فهرست مطالب

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 36، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالمجید صدیقی*، جعفر باباجانی، علی دلاور، فرخ برزیده صفحات 1-32
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، مروری بر پژوهش های حوزه جایگاه اجتماعی حرفه حسابرسی و ارایه الگویی برای سنجش جایگاه اجتماعی حرفه حسابرسی در ایران است.

    روش

    این پژوهش با روش مرور نظام مند و با استفاده از فلوچارت پریزما انجام شده است. در جستجوی نظام مند از پایگاه های داده پروکویست، اسکوپوس، گوگل اسکالر، اسپرینگر، امرالد، ساینس دایرکت، مگیران، نورمگز، سیویلیکا، پرتال جامع علوم انسانی، پایگاه علمی جهاد دانشگاهی، سایت کتابخانه مرکزی دانشگاه علامه طباطبایی و کتابخانه ملی در بازه زمانی 1380 الی 1401 (برای مقالات فارسی) و 1990 الی 2022 (برای مقالات انگلیسی) استفاده شده است. همچنین به منظور سنجش اعتبار الگوی ارایه شده، با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته ای که روایی و پایایی آن تایید شده، نظرات 116 نفر از خبرگان در سال 1401 دریافت و تجزیه وتحلیل گردید. نتایج به‎دست‎آمده بیانگر تایید تمام اجزای اصلی مدل کیفی تدوین‎شده است.

    یافته ها

    در مجموع از 6670 مطالعه، 62 مقاله وارد مرحله شمولیت مرور نظام مند شدند و نهایتا در قالب ماتریس مفاهیم، مفاهیمی چون منابع اقتصادی، پشتیبانی اجتماعی، تحصیلات، ابعاد منزلت شغلی، ابعاد هویت حرفه ای و استقلال برای جایگاه اجتماعی حرفه حسابرسی در ایران شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    جایگاه اجتماعی حرفه حسابرسی متاثر از ابعاد منزلت حرفه ای و ابعاد قشربندی اجتماعی است که برای اندازه گیری این جایگاه می توان از شاخص هایی متنوعی چون پرسشنامه کیفیت زندگی والتون، پرسشنامه رضایت شغلی و سرانه درآمد موسسات حسابرسی استفاده کرد که در قالب یک الگو در پژوهش حاضر ارایه شده است.
    دانش افزایی: با توجه به اینکه تاکنون پژوهشی برای اندازه گیری جایگاه اجتماعی حرفه حسابرسی در ایران انجام  نشده است، الگوی حاضر  به درک تصمیم گیرندگان سازمان و موسسات حسابرسی کمک می کند تا به جایگاه اجتماعی حرفه حسابرسی توجه ویژه کنند و در راستای بهبود این جایگاه از این مطالعه بهره ببرند.

    کلیدواژگان: جایگاه اجتماعی، حرفه حسابرسی، مرور نظام مند
  • محمد عرب مازار یزدی*، پرستو دهپور آتش بیک، زهرا جودکی چگنی صفحات 33-59
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف کنکاش پیرامون نگرش دانشجویان حسابداری نسبت به مقطع کارشناسی ارشد صورت گرفته است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کیفی است و با استفاده از روش تحلیل تم انجام شده است. جامعه آماری شامل دانشجویان و فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه های دولتی کشور است که به روش گلوله برفی انتخاب شده اند. جمع آوری داده ها تا زمان دستیابی به اشباع نظری ادامه یافته است. در پژوهش حاضر پس از برگزاری 14 مصاحبه از دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاه های دولتی، اشباع نظری محرز گردید.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش چهار تم اصلی شامل بسترهای اقتصادی، سیاسی وفرهنگی، امتیازات مورد انتظار از ادامه تحصیل، فاصله انتظارات و راهکارهای برگزاری بهینه دوره ارشد از نگاه دانشجویان را معرفی می کند.
    نتیجه گیری
    بسترهای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی نوع نگرش دانشجویان حسابداری نسبت به مقطع کارشناسی ارشد را تحت الشعاع قرار می دهد. همچنین دانشجویان حسابداری به امید کسب امتیازات مختلفی وارد این مقطع شده و به سبب مسایلی که وجود دارد انتظارات آنها به میزان کافی برآورده نشده است.دانش افزایی: پژوهش حاضر با شناسایی عوامل انگیزشی دانشجویان حسابداری می تواند به نهادهای قانون گذار نظیر وزارت علوم و دانشگاه ها راه حل هایی ارایه دهد تا نیاز دانشجویان ومتخصصان دارای مدرک کارشناسی ارشد برآورده شود.
    کلیدواژگان: تحلیل تم، حسابداری، کارشناسی ارشد، نگرش دانشجویان
  • محمدعلی کریمی، غلامرضا کردستانی*، کیومرث بیگلر صفحات 61-96
    هدف

