فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 59، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهره نوروزی، عاطفه چمنی*، مژگان احمدی ندوشن صفحات 1-14
    زمینه و هدف

    ذرات معلق از آلاینده های مهم هوا در مناطق شهری با تاثیرات شناخته نشده بر روی جنین  هستند. لذا هدف مطالعه حاضر، تعیین اثر غلظت ذرات معلق با قطر آیرودینامیکی کوچک تر مساوی  μm2/5 در محل زندگی مادر، بر سطح آنزیم های کبدی خون بندناف نوزاد در شهر اصفهان است.

    روش بررسی

    سطح آنزیم های کبدی در خون بند ناف 200 نوزاد در سال های 1398 و 1399 در شهر اصفهان با استفاده از کیت های تشخیص کمی و به روش اسپکتروفتومتری محاسبه شد. غلظت PM2.5 نیز با استفاده از داده های ایستگاه های پایش، مدل سازی و همبستگی آن با سطوح آنزیم های کبدی به تفکیک سه ماه بارداری و در شعاع هایm  500،m 1000 وm 2000 محاسبه شد.

    یافته ها

    متوسط سطح آسپارات آمینو ترانسفراز (Aspartate Aminotransferase (AST)) برابر با 38/42، آلانین آمینوترانسفراز (Alanine Aminotransferase (ALT)) برابر با IU/L 10/09، آلکالین فسفاتاژ (Alkaline Phosphatase (ALP)) برابر با  IU/L 407  و گاما گلونامیل ترانسفراز (Gamma-Glutamyl Transpeptidase (GGT)) برابر با IU/L 152 بدست آمد. فصول بهار و پاییز با غلظت ذرات 22/77 و μg/m3 35/35 به ترتیب دارای حداقل و حداکثر غلظت ذرات معلق بودند. در کلیه آنزیم های مورد بررسی، غلظت آنزیم با سه ماهه سوم بارداری و کل دوران بارداری در شعاع های m 2000 دارای ضریب همبستگی متوسط بودند که این امر حکایت از تاثیر معنی دار غلظت های بالای  PM2.5بر غلظت آنزیم های کبد نوزادان به خصوص در اواخر دوران بارداری دارد.

    نتیجه گیری

    نزدیکی به منابع تولید کننده ذرات معلق در شهرها، احتمال افزایش غلظت آنزیم های کبدی جنین را به خصوص در اواخر دوره بارداری افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: خون بند ناف، آنزیم های کبدی، ذرات معلق
  • پروانه دولتی، حاتم گودینی*، عباس مقیم بیگی، یحیی خسروی صفحات 15-30
    زمینه و هدف

    باتوجه به اهمیت اثرات زیان بار بیماری کووید-19 و شناسایی عوامل محیطی موثر در شیوع آن، در این تحقیق اثرات عوامل محیطی و رعایت شیوه نامه های بهداشتی در میزان شیوع و مرگ ومیر کووید-19 ارزیابی گردید.

    روش بررسی

    این تحقیق، یک مطالعه توصیفی-تحلیلی روی بیماران قطعی مبتلا به کووید-19 در سال 1399 استان البرز بود. در این مطالعه اطلاعات میزان ابتلا و مرگ ومیر ناشی از کووید-19، رعایت شیوه نامه های بهداشتی، غلظت آلاینده های هوا، شاخص های آلودگی هوا و شرایط جوی استان البرز به تفکیک روز برای سال 1399 جمع آوری گردید. کلیه داده ها بعد از آماده سازی در نرم افزار IBM SPSS Statistics v26 با آزمون های آماری پیرسون، اسپیرمن، کروسکال والیس، تحلیل واریانس یک طرفهANOVA  و رگرسیون دوجمله ای منفی تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج مدل رگرسیون نشان داد که در میزان مرگ ومیر در اثر کووید-19، اثر متغیرهای میانگین دما (0/042=p)، رطوبت (0/048=p)، میزان ابتلا به کووید-19 (0/001=p) و رعایت شیوه نامه های بهداشتی (0/007=p) معنی دار است؛ اما در مدل میزان ابتلا به کووید-19، فقط متغیر رعایت شیوه نامه های بهداشتی (0/001=p) معنی دار گردید. ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن برای متغیرهای میزان ابتلا، رعایت شیوه نامه های بهداشتی، سرعت باد و غلظت های مونوکسید کربن، PM2.5 و SO2 با میزان مرگ ومیر ناشی از کرونا به ترتیب 0/575، 0/411-، 0/206-، 0/211، 0/114 و 0/158- بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد علاوه بر رعایت شیوه نامه های بهداشتی، برخی از عوامل جوی و آلاینده های هوا بر میزان ابتلا و مرگ ومیر ناشی از کووید-19 موثر است.

    کلیدواژگان: کووید-19، مرگ ومیر، میزان ابتلا، شیوه نامه های بهداشتی، عوامل محیطی
  • احسان آقایانی، سکینه شکوهیان، علی بهنامی، علی عبدالله نژاد، مجتبی پوراکبر*، حامد حق نظر، وحیده مهدوی، امیر محمدی صفحات 31-52
    زمینه و هدف

    فلزات سنگین در آب می توانند خطراتی برای سلامت انسان ها به همراه داشته باشند. لذا ضروری است جهت اطمینان از سلامت مصرف کنندگان، پایش و اندازه گیری فلزات انجام یابد.

    روش بررسی

    این مطالعه با هدف اندازه گیری فلزات سنگین از قبیل آرسنیک، سرب، کادمیوم، کروم، روی و جیوه در منابع آبی و شبکه توزیع آب شهری مراغه در دو فصل بهار و تابستان سال 1400 صورت گرفت. برای این منظور تعداد 25 عدد نمونه برداشته شد وجود این فلزات در منابع آب با استفاده از نقشه های کیفی بررسی گردید و در نهایت با ارزیابی خطر بهداشتی ناشی از حضور این فلزات، تاثیر آنها بر سلامت مصرف کنندگان مورد مطالعه قرار گرفته شده است.

