فهرست مطالب

Comparative Education - Volume:6 Issue: 2, Spring 2023

Iranian Journal of Comparative Education
Volume:6 Issue: 2, Spring 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/05/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نرگس چگینی، مرضیه دهقانی*، کیوان صالحی، سوگل یزدان خو صفحات 2371-2402
    هدف پژوهش حاضر بررسی نحوه توجه کتاب های درسی ریاضی پایه سوم ابتدایی ایران و ژاپن به مولفه های تفکر نقادانه است. روش پژوهش ، تطبیقی و جامعه پژوهش شامل کلیه کشورهای جهان بود. برای انتخاب نمونه از استراتژی «نظام های اجتماعی متفاوت، برون دادهای آموزشی متفاوت» استفاده شد. هم چنین روش گردآوری داده ها، اسنادی بوده و برای تحلیل داده ها، از روش تحلیل محتوای تلفیقی استفاده گردید. نخستین یافته نشان داد که سرفصل های آموزش ریاضی در دوره ابتدایی هر دوکشور تقریبا یکسان است. دومین یافته مبین آن است که در کتاب ریاضی ژاپن توجه ویژه ای به بهره گیری از روش های مختلف برای حل مسیله ها شده است؛ به نحوی که در اغلب موارد از دانش آموزان خواسته می شود به یک راه حل اکتفا نکنند. دیگر یافته پژوهش نشانگر تفاوت بین دوکشور از لحاظ استفاده از مسایل کاربردی و ملموس برای کودکان است؛ به نحوی که در کتاب ریاضی ژاپن همه دروس و مسیله های کتاب -برعکس ایران- با زندگی روزمره دانش آموزان مرتبط است. تفاوت دیگر بین دو کشور ، مرتبط با نحوه جمع بندی مباحث فصل است؛ در کتاب ریاضی ژاپن به فراگیران آموزش داده می شود که چگونه از آنچه یاد گرفته اند، یادداشت برداری کرده و برای یادگیری های بعدی از آنها استفاده کنند. همچنین در پایان هر فصل سوالات مربوط به کل مبحث طراحی شده است که مشابه قسمت مرور فصل در کتاب ریاضی ایران می باشد. علاوه بر این، در کتاب ریاضی ژاپن، همزمان با طرح سوال، کتاب دانش آموزان را راهنمایی می کند که به کدام صفحه مراجعه کنند و اگر جواب پرسشی را نمی دانند ، مطالب مرتبط را دوباره بخوانند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوی، تفکر انتقادی، ریاضیات، دوره ابتدایی، کتاب های درسی
  • نسرین ملکی، مهشید گلستانه*، سید محسن موسوی صفحات 2403-2425
    مقاله حاضر به بررسی محتوی کتاب های شیمی دوره متوسطه در ایران و مالزی در رابطه با مولفه های آمادگی شغلی می پردازد. روش پژوهش ، تطبیقی کیفی با بهره گیری از رویکرد جورج بردی بود. داده ها به روش اسنادی جمع آوری و منابع پژوهش شامل منابع اولیه (کتاب های شیمی پایه دهم، یازدهم و دوازدهم دوره متوسطه دوم ایران و کتاب های شیمی متوسطه تکمیلی مالزی در فرم های 4 و 5) و منابع ثانویه بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام شد و شامل بررسی متن، تصاویر، سوالات و فعالیت ها در منابع اولیه بود. یافته ها نشان داد که کتاب های درسی دو کشور دارای شباهت هایی هستند. در هر دو کشور توجه به شناخت و کشف فرصت های شغلی بیش از سایر مولفه ها مورد