فهرست مطالب

اقتصاد دفاع و توسعه پایدار - پیاپی 25 (پاییز 1401)

نشریه اقتصاد دفاع و توسعه پایدار
پیاپی 25 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی امامی میبدی، میثم وهابی* صفحات 9-37
    با توجه به ضرورت و اهمیت اطلاع از میزان بهره وری و مطالعه نحوه تغییر آن در طول زمان، در پژوهش حاضر اقدام به سنجش بهره وری سرمایه در شرکت های وابسته به نیروهای مسلح شده است. دراین مقاله از مدل مبتنی بر سنجه متغیرهای کمکی مربوط به روش تحلیل پوششی داده ها، جهت محاسبه بهره وری سرمایه استفاده شده و نتایج حاصل از آن با نتایج محاسبه بهره وری سرمایه از طریق روش رایج مقایسه شده است. همچنین از شاخص مالم-کوییست جهت محاسبه میزان رشد بهره وری استفاده شده است. علاوه بر این با توجه به اینکه نتایج حاصل از روش تحلیل پوششی داده وابسته به اندازه نمونه مورد بررسی است، از روش بوت استرپ به منظور اصلاح اریبی نتایج حاصل از این روش استفاده شده است. در نهایت با استفاده از مدل مبتنی بر سنجه متغیرهای کمکی مربوط به روش تحلیل پوششی داده ها، اقدام  به رتبه بندی شرکت های مورد بررسی از لحاظ بهره وری سرمایه و محاسبه میزان دقیق اصلاح هرکدام از متغیرهای ورودی و خروجی محاسبه شده است. همچنین دریک نمونه بزرگتر، عملکرد شرکت های مورد بررسی در کنار شرکت های همگروه خود نیز مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاصل نشاندهنده این است که بانک انصار و شرکت بیمه حکمت صبا به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان بهره وری سرمایه و نیروی کار در طی سال های 1395 تا 1397 بوده اند. بهره وری کل مربوط به شرکت های مورد بررسی در سال 1397 نسبت به سال1396 یا ثابت بوده و یا با کاهش همراه شده است.
    کلیدواژگان: بهره وری سرمایه، تحلیل پوششی داده، شاخص مالم-کوئیست، بوت استرپ
  • بهروز شاهمرادی، علی سرخوش سرا* صفحات 39-66
    یکی از مهم ترین راهکارها در جهت دفاع اقتصادی در شرایط تحریم، روی آوردن به اقتصاد دانش بنیان است، که یکی از اصلی ترین شاخص ها برای اندازه گیری آن شاخص پیچیدگی اقتصادی می باشد. ارتقاء شاخص پیچیدگی اقتصادی، مقاومت کشورها را در برابر تحریم و در مواجهه و مقابله با فشارهای اقتصادی و سیاسی حداکثر می سازد. در این پژوهش با استفاده روش استقرایی-قیاسی و ترکیبی از روش های کیفی و کمی ارتباط بین شاخص پیچیدگی اقتصادی با مولفه های دفاع اقتصادی برآورد گرده است. برای این منظور در مرحله اول با استفاده از روش داده بنیاد و کدگذاری باز و انتخابی مهمترین مولفه های دفاع اقتصادی استخراج شده و در مرحله دوم براساس نتایج به دست آمده از مرحله قبل پرسشنامه ای طراحی شده و در اختیار نخبگان علمی و اجرایی قرار داده شده که در نهایت با استفاده از روش دلفی فازی نتایج آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته شد.
    نتایج به دست آمده از این مطالعه همگی تاییدکننده اثرگذاری درجه پیچیدگی اقتصادی بر دفاع اقتصادی می باشند و پیچدگی اقتصادی بر توان بازدارندگی، توان مقابله و توان رسیدن به هدف ها در راهبرد دفاع اقتصادی تاثیر می گذارد. بر اساس نتایج به دست آمده شاخص پیچیدگی از طریق متغیرهای دانش بنیان کردن اقتصاد، کارآفرینی و ایجاد فرصت های شغلی، ارتقای کیفیت محصولات داخلی، افزایش رشد و رونق اقتصادی، اقتدار اقتصادی، انعطاف پذیری اقتصادی، توسعه بخش کشاورزی، تکمیل زنجیره تولید، توسعه صادرات، بهبود شیوه دیپلماسی اقتصادی کشور، کاهش وابستگی اقتصادی ایران به واردات، افزایش حجم سرمایه گذاری در اقتصادی باعث افزایش توان دفاع اقتصادی کشور در مقابله با بحران ها و تحریم های بین المللی می گردد.
