فهرست مطالب

مجله مطالعات باستان شناسی پارسه
پیاپی 23 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/17
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمدحسین طاهری* صفحات 7-37

    بررسی و مطالعه دشت ها و دره های میان کوهی زاگرس جنوبی ازمنظر جغرافیایی و فرهنگی منجر به درک عمیق تر چگونگی شکل گیری، تبیین و گسترش فرهنگ های باستان شناختی آن مناطق می شود. بخش های جنوبی زاگرس دارای حوضه های مختلف جغرافیایی و فرهنگی خاص خود است که مناطق شمالی آن شامل: آباده، اقلید و سمیرم می شود. حوضه رودخانه قبرکیخا و سمیرم به دلیل قرارگیری در نقطه تلاقی فرهنگ های باستان شناختی زاگرس جنوبی برای مطالعه تعاملات فرهنگی و حوضه های گسترش فرهنگ های باستان شناختی فارس مهم بوده، لذا با این ضرورت و با هدف بررسی استقرارهای پیش از تاریخی و نوسانات جمعیتی حوضه رودخانه قبرکیخا و همچنین شناسایی قدیمی ترین آثار سکونت در بخش مرکزی سمیرم، مطالعات آغاز شد. پژوهش پیش رو مبتنی بر یک فصل بررسی باستان شناختی با رویکرد تحلیل زیستگاهی در بخش مرکزی شهرستان سمیرم بوده است. پس از تهیه نقشه های موردنیاز، محدوده موردنظر به صورت پیمایشی بررسی شد و نمونه برداری به صورت تصادفی انجام شد، که درپی آن منجر به شناسایی 66 محوطه از دوران پارینه سنگی تا دوران اسلامی شد. قدیمی ترین آثار سکونت انسان در این منطقه به دوران پارینه سنگی میانی برمی گردد؛ پس از آن یک محوطه از دوران نوسنگی شناسایی شد و سپس با افزایش تعداد محوطه ها، هفت محوطه از دوره باکون، چهار محوطه از دوره لپویی و سه محوطه از دوره بانش شناسایی شد. نتایج حاکی از تاثیرپذیری کامل فرهنگ های پیش از تاریخی این منطقه از فارس است و هیچ گونه شواهدی از فرهنگ های مناطق پیرامونی مشاهده نشد. به دلیل پایین بودن قابلیت های زیست محیطی، محوطه ها هیچ گاه در ابعاد و اندازه استقرارهای بخش های مرکزی فارس نبوده، اما مانند فارس شاهد افزایش محوطه ها در دوران باکون و لپویی هستیم و همچنین در مکان گزینی استفاده از منابع آب و خاک مرغوب و سکونت در نزدیک ترین فاصله با رودخانه ها و منابع مطمین آبی مدنظر بوده است. موضوع جالب توجه این که برخلاف بخش های مرکزی فارس، مدارکی مبنی بر کاهش شدید تعداد محوطه ها و تغییر شیوه زندگی از یکجانشین کشاورز به دام پرور عشایر شناسایی نشد و شاهد وسعت محوطه ها و افزایش جمعیت در دوره بانش هستیم.

    کلیدواژگان: بررسی باستان شناختی، پیش از تاریخ، سمیرم، شمال فارس، زاگرس جنوبی
  • علی توکلی زانیانی، رحمت عباس نژادسرستی*، مژگان جایز صفحات 39-60

    در این پژوهش یکی از نظام های تولید دست ساخته های سنگی دوران نوسنگی منطقه شرق مازندران برپایه کاوش های توق تپه در سال 1399 ه‍.ش. به صورت توصیفی-تحلیلی مورد مطالعه قرار گرفته است. بررسی فناوری، گونه شناسی و تاثیر معیشت بر شیوه به کارگیری فناوری ها و مطالعه چگونگی تولید دست ساخته های گوناگون در این محوطه، از مهم ترین اهداف و پرسش های این پژوهش در این تپه است. توق تپه در بخش مرکزی نکا و در پیرامون روستای اسکاردین واقع شده است. کوه های هوتوکش، که از مهم ترین منابع سنگ چرت در ایران هستند، در حدود 10 کیلومتری جنوب آن قرار دارند. دست ساخته های سنگی مکشوف از کاوش این محوطه از سنگ چرت ساخته شده اند. این دست ساخته ها در محوطه ساخته نمی شده و بخشی از توالی تراش در خارج از آن انجام می شده است. با توجه به این که هیچ نمونه سنگ مادر تیغه در مجموعه مشاهده نمی شود، به نظر می رسد تیغه ها به صورت آماده به محوطه وارد شده و بیشتر، عمل پرداخت و یا فرم دهی نهایی برداشته ها در آن انجام می گرفته است. شواهدی چون: بزرگی سکوی ضربه، حباب ضربه دوگانه و پریدگی حباب ضربه نشان می دهند که فناوری مورد استفاده در صنایع سنگی توق تپه به شیوه ضربه مستقیم با چکش نرم و یا ضربه غیرمستقیم بوده است. از ویژگی های شاخص این مجموعه، فراوانی ابزارهای روی تراشه و کنگره دندانه دارها و کمبود خراشنده های (ناخنی و هندسی) و ابزارهای دارای جلای داس است. صنایع سنگی توق تپه به لحاظ ترکیب بندی فناوری، بیشترین شباهت را با صنایع سنگی میان سنگی غار کمیشان دارد. شیوه ساخت دست ساخته های سنگی دوران نوسنگی، دنباله شیوه ساخت دست ساخته ها در دوران میان سنگی کاسپی است و بنابراین، این مجموعه را می توان مربوط به دوران نوسنگی دانست. شیوه تامین معاش، تاثیر مستقیمی روی گونه، روش و فناوری ساخت دست ساخته ها دارد. مطالعه حاضر نشان داده است که به دلیل ظرفیت بالای محیط زیست منطقه موردمطالعه در تامین خوراک مورد نیاز جوامع پیش ازتاریخ، دگرگونی چشم گیری در گونه شناسی و فناوری ابزارهای نوسنگی این محوطه درراستای دگرسانی معیشت مبتنی بر تولید غذا مشاهده نمی شود.

    کلیدواژگان: دشت های شرقی مازندران، توق تپه، نوسنگی، تحولات فناوری و معیشتی، دست ساخته های سنگی
  • شیما پورمومنی، محمدامین امامی*، کمال الدین نیکنامی صفحات 61-86

    سفال از فراوان ترین یافته های باستان شناسی است که از دوران نوسنگی به بعد در اکثر محوطه ها باستانی یافت می شود. شناخت این محصول به درک بهتر جامعه تولیدکننده آن و هم چنین سطح فناوری و پیچیدگی های اجتماعی مردمان آن زمان کمک می کند. محوطه هرمنگان، استقرارگاه نوسنگی در شمال شرق استان فارس است که با کاوش در آن، سفال هایی هم زمان با دوره موشکی و سازه ای حرارت دیده که احتمالا مربوط به پخت سفال ها بوده است، به دست آمد. مطالعات آزمایشگاهی برروی سفال های این محوطه با هدف پاسخ گویی به پرسش هایی هم چون: نحوه تولید سفال های دوره موشکی، شناخت و دسته بندی خاک رس به کاررفته، مواد خام پرکننده خاک رس، سطح پیشرفت و آگاهی سفال گر از تولید محصول نهایی و هم چنین تعیین محل تولید، انجام شد. پس از دسته بندی سفال ها براساس ویژگی های ظاهری، تعداد 36 قطعه برای انجام مطالعات پتروگرافی و 18 قطعه از آن ها برای آنالیز مرحله XRD و آنالیز عنصری XRF انتخاب شدند. درنتیجه این آزمایش ها مشخص شد که سفالگران این محوطه از سه نوع خاک رس برای ساخت سفال ها استفاده می کردند. احتمالا فقط از کاه به عنوان آمیزه استفاده شده و دمای پخت سفال ها اکثرا زیر 800 درجه سانتی گراد بوده است. با توجه به فناوری ابتدایی کوره که جزو کوره های اولیه روباز محسوب می شود، دمای آن قابل کنترل نبوده و پخت تحت شرایط اکسیداسیون انجام می گرفته است؛ هم چنین با توجه به مطالعات زمین شناسی و مقایسه سفال ها با یک دیگر چنین به نظر می رسد که سفال های مزبور محلی باشند؛ از این رو با این که برای ساخت سفال ها از سه نوع خاک متفاوت استفاده شده است، محصول نهایی تولیدشده شبیه به هم است و تفاوت بارزی در ظاهر این سفال ها دیده نمی شود.

