فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات داستانی - سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1402)

پژوهشنامه ادبیات داستانی
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین ابویسانی، هادی نظری منظم، سودابه مظفری، هومن ناظمیان، فرزانه فتاحیان صفحات 1-30

    در مطالعات ادبیات تطبیقی معاصر، ادبیات جهان به عنوان شاخه ای شناخته شده است که فرایند گردش متون ادبی را بررسی می کند. این اصطلاح که نخستین بار توسط گوته در اویل قرن نوزدهم مطرح شد، بر گردش آثار ادبی فراتر از زبان و فرهنگ مبدا تاکید می ورزد. بعد از او صاحب نظران و اندیشمندان بسیاری، مفهوم ادبیات جهان وی را به چالش کشیدند و آن را در حیطه قبول یا نفی و تردید قرار دادند. محققانی مانند امیلی آپتر، دیوید دمراش، پاسکال کازانووا، فرانکو مورتی و... هر یک از دیدگاه خاص خود، به دنبال ترسیم مرزهای مفهومی و مادی آن بوده اند. حسام الخطیب تطبیق گر فلسطینی الاصل به بیان مولفه های موثر در گردش ادبی و جهانی شدن یک اثر در سه سطح درون متنی، زبانی و ساختار بیرونی پرداخته است. این جستار در نظر دارد که با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با توجه به مولفه های جهان شمولی آثار، از دیدگاه الخطیب، به بررسی گردش ادبی رمان فرانکشتاین فی بغداد احمد سعداوی، در آن سوی مرزهای ملی عراق بپردازد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که موفقیت جهانی فرانکشتاین فی بغداد احمد سعداوی تحت تاثیر موقعیت سیاسی- اجتماعی عراق، ساختار درونی و بیرونی رمان، مزایای نسبی زبان ها و... شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، ادبیات جهان، گوته، حسام الخطیب، فرانکشتاین در بغداد
  • عبدالعلی اویسی، اکرم عارفی صفحات 31-54

    خالد حسینی، نویسنده افغان - آمریکایی، در سال 2003 با نگارش بادبادک باز به دنیای نویسندگان موفق رمان وارد شد و در سال 2007 دومین اثرش، هزار خورشید تابان، به چاپ رسید. او با توجه به وضعیت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی افغانستان و آمیختن آن با مضامین  داستانی چون دوستی و روابط احساسی خانوادگی، عشق و خیانت، شجاعت و ترس، جنگ و تجاوز و مهاجرت، به رمان نویسی پرداخته است. خالد حسینی در کنار استفاده از مولفه های قوی ریالیستی همچون بیان واقعیت های اجتماعی و تاریخی، شخصیت سازی نوعی، توصیف دقیق شخصیت و محیط و تشریح جزییات، به مولفه های ناتورالیستی مانند تشریح فجایع و تمرکز بر زشتی ها، جبر توارث و محیط، مسایل جنسی و استفاده از شخصیت های ناتورالیستی ایستا و منفعل نیز توجه داشته است. در هر دو رمان خیانت و تجاوز جنسی نقطه آغازین و محوری است. موضوعاتی چون جنگ های داخلی و خارجی و اختلافات قومی، بخشی از تاریخ افغانستان است و از این جهات رمان های او جنبه ریالیستی دارد؛ اما تمرکز نویسنده بر این موضوعات و نادیده گرفتن جنبه های دیگر زندگی و فرار از مشکلاتی که هیچ راه حلی برایشان متصور نیست و پناه بردن به دامن امن غرب در تقویت جنبه ناتورالیستی رمان تاثیر دارد. مهم ترین دلیل حضور مولفه های ناتورالیسم در این رمان وضعیت نابه سامان سیاسی و اجتماعی افغانستان در بازه زمانی داستان است. در رمان دوم، با تمام شدن جنگ، روزنه هایی از امید را می توان دید. توجه به واقعیت های تاریخی افغانستان این باور را تقویت می کند که با وجود جنبه های ناتورالیستی در آثار خالد حسینی، بعد قوی ریالیستی همچنان در اولویت قرار دارد.

