فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 72 (بهار 1402)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 72 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا پوراسمعیل*، سید علی هاشمی، علی اصغر نعیمی صفحات 7-27

    امروزه با مشخص شدن اهمیت نگرش سیستماتیک به دین، تبیین نظریه ای روشی و الگو محور برای استنباط روابط بین اجزاء نظام، امری ضروری است. این نوشتار، ضمن بررسی مهم ترین روش های موجود کشف نظام، به دنبال پاسخ به این سوال است که چه روش مطمینی در باب کشف روابط میان اجزاء دین وجود دارد؟ این مهم با روش تحلیل عقلی و استنباط از داده های نقلی صورت می گیرد و این یافته ها را برای ما مشخص می سازد که همه اجزاء دین در عین تشریعی و وحیانی بودن، در مقام تحقق نمودی خارجی دارند. عناصر دین در مقام تحقق غایاتشان وابسته به یکدیگرند و ارتباط علی معلولی ناگسستنی میان آن ها برقرار است. این ارتباط علی با تحلیل عقلی و داده های نقلی قابل کشف و استنتاج است. توسعه و گسترش مرحله به مرحله این روابط از عناصر اصلی به عناصر فرعی و کشف نظام ثبوتی عناصر دین محقق، پایه ای متقن برای کشف ساز وکار اقامه دین در مقام اثبات خواهد بود.

    کلیدواژگان: نظام، روابط، دین، عناصر، روش شناسی
  • حمید پارسانیا، ابوالفضل کیاشمشکی، احمد سعادت* صفحات 29-48

    عقلانیت کاربرد عقل و حضور آن در فرهنگ و جامعه است که گونه های مختلفی دارد؛ همچون عقلانیت ابزاری، انتقادی و عقلانیت اسلامی. مسیله این تحقیق تبیین چیستی، کارکردها و نقد عقلانیت سلفی است که در این تحقیق تلاش می شود با روش توصیفی و تحلیلی منظرگاه آن نسبت به فهم آموزه ها و گزاره های دینی، بیان گردد. یافته های تحقیق نشان می دهد که اساس نظام اندیشگی و عقلانیت سلفی را اهتمام جدی به دو منبع مهم شرعی یعنی «کتاب» و «سنت» و یک روش برجسته استنباطی یعنی منهج «سلف»، شکل می دهد. آنان به صورت متناقض باآنکه به صورت نظری قیاس و استحسان و استصلاح را به عنوان قواعد و اصول اجتهادی شان، می پذیرند؛ اما در مقام عمل چنان شروط محدودکننده ای را پی می ریزند که درواقع پای «عقل» از ورود به این روش های اجتهادی کوتاه می گردد و این اصول به قواعد بسیار محدود فقهی در دایره متون و نصوص، تنزل مقام می یابند و از «اصول اجتهادی کارآمد» به «قواعد زاید و غیرضروری» تغییر شکل می دهند.

    کلیدواژگان: عقلانیت سلفی، عقل، قیاس، استحسان، استصلاح
  • قاسم ترخان* صفحات 49-68

    از دیرباز اندیشه ترقی جوامع و تاریخ از یک وضعیت پست تر به سوی وضعیتی عالی تر، محل بحث دانشمندان بوده است. نوشتار حاضر به این مسیله می پردازد که آیا می توان از طریق سنت های الهی، حرکت تکاملی جامعه و تاریخ را ثابت یا تقویت کرد؟ دراین پژوهش برای کشف و استخراج سنت ها از روش نقلی- وحیانی و در گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و در داده پردازی از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. یافته های تحقیق: نشان می دهد که هرچند برای اثبات حرکت تکاملی به مقتضای فطرت و جعل خلافت الهی (مبانی انسان شناختی)، نقش دین و انبیای الهی (مبانی دین شناختی) و حرکت جهان به سوی خدا و عکس العمل نشان دادن آن نسبت به ظلم و گناه (مبانی جهان شناختی) توجه شده است؛ اما از مقتضای سنن الهی غفلت شده است. از رهگذر تلفیق این مبانی با سنت هایی نظیر استخلاف صالحان و همچنین سنت های پیش از آن مانند سنت استیصال و ابتلاء، می توان تصویر واضحی از حرکت تکاملی جوامع و تاریخ ارایه کرد.