    کلیدواژگان: دوره نوسنگی، محوطه هرمنگان، سفال دوره موشکی، پتروگرافی، XRD، XRF
  • نصیر اسکندری* صفحات 87-104

    خلیج فارس در جنوب ایران درطول هزاره ها همواره به عنوان یک گذرگاه آبی راهبردی ایفای نقش کرده است. براساس مدارک باستان شناسی دست کم از هزاره پنجم پیش ازمیلاد به این سو، ساکنان فلات ایران، جنوب خلیج فارس، بین النهرین و جنوب آسیا از این راه آبی برای تعاملات فرهنگی، اقتصادی و سیاسی استفاده کرده اند. اوج شکوه منظرگاه فرهنگی خلیج فارس در هزاره سوم پیش ازمیلاد بوده است که حوزه های تمدنی نوپایی در جنوب خلیج فارس و دریای عمان شکل می گیرد و به گواه یافته های باستان شناسی و متون میخی بین النهرینی این مناطق در چرخه تعاملی میان تمدن های آن زمان از بین النهرین تا دره سند نقش فعالی داشته اند. منظرگاه های فرهنگی سواحل و جزایر بخش جنوبی خلیج فارس در مقایسه با بخش شمالی (ایران) بسیار بیشتر و هدفمندتر مورد پژوهش های باستان شناسی قرار گرفته اند. یکی از جزایر مهم در بخش جنوبی خلیج فارس، جزیره تاروت عربستان است. یافته های به دست آمده از این جزیره نشان می دهند این محل درطول هزاره سوم پیش ازمیلاد به عنوان یک بندر تجاری مهم در خلیج فارس به ایفای نقش پرداخته است و در نیمه نخست این هزاره تحت کنترل بین النهرینی ها قرار داشته است. تمرکز این پژوهش پرداختن به ارتباط جزیره تاروت و فلات ایران، به ویژه سرزمین مارهاشی در نیمه دوم هزاره سوم پیش ازمیلاد است؛ زمانی که این جزیره تحت نفوذ مردمان جنوب شرق ایران قرار داشته است و گروه قابل توجهی از اهالی مارهاشی در تاروت سکونت داشتند تا فعالیت های تجاری دریایی را تحت کنترل داشته باشند؛ هم چنین در این پژوهش، فرضیه مرکز تولید اشیاء کلریتی جزیره تاروت مورد پرسش قرار می گیرد؛ درنهایت، بخشی از ساکنان جزیره تاروت عربستان به عنوان اجتماعات دور از وطن (دایاسپورا) تجاری-سیاسی تمدن جیرفت معرفی می شود.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، جزیره تاروت، ظروف کلریتی، مارهاشی
  • پوریا حیدری مهر، فرشید ایروانی قدیم*، احمد علی یاری صفحات 105-129

    استان کرمانشاه از مناطق قابل توجه باستان شناسان است که تاکنون مطالعات زیادی در آن انجام گرفته است. پژوهش حاضر به بررسی قبور کلان سنگی در شهرستان های گیلان غرب و سرپل ذهاب می پردازد. قبور کلان سنگی، ازجمله تدفین هایی هستند که دارای ساختار و معماری ویژه ای هستند که در ایران و به خصوص در منطقه مطالعه شده کمتر شناخته شده و پژوهش شده است. با مطالعه برروی این قبور می توان شناختی هرچند اندک از فرهنگ، اعتقادات و نیز نحوه زندگی مردمان صاحب این قبور به دست آورد. مهم ترین پرسش های این پژوهش عبارتنداز: ویژگی ساختار معماری این قبور چگونه بوده است؟ حوزه پراکندگی گونه های این قبور چگونه بوده و چه الگویی برای این پراکندگی می توان تعریف کرد؟ روش پژوهش ازنظر هدف کاربردی-تاریخی است که با استناد به نظریات ارایه شده در این باره، تاثیر بسیاری در شناسایی و بازسازی گونه های تدفینی داشته است. دسته بندی شکل و ساختار قبور به صورت توصیفی انجام گرفته است. بررسی و انطباق ساختار قبور و ارتباطات فرهنگی مطالعه به صورت تاریخی بوده است. در همین راستا، ضمن بررسی میدانی منطقه، ابتدا مقایسه گونه شناختی داده ها و گاه نگاری نسبی قبور انجام شد و سپس با نرم افزار GIS به تحلیل و شناسایی الگوی پراکنش قبور منطقه با عوامل مختلف جغرافیای طبیعی پرداخته شد. دیگر اطلاعات در زمینه موردمطالعه به روش کتابخانه ای گردآوری شده است تا زمینه ای برای مقایسه با محوطه های هم جوار فراهم شود. بر این اساس متغیرهای گوناگونی ازقبیل: ارتفاع، شیب و رودخانه ها تجزیه و تحلیل شدند. به صورت کلی قبور شناسایی شده در این بررسی به دو گروه اصلی «قبور صندوقی» و «قبور کروملیچ: تقسیم می شوند که قبور کروملیچ زیرگونه های مختلفی را شامل می شود؛ درنهایت براساس مطالعات صورت گرفته و نیز کاوش هایی که برروی قبور کلان سنگی شمال غرب انجام گرفته است و نیز با توجه به عدم شناسایی استقرارهای مرتبط با قبور، می توان شیوه زندگی کوچ روی را برای صاحبان این قبور پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: قبور کلان سنگی، قبور صندوقی، قبور کروملیچ، الگوی پراکندگی، گونه شناسی قبور، GIS
  • پاشا پاشازاده، رضا رضالو*، حسین علیزاده صفحات 131-159

    از حدود اواخر عصرمفرغ جدید و شروع عصرآهن، نواحی شرقی شمال غرب ایران درگیر یکسری مهاجرت های قومی گسترده ای می شود که پیش تر از آن، دامنه این مهاجرت ها به نواحی قفقاز رسیده بود. گذرگاه های موجود در رشته کوه های قفقاز، این مهاجرت ها را به‎سمت دشت مشگین شهر و اردبیل و نواحی مرتفع و سرسبز ساوالان هدایت نمودند. بدون شک، مهاجران کوچ رو در طول چندین سده مهاجرت در طول مسیرها، یکسری ایل راه های کم خطر و سهل الوصولی را پیدا کرده بودند که دایم در طول آن ها به تردد می پرداختند. این مسیرها علاوه بر این که از منابع آبی همیشگی گذر می کردند، امکان استفاده از اتراق گاه های موقتی در طول مسیر را نیز مهیا می نمودند. تردد دایمی در طول این مسیر باعث شده تا محوطه های گورستانی بی شماری در طول آن برجای بماند. امروزه، ایلات شاهسون استان اردبیل، بخشی از این ایل راه های باستانی را به ارث برده و دایم از آن استفاده می کنند. انطباق مسیر ایلات شاهسون با پراکنش خطی محوطه های عصرآهن بر روی آن ها، چنین فرضیه ای را به اثبات می رساند. در پژوهش حاضر که به واسطه بررسی های میدانی با رویکرد قوم باستان شناسی در نواحی غربی دشت مشگین شهر و دامنه های غربی و شمال غربی ساوالان انجام گرفته است، چرایی و چگونگی انطباق مسیرهای باستانی اقوام کوچروی عصرآهن با ایل راه های کنونی ایلات شاهسون، بحث و بررسی شده است. وسعت محوطه های عصرآهن قرارگرفته در مسیر ایل راه های ایلات شاهسون، چگونگی پراکنش محوطه ها در محل ییلاق های دامنه های غربی ساوالان و تعیین مهم ترین و اصلی ترین ایل راه های باستانی براساس پراکنش محوطه ها و وسعت آن ها از دیگر موضوعاتی است که در این پژوهش بدان پرداخته شده است. نتایج بررسی و تحلیل داده های موجود، نشانگر انطباق کامل نحوه پراکنش محوطه های عصرآهن با خط طولی مسیر ایل های عشایر شاهسون است. اکثر محوطه های شناسایی شده در طول ایل راه ها از نوع گورستان است که وسعت آن ها در محل ییلاق ها نسبت به نقاط دیگر بسیار بیشتر است.

