فهرست مطالب

علوم تربیتی - سال سی‌ام شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

نشریه علوم تربیتی
سال سی‌ام شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حشمت الله نظری، ابراهیم طلایی*، جواد حاتمی، محسن ایمانی نائینی، عبدالزهرا تیماس صفحات 1-20

    پژوهش حاضر به منظور بررسی کیفیت مهارت نوشتن دانش آموزان ابتدایی انجام گرفت. جامعه آماری در این پژوهش ارزیابانه، دانش آموزان پسر دوره ی دوم دبستان شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399، و نمونه مورد مطالعه، شامل سه کلاس (دو کلاس 35 نفری+یک کلاس 27 نفری) و در کل برابر با 97 نفر بودند که بر اساس نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده این پژوهش، روبریک درس نگارش بود. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از شاخص های مرکزی و شاخص های پراکندگی استفاده شد. طرح پژوهش از نوع بررسی های ارزیابانه بود. پس از اخذ نمونه نگارش های دانش آموزان نسبت به نمره گذاری آنها بر اساس روبریک محقق ساخته ویژه ی نگارش دوره ی دوم دبستان اقدام شد. نتایج تحلیل آماری نشان داد که میانگین نمره نگارش دانش آموزان دبستانی، پایین تر از تسلط نسبی و در حد تسلط محدود و نسبتا ضعیف قرار دارد (65/12M=). می توان نتیجه گرفت که مهارت نگارش دانش آموزان همچون مهارت خوانداری آنان ضعیف می باشد و شاید این ضعف ریشه در ضعف خوانداری آنان و/ یا طراحی نامناسب برنامه درسی و کم توجهی به رویکردهای دیگر از قبیل رویکرد فرهنگی-اجتماعی دارد.

    کلیدواژگان: مهارت نگارش، روبریک نگارش، دوره ی دبستان، مطالعه ارزیابانه
  • قاسم امینی کهریزسنگی، رضوان حسین قلی زاده* صفحات 21-38

    هدف اصلی این پژوهش توصیف الگوهای رهبری مدرسه در پیوند با متغیرهای زمینه ای مدارس منطقه رضویه شهر مشهد به تفکیک مقطع تحصیلی مدارس (ابتدایی و متوسطه)، جنسیت مدیر مدرسه (مرد و زن)، بافت مدرسه (روستایی و شهری) تخصص و تجربه مدیران می باشد. برای دست یابی به این هدف، از روش توصیفی- پیمایشی استفاده شد. کلیه معلمان مدارس ابتدایی و متوسطه، دخترانه، پسرانه و مختلط در مناطق روستایی و شهری رضویه مشهد جامعه آماری موردمطالعه را تشکیل دادند که مشتمل بر 1148 نفر بودند. از این مجموع، 212 معلم به عنوان نمونه موردمطالعه انتخاب شدند. جهت گردآوری داده های موردنیاز از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد به طورکلی، از دیدگاه معلمان مدارس منطقه رضویه، الگوی رهبری مدیریتی با اختصاص بالاترین میانگین، الگوی رهبری غالب به شمار می رود؛ سپس الگوی رهبری اخلاقی، الگوی رهبری آموزشی، الگوی رهبری توزیعی و الگوی رهبری تحولی در مراتب بعدی قرار گرفتند. پیمایش الگوهای رهبری در مدارس موردمطالعه به تفکیک متغیرهای مختلف حاکی از غلبه الگوی رهبری مدیریتی در مدارس شهری و روستایی، به ویژه مدارس متوسطه، مدارس با مدیریت زن و مدارس با مدیران کم تجربه است و درعین حال، الگوی رهبری اخلاقی در مدارس با مدیریت مرد، مدارس ابتدایی و مدارس با مدیران باتجربه برجسته تر بود.

    کلیدواژگان: الگوهای رهبری، رهبری مدیران مدارس، رهبری مدیریتی، رهبری اخلاقی، مدارس منطقه رضویه مشهد
  • اسماعیل رحمانی، سیروس قنبری* صفحات 39-60

    هدف پژوهش بررسی اثر رهبری زهرآگین مدیران بر ترومای سازمانی با میانجی گری فرسودگی عاطفی دبیران مدارس متوسطه استان خوزستان بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه پژوهش کلیه دبیران مدارس متوسطه استان خوزستان در سال 1399 به تعداد 16750 نفر بودند که از این جامعه بر مبنای فرمول کوکران نمونه ای به حجم 407 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه رهبری زهرآگین اشمیت (2008)، پرسشنامه ترومای سازمانی ویویان و هورمان (2015) و پرسشنامه فرسودگی عاطفی هیلز (2019) استفاده شد. روایی پرسشنامه ها با بهره گیری از روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی تعیین شد. برای تعیین پایایی پرسشنامه ها از روش آلفای کرانباخ استفاده شد. مقادیر آلفای کرانباخ پرسشنامه رهبری زهرآگین (96/0)، ترومای سازمانی (93/0) و فرسودگی عاطفی (94/0) بود. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل مسیر تاییدی به وسیله نرم افزار LISREL10.30 استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد: رهبری زهرآگین مدیران دارای اثر مثبت و معنی دار (46/0) بر ترومای سازمانی مدارس در سطح (05/0P<) بود. رهبری زهرآگین مدیران دارای اثر مثبت و معنی دار (55/0) بر فرسودگی عاطفی دبیران در سطح (05/0P<) بود. فرسودگی عاطفی دبیران دارای اثر مثبت و معنی دار (54/0) بر ترومای سازمانی مدارس در سطح (05/0P<) بود. رهبری زهرآگین مدیران به واسطه فرسودگی عاطفی دبیران دارای اثر غیرمستقیم، مثبت و معنی دار (29/0) بر ترومای سازمانی مدارس در سطح (05/0P<) بود. بنابراین شناسایی رهبران زهرآگین مدارس و برنامه ریزی جهت اصلاح، کنترل و جایگزین سازی آنان جهت بهبود سازمان مدرسه با توجه به شرایط موجود مورد توجه ویژه مسیولان آموزش و پرورش قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رهبری زهرآگین، فرسودگی عاطفی، ترومای سازمانی
  • فاطمه ورداسبی، حمیدرضا آراسته*، عبدالرحیم نوه ابراهیم، بیژن عبدالهی صفحات 61-80