    یافته ها

    بررسی غلظت فلزات در منابع آبی بالادست سد بیانگر غلظت نسبتا بالا از فلزات به خصوص آرسنیک است (µg/L 13/2). با وجود این، مقادیر آرسنیک بعد از تصفیه و در شبکه توزیع تا حد ناچیز کاهش می یابد. از طرف دیگر نتایج نشان می دهد که مقادیر فلز روی در شبکه نسبت به مخزن سد بیشتر است و غلظت آن در سد برابر صفر و در شبکه در بالاترین مقدار به  µg/L578 می رسد. در نهایت ارزیابی خطر بهداشتی نشان می دهد که مقادیر THI محاسبه شده برای تمامی نمونه ها مابین 0/01 تا 0/99 متغیر است.

    نتیجه گیری

    براساس ریسک بهداشتی محاسبه شده، خطری سلامت مصرف کنندگان را در خصوص فلزات سنگین در آب شرب مراغه تهدید نمی کند. همچنین این نتایج ضرورت مطالعات تکمیلی در خصوص نشت فلز روی از لوله ها و متعلقات شبکه توزیع آب آشامیدنی شهر را در آینده دوچندان می نماید.

    کلیدواژگان: آرسنیک، فلزات سنگین، خطر بهداشتی، مراغه، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • غلامعلی شریفی عرب، محمد احمدی*، نبی شریعتی فر، پیمان آریایی صفحات 53-68
    زمینه و هدف

    هیدروکربن های آروماتیک چند هسته ای (PAHs) از ترکیبات با احتمال سرطان زایی و جهش زایی بالایی هستند. هدف از این مطالعه بررسی میزان 16 مورد از این ترکیبات در انواع مختلف کنسروهای ماهی است.

    روش بررسی

    در این پژوهش ابتدا کربن نانوتیوب چند جداره با روش استخراج فاز جامد، مغناطیسی گردید و سپس کامپوزیت سنتز شده جهت استخراج ترکیبات از ماتریکس نمونه های کنسرو ماهی مورد استفاده قرار گرفت. در آخر غلظت هرکدام از این ترکیبات از طریق دستگاه کروماتوگرافی گازی/اسپکتروفتومتر جرمی (GC/MS) اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که بالاترین میزان میانگین کل و 4 هیدروکربن های آروماتیک چند هسته ای به ترتیب مقدار µg/kg 5/29±20/22 و µg/kg 1/41±6/07  بوده است. همچنین بالاترین میزان میانگین بنزو پیرن (BaP) یافت شده در تمام نمونه ها میزان µg/kg 0/41±1/34 بوده است که از استاندارد های موجود پایین تر بوده است (استاندارد اتحادیه اروپا برای بنزو پیرن در ماهی میزان µg/kg 2 است). میزان این ترکیبات در انواع تن های ماهی به این صورت بود: تن ماهی در روغن زیتون> تن ماهی با شوید> تن ماهی ساده> تن ماهی در آب نمک و در آخر میزان این ترکیبات در برند A از سایر برندها بیشتر بوده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش و به دلیل پایین تر بودن میانگین کل هر کدام از این ترکیبات نسبت به استانداردهای موجود در انواع مختلف کنسرو ماهی می توان بیان نمود که خطری از این بابت مصرف کننده ها را تهدید نمی کند.

    کلیدواژگان: کنسرو ماهی، بنزو[a] پیرن، هیدروکربن های آروماتیک چند هسته ای، استخراج فاز جامد مغناطیسی، کروماتوگرافی گازی، طیف سنجی جرمی
  • سارا غیور، عباس رضایی، محسن حیدری* صفحات 69-84
    زمینه و هدف

    زمین های کشاورزی اطراف تهران به دلیل مجاورت با منابع آلودگی ممکن است به انواع آلاینده ها آلوده شوند و لازم است این آلودگی مورد بررسی قرار گیرد. بنابراین، اهداف این مطالعه تعیین سطح آلودگی برخی عناصر جزیی در خاک کشاورزی اطراف تهران و ارزیابی ریسک بهداشتی مربوطه بودند.

    روش بررسی

    در این مطالعه 43 نمونه خاک از زمین های کشاورزی اطراف تهران جمع آوری شد. نمونه ها آماده سازی و هضم اسیدی شدند و غلظت های وانادیوم، لیتیوم، لانتانیوم، مولیبدن و آنتیموان با ICP-OES سنجش شد. براساس غلظت های عناصر در خاک، شاخص های آلودگی و ریسک غیرسرطانزایی (مبتنی بر شبیه سازی مونت کارلو) ارزیابی شدند.

    یافته ها

    از بین عناصر مورد مطالعه، وانادیوم (mg/kg 131) دارای بالاترین غلظت بود و به دنبال آن لانتانیوم > لیتیوم > آنتیموان > مولیبدن قرار داشتند. مقادیر شاخص زمین انباشتگی (Igeo) و فاکتور غنی شدگی (EF) به ترتیب در محدوده 1/9- تا 0/8 و 0/5 تا 3/1 بودند. مقادیر شاخص آلودگی جامع نمرو (NIPI) در محدوده 1/3 تا 2/0 بودند. مقدار شاخص ریسک غیرسرطانزایی برای لیتیوم، مولیبدن، آنتیموان و وانادیوم ناچیز، اما برای لانتانیوم فراتر از حد آستانه بود.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که زمین های کشاورزی اطراف تهران به میزان کم تا متوسط به عناصر جزیی آلوده هستند. با این حال، ریسک غیرسرطانزای غیرقابل قبولی برای لانتانیوم موجود در خاک کشاورزی برآورد شد. بنابراین، لازم است آلودگی لانتانیوم در خاک های کشاورزی اطراف تهران بطور ویژه مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آلودگی خاک، عناصر جزیی، ریسک بهداشتی، زمین های کشاورزی، تهران
  • عطیه شریفی، مسلم دلیری*، محمد نیرومند، سید علیرضا سبحانی، مسلم شریفی نیا صفحات 85-96
    زمینه و هدف

    حضور بقایای ترکیبات فعال دارویی (به ویژه آنتی بیوتیک ها) در طبیعت، می تواند برای سلامت محیط زیست و جامعه انسانی بسیار خطرآفرین باشد. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی اثرات تماس طولانی مدت غلظت های مختلف آنتی بیوتیک آموکسی سیلین موجود در محیط پرورشی بر مقاومت در برابر استرس محیطی و ترکیبات بیوشیمیایی در بدن میگوی پاسفید غربی (P. vannamei) انجام شد.

