فهرست مطالب

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 45 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه آقاجانی، مجید بزرگمهری* صفحات 1-28
    هدف

    شرایط خاص حاکم بر شورای همکاری خلیج فارس، به ویژه نفوذ شدید عربستان در سیاست های این شورا و وابستگی کلی نظام های سیاسی اعضای آن به غرب و تعدد بازیگران حاضر و موثر در بحران یمن، شرایط پیچید ه ای را در منطقه ایجاد کرده است که عملا مانع از ایجاد روند سازنده در برقراری صلح عالانه در یمن شده است. یمن، از فقر اقتصادی، جنگ و حضور بیگانگان به شدت رنج می برد. هدف مقاله، تبیین یکی از مسایل مهم و روز جهان اسلام و تحلیل نحوه اثر پذیری یکی از سازمان های منطقه ای در جهان اسلام؛ یعنی شورای همکاری خلیج فارس، از تحولات منطقه ای و نفوذ عربستان در این سازمان است. چگونگی عملکرد شورای همکاری خلیج فارس در بحران یمن، پرسش محوری این مقاله است.

    روش

    این پژوهش، به روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع اسنادی - کتابخانه ای نگارش شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش، حاکی از آن است که کشور های عضو شورای همکاری خلیج فارس، به واسطه نفوذ و تاثیر گذاری عربستان، با جریان ملی گرایانه و اسلامی - بومی در یمن مبارزه می کنند و اجازه نمی دهند تا یک دولت فراگیر ملی در منطقه به وجود آید. این شورا، از انجام یکی از وظایفش یعنی برقراری صلح و ثبات منطقه ای عاجز مانده است.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر به این نتیجه دست یافته است که سیاست های اتخاذ شده توسط عربستان، امارات و پیروی شورای همکاری خلیج فارس، از منویات ریاض، عملا فضا را برای ناامنی، تجزیه، نابودی وسیع منابع انسانی و اقتصادی یمن، کشتار وسیع مردم بی گناه و بی پناه مسلمان و درنهایت حضور نیابتی دولت های فرامنطقه ای و گروه های تروریستی ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: یمن، شورای همکاری خلیج فارس، حوثی ها، جهان اسلام
  • سعید غفاری، رضا جهانبازی*، امیررضا تمدن صفحات 29-62
    هدف

    جامعه پلتفرمی، اشاره به یک زندگی اجتماعی دارد که در آن، جریان های سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و ارتباطی، به طور فزاینده ای توسط یک اکوسیستم جهانی شده از پلتفرم های آنلاین توسط الگوریتم ها، هدایت و با داده ها تغذیه می شوند. در چنین جامعه ای، همگان های مختلف، دارای خصلت شبکه مندی خواهند شد. این پژوهش، به دنبال بررسی کنش گری سیاسی همگان های شبکه ای توییتر، در طی انتخابات پارلمانی سال 2021 عراق است.

    روش شناسی:

     بازه زمانی مورد بررسی، از دو هفته قبل تا دو هفته پس از برگزاری انتخابات پارلمانی در آن کشور است؛ جمع آوری داده ها به صورت ماشینی و با استفاده از API توییتر انجام گرفته و از نمونه گیری تصادفی برای بررسی مضامین هر همگان استفاده شده است. روش تحلیل در این پژوهش، ترکیبی از روش تحلیل شبکه اجتماعی، تحلیل احساسات و تحلیل مضمون است.

    یافته ها

    درنهایت،10 همگان شبکه ای فعال در توییتر، شناسایی و مطالب بیان شده، توسط هریک تحلیل شد که بزرگ ترین آن ها متعلق به جریان صدر است که نشان دهنده انطباق فضای حقیقی و مجازی در این حوزه است.

    نتیجه گیری

    در نهایت نیز این نتیجه حاصل شد که ایجاد تغییر در الگوی هنجارهای ارتباطی و تولید پیام های ارتباطی همسو با اهداف کشور، می تواند راهبرد مناسبی برای بازیابی نفوذ استراتژیک ایران در سطح بین الملل باشد و اتخاذ رویکردهای تقابلی، همواره روشی پرهزینه و کم بازده برای جریانات منتسب به محور مقاومت بوده است.

