فهرست مطالب

پژوهشهای معرفت شناختی - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 24، پاییز و زمستان 1401)

نشریه پژوهشهای معرفت شناختی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 24، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعیده سعیدی، موسی ملایری*، مهدی نجفی افرا صفحات 7-25
    نظرات غزالی در باب علم و معرفت از جهت احاطه به علوم مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مقاله تفاوت معرفت وحیانی به عنوان یک معرفت خاص که ویژه انبیاء است در مقایسه با علوم بشری و به ویژه علوم دنیوی مشخص شده است. غزالی  با تقسیم علوم به لحاظ متعلق، روش و غایت به بیان تفاوت علوم پرداخته و برتری وحی را نشان داده است و معتقد است تنها وحی را می توان معرفت نامید. به علاوه این که معرفت وحیانی از دو جهت ارزش دارد یکی اینکه معرفتی یقینی است و دوم اینکه بدون آن نمیتوان به سعادت رسید، لذا جایگزینی ندارد. با این وجود علوم دیگر را بی اعتبار نمی داند. او برای تبیین معرفت نبوی از مفاهیم فلسفی و کلامی بهره می گیرد اما معرفت نبی را در نهایت فراتر از آنها این می داند، این مقاله با اتکاء به روش تحلیلی تلاش دارد تا نگاه غزالی  را در حوزه معرفت تبیین نماید.
    کلیدواژگان: معرفت، علم، وحی، غزالی
  • سید صابر سیدی فضل اللهی، محمد اکوان* صفحات 27-50
    دکارت در ساختار شناختی خود قصد دارد تا بر مبنای ریاضیات، روشی موثر از جنس یقین را برای تحقیق و پژوهش ساماندهی نماید. ازنظر او ریاضیات، مجموعه ای از حقایق ضروری و فراگیر است که مابین حالات مختلف ذهن، نظم و ارتباط ایجاد می کند. طبق معرفت شناسی دکارت، انسان تبدیل به محقق و کاشفی شده است که باید به کشف خودش بپردازد. ازنظر دکارت شناخت یقینی امکانپذیر است. در سبک شناختی ساختارگرایانه او، عمل تابع صورت است درحالی که سبک شناخت دیویی عملکردگرایی است که در آن صورت تابع عمل و رفتار است. دیویی با بررسی پیامدهای نگاه داروینی به جهان دیدگاه دکارت را نقد نموده و بیان می کند که شناخت درگرو تجربه انسان است و پرسشی که از امکان شناخت و معرفت آدمی می شود اساسا نادرست بوده است. دیویی در رویکرد پراگماتیستی خود با نگاهی دوباره به امر مطلق، نامشروط و یقینی، آن را تنها به عنوان ابزاری پذیرفته که در صورت داشتن نتایج موفقیت بار به کار بسته می شود. شناخت، سازمان دهی ذهنی از حقیقتی ابدی و مطلق نیست، بلکه فناوری، روش و تکنیک است و بایستی ابزاری برای اصلاحات اجتماعی، تنظیم و بهبود رفتار انسان و جامعه باشد.
    کلیدواژگان: جان دیویی، دکارت، شناخت، پراگماتیسم
  • قدرت الله قربانی*، زهره زارعی صفحات 51-77
    وجود و معرفت به عنوان دو مولفه اصلی در فلسفه، دارای نظام معنایی و روابط خاصی هستند. در هریک از نظام های فلسفی، نظر به معنا و مصداق خاصی که از وجود یا معرفت مدنظر است، نوساناتی در رابطه دو جانبه این دو ایجاد شده است. این پژوهش درصدد بررسی تاریخی و طبقه بندی سطوح مختلف رابطه وجود و معرفت، نیز، فراز و فرودهای آن در حکمت متعالیه است. ماهیت تحقیق بنیادی بوده و به صورت توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از روش فراترکیب نگاشته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد از ابتدای حکمت مشاء تا حکمت اشراق و سرانجام در حکمت متعالیه، نسبت وجود و معرفت یک سیر را از تباین مطلق تا تساوی مطلق طی نموده است، بلکه با تتبع متوجه یک سیر ترقیق می شویم و این، نه در مکتب مشا و اشراق، که قایل به تباین محض اند، بلکه از همان حکمت متعالیه شروع شده است که از بررسی سطوح نظریات ملاصدرا در ماهوی بودن یا وجودی بودن علم روشن می شود.