    ناهمگونی جمعیت دانشجویی در مقطع تحصیلات تکمیلی، تنوع انگیزه های آن ها و دوره های متنوعی که توسط دانشگاه ها ارایه می شوند، نیاز به فهم علت وجودی تحصیلات تکمیلی را برای تضمین کیفیت و موفقیت این دوره ها افزایش می دهد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تحلیل رسالت های تحصیلات تکمیلی انجام شد. در این پژوهش از روش تحقیق مرور سیستماتیک و رویکرد تحلیل محتوای کیفی برای تحلیل داده ها استفاده شد. جامعه آماری، اسناد مرتبط با حوزه آموزش عالی و تحصیلات تکمیلی هستند که با استفاده از نمونه گیری هدفمند در دسترس و با مراجعه به کتاب ها، مقاله ها و وب سایت دانشگاه ها به جمع آوری شواهد متنی مربوط به سوال پژوهش تا رسیدن به اشباع نظری اقدام شد. فرایند تجزیه و تحلیل داده های کیفی در سه مرحله انجام شد. یافته های پژوهش نشان دادند که در بخش تحصیلات تکمیلی، رسالت های آموزشی شامل پرورش متفکرانی منتقد، توانمندسازی افراد، ارایه رشته ها و تخصص های متمایز و سازگار با تنوع در حال رشد، پیشتازی در ترویج، کاربرد و ارتقای دانش و تشکیل جامعه ای پویا و متنوع از دانشجویان و استادان؛ رسالت های پژوهشی شامل ابداع و توسعه مرزهای دانش، پیوند میان نظریه و عمل و فراهم کردن موتور اصلی برای نوآوری؛ و رسالت های خدماتی شامل تقویت و غنی سازی فضای علمی، بهبود کیفیت زندگی، ارایه تحصیلات تکمیلی با کیفیت، مشارکت فعال در جامعه و شناسایی و جذب دانشجویان آینده دار هستند. لذا چنانچه سیاستگذاران، برنامه ریزان و مدیران دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی علاقه مند به بهبود و ارتقای مقاطع تحصیلات تکمیلی خود هستند لازم است بر روی این عوامل توجه و تاکید درست داشته باشند.

    کلیدواژگان: تحصیلات تکمیلی، رسالت آموزشی، رسالت پژوهشی، رسالت خدمات
  • مهدی محمودی*، مریم محمودی، سیدعلی قریشی صفحات 81-100
    هدف پژوهش حاضر بررسی « شناسایی و رتبه بندی عوامل کلیدی موثر بر عدالت آموزشی و ارایه مدل مناسب آن در دانشگاه علوم پزشکی اهواز» می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کارشناسان، اساتید، دانشجویان و مدیران دانشگاه علوم پزشکی اهواز در سال تحصیلی 1400-1399 می باشد ،که براساس آخرین آمار تعداد آنان6580 نفر است. برای تعیین تعداد حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده می شود که به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای پخش و جمع آوری شده است. بنابر فرمول کوکران در سطح خطای 0.05 تعداد اعضای نمونه 362 مشخص شد. روش پژوهش،توصیفی و از نوع پیمایشی بود. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه محقق ساخته که روایی آن با تکنیک دلفی و پایایی آن بر اساس آلفای کرونباخ 87/0 محاسبه شد، استفاده شده است. پس از انجام تحلیل عاملی روی آزمون، 40 گویه عدالت آموزشی در 6 مولفه اصلی سیاست گذاری، برنامه ریزی، نیروی انسانی، امکانات، توزیع خدمات و فرهنگ و جو سازمانی شناسایی شد. از میان ابعاد عدالت آموزشی بعد سیاست گذاری رتبه اول سپس برنامه ریزی، نیروی انسانی، امکانات، توزیع خدمات رتبه دوم تا پنجم را به خود اختصاص دادند. بعد فرهنگ و جو سازمانی هم در رتبه ششم قرار دارد. نتیجه به دست آمده از آزمون فریدمن نیز بیانگر تفاوت معنادار در رتبه بندی ابعاد می باشد.
    کلیدواژگان: شناسایی، رتبه بندی، عوامل موثر، عدالت آموزشی
  • شمس الدین خزلی، مهشید ایزدی*، مهدی دوایی، فهیمه انصاریان صفحات 101-126

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی معرفت شناختی آموزش فکری قرآنی در دوره ابتدایی انجام پذیرفت.. پژوهش مذکور از نظر هدف بنیادی- کاربردی، و از نظر گردآوری داده ها، روش پژوهش آمیخته است. از نظر نحوه اجراء، تلاش محقق بر استفاده از روش داده بنیاد (مصاحبه با خبرگان) و استفاده از روش توصیفی پیمایشی است که در دو مرحله کیفی و کمی به گردآوری داده های اطلاعات پژوهش اقدام می گردد. جامعه آماری در بخش کیفی پژوهش، شامل خبرگان آموزش و پرورش بود که برای تعیین نمونه ها از روش نمونه گیری غیر تصادفی هدفمند استفاده شد و تعداد 20 نفر با استفاده از اصل اشباع به عنوان حجم نمونه، در نظر گرفته شد. گروه دوم از جامعه آماری این پژوهش در بخش کمی شامل تمامی معلمان ابتدایی شهر تهران به تعداد 2522 نفر بود. برای تعیین حجم نمونه بخش کمی از فرمول کوکران استفاده شد: بنابراین تعداد 300 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. به طور کلی روش نمونه گیری در این پژوهش تصادفی خوشه ای حجم نمونه تعیین شد. در بخش کیفی پژوهش حاضر از مصاحبه های نیمه ساختمند استفاده شد. در بخش کمی، پرسشنامه ای محقق ساخته تنظیم شد. روایی و پایایی ابزارها مورد تایید قرار گرفت. روش تحلیل داده ها در بخش کیفی کدگذاری نظری برگرفته از روش نظریه پردازی داده بنیاد بود. در بخش کمی برای پاسخ به سوال های پژوهش از آزمون تی تک نمونه ای بهره گرفته شد.. نتایج حاصل از تحلیل نشان داد که از میان 49 شاخص (گویه) موجود، 10 مولفه ی اصلی قابل شناسایی است. این مولفه ها شامل، شناخت اثباتی (شناخت خود، محیط و شناخت مهارتی)، شناخت تبیینی (شناخت معنوی فردی و اجتماعی)، شناخت حقیقی (شهود و آموزش تدریجی)، و شناخت اعتباری (قلب، حواس و ادراک) است.