    کلیدواژگان: سنت های الهی، استیصال، استخلاف صالحان، سنت ابتلاء، حرکت تکاملی تاریخ و جامعه
  • محمدعلی جابری*، احمد عابدی صفحات 69-90

    مسیله تحقیق در این پژوهش بررسی وجود یا عدم وجود ملازمه میان قرایت شیعی حدیث غدیر با کوتاهی حضرت رسول (ص) در اعلان جانشینی امیرالمومنین (ع) است. به گمان برخی از اهل سنت پذیرفتن دلالت حدیث غدیر بر جانشینی علی (ع) نشان از اهمال کاری حضرت رسول (ص) در اعلان و تثبیت جانشینی خویش دارد. روش تحقیق در این مقاله توصیفی تحلیلی است. یافته های تحقیق در این پژوهش نشانگر این است که حضرت رسول (ص) پیش از رویداد غدیر از راه های گوناگون برتری حضرت امیر (ع) بر سایر صحابه، و شایستگی ایشان را برای خلافت به مردم گوشزد کرد. ایشان همچنین در رویداد غدیر نیز با استفاده از قرینه های مقامیه و مقالیه فراوان، جانشینی امیرالمومنین (ع) را اعلان کرد و راه هرگونه بهانه جویی را بست. ایشان پس از رویداد غدیر نیز کوشید تا از راه های گوناگون موانع را از سر راه خلافت علی (ع) بزداید و با مکتوب کردن عهد وصیت، خلافت ایشان را تثبیت کند.

    کلیدواژگان: غدیر، شیعه، خلافت، حضرت رسول (ص)، امام علی (ع)
  • ابوذر رجبی، محمد اصدق پور* صفحات 91-110

    میل و گرایش انسان به دین، مسیله ای ذاتی، عمیق و ریشه دار است. اما باور به قلمرو و کارکردهای آن از مقولات اختلافی میان دین پژوهان است. آیا دین غیر از کارکردهای فردی، ناظر به حیات سیاسی اجتماعی هم دارای کارکرد است؟ در میان دین پژوهان مسلمان، سیدجمال الدین اسدآبادی به عنوان یک کنشگر مسلمان و مصلح اجتماعی اهتمام ویژه ای به مسیله جامعیت دین و کارکردهای آن دارد. براساس یافته های این تحقیق بحث از جامعیت دین، از منظر سید از مباحث مهم بوده و در آثار خود مبتنی بر باور به جامعیت دین به کارکردهای فراوانی از آن اشاره می کند. پذیرش حضور فعال دین در مناسبات اجتماعی سیاسی مربوط به ویژگی اصلی دین شناسی سید است و آن پذیرش عقلانیت اسلامی است که در پرتو آن باور به ورود و دخالت دین در تمام شیون زندگی بشری مطرح می شود.

    کلیدواژگان: جامعیت دین، کارکرد دین، عقلانیت اسلامی، دین شناسی سیدجمال الدین اسدآبادی
  • غلامحسین گرامی*، رقیه یزدانی چهار برج صفحات 111-130

    مکتب معنا درمانی به عنوان یکی از مکاتب روان درمانی اگزیستانسیالیسم، توسط ویکتور فرانکل ابداع شد. اصلی ترین رسالت این مکتب تاکید بر اهمیت معنای زندگی و نقش بی بدیل آن در رهایی از خلا وجودی و پوچی در زندگی است. سه باور اصلی ما بعدالطبیعی این مکتب عبارتند از: اعتقاد به وجود خدا، دین و جاودانگی. تحقیق حاضر که به روش توصیفی تحلیلی و از طریق منابع کتابخانه ای صورت گرفته پس از واکاوی دقیق باورهای مابعدالطبیعی مکتب فرانکل آنها را براساس مبانی فکری علامه طباطبایی(ره) ارزیابی می کند. سوال اصلی تحقیق این است که مهم ترین باورهای مابعدالطبیعی مکتب معنادرمانی فرانکل چیست؟ و اشتراکات و افتراقات آنها نسبت به آموزه های اسلامی بر مبنای آراء علامه طباطبایی کدام است؟ یافته های تحقیق نشان می دهد؛ تبیین نادرست و سطحی از مفهوم خدا و تنزل آن از مرتبه واجب الوجودی به مرتبه معنا دهنده گی محض، تعریف حداقلی از دین و نگاهی پلورالیستی و ابزارگرایانه به آن و عدم توجه به حقیقی بودن سعادت و تعابیر مبهم از جاودانگی از مهم ترین نقطه افتراق دیدگاه فرانکل و علامه طباطبایی در حوزه باورهای مابعدالطبیعی است.

