فهرست مطالب

روان شناسی کاربردی - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 66، تابستان 1402)

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 66، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • گیتی زارعی*، اسحق رحیمیان بوگر، آمنه معاضدیان، علی جهان صفحات 11-32
    هدف
    پژوهش حاضر باهدف بررسی تغییرات روابط موضوعی در بازه های زمانی مختلف درمان معطوف به انتقال در اختلالات شخصیت خوشه B طرح ریزی و اجرا شد.
    روش
    مطالعه حاضر شبه آزمایشی است. 32 مراجع اختلالات شخصیت خوشه B (17 مرد و 15 زن) با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیده، به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. 51 جلسه (یک بار در هفته ، به مدت 45 دقیقه) درمان معطوف به انتقال به صورت فردی در مورد گروه آزمایش اجرا شد. در بازه های مختلف درمان یک پیش آزمون و سه پس آزمون (مقیاس روابط موضوعی بل) برای هر دو گروه اجرا شد و همچنین برای گروه آزمایش بعد از شش ماه پیگیری انجام شد برای تجزیه وتحلیل داده ها از طرح واریانس با اندازه گیری های مکرر و آزمون t زوجی استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش درمان معطوف به انتقال بر ابعاد مختلف روابط موضوعی اثر داشته (p=0/05) و این تغییرات در مرحله پیگیری نیز پایدار باقی مانده است.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد طلیعه تغییرات در دلبستگی ناایمن زودتر و در بیگانگی دیرتر از سایر ابعاد قابل مشاهده است و به نظر می رسد بیگانگی عمیق تر از سایر ابعاد است و به زمان طولانی تری برای تغییر نیاز دارد و نتایج پیگیری نشان داد علایم بعد از درمان بهبود پیداکرده اند ازآنجایی که درمان معطوف به انتقال موجب بهبود اختلالات شخصیت خوشه B می شود می توان از آن به عنوان روش مداخله ای موثر در درمان اختلالات شخصیت بهره برد.
    کلیدواژگان: اختلال شخصیت، درمان معطوف به انتقال، روابط موضوعی، روانکاوی
  • حمید اسدی، مسعود محمدی*، قاسم نظیری، اعظم داودی صفحات 33-61
    هدف
    شواهد تجربی و نظری نشان می دهد که مداخله های شناختی- رفتاری، کارایی پایداری ندارند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه کارایی بالینی ماتریکس درمان پذیرش و تعهد با درمان پذیرش و تعهد متمرکز بر شفقت و درمان شناختی- رفتاری هافمن بر اختلال اضطراب اجتماعی انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی یک سر کور با طرح آزمایشی تک آزمودنی با خط پایه چندگانه ناهمزمان بود که به روش نمونه گیری هدفمند در طی 12 جلسه 60 دقیقه ای با پیگیری 2 ماهه بر روی 9 دانشجو با اختلال اضطراب اجتماعی اجرا شد. برای مقایسه نتایج این سه الگوی مداخله ای، از مقیاس اضطراب اجتماعی لیبویتز (هیمبرگ و همکاران، 1999)، فرم کوتاه مقیاس خود شفقت ورزی (ریس و همکاران، 2011)، نسخه دوم پرسشنامه پذیرش و عمل (باند و همکاران، 2011) و پرسشنامه زندگی ارزشمند (ویلسون و همکاران، 2010) استفاده شد. داده ها به روش ترسیم دیداری، درصد بهبودی، شاخص تغییر پایا و شاخص های شش گانه کارایی بالینی تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هر سه روش مداخله ای در کاهش اضطراب اجتماعی (2.58->Z) و افزایش انعطاف پذیری موثر و از لحاظ بالینی معنادار است (2.58Z>). با این وجود، درمان شناختی- رفتاری هافمن در افزایش خود شفقت ورزی و زندگی ارزشمند از لحاظ بالینی موثر و معنادار نبود (1.96>Z)، و این نتایج نیز در پایان دوره پیگیری 2 ماهه حفظ شد.
    نتیجه گیری
    بنابراین ماتریکس درمان پذیرش و تعهد و درمان پذیرش و تعهد متمرکز بر شفقت از نظر اندازه تغییر، ثبات، کلیت تغییر و ایمنی در مقایسه با درمان شناختی- رفتاری هافمن، کارایی بالینی موثرتری دارند، اما هر سه روش مداخله در میزان پذیرش و عمومیت تغییر مشابه بودند.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، انعطاف پذیری، درمان شناختی-رفتاری، درمان پذیرش و تعهد متمرکز بر شفقت، ماتریکس درمان پذیرش و تعهد
  • راضیه حافظ شعرباف، بهرام علی قنبری*، فاطمه علیدوستی صفحات 63-89
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی آموزش رویکرد هیجان مدار مبتنی بر (HMT/LMG) و تحلیل ارتباط متقابل بر تمایزیافتگی و حل تعارض والد-نوجوان بود.