    کلیدواژگان: وجود، معرفت، هستی شناسی معرفت، مسانخت وجود و معرفت، وجود انگاری معرفت، فراترکیب
  • فاطمه ملبوبی*، عین الله خادمی، عبدالله صلواتی، رضا درگاهی فر صفحات 79-98
    فخررازی متکلم شهیر مسلمان، آراء قابل توجهی در بحث علم النفس فلسفی دارد. او نفس را جوهری مغایر بدن می داند، و تعدادی از حالات نفسانی و برخی ویژگی های آنها را نیز بررسی کرده است. پژوهش حاضر به این پرسش می پردازد که حالات و کیفیات نفس از دیدگاه فخر رازی با ذهنمندی در فلسفه ذهن معاصر چه نسبتی دارند؟ از این رو ابتدا رابطه ی حالات ذهنی با یکدیگر را در فلسفه ی ذهن مشخص کرده و بر این اساس، آرای فخر درباره ی حالات و کیفیات نفس بررسی می گردد. او با نقد تعاریف ابن سینا از درد و لذت، به نکات ارزشمندی که امروزه در فلسفه ذهن معاصر مطرح است اشاره کرده است. حاصل این پژوهش این است که برخی از شباهت ها در آراء فخر رازی با ذهنمندی معاصر یافته شد از جمله این که او به کیفیت پدیداری حالات احساسی و ادراکی در آرایش اشاره کرده و همواره تلاش برای اثبات این ویژگی داشته است. او همچنین به علم که از حالات شناختی است، توجه کرده و به نظر می رسد با طرح نظریه ی اضافه، حالت توجه آگاهانه ای را که برای نفس حاصل می شده، مورد نظر داشته است. در این جستجو به برخی اختلافات نیز اشاره می شود از جمله این که او به ویژگی ها و چگونگی حصول دیگر حالات شناختی همچون قصد، آرزو، میل داشتن و... نپرداخته است و مفهوم حیث التفاتی در فلسفه ی ذهن با نظریه ی اضافه ی فخر تفاوت دارد. همچنین رویکرد فخر رازی و ذهنمندی معاصر از دو جهت با یکدیگر متفاوت هستند: 1- پیش فرض های فخر رازی و فلسفه ی ذهن معاصر در نفس داشتن تفاوت دارد. 2- به دلیل چارچوب تاریخی، هدف او در طرح این مباحث، پاسخ به مسایل متفاوت از مسایل فلسفه ی ذهن معاصر بوده است.
    کلیدواژگان: نفس، ذهن، ذهنمندی، فخر رازی، حالات ذهنی
  • لیلا میرزاخانی، عبدالرضا مظاهری*، بخشعلی قنبری صفحات 99-114
    تکلم خداوند با شخص رسول و چگونگی دریافت وحی یکی از مشکلات متکلمان و فیلسوفان مسلمان در طول تاریخ اسلام بوده است، متفکران  اسلامی از جمله فارابی و ابن عربی با این مساله مواجه بوده اند که از چه ساحتی و به چه صورتی بر رسول نازل می گردد و آیا افراد دیگری نیز غیر رسول همچون فیلسوفان و عرفا به آن ساحت دسترسی دارند یا خیر و اگر جواب سوال مثبت است، فرق فیلسوف و عارف با نبی در چیست؟ فارابی برای تبیین وحی به قوه تخیل روی آورده است تا از طریق محاکات قوه مخیله رسول، اشکال فلسفی ارتباط خدای مجرد و بسیط را در تکلم و انزال قرآن کریم به نبی که انسانی مرکب و دارای تغییر و زمانمند است، حل نماید. و همین باعث شده که برخی دانشمندان معاصر به رویایی بودن «وحی» روی آورند. اما  ابن عربی  درنقد فارابی، خیال را در افقی فراتر از عقل نشانده و عقل را مادون خیال دانسته که در استنتاج خود محتاج به حواس و حافظه و قوه مفکره است لذا خطاپذیر می باشد و از آنجاییکه دیدگاه فارابی از جهاتی زیربنای دیدگاه رویای رسولانه در عصر حاضر است از اهمیت خاصی برخوردار است و پاسخ ابن عربی به فارابی بحثی جدید است که کسی تاکنون مطرح ننموده است. لذا این مقاله با استفاده از دیدگاه ابن عربی به این دستاورد رسیده است که خیالی فرض کردن وحی، نوعی تقلیل گرایی وحی است که آنرا تا حد مکاشفه پایین می آورد و الفاظ قرآن کریم را که قول به وجود است با الفاظ بشر که قول به لفظ است، برابر می کند در حالیکه وحی «اشاره» است و الفاظ بشر «عبارت» اند.