    کلیدواژگان: معرفت شناسی، آموزش فکری، دوره ابتدایی، رهنمودهای قرآن
  • ندا جبروتی، روح الله باقری مجد* صفحات 127-144

    یادگیری مادام العمر به عنوان مهمترین عامل توانمندساز در جامعه اطلاعاتی در جهت حفظ و توسعه شایستگی معلمان، برای ساختن آینده پایدار جامعه نقش دارد. هدف پژوهش حاضر، تحلیل کانونی یادگیری مادام العمر با توسعه حرفه ای معلمان شهرستان سرخس بوده است. روش پژوهش همبستگی بوده است که در جامعه معلمان متوسطه شهرستان سرخس با نمونه 260 نفری بر اساس روش تصادفی ساده شده است. ابزار پژوهش دو پرسشنامه نگرش به یادگیری مادام العمر و توسعه حرفه ای معلمان بوده است. پایایی براساس آلفای کرانباخ به ترتیب 88/0 و 91/0 و روایی تاییدی و محتویی در هر دو ابزار مناسب گزارش شده است. روش تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل کانونی بوده است. نتایج نشان داد، بین کلیه مولفه هایی یادگیری مادام العمر و توسعه حرفه ای معلمان با ضریب تعیین 98/0 رابطه وجود دارد و بر اساس سه گروه کانونی ایجاد شده،  ابعاد یادگیری مادام العمر قدرت تبیین ابعاد توسعه حرفه ای را داشته است. می توان گفت، در ایجاد توسعه حرفه ای معلمان فاکتورهای انگیزه، پشتکار، خودتنظیمی و کنجکاوی نقش دارند و نهاد آموزش و پرورش یا ایجاد مهارت های یادگیری مادام العمر در توسعه شایستگی معلمان برای پاسخ به نیازهای آموزشی جامعه در حال رشد و اماده سازی شهروندان عصر جدید اقدام نماید.

    کلیدواژگان: یادگیری، یادگیری مادام العمر، توسعه حرفه ای، تحلیل کانونی
  • ماه منیر ایران پور*، افضل السادات حسینی دهشیری، بابک شمشیری، محمدجعفر امیرمحلاتی صفحات 145-168

    دیدگاه های بنیادین اخلاقی به لحاظ تاثیر کلان در اتخاذ رویکردهای اخلاقی تربیتی، اهمیت بسزایی دارند. این دیدگاه ها، مسایل یا موضوعات بحث فلسفه اخلاق اند و به دلیل اهمیت و تاثیرگذاری فراگیر رویکردهای اخلاقی تربیتی، توجه به آنها ضروری است. اما رویکردهای مطرح در فلسفه اخلاق نیز مبتنی بر دیدگاه های هستی شناسانه و معرفت شناسانه اند و همین دیدگاه ها، منشاء دیگر منظرهای شناختی و علمی مانند انسان شناسی، دین شناسی، زیبایی شناسی و... تلقی می شوند. این جستار عهده دار بحث ازین مبانی در آراء ابوالقاسم فنایی به عنوان یکی از متفکران دینی معاصرست که اصلی ترین ممیز آن قایل بودن به «عقلانیت اخلاق» است. دراین مقاله، با استفاده از روش تحلیل مفهومی به تحلیل دقیق آثار متقدم وی، مبانی هستی شناسانه، معرفت شناسانه و انسان شناسی مطرح در این آثار موردبحث قرار گرفته است. هم چنین به مشخصه های مبانی بنیادین این رویکرد فکری و لوازم و بایسته های ممکن آن در حوزه اخلاقی تربیتی پرداخته شده است. دراین نوشته روشن ساختیم «عقلانیت اخلاقی» موردنظر در اینجا در مباحث توجیه و اثبات ضرورتا نیازمند ایضاح بیش تری است. هرچند «عقلانیت اخلاقی» وجود یک موقعیت و جایگاه معرفت شناسانه ایده آل و خطاناپذیر را به رسمیت می شناسد، اما نسبت به تکثری از احکام و داوری های اخلاقی فاعل محور انسانی روی گشاده نشان می دهد. هم چنین منحصر نبودن عقلانیت به عقلانیت استدلالی در «عقلانیت اخلاقی»، نقطه قوت برجسته ای درخصوص 1. تعدیل و پذیرش لوازم و ایجاب های سازگار سایر دیدگاه های اخلاقی و 2. رویکرد تعین کننده ای در طراحی و ایجاد نظام های اخلاقی تربیتی ایده آل خواهدبود.

