فهرست مطالب

نشریه آبزیان زینتی
سال دهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ولید هوتی*، رامین مناف فر صفحات 1-13

    اسپیرولینا سیانوباکتر فتوسنتز کننده ای است که در بسیاری از کشورهای گرمسیری و نیمه گرمسیری و مناطق معتدله به عنوان تغذیه انسان و حیوانات به صورت تجاری کشت داده می شود. این محصول تجاری به دلیل مواد مغذی با ارزش، منبعی غنی از پروتیین و ویتامین هاست که در صنعت داروسازی، مواد غذایی و شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد. در دو دهه اخیر، تولید ریزجلبک برای غذا بیش از پنج برابر افزایش یافته است و اکنون جلبک ها در حدود 80 کشور جهان مصرف می شود. همچنین این جلبک در 22 کشور تولید می شود که بازار اروپا  به تنهایی 32 درصد از کل تولید را مصرف می کند. بر اساس مشاهدات انجام شده، یکی از بالاترین نرخ های رشد سالانه 15 درصد در این حوزه به ثبت رسیده است. سازمان فضایی آمریکا (ناسا) این ریز جلبک را به عنوان "سوپر فود" نامگذاری کرده است و در تلاش است تا به وسیله اسپیرولینا برای فضانوردان جیره های غذایی مفید تهیه نماید. هدف از مطالعه حاضر بررسی و شناخت جلبک اسپیرولینا به عنوان غذایی برای نسل آینده بشر می باشد.

    کلیدواژگان: جلبک اسپیرولینا، آبزی پروری، آبزیان، غذا
  • فاطمه داودی سفید کوهی*، حامد وردست زاده صفحات 15-23

    هم راستا با رشد صنعت آبزی پروری، تکثیر و پرورش ماهیان زینتی به دلیل اهمیت اقتصادی بالای آن توسعه چشمگیری داشته است. از مهم ترین  چالش ها در صنعت آبزی پروری، بهبود جیره های غذایی فرموله شده جهت بهبود کارایی رشد، تغذیه و ایمنی ماهیان است. در سال های اخیر تلاش های زیادی در ارتباط با استراتژی های تغذیه ای و بهینه سازی ترکیبات غذایی در گونه های مختلف ماهیان انجام شده است. استفاده از افزودنی های خوراکی میکروبی (پروبیوتیک، پری بیوتیک و سین بیوتیک)، از طریق مکانیسم های مختلف می تواند منجر به افزایش رشد، زنده مانی، ایمنی، بهبود عملکردهای تولید مثلی و حفظ کیفیت آب محیط های پرورشی شود. لذا، با توجه به نتایج موفقیت آمیز به کارگیری افزودنی های خوراکی میکروبی در گونه های مختلف ماهیان، استفاده از این افزودنی ها به عنوان یک راهبرد مهم در جهت تولید بهتر محصولات آبزی در سیستم های پرورشی مطرح بوده است و به توسعه پایدار صنعت آبزی پروری کمک می نماید.

    کلیدواژگان: آبزی پروری، ماهیان زینتی، پروبیوتیک، پری بیوتیک، سین بیوتیک
  • علیرضا رادخواه، سهیل ایگدری*، عبدالمجید عبدی صفحات 25-34

    مطالعه حاضر به منظور مرور ویژگی های زیست شناختی و شیوه پرورش و نگهداری ماهی پلاتی (Xiphophorus maculatus) به عنوان یکی از گونه های آکواریومی محبوب در سطح جهان انجام گرفت. مرور منابع نشان داد که این گونه، بومی مناطق نیمه گرمسیری و گرمسیری شامل مکزیک، گواتمالا، بلیز، هندوراس است. ماهی پلاتی از نظر رژیم غذایی، همه چیز خوار است و از نظر تولیدمثلی نیز اگر چنانچه دمای آب در حالت مطلوب قرار داشته باشد، منجر به تولیدمثل تقریبا متوالی در این گونه می شود. این گونه به عنوان یک ماهی صلح جو شناخته می شود. از این رو، گزینه بسیار مناسبی برای نگهداری در آکواریوم های اجتماعی محسوب می شود. به طور کلی، ماهیان پلاتی از نظر خصوصیات فیزیکوشیمیایی زیستگاه، آب با درجه سختی بالا را ترجیح می دهند که شبیه زیستگاه طبیعی آنها باشد. محققان بیان داشتند که نگه داشتن pH آب در محدوده 5/8-8/6 برای زیست این ماهیان بسیار مناسب است. بر طبق گزارش های به دست آمده، طول عمر ماهی پلاتی در صورتی که تحت مراقبت صحیح قرار گیرد، 5-3 سال است. از جمله شایع ترین بیماری های ماهی پلاتی در محیط آکواریوم می توان به پوسیدگی باله، ایک (Ich) و بیماری مخملک اشاره کرد. مجموع این یافته ها نشان داد که ماهی پلاتی (X. maculatus) به دلیل برخورداری از یک سری ویژگی های خاص مانند اندازه کوچک، رژیم غذایی همه چیز خواری، بی نیازی به بستر و محیط خاص برای تخم ریزی و پتانسیل بالایی که در تحمل طیف وسیعی از شرایط محیطی دارد، می تواند به عنوان یک گزینه ایده آل و مناسب برای پرورش در آکواریوم های خانگی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ماهی پلاتی، ماهیان زنده زا، آکواریوم، بیماری ها، تغذیه
  • محمدحسین خانجانی*، سعید حاجی رضایی صفحات 35-45