    کلیدواژگان: باور، مابعد الطبیعه، معنا درمانی، ویکتور فرانکل، علامه طباطبایی
  • ناهیده ظهوری، مهدی دهباشی*، سید حسین واعظی صفحات 131-148

    قدرت اراده از ویژگی های مهم انسان است که با آن نوع زندگی و سرنوشت خود را انتخاب می کند. در این پژوهش بررسی مسیله اراده انسان از دیدگاه توماس آکویناس و ملاصدرا با روش کیفی و به صورت توصیفی تحلیلی انجام شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که، در هردو دیدگاه، اراده میلی درونی است که رو به سوی غایت خود دارد. آکویناس منشا اراده را به طورکلی طبیعت و شوق؛ و مبدا اراده آزاد را احکام عقلانی می داند؛ ولی ملاصدرا اراده را با توجه به مبادی حکمت متعالیه، از جنس وجود و مشکک می شمرد که انسان به دلیل مرتبه بالای وجود خود در بین موجودات، قوی ترین اراده را دارد. هردو متفکر معتقدند اراده انسان موهبتی الهی است که در طول اراده خداوند و در سطحی پایین تر قرار دارد ولی انسان دارای اراده آزاد نیز می باشد.

    کلیدواژگان: اراده، اراده انسان، تطبیقی، توماس آکویناس، ملاصدرا
  • حسن پناهی آزاد، محمدهادی منصوری، محمدعلی پوریگانه* صفحات 149-164

    مسیله تاثیر شیاطین در معرفت دینی، از مسایلی است که خاستگاه قرآنی دارد. پژوهش پیش رو تلاش دارد با روش توصیفی تحلیلی و به شیوه کتابخانه ای، تاثیرات شیاطین در کسب معرفت دینی از منظرآیات قرآن را با تاکید بر آرای علامه طباطبایی، کیفیت و کمیت سنجی نموده و گستره آن را بیان نماید؛ یافته های پژوهش حاکی است شیطان با ایجاد غفلت و تضعیف عقل، تلاش دارد انسان را از کسب معرفت دینی بازنماید و با زینت بخشی به پندار و کردار، انحراف در معرفت دینی او ایجاد کند. نتیجتا انسان با پیروی محض از هوای نفس و دلبستگی به دنیا، در معارف دینی دچار گسست می شود و شیطان بر او تسلط کامل یابد. بدین ترتیب تلاش شیطان در زوال معرفت دینی محقق می شود. در چنین مرحله ای انسان به تکذیب آیات الهی می پردازد.

    کلیدواژگان: تاثیر شیاطین، کسب معرفت دینی، انسلاخ از آیات خدا، استحواذ شیطان، علامه طباطبایی
  • محمد موذن سلطان آبادی*، محمد رضا امامی نیا صفحات 165-179

    کتاب الحجج الدامغات، آخرین، مهم ترین و مبسوط ترین اثر فرقه وهابیت است که به نقد محتوایی احادیث منابع روایی کتاب المراجعات پرداخته است. نویسنده این کتاب در مقدمه آن با نقد محتوایی برخی احادیث، سعی کرده تا منابع روایی شیعه را که در کتاب المراجعات به آنها استناد شده است، بی اعتبار نماید تا به این وسیله، آنچه را که در ادامه کتاب مورد نقد قرار می دهد، موجه تر جلوه کند. مسیله تحقیق، بررسی روش نقد محتوایی احادیث منابع روایی شیعه توسط نویسنده کتاب الحجج الدامغات و بیان کاستی های روشی این نقد است و به روش توصیفی تحلیلی و با رویکردی انتقادی، نقدهای کتاب الحجج الدامغات نسبت به احادیث برخی از منابع روایی کتاب المراجعات، بر پایه معیار های نقلی ارزیابی شده است. در یافته های تحقیق نیز به این نتیجه رسیده ایم که نقد های نویسنده کتاب الحجج الدامغات دارای ضعف و کاستی های متعدد روشی است و هیچیک از معیارهای نقد محتوایی احادیث از سوی ایشان رعایت نشده است.

