فهرست مطالب

نشریه سفینه
پیاپی 77 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحات 5-8
  • منیر انیسی، فاطمه هاشمی*، محمد رضوی صفحات 9-27

    روش و شیوه امام باقر(ع) همانند دیگر حضرات معصوم(عهم) در الگوسازی قولی و فعلی شیعیان  نقش اساسی دارد. به نظر می رسد با تحلیل احتجاجات ایشان در حدیثی از باب الحجه اصول کافی بر اساس نظریه های زبان شناسی، بتوان به بینش های جدیدی دست یافت. این نوشتار طبق نظریه کنش گفتار جان سرل می باشد. این نظریه در تکوین تحلیل گفتمان نقش ویژه ای داشته است. از دیدگاه جان سرل کنش گفتاری به بخش های اظهاری، ترغیبی، عاطفی، تعهدی و اعلامی تقسیم می شود. بررسی نشان می دهد که در احتجاجات امام باقر(ع) کنش اظهاری  بیش از دیگر کنش هاست و کنش های دیگر به مراتب خیلی کمتر به کار رفته است. به عبارتی متن  حدیث ابتدا در بیان واقعیت و سپس ترغیب حضرت برای تشویق مخاطب در امر حجت الهی و اعلام شرایط پذیرش یا عدم پذیرش امر امامت بیشترین کاربرد را داشته است. تطابق بافت موقعیتی حدیث با انواع کنش های به کار رفته در متن، قدرت بالای مخاطب شناسی و درک عمیق آن بزرگوار از بافت موقعیتی را نشان می دهد، چرا که گفتار امام، درحقیقت واکنش ایشان در برابر انحراف جامعه اسلامی در امر حجت الهی و سیاستهای غلط و سودجویانه حکومت اموی  است. شیوه استفاده در این تحقیق توصیفی، تحلیلی به صورت تحلیل محتوا (گفتمان) است. واحد تحلیل، جمله قرار گرفته است و ابزار تحقیق کتابخانه ای می باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوایی، احتجاج، امام باقر(ع)، امامت، اصول کافی (کتاب)، کنش گفتاری، جان سرل
  • محمدحسین صلاح* صفحات 53-75

    نگارنده جایگاه اسماء و صفات الهی در معرفت خداوند متعال را تبیین می کند. بدین روی، بیان می دارد که صفت و اسم، شباهت ها و تمایزهایی دارند، ولی همگی مخلوق خدایند تا بشر را به معرفت خدا برسانند. البته به دلیل تنزیه خداوند حکیم از حد تعطیل و حد تشبیه، اسماء و صفات با مفاهیم عام خود، اشاره دارند به خدایی که منزه از اشاره مخلوق است. ولی در همین جایگاه، جز به تعیین خداوند، نمی توان آنها را باب معرفت خداوند دانست. بعثت انبیاء نیز در این راستا اهمیت دارد. نقد برخی ازدیدگاه های مکاتب بشری در باب توحید نیز در ضمن مباحث مقاله آمده است.

    کلیدواژگان: اسماء و صفات، معرفت خدا، تنزیه خدا، بعثت پیامبران
  • میر فرخ فتاحزاده*، غلامحسین تاجری نسب صفحات 76-93

