فهرست مطالب

نشریه اقتصاد دفاع و توسعه پایدار
پیاپی 26 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا کرباسی*، بهاره زندی دره غریبی، هنگامه هندی زاده صفحات 9-27

    امنیت غذایی موضوع مهمی است که بر زندگی و ثبات اجتماعی مردم تاثیر گذار است و از طرفی امنیت غذایی و دسترسی به غذای سالم و کافی از ارکان اصلی رشد و توسعه اقتصادی به حساب می آید. اما هم اکنون جهان شاهد تعداد فزاینده ای از مردم است که در ناامنی غذایی زندگی می کنند و شیوع آن به ویژه در منطقه منا رو به افزایش است. عوامل زیادی بر بحران های غذایی در این منطقه تاثیر می گذارد که یکی از این عوامل جنگ و درگیری های داخلی است. بنابراین بررسی عوامل موثر بر آن می تواند به بهبود امنیت غذایی منطقه کمک کند. لذا این مطالعه با هدف بررسی عوامل موثر بر امنیت غذایی طی سال های 2008-2019 در کشورهای منتخب با تاکید بر نقش جنگ انجام شده است. برای دستیابی به هدف این مطالعه از روش هم انباشتگی پدرونی برای تعیین رابطه بلندمدت بین متغیرها استفاده گردید. نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که تولید ناخالص داخلی سرانه و سهم جمعیت روستایی تاثیر مثبت و معنی داری بر امنیت غذایی دارد. همچنین رشد جمعیت و درگیری های داخلی تاثیر منفی و معناداری بر امنیت غذایی دارد. بنابراین هرگونه تلاش برای کاهش جنگ، کنترل رشد جمعیت و بهبود متغیرهای فوق به معنای ارتقای امنیت غذایی و رشد و توسعه خواهد بود.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، منازعات مدنی، غرب آسیا و شمال آفریقا
  • یاور دشتبانی، مجید محمدی* صفحات 29-53
    یکی از راهکارهای مناسب جهت بهبود ساختار بازار در ایران، ایجاد بورس بوده است، چرا که ایجاد بازارهایی نظیر بورس به شدت موجب کاهش نوسانات قیمتی، تنظیم بازار و کنترل عرضه و تقاضا و تورم خواهد شد. لذا مطالعه حاضر قصد دارد به بررسی میزان اثرگذاری بورس کالای ایران جهت نیل به اهداف اقتصاد مقاومتی بپردازد.به همین منظور عوامل موثر بر تولید ناخالص داخلی بدون نفت به عنوان شاخصی از تولید مقاومتی، با استفاده از الگوی خودتوضیح برداری با وقفه های گسترده با استفاده از داده های فصلی 1393 تا 1401 بررسی و پس از آن با استفاده از مدل SWOT نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید بورس کالای ایران جمع آوری شده و راهکارهای پیشنهادی ارایه گردید. نتایج بیانگر اثر مثبت و معنادار حجم معاملات بورس کالا بر رشد ناخالص داخلی بدون نفت می باشد. به طوریکه با افزایش یک درصدی در حجم معاملات بورس کالا، تولید ناخالص داخلی بدون نفت 21/1 درصد افزایش خواهد یافت که این موضوع نشان دهنده همسو بودن بورس کالای ایران و روند پشتیبانی از تولید مطابق فرمایشات مقام معظم رهبری خواهد بود. همچنین سازمان ها و ارگان های دولتی مانند وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صمت و وزارت امور اقتصادی و دارایی نیز می توانند با ایجاد رابطه با تولیدکنندگان و بازرگانان بخش خود و سوق آنها به بورس کالا منجر به رشد این بخش گردند. مجلس و دولت می توانند با وضع قوانین حمایتی مانند اعطای تسهیلات و اعتبارات و تشویق های مالیاتی به بنگاه های خرد و کلان، منجر به ورود و مشارکت بیشتر این بنگاه ها در بورس کالای ایران گردند.
    کلیدواژگان: بورس کالا، اقتصاد مقاومتی، موانع تولید
  • مینو کیانی راد، محسن مروت* صفحات 55-84