    روش

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون دو گروه آزمایش با پیگیری سه ماهه و جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر مشهد در سال تحصیلی 99-1400 بود (12018 نفر). حجم نمونه 60 نفر دانش آموز همراه مادر با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و با گزینش تصادفی در دو گروه آزمایش قرار گرفتند (هر گروه 30 نفر). جهت جمع آوری داده ها از مقیاس های نگرش فرزند نسبت به مادر (CAM)، تاکتیک های تعارض موری اشتراوس (1990) و تمایزیافتگی اسکورن و فریدلندر (1998) و همچنین، بسته های آموزشی تحلیل ارتباط متقابل استوارت و جونز (2009) و  هیجان مدار (HMT/LMG) آیکین و آیکین (2017) استفاده گردید. هر دو گروه پرسشنامه های مذکور را تکمیل و سپس یکی از گروه ها به مورد مداخله تحلیل ارتباط متقابل و گروه دیگر برنامه (HMT/LMG) را دریافت کرد. در پایان مداخله نیز هر دو گروه پرسشنامه ها را کامل و داده ها با تحلیل واریانس چندمتغیری با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها

    اثر زمان، گروه و تعامل زمان در گروه آموزش هیجان مدار (HMT/LMG) نسبت به گروه تحلیل ارتباط متقابل برای تمایزیافتگی و حل تعارض معنادار بود (001/0>p).

    نتیجه گیری

    با عنایت به نتایج به دست آمده، آموزش رویکرد هیجان مدار (HMT/LMG) جهت بهبود سطح تمایزیافتگی و حل تعارضات دوره نوجوانی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش هیجان مدار، برنامه HMT-LMG، تحلیل ارتباط متقابل، تمایزیافتگی، حل تعارض
  • فرزانه منجزی، اسمعیل اسدپور، محسن رسولی*، کیانوش زهراکار صفحات 91-113
    هدف

    این پژوهش باهدف مقایسه طرح واره درمانی و درمان شناختی رفتاری  بر تنظیم شناختی هیجان نوجوانان دختر طلاق انجام شد.

    روش

    پژوهش، نیمه آزمایشی و از نوع سنجش مکرر با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه نوجوانان دختر خانواده طلاق که در محدوده سنی 13 تا 15 سال شهر اصفهان بودند. نمونه آماری 45 دختر که به صورت تصادفی در گروه آزمایشی طرح واره درمانی و درمان شناختی رفتاری و کنترل گمارده شدند. گروه های آزمایشی به مدت20 جلسه90 دقیقه ای مشاوره طرح واره درمانی و درمان شناختی رفتاری گروهی دریافت نمودند و گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند .ابزار مورد استفاده پرسشنامه 36 سوالی تنظیم شناختی هیجان (گرانفسکی، کرایج و اسپین هاون، 2002) (CERQ) بود. جهت مقایسه میانگین های آزمون در هر مرحله، از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون های تعقیبی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد گروه های آزمایشی طرح واره درمانی و درمان شناختی رفتاری افزایش  معناداری در تنظیم شناختی هیجان (01/0 <p)؛ ایجاد کرده و این نتایج در پیگیری دوماهه باقی ماند (01 /0<p)مقایسه بین دو گروه های آزمایشی نشان داد که طرح واره درمانی در مقایسه با درمان شناختی رفتاری در تنظیم شناختی هیجان در هر دو مرحله پس آزمون (05 / 0<p) و پیگیری (01 / 0<p) اثربخشی بیشتری دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس این مطالعه به درمانگران در حوزه کودک و نوجوان پیشنهاد می گردد که برای تنظیم شناختی هیجان از طرح واره درمانی و درمان شناختی رفتاری استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، درمان شناختی رفتاری، طلاق، طرح واره درمانی، نوجوانان
  • فرزانه کوثری، پرویز صباحی*، شاهرخ مکوند حسینی صفحات 115-139
    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی برنامه ترکیبی آموزش مدیریت والدین و فرزندپروری ذهن آگاهانه بر استرس والدگری، رابطه والد-کودک و مشکلات برونی ‎سازی‎ شده کودک انجام شد.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون، پس آزمون دارای پیگیری سه ماهه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش کلیه مادران دارای کودک 4 تا 9 سال شهر سمنان در سال 1400 بودند که از میان آن‎ها 24 مادر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به تصادف به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش 16 ساعت به صورت هر هفته دو ساعت برنامه ترکیبی را دریافت کرد درحالی که گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. ابزارهای پژوهش شامل شاخص استرس والدگری آبدین (1995)، مقیاس رابطه والد-کودک پیانتا (1992) و پرسشنامه رفتاری کودک آیبرگ (1978) بود. تجزیه و تحلیل داده‎ها از طریق تحلیل کوواریانس چندمتغیره با نرم افزار SPSS-23 انجام شد.