    کلیدواژگان: خالد حسینی، ناتورالیسم، رئالیسم، بادبادک باز، هزار خورشید تابان
  • امین بنی طالبی دهکردی، مسعود فروزنده صفحات 55-88

    عنوان داستان، نخستین دریچه ای است که نویسنده و خواننده از طریق آن با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند. این نوع پیرامتن کوتاه، با دلالت مستقیم یا غیرمستقیم به موضوع داستان، اولین عاملی است که خواننده را به دنیای داستان، معنای آن و برگزیدن رویکردی خاص به آن راهنمایی می کند؛ به ویژه در داستان کوتاه که به سبب کوتاه بودنش، از همان آغاز، تک تک واژگان مقتصدانه و کارکردگرایانه استفاده می شوند. نگارنده در پژوهش حاضر، به دنبال آن است تا با روش توصیفی- تحلیلی، کارکردهای عناوین تعدادی از داستان های کوتاه  نویسندگان شاخص حوزه ادبیات داستانی ایران را تبیین و بررسی کند. نتایج نشان می دهد که از میان کارکرد توصیفی، عناوینی که مربوط به محتوای اثر هستند، کاربرد بسیار چشمگیرتری در مقایسه با عناوینی که درباره فرم یا قالب اثر هستند، دارند؛ همچنین در میان عناوین مضمونی، به ترتیب عنوان های استعاری، موضوعی و کنایه ای و تعریضی شایان توجه نویسندگان بوده اند. از لحاظ کارکرد ارزش گذاری، اشاره به مرام و جهان بینی نویسنده، مسایل فرهنگی همچون اعتقادات و باورهای ایرانیان، مسایل سیاسی- اجتماعی نظیر غرب زدگی ایرانیان و سلطه بیگانگان بر آنان و ناکامی و سرخوردگی حاصل از واقعه کودتای 28 مرداد، مساله بینامتنیت و در نهایت اقلیم گرایی، ازجمله برجسته ترین ارزش های ضمنی و نهفته در عناوین به شمار می روند و بر این اساس، آنها در دو دسته تقابلی وضعیت نامطلوب در برابر وضعیت مطلوب و غرب گرایی در برابر ملی گرایی قرار می گیرند. سرانجام، از لحاظ کارکرد جذب کنندگی، شگردهای محتوایی نظیر جهان شمولی، پرسش انگیزی و هنجارشکنی درخور توجه ویژه داستان نویسان بوده اند و بر اساس شکل ظاهری، شگردهایی همچون اختصار و اطناب و اشاره به مسایل بلاغی کاربرد گسترده یافته اند.

    کلیدواژگان: ادبیات داستانی، داستان کوتاه، عنوان داستان، کارکردهای عنوان
  • سوسن بیگلری دلویی، رضا اشرف زاده، جواد مهربان قزل حصار صفحات 89-112

    ژرار ژنت در عرصه روایت شناسی نوآوری هایی داشته که تفکیک دو مقوله وجه و لحن از آن جمله بوده است. تاکید بر وجه و لحن یک اثر داستانی، جنبه های جدیدی از آن را هویدا می کند و شاخصه ای برای سنجش کیفیت آثار ادبی به شمار می رود. در گستره ادب فارسی، آثار روایی منثور بسیاری خلق شده اند که داراب نامه</em> بیغمی یکی از آنها است. نویسنده در اثر خود، با کاربست تکنیک های متنوع روایی، موفق به خلق اثری برجسته شده است. این ویژگی در داستان فیروزشاه در میان پری زادان و جنیان</em> نمود ویژه تری دارد. بررسی داستان مذکور با استناد به منابع کتابخانه ای و روش توصیفی- تحلیلی و کاربست آراء ژنت نشان می دهد که بیغمی در عرصه روایت تنها به ظرفیت های دانای کل بسنده نکرده، با دخالت دادن شخصیت ها در فرآیند روایتگری، بر ابعاد عینی و ملموس اثر خود افزوده است. همچنین، برقراری دیالوگ های متعدد به جای توجه به مونولوگ، با استفاده از کانون روایت دوم شخص میسر شده است که آثار مطلوبی در فرآیند ارتباط گیری مخاطب با متن تولیدی داشته است. استفاده از شیوه ذهنی در سطحی محدود نشان از آن دارد که شخصیت های حاضر در داستان، بیش از آنکه درون گرا و منفعل باشند، برون گرا و پویا هستند. در مجموع، لحن روایت در داستان مذکور، ضمن اینکه انسان انگاری شخصیت های داستان را میسر کرده، بستری مناسب برای خوانش های گوناگون از روایت ها فراهم کرده است.