    امروزه آبزی پروری ماهیان زینتی یک صنعت جهانی با تجارت چندین میلیارد دلار است. با توجه به ارزش ماهیان زینتی تغذیه آنها نسبت به ماهیان خوراکی متفاوت است به طوری که در ماهیان زینتی کیفت رنگ بدن نسبت به تولید گوشت بیشتر حایز اهمیت است و به لحاظ قیمتی جیره غذایی ماهیان زینتی و خوراکی با هم تفاوت دارند. استفاده از جیره غذایی با کارایی مناسب و قیمت مطلوب، از اهداف پرورش دهندگان است. در سال های اخیر تلاش هایی برای استفاده از انواع جیره ها در تغذیه ماهیان آکواریومی شده است، استفاده از بی مهرگان نظیر حشرات، آرتمیا، پلی کت ها و کرم ها مورد مطالعه قرار گرفته است. پلی کت ها از جمله غذاهای زنده با ارزش غذایی بالا هستند که قابلیت استفاده از آنها در جیره غذایی ماهیان زینتی تایید شده است. ترکیبات بیوشیمیایی پلی کت ها (پروتیین، چربی و کربوهیدرات)، جهت تغذیه ماهیان زینتی مناسب بوده به طوری که هنگام استفاده از آنها عملکرد رشد، بقاء و کیفیت رنگ بدن نسبت به جیره های کنسانتره بهتر است. پلی کت ها حاوی اسیدهای چرب غیر اشباع بلند زنجیره (دیکوزاهگزانوییک اسید، ایکوزاپنتانوییک اسید، اسید لینولییک و آراشیدونیک اسید) جهت بهبود عملکرد رشد، بلوغ جنسی و کیفیت رنگ هستند که پرورش دهندگان را در استفاده از آنها برای ماهیان زینتی ترغیب می کند. در مطالعه ترویجی حاضر به اهمیت پلی کت به عنوان غذای زنده در تغذیه ماهیان زینتی پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: ماهیان زینتی، غذای زنده، آبزی پروری، پلی کت
  • محمد امینی چرمهینی*، داود ضرغام، طیبه باشتی صفحات 47-58

    در پرورش و تکثیر انواع آبزیان، هرچقدر بتوان شرایط پرورشی را به محیط زندگی طبیعی آنها نزدیک تر کرد، احتمال موفقیت بیشتر خواهد بود. همیشه یکی از مهم ترین چالش ها در این راستا، نوع غذا و نحوه تغذیه آبزی بوده است. سعی شده است، برای انواع آبزیان غذاهای مصنوعی ساخته شود، ولی با توجه به تنوع ماهیان پرورشی به ویژه ماهیان دریایی، فراهم کردن جیره متعادل برای همه آنها با سختی هایی روبرو بوده است. از این رو، استفاده از غذاهای زنده در پرورش انواع آبزیان همیشه جایگاه و اهمیت ویژه ای داشته است. مهم ترین ویژگی های غذای زنده مناسب شامل: ارزش غذایی بالا، عاری بودن از آلودگی و عوامل بیماری زا و پرورش آسان، اقتصادی و پایدار، است. کرم سفید با توجه به موارد مذکور و در مقایسه با بسیاری از غذاهای زنده دیگر، یکی از بهترین گزینه ها در پرورش انواع آبزیان  و از جمله آبزیان زینتی است. این کرم برای تغذیه برخی از ماهیان آب شور و شیرین استفاده شده است و ماهیان مختلف واکنش تغذیه ای متفاوتی نشان داده اند که نشان می دهد، کاربرد این کرم از طرفی پتانسیل بالایی دارد و از سوی دیگر باید بررسی های تکمیلی بر تغذیه گونه های مختلف ماهی انجام شود. از این رو، دسترسی به اطلاعات پایه در مورد این کرم بسیار ضروری به نظر می رسد. در این مقاله زیست شناسی، ارزش غذایی و غنی سازی، تکثیر و پرورش و روش برداشت این کرم ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کرم سفید، غذای زنده، غنی سازی، آبزیان زینتی
  • محمدمهدی شاه محمدپورعسکری، امید صفری* صفحات 59-65

