فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت راهبردی - پیاپی 87 (زمستان 1401)

فصلنامه پژوهش های مدیریت راهبردی
پیاپی 87 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا بنی اسد*، سعید موحد نسب، مهدی باقری میبدی صفحات 13-44
    گسترش سریع اینترنت، تنوع رسانه های نوظهور و دسترسی آسان همگان به فضای مجازی ازجمله عواملی است که اهمیت و ضرورت سواد رسانه ای در فضای مجازی را نشان می دهد. دانشجویان نیز به عنوان بخشی از افراد جامعه که با فضای مجازی در ارتباط هستند، نیازمند سواد رسانه ای هستند. لذا این پژوهش به بررسی راهکارها و مولفه های ارتقای سطح سواد رسانه ای دانشجویان در فضای مجازی می پردازد. شناسایی و اولویت بندی این مولفه ها بر اساس الگوی آمیخته های بازاریابی اجتماعی انجام گرفته است. راهبرد این پژوهش آمیخته متوالی اکتشافی است که در مرحله اول، برای تحلیل داده های کیفی از روش تحلیل مضمون و در مرحله دوم، برای اولویت بندی کمی آن مولفه ها از روش اهمیت - عملکرد استفاده شده است. جامعه آماری، خبرگان، استادان و متخصصان حوزه سواد رسانهای و فضای مجازی بودند که 14 نفر به صورت هدفمند برای مصاحبه انتخاب شدند. در مرحله میان پایه، 37 مضمون سازمان دهنده و 8 مضمون فراگیر احصاء و سپس شبکه مضامین مرتبط با سوال پژوهش ترسیم شد. در مرحله دوم، مضامین سازماندهنده به عنوان مولفه های اصلی ارتقای سواد فضای مجازی در نظر و بر اساس روش اهمیت_عملکرد پرسشنامه ای طراحی و از سوی نخبگان، استادان و مدرسان سواد رسانه ای تکمیل شد. مطابق با یافته های این تحقیق، «تبیین ضرورت تجزیه وتحلیل پیام های رسانه ای برای مخاطبان»، «در نظرداشتن مشخصات دانشجو در انتقال پیام»، «مخاطب محوری»، «اصلاحات سیاست های فناوری اطلاعات» و «اصلاحات سیاست های آموزشی» به عنوان چهار مولفه اولویت دار در حوزه فعالیت های اجرایی در خصوص ارتقای سواد فضای مجازی دانشجویان احصا گردید.
    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، فضای مجازی، سواد فضای مجازی، بازاریابی اجتماعی، آمیخته بازاریابی اجتماعی
  • حامد خان زاده*، سید مرتضی مدنی، علی نوپور هولاری صفحات 45-76
    از مهم ترین انواع راهبرد کاربردی که در شکل دهی به شایستگی های لازم برای رقابت بین سازمان ها نقش دارد؛ راهبرد تولید است. این پژوهش با بهره گیری از ادبیات و مصاحبه با خبرگان صنعت خودروهای تاکتیکی ویژه، اولویت های رقابتی و اقدامات راهبردی تولید را شناسایی کرده و مدل مفهومی پژوهش را شکل داده است. پس از آن با یافتن اقدامات راهبردی تولید که از اولویت های رقابتی تاثیر پذیرفته اند؛ به بررسی تاثیر آن ها بر عملکرد صادراتی پرداخته است.با بهره گیری از آمارهای استنباطی از قبیل ضریب همبستگی و رگرسیون خطی چندگانه، داده های تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابتدا با استفاده از ضریب همبستگی کندال، رابطه هریک از چهار اولویت رقابتی کیفیت، انعطاف پذیری، کاهش هزینه و تحویل پذیری، با هریک از بیست و هفت اقدام راهبردی منتخب بررسی و روابط معنادار شناسایی شد. سپس تاثیر اقدامات مذکور که از اولویت های رقابتی تاثیر پذیرفته اند؛ بر عملکرد مربوط به اولویت ها، تحلیل شد تا میزان آن مشخص شده و از طرف دیگر به این سوال پاسخ داده شود که ترکیب این اقدامات، چقدر می تواند عملکرد صادراتی مجموعه های مورد مطالعه را بهبود دهد. نتایج نشان داد مجموعه اقدامات مشخص شده می تواند موجب بهبود عملکرد 6/74 درصدی کیفیت، 2/9 درصدی کاهش هزینه، 1/61 درصدی انعطاف پذیری و 9/49 درصدی تحویل پذیری شود. همچنین مجموعه اقدامات راهبردی تولید می تواند حداکثر به میزان 5/44 درصد بر سوددهی تاثیرگذار باشد و لذا می توان نتیجه گرفت عوامل دیگری از قبیل بازاریابی، ارتباطات موثر و مناسب و... نیز بر سوددهی موثر هستند. در پایان، محدودیت های پژوهش ذکر گردید و پیشنهادهایی برای انجام پژوهش های آتی ارایه شد.
    کلیدواژگان: اولویت رقابتی، خودروی تاکتیکی ویژه، راهبرد تولید، قابلیت رقابتی و صادرات
  • محمداحسان سوری، مرتضی سلطانی*، بهمن حاجی پور، حمیدرضا یزدانی صفحات 77-106

