فهرست مطالب

نشریه تحولات سیاسی اجتماعی معاصر ایران
پیاپی 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید کرمی پور*، رضا مختاری، مرتضی میردار صفحات 2-26

    رفتار سیاسی به معنای کنش و واکنش‎ هایی که فرد بر مبنای پایگاه طبقاتی‎، اجتماعی و عقیدتی خود در مقابل سیاست‎های رسمی ابراز می کند‎، در این مقاله مورد تاکید است. بررسی رفتار سیاسی مراجع شیعه در برهه‎ های مختلف می‎تواند تصویری نسبتا روشن از اندیشه سیاسی آنان در قبال نهاد سلطنت ارایه دهد. از جمله این مراجع، آیت‎ الله حاج‎ آقا حسین طباطبایی قمی است که در حوزه کهن مشهد ریاست و زعامت داشت. نفوذ و اعتبار مذهبی وی البته به تهران و بسیاری از مناطق دیگر نیز سرایت کرده بود. بررسی رویارویی کوتاه‎مدت آیت ‎الله قمی به عنوان یکی از عالی‏ترین مقام‎ های دینی نهاد روحانیت با برخی سیاست‎های پهلوی اول زمینه مناسبی برای مطالعه عکس ‎العمل فقیهان در برابر فعالیت‎های سیاسی - فرهنگی این دوره را فراهم خواهد ساخت. این مقاله بر آن است ضمن بررسی اجمالی زندگی تحصیلی آیت‎الله قمی، واکنش‎ها و رفتار سیاسی وی را در قبال سیاست‎ های دوره رضاشاه بنمایاند. این نوشتار در پی پاسخ به این پرسش است که آیت ‎الله قمی در رفتار سیاسی خود با اساس سلطنت رضاشاه مخالفت داشته یا این که همچون فقهای دوره قاجار رویکردی توام با احتیاط و دوراندیشی داشته است؛ سلسله‎ای که شاهانش خود را پادشاه شیعه دانسته و بر این مبنا حمایت فقیهان شیعه را با خود داشت. حمایتی که به دو مولفه ارشاد و انتقاد شناخته می‎شد. در واقع این بررسی نشان می‎دهد قمی به سنت همیشگی فقهای شیعه، یعنی ارشاد و انتقاد عمل می‎کرد و حتی اعتراض وی به تغییر کلاه پهلوی به شاپو بر مبنای این سنت‎، ملایم بود.

    کلیدواژگان: طباطبایی قمی، سلطنت پهلوی، نظام وظیفه اجباری، سیاست اتحاد لباس، انتخابات مجلس، اندیشه سیاسی فقهای شیعه
  • عباسعلی رهبر*، فاتح مرادی صفحات 28-57
    ایران در نیمه دوم سده نوزدهم و اوایل قرن بیستم تحت تاثیر گفتمان های جهانی و منطقه ای چون؛ ژنتیک و پزشکی، داروینیسم، کمونیسم، ناسیونالیسم و اسلام گرایی قرار داست. همه این گفتمان ها به نوعی در ایران جریان داشته و در دل این گفتمان ها و رویارویی ایران با غرب سکسوالیته و زیست سیاست در عصر جدید نیز بر این عرصه حکم فرما بودند. دوره مذکور چالش ها و بسترهای منازعه را میان نمایندگان فکری، حکومتی و عرصه عمومی رقم زده بود که می توان به دوره منازعه نیز یاد کرد. در این میان، قانون خواهی و مشروطیت، سکسوالیته و فهم تمدن از غرب کشمکش های طولانی و بی پایان را رقم زده بود. هدف اصلی این متن نگاهی به این منازعات سه گانه و تبیین الگویی از وضعیت موجود آن دوره است که بعدها نیز در تاریخ معاصر ایران تداوم داشته است. دستیابی به دسته بندی و یا الگوهای نظری و تاریخی از شرایط ایران بویژه در این دوره می تواند به فهم و نیز چشم انداز آینده کمک کند، به طوری که، پژوهندگان دانشگاهی همانند آنچه که در غرب مرسوم است می توانند تعبیرها و الگوهای جدیدی از این دوره های تاریخی ایران استخراج کنند که هدف این متن در همین راستا است. نتیجه مطالعات نشان می دهد، که در حین آنکه بسیاری از چالش ها و متون مختلف مرتبط با آن به صورت درهم ریخته ای در ایران سده نوزدهم و بیستم وجود دارد، اما دسته بندی آنها در الگوهای مختلف و کاربردی قابل دستیابی است. روش تحلیلی در این متن با تکیه بر تحلیل روایت صورت گرفته است که با تکیه بر اسناد و متون و به صورت کیفی انجام شده است.