    یکی از روش های مهم برای هدایت نقدینگی سرگردان به حوزه تولید در راستای کنترل تورم و مقابله با گرانی تامین مالی خرد جمعی است که نمونه های مختلفی در استفاده از این روش در طول تاریخ کشور صورت گرفته است. یکی از این نمونه های موفق در دوران دفاع مقدس می باشد که توسط سازمان بسیج انجام شد. از این رو در این تحقیق ضمن بررسی استفاده از این ظرفیت های جدید به بررسی ظرفیت و ویژگی های سازمان بسیج به عنوان متولی تامین مالی خرد جمعی با در نظر گرفتن شرایط زمینه ای و واسطه ای با تکیه بر تجربه های موفق گذشته، پرداخته می شود. به همین جهت در ابتدا سعی گردید داده ها و یافته های مربوط به بخش های مختلف اقتصادی، نحوه و میزان تامین مالی حال حاضر کشور، تسهیلات پرداختی بانکی براساس منطقه جغرافیایی و بخش اقتصادی و صنعت، ویژگی و توانایی های حال حاضر سازمان بسیج، عملکرد سازمان بسیج از دوران دفاع مقدس تاکنون، پلتفرم های تامین مالی جمعی حال حاضر کشور و سایر موارد؛ مورد بررسی و تحلیلی قرار گیرد و سپس با استفاده از راهبرد پژوهشی نظریه داده بنیاد اقدام به جمع آوری و تحلیل داده ها شد و نظریه ای در مورد بررسی استفاده از ظرفیت های بسیج جهت بکارگیری تامین مالی خرد جمعی به شیوه سیستماتیک استراوس و کوربین ارایه گردید. نتایج نشان داد با توجه به مواردی چون ظرفیت  بسیج، ایجاد گروه های جهادی، تجربه و موفقیت های بسیج و بهره وری بالای بسیج، ایجاد یک پلتفرم تامین مالی جمعی توسط بسیج می تواند در بسیاری از زمینه ها اثر گذار باشد.

    کلیدواژگان: تامین مالی خرد جمعی، بسیج مردمی، دفاع مقدس، نظریه داده بنیاد
  • سید مسعود موسوی شفائی، ساسان شاه ویسی* صفحات 85-101

    برخلاف دوران جنگ سرد که تمرکز قدرت در قالب نظم دوقطبی از ویژگی های بارز آن محسوب می شد، در فضای کنونی بین المللی با پراکندگی قدرت مواجه هستیم؛ تا جایی که از نظم چندقطبی یا حتی نظم غیرقطبی سخن به میان آمده است. تاثیر این پراکندگی قدرت، سیال شدن نظم بین الملل و ایجاد فضای جدید کنش در محیط های منطقه ای است، چرا که توان و اراده قدرت های بزرگ برای درگیری مستقیم در مناطق کاهش یافته؛ به نحوی که بیشتر مایلند از طریق حضور غیرمستقیم و جهت دهی به موازنه قوای سیال منطقه ای ایفای نقش کنند. به همین نسبت، قدرت های نوظهور و منطقه ای فعال تر شده اند و می کوشند در فضای جدید کنش، نفوذ خود را ارتقاء بخشند. در چنین شرایطی، حاکم شدن منطق ژیواکونومیک و فرصت های همکاری و شکوفایی نهفته در آن، نظم و ثبات نسبی را برای برخی مناطق (شرق آسیا) به ارمغان آورده است. در مقابل، سیطره منطق ژیوپلیتیک وحشت، بی ثباتی، جنگ و درگیری را در برخی از دیگر مناطق (غرب آسیا) موجب شده است. در این میان، ایران با توجه به جایگاه بین المللی و موقعیت جغرافیایی خود در میانه دو منطقه با دو منطق متفاوت واقع شده است؛ یکی آسیا در مفهوم کلی خود که به نظر می رسد بیشتر به سوی ژیواکونومی شکوفایی میل می کند و دیگری غرب آسیا که در دام ژیوپلیتیک وحشت گرفتار آمده است.به همین جهت بررسی اسناد و مدارک به روش کتابخانه ای انجام و داده ها و اطلاعات گردآوری و نهایتا به روش توصیفی-تحلیلی تجزیه و تحلیل داده ها صورت گرفت. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که در چنین شرایطی، چرخش از ژیوپلیتیک وحشت غرب آسیا به ژیواکونومی شکوفایی آسیایی باید به ماموریت اصلی دیپلماسی اقتصادی کشور تبدیل شده و در چارچوب سیاست همسایگی دنبال شود.