    هدف نظام مدیریت مالی عمومی ارایه مبنایی صحیح برای اتخاذ تصمیم جهت تخصیص منابع، تعیین نتایج قابل سنجش و مورد انتظار و تمرکز تصمیم گیری بر مشکلات بخش عمومی است. این پژوهش به منظور شناسایی فرصت های بهبود نظام مدیریت مالی عمومی کشور انجام شده است.

    روش

    این مطالعه دارای یک طرح کیفی است و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا استفاده شده است اطلاعات مورد نیاز در سال 1400-1401 از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 12 نفر از خبرگان گردآوری و تحلیل شده است.

    یافته ها

    فرصت هایی برای بهبود، در زیر نظام های مدیریت مالی عمومی شامل نظام مالیاتی، نظام خزانه داری، نظام مدیریت دارایی ها و بدهی ها، نظام حسابداری و گزارشگری مالی، نظام حسابرسی و نظام ارزیابی عملکرد با اهداف تامین منابع پایدار، کنترل منابع، انضباط مالی، تخصیص بهینه منابع، تهیه بودجه شفاف و کارآمد، کارایی، اثربخشی و صرفه اقتصادی، مدیریت منابع درون بودجه، مشارکت ذینفعان، کنترل و نظارت مالی، پاسخ گویی و شفافیت و اطمینان بخشی شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

    مدیریت مالی بخش عمومی دارای چهار بعد شامل مدیریت مالی، مدیریت عملیاتی، مدیریت ریسک امانتداری و حکمرانی است که هدف آن افزایش رفاه، عدالت، پاسخ گویی، شفافیت، حاکمیت قانون، مشارکت، مسیولیت پذیری، کارایی و اثربخشی و در نهایت حکمرانی خوب است. بنابراین یکی از راهکارهای مهم دستیابی به حکمرانی خوب، اصلاح نظام مدیریت مالی عمومی است. یک سیستم مدیریت مالی عمومی قوی، می تواند به کاهش فقر، افزایش عدالت اجتماعی و تامین نیازهای اطلاعاتی ذی نفعان برای ارزیابی مسیولیت پاسخ گویی منجر شود و زمینه بهبود اقتصادی، اجتماعی و رضایت شهروندان را فراهم و به پایداری در ابعاد مختلف کمک کند.دانش افزایی: یافته های این تحقیق می تواند به دست اندرکاران برای اصلاح نظام مدیریت مالی عمومی کمک نماید.