    کلیدواژگان: عقلانیت اخلاقی، هستی شناسی، معرفت شناسی، انسان شناسی، رویکرد اخلاقی تربیتی
  • شقایق نیک نشان* صفحات 169-188
    برده داری در معنی عام به معنای آن است که فرد یا گروهی از انسان ها، مایملک فرد، افراد یا گروه هایی از انسان ها قرار می گیرند. بیش از یک قرن است که جهان با این شق از مالکیت به مبارزه برخاسته است؛ این نوشتار در صدد است با بازشناسی عمیق تر مفهوم بردگی و برده داری نشان دهد که نه تنها این شکل از مالکیت پایان نیافته؛ بلکه در اشکال پیچیده تر پا به عرصه ی حیات نهاده و تمرکز مقاله، بیشتر بر حضور برده داری در اشکال فرهنگی و آکادمیک آن خصوصا در آموزش عالی است. از این منظر، در این نوشتار روند تکامل و شکل گرفتن تدریجی، شمول، مصادیق و تغییرات صورت گرفته در بردگی را با رویکردی تحلیلی - انتقادی مورد بررسی قرار داده و تلاش خواهیم نمود تا فهم مناسبی از معنای برده داری در دوره معاصر ارایه شود و بردگی آکادمیک به عنوان شق متفاوت و نوینی از بردگی معرفی و مورد واکاوی قرار گیرد. نتایج حاصل از این نوشتار نشان می دهد، در دنیای امروز دیگر برای تحقق برده داری نیازی به احراز رابطه حقوقی -مالکیت نیست؛ بلکه کافی است تا با ابزار فرهنگی شکلی پیچیده تر و مستورتر و البته عمیق تر از آن را بازتولید کنیم.
    کلیدواژگان: بردگی آکادمیک، جامعه ی توده وار، ازخودبیگانگی، آموزش رهایی بخش
  • پروین رزمجوئی، رضا زارعی*، نادر شهامت، مسلم صالحی صفحات 189-210
    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی برای توسعه فرهنگ پژوهش سازمانی در میان معلمان دوره ابتدایی انجام شد. روش پژوهش، از نوع آمیخته اکتشافی متوالی در دو بخش کیفی و کمی صورت گرفت. در بخش کیفی از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 14 نفر از پژوهشگران و صاحب نظران که به شیوه نمونه گیری هدفمند و با تکنیک ملاک محور انتخاب شده بودند، ابعاد و مولفه های مدل شناسایی شد. در بخش کمی، جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان دوره ابتدایی چهار ناحیه آموزش و پرورش شهر شیراز در سال تحصیلی 1399 به تعداد 6022 نفر بودند که تعداد 361 نفر بر اساس فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی، مصاحبه باز با مشارکت کنندگان و بررسی اسناد بالادستی و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بر اساس یافته های بخش کیفی بود. برای تایید روایی محتوا از دیدگاه اساتید و برای بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. پایایی ابزار نیز به شیوه پایایی ترکیبی محاسبه گردید. تحلیل داده های بخش کیفی به روش تحلیل تفسیری از نوع مضمون و تحلیل داده های بخش کمی با آزمون های تی تک نمونه ای، تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری به کمک نرم افزارهای SPSS 26 وLizrel 8  صورت گرفت. یافته های بخش کیفی نشان داد پنج عامل (فردی، سازمانی، فراسازمانی، برنامه ای و اطلاعاتی) با پانزده مولفه در طراحی مدل منظور گردیده است. نتایج بخش کمی نیز نشان داد که عوامل اطلاعاتی و برنامه ای از نظر اهمیت از دید معلمان بالاتر از سایر عوامل می باشند. همچنین برازندگی مدل تایید شد.
    کلیدواژگان: اقدام پژوهی، درس پژوهی، برنامه درسی، شایستگی پژوهشی معلم
  • مسعود خنجرخانی* صفحات 211-234
    موضوع این پژوهش پرداختن به مساله تعدیل خودمحق پنداری با آموزش فرهنگ دگرپذیری است، که از تمامیت خواهی ایدیولوژیک تا تعاملات تاملی متغیر است. روش پژوهش تحلیلی- استنتاجی به منزله نوعی از پژوهش های کیفی است. بعد از بررسی مبانی نظری و تبیین ایدیولوژی با محوریت اندیشه ونک دایک، امکان و چگونگی تاثیر ایدویولوژی در شکل گیری فرهنگ خود محق پندار استلزام شد و از هرمنوتیک فلسفی برای تعدیل این پدیده، بهره گرفته شد. در واقع سعی شده نشان داده شود طرحواره های قطبی شده گروه خاص، که از سوی ابزارهای اطلاع رسانی اقتدارگرا و تمامیت خواه، القاء می شود چگونه، شناخت و نگرش اجتماعی شهروندان را شکل داده و پیاده سازی آن مدل ذهنی، در نقش الگوی رفتار با غیر، القاء می شود در واقع تفاوت این شهروند با گروه صاحب قدرت، فقط در امکان پیاده سازی اقتدار است، و الا هردو ذهن شبیه هستند. تجلی این فرهنگ در پیوستاری، از سیاست های کلی ادارات تا روابط میان فردی افراد نمایان می شود. اینکه، هرمتوتیک فلسفی با عنصر امتزاج افق های فکری (به جای "خود"ی مثبت و دیگری منفی)، و در فرایند تعاملات تاملی من و تویی آزاد، می تواند تاحدی تعدیل گر این سندرم اجتماعی باشد، و تعادلی بین حق و تکلیف رخ دهد، کافی نیست، زیراکه عصر، عصر حیات ایدیولوژی هاست نه تعاملات تاملی؛ برنامه ریزی واقع گرایانه آموزش توان زیست در عصر ایدیولوژی است. می توان، با بازتعریف و گسترش معنای "خود"ی، با الهام از مفاهیم همچون قضاوت، ذوق و حس مشترک، زمینه ورود بر فرهنگ دگرپذیری را از درون فرهنگ خودمحق پندار، فراهم ساخت. تفصیل این مهم در مقاله آمده است.
    کلیدواژگان: خودمحق پنداری، ایدئولوژی تمامیت خواه، تعاملات تاملی هرمنوتبک فلسفی، نظام آموزشی
  • زهرا یوحنایی، منیجه شهنی ییلاق*، سیروس عالیپور، علیرضا حاجی یخچالی صفحات 235-258
    از آنجا که عملکرد تحصیلی کودکان دچار اختلال نقص توجه/بیش فعالی در زمینه ریاضی و حیطه های مربوط به ریاضی تحت تاثیر اختلال ایشان قرار می گیرد و امروزه روش آموزشی خودتنظیمی برای رفع مشکلات این کودکان تجویز می شود، لذا پژوهش حاضر با هدف مطالعه اثربخشی آموزش خودتنظیمی بر توجه انتخابی، ادراک فضایی و استدلال ریاضی در کودکان مبتلا به نقص توجه/ بیش فعالی دوره ابتدایی در سال تحصیلی 1401 صورت گرفت. روش پژوهش، به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت داده های گردآوری شده، کمی و مبتنی بر رویکرد شبه آزمایشی (طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه) بود. جامعه آماری متشکل از تمامی کودکان پسر مبتلا به نقص توجه/بیش فعالی سنین 9 تا 12 سال (سال چهارم تا ششم) در شهر کرج بوده که در بازه زمانی 4 ماهه اول سال 1401 به مراکز مشاوره و یا روان پزشکی مراجعه داشتند و درنهایت به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای 30 دانش آموز انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آموزش خودتنظیمی و گواه تقسیم شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه خرده آزمون پردازش دیداری-فضایی از هوش آزمای نوین تهران-استانفورد-بینه، نسخه پنجم، آزمون توجه انتخابی و خرده آزمون استدلال ریاضی هوش آزمای نوین تهران-استانفورد-بینه، نسخه پنجم استفاده شد. برای گروه آزمایش آموزش در 10 جلسه (45 دقیقه ای و 2 بار در هفته) آموزش داده شد و گروه کنترل در حین جلسات، آموزشی را دریافت نکردند. داده ها در دو سطح توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل کوواریانس تک و چند متغیره) با نرم افزار SPSS-24 و  AMOS- 21 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که آموزش خودتنظیمی تنها بر روی استدلال ریاضی کودکان تاثیر داشته است. بر این اساس مهارت خودتنظیمی را می توان در دنیای واقعی به کودکان مبتلا به نقص توجه/بیش فعالی آموزش داد تا این کودکان را برای ورود به دنیای اجتماعی واقعی، پیچیده و نامتجانس خارج از مدرسه آماده شوند.
    کلیدواژگان: استدلال ریاضی، توجه انتخابی، ادراک -فضایی، نقص توجه، بیش فعالی
|
  • Heshmat Nazari, Ebrahim Talaee *, Javad Hatami, Mihsen Imani, Abdolzahra Timas Pages 1-20
    Introduction