    روش بررسی

    در قالب یک طرح کاملا تصادفی تعداد 600 قطعه میگو با میانگین (± انحراف معیار) وزن g 0/37± 9/28 و طول کل cm 1/77±9/23 در چهار تیمار آزمایشی فاقد آلودگی آنتی بیوتیک آموکسی سیلین در محیط پرورشی (تیمار کنترل یا 1) و سه تیمار دیگر با غلظت های 100، 300 و μg/L 500 آنتی بیوتیک موجود در آب (به ترتیب تیمارهای 2، 3 و 4) و در سه تکرار به مدت 60 روز مورد آزمایش قرار گرفتند. در پایان آزمایش، از هر تیمار 5 نمونه میگو برای آزمایش ترکیبات بیوشیمیایی لاشه (پروتیین، چربی، رطوبت و خاکستر) نمونه برداری شد. همچنین تعداد 10 عدد میگو از هر تیمار نیز به طور تصادفی انتخاب و در ظروف های پلاستیکی با گنجایش L 50 به مدت h 48 تحت استرس شوری ppt 50 قرار گرفتند و در پایان میزان بازماندگی محاسبه شد.  

    یافته ها

    نتایج آزمایش ترکیبات بیوشیمیایی بدن نشان داد که مقادیر درصد رطوبت و پروتیین لاشه در بین تیمار ها تفاوت معنی داری نداشتند (0/05<p). سطح چربی لاشه به طور کلی در تیمارهای تحت آلودگی آنتی بیوتیک نسبت به تیمار کنترل افزایش یافت، اما این افزایش فقط برای تیمار 2 (با مقدار 5/50±29/30) معنی دار بود (0/05>p). درصد خاکستر نیز به ترتیب در تیمارهای کنترل و تیمار 4 کمترین مقدار را داشت که از نظر آماری با مقادیر تیمارهای 2 و 3 متفاوت بود (0/05> p). بیشترین میزان بازماندگی میگوها تحت شرایط مواجهه با استرس شوری نیز در تیمارهای 2 و 3  (با مقدار 95 درصد) و کمترین مقدار نیز در تیمار 4 (با مقدار 70 درصد) مشاهده شد که به طور کلی با تیمار کنترل تفاوت معنی داری داشتند (0/01>p).

    نتیجه گیری

    وجود بقایای آلودگی آنتی بیوتیک آموکسی سیلین در دوزهای بالا (حتی در کوتاه مدت) می تواند بر میزان مقاومت طبیعی میگو در برابر استرس محیطی تاثیر منفی داشته باشد که این ممکن است به دلیل ایجاد اختلال در سوخت و ساز ترکیبات پروتیین و چربی در بدن باشد.

    کلیدواژگان: آلودگی دارویی، آلاینده های نوظهور، بوم سم شناسی، سلامت محیط زیست، آبزیان
  • انسیه نوروزی، فریده فتحی نژاد، فاطمه سلمانی، پریسا صدیق آرا، طیبه زینلی* صفحات 97-112
    زمینه و هدف

    هدف از این مطالعه ارزیابی تفاوت دانش، نگرش و عملکرد از جنبه بهداشت و ایمنی مواد غذایی بین افراد جامعه با و بدون سابقه ابتلا به کووید-19 است.

    روش بررسی

    مطالعه توصیفی-تحلیلی با استفاده از پرسشنامه آنلاین استاندارد بر روی 712 نفر از شهریور تا مهر ماه 1400 انجام شد. پرسشنامه در چهار بخش که بخش اول شامل اطلاعات دموگرافیک، بخش دوم شامل 7 سوال در ارتباط با دانش شرکت کنندگان در مورد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، بخش سوم شامل 10 سوال درباره نگرش و بخش چهارم 10 سوال مربوط به عملکرد بهداشتی شرکت کنندگان استفاده شد. از مدل رگرسیون خطی چندگانه برای تعیین بهترین پیش بینی کننده های دانش، نگرش و عملکرد استفاده شد. سطح معنی داری p <0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    افراد دارای سابقه ابتلا 271 (43 درصد) و افراد بدون سابقه ابتلا 361 (57 درصد) نفر بودند. فاکتورهای جمعیت شناختی در بین افراد با و بدون سابقه ابتلا تفاوت معنی داری نداشت. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که دانش (0/05 =p) و عملکرد افراد (0/002=p) در ارتباط با بهداشت و ایمنی موادغذایی با سابقه ابتلا به کرونا ارتباط معنی داری دارد. اما نگرش افراد متاثر از سابقه ابتلا به کرونا نبود (0/17 =p). مهمترین پیش بینی کننده عملکرد نگرش بود (0/001<p).

    نتیجه گیری

    می توان گفت که ابتلا به کرونا باعث افزایش دانش و بهبود عملکرد مردم در ارتباط با اصول بهداشت و ایمنی موادغذایی در طول همه گیری کووید-19 شده و در نتیجه شرایط بهداشتی بهبود یافته است.

    کلیدواژگان: بهداشت و ایمنی موادغذایی، دانش، نگرش، عملکرد، کووید-19
  • مهرناز اصغری ماهفروجکی، آیلر جمالی، سعید گل فیروزی، علی شهریاری* صفحات 113-128
    زمینه و هدف

    بخش اورژانس بیمارستان محیط پیچیده مراقبت بهداشتی است و توجه به عفونت های بیمارستانی ضروری است. هدف این مطالعه بررسی نحوه اجرای برنامه عفونت بیمارستانی در اورژانس بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی در سال 1401 در بیمارستان های آموزشی شهر گرگان با استفاده از چک لیست سازمان جهانی بهداشت با 96 سوال در 9 بخش کارکنان، بیماران، محیط، تجهیزات، دارو، پیشگیری از عفونت تنفسی، ادراری؛ زخم و خون انجام شد. داده ها از طریق مشاهده و مصاحبه جمع آوری شد. برای تعیین تاثیر آگاهی کارکنان بر برنامه کنترل عفونت از چک لیست حاوی 45 سوال در 4 بخش دانش نظری، انجام پروسیجر، ایمن سازی و بهداشت محیط استفاده شد.