    کلیدواژگان: وحی، فارابی، خیال، ابن عربی، مکاشفه
  • احمدرضا مرادیان علی آبادی، هادی صمدی*، علیرضا منصوری، رضا عزیزی نژاد صفحات 115-134

    آراء متفاوتی درباره ی شان هستی شناختی میم ها وجود دارد. دسته ای از پژوهشگران از جمله بلکمور (Blackmore) و دنت(Dennett)  میم ها را موجوداتی در سطح فرهنگ درنظر می گیرند و دسته ی دیگر آن ها، از جمله لینچ (Lynch)و برادی (Brodie) میم ها را هستوندهایی ذهنی می دانند و برخی از جمله گترر (Gatherer) و بنزون (Benzon)وجودی فیزیکی برای آن ها قایل هستند. برخی از منتقدان از جمله بوید و ریچرسون (Boyd and Richerson)و طرفداران نظریه ی هم تکاملی ژن-فرهنگ وجود میم را انکار می کنند و به طور کل وجودی برای آن ها قایل نیستند. این مناقشه ها و اختلاف نظرها شرایط را برای ایجاد مساله ای هستی شناسانه در نظریه میم ها رقم زده است. این مقاله تلاشی ست برای تحلیل اختلاف نظرها به کمک نظریه ی سه جهان پوپر. پس از معرفی اختلاف نظرها در هستی شناسی میم ها، و هم چنین اشاره ای مقدماتی به نظریه ی سه جهان پوپر، به نفع تکثرگرایی وجودی میم ها دلایلی عرضه می کنیم. تکثرگرایی میم ها به دو معنای متفاوت و قابل جمع در مقاله به کار رفته است. نخست آن که، برخی میم ها هم زمان در یک، دو یا هر سه جهان از جهان های سه گانه وجود دارند و بنابراین نباید همه ی میم ها را به لحاظ وجودشناسی یکسان درنظر گرفت. دوم آن که، ممکن است برخی از آن ها در یک زمان در دو یا سه جهان وجود داشته باشند و در زمانی دیگر تنها در یک جهان. نظریه ی هستی شناختی سه جهان پوپر (به ویژه جهان 3) به جهت ارتباط وثیقی که با معرفت شناسی تکاملی و نحوه ی ارتباط سه جهان پوپر در این نظریه دارد، می تواند ظرفیت مناسبی برای توضیح و تبیین وضعیت هستی شناسی میم ها ارایه دهد.

    کلیدواژگان: هستی شناسی، میم، نظریه سه جهان، کارل پوپر
  • سهیله عاصمی، سید حسین سجادی*، عبدالرضا جمالزاده صفحات 135-153

    یکی از مسایل بنیادین در سیر تعالی انسان، کسب معرفت است. معرفت انسان، هر چه متعالی تر باشد می تواند نفس را به کمال ویژه اش نزدیک تر کند. همین امر مهم و اساسی اندیشمندان متعددی را به فکر واداشته است. به طوریکه در طول تاریخ متفکران شیوه های مختلفی را در این رابطه ارایه کرده اند. تفاوت اساسی این شیوه ها میزان بهره مندی از عقل یا ایمان (وحی) است. در نتیجه برخی از این شیوه ها اساس عقلی و برخی اساس ایمانی- وحیانی دارند. از جمله اثرگذارترین افراد در سیر این امر، امام محمد غزالی است. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر شیوه معرفتی غزالی بر سیر فلسفه به روش تحلیلی-توصیفی است. این تحقیق در پی یافتن پاسخ این سوالات است که بیانات غزالی بر کدام شیوه معرفتی استوار است؟ شیوه ایشان چه تاثیراتی را بر سیر فلسفه به ویژه تفکرات ملاصدرا داشته است؟ برخورد غزالی با فلاسفه برداشت های متفاوتی را به همراه داشته است. به طوری که حتی برخی ایشان را فردی عقل ستیز می دانند. اما موضع دقیق ایشان جای بررسی جامع تر و واضح تری دارد. در حقیقت غزالی با بیاناتش شیوه جدید عقل گرایی اعتدالی را در میان اندیشمندان استوار کرد. این تاثیر را می توان در سیر عقل گرایی فلسفه و ظهور آن را به ویژه در ملاصدرا می توان یافت. به نحوی که ملاصدرا هم نظر با غزالی، عقل فلسفی را از ارایه نظر در همه زمینه ها قاصر دانسته و بهره مندی از وحی در کنار عقل را مطمین ترین شیوه معرفتی می داند.