    The present study was aimed to evaluate the quality of writing in elementary school students. The statistical population in the study was male students of the upper elementary school in Tehran in the academic year 2020 to 2021, that among them 107 samples including three classes (2 classes of 35 students + 1 class of 27 students) were selected based on convenient sampling technique. To collect data a researcher-maker writing rubric was used and data central and dispersion indices were applied to analyze. 

    Method

    The research design belonged to evaluative (evaluation) researche or programme. In this type of research, reearcger want to evaluate a product or concept and collect data that helps improve his/her solution. 

    Results

    The results showed that the average writing score of upper elementary students, including 4th, 5th, and 6th grade, is lower than relative mastery and is limited and somewhat weak (M = 12.65).

    Discussion

    It can be concluded that students' writing is as weak as their reading and perhaps the imperfection is rooted in their reading weakness. As a suggestion, it would be better to teach writing, apart from the psychological approach toward teaching, using other approaches and paradigms such as cultural-social approach and the following theories as for example activity theory. Also, it is sugesssted that the learning environment design based on such approaches.

    Keywords: writing, writing rubric, Elementary school, evaluating research
  • Ghasem Aminikahrizsangi, Rizvan Hossein Qalizadeh * Pages 21-38
    Introduction

    The main purpose of this study was to describe school leadership models in relation to contextual variables by school level (elementary and secondary), school principal gender (male and female), school context (rural and urban), principals' expertise and experience, based on Tony classification. Bush is in the schools of Razaviyeh region of Mashhad. 

    Method

    To achieve the research goal, descriptive-survey method was used. All elemantary and secondary school teachers, girls, boys and mixed schools in rural and urban areas of Razaviyeh Mashhad, formed the statistical population of the study, which included 1148 people. From this total, 212 teachers were selected as the study sample, considering the criterion of having at least one year of experience working with the current principal. A standard questionnaire was used to collect the required data. 

    Results

    The results of the research showed that, in general, from the perspective of school teachers in Razaviyeh region, the model of managerial leadership with the Secondaryest average is the dominant model of leadership; then the ethical leadership model, instructional leadership model, distributed leadership model and transformational leadership model were placed in the next ranks.

    Discussion

    Surveying the leadership models in the studied schools by different variables indicates the dominance of the leadership model in urban and rural schools, especially Secondary schools, schools with female management and schools with inexperienced principals. And schools were more prominent with experienced principals. The main findings of this study, as a result of comparison with existing research evidence in the field of management and instructional leadership, from the predominant tendency of school principals to the model of managerial leadership with regard to the requirements of centralized education system and ethical leadership influenced by the prevailing ideology and religious values. Managers as one of the underlying factors affecting their leadership model.

    Keywords: Leadership models, Leadership of school principals, Managerial Leadership, Ethical leadership, Schools in Razaviyeh region of Mashhad
  • Esmail Rahmani, Siroos Ghanbari * Pages 39-60
    Introduction

    A review of the research shows that the study of the negative and leadership of managers of organizations as well as the study of organizational trauma in in the world and in the field of educational organizations the above variables have been studied in few cases. Perhaps the importance of this research can be attributed to its capacity to raise awareness and prevent the dangers of toxic leadership practices in creating organizational trauma in schools and teachers' emotional exhaustion. Considering the undeniable role of leadership of school principals in job attitudes and organizational behavior of teachers and professional concerns of the first author of the article as an actor in the field of education, the study seeks to investigate the role of toxic leadership in creating organizational trauma Khuzestan, in other words, this study tries to answer the question in a scientific way: Is the role of toxic leadership in creating organizational trauma through the emotional Exhaustion of high school teachers in Khuzestan province significant? 

    Method

    The study population was 16750 people in all secondary school teachers in Khuzestan province in 2020-2021, from which a sample of 407 people was selected based on Cochran's formula by stratified random sampling. To collect data, Schmidt' Toxic Leadership Questionnaire (2008), Vivian and Horman (2015) Organizational Trauma Questionnaire, Hills Emotional exhaustion Questionnaire (2019), was used Confirmation path analysis by LISREL10.30 software was used to analyze the data.

