سریع ترین امکان دسترسی به ادله در نظام های حقوقی شناخته می شود که ادای آن در مراحل مختلف دادرسی نمود همکاری شهروندان و اجتماع با مجریان عدالت کیفری در دست یابی به حقیقت است . بی شک کشف حقیقت به همان اندازه که بزه دیدگان و شاکیان را به اجرای عدالت امیدوار می سازد، متهمان و بزهکاران را خشمگین و حس انتقام جویی را در آنان برمی انگیزد. و همین انتقام جویی از شهود به دلیل ادای شهادت توسط مرتکبین جرایم ، حمایت از شهود را ضروری می سازد. در این راستا، با اتخاذ شیوه های حمایتی مختلف به ویژه تدابیر پیشگیرانه قبل و در جریان دادرسی و حتی بعد از آن می توان از شهود حمایت نمود . شهود نیز در فرایند دادرسی دارای حقوقی هستند که می بایست در تقابل با حقوق سایر اشخاص دخیل در پرونده مد نظر قرار بگیرد. پژوهش حاضر بررسی اقدامات تدبیر شده و حقوق شاهد در نظام حقوقی ایران با نگاهی مختصر به رویه دیوان کیفری بین المللی که حمایت مالی ، امنیت روانی و امنیت جسمانی شاهد از جمله ساز و کارهای تدبیر شده جهت ترغیب شهود به همکاری با دستگاه عدالت کیفری را ذکر و در این راستا از اقداماتی مانند کتمان هویت شهود، حفاظت فیزیکی از شهود، تکریم ، تغییر شغل و محل اسکان و جبران خسارات وارده به شاهد بهره می برند. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی به بررسی این گونه سازوکارهای پیشگیرانه با نگاهی بر حقوق انان می پردازد..
    کلیدواژگان: : حقوق شهود، حفاظت، امنیت شهود، سازو کارهای پیشگیری، دیوان کیفری بین المللی، حقوق کیفری ایران
  • مرتضی راسته*، علی قربانی صفحات 96-114
    مطالعه دیدگاه های ارایه شده در رابطه با نظام عدالت علنی، نمایانگر این واقعیت است که به رغم آنکه علنی بودن دادرسی ها در موازین بین المللی و حقوق داخلی اکثر کشورها، یکی از اساسی ترین مولفه های دادرسی منصفانه بوده و به نوعی از مهم ترین تضمینات آن محسوب می گردد، اما منتقدین برگزاری علنی دادرسی ها بر این عقیده اند که تاثیرات منفی فردی و اجتماعی حضور مردم و رسانه ها در دادگاه نیز متعدد می باشد و سبب می گردند که همچنان نگرانی هایی در خصوص برپایی یک جلسه دادرسی منصفانه وجود داشته باشد. در این راستا، موضوعاتی مانند مخدوش شدن حق دفاع متهم؛ آسیب به حیثیت بزه دیدگان برخی جرایم؛ تاثیر منفی بر روی برخی از شهود؛ اثر منفی بر قاضی و تزلزل اقتدار وی؛ محجور ماندن اصل برایت به واسطه پیش داوری و برچسب زنی؛ و همچنین پایین آمدن شان نظام عدالت کیفری، به عنوان مبانی نظری لزوم محرومیت مردم و رسانه ها از حضور در جلسات دادگاه مورد توجه منتقدین نظام عدالت علنی قرار گرفته است. این تحقیق با رویکردی توصیفی- تحلیلی و استفاده از روش کتابخانه ای، جایگاه هر یک از این موضوعات را از دریچه نگاه منتقدین دادرسی علنی، تشریح می نماید.