    کلیدواژگان: بیغمی، داراب نامه، ژنت، روایت، لحن
  • هدایت الله تقی زاده صفحات 113-138

    در گذشته در جهان عرب، گاهی مضامین اخلاقی داستان گونه، به صورت شعر و گاهی به صورت نثر ارایه می شد؛ اما در عصر حاضر این جریان جنبه آموزشی و تربیتی به خود گرفته و فن جدیدی به نام «ادبیات کودک» پا به عرصه وجود نهاده است. در میان کشورهای عربی می توان مصر را پیشتاز این نوع ادبی دانست، نبوغ کسانی چون کامل کیلانی به خوبی این ادعا را به اثبات می رساند. پژوهش حاضر کوشیده است به شیوه توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر مجموعه عشر قصص</em> </em>کیلانی به بررسی جنبه های مختلف شخصیت پردازی در آثار کودک وی بپردازد. دستاورد پژوهش، بیان کننده آن است که شخصیت پردازی به عنوان یکی از عناصر داستان، در آثار کودک کیلانی بیشتر به شکل مستقیم است. او برای شخصیت های اصلی بیشتر از عنصر راوی، گفت وگو و برای شخصیت های فرعی به صورت غیرمستقیم از گفت وگو، توصیف رفتار و چهره و بیان رفتار درست استفاده می کند. داستان های کودک او دربرگیرنده اهداف فکری، تربیتی، آموزشی و اخلاقی، اهداف واژه شناسی و زبانی و مضامینی مانند امانتداری، صداقت و راستگویی است.

    کلیدواژگان: ادبیات داستانی، کامل کیلانی، مجموعه عشر قصص، ادبیات کودک، شخصیت پردازی
  • حسن ذوالفقاری، مسلم نادعلی زاده صفحات 139-164

    قصه و تمثیل دو ابزار مهم و راه گشا برای شرح و تبیین مسایلی است که بیان آن ها به زبان معمول دشوار است یا مخاطب نمی تواند آنها را به درستی درک کند؛ به همین دلیل شاعران و نویسندگان در طول تاریخ از این دو ابزار برای دست یافتن به مقاصد خود بسیار استفاده کرده اند. ازجمله این اشخاص، می توان فریدالدین عطار نیشابوری را نام برد که در جایگاه یک شاعر عارف با هدف تفهیم مفاهیم عرفانی به مخاطبان، از قصه و تمثیل در آثار خود بسیار بهره برده است. در نوشتار حاضر، روش های بهره مندی عطار از حدود دو هزار قصه و تمثیل در موضوعات مختلف تعلیمی و اخلاقی، عاشقانه و همچنین تاریخی در بیان اندیشه های عرفانی خویش بررسی شده و مشخص گردیده است که او به عنوان یکی از الگوهای ادبیات عرفانی، چگونه مفاهیم مورد نظر خود را به صورتی ملموس و با بیانی ساده به مخاطبانش منتقل می سازد و در پایان هر داستان، آموزه های خویش را بیان می کند. در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی ابتدا به جایگاه قصه در تبیین مسایل عرفانی پرداخته شده و پس از گونه شناسی قصه های تمثیلی، نه روش عطار در داستان گویی و نقل حکایات به دست آمده است که عبارت اند از: بهره گیری از قصه های مشهور و تمثیل سازی با آن ها؛ 2. بهره گیری از شیوه «قصه در قصه»؛ 3. بیان طنزآمیز؛ 4. نتیجه گیری در آغاز یا پایان قصه؛ 5. بهره گیری از افسانه های عامیانه؛ 6.  بهره گیری از تیپ های گسترده و مردمی؛ 7. قصه گویی به زبان مردم؛ 8. بازگذاردن راه تاویل؛ 9. بهره گیری از روش قصه گویی خداوند.

