فهرست مطالب

نشریه تحولات سیاسی اجتماعی معاصر ایران
پیاپی 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا قائدی*، سعید رضایی صفحات 2-25

    سینما و تولیدات آن همواره بازنمودی از وضعیت یک جامعه است. یکی از رویکردهای سینما برای ‏ساخت معنا در ذهن ‏مخاطبان، استفاده از بازنمایی است که به معنای نوعی تصویر دستکاری شده از ‏واقعیت بیرونی بوده و با استفاده از نشانه ‏گذاری، رمزگذاری و رمزگشایی انجام می گیرد. اعتیاد از ‏مهمترین آسیب های اجتماعی است که باید از جوانب مختلف از جمله ‏سینما مورد تحلیل قرار ‏گیرد. در این تحقیق سوال اصلی این بود که زنان معتاد در سینمای ایران چگونه بازنمایی شده اند و ‏محققان با ‏این فرضیه که در فیلم های سینمایی ایران، زنان معتاد در تعداد و شیوه های مصرف و نوع ‏مصرف با تغییرات روبرو بوده اند، سه ‏فیلم در سه دوره مختلف تاریخی سینمای ایران را مورد ‏بررسی قرار داده و برخی از ویژگی های بازنمایی شده برای زنان معتاد ‏احصا شد و سپس مقایسه ای ‏بین این سه دوره زمانی انجام گرفت. در این پژوهش فیلم های تیغ وابریشم، خون بازی و دارکوب ‏از ‏فیلم های سینمایی مربوط به دهه های 60، 80 و 90 بررسی شده و ویژگی های بازنمایی شده برای ‏زنان معتاد استخراج شد. هدف ‏از پژوهش شناسایی ویژگی های بازنمایی شده برای زنان معتاد بود و ‏با استفاده از روش تحلیل گفتمان به تحلیل محتوای فیلم ها ‏پرداخته شد. زنان معتاد در فیلم های ‏بررسی شده با ویژگی های متعدد و متنوعی از جمله کم توانی جسمی، ناامیدی، ‏پرخاشگری، ‏وابستگی، کم حوصله بودن، کم حجابی و . . . بازنمایی شده بودند. بازنمایی زنان معتاد طی ‏سال های گذشته با تغییراتی روبرو بود ‏که می توان به تغییر مصرف از سنتی به صنعتی، افزایش ‏تعداد زنان معتاد و نمایش شکل های مصرف اشاره کرد‎.‎

    کلیدواژگان: سینمای ایران، زنان معتاد، بازنمایی، مواد مخدر، نشانه شناسی
  • سید ابراهیم سرپرست سادات* صفحات 28-47

    قانون اساسی، دستاورد تاریخی ملت ها و بلکه برآیند نقطه عطف تاریخی هر ملتی است، تکیه گاه اصلی ملت درکنش وری با ثبات سیاسی و حاکمیت در امر حکومتداری است، پرسش از چگونگی صیانت از نقطه ثقل ثبات بخشی چون قانون اساسی در دامان تحولات اجتماعی و سیاسی پرشتاب کنونی، اهمیت پژوهشی دارد. این پرسش در خصوص قانون اساسی جمهوری اسلامی، از جهات دیگری نیز پراهمیت است از جمله به خاطر «جریان حاکمیت الهی با قانون اساسی جمهوری اسلامی»، که پاسداری ازآن را چونان ضرورتی شرعی جلوه بخشیده است. بررسی های این مقاله با طرح پرسشی در این راستا نشان داد که دو راه برای صیانت از قانون اساسی در دل تحولات سیاسی و اجتماعی وجود دارد: یکی توجه به اصول تغییرناپذیر و غیرقابل بازنگری قانون اساسی یعنی مستثنیات اصل 177، که می توان آنها را خطوط قرمز پاسدار قانون اساسی جمهوری اسلامی دانست، و دوم، عطف توجه به آن اجماع تاریخی و استراتژیکی ایرانیان و ذهنیت ها و زمینه هایی که در فرایند انقلاب اسلامی، موجبات شکل گیری خود قانون اساسی و اصول آن شد و اساس در آن، همان ذهنیت استبداد ستیز و استعمار ستیز و اجماع بر حاکمیت همسان الهی-مردمی، آزادی، عدالت و استقلال است، این اجماع تاریخی، پاسدار خود نظام سیاسی مبتنی بر قانون اساسی هستند، تاکید مهم این مقاله، اهمیت این هر دو، در فرایند صیانت از قانون اساسی در جمهوری اسلامی است.