    کلیدواژگان: توییتر، انتخابات پارلمانی عراق 2021، تحلیل شبکه اجتماعی، همگان های شبکه ای، جامعه پلتفرمی
  • شهلا نجفی*، مهدی زیبائی صفحات 63-84
    هدف

    در سال 2020، ایالات متحده در واکنش به افزایش کنش گری ایران در خاورمیانه پساناآرامی های عربی، با میانجی گری بین امارات و اسراییل و عادی سازی روابط دو هم پیمان منطقه ای خود در چهارچوب انعقاد پیمان ابراهیم، نقش برجسته ای ایفا نمود. پرسش این است که جایگاه ایران در نزد ایالات متحده به عنوان میانجی در انعقاد توافق ابراهیم کجاست؟

    روش شناسی:

     در نوشتار حاضر سعی خواهد شد، نقش امریکا در پیمان ابراهیم، با توجه به مهار منطقه ای ایران در چهارچوب نظریه موازنه سازی، مورد بررسی قرار گیرد. بر این اساس ترکیب روش توصیفی، تحلیلی و تاریخی استفاده شده اند.

    یافته ها

    این توافق، با میانجی گری ترامپ، برای واداشتن هر4 کشور مسلمان به پیمان نامبرده، را ه حل هایی داشت. اماراتی ها، به دنبال سلاح های پیشرفته ایالات متحده، بطور خاص هواپیماهای F35 بودند، بحرین در پی جلب حمایت ایالات متحده علیه ایران، با تایید ضمنی عربستان بود. سودان، حذف نام خود از لیست تروریسم تحت حمایت دولت آمریکا، پس از 27 سال (بعد از حملات نایروبی و دارالاسلام) با کمک بسته کمکی بانک جهانی را دریافت کرد و شناسایی رسمی حاکمیت سودان در صحرای غربی مورد مناقشه، نصیب سودان شد.

    نتیجه گیری

    واشنگتن، سال ها پیش از این توافق، به واسطه روابط نزدیک سیاسی - اقتصادی و با مشوق های مالی که با طرفین این پیمان داشته است؛ درنهایت توانست در سال 2020 به عنوان بازیگر عمده در آشکار کردن روابط پنهان امارات و اسراییل گام بردارد و با واگذاری مسیولیتش به شرکای منطقه ای خود، آن ها را در جهت نیرویی توازن بخشی در برابر ایران تقویت کند و بار دیگر به بازطراحی رویکرد موازنه سازی خود بپردازد.

    کلیدواژگان: خاورمیانه، پساناآرامی عربی، بازیگر فرامنطقه ای، ایران، پیمان ابراهیم
  • عبدالمجید سیفی*، ناصر پورحسن صفحات 85-106
    هدف

    هرگونه تغییر و تحول راهبردی در محیط خلیج فارس، به عنوان یکی از زیرسیستم های خاورمیانه، برای تمامی کشورهای حاشیه؛ از جمله جمهوری اسلامی ایران بسیار مهم است. یکی از تحولات در حال وقوع، تلاش عربستان برای پیشرفت، به منزلت و موقعیت جدیدی به نام جایگاه «قدرت میانه» است. این ارتقا و تاثیر آن بر نظم منطقه ای در خلیج فارس، مورد توجه این مقاله قرار گرفته است.

    روش شناسی: 

    مقاله با استفاده از روش توصیفی -  تحلیلی انجام شده و گردآوری اطلاعات مقاله، با استفاده از روش کتابخانه ای و اسنادی انجام شده است.

    یافته ها

    یافته های مقاله نشان می دهد؛ عربستان سعودی با اتکا به جایگاه هویتی خود در جهان اسلام، دنیای عرب و بازتعریف هویت ملی و شبه مدرن و با افزایش شدید توانمندی نظامی و ظرفیت های اقتصادی و نیز عضویت در مجموعه هایی چون گروه 20 که از مشخص های گذار به جایگاه قدرت میانه است، به جایگاه قدرت میانه ارتقا یافته و تلاش می کند، جایگاه خود را به عنوان قدرت میانه تثبیت کند.

    نتیجه گیری

    گذار عربستان سعودی به جایگاه قدرت میانه، تاثیرات خود بر نظم منطقه ای را در قالب ایجاد و تشدید نوعی رقابت برای موازنه سازی عربستان سعودی شده است. این تلاش، برای موازنه سازی در خلیج فارس در بین طیفی از دولت های منطقه گردد که جمهوری اسلامی ایران، مستعدترین دولت برای موازنه عربستان سعودی است.