توجه مولفان بود. محتوی کتاب درسی هر دو کشور از نظر انجام مهارت های دستی و فیزیکی تقریبا یکسان بودند. هم چنین مفاهیم مطرح شده در کتاب های درسی شیمی مالزی و ایران مشابه بود. علاوه بر این، نتایج حاکی از تفاوت هایی بین کتاب های درسی شیمی بود. تصاویر و متون مربوط به آمادگی شغلی در کتب درسی مالزی راهنمایی بهتری برای دانش آموزان در مورد انتخاب شغل ارایه می کنند در حالی که توجه به کسب مهارت های شغلی قابل ارایه در بازار کار در کتاب های درسی شیمی ایران کمتر از سایر مولفه ها می باشد. یافته قابل توجه در کتاب های مالزی وجود بخشی به نام "کیوسک شغلی" بود که اطلاعاتی در مورد مشاغل مرتبط با شیمی ارایه می دهد. با توجه به یافته ها، پیشنهاد می شود که محتوی بیشتری در رابطه با آمادگی شغلی در کتاب های شیمی دبیرستان های ایران - به ویژه در زمینه کسب مهارت های شغلی قابل ارایه در بازار کار و مهارت های دستی و بدنی - گنجانده شود. هم چنین می توان از تصاویر و فعالیت های مناسب برای هدایت شغلی آینده دانش آموزان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آموزش شیمی، آمادگی شغلی، دوره متوسطه، ایران، مالزی
  • عباس معدن دار آرانی*، محمود امانی طهرانی، شهلا سرخابی صفحات 2426-2445
    سند تحول بنیادین آموزش و پرورش ایران مهم ترین سند بالادستی برای تحقق اهداف نظام جمهوری اسلامی در حوزه تربیت است. هدف پژوهش حاضر ترمیم و بروز رسانی این سند از طریق مرور سیستماتیک نقدها و مسایل آن می باشد. روش تحقیق حاضر از نوع کیفی با رویکرد مرور سیستماتیک و روش های جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها ، اسنادی و تحلیل عمیق اضافی بودند. یافته های پژوهش معطوف به نقد و مسایل سند با توجه به سه رویکرد اصلاحی ، اجرایی و تکمیلی می باشد. بر اساس یافته ها ، سه نقد اساسی وارده بر سند عبارتند از آرمانی بودن اهداف ، تمرکز گرایی افراطی و شعارزدگی، و سیاست زدگی. هم چنین یافته ها نشان می دهند که نیاز به همکاری وتصمیم گیری فراقوه ای برای اجرای سند، ضعف در تامین منابع انسانی متخصص و عدم اختصاص بودجه مهم ترین مسایلی هستند که دست اندرکاران اجرای سند با آن روبرویند. یافته های مرتبط با رویکرد اصلاحی ، نیاز سند به اصلاح وبرقراری توازن بین مفاهیم اساسی همچون انواع هویت واضافه کردن مباحث مغفول همچون خلاقیت ، مدارا ، دموکراسی ، حقوق شهروندی و آزادی را آشکار می سازد. هم چنین یافته های تحقیق ناظر بر رویکرد اجرایی نشان می دهد که بخشی از چالش های اجرایی سند به ساختار سیاسی کشور و روابط بین نهادهای مختلف مربوط می گردد. علاوه بر این یافته های پژوهش آشکار ساخت که در رویکرد تکمیلی پیشنهادهای مبتنی بر روزآمد سازی سند را می توان به دوگروه کلی دغدغه های مرتبط با اختلاف سند با واقعیات اجتماعی جامعه ایران و جامعه بشری و توجه به کاستی های سند در موضوعاتی همچون تربیت جنسی ، آموزش کودکان استثنایی و آموزش محیط زیست تقسیم کرد.