    یافته‎ ها:

     برنامه مذکور می‎تواند در کاهش استرس والدگری (05/0<p) و مشکلات برونی‎ سازی‎ شده کودک (05/0<p) اثربخش باشد، همچنین در کاهش تعارضات بین والد و کودک و نزدیک شدن رابطه آن‎ها موثر است (05/0<p) اما در میزان وابستگی بین والد و کودک تغییری ایجاد نمی‎ کند (213/0 =p)، تمام نتایج در مرحله پیگیری پایدار بود به جز مشکلات برونی‎ سازی‎ شده کودک (573/0=p) .

    نتیجه‏ گیری:

     این برنامه ترکیبی می‎ تواند مداخله‎ ی موثری برای کاهش استرس والدگری و بهبود رابطه والد و کودک باشد.

    کلیدواژگان: آموزش مدیریت والدین، استرس والدگری، فرزندپروری ذهن آگاهانه
  • فاطمه آبادی، علیرضا مرادی*، هادی زرافشان، محمدرضا محمدی، میثم صادقی، جواد نژادی، روح الله منصوری سپهر صفحات 141-165
    مقدمه

    سیاهه شناخت اجتماعی- فرم والدین، ابزاری است که برای ارزیابی مهارت ذهن خوانی در طول دوران کودکی طراحی شده است. هدف از پژوهش حاضر ساخت و بررسی ویژگی های روانسنجی سیاهه شناخت اجتماعی (ساشا) بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، جزء طرح های توصیفی- همبستگی مبتنی بر روانسنجی بود. بدین منظور سیاهه شناخت اجتماعی که دارای 44 عبارت است با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای بر روی 492 کودک 3 تا 12 ساله شهر تهران اجرا شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.

    یافته ها

    نتیجه تحلیل عاملی تاییدی وجود سه عامل چک لیست مذکور را مورد تایید قرار داد. از سوی دیگر نتایج ضریب همبستگی شواهدی دال بر روایی همگرای سیاهه شناخت اجتماعی با ضریب نظریه را فراهم کرد. همچنین به منظور سنجش پایایی سیاهه از ضریب آلفای کرونباخ و همبستگی خرده مقیاس ها با نمره کل استفاده شد که ضریب آلفای کرونباخ برای خرده مقیاس نظریه ذهن پایه (81/0)، نظریه ذهن مقدماتی (98/0)، نظریه ذهن پیشرفته (97/0) و نمره کل سیاهه (98/0) به دست آمد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان از سیاهه شناخت اجتماعی به عنوان ابزاری سودمند برای غربالگری، تشخیص، پژوهش و سایر زمینه های مداخلاتی بهره برد.

    کلیدواژگان: اتیسم، شناخت اجتماعی، نظریه ذهن پایه، نظریه ذهن مقدماتی، نظریه ذهن پیشرفته
  • احمد عسگری زاده*، شهلا پاکدامن، مهسا هونجانی، سعید قنبری صفحات 167-191
    هدف

    مقیاس تجدیدنظرشده دلبستگی بزرگسال، سنجه خودگزارش دهی شناخته شده ای برای اهداف پژوهشی است. ساختار سه عاملی این مقیاس، علی رغم فقدان شواهدی که از ویژگی های روان سنجی آن حمایت کنند، سال ها در جمعیت های ایرانی به کار گرفته شده است. مطالعه حاضر هدف در بررسی ساختار عاملی، روایی همگرا و پایایی مقیاس تجدیدنظرشده دلبستگی بزرگسال در بزرگسالان جامعه ایرانی داشت.