    کلیدواژگان: غزالی، عقل گرایی اعتدالی، معرفت، ملاصدرا، فلسفه
  • بهزاد فزونی واجارگاه* صفحات 155-172
    علم جغرافیا یکی از علوم تاثیرگذار در زیست بشر است که درگذشته و حال، تحولات متعددی را به لحاظ بنیادهای فلسفی به دنبال داشته است. این تحول نشان می دهد که متخصصان و اندیشمندان این حوزه بر سر موضوع، ماهیت و تعریف این علم هم نظر نبوده اند؛ اما باوجوداین تنوع موجود در علم جغرافیا، امروزه این علم توانمندی‎های بسیاری یافته و با ابزارهای فنی که در دست دارد دارای گرایش‏‏های تخصصی جدیدی گردیده است. فلسفه دانش جغرافیا به مثابه اساس نامه یا قانون اساسی نظام علمی این دانش، نقشی کلیدی و مرکزی در حیات علمی آن دارد. اگرچه تحول در زندگی بشر و ضرورت های نوین آن در بدو امر به تخصص گرایی در علوم منجر شد، ولی با گسترش شاخه های علمی توجه به کلیت معرفت بشری نیز به احساسی مشترک بین اندیشمندان مبدل گردید تا با نگرشی نو در گام نخست به تبیین فلسفه علم جغرافیا پرداخته شود و در راستای آن وضع معرفت جغرافیایی را بررسی نماید. امروزه موضوع معرفت شناسی در دانش جغرافیا از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این اهمیت متاثر از مکتب های فلسفی مانند اثبات گرایی، هرمنوتیک و پساساختارگرایی است. در این مقاله تلاش شده است تا این مسیله مورد بررسی قرار گیرد و اهمیت آن برای دانش جغرافیا آشکار گردد.
    کلیدواژگان: دانش جغرافیا، معرفت جغرافیا، معرفت شناسی، اثبات گرایی، هرمنوتیک
  • فاطمه سادات کتابچی*، کرامت ورزدار صفحات 173-194
    مسیله اساسی این پژوهش بررسی و واکاوی تعریف «قصد/عمد» در فلسفه ی دیویدسن و صدرالمتالهین و هدف از آن تمایز «کنش قصدی» از «غیرقصدی» است. روشن شدن ماهیت این کنش و تعریف دقیق آن، در حکمت عملی و علومی همچون فقه، حقوق و اخلاق حایز اهمیت است؛ زیرا موضوع این علوم، «کنش قصدی» یا همان «عمل» است. دیویدسن «قصد» را یک حالت ذهنی مستقل نمی داند و آن را به «علیت باور و میل در نسبت با انجام یک عمل» تحویل می کند؛ بنابراین یک فعل، قصدی است اگر و تنها اگر معلول میل و باور عامل باشد. صدرالمتالهین نیز در باب «قصد» تحویل گراست اما برخلاف دیویدسن «کنش قصدی» را عملی ناشی از «اراده و آگاهی مرتبه دوم عامل به غرض فعل» می داند. نتایج این پژوهش که بر اساس روش توصیفی - تحلیلی و از طریق تحلیل لوازم منطقی مفهوم «قصد» به دست آمده است نشان می دهد تعریف دیویدسن بخاطر اشکالاتی همچون «عدم تحویل میل به اراده» و «اشکال انحراف در سلسله ی علی» مانع اغیار نیست؛ در نتیجه تعریف صدرالمتالهین از «قصد» و «کنش قصدی» قابل دفاع تر از تعریف وی است.
    کلیدواژگان: قصد، کنش قصدی، باور، میل، آگاهی درجه دوم
  • کامران اویسی* صفحات 195-218
    معرفت بخشی خبر متواتر از مباحثی است که بیش از آنکه در دانش علوم حدیث به آن پرداخته شود، در منطق و به میزان کمتر در اصول فقه بدان پرداخته شده است. بن مایه های مطالعه معرفت شناختی خبر متواتر نشان می دهد معرفتی که عرف آن را پذیرا باشد، برای تحقق معرفت بخشی متواتر از راه کثرت مخبران و عدم امکان عادی تبانی بر دروغ، کافی است. تقسیم دوگانه تواتر به لفظی و معنوی و زیر مجموعه آن با نگاه به نوع معرفت دلالت آن در قالب تطابقی و تضمنی و التزامی محدوده معرفت شناختی حاصل از خبر متواتر را توسعه خواهد داد. این نوشتار تلاش دارد با روش توصیفی- تحلیلی عدم دستیابی به یقین از راه تواتر را چنان که فخر رازی ادعا نموده به چالش کشد و اثبات کند برای مخبران خبر متواتر که از اهالی عرف محسوب می شوند، یقین روانشناختی و اطمینان مفید و کافی خواهد بود. بدیهی یا نظری بودن علم حاصل از تواتر مهم نیست؛ زیرا با توجه به نظریه احتمالات شهید صدر یا تدریجی الوصول بودن علم مذکور در نگرگاه غزالی، بدیهی یا نظری بودن آن علم قابل جمع است. همچنین شبهات مطرح در حسی بودن علم مخبر تواتر از قبیل تغییرپذیر بودن محسوسات، با قایل شدن به تفصیل در مساله قابل پاسخ است.