    کلیدواژگان: عصرآهن، ایل راه های عصرآهن، قوم شناسی، حوزه غربی مشگین شهر، کوه ساوالان، ایلات شاهسون
  • آزاده احمدی پور، مرتضی حصاری*، امید زهتاب ور صفحات 161-182

    در تابستان 1397 ه‍.ش. کاوش باستان شناسی تپه تقی آباد 1 و 2 در شهرستان ورامین انجام شد. این محوطه ها در شمال روستای تقی آباد و در جنوب روستای آجربست از توابع بخش جوادآباد ورامین قرار دارد. یافته های کاوش دربرگیرنده دوره های فرهنگی عصرمفرغ و عصرآهن هستند؛ از جمله یافته های ارزشمند این محوطه، بقایای جانوری بود که جهت شناخت نظام معیشتی ساکنین ادوار مختلف تاریخی آن بسیار حایز اهمیت است. مهم ترین هدف این پژوهش، شناخت نظام اقتصادی معیشتی درمیان جامعه ساکن عصرآهن برپایه مطالعات جانورباستان شناسی در تقی آباد است. پرسش اصلی که در این پژوهش مطرح می شود این است که، چه گونه های جانوری در این محوطه قابل شناسایی است و چگونه بقایای استخوانی جانوران در بازسازی شیوه معیشتی دوره مورد مطالعه، قابل استفاده هستند؟ برروی یافته های استخوانی عصرآهن محوطه تقی آباد (تقی آباد1 و تقی آباد2)، آثار سوختگی و بریدگی برروی برخی از استخوان ها قابل مشاهده است که آثار بریدگی ممکن است بر اثر قصابی شدن به وجود آمده باشند. اساس کار این پژوهش بر پایه مطالعات برروی یافته های جانوری است که در کاوش باستان شناسی از تپه های تقی آباد 1 و 2 به دست آمده اند. یافته های پژوهش نشان دهنده استفاده از گونه های جانوری گوسفند، بز، گاو، غزال، تک سمی (اسب و الاغ)، گوزن، گراز، گوسفند وحشی، پرنده، سگ و روباه در تپه تقی آباد1 و گونه های جانوری گوسفند، بز، گاو، گراز، غزال، تک سمی (اسب و الاغ)، سگ، گوزن و پرندگان در تپه تقی آباد2 هستند. مطالعه نشان داد که دامپروری نقش مهمی را در معیشت مردم این محوطه داشته است.

    کلیدواژگان: عصرآهن، جانورباستان شناسی، اقتصاد معیشتی، دشت ورامین
  • بهروز افخمی*، سعید ستارنژاد صفحات 183-208

    منظر طبیعی فرهنگی کوهستان سبلان به دلیل شرایط اقلیمی و سنگ های قابل تراش، یکی از کانون های اصلی شکل گیری فضاهای دستکند در منطقه شمال غرب ایران است. در این منطقه فضاهای دستکند متنوعی در دوره های مختلف فرهنگی تراشیده شده که یکی از شناخته شده ترین آن، مجموعه دستکند-دست ساز «آباذر» نیر است. این مجموعه در مطالعات پیشین برخی از پژوهشگران، عموما متعلق به دوره اشکانی با کاربری «مهرابه»؛ یا دوران اسلامی با کاربری «معابد- مقابر بودایی» درنظر گرفته شده است؛ با این حال داده های فرهنگی موجود در این مجموعه، با دلایل کافی و مستند باستان شناختی، فرضیه نیایشگاه مهری و بودایی را رد می کند. این پژوهش بنیادی ازنظر هدف، کیفی بوده و با روش توصیفی-تحلیلی و جمع آوری اطلاعات به کمک مطالعات میدانی و اسناد - منابع کتابخانه ای انجام شده و به دنبال پاسخ به دو پرسش اساسی زیر است؛ 1- براساس یافته های سطحی باقی مانده، گاه نگاری فضای دستکند آباذر متعلق به چه دوره های فرهنگی است؟ 2- فضاهای دستکند (شماره 7) مجموعه آباذر نیر چه کارکردهایی داشته است؟ نتایج بیانگر آن است که فضای دستکند مورد بحث، همانند سایر فضاهای این محوطه، کارکرد معیشتی در دوران اسلامی داشته است. نتایج دیگر پژوهش مشخص کرد که مجموعه فضاهای محوطه آباذر عموما متاثر از شرایط اقلیمی منطقه ایجاد شده و قابل مقایسه با سایر روستاهای دستکند - دست ساز دامنه کوهستان های سبلان و سهند است. فعالیت باستان شناختی اخیر این مجموعه می تواند در شناخت ماهیت کارکردی و گاه نگاری سایر فضاهای دستکند - دست ساز دامنه های کوهستان سبلان مفید و راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: کوهستان سبلان، معماری دستکند، آباذر نیر، گاه نگاری، کاربری
  • مصطفی رضائی، مریم محمدی*، کاظم ملازاده صفحات 209-241

    یکی از جنبه های اصلی در شناخت فرهنگ های گذشته، مطالعه و تحلیل آثار سفالی محوطه های باستانی است؛ از این رو بررسی دقیق این دسته از آثار نقش مهمی در روشن شدن وضعیت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی مراکز استقراری داشته است. عبور مسیرهای ارتباطی، هم چون شاهراه خراسان و راه فرعی شاهی از همدان درطول تاریخ -به خصوص در دوران اسلامی- باعث پیدایش فرهنگ های متعدد سفالگری در این بخش از کشور شده است. با توجه به تاثیرپذیری فرهنگ های سفالگری همدان و به تبع آن محوطه قرق (با حجم وسیعی از آثار سفالی) از مناطق بزرگ سفالگری دوران اسلامی، در این پژوهش سعی شده است به پرسش هایی هم چون: تاثیر کدام مناطق به لحاظ سبک ساخت و تزیین در سفال های محوطه قرق دیده می شود؟ مهم ترین گونه های سفالگری این محوطه از قرن پنجم تا هشتم هجری قمری کدام اند؟ و کدام گونه سفالی از ویژگی های بومی برخوردار است؟ پاسخ داده شود. هدف اصلی این نگارش، شناسایی انواع گونه های شاخص سفالی محوطه مورد مطالعه است که این فرآیند ازطریق مطالعه داده های باستان شناختی حاصل از بررسی های نوین صورت گرفته است. در انجام پژوهش حاضر، روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و گردآوری اطلاعات به صورت اسنادی و تطبیق میدانی یافته های این حوزه با سایر مناطق صورت گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهند در هنر سفالگری این محوطه به لحاظ شیوه ساخت و پرداخت، جلوه هایی از هنر مراکز فرهنگی همجواری هم چون: ذلف آباد، آوه، سلطانیه، کنگاور، تخت سلیمان و بروجرد مشاهده می شود؛ هم چنین بیش از 10 گونه سفالی شاخص قرن پنجم تا هشتم هجری قمری از آن شناسایی شده که شامل انواع سفال های بدون لعاب و لعاب دار است که هریک به زیرمجموعه های ساده و منقوش و چندرنگ زیر و رولعابی تقسیم می شوند. در این بین، نمونه هایی هم چون ظروف با تزیین چندرنگ بر روی گلابه سفید احتمالا از ویژگی های محلی برخوردارند.