    Results

    Toxic leadership of Principals had a positive and significant effect (0.46) on school organizational trauma at the level of P <0.05. Toxic leadership of managers had a positive and significant effect (0.55) on emotional burnout at the level of P <0.05. Emotional exhaustion had a positive and significant effect (0.54) on school organizational trauma at the level of P <0.05. Toxic leadership of Principals due to emotional burnout had an indirect, positive and significant effect (0.29) on school organizational trauma at the level of P <0.05. 

    Discussion

    Toxic leaders exhibit highly destructive behaviors and some dysfunctional personal characteristics. By poisoning, these behaviors and personality traits cause serious and lasting damage to their followers and organizations. And with selfish behaviors, harming others, and reinforcing and pursuing personal goals, willingly or unwillingly, it will also have negative effects. Finally, it can be said that teachers' emotional exhaustion provides the necessary ground for transmitting the greater effect of toxic leadership on organizational trauma.

    Keywords: Poisonous leadership, Emotional exhaustion, Organizational trauma
  • Fatemeh Vardasbi, Hamidreza Arasteh *, Abdolrahim Navehebrahim, Bijan Abdollahi Pages 61-80

    The heterogeneity of the graduate student population, the diversity of their motivations and the variety of courses offered by universities increase the need to understand the reason for the existence of graduate education to ensure the quality and success of these courses. Thus, the overall purpose of this study was to identifying and analyzing the missions of the graduate sector. In this research, systematic review research method and qualitative content analysis approach were used to analyze the data. The statistical population is documents related to the field of higher education and graduate studies that are available using purposive sampling. By referring to books, articles and university websites, textual evidence related to the research question was collected until theoretical saturation was achieved. The process of qualitative data analysis was performed in three stages. Findings showed that in the graduate sector, educational missions include fostering critical thinkers, empowering people, offering distinctive disciplines and specializations that are compatible with growing diversity, leading the way in promoting, applying and maintaining knowledge and the formation of a dynamic and diverse community of students and faculty. Research missions include innovation and development of knowledge frontiers, the link between theory and practice, and providing the main engine for innovation. And social service missions included strengthening and enriching the academic environment, improving the quality of life, providing quality postgraduate education, Active participation in society and identifying and attracting prospective students. Considering that the mission statement identifies the main reason for the existence of the organization and sets the main and unique purpose for it, the findings of this study can be used as a basis for some policies in higher education. Therefore, if policy makers, planners and administrators of universities and higher education institutions are interested in improving and enhancing their graduate courses, it is necessary to pay proper attention to these factors.

    Keywords: Graduate studies, educational mission, research mission, service mission
  • Mahdi Mahmodi *, Maryam Mahmoudi, Seyed Ali Ghoreyshi Pages 81-100
    IntroductionThe purpose of this study is to identify and rank the key factors affecting educational justice and present an appropriate model in Ahwaz University of Medical Sciences. The statistical population of this study includes experts, professors, students and administrators of Ahwaz University of Medical Sciences in the academic year 1399-1400, which according to the latest statistics is 6580 people. The Cochran's formula is used to determine the sample size, which is distributed and collected by stratified random sampling. According to the Cochran's formula, at an error level of 0.05, the number of sample members was determined to be 362. The research method was descriptive and survey type.MethodTo collect information, a researcher-made questionnaire was used, the validity of which was calculated by Delphi technique and its reliability was calculated based on Cronbach's alpha of 0.87.ResultsAfter performing factor analysis on the test, 40 items of educational justice were identified in 6 main components of policy-making, planning, manpower, facilities, service distribution and organizational culture and atmosphere. Among the dimensions of educational justice, after policy, the first rank was followed by planning, manpower, facilities, and distribution of services, second to fifth. Organizational culture and atmosphere is also in the sixth place. The result of Friedman test also shows a significant difference in dimensional ranking.DiscussionEquality of opportunity in the macro dimension carries with it a kind of humanistic and justice-seeking perspective that is often seen as an indicator of a developed society. But in the micro dimension, equality of opportunity and educational justice are tools and mechanisms that lead to the flourishing of creative ideas and the possibility of cultivating capability for all equally.The findings of the present study show that it is not possible to establish full educational justice and only inequalities in the educational system can be reduced. Therefore, as long as there is deprivation, there is no justice. The common denominator of all these views is that educational justice means equal opportunity for access to education and equitable distribution of facilities.
    Keywords: Identification, ranking, Effective factors, educational justice
  • Shamsuddin Khazalia, Mahshid Izadi *, Mahdee Davaee, Fahimeh Ansariyan Pages 101-126
    Introduction

    The present study was carried out with the aim of presenting an epistemological model of Quranic intellectual education in the elementary school. 

    Method

    This research is fundamental-applied in terms of its purpose and in terms of data collection, the research method is mixed. In terms of the method of implementation, the researcher's effort is based on the use of groundedd theory method (interview with experts) and the use of descriptive survey method, which collects research information data in two qualitative and quantitative stages.The statistical community in the qualitative part of the research included education experts, and non-random purposeful sampling method was used to determine the samples, and the number of 20 people was considered as the sample size using the saturation principle. The second group of the statistical population of this research in the quantitative part included all the elementary teachers of Tehran, numbering 2522 people. Cochran's formula was used to determine the sample size of the quantitative part: therefore, 300 people were selected as the research sample. In general, the sampling method in this study was random cluster sampling. Semi-structured interviews were used in the qualitative part of this research. In the quantitative section, a researcher-made questionnaire was prepared. The validity and reliability of the instruments were confirmed. The method of data analysis in the qualitative part of the theoretical coding was derived from the data theorizing method. In the quantitative section, a one sample t-test was used to answer the research questions.

    Results

    The results of the analysis showed that among the 49 indicators (items) available, 11 main components can be identified. These dimensions and components include affirmative knowledge (knowledge of self, environment and skill knowledge), explanatory knowledge (individual and social spiritual knowledge), real knowledge (intuition and gradual training), and credit knowledge (heart, senses and perception). 