    کلیدواژگان: سیاست گزاری آموزشی، تحول بنیادین، رویکرد اصلاحی، رویکرد اجرائی، رویکرد تکمیلی
  • لعیا تهامی زرندی، مهری حدادنارافشان*، پیمان سیف الدینی صفحات 2446-2466
    در پی فراگیر شدن یادگیری زبان انگلیسی به عنوان یک زبان بین المللی،وجود معلمان تاثیر گذار و روش های تدریس موثرتر می تواند مسیر را برای آموزش کارا و نتایج رضایت بخش در ایران هموار سازد. در این راستا، تجربیات احساسی و راهکارهای کنترل احساسات 659 معلم زبان انگلیسی در بازه زمانی 2021 مورد بررسی قرار گرفت. برای جمع آوری داده ها،از سه پرسشنامه کنترل احساسات، سلامت روانشناختی در کار و استراتژی هایی درزمینه احساسات معلم استفاده شد. یافته ها بیانگر آن است که کنترل احساسات و جنبه های آن (ارزیابی مجدد شناختی) و سلامت روانشناختی در کار با سلامت عاطفی معلمان همبستگی مثبت دارد. هم چنین، یافته ها بیانگر کنترل احساسات در سطح میانگین و سطح بالایی از سلامت عاطفی در بین معلمان ایرانی و عراقی می باشد. درهر دو بافت ، باز- ارزیابی شناختی در مقایسه با پنهان سازی احساسی، یک شیوه مقدم برای کنترل احساسات بود. علاوه بر این، بین کنترل احساسات وسلامتی عاطفی معلمان ایرانی و عراقی تفاوتی وجود نداشت که اشاره به حس مشترک عواطف در بین معلمان - بدون توجه به محیط آموزشی - دارد، اگرچه معلمان ایرانی بیشتر از همکاران عراقی خود از استراتژی هایی مربوط به احساسات سود می جستند. با توجه به یافته ها ، پیشنهاد می شود که تدابیر آموزشی در زمینه تشویق معلمان برای کاربست استراتژی های مربوط به تنظیم احساسات و سلامت روانشناختی بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی مجدد شناختی، تنظیم احساسات، استراتژی کار عاطفی، سرکوب بیان، سلامتی
  • نرگس یافتیان*، فاطمه عباسی صفحات 2466-2495
    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه روند ارایه مفهوم کسر در کتاب های ریاضی پایه های دوم تا چهارم ایران و ژاپن و اینکه این کتاب ها به چه مباحثی از کسرها می پردازند ، بود. روش پژوهش تطبیقی کیفی ، جامعه پژوهش کلیه کشورهای جهان و نمونه منتخب، دو کشور ایران و ژاپن است. استراتژی انتخاب کشورها " نظام های اجتماعی متفاوت ، برون دادهای آموزشی متفاوت " و روش جمع آوری داده ها بررسی منابع اولیه و ثانویه-کتاب های ریاضی پایه های دوم تا چهارم ، مقالات ، کتاب های مرتبط و اسناد موجود در پایگاه های رسمی و دولتی- بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از الگوی بردی استفاده شد. یافته ها نشان داد مفهوم کسر در دو کشور از پایه دوم و به کمک زیرساختار جزء به کل مطرح شده اند و این کتاب ها در ارایه مفهوم کسر، دارای شباهت ها و تفاوت هایی با یکدیگر هستند. از جمله این شباهت ها می توان به مفهوم کسرهای بزرگتر از واحد و اعداد مخلوط اشاره کرد. از مباحث غیرمشترک می توان به ارایه بازنمایی گسسته از زیرساختار جزءبه کل در کتاب های ایران و تبدیل کسر بزرگتر از واحد به عدد مخلوط و برعکس آن در کتاب های ژاپنی اشاره نمود. با عنایت به عملکرد ضعیف نظام آموزشی ایران در آزمون بین المللی تیمز در آموزش مفهوم کسر- در مقایسه با ژاپن - یافته های پژوهش نشان می دهند که در مباحث مشترک ، فقط تعداد صفحات و طرح مسایل بیشتر در کتاب کمک کننده نخواهد بود و لازم است کتاب های ریاضی ایران در آموزش مفهوم کسر، بازبینی و اصلاح گردند.
