فهرست مطالب

مدیریت توسعه فناوری - سال دهم شماره 3 (پاییز 1401)

فصلنامه مدیریت توسعه فناوری
سال دهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا وظیفه دولت آباد، محمدرضا میگون پوری*، علیرضا ایرج پور صفحات 9-34

    توسعه زیست بوم کارآفرینی مبتنی بر فناوری در دانشگاه ها ‏به تغییرات اقتصادی بزرگی در جامعه می انجامد. هدف پژوهش شناخت عوامل اثرگذار جهت طراحی مدل زیست بوم کارآفرینی مبتنی بر فناوری‏ در دانشکدگان فنی دانشگاه تهران است. بر اساس روش کیفی نظریه برخاسته از داده‏ها، مصاحبه عمیق با 17 نفر از خبرگان صورت گرفت و بعد از کدگذاری باز و محوری، 51 مقوله فرعی در قالب 9 مقوله اصلی (عامل) به دست آمد. برای اعتبارسنجی مولفه ها، پرسش نامه ای میان اساتید و پژوهشگران دانشکدگان فنی دانشگاه تهران توزیع شد و با تجزیه ‏و تحلیل آن با روش حداقل مربعات جزیی صورت گرفت که همه مولفه ها مورد تایید قرار گرفتند. در نهایت با کمک روش مدل سازی ساختاری - تفسیری با توزیع 23 پرسش نامه زوجی میان خبرگان پیکره ‏بندی اجزای مدل در شش سطح صورت گرفت. یافته‏ های نشان داد که مقوله «فرهنگ» تاثیرگذارترین عامل و مولفه های «زیرساخت‏های توسعه زیست بوم کارآفرینی»، «سیاست‏گذاری و مدیریت منابع مالی»، «شدت و سطح آمادگی طراحی، توسعه و تجاری‏سازی»، «ایجاد و توسعه نهادهای حمایتی و توسعه کسب‏وکار در منطقه» تاثیرپذیرترین عوامل در شکل ‏گیری زیست بوم کارآفرینی مبتنی بر فناوری‏ در دانشگاه هستند.

    کلیدواژگان: زیست بوم کارآفرینی فناورانه، نظریه برخاسته از داده ها، مدل سازی ساختاری - تفسیری، دانشکدگان فنی دانشگاه تهران
  • الهام ذره پرور شجاع، سید سپهر قاضی نوری*، سید سروش قاضی نوری صفحات 35-56

    توسعه فناوری به عنوان محرکی برای توسعه اقتصادی کشورها شناسایی شده است. در این بین ساخت محصولات پیچیده به تنهایی در توسعه یافتگی کشورها نقش دارند، اهمیت بیشتری می گیرند. محصولات پیچیده کالاهای سرمایه ای با فناوری پیشرفته هستند که به نوعی محصولاتی چندرشته ای قلمداد می شود. از سوی دیگر، ایجاد قابلیت و توانمندی فناوری که منتج از فرایند یادگیری فناوری است، در این محصولات دارای اولویت بالایی است چرا که این نوع محصولات با تکرار کم اما هزینه و زمان زیاد تولید می شوند و هرگونه خطایی در فازهای مختلف ساخت محصول پیچیده، تبعاتی جبران ناپذیر به همراه دارد. در این مقاله تلاش شده است مسیر یادگیری فناوری براساس گام های طی شده عملیاتی محصول پیچیده، بررسی شود تا بتوان از نتایج بررسی ها، مدلی برای توسعه قابلیت یکپارچه سازی در پروژه های محصول پیچیده براساس یادگیری فناوری ارایه کرد. برای جمع آوری و تحلیل داده ها از رویکرد آمیخته استفاده شده است بدین صورت که پس از بررسی ادبیات، داده ها از طریق مصاحبه و پرسشنامه گردآوری و با استفاده از مدلسازی ساختاری تفسیری تحلیل شد و و براساس یافته ها، سطح بندی و تشخیص میزان نفوذ و وابستگی مولفه ها صورت گرفت. طبق مدل ارایه شده، پیش بینی می شود دفاتر مدیریت فناوری و مدیریت پروژه در جایگاه های تعیین شده، نقش موثری در راستای هدف تحقیق داشته باشند.