    روش

    نمونه ای متشکل از 605 شرکت کننده (354 زن، 251 مرد)، به طور تصادفی و با هدف تحلیل عاملی به دو نمونه مجزا (302 = 2n، 303 = 1n) تقسیم شدند. علاوه بر مقیاس تجدیدنظرشده دلبستگی بزرگسال، سنجه هایی از ذهنی سازی، بدتنظیمی هیجان و اختلال شخصیت مرزی اجرا شدند. تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی برای ارزیابی ساختارهای عاملی پیشنهادشده در نسخه اصلی به کار گرفته شدند.

    یافته ها

    در مجموع، تحلیل عاملی حاکی از آن بود که ساختار دوعاملی (اضطراب و اجتناب) برازش بهتری با داده ها دارد. به دلیل بار عاملی ضعیف، شش گویه حذف شدند و در نتیجه مقیاسی 12 گویه ای به دست آمد. مضاف بر این، اضطراب و اجتناب با ابزارهای مرتبط با دلبستگی همبستگی معنا داری نشان دادند (001/0<p) و همسانی درونی شان نیز قابل قبول بود (به ترتیب α برابر با 83/0 و 76/0).

    نتیجه گیری

    یافته های ما با بنیان های نظری پیشین همخوان بود و از نسخه ایرانی مقیاس تجدیدنظرشده دلبستگی بزرگسال برای استفاده در جمعیت عمومی حمایت کرد.

    کلیدواژگان: اجتناب، اضطراب، دلبستگی بزرگسال، ساختار عاملی، ویژگی های روان سنجی
  • الهام کوشکی*، علی حاجتی صفحات 193-216
    هدف

    غرور به مثابه یک هیجان پیشرفت خودآگاه، در بافت پیشرفت، یک تجربه هیجانی متداول، تلقی می شود و برای فهم انگیزش پیشرفت و کنش وری تحصیلی یادگیرندگان از نقش بااهمیتی برخوردار است. براین اساس، مطالعه حاضر با هدف تحلیل روان سنجی نسخه فارسی مقیاس غرور تحصیلی در بین دانشجویان ایرانی انجام شد.

    روش

    در این پژوهش همبستگی، 250 دانشجو (140 دختر و 110 پسر) که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند به نسخه تجدیدنظرشده پرسش نامه هدف پیشرفت (الیوت و مورایاما، 2008)، نسخه تجدیدنظرشده مقیاس ارزیابی تنیدگی (رویلی، رویسچ، جاریکا و واگن، 2005) و مقیاس غرور تحصیلی (باچنر، پکران و لیچتنفیلد، 2018) پاسخ دادند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی با تکرار ساختار دوعاملی مقیاس غرور تحصیلی شامل غرور خودمحور و غرور دگرمحور از روایی درونی مقیاس غرور تحصیلی، حمایت کرد. علاوه بر این، نتایج مربوط به روابط بین وجوه غرور تحصیلی با جهت گیری های هدفی و فرایندهای ارزیابی شناختی، شواهد مضاعفی را در دفاع از روایی بیرونی مقیاس غرور تحصیلی فراهم آورد.

    نتیجه گیری

    در مجموع، نتایج پژوهش حاضر موافق با مواضع نظریه کنترل ارزش هیجانات پیشرفت، با تاکید بر ضرورت تحلیل و فهم مشخصه های کنشی سازه غرور تحصیلی، در قلمرو هیجانات پیشرفت مثبت و منفی، شواهد مضاعف و قابل دفاعی را در دفاع از مطالعه هیجانات پیشرفت در دو قالب هیجانات منفرد و معطوف بر یک تجربه واحد و البته، در ساحت هیجانات چندگانه مثبت و منفی، فراهم آورد.

    کلیدواژگان: مقیاس غرور تحصیلی، هیجانات پیشرفت، هدف های پیشرفت، ارزیابی های شناختی
  • سید جواد سیفی قوزلو، اسماعیل صدری دمیرچی*، علی رضایی شریف، علی شیخ الاسلامی صفحات 217-243
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، واکاوی مشکلات روان شناختی-زناشویی در زنان متقاضی طلاق و بررسی تاثیر درمان مبتنی بر بازسازی عاطفی بر آن بود.