    کلیدواژگان: تواتر، حدیث، خبر، علم بخشی، معرفت شناسی
  • سعیده حمله داری*، سید احمد فاضلی صفحات 219-234
    یکی از مهم ترین موضوعات حوزه معرفت شناسی اخلاق، گفتگو در باب «مبانی» است. گرچه هر یک از عوامل میل، انگیزه، غایات الزامی، عواطف، وحی و شهود به عنوان مبنای معرفت اخلاقی شناخته شده اند اما همواره توجه خاصی معطوف مبنای عقل بوده است. بااین وصف، اگر میزان تاثیر عقل در کشف ارزش های اخلاقی از یک سو و سایرمبانی از سوی دیگر مورد سنجش قرارگیرد نحوه تاثیر هریک از مبانی مذکور چگونه خواهد بود و چه روابطی میان این مبانی معرفتی با مبنای عقل می توان تصور نمود؟ باربارا هرمن فیلسوف آمریکایی و ملاصدرا از آراء قابل تاملی در تبیین این مسیله برخوردارند لذا بررسی دیدگاه آنها حایز اهمیت و ضروری بود. پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از تحلیل متن صورت گرفته و یافته ها نشان داد با فرض سایر مبانی معرفت اخلاقی در کنار عقل سه رابطه متفاوت می توان استخراج نمود. هر دو متفکر مدعی بودند میل، انگیزه و غایات واجب، از جمله مبانی نیازمند و وابسته به عقل اند لذا با عقل رابطه «اثرپذیری» دارند. ملاصدرا مبانی وحی و شهود را پشتیبان عقل می دانست پس رابطه وحی و شهود با عقل از نوع رابطه «اثرگذاری» تلقی شد و نهایتا هرمن عواطف را نه پشتیبان عقل و نه به آن وابسته بلکه مبنایی کاملا مستقل از عقل می دانست ازاین رو دو مبنای عواطف و عقل در یک رابطه «مستقل» قرارگرفتند.
    کلیدواژگان: روابط مبانی معرفت اخلاقی، عقل، کشف ارزش ها، باربارا هرمن، ملاصدرا
  • محمدحسین اسفندیاری* صفحات 235-253

    در ادبیات مربوط به مساله معیار جان لاک را روش گرا معرفی می کنند: کسی که معیار معرفت را بر مصادیق آن مقدم دانسته و باور دارد بر اساس معیار معرفت می توان مصادیقی را از آن یافت. با این حال، هیچ تحقیق مستقلی در اثبات این اسناد صورت نگرفته است. این یعنی، مستقلا استدلال ها و شواهدی که موید روش گرایی لاک است، ارایه و بررسی نشده اند. مقاله پیش رو به همین امر توجه دارد. از این رو، نویسنده پس از بررسی اجمالی مساله معیار و پیشینه آن، دلایل و شواهدی له روش گرا بودن لاک ارایه می کند که عبارتند از استدلال بر پایه انکار معرفت فطری (NIKA)، استدلال بر پایه لوح سفید (TRA) و استدلال بر پایه رد اقتدارگرایی معرفتی. سپس، از چند و چون روش گرایی او و در واقع، نوع نگاه لاک به معیار معرفت بحث می شود. در ضمن این بحث، بررسی می شود که آیا لاک معیار معرفت را ناظر به حصول معرفت می داند یا توجیه. سپس، از این سخن می گوییم که چنان چه معیار معرفت در نظر لاک ناظر به حصول معرفت باشد، آیا باید معرفت شناسی او را طبیعی شده قلمداد کرد؛ و اگر بله، بحث از تقدم معیار معرفت بر مصادیق آن، که بحثی هنجاری ست، چه جایگاهی نزد لاک دارد.

    کلیدواژگان: جان لاک، مساله معیار، روش گرایی، معرفت فطری، لوح سفید، اقتدارگرایی معرفتی، معرفت شناسی طبیعی شده
|
  • Saeideh Saeidi, Moosa Malayeri *, Mehdi Najafiafra Pages 7-25
    Gazali’s perspectives on gnosis and knowledge are so important, because he has known much different knowledge in his era. In this paper, the difference between revealed gnosis, as a particular knowledge that belongs to the Prophets and human knowledge specifically the terrestrial world, has been explained. He has divided the sciences based on the object of knowledge, and its method, and aims to show that revelation is the most transcendent one. He believed that the revelation can be called a gnosis. The value of revealed gnosis has two aspects: firstly, it is a piece of certain knowledge, and second, without it achieving felicity can’t be possible. Never the other sciences can replace it but he has not wanted to humiliate the other sciences. He has applied philosophical and mystical notions to explain the revelation, but has explicitly expressed the revealed gnosis can’t be considered the same as another knowledge.