    کلیدواژگان: یادگیری فناوری، مدیریت یکپارچگی، سامانه ها و محصولات پیچیده، قطار ملی مترو
  • آرزو زمانی، عباس خمسه* صفحات 57-90

    شناسایی عوامل تاثیرگذار بر انتقال فناوری و به کارگیری فناوری های تحول دیجیتال جهت سهولت و تسریع فرآیند انتقال، از موضوعات مهمی است که می تواند سازمان ها را به تصمیم گیری صحیح تر در این زمینه سوق دهد. با توجه به شکاف مطالعاتی که در این حوزه وجود دارد، پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد و مولفه های تاثیرگذار بر انتقال فناوری با تمرکز بر تحول دیجیتال، صورت گرفت و به روش فراترکیب سندلوسکی و بارسو و با مرور نظام مند 42 مقاله مرتبط از بین 312مقاله اولیه انجام شد. مقاله های نهایی براساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند. روایی پژوهش برطبق معیارهای ورود به بررسی، برگزاری جلسات با اعضای تیم پژوهش، استفاده از یک متخصص و ممیزی کل فرایند برای اجماع نظری تایید شد. پایایی نیز از طریق برنامه مهارت های ارزیابی انتقادی تایید گردید. یافته ها نشان می دهد عوامل تاثیرگذار بر انتقال فناوری با تمرکز بر تحول دیجیتال شامل 7بعد و 61مولفه است که عبارتنداز: بعد "گزینش و اکتساب فناوری"، بعد "انطباق فناوری"، بعد "جذب فناوری"، بعد "بهره برداری فناوری"، بعد "توسعه و بهبود فناوری"، بعد "اشاعه فناوری" و بعد "یادگیری و نوآوری". از مدل ارایه شده این پژوهش می توان درراستای انتقال فناوری با تمرکز بر تحول دیجیتال در ایران و سایر کشورهای درحال توسعه استفاده نمود.

    کلیدواژگان: انتقال فناوری، تحول دیجیتال، اکتساب فناوری، صنعت نسل چهارم، فراترکیب
  • حمید رضائی* صفحات 91-114

    امروزه به کارگیری فناوری در بانک ها به عنوان راه حلی برای مسایل سازمانی مطرح و موجب پیدایش بعد جدیدی از «کارآفرینی فناورانه» شده است. هدف پژوهش حاضر طراحی مدل کارآفرینی فناورانه در صنعت بانکداری با رویکرد ترکیبی است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و بر اساس روش، توصیفی-همبستگی است. در گام اول، عوامل موثر بر کارآفرینی فناورانه از طریق مرور نظام مند پیشینه تحقیق استخراج و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 20 نفر از خبرگان دانشگاهی و مدیران صنعت بانکداری به روش دلفی فازی، تایید شدند. خروجی این مرحله 36 مولفه بود که در 7 بعد (تعاملات بین سازمانی، ساختاری، نهادی، مهارتی، مدیریتی، بازار و مشتریان، فناوری) دسته بندی شدند. در گام دوم، ابعاد با روش مدل سازی ساختاری تفسیری سطح بندی و با تحلیل میک مک خوشه بندی شدند که برای تحلیل آن از نرم افزار اکسل استفاده شد. نتایج نشان دادند بعد بازار و مشتریان در سطح اول، ابعاد تعاملات بین سازمانی، نهادی، مهارتی، مدیریتی در سطح دوم و بعد ساختاری در سطح سوم قرار دارند. بعد فناوری در سطح چهارم قرار گرفته و ازاین رو مهم ترین بعد محسوب می شود. ابعاد ساختاری، نهادی، فناوری در خوشه مستقل و بعد مدیریتی در خوشه پیوندی و ابعاد تعاملات بین سازمانی، مهارتی، بازار و مشتریان در خوشه وابسته قرار گرفته اند. در نهایت می توان گفت توجه ویژه به کارآفرینی فناورانه یکی از عوامل مهم رشد اقتصادی و افزایش توان بانک ها در عرصه رقابت پذیری است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی فناورانه، دلفی فازی، مدل سازی ساختاری تفسیری، میک مک
  • محمدحسین جعفری نسب، مهناز ربیعی*، کیامرث فتحی هفشجانی صفحات 115-146

    صنعت بانکداری جهانی، در حال تحولات اساسی در سالهای اخیر است؛ بنابراین، بانک های سرتاسر دنیا مجبورند به این تحولات واکنش نشان دهند. در همین حال، شرکت های نوپای فناوری مالی که به آنها فین تک گفته می شود مترصد پاسخ به نیازهای نوظهور مشتریان و حتی خلق نیازهای جدید در مشتریان هستند. طبق آمار تعداد کثیری از کسب وکارهای فین تکی، به دلایل متعدد نظیر نداشتن چارچوب مشخصی برای توسعه کسب وکار خود شکست خورده اند که این امر منجر به هدررفتن زمان و هزینه های بسیاری شده است. این پژوهش باهدف جلوگیری از اتلاف منابع به ارایه مدلی مناسب جهت توسعه کسب وکارهای مبتنی بر فین تک در حوزه مالی و بانکی پرداخته است. روش مورداستفاده در این پژوهش، نظریه داده بنیاد است که مبنای آن بیش از هزار دقیقه مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان صنعت فین تک بوده است. نتیجه حاصل از پردازش مصاحبه ها که با روش کد گذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد استخراج 686 مولفه بود که از بین آنها 112 مولفه اختصاصی برای توسعه کسب وکارها در حوزه فین تک بودند. در انتها مولفه های «شناسایی و خلق ارزش و اندازه گیری دقیق آن» به عنوان مقوله محوری و مولفه هایی مانند «شناخت متغیرهای اقتصادی»، «جلب اعتماد مشتریان مالی» و «داشتن شراکت یا حمایت بانک های بزرگ» از مهم ترین مولفه ها شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: توسعه کسب و کارهای نوپا، فناوری های مالی، نظریه داده بنیاد
  • عطاءالله هرندی*، وحید محمدی، رضا دادفر، پیوند میرزائیان خمسه صفحات 147-185