    خدای متعال در قرآن (آیه 30 انبیاء و 45 نور) خلقت هر موجود زنده ای را از «ماء» دانسته است. مترجمان و مفسران این کلمه را به آب (یا به شکل ترکیب هیدروژن و اکسیژن و یا مایع حاوی نطفه) ترجمه و تفسیر کرده اند. از آن جا که بسیاری از موجودات زنده، مانند فرشتگان، پریان، حضرت آدم و عیسی و پرندگان خلق شده به دست آن حضرت، آفریده از آب نیستند و از طرفی گیاهان و بسیاری از حیوانات از طریق نطفه ایجاد نشده اند، مفسران ناگزیر شده اند عبارت «کل شیء حی» را در این آیه محدود سازند و به دلایل مختلف، موجودات یادشده را از شمول این آیه خارج سازند. در ضمن گرچه بسیاری از مفسران، خلقت موجودات زنده انتخاب شده را از آب دانسته اند، ولی در توضیح سخن خود نتوانسته اند پایبند به آن باقی بمانند و معنای آیه را تغییر داده و حیات موجودات را وابسته به آب دانسته اند و در عمل، معنای منتخب خود را تغییر داده اند. با بررسی دقیق روایات، به دست می آید که منظور از ماء، ماده اولیه آفرینش است که بسیار لطیف می باشد و خدای متعال همه موجودات دنیوی و اخروی را از آن آفریده است. با چنین رویکردی، نباید اسم خاص ماء در این دو آیه و برخی از روایات به آب ترجمه شود؛ آنگاه آفریده شدن هر موجود زنده ای از ماء، به راحتی توجیه می گردد و نیازی به محدود ساختن عبارت «کل شیء حی» و خروج از ظاهر آیه نیست و مفسر می تواند پایبند به ترجمه خود باقی بماند و در شرح سخن خویش از ترجمه اولیه خود رویگردان نشود.

    کلیدواژگان: خلقت، آفرینش، ماء، ماء بسیط، آب، ماده المواد
  • محمدسعید انصاری، منصور پهلوان، محمدرضا شاهرودی* صفحات 94-116

    هرمنوتیست های قصدگرا و تاویل گرایان مسلمان گرچه هردو به دنبال فهم مراد و قصد مولف از متن اند، ولی مبانی تفسیری مکاتب، امر تعیین کننده برای تفاوت های تفسیری اند. از این رو شناخت مبانی این دو مکتب، هدف این مقاله قرار گرفت و نسبت بین این دو مکتب تاویلی از نظر مبانی مورد بحث و تحلیل مقایسه ای قرار گرفت. در مقایسه پیش فرض های دو مکتب نشان داده شد که در برخی مبانی همچون فهم پذیری متون، مبنا بودن زبان در فهم و قصد، عینی بودن معنا، معنای نهایی متن، نسبی بودن فهم از متن، اشتراک دارند؛ ولی در برخی مبانی همچون تاریخی نگری، ابتناء کشف قصد بر حدس _ که هرمنوتیک قصدی بدان باور دارد _ و نه عقل، افتراق دارند. همچنین متن (قرآنی) به دلیل علیم بودن مولف آن اختلاف و تناقض ندارد که آن را از هر متن دیگر ممتاز می سازد. نیز در خصوص مبنای تاریخی نگری بین دو مکتب نشان داده شد این دو مبنا با هم اختلاف دارد. داده ها، آشکارا نشانگر این تفاوت ها و اشتراک ها بین مبانی دو مکتب اند که در پایان به شکل جدولی مقایسه ای ارایه شده است.

    کلیدواژگان: قصدگرایی، مبانی و پیش فرض ها، معنای متن، هرمنوتیک
  • سید اسعد القاضی*، سید محمدامین سیاهپوش صفحات 117-130

    این مقاله، نمایه ای از احادیث مربوط به مهدویت بر اساس نام راویان است که در قالب یک جدول تنظیم شده است. در این نمایه، 517 حدیث از 15 منبع کهن حدیثی شیعه آمده که بر اساس نام 193 راوی مرتب شده است. ابوبصیر با 63 حدیث بیشترین تعداد حدیث در این نمایه را دارا است.

    کلیدواژگان: احادیث مهدویت، راویان، مهدویت، امام مهدی (ع)، ابوبصیر
  • ایمان ابراهیمی دستگردی* صفحات 131-137

    این مقاله در باره یکی از احادیث امام کاظم در باره نص بر امامت امام رضا؟عهما؟ است که منابع حدیثی معتبر شیعی آن را به دو صورت ثبت کرده اند: «نحلته کنیتی» و «نحلته کتبی». نگارنده مقاله، منابع هر دو نقل را آورده، و برای تایید هر کدام، دلایلی ذکر می کند. در نهایت به احتمال زیاد، نقل دوم را ترجیح می دهد.