    کلیدواژگان: نظم اقتصادی، ژئواکونومی، دیپلماسی اقتصادی، سیاست همسایگی
  • وحید شقاقی شهری*، شیرین واحدرسولی صفحات 103-117
    با تکامل سیر تاریخی تحولات اقتصادی در جهان، عصر سوم تحت نام اقتصاد دانایی محور از اواسط قرن بیستم شروع گردید. در این عصر ابتدا اقتصاد مبتنی بر توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات شکل می گیرد و سپس اقتصاد اینترنت، اقتصاد الکترونیکی، اقتصاد دیجیتال و با پیشروی در این عصر شاهد شکل گیری اصطلاح نوینی تحت عنوان اقتصاد هوشمند هستیم. لذا از اواسط دهه اول قرن بیست و یکم، اقتصاد هوشمند وارد ادبیات نظری رشد و توسعه اقتصادی در جهان شده و هندسه نظم جدیدی در اقتصاد جهان شکل گرفته که نماد قدرت و ثروت کشورها در دانش متجلی شده است. لذا با توجه به اهمیت این موضوع، مقاله حاضر به دنبال طراحی مدل کلان تکاملی گذار از اقتصاد کشاورزی و صنعتی به اقتصاد هوشمند می باشد.در راستای دستیابی به هدف اصلی مقاله، گردآوری داده ها با روش های مصاحبه نیمه ساختارمند، مشاهده و بررسی اسناد و مدارک صورت گرفت و سپس تجزیه و تحلیل داده ها، براساس کدگذاری سه مرحله ای (نظریه زمینهای) انجام گرفت. نتایج این کدگذاری نشان می دهد اولا در مقوله های کلیدی احصاء شده برای هوشمندسازی اقتصاد، جهان از شرکتهای فراملیتی و بزرگ به جهان کوچک و ذره ای تبدیل شده و همزمان میدان بازی را مسطح کرده و نیروی پیش برنده این عصر، افراد و حلقه های ذره ای از افراد خواهند بود و تراشه ها و سرمایه داری خردورز و ایده مبنا جزو مهمترین مقوله های این عصر خواهند بود. ثانیا طبق نتایج حاصل از نظریه زمینه ای، مهمترین الزامات و راهبردهای کلان گذار برای هدایت کشور برای دستیابی به اقتصاد هوشمند احصاء گردید.
    کلیدواژگان: اقتصاد کشاورزی، انقلاب صنعتی، اقتصاد دانایی محور، اقتصاد هوشمند، نظم جدید جهانی
  • علی محمدپور*، چمران بویه صفحات 119-137

    یکی از حوزه های حساس و مهم گذار و تحول در هندسه جهانی قدرت، مقوله کریدورهای ترانزیتی است که تاثیر مستقیمی بر قدرت ملی دارد. ایران برای توسعه و تقویت جایگاه ترانزیتی خود و تضعیف کردن ساختار تحریم ها می بایست تمرکز برنامه استراتژیک خود را روی محورهای ترانزیتی متمرکز کند. یکی از این محورها، ایجاد کریدور ترانزیتی خلیج فارس مدیترانه و یکپارچه کردن شبکه مواصلاتی ایران، عراق و سوریه و کشورهای حاشیه خلیج فارس می تواند باشد. کریدوری که می تواند به استحکام اقتصاد ملی، همگرایی منطقه ای، بازآرایش قلمروها و مناسبات ژیوپلیتیکی ایران و ادغام بهینه ایران در نظام بین الملل منجر شود.لذا در این مقاله با استفاده از روشی توصیفی-اکتشافی به بررسی ایده چگونگی فعال کردن کریدور ترانزیتی خلیج فارس-مدیترانه و تاثیرات آن بر جایگاه ایران در مناسبات منطقه ای و فرامنطقه آن پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که با فرض ایجاد کریدور خلیج فارس-مدیترانه، امنیت محور مقاومت و همچنین غرب آسیا به امنیت ایران گره می خورد. ایجاد این کریدور موجب ارتقا قدرت اقتصادی و یکپارچه سازی محور مقاومت و همچنین خروج منطقه از انفعال ترانزیتی و اقتصادی است. در حال حاضر ماهیت منطقه بر مدار تنش ها و کنش های سیاسی غیراقتصادی استوار است و ناامنی نیز فزاینده است. در حالیکه یک زیرساخت اقتصادی در منطقه می تواند امنیت و ثروت را در منطقه فعال کند.