    کلیدواژگان: قانون اساسی، تحولات اجتماعی و سیاسی، صیانت، اصل 177، اجماع تاریخی ایرانیان
  • اکبر اشرفی* صفحات 50-75
    یکی از عوامل موثر در شکل گیری و استمرار جریان های سیاسی در یک کشور، وجود چارچوب فکری لازم است که بر اساس این چارچوب، ابعاد مختلف حیات اجتماعی از سوی آن جریان تعریف و ترسیم می گردد. به عبارت دیگر مسایلی از قبیل شیوه ی اداره ی بهتر جامعه ی انسانی، اولویت های مهم حیات اجتماعی که بایستی در برنامه ریزی ها مورد توجه قرار گیرد، خصوصیات مدیران ارشد جامعه، مبنای تصمیم گیری ها و جهت گیری های کلی نظام سیاسی و مسایلی از این قبیل، افرادی را در یک گروه، حلقه و یا جریان خاصی قرار می دهد. این عبارت به مفهوم ارتباط وثیق بین جریان فکری و جریان های سیاسی است.هر جریان سیاسی، مبتنی بر یک عقیده و ایدیولوژی است که از سوی کنشگران و رهبران آن ارایه می شود و پیروان این جریان ها نیز از آن اطاعت می کنند و زمینه ی لازم را جهت گسترش آن به دست می دهند. به گونه ای که گاهی اوقات ترکیب این سه امر ایدیولوژی، رهبران و پیروان منجر به شکل گیری یک جنبش اجتماعی می شود. اساس هر جریان و جنبشی به اعتقادات پیروان و رهبران آن بستگی کامل دارد و ایدیولوژی به عنوان مبنای انسجام جنبش ها و جریان ها عمل می کند و اهداف آن ها را تعریف می کند.در تاریخ ایران از انقلاب مشروطه تا انقلاب اسلامی، جریان های سیاسی مختلفی به وجود آمده اند که در این مقاله به چارچوب فکری هر یک از این جریانها با استفاده از روش توصیفی تحلیلی اشاره می شود.
    کلیدواژگان: «جریان های سیاسی»، «انقلاب مشروطه»، «انقلاب اسلامی ایران»، «لیبرالیسم»، «جریان مذهبی»، «ملی گرایی»
  • احسان شاکری خوئی* صفحات 78-99

    همگام با تحولات عصر مشروطه خواهی و جدال قدیم و جدید در ایران، فقه سیاسی و نظریه پردازی شیعه در باب دولت نیز متحول شد. در این عصر دو مکتب و سنت فکری و فقهی ایران و نجف، به طرح دیدگاه ها و مواضع سیاسی و فقهی خود در ارتباط با قدرت سیاسی و دولت پرداختند.نظریه سلطنت مشروطه با محوریت فقهایی چون محمد حسین نایینی و با الهام گیری از مفاهیم نوآیین مشروطیت تولید شد. در مقابل، نظریه سلطنت مشروعه با طلایه داری علمایی چون شیخ فضل الله نوری به بازسازی و تحکیم میراث قدمایی شیعه خصوصا متخذ از نظریه پردازی های عصر صفوی همت گماشت. در این مقاله از شکل گیری و تولید این نظریه ها پرسش خواهد شد و این که چگونه می توان خوانشی معنا دار از فضای معنایی این دو نظریه ارایه داد. به چه دلیل دو فقیه شیعه در یک عصر و بهره مند از منابع استنباط واحد، به نتایج و نظرات دوگانه ضد هم می رسند؟با استفاده از الگوی روش شناختی کوینتین اسکینردر صدد فهم و رمز گشایی از معنای نهفته در پس آراء این دو فقیه خواهیم بود. بر اساس هرمنوتیک اسکینر، نظریات، تحت تاثیر«بسترها و زمینه ها» شکل می گیرد. در این مقاله، چارچوب روشی اسکینر در فهم نظریه سلطنت مشروطه و سلطنت مشروعه و نزد نمایندگان برجسته این دو دیدگاه یعنی محمد حسین نایینی و شیخ فضل الله نوری به بحث گذاشته خواهد شد. به این منظور زمینه های دوگانه زبانی، فکری و عملی، محیطی این دو فقیه بازسازی می شود.