    کلیدواژگان: ابعاد مدیریت مالی، شناسایی فرصت های بهبود، مدیریت مالی عمومی
  • محمدحسن محمدی*، جواد رضازاده، مهدی بشکوه صفحات 97-133
    هدف
    عوامل اقتصادی بخشی از رفتار مالیاتی مودیان را توضیح می دهد. هدف این پژوهش کشف عوامل روانشناختی اجتماعی موثر بر رفتار عدم تمکین مالیاتی مودیان می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه ای انجام شد .ابزار پژوهش مصاحبه های نیمه ساختاریافته است. با بهره گیری از نظریه زمینه ای، داده ها با طرح سوالات نیمه ساختار یافته و مصاحبه عمیق با نه شرکت کننده گردآوری شد. برای داده کاوی، داده ها کد گذاری، سپس وارد نرم افزار(مکس کیودی1-2021) شده و با روش تیوریک تحلیل گردید.
    یافته ها
    براساس یافته ها، متغیرهای موثر بر رفتار عدم تمکین مالیاتی شامل: اطلاعات عمومی(دانش مالیاتی ضعیف و فرصت عدم تمکین)، ادراک از فساد، نگرش منفی، هنجارهای ذهنی منفی، کنترل رفتاری ادراک شده به عدم تمکین، تمایل به عدم تمکین، رفتار تمکین شامل ابهام در تعریف و ادراک ازسطح تمکین مالیاتی پایین.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های پژوهش، سطح دانش مالیاتی ضعیف می باشد. انواع ادراک از فساد: شامل ادراک از فساد عمومی، فساد کلان و فساد خرد، فساد مالیاتی کلان و خرد که سطح ادراک از آنها  به ترتیب کاهش می یابد. نگرش و هنجارهای ذهنی نسبت به تمکین مالیاتی منفی هستند. پتانسیل تاثیرادراک از فساد بر رفتار تمکین مالیاتی بالاست.دانش افزایی: یکی از دلایل اصلی که دولت ها در کشورهای در حال توسعه با مشکلاتی در جمع آوری مالیات مواجه می شوند، عدم تمکین مالیاتی مودیان است. دولت می تواند با آگاهی رسانی و اجرای سیاستهای ضد فساد، سطح دانش مالیاتی و اعتماد عمومی را بالا برده، نگرش و باورهای مثبت را ترویج  و سطح تمکین مودیان را ارتقاء دهد.
    کلیدواژگان: پژوهش کیفی، رفتار عدم تمکین مالیاتی، عوامل روانشناختی اجتماعی
  • عباسعلی دریائی، محسن ایمنی* صفحات 133-161
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر خوانایی گزارشگری مالی بر هزینه سرمایه با تاکید بر نقش تعدیلگر کیفیت گزارشگری مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است.
    روش
    برای دستیابی به این هدف، فرضیه ها با استفاده از روش داده های تابلویی و رگرسیون لاجیت مورد آزمون قرار گرفتند. با استفاده از 1440 مشاهده سال-شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1389 تا 1398، رابطه بین خوانایی گزارشگری مالی و هزینه سرمایه مورد بررسی قرار گرفت. همچنین خوانایی گزارشگری مالی توسط شاخص های فوگ و فلش تعیین شد.یافته ها: نتایج پژوهش نشان می دهد که خوانایی گزارشگری مالی دارای رابطه معناداری با هزینه سرمایه نمی باشد. زمانی که اثر تعاملی کیفیت گزارشگری مالی و خوانایی بر هزینه سرمایه مورد بررسی قرار گرفت نتایج حاکی از این بود که این اثر می تواند هزینه سرمایه را کاهش دهد. علاوه بر این تحلیل های اضافی نشان داد نقش اثر تعاملی کیفیت گزارشگری مالی و خوانایی بر هزینه سرمایه در بین شرکت های دارای عدم تقارن اطلاعاتی بالا بسیار با اهمیت تر از شرکت های دارای عدم تقارن اطلاعاتی پایین می باشد. همچنین نتایج نشان داد خوانایی گزارشگری مالی رابطه غیرخطی معناداری با هزینه سرمایه ندارد.