    کلیدواژگان: محور ترانزیتی، امنیت و اقتصاد، مناسبات منطقه ای و فرامنطقه، خلیج فارس-مدیترانه
|
  • Alireza Karbasi *, Bahareh Zandi Dareh Gharibi, Hengameh Hendizadeh Pages 9-27

    Food security is critically tied with people's lives and social stability. Food security can be defined as access to sufficient nutritious food and forms the first pillar of economic growth and development. Hence, its attainment would be the main goal of every country. Thereby, it is necessary to examine the factors that can help enhance the food security of the region. In line with this objective, the purpose of the present study is to examine the factors affecting the food security of select countries between 2008-2019. For this purpose, the modus operandi of this paper utilizes the Pedroni Cointegration Method to determine the long-term relationship between the variables under investigation. The results obtained indicate that GDP per capita and the share of rural population have a positive and significant effect on food security. On the other hand, population growth and internal conflicts have a negative and significant impact on food security. Therefore, any efforts towards maintain peace, controlling population growth and improving the abovementioned variables will enhance food security and development.

    Keywords: Food Security, civil conflicts, Middle East, North Africa
  • Yavar Dashtbani, Majid Mohammadi * Pages 29-53
    The stock market mechanism has been effective in enhancing the market structure in Iran by the virtue of reducing price fluctuations, regulating markets, adjusting supply and demand, as well as controlling inflation. The aim of the present study is to examine the effectiveness of the Iranian Commodity Exchange Market for transitioning towards a resistive economy. For this purpose, this paper examines the factors affecting the GDP _ here taken as the main index indicating the transition towards a resistive economy. The paper utilizes the vector self-explanatory model with discrete intervals to analyze seasonal data between 1393 and 1401. Thereafter, based on the opinions of 26 experts in this sector, the paper applies the SWOT model to determine the strengths, weaknesses, opportunities, and threats presented by the Iranian Commodity Exchange market, and accordingly provides some policy recommendations. The results obtained indicate a positive and significant relation between commodity trading volume on the exchange market and GDP. Specifically, the results indicate that with a percentage increase in the trading volume on the commodity exchange market, the gross domestic product will increase by 1.21 percent. Governmental bodies such as the Ministry of Agricultural Jihad, the Ministry of Security and the Ministry of Economic Affairs and Finance can further pave the road towards growth of this sector by strengthening relationships with producers and merchants and guiding them towards the commodity exchange market. Moreover, the parliament and the government can facilitate the participation of companies in the Iranian Commodity Exchange market by enacting protective laws, as well as granting tax incentives and providing credit to small and large enterprises.
    Keywords: commodity exchange, Resistance Economy, production barriers, Iran
  • Mino Kiani Rad, Mohsen Morovat * Pages 55-84

    Micro-financing presents an important method for directing the otherwise unproductive liquidity towards enhancing the production capacity. This paper starts by presenting a detailed definition of crowdfunding. Thereafter, it examines various models of crowdfunding throughout the world, and specifically in Iran, through investigating the role of Basij in channeling people's donations towards the holy defense effort. Accordingly, this paper explicates the capacities and characteristics of Basij that allowed this institution to act as the trustee for channeling micro financing towards the Holy Defense effort, whilst considering background and intermediary conditions. In line with this objective, the first paper presents the data and findings related to different economic sectors, including the current methods and amounts of financing in the country, including bank payment facilities across various regions and economic sector and industries, the characteristics, and capabilities of the Basij organization, as well as the performance of the Basij organization since the holy defense and the country's current crowdfunding platforms. Subsequently, by utilizing data based theorizing research strategy, data was analyzed, and a theory for mobilizing capacities towards collective micro-financing based on the systematic Strauss and Corbin method was developed. The results obtained indicate that capacities possessed by the Basij, including jihadi groups, previous experiences, as well as the high productivity of Basij, renders this institution a suitable candidate for managing crowdfunding platform.