    ماهی بتا (Betta splendesns) و نام های مصطلح ماهی جنگجو و جنگجوی سیامی یکی از معروف ترین ماهیان آکواریومی آب شیرین در جهان است که طی سال های اخیر نگهداری و تکثیر و پرورش آن در جهان و کشور ایران گسترش چشمگیری داشته است. این ماهی دارای بدنی کشیده و فلس دار با سطح مقطع گرد و مدور است که حداکثر طول کلی آن به 5/6 سانتی متر می رسد. خصوصیت بارز ماهی بتا (ماهی جنگجو) همان طوری که از نام آن پیداست، رفتار تهاجمی آن است. بتا دارای رژیم غذایی گوشت خواری است و در طبیعت از پلانکتون های جانوری یا زیوپلانکتون ها، حشرات و لارو حشرات تغذیه می کند. بهترین دما برای نگهداری بتا در آکواریوم و تکثیر آن 30-26 درجه سانتی گراد است. این ماهی ها در کمتر از یک سال و احتمالا تا شش ماهگی با توجه به دما و شرایط زیستی از قبیل تغذیه، کیفیت آب و سایر عوامل تاثیرگذار در این امر، به بلوغ جنسی می رسند. با انتخاب مولدین مناسب و مهیا کردن شرایط مناسب محیطی، می توان اقدام به جفت اندازی و تکثیر این ماهی نمود. 48-36 ساعت پس از تخم ریزی ماهی بتا، تخم ها هچ می شوند و لاروهای بسیار ریز به طول متوسط 2 میلی متر که دارای کیسه زرده و فاقد قدرت شنا هستند، به دنیا می آیند. در نهایت، با رعایت رژیم تغذیه ای مناسب و سایر عوامل زیستی و محیطی، این ماهی ها حدود سن پنج ماهگی به سایز مناسب برای ارایه به بازار ماهیان زینتی خواهند رسید.

    کلیدواژگان: ماهیان آکواریومی، رفتار تهاجمی، لابیرنت، لانه حبابی، تولید مثل
|
  • Valid Hooti*, Ramin Manffar Pages 1-13

    Spirulina is a cyanobacterial photosynthesis that is grown commercially in many tropical and subtropical countries and temperate regions for human and animal nutrition. This commercial product is used as a rich source of protein and vitamins in the pharmaceutical, food and chemical industries due to its valuable nutrients. In the last two decades, the production of microalgae for food has increased more than five times and now algae are consumed in about 80 countries. Also they are produced in 22 countries, where the European market consumes lonely 32% of total production. Based on the observations made, one of the highest growth rates the fastest growing market, with an annual growth rate of 15%, has been recorded in this area. The algae has been introduced by the US space agency (NASA) as a superfood and tries to provide a healthy diet for astronauts with the help of Spirulina. The aim of this study was to investigate and identify spirulina algae as food for the next generation of humans.

    Keywords: Spirulina algae, aquaculture, aquatic, food
  • Fatemeh Davoudi Sefidkohi*, Hamed Vardastzadeh Sardrood Pages 15-23

    In line with the growth of the aquaculture industry, the reproduction and cultivation of ornamental fish has developed significantly due to its high economic importance. One of the most important challenges in the aquaculture industry is the improvement of formulated diets to improve the growth efficiency, nutrition and immunity of fish. In recent years, many efforts have been made in connection with nutritional strategies and optimization of feed compositions in different fish species. The use of microbial feed additives (probiotic, prebiotic and synbiotic) through different mechanisms can lead to increased growth, survival, immunity, improvement of reproductive functions and maintenance of water quality in breeding environments. Therefore, according to the successful results of using microbial feed additives in different species of fishes, the use of these additives is considered as an important strategy for better production of aquatic products in breeding systems and helps the sustainable development of the aquaculture industry.