    کلیدواژگان: منازعه، ایران، سده نوزدهم، چگونگی، پیامد
  • بیگم ناصری، سمیه حمیدی*، حسین فرزانه پور صفحات 60-79
    با طرح اندیشه اصلاحات در ایران دوره قاجار و رویارویی با تجدد، روشنفکران زیادی در آثار خود به نظریه پردازی در خصوص ضرورت دگرگونی در مبانی اداره حکومت پرداختند. آن ها با مشاهده اصول و مبانی حکومت غرب و مقایسه آن با ایران، درصدد برآمدند تا بن مایه و بافتار حکومت مدرن را ارزیابی نموده و آن را در ایران پیاده سازی نمایند. از جمله روشنفکران عصر قاجار، طالبوف تبریزی است که با مشاهده انتظامات غرب به فکر الگوبرداری آن برای ایران افتاد. او در آثار خود به مبانی حکومت مدرن غربی اشاره نموده و علل عقب ماندگی ایران و راه برون رفت از آن را ذکر می کند. این پژوهش با تکیه بر نظریه حکومت مندی فوکو و بهره گیری از تحلیل متن اصلی آثار طالبوف درصدد آن است تا به این پرسش پاسخ دهد که بن مایه و بافتار حکومت مندی مدرن در اندیشه طالبوف چگونه است. دستاورد نوشتار حاضر آن است که طالبوف علل عقب ماندگی ایران را در ناکارآمدی حکومت می دانست، از این رو به دنبال اخذ تمدن غرب با حفظ سنت و شریعت اسلامی در قالب طرح ایده دولت مدرن بوده است.
    کلیدواژگان: طالبوف، حکومت مندی، فوکو، مدرنیته، قاجار
  • مریم خالقی نژاد* صفحات 82-109
    ماهیت سکولار رژیم پهلوی از دو جنبه به رشد فرقه ی بهاییت و یهودیت کمک کرد. یکی آنکه ماهیت سکولاریستی رژیم، تعصب نسبت به دین و مذهب خاصی را بی معنا کرد و از این رو فرقه های گوناگون فرصت مناسبی برای رشد و گسترش یافتند. از سوی دیگر پهلوی اول و دوم، در راستای دستیابی به هدف مدرنیزاسیون کردن ایران به مبارزه با مذهب تشیع و علمای شیعه که نماد سنت گرایی تلقی می شد برخاستند. میدان دادن به فرقه های ضدشیعه ی بهاییت و یهودیت، فرصت مناسبی برای دستیابی به این هدف پهلوی ها بود از همین جهت در دوره ی دو مرحله ای نظام سلطنتی پهلوی شاهد تاثیر و گاهی تسخیر در سیاست پادشاهان پهلوی توسط فرقه های بهاییت و یهودیت می باشیم. بر این اساس سوال اصلی مقاله بدین صورت است که دو فرقه ی یهود و بهاییت چه تاثیری در ساختار قدرت و فروپاشی پهلوی داشته اند؟ با بررسی های صورت گرفته به دست آمد که نفوذ یهودیان و بهاییون در ساختار قدرت پهلوی باعث تشدید و ترغیب هرچه بیشتر سیاست های ضد دینی شاهان پهلوی و تسلط بیگانگان و استبدادگران و در نتیجه فاصله میان دولت (دربار) با جامعه ی مذهبی ایران و مردم مذهبی ایران گردید که همین یکی از مهمترین عوامل فروپاشی و سرنگونی سلطنت پهلوی بوده است.
    کلیدواژگان: پهلوی، بهاییت، یهود، سیاست های مذهبی، اسرائیل
  • فرزانه دشتی* صفحات 112-136
    از آن جا که گروه های قومی در هر جامعه ای جایگاه مهمی در انسجام ملی دارند، تقویت همگرایی ملی و پیوستگی سرزمینی، کارویژه ی مهم حکومت است. امروزه با توجه به ویژگی های دنیای جدید از جمله جریان آزاد اطلاعات و گسترش روزافزون فن آوری ها، ارتباطات، حاکمیت فراملی، جنبش های فرامرزی و به طورکلی تغییر در تعاملات از سطح خرد تا کلان، چالش ها و فرصت هایی را پیش روی جامعه جهانی قرار داده است. حوزه قومیت ها، همچون سایر حوزه ها، از این امر مستثنی نبوده و این مساله در هر حال موجبات تغییر را فراهم نموده است و آن چه مهم به نظر می رسد، بازنگری در سیاست گذاری در قبال اقوام را الزامی ساخته است. در این پژوهش کاربردی، با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی پس از انجام مطالعات نظری تلاش گردیده، عوامل موثر بر سطح ارتقا همگرایی اقوام در مولفه سیاسی- امنیتی شناسایی و در ادامه با مشاوره با برخی افراد خبره و صاحب نظر مرتبط با موضوع و اخذ نظرات آنان، پرسشنامه ای جهت اخذ نظرات جامعه آماری تنظیم گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر 214 نفر می باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و خطای 1/0، 66 نفر تعیین گردید. داده ها با آزمون های t تک نمونه و آزمون فریدمن و نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان داد که تمامی گویه های مولفه سیاسی- امنیتی بر همگرایی اقوام ایرانی موثرند.