    کلیدواژگان: محوطه قرق، همدان، گونه شناسی سفال، سفالگری قرن پنجم تا هشتم هجری قمری
  • زینب اکبری، جواد نیستانی*، علیرضا هژبری نوبری، محمدرضا نصیری صفحات 243-264

    ساخت انواع گنبدها در دوران اسلامی، به ویژه در دوره های تیموری و صفوی به نهایت کمال رسید. گنبدهای شلجمی شکل، از نمونه های قابل تامل در فرهنگ معماری آسیای مرکزی و ایران است که در اوایل قرن 9ه‍.ق./ 15م. و هم زمان با دوره تیموری رواج یافت. در این شکل جدید، در محل پیوستن پوسته بیرونی گنبد به ساقه، بیرون زدگی مختصری ایجاد شده که سبب تغییر در شکل ظاهری و جزییات سازه ای شده است. پرسش مطرح این است که، دلایل ایجاد این تغییرات در نمای ظاهری و نیز عناصر سازه ای دخیل بین دو پوسته، پس از شکل گیری اولیه این گنبدها در آسیای مرکزی و سپس سیر تکامل آن ها در ایران چگونه است؟ پژوهش حاضر با هدف دست یابی به جنبه های پنهان در سیر تحول گنبدهای شلجمی شکل و با تکیه بر مستندات تاریخی و باستان شناسی و پاسخ به چرایی و علل تحولات ایجاد شده در آن ها طی 4 قرن در حوزه ایران فرهنگی به نگارش درآمده است. افزون بر این، بازنمایی اندیشه ها و باورهای حامیان و معماران پدیدآورنده این گنبدها با مطالعه تحولات انجام گرفته در این آثار موردتوجه است. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده و مطالعه گنبدهای منتخب نیز مبتنی بر فعالیت های میدانی، تحقیق در منابع و اسناد کتابخانه ای است. فرآیند تغییر شکل ظاهری گنبدها، شامل حذف خیاره بیرونی، تعدیل در ارتفاع ساقه و ایجاد انحنای بیشتر در محل پیوستن پوسته بیرونی به گریو است. این پژوهش، در پیوند با تغییرات سازه ای ایجاد شده برای بهبود مقاومت و استحکام گنبدها، از ساخت باریکه طاق ها برروی پوسته درونی و انتقال وزن دیوارهای خشخاشی به قسمت های زیرین و پایه های گنبدخانه، تغییر در تعداد و تناسبات خشخاشی ها برای جلوگیری از خرابی گنبد، به ویژه در بخش آوگون به هنگام زلزله و نیز شکل و ترتیب قرارگیری کلاف های چوبی برای افزایش انعطاف پذیری آن در برابر تکان های لرزشی، سخن گفته است.

    کلیدواژگان: گنبد شلجمی، آوگون، باریکه طاق، خشخاشی، کلاف های چوبی، دوره تیموری- صفوی، معماری آسیای مرکزی، معماری ایران
  • مرضیه مهربانی، زهرا مهربانی، سودابه یوسف نژاد*، روح الله محمدی، حسن یوسفی صفحات 265-284

    در پژوهش حاضر، پنج قطعه سفال با لعاب آبی فیروزه ای مربوط به سده های 8 تا 12ه‍.ق. به دست آمده از کاوش باستان شناسی محوطه تاریخی خانه «آیت الله مروج (خلیل زاده)» در شهر اردبیل، جهت فن شناسی این گونه لعاب و شناخت نوع و مقدار عناصر موجود در آن مورد مطالعه قرار گرفت. برای نیل به این هدف از روش های آزمایشگاهی طیف سنجی اشعه ایکس (XRD) و طیف سنجی پراش انرژی اشعه ایکس (EDX) استفاده شد. این پژوهش ماهیت توصیفی- تحلیلی دارد و روش انجام آن به صورت ترکیبی از مطالعات آزمایشگاهی و تحلیل های مقایسه ای و آماری است. با توجه به داده های حاصل از نتایج آزمایش ها، می توان اظهار داشت که چهار قطعه از لعاب ها از دسته لعاب های قلیایی و تنها یک قطعه سفال، لعاب پایه سربی دارد. براساس اکسیدهای رنگ ساز شناسایی شده می توان گفت که در ایجاد رنگ آبی فیروزه ای، از عنصر واسطه رنگ ساز مس در هر پنج نمونه استفاده شده است و فقط در یک نمونه علاوه بر مس، اکسید کروم نیز به کار رفته است؛ به طور کلی، مهم ترین عناصر موجود در نمونه لعاب های مورد پژوهش، سیلیس، آلومینیوم، کلسیم، سدیم، پتاسیم و درصد ناچیزی از سرب است. براساس مطالعات آماری، بیشترین هم بستگی عناصر در نمونه های مربوط به سده های 8 تا 9ه‍.ق. وجود دارد و کمترین شباهت بین نمونه ای از دوره صفوی در مقایسه با سفال های سده های مذکور مشاهده شد.

    کلیدواژگان: اردبیل، محوطه تاریخی خانه آیت الله مروج، لعاب آبی فیروزه ای، روش آنالیزXRD، EDX
  • سارا صادقی*، زهرا میراضی، اردشیر جوانمردزاده صفحات 285-324

    مطالعه تزیینات وابسته به معماری در بناهای عام المنفعه، علاوه بر شناخت ویژگی های هنری این بناها، بیانگر علایق بانیان و مردم عادی جامعه است. یکی از این بناهای عام المنفعه، حمام ها هستند که از آغاز در فرهنگ ایرانی از جایگاه خاصی برخوردار بوده و پس از ورود اسلام به ایران نیز از مهم ترین بناهای شهری محسوب می شدند. دلیل این توجه خاص، قداست آب و اهمیت مراسم شست وشو در ایران است که از سابقه طولانی برخوردار است. بسیاری از این حمام ها در قدیم به صورت عمومی و با همت خیرین و والیان محلی ساخته شده اند. شهر سنندج در قدیم جزو پاک ترین شهرهای ایران و تفریحگاهی مناسب برای اشراف و اعیان حکومتی بوده است؛ وسعت کم این شهر و تعداد بالای حمام ها در سطح شهر خود گواهی برای اثبات این مدعاست. پژوهش حاضر، براساس روش توصیفی-تحلیلی و رویکرد تاریخی و مقایسه ای بوده و روش کار در این پژوهش به صورت میدانی و کتابخانه ای است. پرسش های پژوهش عبارتنداز: 1. حمام های خصوصی و عمومی در دوره قاجار کدام اند و بانیان آن ها چه کسانی بودند؟ 2- چه نوع تزییناتی در حمام های دوره قاجار موردتوجه بوده است؟ 3- چه نقوشی در معماری حمام های (عمومی و حکومتی)، موردتوجه و اجرا شده اند؟ برمبنای پرسش های پژوهش، اهداف اصلی پژوهش حاضر نیز شامل بررسی حمام های عمومی و حکومتی شاخص دوره قاجار و تزیینات مهم در حمام های این دوره پرداخته شده است. نتایج پژوهش نشان می دهند که بخش عمده تزیینات در قسمت بینه، سربینه و گرمخانه و خزینه در آرایه های تزیینی هم چون: آهک بری، کاشی کاری و نقاشی های دیواری اجرا شده اند. نقوش تزیینی دربرگیرنده نگاره هایی مانند: نقوش حیوانی، گیاهی، پرندگان، هندسی، ابزارآلات، اجرام سماوی بوده که در انواع حمام های خصوصی، عمومی و حکومتی نمود یافته است. نقش های گیاهی و اجرام سماوی دربرگیرنده اسلیمی هایی هستند که نشان از کثرت در وحدت و وحدت در کثرث دارد. نقوش حیوانی شامل نقش های شیر، اژدها، پرندگان، بز، عقاب، طاووس، مار پیام رسان پیروزی حق بر باطل و نشانگر عدالت است؛ لذا معنا و مفهوم نمادین این نقوش دارای اشتراکاتی است که در تمام حمام های این دوره قابل مشاهده است.