    Discussion

    In order to teach thinking, elementary teachers should provide education in a gradual and step-by-step manner while creating an intuitive mechanism for students. Individual and social spiritual knowledge is also considered in this research. In this regard, it is a priority for teachers to teach values and spirituality. Recognizing the documentation of the principles of religious thinking, intelligent response to problems according to the Quranic guidelines, and predicting spiritual issues according to the Quranic guidelines are other indicators of explanatory knowledge.

    Keywords: epistemology, intellectual education, Elementary school, Quran guidelines
  • Neda Jabarooti, Rouhollah Bagherimajd * Pages 127-144
    Introduction

    Lifelong learning plays a role as the most important enabling factor in the information society in order to maintain and develop the competence of teachers, to build a sustainable future of the society. Lifelong learning emerged throughout life in order to develop personal, social and knowledge, skills and competencies and to develop various competencies in order to flexibly adapt to a rapidly changing world. The speed of this change made it a necessity to acquire new skills in the training of teachers to prepare the citizens of the new age in order to meet the changing needs ahead. For this reason, the aim of the present research was the Canonical analysis of lifelong learning on the professional development of teachers.

    Method

    The research method was correlation. The statistical population of the study was about 800 secondary school teachers in serakhs city that a sample of 260 people was selected according to a simple random method. The research tools were three questionnaires, including spiritual well-being Questionnaire, social undermining, organizational Cynicism. Confirmatory validity, composite reliability and Cronbach's alpha of the tools were reported at appropriate levels. The research tools were two questionnaires of lifelong learning and teachers' professional development. Confirmatory validity, composite reliability and Cronbach's alpha of the tools were reported at appropriate levels.

    Results

    The results showed that there is a relationship between all components of lifelong learning and teachers' professional development. And based on this, three focus groups were created, which indicates that the dimensions of professional development are explained by the dimensions of lifelong learning.

    Discussion

    It can be said that the factors of motivation, perseverance, self-regulation and curiosity play a role in the professional development of teachers. the institution of education can create lifelong learning skills in developing the competence of teachers to meet the educational needs of society and prepare citizens for the new era. this learning and development requires the participation of three basic principles of self-contemplation, cooperation with parents and society, and teacher and student.

    Keywords: learning, Lifelong Learning, professional development, Canonical analysis
  • Mahmonir Iranpoor *, Afzal Sadat Hosseini, Babak Shamshiri, Mohammad Amir Mahallati Pages 145-168
    Introduction

    "Education and training" are the two basic axes of human development. These two concepts by themselves have a generality to the extent of a considerable part of human knowledge and we can talk about their nature endlessly. Of course, this generality, on the other hand, requires the scrutinization and precise definition of their contents. " training" has a theoretical nature and "education" has a practical nature. Regarding the contents of the category of "teaching and training" or all that can be called as human knowledge, knowledge of the second levels are mentioned, for example medical philosophy, while the branch of medicine is considered as a first level knowledge and medical philosophy is considered at the second and supervisory level. on the first level. In the case of the "education" category, similar second-level knowledge can be listed, among them is the philosophy of ethics. Ethical principles views are very important in terms of the great influence they have in adopting ethical-educational approaches. These fundamental views are among the topics discussed in moral philosophy, and due to the importance and pervasive influence of moral-educational approaches, it is necessary to pay attention to them. But the approaches proposed in the philosophy of ethics are based on ontological and epistemological viewpoints in turn and more precisely, and these fundamental viewpoints are the source of other cognitive and scientific viewpoints such as anthropology, religion, aesthetics, etc. The following question answers such foundations in the opinion of one of the contemporary religious thinkers, named Abulqasem Fanai, whose main criterion is belief in "moral rationality".

    Results & Discussion

    In this research, by analyzing the early works of this thinker, the ontological, epistemological and anthropological foundations of these works have been discussed and investigated. In this way, first the features of the fundamental principles of this intellectual approach and then its possible requirements in the moral-educational field have been discussed. For "moral rationality", the student's rationality is the first and final component, and any effort at the level of rational systematization of ethics and education must proceed on the axis of the defined rationality. We made it clear that at the basic ontological and epistemological levels of "moral rationality", there are few references to the discussion of justification and proof, and sometimes there is no reference at all.

    Keywords: Ethical rationality, Ontology, Εpistemology, Αnthropology, Εthical-educational approach
  • Shaghayegh Nikneshan * Pages 169-188
    Introduction
    According to deconstructive genealogical hypotheses, the transformation of concepts is not only the result of development of science in the fields of knowledge such as psychology and social science, but also indicates that such a development is the result of historical and common events occurring in the course of transformation. On the basis of this presupposition, the main aim of this study is to explain events, developments and processes that form the concept of elite student and deconstruct the concept in order to explain the marginalized possibilities in students’ life in educational system in the contemporary period in Iran.
     
    Method
    The method in this research is genealogy. In genealogy, the objective is to discern how a problem or a fact came about in history.
     
    Results
    It is concluded that the background factors and power relations play a role in the evolution of the concepts in both Shahab and Sampad plans. and the most important discursive formations in this period of time are Shahab and Sampad plans in the contemporary Iran.
     
    Discussion
    The first impression that the analysis of genealogy of an elite student gives us is the macro layers that fill the gaps between two formations. The most important factor is the deconstruction of “intelligence” and addition of the sociological concepts to elite students’ training. To this effect a diversity can be noted in social arenas and different dimensions of giftedness in its current formation i.e. Shahab plan. Although more important matter in accordance to genealogy is the analysis of genealogy-based matters on non-discursive factors, which indicates that the revolution is not only not the result of development of science in fields of knowledge such as psychology and social science, but it also indicates that such an improvement is the result of historical and common events which have occurred in the middle of the path of improvement. Some significant and obvious events which can be mentioned here are brain drain, economic crisis in Iran, change of economic concepts, the inappropriate population density of special instructions for elite students and the reduction of the population of students.
    Keywords: Academic Slavery, Mass society, Social Alienation, Liberation pedagogy
  • Parvin Razmjooei, Reza Zarei *, Nader Shahamat, Moslem Salehi Pages 189-210
    Introduction
    Education is the most important tool to achieve balanced and sustainable development and scientific and technological progress. Sustainable development cannot be achieved without the development of education and both without the institutionalization of research. Paying attention to research and the value of the culture of research and its development and questioning is a basic motto in education.
     