    کلیدواژگان: کسر، آموزش ریاضی دبستان، آزمون تیمز، ایران، ژاپن
  • منصوره امیری*، سحر کیهان پور، زهرا امیری صفحات 2496-2519
    آموزش زبان ارتباطی به منزله رویکردی در آموزش زبان انگلیسی شناخته می شود که در آن فرصت هایی برای مشارکت زبان آموزان از طریق برقراری تعامل در آموزش و یادگیری فراهم می شود. اندک مطالعات موجود نشان می دهند که چگونه توانایی معلمان زبان انگلیسی در به کارگیری آموزش زبان ارتباطی می تواند در محیط کلاس درس توسعه یابد. برای رفع این خلاء پژوهشی، یک برنامه آموزش معلمان (TEP)، بر اساس استراتژی های شایستگی تعاملی کلاس درس (CIC)، از طریق مشارکت دو معلم باتجربه و دو معلم زبان انگلیسی مبتدی، اجرا شد. در ابتدا شانزده ساعت از داده های ضبط شده ویدیویی و صوتی شرکت کنندگان برای شناسایی نمونه هایی که در آن ها فرصت آموزش زبان ارتباطی را نادیده می گرفتند، تجزیه و تحلیل شد. سپس، جلسات آموزشی بر اساس راهبردهای CIC توسط مربی / معلم با هر یک از معلمان به صورت گفتگو برگزار شد. در طی این فرایند ، مربی / معلم سعی کرد بینش معلمان را در باره استراتژی هایی که برای به کارگیری CLT اتخاذ کرده اند، گسترش دهد. پس از جلسات آموزشی، تجزیه و تحلیل داده های ثبت شده، پیشرفت قابل توجه معلمان زبان انگلیسی مبتدی و با تجربه را در اجرای CLT در سطوح مختلف نشان داد. علاوه بر این، یافته ها نشان داد که معلمان زبان انگلیسی از انواع استراتژی های CIC در زمینه کلاس درس استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: آموزش زبان ارتباطی، تحلیل مکالمه، معلم با تجربه، صلاحیت تعاملی، معلم تازه کار
  • رمضانعلی منیدری، مرتضی کرمی*، محمدرضا آهنچیان، رضوان حسینقلی زاده صفحات 2520-2545

    هدف پژوهش حاضر مطالعه تطبیقی فرایندهای توسعه حرفه ای مدیران مدارس در ایران و انگلیس بود. روش پژوهش، تطبیقی کیفی، واحد مشاهده در سطح کلان (کشورها) با استفاده از راهبرد " نظام های اجتماعی متفاوت، بروندادهای آموزشی متفاوت"، و برای تحلیل داده ها از الگوی بردی و روش توافق و تفاوت جان استوارت میل استفاده شد . روش جمع آوری داده ها، اسنادی (n=75) و منابع اولیه و ثانویه از طریق پایگاه های اطلاعاتی بین المللی همچون گوگل اسکالر و اریک و پایگاه های ایرانی و سایت وزارت آموزش وپرورش  دو کشور منتخب شناسایی شدند.  یافته ها نشان داد که در هر دو کشور سیاست ها و اصول کلی برنامه های توسعه حرفه ای مدیران به صورت متمرکز و با نظارت مستقیم وزارت آموزش وپرورش و سازمان های تابعه صورت می پذیرد. هم چنین در حالی که اجرای فرایندها در ایران بیشترمبتنی بر مباحث نظری ، تجربه مدیران و نقش برجسته عاملیت سازمانی است، در انگلیس عاملیت فردی غالب تر و فرایندها بیشتر مبتنی بر عمل و تجربه مدیران و ناظر بر شایستگی های ورودی مدیریت مدرسه است. برخی ایده ها و برنامه های نظام آموزشی انگلیس همچون تاسیس " کالج ملی رهبری مدرسه"، "برنامه های صلاحیت حرفه ای ملی مدیریت" و توسعه صلاحیت ها می تواند در بهبود برنامه های توسعه حرفه ای مدیران مدارس ایران راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: اصول توسعه حرفه ای، مدیریت مدرسه، انگلستان، ایران
|
  • Narges Chegini, Marzieh Dehghani *, Keyvan Salehi, Sogol Yazdankhoo Pages 2371-2402
    The purpose of the research was to investigate how the authors of third-grade mathematics textbooks in Iran and Japan pay attention to the teaching of critical thinking components. This is a comparative research using "different social systems, different educational outputs" strategy for the selection of the sample. Also, data collection and analysis methods were documentary and integrated content analysis respectively. The first finding indicated that the topics of mathematics education in the primary schools of both countries are almost the same. The second finding shows that special attention has been paid to the use of different methods to solve problems in Japanese math textbooks; so that in most cases pupils are asked not to use only one solution. Another finding reveals the difference between the two countries in terms of the use of practical and concrete issues for children; in a way that in the Japanese math textbook- unlike in Iran -, all the lessons and problems are related to the daily life of the students. Another difference is related to the way of summarizing the topics of each chapter. In the Japanese math textbook, students are taught how to take notes on what they have learned and use them for further learning. Also, at the end of each chapter, questions are designed related to the entire topic, which is similar to the chapter review section in the Iranian math book. However, in the Japanese math book, next to each question, the book guides students to which page to refer to - if they do not know the answer to that question – and read the related material again.