    آینده نگری استراتژیک هسته اصلی بسیاری از نظریه های مدیریت استراتژیک است و امکان توفیق استراتژی ها را در محیط های چهارگانه دارای ابهام، عدم اطمینان، پیچیدگی و نوسان افزایش می دهد. از سوی دیگر مدیران تصمیم های استراتژیک را مبتنی بر چگونگی بازنمایی مسایلی که بر آن ها عارض می شود، اتخاذ می کنند. توفیق تصمیم گیری استراتژیک منوط به قابلیت آینده نگری استراتژیک تصمیم گیرندگان و بازنمایی آن ها شکل می گیرد. بااین حال خلا نظری در ادبیات پژوهش معطوف به این است که چه سطحی از پیچیدگی بازنمایی در چه زمینه ای از محیط های چهارگانه باعث ایجاد آینده نگری استراتژیک قابل قبولی می شود. در این راستا، از نظریه مجموعه راف برای کشف الگوهای موردنظر این پژوهش استفاده شده است. ورودی نظریه مجموعه راف شامل دو نوع کلی «متغیر تصمیم» و «شرطی» در نظر گرفته شده است. متغیرهای شرطی «پیچیدگی بازنمایی» و «شرایط محیطی» و متغیر تصمیم نیز «آینده نگری استراتژیک» را مورد سنجش قرار می دهد. جامعه آماری، تصمیم گیرندگان سطح استراتژیک در سازمان های فناورانه است. براین اساس نمونه آماری که به صورت هدفمند انتخاب شده است، شامل تعدادی از مدیران رده بالا است که در حوزه های فناورانه فعالیت دارند. خروجی های پژوهش نشان می دهند که هرگاه پیش بینی آینده دشوار است (محیط های دارای عدم اطمینان و ابهام) بازنمایی های ساده و کمتر پیچیده آینده نگری بالاتری را ایجاد می کنند. درعین حال، هرگاه پیش بینی دشوار باشد (محیط های دارای پیچیدگی و نوسان)، خواه درک وضعیت فعلی ساده و خواه دشوار باشد، استفاده از بازنمایی های پیچیده اثربخشی بیش تری دارد

    کلیدواژگان: آینده نگری استراتژیک، تصمیم گیری استراتژیک، بازنمایی، شناخت مدیریتی، نظریه مجموعه راف
  • امیرحسین فرهادی، ابوالقاسم سرآبادانی*، سید سپهر قاضی نوری صفحات 107-128

