فهرست مطالب

منابع انسانی ناجا - پیاپی 71 (بهار 1402)

نشریه منابع انسانی ناجا
پیاپی 71 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالرحمن میرزا خانی، پرویز آهی سنزیقی، صیاد درویشی* صفحات 11-32
    زمینه و هدف

    فرسودگی شغلی کارکنان و روحیه شاد و با نشاط در سازمان، می تواند تحت تاثیر سبک های مختلف رهبران سازمان ها و نحوه ارتباط آنها قرار گیرد. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی میزان تاثیر رهبری اخلاقی بر پیشگیری از فرسودگی شغلی کارکنان با نقش میانجی نشاط سازمانی می باشد.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی،گردآوری داده ها، کمی و از گونه توصیفی-تحلیلی و مطالعه همبستگی است. این پژوهش در جامعه آماری کارکنان دانشگاه علوم انتظامی امین و با ابزار پرسش-نامه انجام پذیرفت. برای پایایی ابزار از آلفای کرونباخ و روایی از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. برای آزمون فرضیه ها از مدل معادلات ساختاری در بسته نرم افزاری spss22 و SmartPls بهره گرفته شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که رهبری اخلاقی مدیران دانشگاه بر پیشگیری از فرسودگی شغلی، معادل 48/0و برنشاط سازمانی معادل57/0اثر مستقیم و معناداری دارد. همچنین رهبری اخلاقی مدیران دانشگاه از طریق نشاط سازمانی تاثیر معنی داری معادل 29/0 بر پیشگیری از فرسودگی شغلی کارکنان دارد. بنابراین فرضیه های تحقیق تایید می شوند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی است، ابعاد رهبری اخلاقی می تواند 17/0 از تغییرات فرسودگی شغلی کارکنان دانشگاه را پیش بینی نماید و با ترمیم و بازسازی شاخص هایی مانند؛ احساس خستگی روحی، بی تفاوتی نسبت به همکاران و دانشجویان و احساس هدر رفت توان و نیرو، از فرسودگی شغلی پیشگیری نماید.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، نشاط سازمانی، فرسودگی شغلی، اخلاق مداری، دانشگاه علوم انتظامی امین
  • علیرضا مرادی*، احمد مختارزاده بهادرانی صفحات 33-52
    مقدمه

    یکی از زمینه های مهمی که توجه به جنبه های روانی در آن نیاز اساسی محسوب می شود، سازمان ها هستند که نیروی کاری آنها را افراد تشکیل می دهند. یکی از عواملی که باعث ایجاد تفاوت در بین افراد می شود، تیپ های شخصیتی افراد است. در نظر گرفتن تیپ های روانشناختی اساسی هنگام انتخاب حرفه، امکان تصمیم گیری های موثرتری را در این زمینه فراهم می نماید. همچنین ویژگی های شغلی نیز در انتخاب شغل، ایجاد رضایتمندی و انگیزه در کارکنان بسیار مهم است.

    هدف

    هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش تیپ های شخصیتی و ویژگی های شغلی بر انگیزش شغلی کارکنان فاتب است.

    روش پژوهش: 

    این مطالعه توصیفی و از نوع همبستگی بود. در این قبیل تحقیقات به بررسی رابطه یک یا چند متغیر با یکدیگر یا پیش بینی متغیر ملاک با استفاده از متغیرهای پیش بینی کننده که نقش متغیر مستقل را دارند، پرداخته می شود.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج پژوهش نشان داد که از بین ویژگی های شخصیتی، رابطه وظیفه شناسی و برون گرایی شخصیت با انگیزش شغلی مثبت و در سطح 01/0 معنادار بود. بین عامل روان رنجورخویی و انگیزش شغلی رابطه منفی و در سطح 05/0 معنادار بود. بین ویژگی های شغلی و انگیزش شغلی رابطه مثبت و در سطح 01/0 معنادار بود. بین عامل وظیفه شناسی با انگیزش شغلی رابطه مثبت و در سطح 01/0 معنادار بود، همچنین رابطه بین روان رنجورخویی و انگیزش شغلی منفی و در سطح 05/0 معنادار بود، نتیجه گیری شد که ویژگی های شغلی اثر عامل وظیفه شناسی شخصیت بر انگیزش شغلی کارکنان فاتب را به صورت مثبت و اثر روان رنجورخویی بر انگیزش شغلی را به صورت منفی و معنادار میانجیگری می کند.