    کلیدواژگان: قصه گویی، تمثیل پردازی، قالب و معنا، عطار نیشابوری، ادبیات عامه
  • فرشته ملکی، علیرضا شوهانی صفحات 165-188

    ادبیات تطبیقی در مفهوم فرانسوی آن امکان درک شباهت ها و یا تفاوت های موجود در بین آثار ادبی را فراهم می نماید. ادبیات گوتیک به عنوان یکی از شیوه های داستان نویسی، ژانری است که در قرن هیجدهم ظهور یافت و ویژگی عمده آن ایجاد ترس و وحشت و خلق فضاهای موهوم و مالیخولیایی با تکیه بر شخصیت هایی روان رنجور بود. هوراس والپول، اولین رمان گوتیک را با عنوان قلعه اوترانتو  در سال 1764 نوشت و پس از او نویسندگان بسیاری راه او را ادامه دادند. جریان داستان نویسی فارسی معاصر نیز از این ژانر تاثیر پذیرفت و آثار بسیاری در این حوزه به نگارش درآمد. با وجود این تاثیرپذیری، جای خالی بررسی تطبیقی این ژانر در آثار نویسندگان اروپایی و ایرانی مشهود است. این پژوهش با روش تحلیلی- تطبیقی به بررسی آن دسته از آثاری پرداخته است که قرابت و همخوانی بیشتری با شاخصه ها و مولفه های ادبیات گوتیک دارند و بر اساس اصول مکتب فرانسه، وجوه اشتراک و افتراق آن ها را بررسی، تحلیل و مقایسه کرده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که نویسندگان ایرانی تاکیدی در استفاده مستقیم از اصول این مکتب نداشته اند، هر قرابتی که بین آثار این نویسندگان با گوتیک نویسان اروپایی وجود دارد، بیشتر محصول تاثیرپذیری غیرمستقیم این نویسندگان از داستان های گوتیک در ادبیات جهان است. بر این اساس باید گفت تاثیرپذیری داستان نویسان ایرانی از این مکتب به سه شیوه تقلیدی، دگردیسی و ابتکاری بوده است.

    کلیدواژگان: ادبیات گوتیک، آثار گوتیک اروپایی و ایرانی، مقایسه و تطبیق، مکتب فرانسه
  • عبدالرضا نادری فر، فاطمه محمدی صفحات 189-212

    داستان رستم و اسفندیار یکی از برجسته ترین داستان های سراسر شاهنامه فردوسی است. عمق معنایی و غنای محتوایی و کشش فراوان آن موجب شده، بسیاری آن را بر سایر داستان های برجسته شاهنامه چون رستم و سهراب و سیاوش ترجیح دهند. مقدمه این داستان حتی در داستان های پیش از آن نیز آماده گشته است. عمق و غنا و کشش آن، صرفا دلایل محتوایی و پیرنگی ندارد، بلکه ناشی از شگردها و تکنیک هایی به کار رفته در آن است. در این جستار، تکنیک های به کار رفته در داستان رستم و اسفندیار که با محتوای آن هماهنگی تام و تمام پیدا کرده، بحث و بررسی و واکاوی شده است. روش تحقیق در این مقاله مبتنی بر پژوهش های پیشین و کتابخانه ای در ارتباط با تکنیک های داستان نویسی کلاسیک و مدرن است. بهره گیری از این پژوهش ها و شیوه پرداخت مسایل، با رویکردی تحلیلی و نقادانه است. نتیجه کلی این واکاوی این است که تکنیک های عمده به کار رفته در این داستان، امروزه در ادبیات داستانی و سینمای مدرن کاربرد دارند و حتی آنجا که فردوسی از شگردهای کلاسیک داستان سرایی بهره برده است چیزی به آن افزوده و از آن شگرد کلاسیک فراتر رفته است. پس بیراه نیست اگر درباره روایت فردوسی نه داستان سرایی، بلکه ترکیب داستان نویسی را به کار ببریم.