    کلیدواژگان: قومیت، همگرایی، تنوع قومی، امنیت پایدار، ایران
  • محمد محمودی کیا* صفحات 138-161
    تحقق منویات توسعه سیاسی علی رغم قدمت طولانی آن از دوره قاجار تا کنون همواره با چالش های عدیده ای مواجه بوده و مسیر پرفراز و نشیبی را طی کرده است. این روند با پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار الگوی جمهوری اسلامی شتاب بیشتری گرفت هر چند بروز برخی مسایل همچون جنگ تحمیلی هشت ساله، و نیز روند طولانی بازسازی خسارت مادی و معنوی پس از آن وقفه ای در روند مسیر توسعه گرایانه سیاسی در کشور ایجاد کرد. این تحقیق با بهره گیری از روش داده بنیاد فراترکیب در نظر دارد تا به این سوال پاسخ دهد که که با توجه به موانع و چالش های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، گفتمانی و فناورانه در مسیر توسعه یافتگی سیاسی در ایران، چگونه می توان این مسیر در ایران را هموار نمود؟ یافته های این پژوهش حکایت از آن دارد که جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر نوعی خوانش فقیهانه از اسلام که در نوعی رابطه تلازمی با عقل و وحی استوار است، تلاش دارد تا نوعی الگوی بومی از توسعه در ساحت های مختلف و به طور خاص در عرصه سیاسی ارایه دهد که قابلیت نظام سیاسی در را مواجهه با تکانه های دوره مدرن افزایش دهد و نیز هم زیستی تعامل گرایانه ای را با جهان معاصر و مدرن فراهم آورد.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، توسعه سیاسی، علل و ریشه های توسعه نیافتگی سیاسی، راه کارها، روش فراترکیب
|
  • Hamid Karamipour *, Reza Mokhtari, Morteza Mirdar Pages 2-26

    The political conduct denotes actions and reactions exhibited by an individual toward official polices based on his/her social class and ideology on which it is focused in this paper. Analysis on political conduct taken by Shiite scholars in various eras may present a relatively clear image of their political doctrine versus monarchical institution. Ayatollah Haji Agha Hossein Tabatabaei Qomi is one of these Islamic clerics, who have been leader in Mashhad ancient seminary. His religious influence and authority has been also spread to Tehran and many other regions as well, of course. Review of short-term confrontation of Ayatollah Qomi to some of policies of Pahlavi I regime, as one of the highest religious officials in Islamic clerical institution, will prepare well ground for conducting study on reaction taken by Islamic jurists to political-cultural activities at this period. This paper intends to indicate his political reactions and behavior versus policies in Reza Shah’s era in addition to review briefly academic biography of Ayatollah Qomi. This paper aims to give answer to this question that if Ayatollah The political conduct denotes actions and reactions exhibited by an individual toward official polices based on his/her social class and ideology on which it is focused in this paper. Analysis on political conduct taken by Shiite scholars in various eras may present a relatively clear image of their political doctrine versus monarchical institution. Ayatollah Haji Agha Hossein Tabatabaei Qomi is one of these Islamic clerics, who have been leader in Mashhad ancient seminary.

    Keywords: Tabatabei Qomi, Pahlavi monarchy, Compulsory Military Services, Unified Dress Policy, Parliamentary Elections, Political doctrine of Shiite jurists
  • Abasali Rahbar *, Fateh Moradi Pages 28-57
    Iran in the second half of the nineteenth century and early twentieth century was under the influence of global discourses and regions such as; Genetics and medicine, Darwinism, communism, nationalism and Islamism. All these discourses were going on in Iran in some way. In addition, in the heart of these discourses and Iran's confrontation with the West, sexuality and biopolitics in the new era also dominated this field. The period had created challenges and contexts of conflict between the representatives of thought, government and the public sphere, which can also be referred to as the period of conflict. Meanwhile, the rule of law and constitutionalism, sexuality, and the understanding of civilization from the West had led to long and endless conflicts. The main purpose of this text is to look at these three conflicts and to explain a model of the current situation of that period, which has continued later in the contemporary history of Iran. Achieving a categorization or theoretical and historical models of the situation in Iran, especially in this period, can help to understand and perspective the future, so that academic researchers, as is customary in the West, can extract new interpretations and models of these historical periods in Iran. The purpose of this text is in this direction. The results of studies show that while many challenges and related texts exist in a chaotic manner in nineteenth- and twentieth-century Iran, they can be achieved in a variety of practical patterns.