    کلیدواژگان: حمام حکومتی، حمام عمومی، قاجار، سنندج
  • جواد عباسی*، رویا بهادری، فدریکا کاپا، دوبراوکا جمبریه، سیمبوگر، مانفرد شراینر، ایرج بهشتی صفحات 325-356

    بقعه قدمگاه در مرکز بخش زبرخان در 24 کیلومتری شرق نیشابور، در مسیر جاده نیشابور- مشهد قرار دارد که با توجه به منابع تاریخی ساخت آن، در اوایل قرن 11ه‍.ق. (قرن 17م.) شروع و در دوره های مختلف ادامه یافته است. در تزیینات معماری این بنا آن چه بیش از همه حایز اهمیت است، کاشی کاری، گچ بری و دیوارنگاره هاست. با توجه به این که این بنا در دوره های مختلف ساخته شده است و اصل بنا به دوره صفویه برمی گردد، مشخص نیست نقاشی ها هم زمان با ساخت بنا در دوره صفویه نقاشی شده یا در دوره های بعدی به بنا افزوده شده اند؟ برای پاسخ به این پرسش باید رنگ دانه‏ها شناسایی شوند. در این پژوهش مواد و رنگ‏های به کاررفته در کتیبه و دیوارنگاره های بقعه قدمگاه نیشابور با روش های دستگاهی آنالیز شدند. در این پژوهش از روش های دستگاهی SEM-EDX1، FTIR2، PLM3، XRD3 و طیف سنجی میکرورامان برای شناسایی عنصری و ترکیبی مواد تشکیل دهنده رنگ‏های به کاررفته در کتیبه و دیوارنگاره ها استفاده شده است. نتایج نشان دادند رنگ آبی و طلایی کتیبه، به ترتیب لاجورد مصنوعی و آلیاژ مس و روی (پودر برنج) بود. رنگ آبی به کاررفته در دیوارنگاره ها نیز لاجورد مصنوعی است با این تفاوت که برروی یک لایه قرمز اخرا قرار گرفته است. رنگ سبز مس فتالوسیانین است که شروع استفاده از این رنگ دانه به دهه 1940م. برمی گردد. بررسی رنگ قرمز نارنجی وجود مخلوط سرنج و آهن اکسید یا اخرا را نشان داد. رنگ‏های قرمز و قهوه ای براساس نتایج آنالیز عنصری به ترتیب آهن اکسید و آمبر که مخلوط آهن اکسید و مقدار کمی منگنز اکسید بودند. در زیرسازی همه رنگ‏ها از گچ استفاده شده است. با توجه به تاریخچه کاربرد رنگ دانه های به کاررفته در این بنا، این تزیینات نمی تواند متعلق به دوره صفوی باشد و وجود لاجورد مصنوعی و پودر برنج ثابت می کند این دیوارنگاره ها در دوره قاجار افزوده شده است. با توجه به تاریخچه کاربرد مس فتالوسیانین، این رنگ به احتمال زیاد در دوره های معاصر مرمت شده و از رنگ دانه‏ های اصلی بنا نیستند.

    کلیدواژگان: رنگ دانه، قدمگاه نیشابور، کتیبه، دیوارنگاره
  • سمانه صادقی مهری*، زهرا مسعودی امین صفحات 357-375

    این پژوهش با بررسی برخی از نگاره های نگارگری مکتب تهران در دوران معاصر از یک سو و خوانش اندیشه ها و دیدگاه فلسفی «خیام نیشابوری» شاعر و ریاضی دان سده پنجم و ششم هجری قمری ایران در سوی دیگر در نظر دارد، تا چرایی و چگونگی موردتوجه قرار دادن اشعار و رباعی های این شاعر برای اولین بار توسط نگارگران مکتب تهران در دوره معاصر را مورد بررسی و پژوهش قرار دهد. فرضیه مورد پژوهش این است که هنرمندان مکتب تهران به ارزش های سنتی و نگارگری گذشته ایران در دوران مدرنیسم پای بند بودند تا با پیوند به گذشته، هرچه بیشتر ریشه های ایرانی و آریایی خود را حفظ کنند. آثار مورد پژوهش شامل نه نگاره نگارگران معاصر و متعلق به موسسه فرهنگی موزه های بنیاد مستضعفان است. بر این اساس، روش جمع آوری اطلاعات، اسنادی و میدانی بوده و تجزیه و تحلیل داده ها نیز براساس پژوهش صورت گرفته و درنهایت، این نتیجه حاصل شده که هنرمندان مکتب تهران با احیاء سبک سنتی و نگارگری ایرانی برای بازگشت به شیوه های هنری گذشته در برابر هنر مدرنیسم تاکید می کردند و با پرداختن به آثار و اشعار خیام برای اولین بار درپی بازگشت به ریشه های آریایی و گذشته خود تا قبل از دوران تجدد و مدرن بودند.

    کلیدواژگان: نگارگری، مکتب تهران، اشعار خیام، دوره معاصر، مدرنیسم
  • فرشته کیاوش* صفحات 377-402

    وقوع جنگ جهانی اول در اروپا و انقلاب مشروطه در ایران، در دوران اوج مدرنیته و تلاش زنان در تحول جایگاه اجتماعی شان، ویژگی های متفاوتی در نوع پوشش زنان به وجود آورد. در این راستا تطبیق پوشاک زنان قاجار با زنان در اروپا کمتر موردتوجه بوده که در این پژوهش تطبیق با پوشاک زنان بریتانیایی و مشخصا لندن انجام پذیرفته است. این پژوهش در تلاش برای پاسخ گویی به این پرسش است که، تحولات اجتماعی زنان تهران و لندن در بازه زمانی موردنظر تا چه اندازه در سبک پوشش آن ها موثر واقع شده و معنای نزدیک تری به زن مدرن را به وجود آورده است؟ فرضیه تفاوت در ماهیت تحولات اجتماعی دو کشور و سابقه قدیمی تر تغییرات مدرنیته در بریتانیا را نشان می دهد که در ایران بیشتر به صورت مظاهری از مدرنیزاسیون به وقوع پیوست. پژوهش حاضر از نوع کیفی و شیوه توصیفی با رویکرد مطالعات تطبیقی هنر است. یافته ها نشان می دهند که تحولات پوشاک زنان با نقش اجتماعی موردانتظار از زن معاصر در ایران مطابقت ندارد. تحولات پوشاک زنان در بریتانیا درپی تلاش برای کسب آزادی های مدنی بیشتر، به راحت تر، آزادتر و متنوع تر شدن لباس ها انجامید؛ اما در ایران تغییرات لباس زنان تقلیدی بود و تناسبی با تحولات اجتماعی نداشت؛ به گونه ای که بیشترین تغییرات در لباس اندرونی زنان حاصل شد که تحت تاثیر عواملی چون واردات بی رویه منسوجات متنوع و گاه ارزان قیمت، ورود چرخ خیاطی و... به نمونه های غربی مانند: پیراهن، بلوز دامن، کت ودامن و... تبدیل گردید و لباس بیرونی زنان قاجار هم چنان چادر، چاقچور و روبنده، منطبق با عرف جامعه بود؛ به عبارتی زنان اروپایی لباس خود را در سازگاری با فعالیت های اجتماعی تغییر دادند، ولی زنان قاجار نتوانستند در تقابل با عرف جامعه به تغییر لباس اجتماعی خود دست پیدا کنند.