    کلیدواژگان: فردوسی، شاهنامه، رستم و اسفندیار، شگردهای داستان نویسی
  • سمانه نیرومند، نعیمه کیا لاشکی، وجیهه ترکمانی باراندوزی، مریم شاد محمدی صفحات 212-234

    مساله اساسی این پژوهش بررسی منظومه لیلی و مجنون نظامی بر مبنای نظریه مثبت اندیشی سلیگمن، به روش توصیفی- تحلیلی است. اعمال و رفتار هر یک از شخصیت های این منظومه و مفاهیم گنجانده شده در لابه لای اشعار با فضایل و مولفه های مثبت اندیشی مطرح در نظریه مذکور مطابقت داده شده و پس از تحلیل نتایج، داده های به دست آمده به شکل نمودار ارایه شده است. نظامی گنجوی که جامع علوم روزگار خود است، در شخصیت پردازی اشخاص داستان لیلی و مجنون با دیدگاه حکیمانه خود به پرورش فضایل نیکوی انسانی و تعالی روحی و روانی شخصیت های منظومه خود توجه ویژه داشته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد شخصیت های این منظومه، آراسته به فضایل شش گانه مطرح در نظریه مثبت اندیشی سلیگمن هستند و ابیات راوی این فضایل، از بسامد بالایی در این اثر برخوردارند. عشق ورزی خردمندانه، انسانیت و مهرورزی نسبت به هم نوعان و حتی وحوش، شجاعت در وفاداری عاشق و معشوق نسبت به یکدیگر، به تعالی رسیدن این عشق ناب، وجود برخوردهای عادلانه و حفظ اعتدال در افکار و اعمال و رفتار لیلی و مجنون که شخصیت های اصلی این منظومه هستند، به میزان قابل توجهی مشهود است. شایان ذکر است برخورداری از این فضایل در مورد اشخاص دیگر منظومه نیز صادق است.

    کلیدواژگان: منظومه لیلی و مجنون، نظریه مثبت اندیشی، فضایل شش گانه
|
  • Hosain Abavisani, Hadi NazariMonazam, Soudabeh Mozafari, Houman Nazemian, Farzaneh Fattahian Pages 1-30

    In the study of contemporary comparative literature, world literature is recognized as a branch that examines the process of how literary texts are circulated. The term, first coined by Goethe in the early nineteenth century, emphasizes the circulation of literary works beyond the language and culture of origin. Followed by him, many scholars and thinkers challenged his concept addressing world literature and placed it in the realm of acceptance or rejection and doubt. Researchers such as Emily Upter, David Demrash, Pascal Casanova, Franco Morti, etc. Each of their own perspectives sought to draw its conceptual and material boundaries. Hussam Al-Khatib, a complier born in Palestinian, describes the components influencing the literary circulation and globalization of a work at three levels including in-text, linguistic, and external structure. This study intends to use the descriptive-analytical procedure and considering the universal components of the literary work from Al-Khatib's point of view to examine the literary circulation in "Frankenstein in ", a novel by Ahmad Saadawi, beyond the national borders of Iraq. The findings of this study present that the global success of "Frankenstein in Baghdad" is influenced by the socio-political situation in Iraq, the internal and external structure of the novel, the relative advantages of languages, etc.

    Keywords: ComparativeLiterature, World Literature, Goethe, Hussam Al-Khatib, Frankenstein in Baghdad
  • Abdolali Oveisi, Akram Arefi Pages 31-54

    The Kite Runner and A Thousand Splendid Suns have been written by The Afghan-American author, "Khaled Hosseini" in 2003 and 2007, respectively. In his work, political, social and cultural situation of Afghanistan are of utmost mportance, and the themes of friendship and family relations, love and betrayal, courage and fear, war and rape and migration are highlighted. In addition to using strong realistic components such as expressing social and historical facts, typical characterization, detailed description of personalities and environments, naturalistic components such as disaster and ugliness, inheritance and environment algebra, sexual issues, and the use of characters Static and passive naturalism have also been noticed. It is also noteworthy that, in both novels, betrayal and rape are the two themes that are initially presented. Concerns such as civil and foreign wars and ethnic strife are a part of Afghanistan's history. The first novel, therefore, is realistic, however, the author’s focus on these issues and ignoring other aspects of life, escaping the problems for which no solution is provided, taking refuge in the safe haven of the West, strengthens the naturalistic aspect of this novel. The most important reason for the presence of naturalistic components in such novels is the unsettled political situation of Afghanistan in the time period of the story. In the second novel, with the war ending and Afghanistan reviving, the element of hope is evident. Considering the historical background of Afghanistan, it is assumed that, despite the naturalistic aspects, a strong realist dimension is still remained in Khaled Hosseini’s work.