    روش

    روش پژوهش ترکیبی بود. در مرحله ی کیفی  15 نفر از زنان متقاضی طلاق با نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و مورد مصاحبه قرار گرفتند. جامعه آماری شامل تمام زنان متقاضی طلاق با سابقه ازدواج زودهنگام در سال 1399 در شهر اردبیل بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل مضمون استفاده گردید که در ابعاد روان شناختی-زناشویی منجر به شناسایی 7 مضمون (اضطراب، افسردگی، دلتنگی و فقدان، سردرگمی، عدم امنیت و بدبینی، عدم درک متقابل، و تعارض زناشویی) شد. بر اساس این مضمون ها، پرسشنامه مشکلات روانشناختی-زناشویی (PMPQ) طراحی و ویژگی های روانسنجی آن بررسی، و پس از تایید، جهت تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر بازسازی عاطفی مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج بخش کیفی نشان داد که زنان متقاضی طلاق با سابقهءازدواج زودهنگام، مشکلاتی را در بعد روانشناختی-زناشویی تجربه می کنند. پرسشنامه ی مشکلات روانشناختی- زناشویی (PMPQ) اعتبار و روایی مناسبی داشت. همچنین درمان مبتنی بر بازسازی عاطفی در تمام ابعاد مشکلات روان شناختی- زناشویی موثر بوده و منجر به کاهش مشکلات شده بود.

    نتیجه گیری

    درمانگران و پژوهشگران می توانند از پرسشنامه مشکلات روانشناختی-زناشویی (PMPQ) و درمان مبتنی بر بازسازی عاطفی جهت بررسی و بهبود مشکلات زنان متقاضی طلاق با سابقه ازدواج زودهنگام استفاده کنند.

    کلیدواژگان: ازدواج زودهنگام، روش ترکیبی، زنان، طلاق
  • بتول ملائی، خدابخش احمدی*، عماد یوسفی صفحات 245-265
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تجارب زیسته جوانانی انجام گرفت که رفتار پر خطر جنسی داشتند.

    روش

    رویکرد مورد مطالعه در این پژوهش کیفی و از نوع داده بنیاد بود. تعداد 16 نوجوان که تجربه رفتار پر خطر جنسی داشتند و متمایل به همکاری با پژوهشگر بودند با شیوه نمونه گیری نظری انتخاب شدند. این افراد با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته به صورت عمیق مورد بررسی قرار گرفتند. بعد از تحلیل داده ها به شیوه استراوس و کوربین (1990) در مجموع 58 مفهوم، 15 مقوله اولیه و سه مقوله ثانویه استخراج شدند.

    یافته ها

    این مقوله ها عبارت بودند از: 1- عوامل مستعد کننده (سستی باورهای مذهبی، مشکل ساختاری خانواده، تجارب و آگاهی های جنسی در کودکی، سوء استفاده دوره کودکی و مشکلات رشدی)؛ 2- عوامل درگیر کننده (دسترسی به محرک های جنسی، تاثیر از روابط دوستی، عادی انگاری و کاهش شرم و گناه، ضعف اعتماد به نفس یا جرات مندی جنسی، ضعف آگاهی و نگرش جنسی، و دسترسی راحت به روابط جنسی)؛ و 3- وجود انحرافات جنسی (داشتن تجاربی از انحرافات جنسی، کسب پاداش های هیجانی، وجود وسوسه های جنسی و جستجوی حداکثر هیجان جنسی).

    نتیجه گیری

    می توان گفت که رفتار پر خطر جنسی در اثر تعامل عوامل متعددی بروز می کند، و برای پیشگیری از بروز چنین رفتارهایی نیاز به همکاری های مشترک خانواده، مدرسه و جامعه داریم.