    کلیدواژگان: دفاع اقتصادی، پیچیدگی اقتصادی، اقتصاد دانش بنیان، اقتصاد مقاومتی
  • سعید لاریجانی، امیرحسین طاهری* صفحات 67-89
    در سال های اخیر، به دلیل عدم سرمایه گذاری کافی در صنعت تولید برق، ایران شاهد کمبود و قطعی برق بوده است و نیاز به سرمایه گذاری بیشتر در صنعت برق فوریت یافته است. یکی از راهکارهای دولت برای جذب سرمایه گذاری خصوصی، قراردادهای تبدیل انرژی می باشد.کمبود منابع مالی دولت و وزارت نیرو و هم چنین عدم نیاز کشور به برق تولیدی واحدهای تولید برق طبق قرارداد تبدیل انرژی در ایام غیرپیک و ماه های غیرگرم، باعث شده است که اقدام جدی برای جذاب کردن این قراردادها صورت نگرفته و این سرمایه گذاری، برای سرمایه گذاران جذاب نباشد. از طرف دیگر، یکی از دلایل کمبود برق، علی الخصوص در ماه های گرم، گسترش صنعت استخراج رمزارز معرفی شده است.
    در این مقاله با استفاده از مدل سازی مالی و استفاده از نرم افزار کامفار، نمایش داده شده است که ترکیب نیروگاه برق پراکنده و مزرعه استخراج رمزارز، پروژه ای جذاب برای سرمایه گذاری می باشد. پیشنهاد شده است که دولت با محدود کردن قراردادهای تبدیل انرژی، به چهار ماه گرم سال که کشور به برق تولیدی این واحدها احتیاج دارد و اجازه به واحدهای تولید برق به مصرف برق تولیدی در مزارع استخراج رمزارز (یا مصارف دیگر)، منابع مالی خود را حفظ کرده و حتی با فروش گاز در ماه های غیرگرم، درآمدزایی داشته باشد. بیان شده است که دولت می تواند با استفاده از منابع مالی حاصل، قیمت پایه خرید برق تضمینی را افزایش داده و سرمایه گذاری در صنعت تولید برق را جذاب تر و افزایش دهد.
    کلیدواژگان: رمزارز، مزرعه استخراج رمزارز، قراردادهای تبدیل انرژی، نیروگاه های پراکنده
  • قاسم پالوج*، مصطفی ساوه درودی، یاسر خزلی صفحات 91-121
    از دیدگاه صاحب نظران امنیت اجتماعات بشری به پنج مقوله مهم امنیت نظامی، امنیت سیاسی، امنیت اقتصادی، امنیت اجتماعی و امنیت زیست محیطی؛ تقسیم می شود. ازاین بین امنیت اقتصادی به عنوان چهره مهم امنیت ملی در همه سطوح فردی، اجتماعی و ملی، توجه اندیشمندان حوزه امنیت را به خود جلب کرده است. امنیت اقتصادی فردی در ساده ترین سطح به میزان دسترسی انسان به ضروریات زیستی (غذا، آب، سرپناه و آموزش) و در سطوح بالاتر با دامنه وسیعی از بحث ها درباره اشتغال، توزیع درآمد و رفاه مرتبط است.
    مقاله حاضر درصدد بررسی و بیان شاخص های امنیت اقتصادی فردی، عوامل ایجاد امنیت اقتصادی فردی، عوامل تهدید امنیت اقتصادی فردی و متولیان امنیت اقتصادی فردی بر اساس دیدگاه مقام معظم رهبری است. ازاین رو با بهره گیری از روش نظریه پردازی داده بنیاد نظام مند، تمام سخنان، بیانیه ها و پیام های معظم له از سال 1368 تا 1400 بررسی شد.
    نتایج تحقیق نشان داد از نظر رهبری شاخص های امنیت اقتصادی فردی عبارت اند از؛ امنیت کار، امنیت شغل، امنیت نیازهای اساسی، امنیت زندگی و معیشت، امنیت رفاه و سلامت، امنیت تولید و سرمایه گذاری، امنیت درآمد و ثروت، امنیت سود و سرمایه و امنیت کسب وکار می باشد. همچنین ایشان امنیت (عمومی، اقتصادی و اجتماعی)، پیشرفت و عدالت اقتصادی، ثبات قوانین و دسترسی به اطلاعات را از جمله عوامل ایجاد امنیت اقتصادی فردی و ناامنی اقتصادی، فساد، فقر، مصرف گرایی و ناامیدی را ازجمله عوامل تهدید آن بیان می نمایند. از دیدگاه مقام معظم رهبری قوای سه گانه و در کنار آنها دستگاه های نظارتی و نیروهای انتظامی و اطلاعاتی متولیان تامین امنیت اقتصادی فردی هستند.