    Keywords: conflict, Iran, nineteenth century, how come, Consequences
  • Bigom Naseri, Somaye Hamidi *, Hossein Farzanepour Pages 60-79
    With the idea of reform in Qajar Iran following the confrontation with modernity, many intellectuals in their works theorized about the need for change in the principles of government. By observing the principles and foundations of Western government and comparing it with Iran, they tried to evaluate the structure and context of modern government and implement it in Iran. One of the intellectuals of the Qajar era is Talibov Tabrizi, who, observing the Western regime, thought of following its example for Iran. In his works, he refers to the foundations of modern Western government and the reasons for Iran's backwardness and the way out of it. Relying on Foucault's theory of Governmentality and using the analysis of the original text of Talibov's works, this study seeks to answer the question of what is the basis and context of modern Governmentality in Talibov's thought. The conclusion of the present article is that Talibov considered the reasons for Iran's backwardness in the inefficiency of the government, so he sought to acquire Western civilization by preserving Islamic tradition and law in the form of the idea of a modern state.
    Keywords: Talibov, Governmentality, Foucault, modernity, Qajar
  • Maryam Khaleghinezhad * Pages 82-109
    the statistics of Jews and Baha’is in the court and the Pahlavi government are not comparable to the earlier periods. The alien and opportunist names of the sects, with two motivations of encouraging the Shah's anti-Shiite policies and the appropriation of important positions from the prime minister to the various ministries, and ... on the political, economic and social dimensions, have a dramatic effect on the pressure Or molding their views on the policy of the Pahlavi kings. Regarding the influence of Baha'ism and Judaism during the Pahlavi era, the most important factor can be considered the secular and anti-Semitic nature of the Pahlavi regime. This feature contributed greatly to the growth of the secularism of Baha'ism and Judaism. The battlefields of anti-Semitism of Baha'ism and Judaism were a good opportunity to achieve this goal by the Pahlavi’s. Accordingly, what is the main question of the writing of the two divisions of the Jews and Baha'is in the structure of Pahlavi's power? The basic assumption of the paper is that with the influence of the Jews and Baha'is in the structure of Pahlavi's power, they exacerbate and further promote the anti-religious policies of the Pahlavi’s' kings and the domination of the aliens and tyrannies, and thus the distance between the government (court) and the religious community of Iran and the people Religious Persia, which is one of the most important factors in the collapse and overthrow of Pahlavi.
    Keywords: Pahlavi, Baha’is, Jews, Israel, anti-religious policies
  • Farzaneh Dashti * Pages 112-136
    Since ethnic groups play an important role in national cohesion in any society, strengthening national convergence and territorial cohesion is an important function of government. Today, given the characteristics of the new world, including the free flow of information and the increasing development of technologies, communications, transnational governance, transnational movements and, in general, changes in interactions from micro to macro, challenges and opportunities for the world community. The realm of ethnicities, like other realms, is no exception, and this has in any case led to change, and what seems important is the need to reconsider the policy towards ethnic groups. In this applied research, by using descriptive-analytical method after theoretical studies, efforts have been made to identify the factors affecting the level of promotion of ethnic convergence in the political-security component and then by consulting with some experts and related experts. Subject and their opinions, a questionnaire was prepared to obtain the opinions of the statistical community. The statistical population of the present study is 214 people. The sample size was determined using Cochran's formula and error of 0.1, 66 people were appointed. Data were analyzed by single-sample t-tests, Friedman test, and SPSS software. The results of the research showed that all aspects of the political-security component affect the convergence of Iranian ethnic groups.
    Keywords: ethnicity, Convergence, Ethnic Diversity, Sustainable Security, Iran
  • Mohammad Mahmoudikiap * Pages 138-161
    The realization of the menus of political development, despite its long history from the Qajar period until now, has always faced many challenges and has gone through ups and downs. This process accelerated with the victory of the Islamic Revolution and the establishment of the model of the Islamic Republic, although the emergence of some issues such as the eight-year imposed war, and the long process of reconstruction of material and moral damage after that interrupted the political development path in the country. Using the META-SYNTHSIS method, this study intends to answer the question that given the political, economic, cultural, social, discourse and technological obstacles and challenges in the path of political development in Iran, how can this Paved the way in Iran? The findings of this study indicate that the Islamic Republic of Iran, by emphasizing a kind of jurisprudential reading of Islam that is based on a kind of relationship with reason and revelation, tries to provide a kind of indigenous model of development in various fields, especially in the political arena. To increase the ability of the political system to cope with the shocks of the modern period, as well as to provide an interactive coexistence with the contemporary and modern world.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, Political Development, causes, roots of political underdevelopment, Solutions, meta-synthesis method