    خلق فناوری های پیچیده نیاز به وجود واحدهای تحقیق و توسعه با توانمندی بالا می باشد. این نیاز در صنایعی که تحت شرایط حاکم امکان انتقال فناوری را ندارند بسیار حیاتی می باشد. هدف از انجام این پژوهش شناسایی مولفه های موثر و کلیدی در ارتقاء سطح توانمندی تحقیق و توسعه در یکی از صنایع راهبردی با فناوری پیچیده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از منظر روش، پژوهشی کیفی است که با راهبرد نظریه داده بنیاد انجام شده است. جامعه آماری خبرگان واحدهای طراحی و تحقیق و توسعه صنعت هسته ای می باشند. جهت تحلیل و شناسایی مولفه ها و ابعاد، از تحلیل اکتشافی و نرم افزارAtlas.ti استفاده شده است. بر اساس تحلیل نتایج 332 کد باز و 28 مقوله فرعی و 6 مقوله اصلی شناسایی و استخراج گردید. براساس یافته های پژوهش مقوله سازمان دهی پویا بالاترین تاکید را از طرف مصاحبه شوندگان داشته و به ترتیب مدیریت باورمند، حکمرانی فناوری پیشتاز، نهادهای میانجی دانش بنیان، سرمایه اجتماعی سازمانی و تجاری سازی محصول بومی از دیگر مولفه های شناسایی شده در راستای ارتقاء توانمندی تحقیق و توسعه در صنعت مورد مطالعه می باشند. درک و شناخت بهتر از مولفه ها و معیارهای توانمندساز تحقیق و توسعه و آگاهی از میزان اهمیت هریک از آنها نسبت به یکدیگر، ضمن توسعه مفاهیم نظری در این حوزه، این امکان را برای مدیران تحقیق و توسعه و نیز تاثیرگذاران در تصمیم گیری ایجاد می نماید تا تصمیمات مطلوب تری نسبت به تخصیص مناسب منابع اتخاذ نموده و امکان موفقیت دستیابی به فناوری را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، تحقیق و توسعه، فناوری پیچیده، رویکرد کیفی
  • سعید برزگر، یعقوب علوی متین*، علیرضا بافنده، مرتضی محمودزاده صفحات 129-154
    یکی از مسایل مهمی که در اکثر روش شناسی های تاب آوری دیده می شود، ادغام نسبتا ضعیف معیارهای تاب آوری در ابعاد زیرساخت-های فیزیکی با سیستم های اجتماعی و اقتصادی است. بر همین اساس، هدف این مقاله ارایه مدل علی ارتقاء تاب آوری جامعه با رویکرد تحلیل تم و مدلسازی ساختاری- تفسیری در کلانشهر تبریز بوده است. این تحقیق از منظر هدف، کاربردی توسعه ای بوده و از منظر روش انجام کار آمیخته اکتشافی محسوب می گردد. جامعه آماری این پژوهش در دو گروه، شامل گروه خبرگان و کلیه شهروندان شهر تبریز بوده است. بر اساس اشباع نظری از 12 خبره استفاده شده است. همچنین با توجه به نامحدود بودن جامعه آماری شهروندان، تعداد نمونه بر اساس جامعه های نامحدود 384 نفر تعیین گردیده است. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه استفاده شده که پس از تعیین روایی و پایایی در بین اعضای نمونه آماری پژوهش توزیع شده است.  به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل تم، تحلیل عاملی تاییدی و مدلسازی ساختاری  تفسیری استفاده شده است. یافته های پژوهش در بخش تحلیل تم نشان می دهد که مولفه های مدل علی ارتقاء تاب آوری جامعه در کلانشهر تبریز در هشت تم اصلی و سی و سه تم فرعی دسته بندی می گردد. همچنین مقادیر برازش مدل مدل های تاییدی و بارهای عاملی آنها نشان دهنده مناسب بودن دسته بندی تم های فرعی بر اساس تم های اصلی و تایید تم های اصلی بر اساس داده های نمونه ای بوده است. نتایج مدلسازی ساختاری- تفسیری نیز نشان می دهد که عوامل اقتصادی تاثرگذارترین مولفه مدل ارتقاء تاب آوری و ظرفیت یادگیری، تاثیرپذیرترین مولفه مدل ارتقاء تاب آوری در کلانشهر تبریز بوده است.
    کلیدواژگان: تاب آوری جامعه، تحلیل تم، مدلسازی ساختاری- تفسیری
  • مائده علیزاده، محمدرضا معتدل*، نوید نظافتی صفحات 155-177

    ارایه مدل کیفیت داده برای یک پورتال دانشگاهی با استفاده از دو تکنیک پویایی سیستم و گسترش عملکرد کیفیت است. این پژوهش روشی توصیفی - پیمایشی بوده که با هدف ارایه مدل و شناسایی این مفهوم و ابعاد آن برای یک پورتال دانشگاهی و با روش های مطالعه کتابخانه ای و نیز روش های میدانی نظیر پرسشنامه و همزمان روش تحلیل محتوا و روش دلفی فازی، صدای کاربران مختلف را در خصوص کیفیت داده جمع آوری کرد و در نهایت با تشکیل چهار ماتریس خانه کیفیت به الزامات طراحی منتهی شد..با بررسی خانه های کیفیت مشخص شد که می توان در طراحی پورتال، زبان برنامه نویسی مناسبی مانند XML انتخاب کرد تا هم بتوان به قابلیت انعطاف که یک الزام فنی مهم است، دست یافت و هم بتوان نیازمندیهای کاربران را مرتفع ساخت. مسیله مهمی که اینجا ابهام داشت، چگونگی ارتباطات درونی بین نیازمندیها بود. در نتیجه شبیه سازی این روابط مشخص گردید که چگونگی ارتباطات، کل نتایج را تحت الشعاع قرار می دهد.در زمان برنامه ریزی در زمینه کیفیت داده و ارایه مدلی در این خصوص می بایست این مسیله را در نظر گرفت که ممکن است عوامل دارای ارتباطاتی متضاد باشند و مرتفع ساختن و رسیدگی یک طرفه به یک نیازمندی یا مشخصه بدون توجه به ارتباطش با سایر موارد، می تواند نتیجه عکس داشته باشد و تلاش های مرتبط با آن نیز بی حاصل گردد.