نتیجه ‎گیری: نتایج تجربی این مطالعه نشان می دهد شرکت هایی که کیفیت گزارشگری مالی بالایی دارند از هزینه سرمایه کمتری برخوردار هستند. به بیانی کیفیت گزارشگری مالی بالا بر رابطه بین خوانایی گزارش های مالی و هزینه سرمایه تاثیرگذار است. بنابراین، می توان بیان داشت عدم تقارن اطلاعاتی بین سرمایه گذاران ناآگاه و مدیران از طریق افزایش کیفیت گزارشگری مالی کاهش پیدا کند. به عبارت دیگر، خوانایی بالاتر گزارش های مالی سبب کاهش ریسک ناشی از ناآگاهی سرمایه گذاران از رشد آتی شرکت ها می گردد.دانش افزایی: بر اساس ادبیات موجود، این مطالعه با ارایه شواهد تجربی از آزمون فرضیه مبهم سازی و علامت دهی و پیامدهای سبک زبانی در بازارهای نوظهور مانند ایران، به ادبیات حسابداری موجود می افزاید. همچنین نتایج این پژوهش توجه به نقش کیفیت گزارشگری مالی را براساس تیوری علامت دهی ضروری می داند.
    کلیدواژگان: خوانایی گزارشگری مالی، عدم تقارن اطلاعاتی، کیفیت گزارشگری مالی، هزینه سرمایه
  • نرگس منعمی زاده، آمنه بذرافشان* صفحات 163-182
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین برخی عوامل موثر بر افشای آثار مالی ویروس کرونا در کنفرانس های اطلاع رسانی موجود در سامانه تدان سازمان بورس و اوراق بهادار و نیز بررسی واکنش بازار به افشای آثار مالی ویروس کرونا در کنفرانس های مزبور می باشد.
    روش
    روش پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت انجام، توصیفی - همبستگی است. در این پژوهش اطلاعات 542 کنفرانس اطلاع رسانی طی دوره بهمن ماه 1398 تا پایان سال 1399 مورد بررسی قرار گرفته است.
    یافته ها
    یافته های بدست آمده از رگرسیون چندگانه نشان می دهد که فراوانی واژه کرونا در کنفرانس ها با اندازه شرکت رابطه مستقیم و معنادار و با اهرم مالی و فرصت رشد رابطه معکوس و معنادار دارد. همچنین فراوانی واژه کرونا با عضویت در برخی از صنایع رابطه مستقیم و معنا دار دارد. همچنین، افزایش فراوانی واژه کرونا با لحن اطلاعات در کنفرانس ها رابطه معکوسی دارد، بدین معنا که وقتی مدیریت در مورد شیوع ویروس کرونا بحث می کند، با افزایش واژگان منفی نگرانی خود پیرامون آثار مالی را بروز می دهد. افزون بر آن، افزایش فراوانی ویروس کرونا با بازده غیرعادی کوتاه مدت رابطه معناداری دارد، به این معنا که سرمایه گذاران در کنفرانس ها به بحث های مربوط به ویروس کرونا واکنش نشان می دهند.
    نتیجه گیری
    کنفرانس های اطلاع رسانی به عنوان کانال مهمی برای افشای داوطلبانه شرکت ها تبدیل شده اند، ویژگی های این کنفرانس ها (از جمله لحن آنها) برای سرمایه گذاران آموزنده است. سرمایه گذاران سهام در هنگام ارایه کنفرانس ها به مباحث مربوط به ویروس کرونا واکنش نشان می دهند، زیرا میزان بحث با بازده غیرعادی کوتاه مدت پس از تاریخ کنفرانس مرتبط است.
    دانش افزایی: این مطالعه با ارایه شواهدی در مورد عوامل موثر بر افشاهای مربوط به کرونا در طی شیوع ویروس کرونا و پیامدهای آن به ادبیات مربوطه کمک می کند. تاکنون، هیچ پژوهش منظمی در ایران وجود نداشته که بتواند تاثیر این بیماری را بر فعالیت های تجاری خصوصا از منظر حسابداری بررسی کند.
    کلیدواژگان: ویروس کرونا، کووید- 19، افشاهای شرکتی، کنفرانس های اطلاع رسانی، واکنش های بازار
  • قنبر حیدری، هاشم نیکومرام*، حمیدرضا وکیلی فرد صفحات 183-221
    هدف