    Method
    The present research was conducted using a mixed exploratory method of sequential type. The statistical population of the research was all primary school teachers in the four educational districts of Shiraz in the academic year of 2019, numbering 6022 people. In the qualitative part, the sample was selected by purposive sampling, and in the quantitative part, 361 people were selected by simple random sampling. Research tools were used in the qualitative part, open interviews with the participants, and in the quantitative part, a researcher-made questionnaire was used based on the findings of the qualitative part. The content validity of the scale used in the quantitative section was calculated using the expert and corrective opinions of professors and experts, as well as using confirmatory factor analysis, and its reliability was also calculated using Cronbach's alpha method. Qualitative part data analysis was done by thematic analysis method and quantitative part data analysis from sample t-tech test and exploratory and confirmatory factor analysis was done by SPSS version 26 and Lisrel software. In order to test the factor structure of the general model and its fit, confirmatory factor analysis was used.
     
    Results
    The findings of the qualitative section showed that 5 criteria (Individual, organizational, extra-organizational, programmatic and informational)  with 15 indicators were used to determine the organizational research culture development model of primary school teachers. After triangulating the findings with previous research and experts' opinions, the initial conceptual model was obtained. The findings showed that organizational, programmatic and informational factors affecting the development of research culture among primary school teachers in Shiraz, in terms of importance the vision of teachers were above average and below optimal. Also, the highest average belonged to informational factors (3.68). The fit indices of the confirmatory factor analysis test showed a good fit of the model.
     
    Discussion
    Based on the obtained information, the research culture development model was designed and fitted. This model can reduce learning-centered and memory-centered learning and help improve learners' deep learning.
    Keywords: Action Research, Lesson Study, Curriculum, Teacher's research competency
  • Masoud Khanjarkhani * Pages 211-234
    Introduction
    The subject of this research is adjusting the culture of self-righteousness with teaching the culture of diversity, which ranges from ideological totalitarianism to reflective interactions in philosophical hermeneutics
     
    Method
    In this research, the analytical-inferential method of qualitative research was used. After examining the theoretical foundations and explaining ideology and its possibility and how it affects the formation of self-righteous culture, philosophical hermeneutics has been used to moderate this phenomenon
     
    Results
    The polarized schemas of the specific group, which is induced by authoritarian and totalitarian information tools, have formed the knowledge and social attitude of the citizens and the implementation of that mental model, in the role of behavior model with Otherwise, it is induced. The difference between this citizen and the powerful group is only in the possibility of implementing authority, otherwise both minds are similar. The manifestation of this culture is visible in continuity, from the general policies of the departments to the interpersonal relationships of people.
     
    Discussion
    It will be easy to claim that philosophical hermetotics with the element of combining intellectual horizons (instead of the positive "self" and the negative other), and in the process of free me and you reflective interactions, can moderate this social syndrome to some extent. , and there should be a balance between rights and duties. But the age is the age of the life of ideologies, not reflective interactions; Realistic planning is the ability to live in the age of ideology. By redefining and expanding the meaning of "self", inspired by concepts such as judgment, taste and common sense from the central concepts of philosophical hermeneutics, it is possible to provide the ground for entering the culture of alterity from within the culture of self-righteousness. The details of this matter are given in the article.
    Keywords: self-righteousness, totalitarian ideology, reflective interactions, Philosophical Hermeneutics, educational system
  • Zahra Yohnai, Maniejah Shehni Yailagh *, Sirous Aalipour, Alireza Haji Yakhchali Pages 235-258
    Introduction
    Since the academic performance of children with attention-deficit/ hyperactivity disorder in math and math-related areas is affected by their disorder, and nowadays self-regulation training method is prescribed to solve the problems of these children, therefore, the present study aims to study the effectiveness of self-regulation training on selective attention. , spatial perception and mathematical reasoning in elementary school children with attention deficit/hyperactivity disorder was conducted in the academic year 2022.
     
    Method
    The research method was practical in terms of purpose and quantitative in terms of the nature of the data collected and based on a quasi-experimental approach (pre-test-post-test design with control group). The statistical population consisted of all boys suffering from attention deficit/hyperactivity disorder aged 9 to 12 years (4th to 6th year) in Karaj city who referred to counseling or psychiatric centers during the first 4 months of 1401. 30 students were randomly divided into self-regulated and control training groups. To collect data, the visual-spatial processing subtest questionnaire from the Tehran-Stanford-Binet Modern Intelligence Test, fifth edition, the selective attention test, and the mathematical reasoning subtest of the Tehran-Stanford-Binet Modern Intelligence Test, fifth edition, were used. For the experimental group, training was given in 10 sessions (45 minutes and 2 times a week) and the control group did not receive training during the sessions. The data were analyzed at two descriptive levels (mean and standard deviation) and inferential (single and multivariate covariance analysis) with SPSS-24 and AMOS-21 software.
     
    Results
    As the results of show, the F values in the variables of selective attention (p=0.16, F=1.90) and visual-spatial perception (p=0.18, F=1.74) were not significant, but F in the solution variable Combined problems (p=0.002, F=7.10) are significant. According to the results, there is a significant difference between the average post-test scores of the mathematical reasoning variable, after checking the scores of the pre-tests, in the test and control groups. Also, according to the effect size, self-regulation training had a 27% effect on mathematical reasoning.
     
    Discussion
    Self-regulatory skills are critical to the development of math abilities because multiple self-regulatory skills are employed when children attempt to solve math problems. Specifically, children must maintain their attention on relevant information (attentional focus) and keep it in mind while solving a broader math problem (memory work). Inhibitory control is employed when children need to ignore salient yet extraneous information and inhibit counterproductive strategies or incorrect responses. Self-regulatory behavioral measures using multiple self-regulatory skills have also shown a positive relationship with math achievement.
    Keywords: Mathematical reasoning, selective attention, visual-spatial processing