    کلیدواژگان: الحجج الدامغات، المراجعات، ابو مریم اعظمی، وهابیت، نقد محتوایی، نقد روشی
  • علی رمضانی* صفحات 181-200

    بحث گوهر و صدف دین یکی از مباحث «فلسفه دین» می باشد. درباره معنای «گوهر» و «صدف» دین نظریات مختلفی مطرح شده است که بر سعه و ضیق گستره دین موثر بوده و اغلب نگاهی حداقلی به دین دارند. گوهر و صدف دین به معنی «ذاتیات» در مقابل «عرضیات»، «حقیقت» در برابر «قشر و پوسته»، «اصل» در مقابل «فرع»، «ما به الإشتراک» در برابر «ما به الإفتراق»، «غایت القصوی» در مقابل «غایات مقدمی و متوسط»، نظریاتی است که در این مقاله با روش تحلیلی و کتابخانه ای بررسی شده، وجوه ضعف استدلالهای آنها آشکار، و آنگاه نظریه «ایمان به مثابه گوهر ادیان» به عنوان نظریه مقبول تبیین شده است. با توجه به گوهر بودن «ایمان» و با توجه به متعلقات آن، گستره دین به شعاع آن اموری است که لازم است به آنها ایمان آورده شود، یعنی تمام اموری که از جانب خدای متعال بر پیامبر گرامی اسلام (ص) نازل شده و توسط ایشان برای ما ابلاغ شده است.

    کلیدواژگان: گوهر، صدف، دین، گستره دین، ایمان
|
  • Reza Pouresmaeil*, Seyyed Ali Hashemi, Ali Asghar Naeimi Pages 7-27

    Nowadays, as the importance of the systematic attitude to religion has appeared, it is necessary to explain a methodical and model-oriented theory to infer the relationships between the system's components. This article, while examining the most important existing methods of discovering the system, seeks to answer the question: What is the reliable method for discovering the relationships between the components of religion? This notable study is performed with the method of rational analysis and inference from narrative data. The findings make it clear to us that all the components of religion, while being legislative and revelatory, have an external manifestation as being realized. The elements of religion are dependent on each other in achieving their goals, and there is an inseparable cause-and-effect relationship between them. This causal relationship can be discovered and deduced by rational analysis and narrative data. The development and expansion of these relations step by step from the main elements to the secondary elements and the discovery of the evidential system of the elements of authentic religion will be a solid foundation for discovering the mechanism of establishing religion in the position of proof.

    Keywords: System, Relations, Religion, Elements, Methodology
  • Hamid Parsania, Abolfazl Kiashemshaki, Ahmad Saadat* Pages 29-48

    Rationality is the application of reason and its presence in culture and society; it has such different types as instrumental rationality, critical rationality and Islamic rationality. By this research it is intended to explain the nature, functions and Salafist rationality critically which in this research tries to express its perspective on understanding religious doctrines and propositions with a descriptive and analytical method. The findings of the research show that the basis of the Salafist system of thought and rationality is formed by serious attention to two important religious sources, namely "Book" and "Tradition", and an outstanding inferential method, namely the "Salafi" method. Contradictory to the fact that they theoretically accept qiyas, istihsan and istislah as the rules and principles of their ijtihad; However, in terms of practice, they find such limiting conditions that in fact "reason" is short of entering these methods of ijtihad and these principles are reduced to very limited rules of jurisprudence in the circle of texts, from "effective ijtihad principles" to " Redundant and unnecessary rules.