    کلیدواژگان: تیپ های شخصیتی، ویژگی های شغلی، انگیزش شغلی، کارکنان فرماندهی انتظامی تهران بزرگ
  • علی طیبی رهنی*، علی رحیمی صفحات 53-82
    زمینه

    مسلما عدالت توزیعی و توزیع پاداش عادلانه میان منابع انسانی مبتنی بر عملکرد و بهره وری که موجب افزایش انگیزش منابع انسانی و در نهایت افزایش بهره وری سازمان می گردد یکی از دغدغه های اصلی مدیران سازمان های تولید محور می باشد.به بیان دیگر امتیاز بندی و تسهیم پاداش که ناشی از بهبود بهره وری یا عملکرد منابع انسانی به مدیریت سازمان و واحد های آن اختصاص دارد و یا به طور مستقل توسط مدیر تعریف می گردد می بایست عادلانه باشد و بر مبنای اثر بخشی و کارایی منابع انسانی مد نظر قرار گیرد.

    هدف

    هدف این پژوهش طراحی مدل فرآیندی پاداش افزایش بهره وری منابع انسانی است.

    روش و یافته های تحقیق:

     که بعد از تعیین شاخص ها و معیار ها بهره وری سازمان و در ادامه اندازه گیری کمی معیار ها، تحلیل معیار های اندازه گیری شده و پرداخت پاداش مبتنی بر بهره وری به همه منابع انسانی مشارکت کننده در این فرآیند می باشد. این پژوهش از نوع، کاربردی و توسعه ای است و آمار پژوهش، توصیفی می باشد.

    نتیجه گیری

    در نهایت، مدل فرآیندی تدوین شده ضمن اینکه به اعتبارسنجی از خبرگان حوزه مدیریت پرداخته و روایی یافته، در قالب یک رویه و تحت عنوان آیین نامه در واحد معاونت برنامه ریزی و استراتژیک بکار گرفته شده است.

    کلیدواژگان: مدل، بهره وری، پاداش
  • حسین فتح آبادی*، آرمین خالقی فرقانی صفحات 83-110
    زمینه و هدف

    انگیزش شغلی کارکنان یکی از مقوله هایی است که از گذشته تا به حال مورد توجه پژوهشگران و سازمان ها بوده است، زیرا به کمک فرآیند انگیزش می توان سهم موثر منابع انسانی در تحقق اهداف سازمانی را افزایش داد. لذا، پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر انگیزش شغلی کارکنان و رتبه بندی آن ها صورت گرفته است.

    روش شناسی: 

    پژوهش با روش توصیفی-پیمایشی که در آن جمع آوری داده ها به کمک پرسشنامه ای که سوالات آن با توجه به 40 متغیر شناسایی شده در ادبیات نظری پژوهش و نظرات صاحب نظران تنظیم گردیده انجام شد. پس از تعیین حجم نمونه به کمک فرمول کوکران 80 واحد برآورد گردید، این پرسشنامه به روش نمونه-گیری غیراحتمالی در دسترس در میان آن ها توزیع گردید. پایایی پرسشنامه پژوهش به کمک ضریب آلفای کرونباخ 856/0 به دست آمد.