    Keywords: Content Analysis Critical Thinking, Mathematics Primary School School Textbooks
  • Nasrin Maleki, Mahshid Golestaneh *, Seyed Mohsen Mousavi Pages 2403-2425
    This article investigated the contents of secondary high school chemistry textbooks in Iran and Malaysia regarding occupational readiness components. The method was comparative qualitative using George Bereday's approach. The data was collected by the documentary method. The research sources included primary sources (Iranian secondary chemistry textbooks in grades 10, 11, and 12 and Malaysian supplementary secondary chemistry textbooks in Forms 4 and 5) and secondary sources. Data analysis was performed using content analysis and included the review of text, images, questions, and activities in primary sources. The findings showed that the textbooks of the two countries have similarities. In both countries, the attention to recognizing and discovering occupational opportunities was more than other components. Both countries were almost the same regarding performing manual and physical skills. The concepts discussed in the chemistry textbooks of Malaysia and Iran was similar. Also, the results showed some differences between the chemistry textbooks of the two countries. Pictures and texts related to career preparation in Malaysian textbooks provided better guidance to students about choosing a career. The attention to acquiring occupational skills presentable in the labor market in Iranian chemistry textbooks was less than other components while manual and physical skills had the least attention in Malaysian chemistry textbooks. An interesting point in the Malaysian books was the inclusion of a section namely “the Career Kiosk”, which provides information on chemistry-related careers. According to the findings, it is suggested that more content related to occupational readiness is included in chemistry textbooks of Iran secondary high schools, especially in the field of acquiring occupational skills presentable in the labor market and manual and physical skills. Appropriate pictures and activities could be used to guide students' future careers.
    Keywords: Chemistry Education, Occupational Readiness, secondary school, Iran, Malaysia
  • Abbas Madandar Arani *, Mahamod Amani Tehrani, Shala Sorkhabi Pages 2426-2445
    The Fundamental Reform Document of Education is the most important upstream document for the realization of the goals of the Islamic Republic of Iran in the field of education. The aim of this research was to restore and update this document through a systematic review of its criticisms and problems. Based on the findings, the three basic criticisms of the document are the idealism of the goals, extreme centralism and sloganeering, and politicization. Also, the findings indicate that the need for cooperation and decision-making for the implementation of the document, weakness in the provision of specialized human resources and lack of funds are among the most important challenges for those involved in the implementation of the document. Findings related to the reform approach reveal the need of the document to revise and establish a balance between basic concepts such as types of identity and adding neglected topics such as creativity, tolerance, democracy, citizenship rights and freedom. Also, the findings of the research on the implementation approach reveal that part of the implementation challenges of the document are related to the political structure of the country and relations between different social organizations. In addition to this, the findings of the research revealed that in the supplementary approach, the proposals based on the updating of the document can be divided into two general groups i.e. concerns related to the difference between the document and social realities of Iran & global society; and attention to the shortcomings of the document in issues such as sex education, education of exceptional children and environmental education.
    Keywords: Educational Policy, Fundamental Change, reform approach, implementation approach, supplementary approach, Iran
  • Laya Tahami Zarandi, Mehry Haddad Narafshan *, Peyman Seyfaddiny Pages 2446-2466
    The spread of English as an international language has made it essential for Iran and Iraq to have effective teachers. The emotions experienced and the emotion-regulation strategies used by 659 (349 in Iran and 310 in Iraq) English language teachers enrolled in high-schools were investigated in 2021. This was a cross-sectional survey, studied Iranian school teachers from Kerman Province and Iraqi teachers from Basra Province. To collect the data, three online questionnaires on emotion regulation, psychological well-being at work, and teacher emotional labor strategies were submitted to English language teachers either in person or via email. Correlations showed that emotion regulation and its aspect (cognitive reappraisal) and emotional labor strategies correlated positively with teachers’ well-being both in Iran and Iraq. Furthermore, the preferred mode of emotion regulation in both contexts was cognitive reappraisal. Iranian and Iraqi teachers experienced the same level of emotion regulation and well-being, implying a common sense of emotions among teachers. The level of emotional labor strategies employed by Iranian and Iraqi teachers, however, differed significantly. In comparison with Iraqi teachers, Iranian teachers used more emotional labor strategies. In brief, curriculum and educational planners should take steps to support teachers in regulating their emotions, which contributes to their well-being.