    بیشتر سازمان ها در فرآروی دامنه گسترده و با نگاره های گوناگونان از رفتارهای متقلبانه قرار می گیرند. آن اثر نامناسب روی اعتماد، خوشنامی و شاخص پاکدامنی افراد، سازمان ها و جامعه دارد. هدف بررسی شناسایی و بازنمایی صفات تاریک شخصیت در گرایش به رفتارهای متقلبانه با آزمون اعتماد اجتماعی بوده است.

    روش

    روش پژوهش از بعد راهبردی کمی، از لحاظ هدف کاربردی، از دید ماهیت توصیفی است. جامعه آماری از میان ناظران گوناگون درون و برون سازمانی که در حوزه نظارتی همکاری دارند، به صورت نمونه گیری تصادفی و پاسخ نامه های دریافتی به شمارگان 249 در سال 1400می باشد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد و تحلیل فرضیه ها به کمک مدل سازی معادلات ساختاری با روش حداقل مربعات جزیی بوده است.

    یافته ها

    تحلیل فرضیه ها نشان می دهد که صفات تاریک شخصیت ماکیاولیسم، خودشیفتگی، جامعه ستیزی، دگرآزای و کینه توزی در گرایش به رفتارهای متقلبانه دارای تاثیر مثبت معنی داری بودند. ولی در تاثیرگذاری صفات پنهان شخصیت در گرایش به رفتارهای متقلبانه، متغیر اعتماد اجتماعی نقش میانجی ندارد.

    نتیجه گیری

    برآیند پژوهش حاکی از آن است که ویژگی های تاریک شخصت، جایگاه افراد و محیط سازمانی می تواند بر نگرش ها، رفتارهای ناپسند اجتماعی و غیر اخلاقی در همسویی منافع شخصی و سازمانی و یا هر دو تاثیر گذارد. این یک چالش بزرگ در برابر همه مشارکت کنندگان در اکوسیستم گزارشگری مالی با کیفیت و ناشی از سرپیچی های فردی و سازمانی است.
    دانش ا فزایی: در این بررسی نخستین بار در ایران بود که کارکنان نظام نظارتی و کنترلی در نقش کارکنان و مدیران سازمان های عمومی و خصوصی قرار داده شده اند. تا گرایش آنها به رفتارهای متقلبانه مطالعه شود. نتایج آن می تواند به پارادایم های موجود در باره نقش شخصیت و رفتار در گرایش به رفتارهای متقلبانه، در حسابداری، حسابرسی، راهبری سازمانی و مدیریتی کمک نمایید.

    کلیدواژگان: رفتارهای متقلبانه، اعتماد اجتماعی، صفات تاریک شخصیت
|
  • Abdolmajid Sedighi *, Jafar Babajani, Ali Delavar, Farokh Barzideh Pages 1-32
    Purpose

    The aim of this study is to conduct a review of auditing professions’ social status research and presenting a model for measurement of auditing professions’ social status in Iran.

    Method

    The present study is a systematic review and using Prisma flow diagram. In order to achieve the research objectives, the present study focuses on articles published in the ProQuest, ScienceDirect, Scopus, Google Scholar, Springer, Emerald (for foreign articles) and the Noormags, Magiran, Civilica, Ensani portal, Scientific Information Database, Central Library of Allameh Tabatabai University, National library (for domestic articles) from 1990 to 2022. Also, in order to assess the validity of the presented model, using a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were confirmed, the opinions of 116 experts were received in 2022 and analyzed. The results of the questionnaire are confirming of all the main aspects of the presented model.

    Results

    Out of 6670 studies, 62 studies had inclusion criteria and entered at the final analysis. Finally, in the matrix of concepts, concepts such as economic resources, social support, education, dimensions of occupational prestige, dimensions of professional identity and independence were identified for the social status of the auditing profession in Iran.

    Conclusion

    According to the results, components effective on auditing professions’ social status in Iran included two main themes known dimensions of occupational prestige and dimensions of social stratification. To measure this status, various indicators such as Walton's quality of life questionnaire, job satisfaction questionnaire and per capita income of audit institutions can be used, which is presented in the form of a model.
    Contribution: Considering that no research has been done to measure the social position of the auditing profession in Iran. The present model helps the understanding of organizational decision makers and audit institutions to pay special attention to the auditing professions’ social status and improve the social status of the auditing profession.

    Keywords: Social Status, Auditing Profession, Systematic Review
  • Mohammad Arabmazar Yazdi *, Parastoo Dehpour Atashbeik, Zahra Joudaki Chegeni Pages 33-59
    Purpose
    The purpose of the present study is to explore the attitude of accounting students towards the master's degree.
    Method
    The current research is qualitative research and was conducted using the theme analysis method. The statistical population includes students and graduates of master's degrees in accounting from public universities of the country, who were selected by the snowball method. Data collection continued until theoretical saturation was reached. In the present research, after conducting 14 interviews with students and graduates of public universities, theoretical saturation was determined.
    Results
    The results of this research introduce four main themes, including economic, political and cultural contexts, expected points from continuing education, the gap between expectations, and optimal solutions for conducting the master's course from the students' point of view.
    Conclusion
    Economic, political and cultural contexts affect the attitude of accounting students towards the master's degree. Also, accounting students entered this course hoping to get different points, and due to the issues that exist, their expectations have not been met sufficiently.Contribution: By identifying the motivational factors of accounting students, the present research can provide solutions to law-making institutions such as the Ministry of Science and universities to meet the needs of students and professionals with master's degrees.
    Keywords: Theme Analysis, Accounting, Master's Degree, Students' Attitude
  • Mohamma Dali Karimi, Gholamreza Kordestani *, Kumars Biglar Pages 61-96
    Purpose

    The purpose of the public financial management system is to provide a correct basis for making decisions on resource allocation, determining measurable and expected results, and focusing decision-making on public sector problems. This research was done in order to identify opportunities to improve the country's public financial management system.