    یافته ها

    پس از تجزیه وتحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS و روش تحلیل عاملی مشخص شد که یازده عامل در انگیزش شغلی کارکنان این واحد نظامی موثر می باشد. این عوامل بر اساس اولویت عبارتند از: ویژگی های ماهیتی شغل و سازمان، عوامل درآمدی و رشد فردی، امید به پیشرفت ضمن خدمت و خدمات مطلوب در بازنشستگی، سرپرستی و شیوه های مدیریتی، دستیابی به موفقیت، دسترسی به تجهیزات و کسب احترام، احساس وجود عدالت، شرایط و محیط کاری، فضای چالشی شغل، شفافیت در وظایف و مسیولیت ها و در نهایت امنیت شغلی.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که توجه به ویژگی های ماهیتی شغل و سازمان، عوامل درآمدی و رشد فردی سه عامل بسیار مهم در انگیزش کارکنان است و مدیران لازم است توجه ویژه ای به این عوامل داشته باشند.

    کلیدواژگان: انگیزش، انگیزش شغلی کارکنان، نظریات محتوایی انگیزش، نظریات فرآیندی انگیزش
  • سید علی دلبری*، حسین بلوچی، معصومه سلیمی صفحات 111-144
    امروزه شناسایی عوامل موثر بر نوآوری سازمانی یکی از مهمترین اولویت های شرکت ها برای خلق و پایدارسازی ارزش بلندمدت سهامداران می باشد. از این رو، هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر مدیریت دانش بر نوآوری سازمانی با در نظر گرفتن نقش میانجی مدیریت استراتژیک منابع انسانی در شهرداری مشهد است. تحقیق حاضر از نظر هدف، پژوهشی کاربردی و از نظر روش پژوهش همبستگی و بر مبنای مدل یابی معادلات ساختاری است. ابزار جمع آوری داده های تحقیق پرسشنامه بود که روایی آن با استفاده از روش های روایی محتوایی و روایی سازه و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی مرکب مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه مدیران شهرداری مشهد بود که برای انتخاب نمونه از بین آن ها از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده های تحقیق با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که مدیریت دانش بر نوآوری سازمانی، مدیریت دانش بر مدیریت استراتژیک منابع انسانی و مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر نوآوری سازمانی تاثیر مثبت و معنا داری دارد. به علاوه، نقش میانجی مدیریت استراتژیک منابع انسانی در تاثیر مدیریت دانش بر نوآوری سازمانی مورد تایید قرار گرفت. نتایج تحقیق حاضر می تواند به مدیران شهرداری مشهد در ارتقاء سطح نوآوری سازمانی از طریق بکارگیری مدیریت دانش و مدیریت استراتژیک منابع انسانی کمک شایانی داشته باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیریت استراتژیک منابع انسانی، نوآوری سازمانی
  • رقیه اسکندری*، داریوش غلامزاده، احمد ودادی صفحات 145-176
    هدف از انجام این پژوهش، طراحی و تبیین مدل تعالی سرمایه انسانی در بانک های تجاری ایران با استفاده از نظریه داده بنیاد است. پژوهش به لحاظ ماهیت داده از نوع کیفی به سبک داده بنیاد است.‏ مشارکت کنندگان پژوهش را مدیران (دارای حداقل 15 سال سابقه خدمت و حداقل مدرک کارشناسی ارشد) و اساتید حوزه مدیریت (دارای حداقل 10 سال سابقه خدمت و حداقل مدرک دکتری) تشکیل می داد که حجم نمونه پس از اشباع نظری به تعداد 11 نفر و به صورت هدفمند انتخاب گردید. گردآوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند و تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش فن مضمون (کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی) و با استفاده از نرم افزار MAXQDA انجام شد. اعتبار و اطمینان داده ها با استفاده از روش های مختلف مورد تایید قرار گرفت. بر اساس تحلیل مصاحبه های صورت گرفته، 262 کد در مرحله کدگذاری باز به دست آمد که پس از حذف کدهای مشابه به 115 کد پایه کاهش یافت که در نهایت این کدها در 23 کد محوری و هشت کد منتخب دسته بندی شدند. در نهایت با استناد به رهیافت سیستماتیک در نظریه داده بنیاد، کدهای شناسایی شده در شش طبقه هسته ای شامل؛ شرایط علی، شرایط زمینه ای، مقوله محوری، عوامل مداخله گر، راهبردها و پیامدها قرار گرفتند. لذا برای موفقیت در توسعه تعالی سرمایه انسانی، لازم است به مقوله های شناسایی شده و مفاهیم مرتبط با آن توجه کامل شود و با آگاهی کامل از آن ها استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: تعالی، 'سرمایه انسانی، تعالی سرمایه انسانی، بانک های تجاری ایران، نظریه داده بنیاد
  • جواد معدنی*، غلام جباری صفحات 177-207