    در دو دهه اخیر شاهد رشد کمی پارک های علم و فناوری و تاثیرات مثبت آن ها بوده ایم.هم اکنون با توجه به بلوغ مفهومی و کمی پارک های علم و فناوری در کشور، نیازمند ارتقا و توسعه کیفی این بازیگران در زیست بوم نوآوری هستیم.هدف اصلی این پژوهش طراحی مدل تعالی پارک های علم و فناوری ایران با هدف توسعه نقش آفرینی شرکت های مستقر در اقتصاد دانش بنیان می باشد.مطالعه پیش رو با استفاده از رویکرد کیفی و با اتکا بر فلسفه تفسیری نمادین به دنبال استخراج چیستی مدل تعالی پارک های علم و فناوری در ایران است.در این راستا از استراتژی تیوری داده بنیاد به منظور تبیین استقرایی نظریه استفاده شده است.داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساخت یافته با 21 نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرایی در زیست بوم نوآوری و از طریق نمونه گیری نظری تا رسیدن به نقطه اشباع نظری جمع آوری شده است.نتایج پژوهش نشان می دهند که پارک های علم و فناوری در ایران بیشترین ویژگی های مربوط به نسل اول و دوم پارک ها را دارند و در راستای تعالی می بایست به سمت پارک هایی با ویژگی نسل سوم و چهارم (ویژگی هایی مانند بهبود رفاه جوامع محلی، دارا بودن تیم های مدیریت حرفه ای، شکل دهی شهر دانش، مناطق ویژه نوآوری و پارک های دیجیتال) حرکت کنند

    کلیدواژگان: پارک علم و فناوری، زیست بوم نوآوری، نسل های پارک علم و فناوری، اقتصاد دانش بنیان، خوشه های نوآوری
|
  • Reza Vazifeh Dolatabad, MohammadReza Meigounpoory *, Alireza Airajpour Pages 9-34

    The development of a technology-based entrepreneurship ecosystem in universities leads to great economic changes in society. This paper aims to identify the influencing factors for the design of the technology-based entrepreneurship ecosystem model in the College of Engineering of Tehran University. Based on grounded theory as a qualitative method, 17 interviews were conducted with experts and after coding, 51 sub-categories were obtained in the form of 9 main categories. To validate the components, a questionnaire was distributed among the academics and researchers of the College of Engineering of Tehran University, and it was analyzed by the partial least squares method, and all the components were confirmed. Finally, with the help of the structural-interpretive modeling method, by distributing 23 paired questionnaires among the experts, the components of the model were configured in six levels. The findings showed that the category of "culture" is the most influential factor and the components of "Entrepreneurial ecosystem development infrastructures", "Policy and management of financial resources", "Intensity and level of preparation for design, development and commercialization", "Creation and development of supporting institutions and business development in the region" are the most influential factors in the formation of the technology-based entrepreneurship ecosystem in the university.

    Keywords: technology-based entrepreneurship ecosystem, Grounded Theory, interpretive structural modeling (ISM), College of Engineering of Tehran University
  • Elham Zarrehparvar Shoja, Sepehr Ghazinoory *, Soroush Ghazinoori Pages 35-56

    The development of technology is known to be the driver of the economic progress of a country. Complex products, as capital goods, manufactured with advanced technology and multi-disciplinary methods, play a salient role in realizing this process. Because the mode of production is not mass production, the cost is high, the process is time-consuming and any error in the different phases of manufacturing has major consequences, the creation of technological capability resulting from the technological learning process, has a high priority in these products. In this article, by focusing on the national metro train, its technology learning path was investigated based on the operational steps taken along with the production of the complex product, so that a model for the development of the integration capability in the project can be constructed. The mixed methodology was selected to collect and analyze the data by using interpretive structural modeling and then, based on the findings, stratification was done and the degree of penetration and dependence of the components was determined. According to the presented model, it is expected that technology management and project management offices should play an effective role in the research goal.