    Keywords: Salafi Rationality, Reason, Qiyas, Istihsan, Istislah
  • Qasim Tarkhan* Pages 49-68

    For a long time, the idea of the progress of societies and history from an inferior state to a higher state has been the subject of discussion among scientists. This article deals with the issue of whether it is possible to confirm or strengthen the evolutionary movement of society and history through divine traditions. In this research, to discover and extract traditions, the method of the study is narrative and revelation-based, the library method was used to collect information, and the descriptive-analytical method was used for data processing. Findings of the research: though in order to prove the evolutionary movement according to human innate nature and positing Divine caliphate (anthropological foundations), the role of religion and divine prophets (theological foundations) and the movement of the world towards God and showing its reaction to oppression and sin (cosmological foundations) has been noticed; but the requirements of divine traditions have been neglected. By combining these principles with traditions such as Istikhlaf Salihan, substitution of the righteous, and also previous traditions such as Istisal and ibtila, a clear picture of the evolutionary movement of societies and history can be presented.

    Keywords: Divine Traditions, Istisaal, Desperation, Substitution of the Righteous, Tradition of Suffering, Evolutionary Movement of History, Society
  • MohammadAli Jajaberi*, Ahmad Abedi Pages 69-90

    The research question in this study is to examine the existence or non-existence of the connection between the Shiite reading of Ghadir Hadith and the claimed negligence of the Prophet (s) to announce the succession of Amir al-Mu'minin (a). According to some Sunnis, accepting the Hadith of Ghadir on the succession of Ali (a) shows the negligence of the Prophet (s) in announcing and confirming his succession. The research method in this article is descriptive-analytical. The research findings of this research show that before the Ghadir incident, the Prophet (s) informed the people of the superiority of the Amir (a) over other companions and his worthiness for the Caliphate in various ways. He also announced the succession of Amir al-Mu'minin (a) in the Ghadir event, using many authority figures and articles, and closed the way for any excuses. After the Ghadir incident, he tried to remove the obstacles from the path of Ali's caliphate in various ways and to establish his caliphate by writing a will.

    Keywords: Ghadir, Shia, Caliphate, Hazrat Rasool (s), Imam Ali (a)
  • Abuzar Rajabi, Mohammad Asdaqpoor* Pages 91-110

    Man's desire and tendency towards religion is an inherent, deep and rooted issue. But belief in the realm and its functions is one of the controversial categories among religious scholars. Apart from individual functions, does religion also have a function regarding political-social life? Among Muslim religious scholars, Seyyed Jamaluddin Asadabadi, as a Muslim activist and social reformer, pays special attention to the issue of comprehensiveness of religion and its functions. Based on the findings of this research, the discussion of the comprehensiveness of religion is one of the important topics from Seyed's point of view, and in his works based on the belief in the comprehensiveness of religion, he points out many of its functions. The acceptance of the active presence of religion in socio-political relations is related to the main feature of Seyyed's theology, and it is the acceptance of Islamic rationality, in the light of which the belief in the entry and involvement of religion in all aspects of human life is raised.

    Keywords: The Comprehensiveness of Religion, the Function of Religion, Islamic Rationality, Seyyed Jamaluddin Asadabadi's Theology
  • Gholam Hossein Gerami*, Roqayye Yazdani Pages 111-130

    logotherapy was invented by Viktor Frankl as one of the existentialist psychotherapy schools. The main mission of this school is to emphasize the importance of the meaning of life and its unique role in getting rid of existential emptiness and aimlessness in life. The three main beliefs of this school are: belief in the existence of God, religion and immortality. The present research, which was carried out by descriptive-analytical method and through library sources, after carefully reading the metaphysical beliefs of Frankel's school, evaluates them based on the intellectual foundations of Allameh Tabatabayi (r). The main research question is what are the most important metaphysical beliefs of Frankel's logotherapy school? And what are their similarities and differences with respect to Islamic teaching, based on the opinions of Allameh Tabatabayi? The research findings show: the incorrect and superficial explanation of the concept of God and its degradation from the level of necessary position to the pure level of a meaning-giver, a minimal definition of religion and a pluralistic and instrumentalist view of it, and not paying attention to the reality of happiness and vague interpretations of immortality are the most important points of difference between Frankel and Allameh Tabatabai is in the field of metaphysical beliefs.