    هوش معنوی بیانگر هوش خاصی است که اشاره به ظرفیت ها و تجربیات متفاوتی از انسان دارد که با استفاده از آن صعودی به سمت بالا داشته باشد. هوش معنوی یکی از انواع هوش های چندگانه است که به طور مستقل می تواند رشد و توسعه یابد. به همین منظور این پژوهش تلاش می کند تا تاثیر هوش معنوی بر توان یادگیری سازمانی را بررسی کند. پژوهش حاضر از نوع توصیفی-پیمایشی بوده و محدوده ی جامعه مورد مطالعه پژوهش حاضر دانشجویان دوره کارشناسی ارشد دانشگاه علوم انتظامی امین است. برای جمع آوری داده های یادگیری سازمانی از پرسشنامه استاندارد چیوا و همکاران و برای هوش معنوی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. روش نمونه گیری تصادفی ساده بوده و تعداد نمونه آماری 87 نفر برآورد شده است که برای افزایش تعمیم پذیری 100 پرسشنامه توزیع گردید. برای تعیین روایی پرسشنامه ها از روایی محتوا استفاده شده است که در اختیار چند تن از استادان صاحب نظر قرار گرفت. سپس برای سنجش پایایی پرسشنامه ها، ضریب آلفای کرونباخ توسط نرم افزار SPSS محاسبه شد که برابر 915. بدست آمد که مقدار مناسبی بود. همچنین به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که با تغییر مولفه های هوش معنوی می توان تغییر در مولفه های یادگیری سازمانی را سنجید به عبارتی می توان گفت تقویت هوش معنوی می تواند بر یادگیری دانشجویان دانشگاه علوم انتظامی امین موثر و کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: هوش، هوش معنوی، یادگیری، یادگیری سازمانی، دانشگاه علوم انتظامی امین
|
  • Abdorrhman Mirzakhani, Parvez Ahi Sanzighi, Sayyad Darvishi * Pages 11-32
    Background and Aim

    Employee burnout and happy and cheerful mood in the organization can be influenced by different styles of organizational leaders and how they communicate. The purpose of this study was to identify the effect of ethical leadership on the prevention of burnout by employees with the mediating role of organizational vitality.

    Methodology

    In terms of applied purpose, data collection is quantitative and descriptive-analytical and correlational. This study was conducted in the statistical population of Amin University of Law Enforcement Sciences with a questionnaire. Cronbach's alpha was used for instrument reliability and confirmatory factor analysis was used for validity. To test the hypotheses, the structural equation model in spss22 and Smart Pls software package has been used.

    Findings

    The results show that the moral leadership of university managers has a direct and significant effect on the prevention of burnout, equivalent to 0.48 and organizational vitality, equivalent to 0.57. Also, the moral leadership of university managers through organizational vitality has a significant effect of 0.29 on the prevention of burnout. Therefore, the research hypotheses are confirmed.

    Conclusion

    The results indicate that the dimensions of ethical leadership can predict 0.17 of the changes in burnout of university staff and by repairing and rebuilding indicators such as; Feeling tired, indifferent to colleagues and students, and feeling wasted energy can prevent burnout.