    یافته ها

    82/46 درصد از برنامه های کنترل عفونت در اورژانس بیمارستان ها بطور رضایت بخش اجرا شد. درصد امتیازات در حیطه های مختلف برنامه کنترل عفونت شامل کارکنان، بیماران، محیط، تجهیزات، دارو، پیشگیری از عفونت زخم، ادراری، تنفسی و خون به ترتیب 79/31، 77/78، 81/25، 83/34، 100، 44/34، 75، 87/88 و100 بود. همچنین درصد آگاهی متخصصان طب اورژانس، پزشکان عمومی، کارورزان پزشکی و پرستاران به ترتیب 100، 95/83، 87/5 و 79/92 بود.

    نتیجه گیری

    کیفیت اجرای برنامه کنترل عفونت در اورژانس بیمارستان ها مطلوب بود. عدم رعایت برخی از سنجه ها می تواند برای مراجعین و کارکنان بخش اورژانس خطر آفرین است. کارکنان پزشکی معتقد بودند که حمایت مدیران ارشد دانشگاه برای اجرای این برنامه از طریق برگزاری دوره های آموزشی علمی و تسریع در اشتراک گذاری اطلاعات علمی برای بهبود وضعیت لازم است.

    کلیدواژگان: کنترل عفونت، عفونت بیمارستانی، بخش اورژانس، بیمارستان
  • محبوبه مطلبی، غلامرضا موسوی*، سکینه شکوهیان صفحات 129-148
    زمینه و هدف

    اکسیداسیون پیشرفته مبتنی بر تابش فرابنفش خلاء (Vacuum Ultraviolet (VUV)) دسته جدیدی از فرآیندهای تصفیه پیشرفته بوده، لذا هدف مطالعه حاضر، مقایسه کارایی فرایندهای VUV و تابش فرابنفش C (Ultraviolet-C (UVC)) در ترکیب با پراکسید هیدروژن (H2O2) و پروکسی مونوسولفات (PMS) در تخریب داروی ضدویروسی رمدسیویر بوده است.

    روش بررسی

    مطالعه تجربی از نوع توصیفی-تحلیلی با فتوراکتور VUV و UVC در ترکیب با H2O2 و PMS برای تخریب رمدسیویر مورد بررسی قرار گرفت. همچنین تاثیر متغیرهای pH، غلظت H2O2، غلظت رمدسیویر، حضور رادیکال خوارها و آنیون ها و همچنین زمان ماند هیدرولیکی در فرایند پیوسته در حذف رمدسیویر سنجش شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که pH بهینه در فرایند UVC و VUV و مشتقات آنها برابر با 7 بوده و با افزودن PMS و H2O2 به میزان mM 1، راندمان تخریب رمدسیویر از 0/4 ± 92/2 درصد پس از min 30 به ترتیب به 2/1 ± 98/3 و 0/3 ± 100 درصد افزایش یافت. همچنین در فرایند VUV ترکیب شده با H2O2 و PMS نیز راندمان تخریب پس از min 40 به ترتیب به 1/5 ± 77/8 و 1/3± 85/2 درصد رسید. کینتیک تجزیه در فرآیندهای مورد بررسی به شرحVUV/H2O2> VUV/PMS > VUV> UVC/H2O2 >UVC/PMS > UVC بوده است. نتایج رادیکال خواری نیز نشان داد که رادیکال هیدروکسیل، اصلی ترین گونه فعال اکسیژن بوده که منجر به تخریب رمدسیویر می شود. سیستم پیوسته VUV/H2O2 نیز نشان داد که راندمان حذف رمدسیویر پس از min 40 به 0/8 ± 94/7 درصد رسید.

    نتیجه گیری

    با توجه به نرخ بالای حذف رمدسیویر و بهبود فرآیند حذف با افزودن H2O2، می توان فرآیند VUV/H2O2 را یک تکنولوژی کارآمد برای حذف داروهای ضدویروسی معرفی کرد.

    کلیدواژگان: آلاینده های نوظهور، رمدسیویر، فرایند اکسیداسیون پیشرفته، رادیکال هیدروکسیل
  • محمد مسافری*، فرهاد غیوردوست، رضا دهقانزاده، حسن اصلانی، سپیده نعمتی منصور، ندا گیلانی صفحات 149-174
    زمینه و هدف

    سیر تحولات در نظام سلامت و آموزش پزشکی و سایر علوم مرتبط از جمله سلامت محیط زیست چالشی جهان شمول است. در تحقیق حاضر محتوی آموزشی بهداشت محیط و بازنگری در آن از دیدگاه دانش آموختگان و دانشجویان رشته مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی-مقطعی بود. در این پژوهش از طریق دو چک لیست نظرات دانشجویان و دانش آموختگان بهداشت محیط درخصوص لزوم بازنگری در محتوی آموزشی رشته با توجه به مقتضیات زمان و در نظر گرفتن وضعیت آینده، با مشارکت 441 نفر بررسی گردید. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS-22 انجام شد.

    یافته ها

    با توجه به نتایج به دست آمده، 73/7 درصد دانش آموختگان بر این باور بودند که محتوی آموزشی رشته بهداشت محیط در ایران با کشورهای توسعه یافته دارای تفاوت های اساسی است. 81/7 درصد اعتقاد داشتند محتوی آموزشی ارایه شده به دانشجویان بهداشت محیط تناسبی با وظایف آنها در عمل ندارد. 91/4 درصد موافق با بازبینی در شرح وظایف مندرج در کوریکولوم آموزشی برای دانشجویان مقاطع مختلف رشته فوق الذکر بودند. 88/4 درصد معتقد بودند که بازنگری در محتوی آموزشی این رشته با توجه به "تغییر وظایف اجرایی و عملی بهداشت محیط طی سال های گذشته"، ضروری است.

    نتیجه گیری

    اکثریت قاطع دانش آموختگان رشته بر لزوم بازنگری در محتوی آموزشی رشته بهداشت محیط با در نظر گرفتن مقتضیات زمان تاکید داشتند. لازم است حوزه بهداشت محیط در کشور با توجه به تغییر وضعیت و نیز ظهور شاخص های جدید مجددا بازتعریف شود.