    کلیدواژگان: رفتار پرخطر، رابطه جنسی، خویشتن داری جنسی، پژوهش کیفی
|
  • Giti Zarei *, Isaac Rahimian Boogar, Ameneh Moazediyan, ALI JAHAN Pages 11-32
    Aim
    The main purpose of this study was to determine the study of changes in object relation at different time serials transference focused psychotherapy with cluster B personality disorders.
    Method
    The research method was quasi-experimental. 32 patients with Cluster B Personality Disorders (17 male and 15 female) were selected by the available sampling method. Participants were randomly divided into experimental and control groups. 51 transference-focused psychotherapy sessions (once a week for 45 minutes) were performed for the experimental group. One pre-test and three post-tests (Bell's Object Relation Inventory) were performed for both groups in different periods of treatment and the experimental group had follow-up. Analysis of variance with repeated measures and paired T-test was used in data analysis.
    Results
    According to the research findings, transference-focused psychotherapy has an effect on various dimensions of object relations, and these changes have remained stable in the follow-up phase, there were no significant changes between the third stage and follow-up.
    Conclusions
    The results of the study showed that the first changes in the insecure attachment were visible earlier than the rest, the changes of alienation happen later than others, this was deeper than others and require a longer time to change, Follow-up results showed that the symptoms improved after treatment, For as much as the treatment of transference-focused psychotherapy led to improved object relation, it can be used as an effective intervention method to improve Personality Disorders with cluster B.
    Keywords: Object relation, Personality Disorders, psychoanalysis, Transference Focused Psychotherapy
  • Hamid Asadi, Masoud Mohammadi *, Ghasem Naziri, Azam Davoodi Pages 33-61
    Aim
    The Empirical and Theoretical evidence show that Cognitive-Behavioral Interventions do not have Stable Efficacy. The present study aimed comparin Clinical Efficacy of ACT Matrix with ACT Focused on Compassion and Hofmann's CBT on social anxiety disorder.
    Method
    This study was as Single blinded clinical trial with a single-case experimental study non-concurrent multiple baseline design, who performed on 9 students with social anxiety disorder who were selected based on purposive random sampling. The treatment lasted for 12 sessions (60 minutes) with two-month follow-up. To compare the results of these two treatment models, the Liebowitz Social Anxiety Scale (Heimberg & et al, 1999),Self-Compassion Scale-Short Form (Raes & et al, 2011) Acceptance and Action Questionnaire (Second Version, Bond & et al, 2011) and the Valued Living Questionnaire (Wilson & et al, 2010) were used.Data were analyzed by visual drawing, recovery percentage,stable change index and six indicators of clinical efficiency.
    Findings
    The results showed that all three intervention methods reduced social anxiety (Z<-2.58) and increased flexibility (Z>2.58). However, Hofmann's CBT was not clinically effective and meaningful in increasing self-compassion and valued living (Z<1.96). these results were maintained at the end of the 2-month follow-up period.
    Conclusion
    The ACT Matrix and ACT focused on compassion in terms of the magnitude of change, stability, universality of change and safety are more effective Clinical Efficacy than Hoffmann's CBT, But all three interventions were similar in acceptability and generality of change.
    Keywords: social anxiety, Flexibility, Cognitive-Behavioral Therapy, ACT focused on Compassion, ACT Matrix
  • Razieh Hafez Sharbaf, Bahram Ali Ghanbari Hashem Abadi *, Fatemeh Alidoosti Pages 63-89
    Aim

    The aim of the present study was to compare the effectiveness of Emotion-Focused approach training based on HMT/LMG and transactional analysis on the differentiation and resolving the Parent-Adolescent conflict.

    Method

    The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest study of two experimental groups with a three-month follow-up and the statistical population included all female high school students in Mashhad in the academic year of 1399-1400 (12018 people). The sample size included 60 students along with their mothers who were selected by multi-stage cluster sampling method and randomly selected into two experimental groups (each group 30 people). In order to collect data from the measures of the Child’s Attitude toward Mother Scale  (CAMS), Murray Strauss conflict tactics (1990) and Strauss and Skorn and Friedlander's differentiation (1998), as well as Stewart and Joines (2009) transactional analysis training packages and Aikin and Aikin's (2017) Emotion-Focused (HMT/LMG) were used. Both groups completed the mentioned questionnaires and then one group received the transactional analysis intervention and the other group received the HMT/LMG program. At the end of the intervention, both groups completed the questionnaires.

    Results

    The effect of time, group and time interaction in the Emotion-Focused (HMT/LMG) training group was significant for differentiation and conflict resolution compared to the transactional analysis group (p>0.001).

    Conclusion

    According to the obtained results, program HMT/LMG is recommended in Emotion-Focused training to increase differentiation and resolve conflicts during adolescence.

    Keywords: Emotional Focused group Therapy, Transactional Analysis group Therapy, differentiation, Parent-Adolescence conflicts
  • Farzaneh Monjezi, Esmaeil Asadpour, Mosen Rasouli *, Kianoosh Zahrakar Pages 91-113
    Aim

    This research was conducted with the aim of comparing schema and cognitive behavioral therapy on the cognitive regulation of emotions in  girls adolescent of divorced.

    Methods

    The research was semi-experimental and repeated measurement type with a control group.The statistical population was all adolescent girls from divorced families, who were between the ages of 13 and 15 in Isfahan. A statistical sampl of 45 girls who were randomly assigned to the experimental group of schema therapy and cognitive behavioral therapy and control. experimental groups received group counseling schema and cognitive behavioral therapy for 20 sessions of 90 minutes, and the control group did not receive any training.The instrument used was the 36-question cognitive emotion regulation questionnaire (Granofsky,Kraij and Spinhaven,2002) (CERQ). In order to compare the test averages in each stage, was used of the method analysis of variance with repeated measurements and follow-up tests.