    Keywords: Ethical Leadership, Organizational vitality, burnout, Ethics, Amin University of Law Enforcement Sciences
  • Alireza Moradi *, Ahmad Mokhtarzadeh Bahadrani Pages 33-52
     Introduction

    One of the important areas in which attention to psychological aspects is a basic need is organizations whose workforce is composed of individuals. One of the factors that make a difference between people is the personality types of people. Considering the basic psychological types when choosing a profession allows for more effective decisions in this area. Job characteristics are also very important in choosing a job, creating satisfaction and motivation in employees.

    Objective

    The purpose of this study was to investigate the role of personality types and job characteristics on job motivation of Fateb employees.

    Methods

    This was a descriptive and correlational study. In such researches, the relationship of one or more variables with each other or predicting the criterion variable is investigated using predictor variables that have the role of an independent variable.

    Findings

    The results showed that among the personality traits, the relationship between conscientiousness and extraversion of personality with job motivation was positive and significant at the level of 0.01. There was a significant negative relationship between neuroticism and job motivation at the level of 0.05. There was a positive relationship between job characteristics and job motivation at the level of 0.01. The relationship between conscientiousness factor and job motivation was positive and significant at the level of 0.01, also the relationship between neuroticism and job motivation was negative and significant at the level of 0.05, it was concluded that job characteristics Positively and meaningfully mediates the positive face and the effect of neuroticism on job motivation.

    Keywords: Personality types, Job characteristics, Job Motivation, employees of Greater Tehran Disciplinary Command
  • Ali Tayyebi Rahani *, Ali Rahimi Pages 53-82

    Certainly, distributive justice and fair distribution of human resources based on performance and productivity, which increases the motivation of human resources and ultimately increases the productivity of the organization is one of the main concerns of managers of production-oriented organizations.In other words, scoring and sharing rewards that result from improving the productivity or performance of human resources is allocated to the management of the organization and its units or is defined independently by the manager should be fair and based on the effectiveness and efficiency of human resources. Leave a comment.The purpose of this study is to design a reward model for increasing the productivity of human resources that after determining the indicators and criteria of organizational productivity and then quantitatively measuring the criteria, analyzing the measured criteria and paying productivity-based rewards to all participating human resources Is in the process. This research is of applied and developmental type and the research statistics are descriptive. Finally, the developed process model, while validating and validating the experts in the field of management, has been used in the form of a procedure and under the title of by-laws in the planning and strategic deputy unit.

    Keywords: productivity, reward, model
  • Hosein Fath Abadi *, Armin Khaleghi Forghani Pages 83-110
    Background and Aim

    Employee job motivation is one of the categories that has been considered by researchers and organizations from the past, because with the help of motivation process, the effective share of human resources in achieving organizational goals can be increased. Therefore, the present study aimed to identify the factors affecting job motivation of employees and their ranking.

    Methodology

    The research was a descriptive-survey method in which data collection was performed using a questionnaire whose questions were adjusted according to the 40 variables identified in the theoretical literature of the research and the opinions of experts. After determining the sample size using Cochran's formula, 80 units were estimated. This questionnaire was distributed among them by non-probability sampling method. The reliability of the research questionnaire was 0.856 using Cronbach's alpha coefficient.

    Results

    After analyzing the data using SPSS software and factor analysis method, it was found that eleven factors are effective in job motivation of the military unit staff. These factors are based on priority: the characteristics of the nature of the job and the organization, income and personal growth factors, hope for in-service advancement and desirable services in retirement, supervision and management practices, success, access to equipment and gaining respect Feeling of justice, working conditions and environment, challenging job environment, transparency in duties and responsibilities and finally job security.

    Conclusion

    The results of this study show that attention to the inherent characteristics of the job and organization, income factors and personal growth are three very important factors in employee motivation and managers need to pay special attention to these factors.