    Keywords: Khaled Hosseini, naturalism, realism, Kite Runner, a Thousand Splendid Suns
  • Amin Banitalebi Dehkordi, Masoud Foroozandeh Pages 55-88

    The title of the story is the first path through which the writer and the reader communicate with each other. This type of short paratext, directly or indirectly implying the subject of the story, is the first factor that guides the reader to the world of the story, its meaning, and the selection of a specific approach to it. This is more evedent when it coms to the short story because of its shortness, each and every word is used sparingly and functionally from the very beginning. In the current research, the author seeks to examine the functions of the titles in a number of short stories by prominent Iranian fiction writers using a descriptive-analytical procedure. The results show that among the descriptive functions, the titles that are related to the content of the work have a much more significant use compared to the titles that address the form or format of the work. Also, among the thematic titles, metaphorical, thematic, ironic, and descriptive titles have been noticed more by authors. In terms of the evaluation function, referring to the author's moral and worldview, cultural issues such as the Iranians beliefs, political-social issues such as the westernization of Iranians, the domination of foreigners over them, and the failure and disappointment resulting from the August 28th</sup> coup, the issue of Intertextuality and finally, climateism are among the most prominent implicit and hidden values in the titles. They are provided in two opposite categories comprising; unfavorable situation against favorable situation and Westernism against nationalism. With respect to the function of attraction, content strategies such as universality, questioning, and norm-breaking have been worthy of special attention to story writers, and based on their appearance, strategies such as brevity, admonition, and rhetorical issues have been widely used.

    Keywords: Fiction, Short Story, Story title, Title functions
  • Soosan Biglari Daloi, Reza Ashrafzadeh, Javad Mehraban Ghezelhesar Pages 89-112

    In the field of narration, Gerard Genet has innovations that have been distinguished from two categories of language and tone. Emphasizing the aspect and tone of a fictional work reveals new aspects of it and is an indicator for assessing the quality of literary works. In the Persian literary range, many prose narrative works have been created, one of which is the DarabNameh for Beyghami. The author has succeeded in creating a great work by applying various techniques of narrative. This feature is especially featured in the story of "Firoozshah Among the Fairies and jinns". The review of the story based on the opinions of the Genet analytical method shows that in the narrative context, the inspiration in the domain of the narrative is not limited to the total knowledge capacity of the whole and, by interfering with the characters in the narrative process, on the concrete and concrete dimensions of their work It is infected. Also, the establishment of multiple dialogues instead of focusing on the monologue has been made possible by the use of the second narrative focus, which has had a positive effect on the process of communicating the audience with the production text. The use of the subjective mode at a limited level suggests that the characters in the story are more extroverted and dynamic than introverted and passive. In sum, the tone of the narrative in the story, while animating the characters of the story, has created an appropriate context for various readings of narratives..

    Keywords: Beyghami, DarabNameh, Genet, Narrative, Tune
  • Hedayatallah Taghizadeh Pages 113-138

    In the Arab world, moral themes were sometimes presented in the form of poetry and, sometimes prose. However, in the present era, this trend has emerged in an educational context and as a new art called "children's literature". Among the Arab countries, Egypt can be addressed as the pioneer in this respect and the genius of people like Kamel Kilani is a proof to this claim. The present study is an attempt to examine the various aspects of characterization in Kilani's work in a descriptive-analytical procedure via addressing Kilani's collection called; "Ten Stories". As the obtained results indicated, research shows that characterization, as one of the elements targeted in the story, is more direct in Kilani's "Child". For the main characters, more of the narrator element and dialogue is used, and, for the sub-characters, dialogue, description of behavior and face, expression of correct behavior are presentd in a more indirect way. Kilani's work comprises intellectual, educational, and moral goals, lexical and linguistic goals, and themes such as fidelity, honesty, and truthfulness.

    Keywords: Fiction, Kamel Kilani, Ten Stories, Child literature, Characterizations
  • Hasan Zolfaghari, Moslem Nadalizadeh Pages 139-164

    Storytelling and allegory are two important and instructive tools for describing issues that are difficult to express in an ordinary language orth ones the audience cannot understand properly. Having that in mind, poets and writers throughout history have used these two tools to achieve their goals. Attar Neyshabouri is a great example in this respect who, as a mystic poet, has used stories and allegories in his work with the aim of presenting mystical concepts to the audience. In the present study, Attar's procedure of using around two thousand stories and allegories in various educational and moral, romantic and historical subjects in expressing his mystical thoughts have been studied, and it has been determined that he, as one of the figures of mystical literature, conveys his message to the audience in a tangible and simple way, and at the end of each story, expresses what he has learnt from the story. This resarch, using the descriptive-analytical procedure, investigates the role of story in explaining mystical issues and, after the typology of allegorical stories, the nine methods in storytelling and narration used by Attar are being explained.