    کلیدواژگان: لباس زنان، قاجار، مشروطه، جنگ جهانی اول
|
  • MohammadHossein Taheri* Pages 7-37

    The investigation and study of the plains and valleys between the mountains of South Zagros in Iran from a geographical and cultural point of view leads to a deeper understanding of how the archaeological cultures of those regions were formed and expanded; The southern parts of Zagros have their own geographical and cultural areas, while the northern regions include Abadeh, Eghlid, and Semirom; The Ghabr-e Keykha river basins and Semirom region are significant for the study of cultural interactions and areas of expansion of the archaeological cultures of Fars province because of their location at the intersection of the archaeological cultures of South Zagros. Therefore, we started the studies to investigate the prehistoric settlements and demographic fluctuations of the Ghabr-e Keykha river basin and to identify the oldest habitation in the central part of Semirom. The current research was based on a season of the archaeological survey with a habitat analysis approach in the central part of Semirom city (Figure: 1); After preparing the required maps, we surveyed the target area, and random sampling was done. Due to the low environmental capabilities, the sites were not in the dimensions and size of settlements in the central parts of Fars. It has been considered from sources of water and quality soil and living in the closest distance to rivers and reliable sources of water; It is interesting to note that, unlike in the central parts of Fars, there is no evidence of a sharp decrease in the number of enclosures and a change in the lifestyle from a sedentary farmer to a nomadism, and we are witnessing the size of Sites and the increase in population during the Banesh period.

    Keywords: Archaeological Survey, Prehistory, Semirom, North Fars, Southern Zagros
  • Ali Tavakoli Zaniani, Rahmat Abbasnejad Seresti*, Mojgan Jayez Pages 39-60

    In this article, the production systems of lithic artifacts during the Neolithic period of eastern Mazandaran has been studied based on the 2020 excavation of Touq Tepe using a descriptive-analytical approach. Examining the technology, typology, and the effect of subsistence on applying methods of technologies and studying the production methods of various artifacts were among this research project’s most important questions and aims. Touq Tepe is located in the central district of Neka, near Hotukosh mountains, one of Iran’s most important Chert sources. These artifacts were not locally made at the site and part of the production sequence took place elsewhere. Since there was no blade core in the assemblage, it seems that the blades came to the site in already-prepared form and mostly retouching and finalizing processes of the debitages were done at the site. Evidence such as a large striking platform, dual striking bulb, and dented striking bulb indicates that the technology used in the Touq Tepe lithic artifact was either direct percussion with a soft hammer or indirect percussion. Some of the most important characteristics of the assemblage are the abundance of over-flake and notched-denticulated tools and the shortage of scrapers (thumbnail and geometric) and tools with sickle gloss. The lithic industry of Touq Tepe resembles the Mesolithic stone industry of Komishan Cave regarding its technological composition. The production method of the stone artifacts in the Neolithic was likely a continuum of the Caspian Mesolithic period. The subsistence economy has a direct effect on the production method of artifacts. Our study showed that due to the high environmental capacity of the studied area in providing prehistoric societies with food, there was no dramatic change in the typology and technology of lithic tools on the site despite the change of the subsistence towards food production.

    Keywords: Eastern Plains of Mazandaran, Touq Tepe, Neolithic, Developments in Technology, Subsistence, Lithic Artifacts
  • Shima Pourmomeni, Mohamadamin Emami*, Kamalodin Niknami Pages 61-86

    This study aims to recognize and characterize pottery production at the Hormangan site, a Neolithic settlement in the northeast of Fars province, Iran. An examination and analytical study of the potteries on this site was conducted to determine the manufacturing techniques of the Neolithic potteries, understand the raw materials and inclusions, the level of progress and knowledge of the potters from the final products, and the location of the production site. Excavating this site, ceramics and a heated structure, probably an open kiln, were found, belonging to the Mushki phase (6400-6000 BC). Thirty-six ceramic shreds were selected for thin-section petrography analysis according to their macroscopic features. After that, 18 of them were analysed using X-Ray Fluorescence (XRF) and X-Ray Diffraction methods. According to the mineralogical studies and the XRD and XRF analyses, while three different clay types were used to produce these Neolithic ceramics, they were all local productions. These vessels were fired in an open and unsophisticated kiln at an uncontrolled temperature, probably not over 800 degrees. Although the combination of these archaeometrical techniques indicates that there are various sub-angular inclusions in each type of clay, most of the pots are vegetally tempered (chaff-tempered). The existence of the heated structure separately from residential construction, a variety of designs and decorations on the ceramics, and various clay sources all determine that the Neolithic community of the Hormangan site has gone beyond a primitive rural society and as semiprofessional individuals had a surplus of more than their demands.

    Keywords: Neolithic Period, Hormangan Site, Ceramic Production, Petrography, XRD, XRF
  • Nasir Eskandari* Pages 87-104

    Persian Gulf, as a main trade route, has played an important role in the third millennium BCE cultural sphere of Southwest Asia. According to archaeological evidence, at least from the 5th millennium BCE, this waterway appeared to function as a channel for social interaction and exchange of material culture in the region. It seems that the Jiroft region as the hinterland of the Persian Gulf has been interacted with the contemporaneous civilizations from Indus to Babylonia via the maritime routes. The chlorite vessels produced in Jiroft have been obtained over a wide geographical range from the Indus valley to the north of Mesopotamia. The existence of the production workshops at Tepe Yahya, Hajjiabad- Varamin and Konar Sandal, and thousands of complete objects from the looted cemeteries of Jiroft, as well as their mines in Jiroft have made Halilrud region the center of production of these objects in the third millennium BCE. Tarut Island in Saudi Arabia is known as one of the ancient ports in the Persian Gulf trade sphere. More than several hundreds of fragments and complete chlorite vessels have been discovered in Tarut Island mostly from destroyed graves. Due to the large number of chlorite vessels as well as semi-finished objects, researchers of the Persian Gulf Archaeology refer to this island as a center for the production of chlorite vessels. In terms of iconography and raw material, chlorite vessels of Tarut are comparable with those recovered from the Halilrud Basin, Kerman province, Iran. In this paper, we will examine the hypothesis that Tarut was the production center of the chlorite vessels. In addition, we will discuss the relation of the Tarut and the Southeastern Iran, in particular the Jiroft region.

    Keywords: Persian Gulf, Jiroft Civilization, Tarut Island, Chlorite Vessels, Marhashi
  • Poorya Heydari Mehr, Farshid Iravani Ghadim*, Ahmad Aliyari Pages 105-129

    The Kermanshah Province is one of the significant regions studied by archaeologists, where numerous studies have been conducted so far. This research focuses on the examination of megalithic graves in the towns of Gilan-e Gharb and Sarpol-e Zahab in Kermanshah Province. Megalithic graves are among the burials that possess unique structures and architecture, which have been less explored and researched in Iran, particularly in the studied region. By studying these graves, it is possible to gain some limited knowledge about the culture, beliefs, and way of life of the people who owned these graves. The most important questions of this research are: What have been the architectural features of these graves’ structures? How has the distribution of these graves been and what pattern can be defined for this distribution? The research method is considered to be applied-historical in terms of its objective. The categorization of the form and structure of graves has been carried out descriptively. In this regard, while conducting field research in the area, an initial comparison of the typological data and relative chronology of graves was performed. Subsequently, using GIS software, an analysis and identification of the burial distribution pattern in the region were carried out considering various geographical factors. Based on these, variables such as elevation, slope, and rivers were analyzed. In general, the identified graves in this study are divided into two main groups: Cist graves and Cromlech ones, the latter encompassing various subtypes. Finally, studies and excavations have been conducted on these graves in the Caucasus, Anatolia, and northwestern Iran, which demonstrate the migratory lifestyle of the tomb owners. In this article, a portion of the cultural materials collected from the 2015 archaeological survey in the western towns of Gilan-e-Gharb and Sarpol-e Zahab in Kermanshah province is presented.