    کلیدواژگان: قدرت میانه، عربستان سعودی، خلیج فارس، ایران، گروه 20
  • هادی ناروئی*، عبدالواحد بامری صفحات 107-127
    هدف

    از دهه 1990، اختلافات و تنش ها بین مسلمانان و هندوها افزایش یافته است و با ورود به سده بیست و یکم، بر میزان آن افزوده شده است. به همین منظور، هدف پژوهش، بررسی علت گسترش اختلاف و تنش هندوها با مسلمانان، از دهه 1990 و به خصوص در سده بیست و یکم است.

    روش شناسی: 

    روش پژوهش، از نوع فرضیه ای - قیاسی است؛ به این معنی که با استفاده از مفاهیم ملی گرایی، ملی گرایی قومی و ملی گرایی مذهبی، فرضیه پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. روش گردآوری داده ها، به صورت اسنادی است.

    یافته ها

    با گسترش نفوذ و قدرت ملی گرایان افراطی هندو، احساسات ضد مسلمانان در هند افزایش یافته است. ملی گرایان هندو، با افزایش نفوذ در عرصه سیاسی و اجتماعی و با تاکید بر آسیب پذیری هندوها، مسلمانان هند را به عنوان تهدیدی برای ارزش های یکپارچه هندو، جمعیت و وحدت هند معرفی می کنند. ترویج این نوع نگاه به مسلمانان، باعث تشدید اختلافات و تنش ها بین هندوها و مسلمانان و توجیه اقدامات علیه مسلمانان شده است.

    نتیجه گیری

    ملی گرایی افراطی هندو یا هندوتوا، به عنوان یک پدیده معاصر، با هدف دفاع از ارزش های هندوییسم به وجود آمد و نهادهای وابسته به آن، روز به روز نفوذ و محبوبیت بیشتری در جامعه کسب می کنند. ملی گرایان هندو، هویت هندو را برابر با هویت ملی هند می دانند. به همین منظور، معیار ارزیابی شهروندی مسلمانان، بر مبنای مولفه های ملی گرایانه هندوتوا سنجیده می شود. این نوع نگاه به مسلمانان، کثرت گرایی و در پی آن، هم زیستی که بین ادیان در هند رواج داشته را زیر سوال برده است و می تواند بر کل فضای سیاسی هند تاثیر بگذارد.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، تهدید، مسلمانان، ملی گرایی قومی و مذهبی، ملی گرایی هندو
  • مایده داودی، داود کیانی *، کیهان برزگر صفحات 129-153
    هدف

    این نوشتار، با هدف شناسایی علل تجدیدنظر در سیاست خارجی ایران نسبت به تحولات افغانستان، با توجه به ظهور مجدد طالبان شکل گرفته است.

    روش شناسی

     با توجه به ماهیت موضوع، در جهت پاسخ گویی به پرسش‎های اصلی و فرعی در این پژوهش، از روش تحلیلی، تاریخی و توصیفی استفاده شده است. در روش تحلیلی- توصیفی که محقق علاوه بر آشکارسازی آنچه هست ، به تشریح و تبیین عوامل چرایی و چگونگی موضوع مساله و اشکال آن می پردازد. روش و ابزار تحلیل داده‎ها بر اساس ماهیت موضوعی آن تعیین و بررسی می‎شود.

    یافته‎ها

     یافته‎های مقاله نشان می‎دهد، مواضع ایران با توجه به رویکرد طالبان متفاوت خواهد بود. اگر طالبان به سمت توزیع قدرت حرکت کند و اقوام دیگر به ویژه شیعیان و مردم ترک زبان را در ساختار حکومت مشارکت دهد، با توجه به این که ایران از نظر ایدیولوژیک، با شیعیان و هزاره‎های افغانستان اشتراکات زیادی دارد و همه این مسایل به نفع ایران است، می‎تواند هدف طالبان با آنچه مورد علاقه جمهوری اسلامی‎ ایران است هماهنگ شود؛ اما اگر رویکرد طالبان بر اساس انحصار قدرت باشد، با توجه به این که ایدیولوژی این گروه با ایران متفاوت است و به عربستان سعودی نزدیک تر هستند، به نظر می‎رسد که روابط ایران و طالبان دوستانه نخواهد بود.