    Keywords: Gnosis, knowledge, revelation, Gazali
  • Seyed Saber Seyedi Fazlollahi, Mohammad Akvan * Pages 27-50
    In his philosophical structure, Descartes intended to organize, on the basis of mathematics, an efficient method of certainty for research and philosophy. The Mathesis is a body of universal and necessary truths of order and connection between ideas. According to Descartes' epistemology, man has become a researcher and discoverer who must discover himself. For Descartes, certain knowledge is possible, and in his structural cognitive style, action is a function of the form, while Dewey's cognitive style is a function in which form is a function of action and behavior. Examining the consequences of Darwinian views of the world, Dewey rejects Descartes' view: The question of the possibility of human knowledge has been fundamentally wrong. Dewey, by looking again at the absolute, the unconditional, and the certain, in philosophy, sees it only as a means to use if it results in success. Philosophy is not merely a mental organization of eternal and absolute truth, but a technology, method, and technique to be a means for social reform, regulation, and improvement of human and societal behavior.
    Keywords: John Dewey, Descartes, Cognition, Pragmatism
  • Qodratullah Qorbani *, Zohre Zarei Pages 51-77
    Being and knowledge as two main elements of Islamic philosophical tradition have their own relations and semantics. In this research, we analyze being and knowledge’s relations in Peripatetic, Illuminative, and Transcendent Islamic and philosophical schools. Our research approach is fundamental, through analyzing-illustrating methods and by using a meta-combination style. Since meta-combination through integrating previous investigation’s data tries to introduce new data that make new conceptions and ideas. Therefore, we try to integrate and categorize between being and knowledge based on Sadrean’s school which is different from Peripatetic and Illuminative understanding regarding their relation. So through making ontological integration between being and knowledge, we reach to a new conception of transformation in the ontology of knowledge. The data and findings of the research show that there are two approaches regarding the ontology of knowledge based on the meta-combination method between being and knowledge that includes, first, the separation of being and knowledge, second, their unity or integration. The bases of their separation are quidditive relation between being and knowledge, and considering knowledge as a quiddity. And the basis of their unity is the ontological approach to being. On the other hand, paying attention to Mulla Sadra’s bases regarding integrity between being and knowledge or their equality or unity guides us to the deep gap between Transcendent Wisdom from Peripatetic and Illuminative schools concerning the relation between being and knowledge.
    Keywords: Being, knowledge, Quiddity, transformation, Ontology
  • Fatemeh Malbubi *, Einollah Khademi, Abdollah Salavati, Reza Dargahifar Pages 79-98
    In the contemporary era, thinkers abandoned the issue of the mind in a way that gives rise to the idea that it is essence or material, and addressed the issue of what are mental states, what are their characteristics? On the other hand, Islamic thinkers has always been concerned to the human soul. Fakhr Razi, a famous Muslim theologian, has significant opinions in the discussion of philosophical psychology. He considers the soul to be different from the body, and he has studied a number of soul states and some of their characteristics. The current research deals with the question: what is the relationship between the states and qualities of the soul from Fakhr Razi's point of view and mentality in the contemporary philosophy of mind? In this search, some similarities between Fakhr Razi's opinions and contemporary mentality will be clarified; Emotional states such as pain and pleasure, and perceptual states from the point of view of Fakhr have certain characteristics such as the phenomenality and direct experience of these states for the soul. He has criticized Ibn Sina for not paying attention to these states in the definition of pleasure and pain. He also paid attention to science, which is one of the cognitive states, and it seems that by proposing the addition theory, he intended the consciousness for soul.
    Keywords: soul, mind, mentality, Fakhr Razi, Mental State
  • Leila Mirzakhani, Abdorreza Mazaheri *, Bakhshali Ghanbari Pages 99-114
    God speaking with the messenger and the quality of revelation received has been the vital problem for theologians and philosophers during the Islamic history. Islamic thinkers such as Farabi and Ibn Arabi have encountered this issue through what vision and form can be sent to the Prophet. Can other people except messengers like philosophers or mystics achieve that or not? If so, what are the differences between them and the prophet? Farabi has used his imagination to solve this problem. It can play the role of intermediate to make the relationship between simple and immaterial God and the prophet who is living in change and time, acceptable.  That is why some contemporary scholars interpreted the revelation as a dream. Ibn Arabi criticized Farabi’s thought, he has mentioned that the imagination is beyond the reason which is in need of senses, memory and rational faculty which is subjected to the error. Since Farabi’s approach may be considered by certain philosophers, it has its own importance. Ibn Arabi’s answers are the modern discussion which has not been presented by any one so far. As a result, it should be said that considering the revelation as an imaginative phenomenon is a sort of reductionism which has descended it to the level of unveiling and intuition.   The koranic words considered as existence will be reduced to human words. While the revelation is allusion and human words are the passage.