    کلیدواژگان: نصوص امامت، امام کاظم (ع)، امام رضا (ع)، پژوهشهای حدیثی
  • هدی تفضلی*، محمود کریمی، عباس مصلایی پور صفحات 138-154

    نقل گرایی افراطی برخی از اخباریان و کم رنگ شمردن جایگاه عقل توسط برخی از ایشان، سبب شده تا این مکتب متهم به عقل گریزی گردد و تصور اولیه از اندیشه آنان این باشد که اخباریان عقل را به کلی حجت نمی شمارند. از سوی دیگر انتقادات مبنایی میرزا مهدی اصفهانی _ به عنوان موسس مکتب معارفی خراسان_ به مفهوم شناسی عقل فلسفی سبب شده تا برخی آن را در کنار اخباریان در یک جبهه و در مقابل اندیشه اصولی قرار دهند و هر دو را منکر حجت عقل به شمار آورند، تا جایی که برخی مکتب معارفی خراسان را اخباری یا نواخباری خوانده اند. این مقاله بر آن است که با استفاده از منابع دسته اول ابتدا دیدگاه این سه مکتب را در خصوص حجیت عقل به درستی تبیین کند و سپس رابطه بین این سه دیدگاه و نقدهایی را که هر یک از این مکاتب بر دیگری دارند، طرح و نقد نماید.

    کلیدواژگان: اخباری، اصولی، مکتب معارفی خراسان، عقل، میرزا مهدی اصفهانی، شیخ مرتضی انصاری، میرزا محمد استرآبادی
  • علیرضا فرج پور* صفحات 155-173

    رابطه میان اخلاق و دین به ویژه پس از سکولاریزه شدن جوامع غربی و دین زدایی های اجتماعی مورد بررسی های متعددی واقع شده است. این ارتباط از جهاتی چون معنا شناختی، وجود شناختی، تاریخی و غیره قابل بررسی است. ظاهر امر آن است که اصل رابطه تاریخی میان دین و اخلاق مورد وفاق عموم فیلسوفان و اندیشمندان است. در عین حال چگونگی این ارتباط محل سوال و بررسی برخی از اندیشمندان می باشد. برخی از معاصران ضمن پذیرش اصل ارتباط تاریخی میان دین و اخلاق، منکر ارتباط منطقی میان این دو شده اند و از این رهگذر اخلاق را مستقل از دین غیر استوار بر پایه های دینی قلمداد کرده اند. ابوالقاسم فنایی در کتاب «دین در ترازوی اخلاق» ضمن پذیرش ارتباط تاریخی عمیق دین و اخلاق مدعی است این ارتباط، ارتباط منطقی نبوده و نمی تواند دلیل استواری اخلاق بر مبانی دینی باشد. ایشان در مسیر اثبات مدعای خویش به نقد دیدگاه دو فیلسوف اخلاق (آنسکوم و مک اینتایر) پرداخته است. در این جستار کوشیده ایم تا ادعاهای ایشان در ارتباط تاریخی اخلاق و دین را مورد نقد و بررسی قرار دهیم. شیوه نقد، تاریخی و تحلیلی است. در نوشتار حاضر نشان داده ایم که برداشت ابوالقاسم فنایی از دیدگاه های فلاسفه اخلاق برداشت کاملی نبوده و انتقادات ایشان بر دیدگاه آنسکوم و مک اینتایر روا نیست. از این روی مدعای نویسنده در استقلال اخلاق از دین در رویکرد تاریخی بدون دلیل باقی مانده است. هم چنین با بیان شواهد تاریخی روشن شده که ارتباط تاریخی میان اخلاق و دین خیلی عمیق تر از آن است که نویسنده بدان معتقد است و بیان شده که کشف ارتباط منطقی از ارتباط تاریخی، توقع بجایی نیست؛ چراکه هر کدام از آنها به صورت مستقل محل بحث علمی هستند.