    نتیجه‎گیری

    نتایج حاصل از تحقیق نشان می‎دهد جمهوری اسلامی ایران برای تحکیم موقعیت خود، در عین حال که آرمان‎های انقلابی را دنبال می‎کند رویکرد واقع‎بینانه‎ایی در خصوص طالبان اتخاذ می‎کند تا به افزایش ضریب امنیت و بقای جمهوری اسلامی ایران بینجامد.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، ایران، طالبان، امنیت، منافع ملی
|
  • Somayyeh Aghajani, Majid Bozorgmehri * Pages 1-28
    Objective

    The special conditions governing the Persian Gulf Cooperation Council, especially the strong influence of Saudi Arabia in the policies of this council and the general dependence of its members' political systems on the West, and the multitude of actors present and effective in the Yemen crisis, have created complex conditions in the region that practically prevent the creation of the constructive process in establishing peace in Yemen. Yemen suffers greatly from economic poverty, war and the presence of foreigners. The purpose of the article is to explain one of the important and current issues of the Islamic world and to analyze the influence of one of the regional organizations in the Islamic world, the Persian Gulf Cooperation Council, on regional developments and the influence of Saudi Arabia in this organization. How the Persian Gulf Cooperation Council works in the Yemen crisis is the central question of the article.

    Method

    This research has been prepared in a descriptive-analytical way using documentary-library sources.

    Results

    The findings of the research indicate that the member states of the Persian Gulf Cooperation Council, due to the influence and influence of Saudi Arabia, are fighting against the nationalistic and Islamic trend in Yemen and do not allow a comprehensive national government to emerge in the region. This council has failed to fulfill one of its duties, which is to establish regional peace and stability.

    Conclusion

    The current research has reached the conclusion that the policies adopted by Saudi Arabia and the UAE and the adherence of the Persian Gulf Cooperation Council to Riyadh's agenda have practically created the space for insecurity, disintegration, extensive destruction of Yemen's human and economic resources, and the mass killing of the people. It has created the guilt and defenselessness of Muslims and finally the proxy presence of extra-regional governments and terrorist groups.

    Keywords: Yemen, Persian Gulf Cooperation Council, Houthis, Islamic world
  • Saeed Ghaffari, Reza Jahanbazi *, Amirreza Tamaddon Pages 29-62
    Objective

    The platform society refers to a social life in which political, cultural, social and communication flows are increasingly driven by algorithms and fed with data by a globalized ecosystem of online platforms. In such a society, different networked publics will have the characteristic of networking. This research seeks to investigate the political activism of Twitter networked publics during the 2021 Iraqi parliamentary elections.

    Method

    The period under investigation is from two weeks before to two weeks after holding parliamentary elections in that country; Data collection was done by machine using Twitter API and random sampling was used to check the themes of networked publics. The analysis method in this research is a combination of social network analysis, sentiment analysis and thematic analysis.

    Findings

    Finally, 10 networked publics active on Twitter were identified and the content expressed by each was analyzed, the largest of which belongs to Sadrist Movement, which shows the compatibility of real and virtual space in this area.

    Conclusion

    Finally, it was concluded that creating a change in the pattern of communication norms and producing communication messages in line with the country's goals can be a suitable strategy to restore Iran's strategic influence at the international level and adopting confrontational approaches has always been a costly and low-yield method for movements attributed to the axis of resistance.

    Keywords: Twitter, Iraqi Parliamentary Elections 2021, Social Network Analysis, Networked Publics, Activism, Platform Society
  • Shahla Najafi *, Mehdi Zibaei Pages 63-84
    Objective

    In 2020 The United States played an outstanding role in reaction to Iran's increasing activity in the post-Arab uprising 2011 in the Middle East by an intermediary between the United Arab Emirates and Israel and normalizing the relations of these two regional allies within the Abraham Accords. What is Iran’s regional role in the attitude of United States as a mediator in signing the Abraham Accords now is the fundamental question.

    Method

    This study use the theoretical framework of balancing power theory, and attempt to mixed method of descriptive, analytical and historic looking for analysis role and relation between the US and members of the accord, especially Israel and the UAE.

    Results

    In order to get the countries into this accord, the US made suggestions for each of them. The UAE was looking for commercial benefits, especially buying F-35. Bahrain wants to have US support against Iran. Sudan, which has been on the US and EU sanction list since 1998, could satisfy the US for additional foreign aid and paying its debt in the World Bank. To get morocco, Donald Trump recognition of Morocco’s sovereignty over the Western Sahara.