    Results

    The results of the analysis of variance with repeated measurements showed experimental groups of schema therapy and cognitive behavioral therapy created a significant increase in the cognitive regulation of emotion (p<0.01). And these results remained in the two-month follow-up (p<0.01). The comparison between the two experimental groups showed that schema therapy is more effective than cognitive behavioral therapy in the cognitive regulation of emotion in both post-test (p<0.05) and follow-up (p<0.01) stages.

    Conclusion

    Based on this study, therapists in the field of children and adolescents are suggested to use schema therapy and cognitive behavioral therapy for emotional diagnosis.

    Keywords: cognitive emotion regulation, Cognitive Behavioral Therapy, Divorce, Schema Therapy, adolescent
  • Farzaneh Kosari, Parviz Sabahi *, Shahrokh Makvand Hosseini Pages 115-139
    Aim

    This research was conducted with the aim of determining the effectiveness of the combined program of parent management training and mindful parenting training on parental stress, parent-child relationship, and child's externalizing problems.

    Methods

    The research was semi-experimental with pre-test, post-test and three-month follow-up with a control group. The population of the current study was made up of all mothers with children aged 4 to 9 years in Semnan city in 1400, from among whom 24 mothers were selected by available sampling method and randomly divided into two experimental and control groups. The experimental group received 16 hours combined program in two hours per week, while the control group was placed on the waiting list. The research tools included Abidin's parenting stress index (1995), Pianta's parent-child relationship scale (1992), and Eyberg's Child Behavior Inventory (1978). Data analysis was done through multivariate covariance analysis with SPSS-23 software.

    Results

    The mentioned program can be effective in reducing parenting stress (p<0/05) and the child's externalized problems (p<0/05), it is also effective in reducing conflicts between parents and children and bringing their relationship closer (p<0/05) but it does not change the degree of dependence between parent and child (p = 0.213), all results were stable in the follow-up phase except the child's externalizing problems (p = 0.573).

    Conclusion

    This combined program can be an effective intervention to reduce parenting stress and improve parent-child relationship.

    Keywords: Parent Management Training, parental stress, Mindful Parenting
  • Fateme Abadi, Hadi Zarafshan, Mohammadreza Mohammadi, Meysam Sadeghi, Javad Nezhadi, Rohollah Mansouri Sepehr Pages 141-165
    Introduction

    social cognition checklist- parent form has been designed assess mind reading skill across childhood. The aim of this study was development and investigate the psychometric characteristics of social cognition check list (SASHA).

    Method

    the research design was descriptive correlational research based on psychometric analysis. The social cognition checklist consists of 44 statement was carried out on 492 children aged 3 t0 12 years old through random multi- stage cluster sampling in Tehran. for analysis of data, the confirmatory factor analysis was used.

    Results

    the results of confirmatory factor analysis confirmed the three factors of the checklist. The results of the correlation coefficient provided evidence of the convergent validity of the social cognition checklist with theory of mind quotient. The reliability of the checklist was measured by Cronbach’s alpha coefficient and the correlation of the subscales with the total score of the checklist. Cronbach’s alpha for subscale precursor theory of mind (0/81), elementary theory of mind (0/98), advanced theory of mind (0/97) and total score was (0/98).

    Conclusion

    generally, social cognition checklist can be used as practical tool for diagnosis, screening, research and other areas of interventions. 

    Keywords: Autism, Social Cognition, Precursor Theory of Mind, Elementary Theory of Tind, Advanced Theory of Mind
  • Ahmad Asgarizadeh *, Shahla Pakdaman, Mahsa Hunjani, Saeed Ghanbari Pages 167-191
    Aim

    The Revised Adult Attachment Scale (RAAS) is a well-established self-report measure for research purposes. Its three-factor structure has been employed in Iranian populations for years, despite the lack of evidence to support its psychometric properties. The current study aimed to assess the factor structure, convergent validity, and reliability of RAAS in Iranian community adults.

    Method

    A sample of 605 participants (354 females, 251 males) was randomly divided into two samples (n1 = 303, n2 = 302) for factor analytic purposes. Along with RAAS, measures of mentalizing capacity, emotion dysregulation and borderline personality disorder were administered. Exploratory and confirmatory factor analyses were applied to evaluate the factor structures proposed for its original version.

    Results

    Overall, factor analyses suggested the two-factor structure (i.e., anxiety and avoidance) to be the better fit for the data. Due to weak factor loading, six items were removed, resulting in a 12-item scale. Furthermore, Anxiety and avoidance demonstrated significant correlations with attachment-related instruments (p<.001) and their internal consistencies were also acceptable (α = .83 and .76, respectively).