    Method

    This study has a qualitative design and the content analysis method was used to analyze the data. The required information was collected and analyzed in 1400-1401 through semi-structured interviews with 12 experts.

    Results

    Opportunities for improvement in public financial management sub-systems including tax system, treasury system, assets and liabilities management system, accounting and financial reporting system, audit system and performance evaluation system with the goals of providing sustainable resources, control Resources, financial discipline, optimal allocation of resources, transparent and efficient budget preparation, efficiency, effectiveness and economic efficiency, resource management within the budget, stakeholder participation, financial control and supervision, accountability, transparency and assurance were identified.

    Conclusion

    Public financial management sector has four dimensions, including financial management, operational management, fiduciary risk management and governance, which aims to increase welfare, justice, accountability, transparency, rule of law, participation, responsibility, efficiency and effectiveness. The ultimate good governance. Therefore, one of the important ways to achieve good governance is to reform the public financial management system. A strong public financial management system can reduce poverty, increase social justice and meet the information needs of stakeholders to assess accountability and provide the basis for economic, social improvement and citizen satisfaction and help sustainability in different dimensions.Contribution: The findings of this research can help those involved in reforming the public financial management system.

    Keywords: Dimensions of Financial Management, Identification of Improvement Opportunities, Public Financial Management
  • Mohamadhasan Mohamadi *, Javad Reza Zadeh, Mahdi Beshkoh Pages 97-133
    Purpose
    Economic factors explain part of the tax behavior of taxpayers. The purpose of this research is to discover the social psychological factors affecting the tax non-compliance behavior of taxpayers.
    Method
    The current research is conducted with a qualitative approach and grounded theory method. The research tool is semi-structured interviews. Using grounded theory, data is collected by asking semi-structured questions and in-depth interviews with nine participants. For data mining, the data is coded, then entered into the software (Max QD 1-2021) and analyzed by theoretical method. 
    Results
    Based on the findings of the Research, the variables affecting tax non-compliance behavior include: public information (poor tax knowledge and opportunity non-compliance), perception of corruption, negative attitude, negative subjective norms, perceived behavioral control non-compliance, intention non-compliance, Compliance behavior includes ambiguity in definition and perception of low tax compliance.
    Conclusion
    Based on the findings of the research, the level of tax knowledge is weak. Types of perception of corruption: including perception of public corruption, macro corruption and micro corruption, macro and micro tax corruption, the level of perception of which decreases in order. Attitudes and subjective norms are negative towards tax compliance. The potential of the perception of corruption on tax compliance behavior is high.Contribution: One of the main reasons that governments in developing countries face problems in tax collection is the non-compliance of taxpayers. By informing and implementing anti-corruption policies, the government can increase the level of tax knowledge and public trust, promote positive attitudes and beliefs, and improve the level of taxpayers' compliance.
    Keywords: Qualitative Research, Tax Non-Compliance Behavior, Psychological Social Factors
  • Abbasali Dareyaei, Mohsen Imeni * Pages 133-161
    Purpose
    This research aimed to investigate the effect of financial reporting readability on the cost of capital by emphasizing the moderating role of the financial reporting quality in firms listed on the Tehran Stock Exchange.
    Method
    To achieve this aim of the research, hypotheses were tested using a panel data approach and logit regression. Using 1440 firm-year observations of listed firms on TSE from 2010 to 2019, investigated the nexus between the readability of financial reporting and cost of capital, where the readability of financial reporting is proxies by Fog and Flesch indexes.
    Result
    The results showed no significant relationship between financial reporting readability and cost of capital. While findings exhibit that financial reporting quality has an interactive effect between research variables. The results indicated that this effect could reduce the cost of capital. Additional analysis indicates that the role of the interactive effect of financial reporting quality and readability on the cost of capital is much more important among companies with high information asymmetry than companies with low information asymmetry. Furthermore, indicate no non-linear association is between the readability of financial reporting and the cost of capital.
    Conclusion