    Keywords: Epistemology, revelation, dream, Ibn Arabi, Farabi
  • AhmadReza Moradian Ali Abadi, Hadi Samadi *, Alireza Mansouri, Reza Azizinezhad Pages 115-134

    There are different opinions regarding the origin of Memes’ ontology. Some researchers, including Blackmore and Dennett, believe that Memes are cultural creatures, while others, including Lynch and Bridie, recognize them as intellectual entities. Moreover, some researchers, including Gatherer and Benzon, consider the Memes as physical existence. Some critics such as Boyd and Riechrson, and their supporters, deny the existence of the Memes. All these negotiations make it necessary to focus on the ontological scrutiny of the Memes theory. The present paper contributes to analyzing the discrepancies in the opinions for the ontology of the Memes using Popper's three worlds theory. In this study, the opinions regarding the ontology of the Memes are investigated with an introduction to Popper's three world’s theory. Then, we present reasons in favor of Mems pluralism. First, some Memes are in one, two, or three worlds simultaneously. Thus, The Memes should not be considered the same in terms of ontological cognition. Secondly, some Memes might be existing in two or three worlds at a time, while they might be in another world at another time. Popper's three worlds’ theory (especially world three) could have enough capacity for describing and discerning the ontology of the Memes due to robust linkage with the evolutionary epistemology and linking procedure of the three worlds.

    Keywords: Ontology, the Meme, Three World Theory, Karl Popper
  • Soheyleh Asemi, Seyed Hosein Sadjadi *, AbdolReza Jamalzadeh Pages 135-153

    One of the fundamental issues in the course of human perfection is the acquisition of knowledge. The higher level of the human knowledge is, the closer its soul would be to its perfection. This important issue has made many thinkers represent their ideas. Throughout history, thinkers have presented different methods in this regard. The basic difference between these methods is the usage of religion or faith (revelation). As a result, some of these methods have an intellectual basis and some have a faithful (revelatory) basis. Among the most influential people in this process is Imam Mohammad Ghazali. The main goal of the current research is to investigate the effect of Ghazali's epistemological method on the course of philosophy by an analytical-descriptive method. This research seeks to find the answers to these questions, which epistemic method is Ghazali's statements based on? What effects has his method had on the course of philosophy, especially Mulla Sadra's thoughts? Ghazali's dealings with philosophers have brought different perceptions in a way that even some people consider him to be an anti-rational person. But his exact position deserves a more comprehensive and clear investigation. In fact, with his statements, Ghazali established a new mode of moderate rationalism among thinkers. This influence can be found in course of rationalism in philosophy and specifically in Mulla Sadra. He, in agreement with Ghazali, finds philosophical reason unable to provide opinions in all fields and considers benefiting from revelation along with relation to be the most reliable epistemological method.

    Keywords: Ghazali, moderate rationalism, knowledge, Mulla sadra, philosophy
  • Behzad Fozooni Vajargah * Pages 155-172
    The science of geography is one of the most influential sciences in human life, which has had many changes in the past and present in terms of philosophical foundations. This development shows that the experts and thinkers of this field did not agree on the subject, nature, and definition of this science; but despite these divisions in the science of geography, today this science has found many capabilities and has acquired new specialized trends with the technical tools it has. The philosophy of the field of geography, as the constitution or constitution of the scientific system of geography, has a key and central role in the scientific life of this field. Although the transformation in human life and its new needs initially led to a specialization in the sciences, but with the expansion of scientific branches, attention to the totality of human knowledge also became a common feeling among thinkers to explain with a new attitude in the first step. The philosophy of the science of geography should be discussed and in line with that, the state of geographical knowledge should be examined.