    Keywords: Financing, Crowdfunding, grounded theory
  • Seyyed Masoud Mousavi Shafaee, Sasan Shahveisi * Pages 85-101

    The decreasing willingness and ability of ‘the great powers’ to engage directly in regional matters has meant that the result of the current dispersion of power has been the fluidization of the international order. Hence, new spaces have opened for emerging regional powers to exercise action and become more active in trying to increase their sphere of influence in various regions of the world. Amidst these conditions, the geo-economical approach of East Asia based on cooperation and mutual prosperity which has unleashed previously hidden opportunities, has brought relative order and stability to that region. On the other hand, we observe the prevailing dominance of geopolitics of terror, instability, war, and conflict in West Asia. The international position and geographical location of Iran has located this country in the middle of these two regions, with opposing approaches to geopolitics; One is Asia in its general sense, which seems to be more inclined towards developing a flourishing geo-economy, and the other is West Asia, which is caught in the geopolitical trap of fear.In light of the foregoing, the modus operandi of this paper started by collecting data through document examination and analyzed them using a descriptive-analytical method. The results of this study indicate that in the current climate, turning away from the West Asian geopolitics of fear towards (East) Asian prosperity should be the main objective of country in terms economic diplomacy. Furthermore, the paper argues that this objective should be pursued through a framework of mutual benefits with neighboring countries.

    Keywords: Economic order, geo-economy, economic diplomacy, neighborhood policy
  • Vahid Shaghaghi Shahri *, Shirin Vahed Rasouli Pages 103-117
    A review of the historical course of global economic development shows that the rise of knowledge-based economies first occurred in the mid twentieth century. During this era, we first observed the development of information and communication technologies, and subsequently the rise of the internet economy, the electronic economy and digital economy. Furthermore, with the advancement of this age we observe the formation of a new sector termed the ‘smart economy’. The rise of this sector has in turn gave rise to a new order within the world economy, whereby the countries with the strongest knowledge-based economic sectors have benefited greatly in terms of increases in influence and wealth. Accordingly, from the middle of the first decade of the 21st century, ‘smart economy’ has become a subject of discussion within the theoretical literature of economic growth and development. By this light, the present article seeks to design a macro-evolutionary model for the transition from agricultural and industrial economy to a smart economy.In order to achieve the main goals of this article, we started by collecting data through semi-structured interviews, observation and documentation review. Next, we analyzed the data through three-stage coding based on grounded theory. The results obtained indicate that we are observing a transition from large multinational companies to smaller economies. This transition has in turn leveled the playing field, allowing smaller actors to play an important role in creating the world of tomorrow. In this transition, electronic chips, smart investment, and high-quality human capital will be the drivers of this transition. Lastly, the paper ends by presenting the most important requirement for devising a strategy for macro-transition towards a smart economy based on the results of the grounded theory.
    Keywords: Agricultural economy, industrial revolution, Knowledge-based Economy, smart economy, new world order
  • Ali Mohammadpour *, Chamran Buyeh Pages 119-137

    Transit corridors represent one of the delicate and critical areas that economic transformation of countries and their might in the global geometry of power depends upon. Considering the effects of sanctions on the Iranian economy, it is necessary for this country to strategically plan for developing and strengthening its transit linkages, thus, weakening sanctions regimes. The transit corridor of the Persian Gulf which has the potential to integrate the transportation network between Iran, Iraq, Syria, and the Persian Gulf countries, represents one of the critical transit axes that have often been discussed. The development of this corridor can lead to the development of the national economy, strengthen convergence between regional actors, secure Iran's territories and improve geopolitical relations, thus paving the way for the optimal integration of Iran in the international system.In line with the foregoing, the present article uses a descriptive-exploratory method to determine strategies for developing the Persian Gulf-Mediterranean transit corridor, as well as investigating its implications on Iran standing with regards to its regional and extra-regional relations. The results show that if the Persian Gulf-Mediterranean Corridor were to be developed, Iran will assume a greater role in maintaining the security of the axis of resistance, and moreover, the security of Western Asian countries will be tied to that of Iran. Furthermore, the development of this corridor will improve the economic and strategic power of the axis of resistance by providing a means for the region to end the current impasse in the transit and economic fields. Currently, the region is engulfed by tensions and non-economic political considerations which have undermined mutual security. This is despite the fact that economic potential that is currently dormant in the region and its activation could enhance security and wealth in the region.

    Keywords: Transit axis, security, economy, regional, extra-regional relations, Persian Gulf-Mediterranean