    Keywords: Cognitive Reappraisal Emotion Regulation Emotional Labor Strategy Expression Suppression Well, being
  • Narges Yaftian *, Fatemeh Abbasi Pages 2466-2495
    The purpose of this research was to compare the trend of presenting concept of fractions in second to fourth grades mathematics textbooks in Iran and Japan, and also to examine what topics of fractions these textbooks present. The method was comparative-qualitative research, the statistical population was the countries of the world, and the selected sample was the two countries of Iran and Japan. The strategy of choosing countries was "different social systems, different educational outputs". The data collection method was done through the examination of primary and secondary sources, such as mathematics textbooks of Grade 2-4 of primary schools, related articles and books, and available documents in official and government databases. Bereday Model was used to analyze the data. The results showed that the concept of fraction has been introduced in two countries from the second grade and using the part-whole subconstruct, and these textbooks have similarities and differences in presenting the concept of fraction. Among these similarities, we can mention the concept of fractions greater than unity and mixed numbers. Among the non-common topics, we can mention the discrete representation of the part-whole subconstruct in Iranian textbooks and the conversion of a fraction larger than a unit to a mixed number and vice versa in Japanese textbooks. The lower performance of Iranian students in the concept of fractions in TIMSS compared to Japan shows that in the common topics, only a greater number of pages and more problems in the textbook will not help, and it is necessary to review and revise Iran's mathematics textbooks in common topics on the subject of fractions.
    Keywords: Fraction, Mathematics Education Primary School, TIMSS, Iran, Japan
  • Mansooreh Amiri *, Sahar Keyhanpour, Zahra Amiri Pages 2496-2519
    Communicative language teaching (CLT), as an approach of English language teaching (ELT), has been evidenced to provide opportunities for learners’ participation through putting interaction at the center of language teaching and learning. However, few studies to date have investigated how EFL teachers’ capability in applying CLT can be developed in the classroom contexts. To fill up this gap, a teacher education program (TEP), based on the strategies of classroom interactional competence (CIC), was implemented with two experienced and two novice EFL teachers serving as participants. To do this, initially sixteen hours of video- and audio-recorded data of the participants were analyzed to identify the samples in which they neglected the opportunity for CLT. Then, instructional sessions according to CIC strategies were dialogically held by the teacher educator with each of the teachers, during which the teacher educator attempted to expand teachers’ insight into the strategies they adopted to apply CLT. After instructional sessions, the analysis of the recorded data demonstrated novice and experienced EFL teachers’ noticeable progress in CLT implementation at different levels. Moreover, the findings indicated that EFL teachers applied a variety of CIC strategies in the classroom contexts.
    Keywords: Communicative Teaching, Conversation Analysis, Experienced Teacher, Interactional Competence, Novice Teacher
  • Ramezan Ali Monidari, Morteza Karami *, MohamadReza Ahanchian, Rezvan Hosseingholizdeh Pages 2520-2545

    The purpose of research was investigating school principals’ professional development processes in Iran and England. This is a qualitatively comparative research using strategy of "different social systems, different educational outputs" for selection of selected countries. The method of data collection was documentary (primary and secondary sources) extracted from international databases and the Ministry of Education homepages of the two selected countries. Data analysis was through Bereday and Mill methods. The findings showed that, the policies and general principles of the principals' professional development programs are centralized with direct supervision of the Ministry of Education and its subordinate organizations. Other finding revealed that the implementation of professional development processes of school principals in Iran is mostly based on theoretical discussions, principals’ experience and organizational agency, while in England, individual agency is dominant and principals' professional development programs is mostly based on practice, experience and supervision of the primitive competencies of the school’s principal. Some programs of the England educational system in principals' professional development programs - such as establishment of the "National College for School Leadership (NCSL)", "National Professional Qualification for Headship (NPQH)" and development of qualifications- can be used to improve the Iran’s school principals professional development programs.

    Keywords: Professional Development Principals, School Management, England, Iran