    کلیدواژگان: بهداشت محیط، آموزش عالی، سلامت، محیط زیست، آینده نگاری
  • طاهره ابراهیمی، خسرو پیری*، اصغر عبدلی، مسعود توحیدفر صفحات 175-194
    زمینه و هدف

    گسترش صنایع آلوده کننده، ترکیبات خطرناکی نظیر فنل ها را به محیط وارد می کند. اخیرا روش های نظیر کشت ریشه های مویین جهت حذف این ترکیبات سمی مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه مروری، بررسی استفاده از ریشه های مویین برای جذب آلاینده های فنل و پارامترهای تاثیر گذار بر روی جذب این آلاینده ها توسط ریشه ها است.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش مروری_توصیفی بر روی مطالعات انجام شده در مورد پالایش ترکیبات فنل توسط ریشه های مویین بر مبنای مرور مقالات موجود در پایگاه داده های Science Direct،PubMed  و Google Scholar و کلیدواژه هایی مانندPhytoremediation ، Hairy root، Phenol، Transgenic roots جمع آوری گردید.

    یافته ها

    ریشه های مویین در حذف آلاینده فنل بسیار موفق عمل کردند که علت آن وجود آنزیم های پراکسیداز است که به مقدار زیاد توسط ریشه های مویین تولید می شود. بر طبق مطالعات صورت گرفته، گیاهانی نظیر کلزا (Brassica napus) و دیگر گیاهان به دلیل داشتن مقدار زیادی آنزیم های پراکسیداز دارای کارایی بالایی در حذف آلودگی فنل تا غلظت mg/L 500  در حضور هیدروژن پراکسید (H2O2) و در محدوده وسیعی از pH (4-9) هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه به مطالعات انجام شده در زمینه استفاده از ریشه های مویین برای حذف آلودگی فنل، می توان نتیجه گرفت که ریشه های مویین قدرت جذب قابل توجهی برای فنل دارند. با این حال، مطالعات نشان می دهد که عوامل مختلفی مانند غلظت فنل، زمان تماس، pH و دما می توانند بر عملکرد جذب ریشه های مویین تاثیر بگذارند. بنابراین نیاز به تحقیقات بیشتر در زمینه بهینه سازی شرایط برای حذف آلودگی فنل وجود دارد.

    کلیدواژگان: ریشه های مویین، ترکیبات فنل، گیاه پالایی
  • بهناز عبداللهی نژاد، حسن پاسالاری، مهدی فرزادکیا* صفحات 195-228
    زمینه و هدف

    هدف این مطالعه، شناسایی و ارزیابی جامع مطالعات بین المللی در ارتباط با روش های تلقیح میکروبی و تحریک زیستی جهت آلودگی زدایی خاک های آلوده به ترکیبات نفتی است.

    روش بررسی

    این مطالعه مروری نظام مند در ماه آوریل سال 2022 میلادی انجام شد. بررسی مطالعه مروری نظام مند حاضر با پرداختن به دو سوال اصلی انجام گردید: 1) آیا فرایند تحریک زیستی در پالایش زیستی خاک های آلوده به هیدروکربن های نفتی موثر است و 2) آیا فرایند تلقیح زیستی در پالایش زیستی خاک های آلوده به هیدروکربن های نفتی موثر است؟ از پایگاه های جستجوی الکترونیکی استناد جهانی (PubMed،Web of Science  و Scopus) جهت شناسایی مطالعات مربوطه استفاده گردید. پس از بررسی جامع مطالعات، 123 مطالعه سازگار با هدف مطالعه و نیز ارایه دهنده اطلاعات کمی در ارتباط با فرایندهای تحریک زیستی و تلقیح زیستی در زمینه پالایش زیستی خاک های آلوده به هیدروکربن های نفتی انتخاب شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که روش های تحریک زیستی با تغییرات عمیق در جوامع باکتریایی، آرکی باکترها و قارچی خاک از نظر فعالیت، فراوانی و تنوع زیستی همراه است. به طور کلی، مواد مغذی و گیرنده های الکترون اضافه شده با تحریک زیستی، فعالیت میکروبی خاک را بهبود می بخشد، فراوانی باکتری ها و قارچ ها را افزایش می دهد و تکثیر انتخابی تخریب کننده های هیدروکربن های پلی آروماتیک ((PHC) Petroleum hydrocarbon) باکتریایی، آرکی باکترها و قارچی را تسریع می کند. استفاده از فناوری تلقیح زیستی در محیط آلوده به هیدروکربن های نفتی تاثیر مثبتی بر خاک اصلاح شده نشان داده است. با این حال، انتخاب سویه های میکروبی مناسب برای دستیابی به هدف باید بسیار دقیق انجام شود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از مطالعه حاضر که به تمامی جوانب زیست پالایی خاک های آلوده به ترکیبات نفتی پرداخته است نشان داد استفاده از روش های تحریک زیستی و تلقیح زیستی با در نظر گرفتن شرایط محلی می تواند اقدام کارآمد در زمینه پالایش خاک های آلوده به ترکیبات نفتی باشد.

    کلیدواژگان: تلقیح میکروبی، تحریک زیستی، آلودگی خاک، هیدروکربن های نفتی
|
  • Zohreh Nourouzi, Atefeh Chamani*, Mozhgan Ahmadi Nadoushan Pages 1-14
    Background and Objective

    Particulate matter is an important air pollutant in urban areas with unknown effects on the fetus. The present study investigated the effect of PM2.5 concentration on the level of liver enzymes in the neonate born in Isfahan city, one of the most polluted cities in Iran was investigated.

    Materials and Methods

    This case study was conducted between March 2019 to September 2020 in Isfahan. Blood samples were collected from the umbilical cord of 200 newborns to measure the level of liver enzymes from their blood serum using quantitative diagnostic kits and the spectrophotometry method. Seasonal distribution of PM2.5 concentrations was estimated using the data of monitoring stations; thus, modeled and used to measure their correlations with liver enzyme levels at trimester in buffers of 500, 1000, and 2000 meters.