    کلیدواژگان: مشروطیت، معنا، زمینه، هرمنوتیک اسکینر، سلطنت مشروطه، سلطنت مشروعه
  • سعید کریمی کشه* صفحات 102-118

    سقوط رژیم شاه ، آغاز نهضت انقلابی ایران و بین سالهای 1979-1977 ، بعنوان یک شگفتی ناگهانی برای ناظرین خارجی اعم از دوستان شاه تا روزنامه نگاران و دانشمندان علوم سیاسی و اجتماعی بود . مهمتر از همه ، انقلاب ایران پدیده ای کاملا خلاف قاعده و طبیعت بوده است . انقلاب ایران یک انقلاب اجتماعی است ، پروسه انقلاب مخصوصا حوادثی که منجر به سقوط شاه بود ، علتهایی را که در مطالعه تطبیقی انقلابهای فرانسه و روسیه مطرح شده است را زیر سوال برد. با توجه به این مسیله سوال اصلی این پژوهش این است که وجوه اشتراک و افتراق سه انقلاب ایران ، فرانسه و روسیه چه می باشد؟در پی یافتن پاسخی مناسب به این پرسش، نویسنده مقاله با استفاده از روش مطالعه مقایسه ای سعی کرده است اینگونه توصیف و تبیین نماید که هر سه انقلاب دارای اشتراکاتی نظیر: مبارزه با استبداد،سرنگونی نظام سلطنتی و جایگزینی نظام جمهوری و همچنین وجوه افتراقی نظیر: ویژگیهای رهبری، ایدیولوژی و مشارکت مردمی دارا می باشند.

    کلیدواژگان: انقلاب، ایران، فرانسه، روسیه، نقش رهبری، مشارکت مردمی، ایدئولوژی
  • رشید جعفرپور*، سجاد چیت فروش صفحات 120-142

    فرهنگ و هویت بخشی جدایی ناپذیر از حیات هر انسان و جامعه و متمایزکننده آنها از انسان ها و جوامع دیگر و از سویی دیگر، ارتباط دهنده انسان ها و جوامع با یکدیگر می باشند. تعریف هر انسان یا جامعه خارج از فرهنگ و هویت امکان پذیر نیست. می توان گفت اگر انسان و یا جامعه ای خارج از چارچوب های فرهنگی و هویتی خود رفتاری داشته باشد به آن خودبیگانگی فرهنگی می گویند. به عبارت دیگر، فرهنگ و هویت بخش در هم تنیده "خود و وجود" هر انسان یا جامعه است که در وضعیت "از خودبیگانگی" انسان و جامعه از حقیقت اصلی خود دور شده است. ایجاد چنین وضعیتی در فضای واقعی (غیرمجازی) آهسته و کند صورت می گیرد، اما در فضای مجازی بدلیل دسترسی آسان افراد و جوامع به انبوه هویت ها و فرهنگ های معارض، شدت تحولات هویتی و فرهنگی بسیار سریع تر شده است. در عصر حاضر به دلیل گسترش فضای مجازی برای همه نسل ها پدیده " از خود بیگانگی هویتی و فرهنگی" به سرعت در حال رشد و گسترش می باشد. این مقاله برآنست که با طرح مباحث نظری در حوزه ی " فضای مجازی"، "ازخودبیگانگی" و "هویت و فرهنگ" با محور قرار دادن سرعت تاثیر گذاری فضای مجازی به " آسیب ها و تهدیدهای " این فضا بر فرهنگ و هویت در سطح خرد "نسل جوان جامعه ایرانی" و در سطح کلان " جامعه ایرانی _ اسلامی" با رویکرد نظری و آسیب شناسانه بپردازد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، فرهنگ و هویت، ازخودبیگانگی، جامعه ایرانی، اسلامی
|
  • Mohammadreza Ghaedi *, Saeid Rezaei Pages 2-25

    Cinema and its productions are a representation of the state of society. One of the approaches of cinema to construct meaning in the minds of the audience is to use representation, which means a kind of manipulated image of external reality and is done by using marking, encoding and decoding. Addiction is one of the most important social ills that must be analyzed from various aspects, including cinema. The main question was how addicted women are represented in Iranian cinema, and with the hypothesis that addicted women in Iranian cinema have faced changes in the number and methods of consumption and the type of consumption, three films in three different historical periods of Iranian cinema Some of the represented characteristics for addicted women were examined and then a comparison was made between these three time periods. In this study, razor blade, blood play and woodpecker films from the films of the 60s, 80s and 90s were examined and the represented features for addicted women were extracted. The aim of this study was to identify the characteristics represented for addicted women and to analyze the content of the films using discourse analysis method. Addicted women in the reviewed films with various characteristics such as impotence, despair, aggression, dependence, lack of patience, lack of hijab and. . . Were represented. The representation of addicted women has undergone changes in recent years, such as changes in consumption from traditional to industrial, increasing the number of addicted women and showing patterns of consumption.