    کلیدواژگان: امنیت، امنیت اقتصادی، امنیت اقتصادی فردی، مقام معظم رهبری
  • سید شمس الدین حسینی، امیر ریزوندی* صفحات 123-147
    از نیمه قرن بیستم، دانش به مهم ترین عامل تحول در وجوه مختلف حیات بشر بدل شده است، این دگرگونی ها در ساحت اقتصاد و دفاع به ظهور الگوهای اقتصاد دانش بنیان و دفاع دانش بنیان انجامید و متعاقبا قدرت ملی سیمای جدیدی یافت. با مدنظر قراردادن نکته فوق، هدف این مقاله فهم تحولات صورت گرفته در عرصه اقتصاد و دفاع در عصر دانایی است تا با تعامل هرچه بهتر میان آنها بر قدرت ملی ایران افزوده شود. مقاله حاضر در چارچوب چندمتغیره رند که مختص تحلیل و ارزیابی قدرت ملی دانش بنیان است انجام شده است. ارزیابی دانش محوری نیز مبتنی بر روش KAM صورت گرفته است. با ارزیابی شاخص ها و مولفه ها درمی یابیم که باوجود چند دهه سیاست گذاری و ورود اقتصاد دانش محور و دفاع دانش بنیان به اسناد بالادستی کشور ازجمله برنامه های پنج ساله توسعه از برنامه چهارم به بعد، اما میزان تحقق دانش محوری در بخش اقتصاد و دفاع کشور نامطلوب بوده و کماکان جایگاه ایران در میان کشورهای جهان نامناسب است.
    همچنین نتایج تحلیل های کمی و خروجی برنامه های توسعه در چارچوب روش شناختی فوق الذکر، بیانگر آن هستند که تلاش های صورت گرفته تاکنون عمدتا بر متغیرهای منابع ملی و توانمندی نظامی به صورت جزیره ای و جدا از هم متمرکز بوده است، حال آنکه مولفه های عملکرد ملی بیشترین نقش را در تبدیل قابلیت های ملی به توانمندی نظامی و در نتیجه ارتقای قدرت ملی دارند. از این رو جهت گیری اصلی سیاست ها می بایست بر بهبود مولفه های عملکرد ملی که نقش حلقه واسط میان اقتصاد دانش بنیان و دفاع دانش بنیان را ایفا می کنند تغییر کند.
    کلیدواژگان: دانش، اقتصاد دانش بنیان، دفاع دانش بنیان، قدرت ملی
  • حامد حاجی ملامیرزایی، حامد نجفی جزه، محمد بابک* صفحات 149-170
    در حال حاضر در کشور به دلیل کم توجهی به خطمشی گذاری فضای مجازی، از فرصت های پیش روی آن به خوبی استفاده نشده و آسیب های ناشی ازآن رو به گسترش است. خطمشی گذاری، ارکان متعددی ازجمله شناخت مسیله، طرح، تدوین، مشروعیت بخشیدن، اجرا و ارزشیابی آن دارد. رمزارزها به عنوان یکی از دستاوردهای بلاک چین هستند و اگرچه غالب کشورها به دنبال استفاده از مزایای آن هستند لیکن با سردرگمی های فراوانی در مقابله با آن مواجه شده اند و تاکنون در رابطه با این موضوع به اشتراک نظر جامع نرسیده و رویکردهای مختلفی پیش گرفته اند. تهیه یک الگوی جامع ازخطمشی گذاری رمزارزها علاوه بر بهره گیری کامل از تمامی دستاوردهای جهانی می بایستی با نیازها و دغدغه های بومی کشور نیز تطابق داشته باشد؛ لذا در این مقاله به دنبال اهدافی چون اجزای الگوی خطمشی گذاری رمزارزها و رابطه بین آن ها، تهدیدات رمزارزها، بازیگران اصلی و نقش بانک مرکزی هستیم.