    Results

    The mean levels of liver enzymes were 38.42 (AST), 10.09 (ALT), 407 (ALP), and 152 (GGT) IU/L. Spring and fall with PM2.5 concentrations of 24.35 and 35.35 and μg/m3 had the lowest and highest levels, respectively. Enzyme levels within the third trimester and the whole period of pregnancy in the 2000-m buffers had the highest correlation coefficient, which indicates the effect of high PM2.5 concentrations on neonatal liver function, especially in late pregnancy.

    Conclusion

    Proximity to particulate matter sources in cities will increase the likelihood of elevated neonatal liver enzymes during the fetal period which is higher and more effective in late pregnancy.

    Keywords: Umbilical cord blood, Liver enzymes, Particulate matter
  • Parvane Dowlati, Hatam Godini*, Abbas Moghimbeigi, Yahya Khosravi Pages 15-30
    Background and Objective

    In this research, considering the importance of the adverse effects of the Covid-19 disease and identifying the environmental factors involved in its outbreak, the effects of environmental factors and compliance with health guidelines on outbreak and mortality of Covid-19 have been evaluated.

    Materials and Methods

    This research was a descriptive-analytical study on confirmed patients with Covid-19 in Alborz province in 2019. In this study, outbreak rate and death due to Covid-19, compliance with health guidelines, air pollutants concentrations, air pollution indicators, and the meteorological conditions of Alborz province were daily collected for 2019. All data were analyzed in IBM SPSS Statistics v26 software with Pearson, Spearman, Kruskal-Wallis, one-way variance ANOVA analysis tests, and negative binomial regression statistical models.

    Results

    The results of the regression model showed that in the mortality rate due to Covid-19, the variables of average temperature(p=0.042), humidity(p=0.048), rate of Covid-19 infection(p=0.001), and compliance with health guidelines(p=0.007) are significant. However, in the model of the rate of infection with Covid-19, only compliance with health guidelines(p=0.001) was significant. Pearson's and Spearman's correlation coefficients for infection rate, compliance with health guidelines, wind speed, and concentrations of carbon monoxide, PM2.5, and SO2 with the death rate due to corona, were 0.575, -0.411, -0.206, 0.211, 0.114 and -0.158.

    Conclusion

    The results showed that in addition to compliance with health guidelines, some atmospheric factors and air pollutants also impact the rate of infection and mortality caused by Covid-19.

    Keywords: Covid-19, Mortality, Infection rate, Health guidelines, Environmental factors
  • Ehsan Aghayani, Sakine Shekoohiyan, Ali Behnami, Ali Abdolahnejad, Mojtaba Pourakbar*, Hamed Haghnazar, Vahideh Mahdavi, Amir Mohammadi Pages 31-52
    Background and Objective

    Heavy metals in water can pose risks to human health. Therefore, it is necessary to monitor and measure metals to ensure the health of consumers.

    Materials and Methods

    This study aimed to measure heavy metals such as arsenic, lead, cadmium, chromium, zinc, and mercury in water resources and urban water distribution networks in spring and summer of 2021 in Maragheh city. Accordingly, 25 samples were taken to investigate the presence of heavy metals. The presence of these metals in water sources was investigated using qualitative maps and finally, by evaluating the health risk caused by the presence of these metals, their effect on the health of consumers has been studied.

    Results

    Examining the concentration of metals in water resources upstream of the dam shows a relatively high concentration of metals, especially arsenic (13.2 µg/L). Despite this, the amount of arsenic after the water treatment plant and in the distribution network is reduced to an insignificant level. On the other hand, the results show that the amount of zinc metal in the network is higher than in the reservoir of the dam, and its concentration in the dam is equal to zero and in the network, it reaches the highest value of 578 µg/L. Finally, the health risk assessment shows that the calculated THI values for all samples vary between 0.01 and 0.99.

    Conclusion

    Based on the calculated health risk, there is no threat to the health of consumers regarding heavy metals in Maragheh drinking water. Also, these results double the necessity of additional studies regarding the leakage of zinc metal from the pipes and accessories of the city's drinking water distribution network in the future.

    Keywords: Arsenic, Heavy metals, Health risk, Maragheh, Geographic information system
  • Gholamali Sharifiarab, Mohammad Ahmadi*, Nabi Shariatifar, Peiman Ariaii Pages 53-68
    Background and Objective

    polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) are compounds with high carcinogenic and mutagenic potential. This study aims to investigate the amount of 16 of these compounds in different types of canned fish.

    Materials and Methods

    In this research, first, multi-walled carbon nanotubes were magnetized by the MSPE method, and then the synthesized composite was used to extract PAHs from the matrix of canned fish samples. Finally, the concentration of each of these compounds was measured by GC-MS.

    Results

    The results of this research showed that the highest average amount of total PAHs and PAH4 were 20.22±5.29 and 6.07±1.41 μg/kg, respectively. Also, the highest average amount of benzo[a]pyrene (BaP) found in all samples was 1.34±0.41 μg/kg, which was lower than the existing standards (EU standard for BaP in fish is 2 μg/kg). The amount of these compounds in different types of canned fish were as follows: canned in olive oil > canned with dill > simple canned fish > canned in salt water. And finally, the amount of these compounds in brand A was higher than in other brands.

    Conclusion

    Based on the findings of this research and since the total average of each of these compounds is lower than the existing standards in different types of canned fish, it can be said that there is no danger to the consumers.

    Keywords: Canned fish, Benzo[a]pyrene, Polycyclic aromatic hydrocarbons, Magnetic solid phase extraction, Gas chromatography-mass spectrometry
  • Sara Ghayour, Abbas Rezaee, Mohsen Heidari* Pages 69-84
    Background and Objective

    Agricultural lands around Tehran may become contaminated due to their proximity to pollution sources and such pollution should be investigated. Therefore, the main objectives of this study were to determine the pollution levels of some trace elements in the agricultural soils around Tehran and to assess the attributed health risks.

    Materials and Methods

    In this study, 43 soil samples were collected from agricultural lands around Tehran. The soil samples were prepared and acid-digested and the concentrations of Vanadium (V), Lithium (Li), Lanthanum (La), Molybdenum (Mo), and Antimony (Sb) were measured by ICP-OES. Based on the concentrations of the elements in soil, the pollution indices and non-carcinogenic risk (based on Monte Carlo simulation) were assessed.