    Keywords: Technology learning, Integration management, Complex product, systems, National metro train
  • Arezoo Zamany, Abbas Khamseh * Pages 57-90

    Identifying factors affecting technology transfer and using digital transformation technologies to ease and accelerate the transfer process are salient issues that can lead organizations to make more correct decisions in this field. The present research aims to identify the factors affecting technology transfer, focusing on digital transformation. The study applied the meta-synthesis method of Sandelowski and Barroso. It conducted a systematic review. From 312 articles, 42 papers were selected, based on the inclusion criteria. The research validity was confirmed according to the inclusion criteria; holding meetings by the research team, and employing an auditor to inspect the whole process. The research reliability was also confirmed by the Critical Appraisal Skills Program. Findings showed that, in the context of digital transformation, the factors influencing the process of technology transfer include seven dimensions and 61 components. These dimensions are 1-technology selection and acquisition, 2-technology adaptation, technology absorption, 3-technology exploitation, 4 technology development, 5-technology dissemination, and 6-learning and innovation. The model presented can be used to transfer technology in the context of digital transformation in Iran and other developing countries.

    Keywords: technology transfer, digital transformation, Technology acquisition, industry 4.0, meta-synthesis
  • Hamid Rezaei * Pages 91-114

    Today, the application of technology in banks as a solution to organizational problems has created the emergence of the new dimension of the concept of "technological entrepreneurship'. The aim of the current research was to design and apply a technological entrepreneurship model in the banking industry with a hybrid approach. The method was descriptive-correlation. In the first step, the factors on technological entrepreneurship were extracted through a systematic review of the research background and confirmed through semi-structured interviews with 20 academic experts and managers of the banking industry using the fuzzy Delphi method. The output of this stage was 36 components, categorized in 7 dimensions (inter-organizational, structural, institutional, skill, management, market and customer interactions, technology). Then, in the second step, the dimensions were leveled with interpretive structural modeling method and clustered with Micmac analysis, which was analyzed using Excel software. The results showed that the market dimension and customers are at the first level, the dimensions of inter-organizational, institutional, skill, and management interactions are at the second level, the structural dimension is at the third level, and the technology dimension is at the fourth level, so it is considered the most salient dimension and the structural dimensions, Institutional, technology in the independent cluster and management dimension in the linked cluster and the dimensions of inter-organizational, skill, market and customer interactions are placed in the dependent cluster and finally it can be said: one of the important factors of economic growth and increasing the power of banks in the field of competitiveness, special attention to technological entrepreneurship.

    Keywords: Technological Entrepreneurship, Fuzzy Delphi, Interpretive Structure, Micmac
  • MohammadHosein Jafarinasab, Mahnaz Rabiei *, Kiamars Fathi Hafshejani Pages 115-146

    The global banking industry has recently been undergoing fundamental changes. The financial system has to react to these changes worldwide. Start-up financial technology companies called Fintech are looking to respond to emerging customer needs and even create new customers' needs. According to available statistics, a large number of Fintech businesses have failed for various reasons, such as not having a clear framework for their business development, which has led to the wastage of resources. This study has provided a suitable model for the development of Fintech businesses. It used the methodology of "Grounded Theory". Based on this method, it conducted more than a thousand minutes of semi-structured interviews with experts in the Fintech industry. The findings are the extraction of 686 components out of which 112 were, specifically, related the Fintech. Based on these findings, the research model was constructed and theory by doing open, axial, and selective coding. In the end, the components of "recognition and creation of value and its accurate measurement" were identified as the central factors of the model.

    Keywords: Development of startup businesses, Financial Technology, Grounded Theory
  • Ata Harandi *, Vahid Mohammadi, Reza Dadfar, Payvand Mirzaeian Khamseh Pages 147-185

    Science and technology parks are established to develop a knowledge-based economy since they play a significant role in developing the ecosystem of innovation. In the last two decades, we are witnessing a quantitative surge of science and technology parks in Iran, Now, we need to improve and develop the quality of this important player in the ecosystem of innovation. From the perspective of 1404, a significant contribution is considered for the knowledge-based economy in the national GDP. Currently, this share is very insignificant; less than one percent. The main goal of this research is to design an excellent model of science and technology parks in Iran with the aim of developing the role of companies based in the knowledge-based economy. The present study, using a qualitative approach and relying on symbolic interpretative philosophy, seeks to extract the essence of the excellence model of science and technology parks in Iran. In this regard, the grounded theory strategy has been used to explain the theory's induction. The data was collected through semi-structured interviews with 21 academic and executive experts in the innovation ecosystem and through theoretical sampling until the theoretical saturation point was acheived. The results of the research show that science and technology parks in Iran have the most characteristics of the first and second generation parks, and to excel,they should move towards developing the features of the third and fourth generation (features such as improving the welfare of local communities, having professional management teams, shaping the knowledge city, special innovation zones and digital parks).

    Keywords: Science, Technology Parks, Innovation ecosystem, Technology Park Generations, Innovation clusters