    Conclusion

    Our findings were congruent with previous theoretical underpinnings and provided support for the Iranian adaptation of RAAS in the general population.

    Keywords: adult attachment, anxiety, avoidance, factor structure, Psychometric properties
  • Elham Kooshki *, Ali Hajti Pages 193-216
    Aim

    Pride as a self-conscious achievement emotion, is a commonly experienced emotion in the achievement context and is important for achievement motivation and performance. Therefore, this paper had the aim of adapt and validate the Academic Pride Scale in a student’s population.

    Method

    In this correlational study, 250 students (140 female and 110 male) who were selected using the convenience sampling method, were answered the Achievement Goal Questionnaire-Revised (Elliot & Murayama, 2008), the Stress Appraisal Measure-Revised (Rowley, Roesch, Jurica & Vaughn, 2005) and the Academic Pride Scale (Buechner, Pekrun & Lichtenfeld, 2018).

    Results

    The results of confirmatory factor analysis showed that the two factor model of Academic Pride Scale including self-based pride and social comparison-based pride had fit well to the data. External validity is demonstrated in terms of relations with students’ achievement goals and cognitive appraisals.

    Conclusion

    In Sum, these results consistent to Pekrun’s control-value theory of achievement emotions, emphasizing the need to analyze and understand the functional characteristics of the academic pride construct, in the realm of positive and negative achievement emotions, provided double and defensible evidence in defense of the study of achievement emotions in two forms of single emotions focused on a single experience and of course, in the field of multiple positive and negative emotions.

    Keywords: Academic Pride Scale, achievement emotions, achievement goals, cognitive appraisals
  • Seyed Javad Seifi Ghozlu, Esmaeil Sadri Damirchi *, Ali Rezaei Sharif, Ali Sheykholeslami Pages 217-243
    Aim

    The aim of this study was to investigate psychological-marital problems of women who filed for a divorce and examining the effectiveness of affective-reconstructive therapy on it.

    Methods

    The research design was mixed-method. In the qualitative stage, 15 women who field for a divorce were selected using purposive sampling and interviewed. The statistical population included all women who field for a divorce with a history of early marriage in 1399 in Ardabil. To analyze the data, the thematic analysis was used. This analysis in psychological-marital dimensions led to the identification of 7 themes (anxiety, depression, nostalgia and loss, confusion, insecurity and pessimism, lack of mutual understanding, and marital conflict). Then, based on these themes, a psychological-marital problem questionnaire (PMPQ) was designed and after confirming the psychometric properties, in order to determine the effectiveness of affective-reconstructive therapy, this questionnaire was used.

    Results

    The results of the qualitative part showed that women who filed for a divorce with a history of early marriage, experience problems in the psychological-marital dimension. The questionnaire of psychological-marital problems of marriage (PMPQ), had good validity and reliability. Also, Affective-reconstructive therapy was effective in all dimensions of psychological-marital problems and led to the reduction of problems.

    Conclusion

    Therapists and researchers can use the psychological-marital problems of marriage questionnaire and Affective-reconstructive therapy to assess and improve the problems of women who field for a divorce with a history of early marriage.

    Keywords: Early Marriage, Mixed-Method, Women, Divorce
  • Batool Mollaei, Khodabakhsh Ahmadi *, Emad Yousefi Pages 245-265
    The aim

    this study was to investigate the lived experiences of young people who had high-risk sexual behavior.

    Method

    The approach studied in this study was qualitative and of the Grounded theory. Sixteen adolescents who experienced high-risk sexual behavior and were willing to cooperate with the researcher were selected by theoretical sampling method. These individuals were examined in depth using semi-structured interviews. After analyzing the data by Strauss and Corbin (1990) method, a total of 58 concepts, 15 primary categories and three secondary categories were extracted.

    Results

      These categories were: 1- Predisposing factors (weakness of religious beliefs, structural problem of family, Sexual experiences and awareness in childhood, childhood abuse and developmental problems); 2. Involving factors (access to sexual stimuli, the impact of friendships, normalization and reduction of shame and guilt, low self-esteem or sexual audacity, poor sexual awareness and attitude, and easy access to sex); And 3- The existence of sexual perversions (having experiences of sexual perversions, gaining emotional rewards, having sexual temptations and seeking the maximum sexual excitement).

    Conclusion

    it can be said that high-risk sexual behavior is caused by the interaction of several factors, and to prevent such behaviors, we need the joint cooperation of family, school and community.

    Keywords: high risk behavior, sex, abstinence, qualitative approach