    Keywords: Iranian cinema, addicted women, Representation, drugs, Semiotics
  • Seyyed Ebrahim Sarparast Sadat * Pages 28-47

    The constitution is the historical achievement of nations and the result of the historical turning point of any nation. The main support of the nation is the interaction with political stability and sovereignty in governance, the question of how to protect the stabilizing center of gravity as the constitution in the lap of social change and The current rapid politics is of research importance. This question regarding the constitution of the Islamic Republic is also important in other respects, including because of the "flow of divine sovereignty with the constitution of the Islamic Republic", which has made its protection a religious necessity. The study of this article by asking a question in this regard showed that there are two ways to protect the constitution in the heart of political and social developments: one is to pay attention to the immutable and irrevocable principles of the constitution, namely the exceptions to Article 177, which can be called Red considered him the guardian of the constitution of the Islamic Republic, and secondly, turning his attention to that historical and strategic consensus of the Iranians and the mentalities and contexts that in the process of the Islamic Revolution led to the formation of the constitution itself and its principles. Anti-colonialism Anti-colonialism and consensus on equal divine-popular sovereignty is freedom, justice and independence. This historical consensus is the guardian of the constitutional political system itself.

    Keywords: Constitution, Social, Political Developments, Protection, Article 177, Historical Consensus of Iranians
  • Akbar Ashrafi * Pages 50-75
    One of the effective factors in the formation and continuation of political currents in a country is the existence of a necessary intellectual framework based on which different dimensions of social life are defined and drawn by that current. In other words, issues such as how to better manage human society, important priorities of social life that should be considered in planning, the characteristics of senior managers of society, the basis of decisions and general orientations of the political system and individuals in such a group, put a person in a special current. This phrase means that there is a close connection between the current of thought and political currents.Every political current is based on an idea and ideology that is presented by its activists and leaders, and the followers of these currents also obey it and provide the necessary ground for its expansion. In a way, sometimes the combination of these three things - ideology, leaders and followers - leads to the formation of a social movement. The basis of any movement depends on the beliefs of its followers and leaders, and ideology acts as the basis for the cohesion of movements and defines their goals.In the history of Iran from the Constitutional Revolution to the Islamic Revolution, various political currents have emerged, which this article refers to the intellectual framework of each of these currents using a descriptive-analytical method.
    Keywords: Political Currents, Constitutional Revolution, Islamic Revolution of Iran, Liberalism, Religious Currents, Nationalism
  • Saeed Karimi Kesheh * Pages 102-118

    Iranian Revolutionary movement between1977-1979, came as a sudden Surprise to foreign commentators,from the shah’s friends to Journalists and political and social scientists. Most importantly, The Iranian revolution has been a phenomenon completely Contrary to the rule and nature.The Iranian revolution is a social Revolution, the process of the revolution, especially the events that Led to the fall of the shah, questioned the causes raised in the Comparative study of the revolutions of France,Russia. Considering this issue, the main question of this research is what Are the commonalities and differences between the three Revolutions of iran,france and Russia? In order to find a suitable Answer to this question, the author of the article has tried to Describe and explain that all three revolutions have Commonalities such as struggle against tyranny,overthrow of the Monarchy and replacement of therepublican system, as well as Differential features such as characteristics. It has leadership, Ideology and popular participation.

    Keywords: Revolution, Iran, france, Russia, leadership, people's participation, Ideology
  • Rashid Jafarpoor *, Sajjad Chitforoush Pages 120-142

    Culture and identity are an integral part of the life of every human being and society and distinguish them from other human beings and societies and on the other hand, connect human beings and societies with each other. It is not possible to define any human being or society outside of culture and identity. It can be said that if a person or a society behaves outside of its cultural and identity frameworks, it is called cultural alienation. In other words, culture and identity are intertwined with the "self and existence" of every human being or society, which in the state of "alienation" of human beings and society is far from its original truth. Creating such a situation in real (non-virtual) space is slow and slow, but in cyberspace, due to the easy access of individuals and communities to the masses of opposing identities and cultures, the intensity of identity and cultural changes has become much faster. In the present era, due to the expansion of cyberspace for all generations, the phenomenon of "identity and cultural alienation" is growing rapidly. This article intends to raise theoretical issues in the field of "cyberspace", "alienation" and "identity and culture" by focusing on the speed of impact of cyberspace on the "harms and threats" of this space on culture and identity at the micro level. "The young generation of Iranian society" and at the macro level of "Iranian-Islamic society" with a theoretical and pathological approach.

    Keywords: Revolutions, Iran, France, Russia, leadership Role, Popular Participation, Ideology