    Keywords: Megalithic, Cist Graves, Cromlech Graves, Distribution Pattern, Typology, GIS
  • Pasha Pashazadeh, Reza Rezalou*, Hosein Alizadeh Pages 131-159

    From the end of the Late Bronze Age and the beginning of the Iron Age, the eastern regions of northwestern Iran were involved in a series of large-scale ethnic migrations, the scope of which had previously extended to the Caucasus. Crossings in the Caucasus Mountains led these migrations to the Meshginshahr and Ardabil plains and the high and green areas of Savalan Mountain. Undoubtedly, nomadic immigrants, during several centuries of migration along the routes, had found a series of low-risk and easy-to-reach routes in which they traveled constantly. The constant traffic along this route has left countless cemeteries along with it. Today, the Shahsevan tribes of Ardabil province inherit some of these ancient routes and use them regularly. The adaptation of the routes of the Shahsevan tribes to the linear distribution of the Iron age sites on them, proves such a hypothesis. In the present study, which has been carried out by field studies with an ethnographic approach in the western parts of Meshginshahr plain and the western and northwestern slopes of Savalan Mountain, why and how to conformity of the ancient routes of the nomadic tribes of the Iron Age with the Shasevan tribe routes have been discussed. Extent of Iron Age sites located in the route of Shahsevan tribes, how the sites are distributed in the summer places of the western slopes of Savalan and determining the most important and main ancient migration routes based on the distribution of the sites and their extent is another issue that has been addressed in this research. The results of reviewing and analyzing the available data show the complete compliance of the Iron Age sites with the longitudinal line of the migration routes of Shahsevan nomadic tribes. Most of the identified sites along the routes are of the cemetery type, which are much larger in summer areas than other places.

    Keywords: The Western Basin of Meshginshahr, Iron Age, Ethniarchaeology, Iron Age Migration Routes, Shahvevan Tribes
  • Azadeh Ahmadipour, Morteza Hesari*, Omid Zehtabvar Pages 161-182

    In the summer of 2018, the archaeological excavation of Taghiabad Tepe land 2 was carried out in Varamin city.  The areas are located in the north of Taghiabad village and in the south of Ajorbast village of Javadabad Varamin. The excavation findings include the Bronze Age and Iron Age cultural periods. Among the valuable findings of this site were animal remains, which are very important to understand the subsistence system of this site. The most important goal of this article is knowing the subsistence economic system among the society living in the Iron Age based on zooarchaeological studies in Tagh. The main question that is raised in this research is, how can the animal species be identified in this area and how can the bone remain of animals be used in the reconstruction of the livelihood of the studied period? On the bone findings of the Iron Age area of Taghiabad (1&2) the traces of burns and cuts can be seen on some bones, which may have been caused by butchering. The basis of this research is based on studies on animal finds that were obtained in the archaeological excavations of Taghiabad Tepe 1 and 2. The findings of the research show the use of sheep, goat, cattle, gazelle, deer, susscrofa, urial, canine and birds’ species in Taghiabad Tepe 2. The study showed that animal husbandry played an important role in the livelihood of the people of that area.

    Keywords: Iron Age, Subsistence Economy, Varamin Plain, Zooarchaeological
  • Behrouz Afkhami*, Saeid Sattarnezhad Pages 183-208

    Due to the climatic conditions and cutable stones, the cultural landscape of Sablan Mountain is one of the main foci of the formation of Troglodytic Architecture spaces in the northwest region of Iran. In this region, various Troglodytic Architecture spaces have been carved in different cultural periods, one of the most well-known of which is the Troglodytic Architecture collection of Abazar Nair. This collection, in the previous studies of some researchers, generally belongs to the Parthian era with the use of “mehrabah”; or the Islamic era with the use of “Buddhist temples-tombs”. However, the cultural data in this collection rejects the Mehri and Buddhist monastery hypothesis with sufficient and archaeological evidence. This research is fundamental in terms of qualitative objective and it was conducted with descriptive-analytical method, comparative studies and data collection with the help of field studies and documents-library resources and seeks to answer the following two basic questions: 1- Based on the remaining surface data. Mande, the chronology of Troglodytic Architecture Abazar space belongs to which cultural period(s)? 2- What were the functions of Troglodytic Architecture spaces (number 7) of Abazar Nair collection? The results show that the Troglodytic Architecture space in question, like other spaces in this area, had a livelihood function in the Islamic era. Other results of the research determined that the set of enclosed spaces of Abazar is generally influenced by the climatic conditions of the region and is comparable to other cut rock villages in the Sablan and Sahand mountains. The recent archaeological activity of this collection can be useful and open the way in understanding the functional nature and chronology of other cut rock spaces on the slopes of Sablan Mountain.

    Keywords: Sablan Mountain, Troglodytic Architecture, Abazar Nir, chronology, Function
  • Mostafa Rezaei, Maryam Mohammadi*, Kazem Mollazadeh Pages 209-241

    One of the main aspects in understanding past cultures is the study and analysis of pottery works in ancient sites. The passage of communication routes such as the Khorasan highway during the historical period, especially in the Islamic period, has caused the emergence of many pottery cultures in this part of the country. Considering the influence of Hamedan pottery cultures and consequently the Qoroq site from large pottery areas of the Islamic period, in this research, an attempt is made to answer these questions. In terms of construction style and decoration, the effects of which areas can be seen in the pottery of Qoroq site? What are the most important types of pottery in this area from the 5th to 8th century AH? And which type of pottery has native characteristics? The main purpose of this writing is to identify the types of pottery indicators of the study site, which is done through the study of archaeological data obtained from modern surveys. In the present research, the descriptive-analytical research method and information gathering has been done in the form of library studies and field comparison of the findings of this area with other areas. The results show that the pottery art of this area can be seen in terms of construction and decoration techniques influenced by the art of neighboring areas such as Zolfabad, Aveh, Soltanieh, Takht-e Soleiman, Kangavar and Boroujerd. Also more than 10 types of pottery from the fifth to the eighth century AH have been identified, which include different types of unglazed and glazed pottery, each of which is divided into simple, patterned and multi-colored subsets under the glaze. In the meantime, specimens such as Dishes with multicolored decoration on white glaze probably have local characteristics.

    Keywords: Qoroq site, Hamedan, Typology, Pottery, 5th to 8th Century AH
  • Zeinab Akbari, Javad Neyestani*, Alireza Hejebri Nobari, MohammadReza Nasiri Pages 243-264

    Bulbous domes are among discontinuous double-shell domes and were built in Iran in the early nineth century A.H. Previous domes were shaped pointed and there was no bulge coming out beyond their base diameters. But in the Timurid period, dome profile was changed so that it began a return below the base of the arch, producing thereby a slight bulge. The main question is that what are the reasons for the changes in the appearance and structural elements between two shells after the initial formation of these domes in Central Asia and then their evolution in Iran. This research is written with the aim of finding the hidden aspects in the development of bulbous domes based on both historical documents, and architectural remains, and also examines the reasons of the changes created in these kinds of domes during four centuries in the context of cultural Iran. This study has a descriptive-analytical approach for exploring case studies, which are selected based on primary and secondary sources and also field research. The appearance changes of bulbous domes include removing flutes from the outer shell, adjusting the height of the drum and creating more bulge at the place where the outer shell joins the drum. In this article, the structural changes to improve the strength of the domes, the change in the number and proportions of the stiffeners to prevent the damage of the dome, as well as the shape and arrangement of the wooden struts to increase domes flexibility against seismic shocks, have been examined.