    Keywords: Belief, Metaphysics, Logotherapy, Viktor Frankl, Allameh Tabatabai
  • Nahideh Zohoori, Mahdi Dehbashi*, Seyyed Hossein Va`Ezi Pages 131-148

    The power of human will is one of the important characteristics of a human being, with which he chooses his manner of life and destiny. In this research, the problem of human will from the perspective of Thomas Aquinas and Mulla Sadra has been investigated with a qualitative and descriptive-analytical method. Research findings show that, in both perspectives, human will is an internal desire directed toward its goal. Aquinas considers the origin of human will to be nature and passion in general; And he considers the principle of free will to be rational rules. But Mulla Sadra considers human will according to the principles of transcendental wisdom to be of the nature of existence and gradational that human beings have the strongest will due to the high rank of their existence among creatures. Both thinkers believe that man's will is a divine gift that is at a lower level than God's will, but man has free will also.

    Keywords: Will, Human Will, Comparative, Thomas Aquinas, Mulla Sadra
  • Hasan Panahi Azad, MohammadHadi Mansouri, MohammadAli Pooryeganeh* Pages 149-164

    The issue of the influence of demons on religious knowledge is one of the issues of Quranic origin. The present research is intended to study the quality, quantity and extent of the effects of devils in the acquisition of religious knowledge from the perspective of the verses of the Qur'an, with an emphasis on the opinions of Allameh Tabataba'i, using a descriptive, analytical and library method. The findings of the research indicate that the Satan tries to prevent man from acquiring religious knowledge by creating neglect, weakening his intellect and embellishing his thoughts and actions. As a result, by following purely the desires of the soul and being attached to the world, a person will have a breakdown in religious teachings and the Satan will have complete control over him. In this way, Satan's efforts in the decline of religious knowledge are realized. At such a stage, man starts denying the divine verses.

    Keywords: Influence of Devils, Acquisition of Religious Knowledge, Rejection of God's Verses, Satan`s Overcoming, Allameh Tabataba`i
  • Mohammad Moazzen Sultanabadi*, Mohammad Reza Emaminia Pages 165-179

    The book Al-Hujaj al-Damighat is the last, most important and comprehensive work of the Wahhabi sect, which has criticized the content of the hadiths of the narrative sources of the book Al-Muraji`at. In the introduction of this book, by criticizing the content of some hadiths, the author has tried to discredit the sources of Shia narratives that are cited in Al-Muraji`at, in order to make what he criticizes in the rest of the book more justified. The aim of the research is to examine the method of content criticism of the hadiths of the Shiite narrative sources by the author of Al-Hujaj al-Damighat and to express the methodological shortcomings of this review, with a descriptive-analytical method and a critical approach; the criticisms of Al-Hujaj al-Damighat in relation to the hadiths of some of the narrative sources of Al-Muraji`at are based on reference criteria. In the findings of the research, we have come to the conclusion that the criticisms of the author of Al-Hujaj al-Damighat have many methodological weaknesses and none of the criteria of content criticism of hadiths have been met by him.

    Keywords: Al-Hujaj al-Damighat, Al-Muraji`at, Abu Maryam A`zami, Wahhabism, Content Criticism, Methodological Criticism
  • Ali Ramazani* Pages 181-200

    The discussion of the essence and the shell of religion is one of the topics of "Philosophy of Religion". About the meaning of "essence" and "shell" of religion, various theories have been proposed, which have influenced the wide and narrow scope of religion, often of a minimal view of religion. The essence and shell of religion means "essentials" versus "accidents", "truth" versus "skin and shell", "principle" versus "branch", "what forming participation" versus "what forming deference", "far goal" versus "primary and intermediate goals" are the theories that have been examined in this article with analytical and library-based methods. The weaknesses of their arguments are revealed, and then the theory of "faith as the gem of religions" has been explained as an acceptable theory. Considering the essence of "faith" and considering its related aspects, the extent of religion is the radius of those things that need to be believed in, that is, all the things that were revealed by the Almighty God to the beloved Prophet of Islam (s) and by the Prophet has been notified to us.

    Keywords: Gem, Shell, Religion, Realm of Religion, Faith