    پژوهش حاضر، پژوهشی توسعه ای-کاربردی و به صورت آمیخته بوده و داده های کیفی جمع آوری شده، در نرم افزار مکس کیودا و به روش نظریه پردازی داده بنیاد تحلیل کیفی و سپس کدگذاری ها انجام شد و پس از آن، با اخذ نظر خبرگان و تحلیل آن ها با مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی (PLS) تحلیل کمی، الگوی موردنظر تایید شد. در پایان با پاسخ دادن به سوالات تحقیق، پیشنهادهایی برای پژوهش های آتی ارایه گردید.
    کلیدواژگان: الگو، خطمشی گذاری، رمزارز، ارز دیجیتال
|
  • Ali Emami Meibodi, Meysam Vahabi * Pages 9-37
    Being aware of the criticality of paying attention to productivity levels and their fluctuations over time, the objective of the present study is to measure capital efficiency of companies affiliated with the Armed Forces of Iran. For this purpose, this paper employs a model of Auxiliary Variable Measure related to the Data Coverage Analysis method to calculate capital efficiencies. Thereafter, it compares the results obtained, with the capital efficiency results obtained through other commonly used methods. Additionally, the Malmquist index was used to calculate productivity growth.
    Considering that the results obtained from the data envelopment analysis are highly dependent on the sample size used, the bootstrap method was used to correct the skewness of the results. Finally, using our model of auxiliary variables measures related to the data coverage analysis method, we rank the companies understudy in terms of capital efficiency, and furthermore, calculate the exact amount of modification of each of the input and output variables. Moreover, using a larger sample we evaluate the performance of the companies understudy in relation to their competitors. The results obtained show that between 2015 and 2017, Ansar Bank and Hekmat Saba Insurance Company, had the highest and lowest capital and labor productivities, respectively. On the other hand, in terms of total productivity of the surveyed companies, the results show that productivity in 2019 compared to 2017 has either remained constant or has decreased.
    Keywords: Capital Productivity, Data envelopment analysis, Malmquist Index, Bootstrap
  • Behroz Shahmoradi, Ali Sarkhosh Sara * Pages 39-66
    Developing the knowledge-based economic sector has been identified as a key strategy for enhancing economic resilience amidst sanctions, and furthermore, the Economic Complexity Index has been proposed as a key indicator for assessing the development of this sector. On the other hand, some argue that improvements in terms of economic complexity index not only signal the enhancement of economic resilience against sanctions, but further, ensure of resilience against other external economic and political pressures. This paper draws on the inductive-comparative method, as well as a combination of qualitative and quantitative methods to examine and estimate the strength of the relationship between economic complexity index and economic defense components. For this purpose, using the foundation data method and open and selective coding, the modus operandi of this paper first identified the most important components of economic defense. Subsequently, based on the results obtained, a questionnaire was designed and to engage the opinion of scientific and executive experts in this field. Finally, the results of the survey were analyzed using the fuzzy Delphi method. The results obtained confirm the effect of economic complexity index on economic defense, and further highlight its role in areas such as, deterrence capacity, coping capacity and the ability to achieve economic defense strategy goals. On the other hand, in the context of the Iranian economy, the results indicate that enhancing the country's economic resilience in relation to crises and international sanctions is contingent on improving the main variables of the economic complexity index, i.e.: the development knowledge-based economy; entrepreneurship and job creation; improving the quality of domestically produced goods; increasing economic growth and prosperity; enhancing economic authority and economic flexibility; developing the agricultural sector; developing the production chain; increasing exports; enhancing the capacity of the country for engaging in economic diplomacy; reducing Iran's economic dependence on imports; and increasing the investment level in the economy.
    Keywords: economic defense, economic complexity, Knowledge-based Economy, Resistance Economy
  • Saeed Larijani, Amirhossein Taheri * Pages 67-89
    Due to the lack of investment to enhance the electricity production capacity, Iran is facing electricity shortages and power cuts. Energy conversion agreements have been one of the solutions proposed by the government to attract investors to this industry. Ministry of Energy’s lack of financial resources, in addition to lower energy demand during off-peak seasons, has led to a reluctance towards increasing the attractiveness of energy conversion agreements for investors. On the other hand, the expansion of the cryptocurrency mining industry has increased the burden on the power grid, especially during the warmer seasons.
    Drawing on financial modeling and Comfar software, this article demonstrates the attractiveness of combining decentralized power plants and cryptocurrency mining farms as an investment opportunity. Furthermore, the paper proposes limiting energy conversion contracts to four months of the year - when there exists a higher demand for electricity. Removing the requirement from power plants to supply solely to the government, by allowing them to supply the electricity they generate directly to cryptocurrency mining fields (or other customers), will decrease the burden on the financial resources of government, and furthermore, could lead to generating income by selling natural gas during the off-peak seasons. Furthermore, the government can increase the guaranteed basic price of agreements by drawing on the resulting financial resources, thus increasing the attractiveness of investment in the electricity production industry.