    کلیدواژگان: دادرسی علنی، تاثیرات منفی، دادرسی منصفانه، مردم و رسانه ها، نگاه منتقدین
|
  • Mohammad Beirouti * Pages 1-21
    In the discussion related to labor rights, like any other human rights category, we need a theoretical design about rights. A theory that emphasizes the necessity and moral and legal requirements of work regulations and justifies the existence and value of the basic rules and principles of work on which the foundation of this article is based; as follows ; Prohibition of discrimination in employment, equal pay for work of equal value, minimum working age for children and abolition of compulsory work. To improve the aforementioned principles in the petrochemical company in the free zones, we applied a creative management method. In fact, management science provides solutions to improve the implementation of the fundamental principles of rights. For this reason, we first explain the prospects, values, threats and strengths of labor laws in free zones and evaluate them based on matrix tables. With the investigation carried out with the Swot-Ahp method, we reached interesting results that if the approach of strategies for petrochemical workers in free zones must be revised in the laws related to the hearing board regarding the way of appeal and the way of expressing the request from the workers and Also, arrangements should be made regarding the handling of workers' cases. Employers should also consider requiring workers' requests to be in writing at the time of signing the contract and taking into account the rights of workers in the context of the contract in the face of any changes in the work environmen
    Keywords: strategy, Swot-Ahp method, Basic Rights, petrochemical workers in free zones
  • Seyyed Shahabeddin Mostafavinejad, Kheirollah Parvin *, Emran Naimi Pages 21-38
    Financial corruption, which creates a class divide and reduces public trust, is one of the problems that various factors have an impact on. In this research, some of the most important organizational processes, including the recruitment process of employees, lack of prevention of financial corruption, lack of attention to organizational culture, and the weakness of supervisory authorities, have been taken into consideration And the aim is to identify the basis of financial corruption And as a result, she prevented it from happening. The question that can be raised is how organizational processes can lead to financial corruption.? In response to the mentioned question, it was said in a descriptive and analytical way If their requirements are not paid attention to in organizational processes, the creation of financial corruption in executive organizations will be facilitated. In order to eliminate corrupt organizational procedures, it is necessary to pay attention to some points, including: The principle of equal opportunities and consolidation of employment laws in a special law with minimal exceptions, Using legal capacities such as the law on promoting administrative health and combating corruption to prevent financial corruption by eliminating its shortcomings in the field of supporting corruption reporters, Promotion of organizational culture by paying attention to codes of conduct And finally, solving the defects of the selection regulatory bodies and administrative violations In the field of monitoring the selection of all employees on a periodic basis and redesigning the institution of administrative violations and its definition under the presidential legal vice
    Keywords: Process, Organization, Financial Corruption, equal opportunities, Supervision
  • Mohammad Lorinejad, Mohsen Ghaemi * Pages 39-58
    Authority as a necessary and vital doctrine for the birth and survival of a state is an understanding that has faced different readings in each of the "pre-modern", "modern" and "post-modern" discourses and judgment platforms. Basically, the question of authority, in terms of what kind of power has the right to command the people and the role of the people in granting and delegitimizing the power contained in an individual or institution, is a question that formulates the basis of public law. This article aims to analyze authority with an analytical and ultimately normative thinking, and in the depth of expressing the differences between authority in each of the discourses, achieve a new model for rethinking about authority. Finally, the present article defends this idea and theory that instead of discursive analysis, verbal analysis of authority, it is desirable to include Benbadin justifications for the legitimacy of power while guaranteeing democratic rights and freedoms.
    Keywords: Authority, Discourse, middle wisdom, modern philosophy, postmodernity, Islamic speech
  • ZEINB BANIASDI Pages 78-95
    Testimony is known as one of the evidences to prove a lawsuit or the fastest way to access evidences in legal systems, and its performance at different stages of proceedings is a manifestation of the cooperation of citizens and the community with the enforcement of criminal justice in finding the truth. Undoubtedly, the discovery of the truth as much as it makes the victims and the plaintiffs hope for justice, it makes the accused and the criminals angry and arouses a sense of revenge in them. And this retaliation against the witnesses due to the testimony of the perpetrators of the crimes makes it necessary to protect the witnesses. In this regard, witnesses can be supported by adopting different support methods, especially preventive measures before and during the proceedings and even after. Witnesses also have rights in the judicial process, which should be considered in comparison with the rights of other persons involved in the case. The present study examines the measures and witness rights in Iran's legal system with a brief look at the procedure of the International Criminal Court, which supports financial, mental security and physical security of the witness, including the mechanisms designed to encourage witnesses to cooperate with the criminal justice system, and in this regard, measures such as concealing the identity of the witness, physical protection from the witness, honoring, changing the job and place of residence and Compensation for the damages caused to the witness will benefit.
    Keywords: : Witness rights, protection, security of witnesses, prevention mechanisms, International Criminal Court, Iranian criminal law
  • Morteza Rasteh *, Ali Ghorbani Pages 96-114
    Study of views presented in relation to public justice system shows fact that despite the fact that the publicity of the trial in international standards and the domestic laws of most countries it is one of the most basic components of fair proceedings and in a way one of the most important guarantees It is considered, but critics of public trials are opinion that Individual and social negative effects of presence of people and media in the court are also numerous and cause that there are still concerns regarding establishment of a fair hearing. In this regard, topics such as distortion of accused's defence right; Damage to dignity of victims certain crimes; Negative impact on some intuition; Negative effect on judge and weakening of his authority; Denying the principle of innocence due to prejudice and labeling; and also, Degradation of the criminal justice system, As a theoretical basis need to exclude people and media from attending court hearings has attracted attention of critics of the public justice system. This research, with a descriptive-analytical approach and use of library method, describes the position each of these issues from the perspective of critics of public trial.
    Keywords: Public trial, Negative effects, Fair proceedings, People, media, Critics' view