    Keywords: philosophy, Philosophy of Geography, Knowledge of Geography
  • Fatemeh Sadat Ketabchi *, Keramat Varzdar Pages 173-194
    The basic issue of this research is to examine and analyze the definition of "intention" in the philosophy of Davidson and Mulla Sadra, and its purpose is to distinguish "intentional action" from "unintentional". Clarifying the nature of this action and its precise definition is important in practical wisdom and some sciences such as jurisprudence, law, and ethics; because the subject of these sciences is intentional action. Davidson does not consider "intention" to be an independent mental state and reduces it to "the causality of belief and desire in performing an action"; therefore, an action is an intention if and only if it is the effect of the desire and belief of the agent. Mulla Sadra is also reductionist about "intention", but unlike Davidson, he considers an intentional action as an action resulting from "the will and the Second-order awareness of the agent for the purpose of the action". The results of this research, which were obtained based on the descriptive-analytical method and through the analysis of the logical requirements of the concept of "intention", show that Davidson's definition, due to facing problems such as "non-reduction of desire to will" and "deviant causal chain"; does not prevent others. As a result, Mulla Sadra’s definition of "intention" and "intentional action" is more defensible than his definition.
    Keywords: Intention, Intentional action, belief, desire, Second-order awareness
  • Kamran Oveisi * Pages 195-218
    Knowledge of hadith is one of the topics that has been discussed more in logic and to a lesser extent in the principles of jurisprudence than in the science of hadith. The basis of the epistemological study of frequent news shows that the knowledge that is accepted by custom is sufficient to realize the knowledge of frequent news through the plurality of informants and the normal impossibility of collusion on lies. The dual division of Tawatar into verbal and spiritual and its subset will develop the epistemological scope resulting from the news of Mawatar by looking at the type of knowledge of its hearts in the form of matching, guaranteeing, and commitment. This article tries to use the descriptive-analytical method to challenge and prove the non-achievement of certainty through frequency as claimed by Fakhr Razi, and to prove that psychological certainty and confidence will be useful and sufficient for the informants of frequent news who are considered to be common people. It is not important whether the knowledge resulting from frequency is obvious or theoretical, because it can be gathered according to the probability theory of Martyr Sadr or the gradualness of the said knowledge in Ghazali's perspective. Also, the doubts raised about the sensibility of frequent informant science, such as the changeability of sensations, can be answered in detail in the issue.
    Keywords: frequency, Hadith, Science, report, Epistemology
  • Saeideh Hamledari *, Ahmad Fazeli Pages 219-234
    One of the most important topics in the field of moral epistemology is the discussion about "foundations". Although each of the factors of desire, motivation, mandatory ends, emotions, revelation and intuition are known as the basis of moral knowledge, special attention has always been focused on the basis of reason. However, if the influence of reason in discovering moral values is measured on the one hand and other bases on the other hand, how will the influence of each of the mentioned bases be and what relationships can be imagined between these knowledge bases and the basis of reason? Barbara Herman, an American philosopher, and Mulla Sadra have considerable opinions in explaining this issue, so it was important and necessary to examine their views. The research was carried out by descriptive-analytical method and using text analysis and the findings showed that assuming other bases of moral knowledge besides reason, three different relationships were extracted between them. Both thinkers claimed that desire, motivation, and obligatory ends, among other things, are necessary and dependent on reason, therefore, they have an "efficacy" relationship with reason. Considering that Mulla Sadra considered the foundations of revelation and intuition to be the support of reason, the relationship of revelation and intuition with reason was considered to be of the type of "effect" relationship, and finally, Herman claimed that emotions are neither the support of reason nor dependent on it, but a complete basis. It is independent, therefore emotions and reason were placed in an "independent" relationship.
    Keywords: Basic relations of moral knowledge, reason, discovery of values, Barbara Herman, Mulla sadra
  • MohammadHosein Esfandiari * Pages 235-253

    In the literature on the problem of the criterion, John Locke is described as a methodist: one who prioritizes the criterion of knowledge over its extent and believes that based on the criterion of knowledge, its extent can be determined. However, there is no independent research to substantiate this description. That is the arguments and evidence confirming that Locke is a methodist have not been presented and examined independently. The following article addresses this issue. Hence, the author after a brief review of the problem of the criterion and its background provides the reasons and evidence that Locke is a methodist, including the argument based on 'no innate knowledge', the argument based on 'tabula rasa', and the argument based on the rejection of epistemic authoritarianism. Then, the nature of his Methodism and, indeed, Locke's view of the criterion of knowledge are discussed. During this discussion, it is examined whether Locke considers the criterion of knowledge to be related to the achievement of knowledge or justification. Then, it is argued that if the criterion of knowledge in Locke's view is related to the achievement of knowledge, should his epistemology be considered naturalized? And if so, what is the significance of Locke's discussion of the primacy of the criterion of knowledge over its extent, which is a normative discussion?

    Keywords: John Locke, the Problem of the Criterion, Methodism, Innate Knowledge, naturalized Epistemology