    The empirical results of this research reveal that companies with high quality financial reporting have lower capital costs. In other words, the high quality of financial reporting affects the relationship between the readability of financial statements and the cost of capital. Therefore, reduce the information asymmetry between uninformed investors and management with high reporting quality. That is, higher readability reduces the risk resulting from being uninformed investors about the companies' future growth.Contribution: This research adds to the existing literature by providing empirical evidence from the test of obfuscation and signaling hypothesis and the consequences of linguistic style in emerging markets such as Iran. Also, the results of this paper require attention to the role of financial reporting quality.
    Keywords: Readability of Financial Reporting, Cost of capital, Inancial Reporting Quality, Information asymmetry
  • Narges Monemizadeh, Ameneh Bazrafshan * Pages 163-182
    Purpose
    The purpose of this study is to determine some of the factors affecting the disclosure of the financial effects of the coronavirus in the Earnings Conference Calls available in the Tedan system of the Exchange and Securities Organization and also to investigate the market reaction to the disclosure of the financial implications of the coronavirus in these conferences.
    Method
    The method of the present study is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of nature. In this research, the information of 542 Earnings Conference Calls published in Tehran Stock Exchange during the period from (February 2020 to the end of March 2021) has been examined.
    Results
    The results obtained from multiple regression show that the frequency of the word coronavirus during conferences has a direct and significant relationship with the size of the company and an inverse and significant relationship with financial leverage and growth opportunity. Also, the frequency of the word corona has a direct and significant relationship with membership in some industries. In addition, the results show that the prevalence of coronavirus reduces the tone of conferences and negates it, which means that when management discusses the spread of coronavirus, it is really concerned about its impact. The findings also show that investors in conferences respond to discussions about the coronavirus, because the amount of discussion is significantly related to the abnormal short-term returns in the post-conference period.
    Conclusion
    Earnings Conference Calls have become an important channel for voluntary disclosure of companies, and the features of these conferences (including their tone) are instructive for investors. Stock investors react to coronavirus issues when presenting conferences because the amount of discussion is associated with abnormal returns shortly after the conference date.
    Contribution: This study contributes to the relevant literature by providing evidence on the factors affecting corona-related disclosures during the corona virus outbreak and its consequences. So far, there is no systematic research in Iran that can examine the impact of this disease on business activities, especially from an accounting perspective.
    Keywords: Coronavirus, Covid -19, Corporate Disclosures, Earnings Conference Calls, Market Reactions
  • Ganbar Heydari, Hashem Nikoomaram *, Hamidreza Vakilifard Pages 183-221
    Purpose

    Most organizations are exposed to a wide range and different images of fraudulent behaviors. That inappropriate effect on the trust, reputation, and corruption index of individuals and organizations. The aim of this study was to identify and clarify dark personality traits in the willingness to fraudulent behaviors with the social trust test.

    Method

    The research method has a quantitative and descriptive approach. In this research the statistical society has been randomly chosen as 249 people in the year 2021 from the different internal and external organization monitors who were cooperating in monitoring field. The data collection tool was standard questionnaire with Likert scale and analysis of hypotheses in modeling structural equations with partial least squares method.

    Results

    The hypotheses analysis in the modeling structural equations shows that the dark personality traits machiavellianism, narcissism, psychopathy, sadism and spitefulness have a significant positive effect on fraudulent behavior. The variable of the social trust has not the mediator role in the effect of the dark traits on the willingness to the fraudulent behaviors.

    Conclusion

    The results indicate that dark personality traits, status of individuals and organizational environment can affect attitudes, antisocial and unethical behaviors in the alignment of personal and organizational interests or both. This is a major challenge for all participants in a quality financial reporting ecosystem due to individual and organizational deviation.
    Contribution: In this study, it was the first time in Iran that the employees of the regulatory and control system were placed in the role of employees and managers of public and private organizations. Its results can help the existing paradigms about the role of personality and behavior in the willingness to fraudulent behaviors in accounting, auditing, governance, managerial, and organizational.

    Keywords: Fraudulent Behaviors, Social trust, Dark Personality Traits