    کلیدواژگان: مدل کیفیت داده، گسترش عملکرد کیفیت، پویایی سیستم، پورتال دانشگاه، ابعاد کیفیت داده
|
  • Reza Baniasad *, Saeed Movahednasab, Mahdi Bagheri Maybodi Pages 13-44
    The rapid spread of the Internet, the diversity of emerging media, and the easy access to cyberspace are among the factors that show the importance and necessity of media literacy in cyberspace. Students also need media literacy as a part of society who are connected with virtual space. Therefore, this study examines enhancing the level of media literacy of students in cyberspace. Identification and prioritization of these components has been done based on the pattern of social marketing mix. The strategy of this research is an Exploratory Sequential Mixed Method. First thematic analysis method has been used to analyze qualitative data and in the second stage, the importance-performance analysis has been used to quantitatively prioritize those components. The statistical population consisted of experts, professors and experts in the field of media and cyberspace literacy, of whom14were purposefully selected for interview. In the first stage, 313 basic themes, 37 organizing themes and 8global themes were counted and then a network of themes related to the research question was drawn. In the second stage, the organizing themes were considered for the importance-performance analysis of a questionnaire. According to the findings of this research, "explaining the necessity of analyzing media messages for the audience", "considering the student's profile in the transmission of the message", "centered audience", "reforms of information technology policies" and "reforms of educational policies" as four priority components in the field of executive activities regarding the promotion of virtual space literacy of students was counted.
    Keywords: media literacy, Cyberspace, Cyberspace Literacy, Social Marketing, Social Marketing Mix
  • Hamed Khanzadeh *, Seyed Morteza Madani, Ali Nopour Holari Pages 45-76
    Production strategy is one of the most important types of applied strategy that plays a role in shaping the necessary competencies for competition among organizations. In this research, according to the background of the research and interviews with the experts of the special tactical vehicle industry, the competitive priorities and strategic measures of production in the mentioned industry were identified and the conceptual model of the research was formed. Then by finding the strategic production actions that has been affected by competitive priorities, we discussed their effects on export performance. Analysis of research data was done using inferential statistics such as correlation coefficient and multiple linear regressions; First, by using Kendall's correlation coefficient, the relationship of each of the four competitive priorities of quality, flexibility, cost reduction, and delivery capability was investigated with each of the twenty-seven selected strategic measures and significant relationships were identified. Then we analyzed the effect of the mentioned actions that has been affected by competitive priorities on the performance related to priorities in order to know its extent. On the other hand, we answered the question that to what extent, the mentioned combination of measures can improve the export performance of the studied units. The results showed that the specified set of measures can improve performance by 74.6% of quality, 9.2% of cost reduction, 61.1% of flexibility and 49.9% of delivery capability. Also, the set of strategic production measures can affect profitability by 44.5% at most. So, it can be concluded that other factors such as marketing, effective and appropriate communication, etc. are also effective on profitability. At the end, the limitations of the research were mentioned and suggestions for future research were presented.
    Keywords: Competitive Priority, Special Tactical Vehicle, Production Strategy, Competitive Ability, Exports
  • Mohammad Ehsan Souri, Morteza Soltanee *, Bahman Hajipour, Hamidreza Yazdani Pages 77-106

    Strategic foresight is the central core of many strategic management theories and increases the possibility of success of strategies in the four environments of volatility, uncertainty, complexity and ambiguity (VUCA). This study hinges on the complexity of mental representation. According to research literature, the degree of complexity of representation is contingent due to different contexts but it has not been investigated before. In this study, we extend the past literature to determine the patterns governing the relationship between representational complexity and strategic foresight in four different contexts (VUCA) using the Raugh set theory.However, the theoretical gap in the research literature is focused on what level of complexity of representation in what context of the four environments creates an acceptable strategic foresight. we have used the Raugh set theory to discover the patterns of the representational complexity achieving desired strategic foresight in different VUCA environments. The input of Raugh set theory includes two general types of decision and conditional variables. The conditional variables include "representational complexity" and "environmental context," and the decision variable also encloses "strategic foresight." The results show that when the future is difficult to predict (environments with uncertainty and ambiguity), simple and less complex representations create more useful strategic foresight. At the same time, when it is easy to predict the results of an action (complex and volatile environments), whether understanding the current situation is simple or intricate, using complex representations is more effective