    Keywords: Aquaculture, Ornamental fish, Probiotic, Prebiotic, Synbiotic
  • AliReza Radkhah, Soheil Eagderi*, Abdolmajid Abdi Pages 25-34

    The present study was conducted in order to review the biological characteristics and breeding and maintenance methods of common platy (Xiphophorus maculatus) as one of the popular aquarium species in the world. The literature review showed that this species is native to subtropical and tropical regions including Mexico, Guatemala, Belize and Honduras. In terms of diet, common platy is omnivorous, and in terms of reproduction, if the water temperature is optimal, it leads to almost continuous reproduction in this species. X. maculatus is known as a peaceful fish, therefore, it is considered a very suitable option for keeping in social aquariums. In general, in terms of the physico-chemical properties of the habitat, platy fish prefer water with a high degree of hardness, which is similar to their natural habitat. The researchers stated that keeping the pH of the water in the range of 6.8 to 8.5 is very suitable for the life of these fish. According to the reports, the lifespan of common platy is three to five years, if it is properly cared for. Fin rot, Ich and velvet are among the most common diseases of platy fish in the aquarium environment. The overall findings showed that common platy (X. maculatus) due to having a series of special features such as small size, omnivorous diet, no need for a special bed and environment for spawning, as well as its high potential in tolerating a wide range of environmental conditions can be considered as an ideal and suitable option for breeding in home aquariums.

    Keywords: Common platy, Livebearers, Aquarium, Diseases, Nutrition
  • MohammadHossein Khanjani* Pages 35-45

    Aquaculture of ornamental fish is today a global industry worth several billion dollars. Nutritionally, ornamental fish are different from edible fish, so body color is more important in ornamental fish than meat production, and in terms of price, ornamental fish and edible fish are different. Aquaculturists strive to use food efficiently and at a reasonable price. Recently, efforts have been made to develop different diets for aquarium fish, and the use of invertebrates such as insects, Artemia, polychaetes, and worms has been studied. Polychaetes are among the live foods with high nutritional value that are approved for use in ornamental fish diets. Polychaetes (protein, fat, and carbohydrates) possess a biochemical composition that is suitable for feeding ornamental fish, resulting in better growth performance, survival, and color quality compared to concentrated diets. Ornamental fish farmers increasingly use polychaetes as sources of long-chain unsaturated fatty acids (such as docosahexaenoic acid, eicosapentaenoic acid, linoleic acid, and arachidonic acid) in order to improve growth performance, sexual maturity, and color quality. The importance of polychaetes as live food for ornamental fish is discussed in this promotional study.

    Keywords: Ornamental fish, Live food, Aquaculture, Polychaetes
  • Mohammad Amini Chermahini*, Davood Zargham, Tayebe Bashti Pages 47-58

    In the culture and breeding of aquatics, establish the conditions as close as possible to those of the natural habitat, it is more likely to succeed. One of the most important challenges in this regard has always been the type of food and the feeding method of aquatics. Attempts have been made to make artificial foods for all types of aquatic animals, but due to the diversity of farmed fish, especially marine fishes, providing a balanced diet for all types of aquatic animals has faced difficulties. Therefore, using live foods in aquaculture has always had a special importance. The most important characteristics of a suitable live food are high nutritional value, free from contamination and pathogens, and easy, economical and sustainable production. White worm is one of the best options in farming a variety of aquatic animals, considering the above characteristics and compared to other live foods. This worm has been used for feeding of different marine and freshwater fishes, and different species have showed different responses, that indicate using this worm has high potential, and in the other hand, there are need supplemental investigation on feeding of different fish species. Therefore, it seems accessing basic data about this worm is very necessary. This paper presents the biology, nutritional value and enrichment, reproduction, and harvesting methods of this worm.

    Keywords: White worm, Live food, Enrichment, Ornamental aquatics
  • M.M. Shuhmohammadpour Askari, O. Safari* Pages 59-65

    Beta fish with the scientific name of Betta splendesns and the so-called names of warrior fish and Siamese warrior is one of the most famous freshwater aquarium fish in the world that in recent years its maintenance, reproduction and breeding has expanded significantly in the world and as good in Iran. This fish has an elongated and scaly body with a round cross section that has a maximum overall length of 6.5 cm. The hallmark of the Beta fish or fighter fish, as its name implies, is its aggressive behavior. Beta has a carnivorous diet and in nature feed on animal plankton or zooplankton, insects and insect larvae. The best temperature for keeping Beta in the aquarium and multiplying it is 26 to 30 degrees Celsius. These fishes reach sexual maturity in less than a year and possibly up to six months, depending on temperature and living conditions such as nutrition, water quality and other factors. By selecting suitable breeders and providing suitable environmental conditions, this fish can be mated and reproduced. 36 to 48 hours after the Beta fish spawns, the eggs hatch and give birth to tiny larvae with an average length of 2 mm that have a yolk sac and no swimming ability. Finally, by following a proper diet and other biological and environmental factors, these fishes at about five months of age will reach the appropriate size to be presented to the ornamental fish market.

    Keywords: Aquarium fishes, Aggressive behavior, Labyrinth, Bubble nest, Reproduction