    Keywords: cryptocurrency, Cryptocurrency Mining Farms, Energy Conversion Agreements, Distributed Power Plants
  • Ghasem Palouj *, Mostafa Saveh Doroudi, Yasser Khezli Pages 91-121
    The security of human societies, it is divided into five important categories: military, political, economic, social and environmental. The Economic security, as an important aspect of national security at all individual, social and national levels, has attracted the attention of security thinkers. At the simplest level, individual economic security is related to the level of human access to basic necessities and at higher levels, it is related to a wide range of discussions about employment, income distribution, and welfare.This article aims to examine and express the indicators of individual economic security, the factors that create individual economic security, the factors that threaten individual economic security, and the custodians of individual economic security based on the Supreme Leader's point of view. Therefore, all his words, statements and messages from 1998 to 2021 were analyzed by using the Grand Theory method. The results of the research showed that in terms of leadership, the indicators of individual economic security include; security of Work, job, basic needs, life and livelihood, well-being and health, production and investment, income and wealth, profit and capital, and business. He also mentions security (general, economic and social), development and economic justice, stability of laws and access to information as factors that create individual economic security and economic insecurity, corruption, poverty, consumerism and despair as factors that threaten it. From the point of view of the Supreme Leader, the three forces, together with the security agencies and police and intelligence forces, are in charge of providing individual economic security.
    Keywords: security, Economic Security, individual economic security, supreme leader
  • Seyyed Shamseddin Hosseini, Amir Rizvandi * Pages 123-147
    Since the middle of the twentieth century knowledge has been the most significant driver of transformations of various aspects of human life. In economic and defense realms, these transformations have led to the emergence of knowledge-based economic models and knowledge-based defense sector, thus changing the face of national power. In view of the foregoing, the purpose of the current study is to gain an understanding of the transformations in economic and defense realms, in order to facilitate the interaction between these fields, and thus, increase the national power of Iran in the knowledge era.
    The present study can be classed as descriptive-analytical research. It employs the Rand multivariable method to analyze and investigate the main axis of knowledge-based national power. In addition, the assessment framework for identifying knowledge-based arenas is grounded on the KAM method. Evaluation of the indicators and components of knowledge-based economy and knowledge-based defense sectors indicates that despite decades of policymaking for creating synergies between the knowledge-based economic and knowledge-based defense sectors _ as stated in the upstream documents of the country from the fourth five-year plan onwards_ there have been insignificant advancements made on this front. Furthermore, quantitative analysis of the outcome of development plans indicates that the most significant efforts made so far have treated the variables of national resources and military capability as separate issues. This is despite the fact that national performance factors play the most crucial role in turning national resources into military capabilities, thus enhancing national power. Hence, Iran's development policies should be re-oriented towards improving the components of national performance which act as the intermediate link between knowledge-based economy and the knowledge-based defense sectors.
    Keywords: knowledge, Knowledge-based Economy, knowledge-based defense, national power
  • Hamed Haji Mollamirzaee, Hamed Najafi Jezeh, Mohammad Babak * Pages 149-170
    The lack of attention to policymaking for the cyberspace field in Iran, has left the opportunities present in this field under-utilized, whereas the harms emanating from this field are spreading. Policymaking has several dimensions, including problem recognition, design, formulation, legitimization, implementation, and evaluation. Cryptocurrencies are one of the products that are based on blockchain technologies. Even though many countries are searching for strategies to utilize the benefits presented by this technology, the challenges present in this field has meant that a unitary comprehensive approach to these challenges has not yet been proposed. A comprehensive model policymaking for cryptocurrencies, should take full advantage of global achievements, whilst being compatible with the local context and requirements. In line with foregoing, this article attempts to analyze the components of a policymaking model for cryptocurrencies; the relationships between them; the threats posed by cryptocurrencies; the key actors; and the potential roles of the central bank.
    The present paper can be classed as mixed developmental-applied research. The qualitative data for the purpose of this study was collected via MaxQuda software. Data theorizing was based on qualitative analysis foundation's method. After undertaking coding, the opinions of experts in the field were gathered and analyzed according to structural equation modeling method of Partial least square (PLS). The model was subsequently confirmed by quantitative analysis. The paper ends with presenting suggestions for future research.
    Keywords: Model, Policy Making, Crypto Currency, Digital Currency