    Conclusion

    The US able to take a step in 2020 as a key actor in revealing the hidden relations between the UAE and Israel due to the close political-economic relations, years before this accord. In other words, the US strengthens its allies in the direction of a balancing force against Iran and once again redesigns its balancing approach by assigning its responsibility to its regional partners.

    Keywords: the Middle East, post- Arab uprising, External actor, Iran, Abraham
  • Abdolmajid Seifi *, Naser Pourhassan Pages 85-106
    Objective

    The change in the security environment of the Persian Gulf, as a subsystem in the Middle East regional security complex, is important for all countries, including Islamic Republic of Iran. The promotion of Saudi Arabia to the position of “middle power” is one of these developments. This promotion and its impacts on the regional order in the Persian Gulf is considered in this article.

    Method

    The present study uses descriptive-analytical method and library resources to analyze the issue.

    Results

    Saudi Arabia has been promoted to the status of a middle power by relying on its identity position in the Islamic world and the Arab world, military power, economic capability, and membership in the G20.

    Conclusion

    The transition of Saudi Arabia to the position of a middle power has led to the intensification of the competition for balancing. The Islamic Republic of Iran is the most capable option to balance Saudi Arabia.

    Keywords: Middle Power, Saudi Arabia, Persian Gulf, Iran, G20
  • Hadi Narouei *, Abdolvahed Bamary Pages 107-127
    Objective

    Since the 1990s, the conflicts and tensions between Muslims and Hindus have increased, and by entering the 21st century, it has increased. For this reason, the aim of the research is to investigate the cause of the spread of the conflicts and tensions between Hindus and Muslims since the 1990s and especially in the 21st century.

    Method

    The research is based on Hypothetical-Deductive method, and the hypothesis is investigated by applying the concepts of Ethnic and Religious Nationalism. The method of data collection is based on Documentary Research.

    Results

    Anti-Muslim sentiments have increased in India with the spread of influence and power of extreme Hindu nationalists. By increasing their influence in the political and social arena and by emphasizing the vulnerability of Hindus, Hindu nationalists falsely represent Indian Muslims as a threat to the unified Hindu values, population and unity of India. This distorted and promoted view of Muslims has caused the escalation of conflicts and tensions between Muslims and Hindus, and justification of misconducts and malfeasances towards Indian Muslims.

    Conclusion

    Extreme Hindu nationalism or Hindutva emerged as a contemporary phenomenon with the aim of defending the values ​​of Hinduism, and institutions related to Hindutva are gaining more influence and popularity in the society. For Hindu nationalists, the defense of the Hindu national identity is a priority and they consider the Hindu identity equal to the national identity of India. In other words, the criteria for evaluating the citizenship of Muslims is measured based on the nationalist values and standards of Hindutva. This type of view of Muslims has questioned pluralism and coexistence between religions in India and can affect the entire political atmosphere of India.

    Keywords: Ethnic, Religious Nationalism, Hindu Nationalism, Threat, Muslims, Vulnerability
  • Maedah Davoudi, Davood Kiani *, Kayhan Barzegar Pages 129-153
    Objective

    This article has been formed with the aim of identifying the reasons for revision in Iran's foreign policy regarding the developments in Afghanistan due to the re-emergence of the Taliban.

    Method

    According to the nature of the subject in order to answer the main and secondary questions in this research, analytical, historical and descriptive methods have been used. In the analytical-descriptive method, the researcher, in addition to revealing what is, describes and explains the whys and hows of the problem and its forms. The method and tools of data analysis are determined and reviewed based on its thematic nature.

    Results

    The findings of the article show that Iran's positions will be different according to the Taliban's approach. If the Taliban moves towards the distribution of power and includes other ethnic groups, especially the Shiites and Turkic-speaking people, in the structure of the government, considering that Iran ideologically has a lot in common with the Shiites and Hazaras of Afghanistan, and all these issues will benefit Iran. is, the Taliban's goal can be aligned with what the Islamic Republic of Iran is interested in. But if the Taliban's approach is based on the monopoly of power, considering that the ideology of this group is different from Iran and it seems that they are closer to Saudi Arabia that the relations between Iran and the Taliban will not be friendly.

    Conclusion

    The results of the research show that the Islamic Republic of Iran adopts a realistic approach regarding the Taliban in order to consolidate its position while pursuing revolutionary ideals in order to increase the security factor. and the survival of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Foreign Policy, Iran, Taliban, Security, National Interests