    Keywords: Strategic Foresight, strategic decision-making, representation, Managerial Cognition, Raugh Set Theory
  • Amirhosain Farhadi, Aboalghasem Sarabadani *, Seyd Sepehr Ghazi Noori Pages 107-128

    Complex technologies require the existence of research and development units with high capabilities. This need is very vital in industries that do not have the possibility to transfer technology under the prevailing conditions. The purpose of this research is to identify effective and key components in improving the level of research and development capability in one of the strategic industries with complex technology. This research is applied in terms of purpose and in terms of qualitative research method, which was carried out with the foundation's data theory strategy. The statistical population is the experts of design and research and development units of the nuclear industry. In order to analyze and identify components and dimensions, the exploratory analysis and "Atlas.ti" software have been used. Based on the results analysis, 332 open codes, 28 sub-categories and 6 main categories were identified and extracted. According to the findings of the research, dynamic organization has the highest emphasis from the interviewees and, in order, reliable management, leading technology governance, knowledge-based mediating institutions, organizational social capital, and local product commercialization are among the other components identified in order to improve research capability and development in studied industry. Better understanding and recognition of the enabling components and criteria of research and development and knowing the importance of each of them in relation to each other, while developing theoretical concepts in this field, creates this possibility for research and development managers and influencers in decision making to make more favorable decisions regarding the proper allocation of resources and increase the possibility of success in obtaining technology.

    Keywords: Empowerment Research, Development, Complex Technology, qualitative approach
  • Saeid Barzegar, Yaghoub Alavi Matin *, Alireza Bafandah, Morteza Mahmodzadeh Pages 129-154
    One of the important issues that can be seen in most resilience methodologies is the relatively weak integration of resilience criteria in terms of physical infrastructure with social and economic systems. Based on this, the purpose of this article was to present a causal model of improving community resilience with the approach of theme analysis and structural-interpretive modeling in Tabriz metropolis. This research is applied-developmental from the point of view of the goal and it is considered to be exploratory from the point of view of the method of doing the work. The statistical population of this research is divided into two groups, including the group of experts and all the citizens of Tabriz city. Based on theoretical saturation, 12 experts have been used. Also, due to the unlimited statistical population of citizens, the number of samples has been determined based on the unlimited population of 384 people. To collect data, two questionnaires were used, which were distributed among the members of the statistical sample of the research after determining the validity and reliability. In order to analyze the data, theme analysis, confirmatory factor analysis and structural-interpretive modeling were used. The findings of the research in the theme analysis section show that the components of the causal model of improving community resilience in Tabriz metropolis are classified into eight main themes and thirty-three sub-themes. Also, the model fit values ​​of the confirmatory models and their factor loadings indicate the appropriateness of sub-themes classification based on the main themes and the confirmation of the main themes based on the sample data. The results of structural-interpretive modeling also show that economic factors are the most influential component of the model of resilience promotion and learning capacity, the most influential component of the model of resilience promotion in Tabriz metropolis.
    Keywords: Community resilience, Theme Analysis, Structural-Interpretive Modeling
  • Maedeh Alizadeh, Mohammad Reza Motadel *, Navid Nezafati Pages 155-177

    The purpose of this paper is to provide data quality model of a university portal with an integrated approach of system dynamics and quality function deployment. The present study is applied in terms of descriptive – survey method research. Following paper aims to provide a model and identify the concept and its dimensions for an academic portal and through using library study methods as well as field methods such as questionnaires, content analysis methods and Fuzzy Delphi method simultaneously, collect the voices of different users regarding data quality and finally, with the formation of four quality house matrices, it led to design requirements. Based on Quality Deployment Function analysis, found out that Extensible Markup Language (XML) could be more proper programming language to achieve flexibility as one of the most important engineering characteristics to fulfill user’s requirements. The important ambiguous issue in this context was how the internal communication between the requirements was; As a result of simulating these relationships, it was found that the way of communication overshadows the whole results. At the time of planning in the field of data quality and presenting a model in this regard, it should be considered that the factors may have conflicting relationships and unilaterally addressing a requirement or characteristic without considering its relationship with other cases could have the opposite result and efforts related to it will be fruitless.

    Keywords: Data Quality Dimensions, System Dynamics, University Portal, Data Quality Model, Quality Performance Expansion