    Keywords: Motivation, staff job motivation, content theories of motivation, process theories of motivation
  • Seyyed Ali Delbari *, Hossein Balouchi, Masoumeh Salimi Pages 111-144
    Today, the identification of factors influencing organizational innovation is one of the most important priorities of firms so as to creating and sustaining the long-term value of shareholders. Accordingly, the purpose of this study is to investigate the effect of knowledge management on organizational innovation taking into consideration the mediating role of strategic human resource management in Mashhad Municipality. This study is an applied research in terms of purpose and a correlation based on Structural Equation Modeling (SEM) in terms of method. Data collection tool was questionnaire, which its validity and reliability were confirmed using content validity and construct validity methods, and Cronbach's alpha coefficient and composite reliability, respectively. The statistical population of the research consists of managers of Mashhad Municipality that simple random sampling method was used to select samples among them. Data analysis was performed using Structural Equation Modeling (SEM) technique utilizing SmartPLS software. The results of the research indicated that knowledge management has positive and significant effect on organizational innovation, knowledge management has positive and significant effect on strategic human resource management, and strategic human resource management has positive and significant effect on organizational innovation. In addition, the mediating role of strategic human resource management in the relationship between knowledge management and organizational innovation was confirmed. The research findings can help managers of Mashhad Municipality to enhance organizational innovation through implementing knowledge management and strategic human resource management.
    Keywords: knowledge management, Strategic human resource management, Organizational Innovation
  • Roghayeh Eskandari *, Daryoush Golamzadeh, Ahmad Vedadi Pages 145-176
    The purpose of this study is to design and explain the model of human capital excellence in commercial banks in Iran using data theory. In terms of the nature of the data, the research is qualitative in the style of data-based.The participants of the research were managers (with at least 15 years of service and at least a master's degree) and professors in the field of management (with at least 10 years of service and at least a doctorate). The sample size after theoretical saturation was 11 people and was purposefully selected. Data were collected through semi-structured interviews and data analysis using thematic technique (open coding, axial coding and selective coding) using MAXQDA software. The validity and reliability of the data were verified using various methods. Based on the analysis of the interviews, 262 codes were obtained in the open coding stage, which was reduced to 115 basic codes after removing the same codes, which were finally classified into 23 core codes and eight selected codes. Finally, citing a systematic approach to data theory, the codes identified in the six core classes include; Causal conditions, contextual conditions, central categories, intervention factors, strategies and consequences were included. Therefore, in order to succeed in the development of human capital excellence, it is necessary to pay full attention to the identified categories and related concepts and use them with full awareness.
    Keywords: Excellence, Human Capital, Excellence in Human Capital, Commercial Banks of Iran, Foundation Data Theory
  • Javad Madani *, Gholam Jabbari Pages 177-207

    Spiritual intelligence refers to a special intelligence that refers to different human capacities and experiences that can be used to climb upwards. Spiritual intelligence is one of the types of multiple intelligences that can grow and develop independently. For this purpose, this research tries to investigate the effect of spiritual intelligence on organizational learning. The present research is descriptive-survey type and the scope of the study population is the master's degree students of Amin University of Police Sciences. The standard questionnaire of Chiva et al. was used to collect organizational learning data, and the researcher-made questionnaire was used for spiritual intelligence. The random sampling method is simple and the statistical sample number is estimated to be 87 people, and 100 questionnaires were distributed to increase the generalizability. To determine the validity of the questionnaires, the content validity was used, which was given to several expert professors. Then, to measure the reliability of the questionnaires, Cronbach's alpha coefficient was calculated by SPSS software, which was found to be 0.915, which was a suitable value. Also, in order to analyze the data, the structural equation model was used using AMOS software. The obtained results show that by changing the components of spiritual intelligence, it is possible to measure the change in the components of organizational learning, in other words, it can be said that strengthening spiritual intelligence can be effective and helpful in the learning of students of Police University.

    Keywords: Intelligence, Spiritual Intelligence, learning, organizational learning, Police University