    Results

    Among the studied elements, V had the highest concentration (131 mg/kg) followed by La > Li > Sb > Mo. The values of the geoaccumulation index (Igeo) and enrichment factor (EF) were in the ranges of -1.9 to 0.8 and 0.5 to 3.1, respectively. The Nemerow integrated pollution index (NIPI) values were in the range of 1.3 to 2.0. The values of non-carcinogenic risk for Li, Mo, Sb, and V were negligible, but it exceeded the threshold limit for La.

    Conclusion

    This study showed that the agricultural lands around Tehran are contaminated with studied trace elements to a low to moderate extent. However, an unacceptable non-carcinogenic risk attributed to La was estimated. Therefore, it is essential to pay special attention to the La pollution of agricultural soils around Tehran.

    Keywords: Soil pollution, Trace elements, Health risk, Agricultural lands, Tehran
  • Atiyeh Sharifi, Moslem Daliri*, Mohammad Niroumand, S. AliReza Sobhani, Moslem Sharifinia Pages 85-96
    Background and Objective

    Occurrence of the pharmaceutical active residues (particularly antibiotics) threatens the health of the environment and human society. Therefore, this research aimed to investigate the impacts of the Amoxicillin (AMX) residues on resistance to environmental stress and biochemical compositions of the body in Penaeus vannamei.

    Materials and Methods

    Six-hundred specimens with a mean (±SD) weight and total length of 9.23±1.77 g and 9.28±0.73 cm were randomly experimented in four triplicate treatments, namely T1(control): without AMX residues in a rearing environment, T2: 100 μg/L AMX residues concentration in water, T3: 300 μg/L and T4: 500 μg/L for 60 days. At the end of the experimental trial, five specimens for biochemical body composition analyses were separately sampled. Ten shrimps from each treatment were also randomly selected and exposed to 50 ppt salinity stress for 48 hours, and then survival rates were computed.

    Results

    Body composition analyses showed that moisture and protein not differed among the treatments (p>0.05), while fat in T2 (28.29±5.50) was significantly more than in others (p<0.05). The lowest values of ash were obtained in T1 and T4, and they differed with T2 and T3 (p<0.05). The highest survival rate of shrimps exposed to salinity stress (50 ppt in 48 h) was observed in T2 and T3, in contrast, the lowest value was recorded for T4 (p<0.01).

    Conclusion

    Findings of the present research indicate that the occurrence of high doses of AMX residues pollution in the rearing water affects the stress resistance of P. vannamei which can be due to disruption of protein and fat metabolisms in the shrimp body.

    Keywords: Pharmaceutical pollution, Emerging contaminants, Ecotoxicology, Environmental health, Aquatics
  • Ensiyeh Norozi, Farideh Fathinejad, Fatemeh Salmani, Parisa Sadighara, Tayebeh Zeinali* Pages 97-112
    Background and Objective

    The purpose of this study is to evaluate the difference in knowledge, attitude, and performance in terms of food hygiene and safety between people with and without a history of Covid-19.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 712 people from August to September 2021 using a standard online questionnaire. The questionnaire had four sections, the first section includes demographic information, the second section includes seven questions related to participants' knowledge about food hygiene and safety, the third section includes ten questions about participants' attitudes, and the fourth section contains 10 questions related to participants' health performance. Multiple regression models were used to investigate the main predictors of knowledge, attitude, and performance. The significance level was considered as p < 0.05.

    Results

    There were 271 (43%) people with a history of infection and 361 (57%) without infection. Demographic factors were not significantly different between people with and without a history of infection. The results of the present study showed that knowledge (p=0.05) and people's performance (p=0.002)  about food hygiene and safety have a significant relationship with the history of corona infection. However, people's attitude was not affected by the corona infection (p=0.17). Attitude was the major predictor of performance (p <0.001).

    Conclusion

    It can be claimed that contracting Corona has increased people's knowledge and improved performance regarding food hygiene and safety during the Covid-19 pandemic and has improved health conditions.

    Keywords: Food hygiene, safety, Knowledge, Attitude, Performance, Covid-19
  • Mehrnaz Asghari Mahforujaki, Ailar Jamalli, Saeed Golfiroozi, Ali Shahryari* Pages 113-128
    Background and Objective

    In hospitals, the emergency department is a complex healthcare environment, and it is necessary to attention to nosocomial infections. This study aimed to evaluate the implementation of nosocomial infection program in the emergency department.

    Materials and Methods

    This descriptive study was conducted in hospitals of Gorgan, Iran, in 2022, using the WHO checklist with 96 questions in 9 section staff; patients, environment, equipment, drug, prevention of infections wound, urinary, respiratory, and blood. Data were collected via observation and interviews. A checklist containing 45 questions was used to determine the impact of staff awareness on the infection control program, in 4 sections oftheoretical knowledge, performing procedures, immunization, and environmental hygiene.

    Results

    The results show that 82.46% of the infection control program was satisfactory. The percentage of scores for different sections of nosocomial infection program including staff, patients, environment, equipment, drug, infection prevention of wound, urinary, respiratory and blood  was 79.31, 77.78,  81.25,  83.34, 100, 44.34, 75.00, 87.88 and 100, respectively. Moreover, the percentage awareness score for emergency medicine specialists, general practitioners, medical interns, and nurses was 100, 95.83, 87.5, and 79.92, respectively.

    Conclusion

    The implementation quality of the infection control program was acceptable and satisfactory. However, some factors were lower than the desired level, which could be dangerous for medical staff, patients, and visitors. The medical staff believed that the support of the senior managers of the University was essential for the implementation of an infection control program, and also holding training courses, and accelerating data sharing.

    Keywords: Infections control, Nosocomial infections, Emergency ward, Hospital
  • Mahboobeh Motalebi, Gholamreza Moussavi*, Sakine Shekoohiyan Pages 129-148
    Background and Objective

    Vacuum Ultraviolet (VUV)-based advanced oxidation is a new category of advanced purification processes, so this study aimed to compare the efficiency of VUV and Ultraviolet-C (UVC) processes in combination with H2O2 and PMS in degrading Remdesivir.