    کلیدواژگان: رابطه اخلاق و دین، فنایی، ابوالقاسم، نقد دیدگاه، دین در ترازوی اخلاق (کتاب) - نقد و بررسی، آنسکوم، مک اینتایر، فلسفه غرب
  • حمیدرضا مستفید* صفحات 174-182

    یکی از گویندگان در باره معنای ایمان به غیب در آیه «ٱلݧݩذین یݦݩوݨمݫںݧݩݐون بالغیب» (بقره: 3) نکاتی گفته است، به این مضمون که مراد از آن، ایمان به حقایق پنهانی و فراتر از احساس بشر نیست، بلکه به معنای ایمان آوردن در پنهانی است. گوینده، که کلمه «بالغیب» را در این آیه قید می داند، به آیات دیگر استناد کرده است. نگارنده این مقاله کلام گوینده را به پنج بخش تقسیم کرده و در هر بخش بر اساس قواعد ادبی، روش های مقبول در تفسیر و نیز کلام مفسران، خطا در کلام گوینده را نشان داده و به این نتیجه می رسد که مراد آیه، ایمان به حقایق غیبی و فراتر از ادراک حسی بشر است.

    کلیدواژگان: پژوهشهای قرآنی، ایمان به غیب، معنی، آیه سوم سوره بقره، مفردات قرآن
|
  • MONIR Anisi, FATEME Hashemi*, MOHAMMAD Razavi Pages 9-27

    The method of Imam Al-Baqir (peace be upon him), like other Imams (peace be upon them), has a fundamental role in shaping role models for Shiites in terms of both speech and behavior. It seems that by analyzing his corroborations in a hadith from Al-Kafi’s Kitāb al-ḥujja according to linguistic theories, new insights can be gained. This article is based on John Searle's theory of speech acts. This theory was first proposed by John Langshaw Austin and then developed by John Searle. Speech act theory is one of the theories that has played a key role in development of discourse analysis, which is a reaction against the more traditional form of linguistics, focusing on sentence structure. In this theory, the produced form of a sentence in a certain context is a part of speech, which if it is included in the concept of production, is called a speech act. From Searle's view, there are only five illocutionary points that speakers can achieve on propositions in an utterance, namely: the assertive, commissive, directive, declaratory and expressive illocutionary points. The study shows that in Imam Sadiq's corroborations, expressive illocutionary points is much more used than other acts. In other words, the very text of the above-mentioned hadith has been used the most: first in declaring the truth and then the Imam’s directive role to attract the audience and announcing the conditions of obeying or disobeying Imams. The adaptation of the situational context of the hadith with various acts used in the text shows the Imam’s power in knowing the audience and his deep understanding of the situational context; because the Imam's speech is actually his reaction to deviation of the Islamic society in the matter of divine authority towards the wrong and profit-seeking policies of the Umayyad government. The method used in this descriptive-analytical study is discourse analysis. The analysis unit is a sentence, and library research tool is used.

    Keywords: Discourse Analysis, Corroboration, Imam Al-Baqir (peace be upon him), Usul (Fundamentals) al-Kafi, Speech Act, John Searle
  • Mohammad Saeed Ansari, Mansoor Pahlevan, Mohammad Reza Shahroodi* Pages 94-116

    Objective hermeneutists and Muslim interpreters, although both are into understanding of author's intention, due to interpretive basis of paradigms being essential factor for interpretation differences, the goal of this essay is to understand basis of these two paradigms. Also, the relation of these two interpretive paradigms has been analysed comparatively, Comparing the defaults of these two paradigms, it is shown that for some basis like understandability of texts, language being basic in understanding and intention, meaning being objective, final meaning of texts, texts understanding being subjective, there are some similarities. However, in some other basis like: historisation, intention recognition being made on guessing- which is believed by intentional hermeneutics- and not wisdom, differs from each other. Also, text (Quran) has no contradiction and discrepancy due to its author being knowledgeable (Alim) and this, makes it distinguishable from all other texts. In the mean time, it has been shown that there are some differences between these two paradigmes as far as historisation point of view is concerned, Datum clearly show these similarities as well as differences between these two paradigms. To show these statistics as clearly as possible, the results of the discussions in this essay has been shown in a comparative table at the end of essay.

    Keywords: Intentionalism, Author's Intention, Basis, Defaults, Text Meaning, Hermeneutics