    Keywords: Bulbous dome, narrow ribs, stiffeners, wooden struts, Timurid-Safavid architecture
  • Marzieh Mehrabani, Zahra Mehrabani, Soudabeh Yousefnezhad*, Rouhollah Mohammadi, Hassan Yousefi Pages 265-284

    Glaze is a prepared mixture of materials ready for application to ceramic wares by dipping or spraying. In Islamic period, decoration using the glaze was widespread. Different methods of glazing have played a major role in the beauty of glazed potteries during this period. Turquoise glazed potteries are one the significant groups of Islamic period. In this article, five turquoise glazed pottery sherds have been studied in order to identify their elements, composition and technology. The mentioned sherds dated back to 14 - 18 A.D (late Ilkhanate, Timurid and Safavid periods) , and identified from a historical house called Moravvej-e Ardabili House, in the historical part of Ardabil city. This site identified in a rescue excavation held by HassanYousefi which regarding to the cultural materials dated back to 11 - 18 A.D. The aim of this article is investigating and understanding the similarities and differences in five glazed sherds. Regarding to the mentioned point, XRD analyze applied for characterizing their phases as well as EDX analyze used for identifying the elements of glaze, and also their quantity. This research has an analytical approach and it’s method is based on analytical studies, textual evidences and comparative analyzes. According to the results obtained from analyzes, four glazes have an alkaline based and one has a lead base. Colorant oxides in glazes represent that copper used as the primary element to make the turquoise color. In general, the main elements in glazes include silica, aluminum, calcium, sodium, potassium and a negligible amount of lead. Statistical analyzes represent that the most similarities exist in sample two and sample five which belongs to the same period (late Ilkhanate and Timurid),and the most differences exist in sample four and sample five which dated back to a different periods.

    Keywords: Glaze, Turquoise, Moravvej-e Ardabili, XRD, EDX
  • Sara Sadeghi*, Zahra Mirzaei, Ardeshir Javanmardzadeh Pages 285-324

    Studying architectural decorations in public buildings leads to identifying the artistic features of the buildings and also representing the interests of their builders and ordinary people. Bathhouses are public buildings with special importance in Persian culture. They were also among the most important urban buildings after the Islamization of Iran. The reason for such special attention is the sanctity of water and the significance of washing ceremonies among Persians. Sanandaj city had been traditionally one of the cleanest cities in Iran and a proper resort for nobles and government officials. This study uses a descriptive-analytical method and adopts a historical and comparative approach. The data was gathered using field and library research methods. The research questions are (1) what were public and governmental bathhouses during the Qajar dynasty and who were their builders? (2) What kind of decorations were mostly used in these bathhouses? (3) What architectural motifs were used in these bathhouses? The main objective of the current study includes studying prominent public and governmental bathhouses ad their decorations during the Qajar dynasty. The results indicated that a large portion of the decorations for changerooms, washrooms, and rinse rooms are composed of ornamental elements, such as lime work, tiling, and wall paintings. The decorative motifs include pictures of animals, plants, geometrical shapes, tools, and celestial bodies. Plant and celestial motifs are composed of arabesques indicating plurality in unity and unity in plurality. Animal motifs include lions, dragons, birds, goats, eagles, peacocks, and snakes, indicating the victory of right over wrong and a sign of justice. Therefore, the symbolic meaning of these motifs is common for all bathhouses during the era.

    Keywords: Bathhouse, Decorations, Sanandaj, Qajar, Lime Work, Tiling
  • Javad Abbasi*, Roya Bahadori, Federica Cappa, Dubravka Jembrih-Simbuerger, Manfred Schreiner, Seyyed Iraj Beheshti Pages 325-356

    In this study, the colors used in the Inscription and mural paintings of tomb of Ghadmagah in Neishabour were analyzed by instrumental analytical methods. Ghadmagah is located in the center of the Zabarkhan section, on the Neyshabur-Mashhad Road. Ghadmagah tomb-garden is located in the village of the same name 24 kilometers east of Neyshabur, Iran, and was built in the early seventeenth century. According to historical sources Ghadmagah was built in the early eleventh century AH (ca. 1600 AD), and the origin of this site dates back to Islam. Some believe that the Ghadmagah monument was designed by Sheikh Baha’i. The architectural decoration of this building is most importantly tiling, plastering and mural paintings. Given that the building was built in different periods and originally dates back to the Safavid period. The present study aimed to study the color bedding and pigments in the Inscription and mural paintings of the building to find out what period the mural paintings in the building belong to. Mural painting is one of the Iran arts that based on the signs of old paint can be pursued to pre-history. One of the most important issues in the study of historical paintings, especially mural paint, is the identification of the nature of paintings used to decorate the walls. Identification of pigments is also important not only from the perspective of archeology but also in terms of the history of art and knowledge of degradation processes and the development of monument conservation strategies is also important. In this study, instrumental methods such as scanning electron microscopy with energy dispersive X-ray spectroscopy (SEM-EDX), Fourier- transform infrared spectroscopy (FTIR), polarized light microscopy (PLM), X-ray diffraction (XRD) and micro-Raman spectroscopy have been used for elemental and compound microanalysis of the samples.

    Keywords: Pigment, Neyshabur Ghadmagah, Inscription, Mural Painting, Analytical Methods
  • Samaneh Sadeghimehri*, Zahra Masoudiamin Pages 357-375

    This research, by examining some paintings of the Tehran school in the contemporary period on the one hand, and reading the thoughts and philosophical views of the poet and mathematician Khayam Neishabouri of the 5th and 6th centuries A.H. on the other hand, aims to understand why and how To examine and research the placement of this poet’s poems and quatrains for the first time by painters of the Tehran school in the contemporary period. The hypothesis of the research in this article is that the artists of the Tehran school adhered to the traditional values and painting of Iran’s past during the modernism era in order to preserve their Iranian and Aryan roots as much as possible by linking to the past. The researched works include 9 paintings by contemporary painters, which belong to the Cultural Institute of Mustazafan Foundation Museums. Based on this, the method of collecting documentary and field information was done and the analysis of the data was also done based on the research, and finally, the conclusion was reached that the artists of the Tehran school, by reviving the traditional style and Iranian painting, returned to the past artistic methods. They stressed against the art of modernism, and by addressing Khayyam’s works and poems, for the first time, they sought to return to their Aryan roots and their past before the era of modernity and modernism.

    Keywords: Painting, Tehran School, Khayyam’s Poems, Contemporary Period, Modernism
  • Fereshteh Kiavash* Pages 377-402

    In the age of modernism and women’s efforts to transfer their social position, created different characteristics in the type of women’s clothing. The adaptation of Qajar women’s clothing developments to women’s clothing developments in Europe has received less attention and, in this study, matching with British women clothing especially London has not been done. This research tries to answer the question that how much the social effect changes woman in Tehran and London in a period of time in their clothing style, and created a similar meaning of modern woman? The theory, shows the difference of the nature of social changes of two countries and the older history of modernism changes in Britain that revealed in Iran in the form of modernization. The present research is of qualitative type and descriptive method and its approach is comparative art studies. Findings show that developments in women’s clothing does not correspond to the expected social role of contemporary women in Iran. Developments in women’s clothing in Britain in pursuit of greater civil liberties made clothes easier, freer and more in a variety, but in Iran, the changes in women’s clothing were imitative and was not in proportion with social developments. In a way that most changes occurred in woman’s inner clothing that affected some factors like unregulated imports of different textiles and sometimes costs cheap, sewing machine import and etc. It changed to western style like dress, two pieces and etc. and Qajar woman’s outdoor clothing such as veil, mask, was in accordance with common social custom. In other Words, European Women changed their dress in accordance with social activities, but Qajar women were not able to change their social costume in contrast to the tradition of society.

    Keywords: Women’s Clothing, Qajar, The Constitutional Period, World War I