    Materials and Methods

    The photoreactor was investigated with VUV and UVC lamps in combination with H2O2 and PMS for Remdesivir degradation. Also, the effect of variables such as solution pH, H2O2 dose, Remdesivir concentration, the presence of radical scavengers and anions, as well as hydraulic retention time was considered in the continuous process of Remdesivir removal.

    Results

    The findings showed that the optimal pH in the processes of VUV, UVC, and their derivatives was equal to 7. By adding 1 mM of PMS and H2O2 to the VUV process, the degradation efficiency of Remdesivir was increased from 92.2 ± 0.4% to 98.3 ±2.1% and 100 ± 0.3%, respectively, after 30 min. Also, in the UVC process combined with H2O2 and PMS, the degradation efficiency reached 77.8 ± 1.5 and 85.2 ± 1.3% after 40 min, respectively. The degradation kinetics in the examined processes were as follows: VUV/H2O2 > VUV/PMS > VUV > UVC/H2O2 > UVC/PMS > UVC. The hydroxyl radical was the main reactive oxygen species that led to the decomposition of Remdesivir. The continuous operation of VUV/H2O2 showed that the removal efficiency of Remdesivir reached 94.7 ±0.8% after 40 min.

    Conclusion

    Considering the high rate of Remdesivir degradation by adding H2O2, the VUV/H2O2 process can be introduced as an efficient technology for the removal of antiviral drugs.

    Keywords: Emerging contaminants, Remdesivir, Advanced oxidation process, Hydroxyl radical
  • Mohammad Mosaferi*, Farhad Ghayurdoost, Reza Dehghanzadeh, Hassan Aslani, Sepideh Nemati Mansour, Neda Gilani Pages 149-174
    Background and Objective

    The trend of developments in the health system and medical education and other related sciences, including environmental health, is a global challenge. In this research educational content of environmental health and its revision were studied from the point of view of students and graduates.

    Materials and Methods

    The present study was a cross-sectional descriptive study. In this research, through two checklists, the opinions of environmental health students and graduates regarding the necessity of revising the educational content of the field according to the requirements of the time and considering the future situation were investigated with the participation of 441 people. Data analysis was performed using SPSS-22 software.

    Results

    According to the results, 73.7 percent of participants believed that the educational content of environmental health in Iran has fundamental differences from developed countries. 81.7 percent believed that the educational content provided to environmental health students is not proportional to their duties. Meantime, 91.4 percent of the graduates of environmental health believe that the expected capabilities included in the educational curricula of different degrees of environmental health should be revised. 88.4 percent believed that it is necessary to revise the educational content of this field considering the "change in executive and practical functions of environmental health during the past years".

    Conclusion

    The overwhelming majority of graduates of the field emphasized the need to revise the educational content of the environmental health field, taking into account the requirements of the time. It is necessary to redefine the field of environmental health in the country according to the changing situation and the emergence of new indicators.

    Keywords: Environmental health, Higher education, Health, Environment, Foresight
  • Tahereh Ebrahimi, Khosro Piri*, Asghar Abdoli, Masoud Tohidfar Pages 175-194
    Background and Objective

    The presence of toxic compounds, including phenol, due to industrial development, poses a threat to the environment. Utilizing hairy roots has emerged as a potential method to remove these toxins. This review aims to explore the efficacy of hairy roots in absorbing phenol pollutants and the influencing parameters.

    Materials and Methods

    This study was conducted using a descriptive-review method based on existing literature gathered from databases such as Science Direct, PubMed, and Google Scholar. The focus of the study was on the purification of phenol using hairy roots. Keywords such as Phytoremediation, Hairy root, Phenol, and Transgenic roots were used for data collection.

    Results

    Results show successful phenol removal by hairy roots, potentially attributed to abundant production of peroxidase enzymes. Various factors, such as hydrogen peroxide (H2O2), incubation time, pH, plant species, and pollutant concentration, impact phenol removal efficiency. Notably, plants like Brassica napus, rich in peroxidase enzymes, exhibit high efficiency in removing phenol pollution up to 500 mg/L, with H2O2 and within a pH range of 4-9.

    Conclusion

    In conclusion, hair roots possess significant adsorption capacity for phenol. However, phenol concentration, contact time, pH, and temperature influence their performance. Therefore, further research is required to explore optimal conditions for phenol removal.

    Keywords: Hairy root, Phenol compounds, Phytoremediation
  • Behnaz Abdollahinejad, Hasan Pasalari, Mahdi Farzadkia* Pages 195-228
    Background and Objective

    The purpose of this study is to identify and comprehensively evaluate international studies related to bioaugmentation and biostimulation methods for the remediation of soils contaminated with petroleum compounds.

    Materials and Methods

    This systematic review study was conducted in April 2022. The present systematic review study was conducted to address two main questions: 1) Is biostimulation an effective process in the bioremediation of soils contaminated with petroleum hydrocarbons; and 2) Is bioaugmentation an effective process for bioremediation of soils contaminated with petroleum hydrocarbons? Global electronic databases (PubMed, Web of Science, and Scopus) were used to identify relevant studies. After a comprehensive review of studies, 123 studies consistent with the purpose were selected.

    Results

    The results showed that biostimulation methods can have profound changes in bacterial, Archaebacteria, and soil fungal communities in terms of activity, frequency, and composition. In general, the nutrients and electron receptors added in the biostimulation process improve soil microbial activity, increasing the overall abundance of bacteria, and fungi and promoting selective replication of bacterial, archival, and fungal polyaromatic hydrocarbons (PHC) destroyers. The use of bioaugmentation technology in an environment contaminated with petroleum hydrocarbons has a positive effect on the refining process. However, it is necessary to precisely select the appropriate microbial strains. The most important factor in the removal of hydrocarbons in the soil is the selection of oil-decomposing microorganisms that can survive in high concentrations of pollutants.

    Conclusion

    Therefore, the result indicated that biostimulation and bioaugmentation can efficiently improve the THP removal efficiency in contaminated soil by considering the environmental conditions.

    Keywords: Bioaugmentation, Biostimulation, Soil pollution, Petroleum hydrocarbons