    Keywords: Storytelling, allegory, format, meaning, Attar Neyshabouri, Folk literature
  • Fereshteh Maleki, Alireza Shohani Pages 165-188

    Comparative literature, in its French sense, provides the possibility to understand the similarities or differences between literary works. Gothic literature, as one of the ways of writing stories, is a genre that has emerged in the 18th</sup> century. It mainly focused on creating fear and terror, illusory and melancholic atmospheres based on neurotic characters. Horace Walpole wrote the first Gothic novel, "The Castle of Otranto" in 1764, and many writers followed his lead. Persian Contemporary fiction writing was also influenced by this genre and many works were written in this field. Despite this influence, there is a gap in the comparative study of this genre in the works of European and Iranian authors. This research, using the analytical-comparative procedure, has examined those works that have more affinity and consistency with the characteristics and components of Gothic literature. Furthermore, following the principles of French school of thought, it has examined, analyzed, and compared their commonalities and differences. The findings of the research show that Iranian writers did not emphasize the direct use of the principles of this school of thought. The existence of any similarities between the works of these writers and European Gothic writers is mostly the product of the indirect influence of these writers from Gothic stories in world literature. Based on this, it should be said that Iranian story writers were influenced by this school in three ways comprising imitation, metamorphosis, and innovation.

    Keywords: Gothic literature, European, Iranian Gothic literary works, Comparison, synchronization, French school of thought
  • Abdolreza Naderifar, Fatemeh Mohamadi Pages 189-212

    "Rostam and Esfandiar" is one of the most prominent stories throughout Ferdowsi's Shahnameh. Its semantic depth and richness of content and its great attraction have caused many to prefer it to other prominent stories of Shahnameh such as Rostam, Sohrab, and Siavash. The introduction to this story has been provided even in previous stories. Its depth, richness, and elasticity are not only following the content and plot, but also contain the tricks and techniques that have been used throughout the story. In this research, the techniques used in the story of "Rostam and Esfandiar", which are in complete harmony with its content, are to be discussed and analyzed. The results of the study indicated that the main techniques used in this story are used today in fiction and modern cinema. Furthermore, the story uses not only the classic techniques of storytelling, but also goes beyond these techniques at some point by the provision of some additional elements. Therefore, it is entirely reasonable to use not merely a storytelling technique, but a combination of fiction in Ferdowsi's narrative.

    Keywords: Ferdowsi, Shahnameh, Rostam, Esfandiar, Storytelling Techniques
  • Samaneh Niroumand, Naeemeh Kia Lashaki, Vajiheh Torkamani Barandoozi, Maryam Shadmohammadi Pages 212-234

    The currnt srudy aims at utilizing Seligman's theory of optimism so as to analyze "Leyli and Majnun" by Nezami in a descriptive-analytical method. The actions and behavioral features of each character in this book of this book and the included concepts provided in the poems are matched with the virtues and components of optimism presented in the mentioned theory. Having collected the data in the ofrm of graphs, the results indicated that Nezami Ganjavi, who is known as a figurehead of sciences back in his time, has paid special attention to nurturing the good human virtues nd spiritual and psychological excellence of the characters (Leyli and Majnun) in his poetry. Also, The results have depicted that the characters are adorned with six virtues that are provided by Seligman's theory of optimism and these evirtues are frequently narrated in this verse as well. The so called virtues comprise Wise love, humanity and compassion for fellow human beings and even beasts, courage in loyalty between the lover and the beloved, the transcendence of existing pure love, justly ethics between the two, and the maintenance of moderation in their thoughts, actions, and behavior of Leyli and Majnun, who are the main characters of this work. It is worth-mentioning that these virtues are also applied to other people in this book.

    Keywords: Leyli, Majnun, Theory of positive thinking, six virtues